2343: I Göteborg

Det gamla vanliga kan man väl säga när man läser intervjun med Niklas Orrenius i Sydsvenskan. Att samla några buntar med insinuationer när man saknar fast mark. Det är ju det där med att Vilks vägrar visa det som benämns ”ett bultande hjärta”.

Orrenius drabbas naturligtvis av att ha gett sig in i ett kapitel som till så stor del handlar om Vilks, hans möjliga åsikter och vad hans processverk har fört med sig. Varför sätter Orrenius sitt goda rykte på spel och är det inte risk att han legitimerar Vilks bravader? Skulle man kunna säga om man har smak för sådant. Men det är så att i den här saken blir efter hand nästan allt som uttalas igenkännbart. Vi har hört det förut och det leder ingenvart.

En rätt rolig sak är det som sägs om avhumanisering. Att avbilda en religiös-politisk auktoritet som en rondellhund betraktas, åtminstone i den här artikeln som något fruktansvärt. Samma gamla studs som vi har sett så många gånger: Betraktaren eldar upp sig och lösgör sina fantasier. Man får också notera att artikelförfattaren lyckades med att få in lite SD: ”Vilks har en tendens, som påminner om hur Sverigedemokraterna poserar som martyrer, att medvetet missförstå kritiken av saken som ett ifrågasättande av hans yttrandefrihet.” En klurig formulering eftersom det är ofrånkomligt att ifrågasättandet av min yttrandefrihet inte är ovanligt, antingen genom den kända ramsan: ”Man skall inte använda yttrandefriheten för att såra människor”, eller att ”det är onödigt”. Jag kan inte se mig som poserande martyr. Även om mitt nuvarande liv medför en hel del inskränkningar och belastningar har jag inga som helst planer på att nedsjunka i någon martyrroll.

Det funderas lite i texten om varför jag kom till bokmässan och Orrenius seminarium. Det finns flera skäl. Ett är att det är en icke obetydlig händelse i hela den här historien och att det var intressant att följa presentationen. Men jag hade samtidigt tänkt mig en tur på bokmässan och att träffa en del personer som jag känner. Av det blev det ingenting eftersom säkerhetsbedömningen var sådan att mitt besök fick bli kort och enbart begränsat till seminariet. Och i anslutning till bokmässan fanns också SVT:s Opinion där jag skulle munhuggas med Elisabet Höglund. Som man lätt kunde räkna ut blev det ingen riktig match eftersom Höglunds syn på yttrandefriheten visade sig vara en blek månskära om att göra något fint med den.

Sydsvenskans artikel visar hur en journalist kan styra sin text i en bestämd riktning och göra klart för läsaren hur denne bör tänka. Orrenius har en annan stil. Han överlåter åt läsaren att på egen hand ta ställning.

00sembokm
Del av bokpresentation

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

239 svar på 2343: I Göteborg

 1. Från Graven skriver:

  SD sitter i riksdagen, kortfattat därför att förorten kastar sten på ambulanser.

 2. Ulf skriver:

  Nu finns det ju liknande partier som Sverigedemokraterna i både Finland och Ungern. Muslimer är ganska sällsynta i båda dessa länder men ändå har både Jobbik och Sannfinnländarna vunnit stora valframgångar, varför?

  Svaret är att väljarna söker en syndabock. I Sverige så blir muslimer den främsta måltavlan, i Finland svensktalande ”hurri” och i Ungern judar och romer.

  De väljare som stöder partier som Sverigedemokraterna, Jobbik och Sannfinländarna gillar inte invandrare, inhemska etniska minoriteter, homosexuella och känner även en stor ovilja mot kvinnor som bryter mot traditionella könsroller.

  Om inte islam och förorten funnits så hade svenskarnas ångest riktats mot någon annan grupp i samhället, huvudsaken är att någon kan utpekas som skyldig!

 3. CeDe skriver:

  ….och att någon har ångest!

 4. CeDe skriver:

  Det är kanske ångesten vi måste komma till rätta med, Ulf. För utan den behövs ju inga syndabockar. Vad är din lösning?

 5. Från Graven skriver:

  Jag känner en djup ångest över att en konstnär inte kan rita mohammad som rondellhund utan att han och hans omgivning därefter kommer att leva under ett ständigt och reellt dödshot.

  Ulf kanske har en lösning på det? Inte rita rondellhundar?

 6. CeDe skriver:

  Vem kan dokumentera att rondellhunden föreställer profeten Muhammed. Bara för att någon påstår något så behöver det ju inte vara sant. Det måste ju kunna bevisas att profeten Muhammed såg ut som en rondellhund och därför inte får avbildas.

 7. Ulf skriver:

  Så du ”Från Graven” menar alltså att en röst på ett parti som vill tvångssterilisera transsexuella lättar din ångest. Mycket intressant, utveckla gärna.

 8. Från Graven skriver:

  Nu börjas det igen! Jag röstar inte på SD, du jubelåsna.

 9. Ulf skriver:

  Varför skriver du då inlägg där du påstår att du gör det, Jubelidiot!!

 10. Från Graven skriver:

  Suck

  Skruv lös

 11. CeDe skriver:

  Goddag Yxskaft har fått ett ansikte!

 12. Från Graven skriver:

  Ulf

  Jag vet att du inte kommer att förstå det jag skriver nu, men jag tror att du gör den övertygelse du tror dig representera stor skada.

 13. Ulf skriver:

  Onekligen en poäng där ”CeDe”. God dag yxskaft är verkligen en bra beskrivning på dina korkade inlägg!

 14. Från Graven skriver:

  Det enda du lyckas åstadkomma, Ulf, är en blandning av medlidande och förakt.

  Krya på dig

 15. Ulf skriver:

  Jag skulle vilja önska dig detsamma ”Från Graven” men då du av ditt nick att döma redan är död så är det väl lite sent påtänkt 🙂

 16. CeDe skriver:

  Det är ovanligt tyst från dina supportrar just nu, Ulf. Har de kanske äntligen kommit till insikt om sakernas tillstånd.
  Vi får hoppas på ett uppvaknande.

 17. CeDe skriver:

  Ursäkta att jag skriver lite för mycket men det här blir mitt sista bidrag innan en liten höstsemester till Varberg.

  Ulf,

  Av den här förda politiken kan vem som helst få ångest:

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/var-ska-alla-flyktingar-bo-stefan-lofven/

 18. Per skriver:

  Hallå Pöbeln!

  Du o jag hade en ordväxling om narkotikaanvändningen i miljonprogramförorter i jämförelse med överklassområden typ Danderyd/Djursholm, och där du hävdade att narkotikaproblemet egentligen är större i sistnämnda typ av områden jämfört med t.ex. Tensta, som du själv tar som exempel?

  Jag kopierar in min tidigare kommentar till din tes och hoppas du vill ge en kommentar till min, som ännu inte kommit från dig. Man kan nästan få för sig att du inte har någon lust att fortsätta denna debatt om vilket narkotikamissbruk och narkotikahandelsom utgör det största samhällsproblemet, miljonprogramförorternas eller överklassförorternas. Men så kan det väl inte vara?

  Repris:

  Pöbeln och CeDe

  En avgörande skillnad mellan narkotikakonsumtionen i Danderyd respektive RinkebyBergsjön osv är att den i de sistnämnda fallen är förknippad med lokal brottslighet, lokala gäng som har ett lokalt vålds kapital, som terroriserar en hel stadsdel, har reell makt i stadsdelen. Denna utökas oå med de ständiga bilbränderna som jag tolkar som lokal territoriell maktuppvisning, för att skrämma iväg boende som kan motsätta sig deras kontroll över området. De har alltså ett intresse av etnisk rensning, bort med svennarna, och även att skrämma iväg skötsamma heltidsjobbande invandrare. Allt för att få en för dem stabil narkotikamarknad. Sedan får denna etniska och sociala utveckling, med en kvarvarande befolkning som till mkt stor andel är bidragsberoende och bidragsfuskberoende, vars barn o ungdomar blir lättrekryterade av islamister. Dvs gängkriminalitet och islsmism tendrar flyta ihop osv.
  Och CeDe jag tror att politiker och deras myndighetspersonal inte enbart är rädda för att missa deras röster i valen, utan att de faktiskt är genuint rädda för vissa av dessa männikor för att de uppfattas som farliga.

 19. mohammad skriver:

  Bäste CeDe

  Frågan om vem som kan dokumentera att Muhammed* i verket – Muhammed som rondellhund – verkligen föreställer Muhammed* kan tyckas berättigad.

  Frågeställningen är dock fullständigt ointressant då Lars Vilks i kraft av ”den konstnärliga friheten” kan benämna verket helt efter eget tycke och smak.

  Typ – Von Graven som rondellhund – lika ointressant som frågeställningen förvisso, men ändå…;))

 20. Från Graven skriver:

  Om Lars Vilks har namngivit verket så får man förmoda att han menar vad han säger. Därför anser även jag att frågan är tämligen ointressant.

  Det intressanta är hur dödshoten skall hanteras. Medelst ständig kritik gentemot konstnären – såsom ”mohammad” gör – eller en problematisering av doktrinen bakom dödshoten – vilket brukar rendera ”rasist”-anklagelser från nyss nämnda ”mohammad”.

  CeDe

  Lägg märke till asterisken efter profetens namn i ”mohammads” inlägg. Denna asterisk är shorthand för peace be upon him och markerar tydligt var ”mohammad” står i relation till islamsk doktrin.

 21. pöbeln skriver:

  Per
  Jag har inte tid att vara här jämt…

  I korthet kan man säga att problemen är lika sammankopplade som en välknådad bulldeg. Utan köpare, ingen säljare. Marknadsekonomins symbios… Men du kanske tycker att det finns fin och ful kriminalitet…

 22. Från Graven skriver:

  Inte ”fin” eller ”ful” – men mer eller mindre problematisk.

  I de mest utsatta utanförskapsområdena är de vanliga människorna – enligt dem själva – rädda och skrämda till tystnad av den organiserade brottslighet som tagit kontroll över områdena.

  Sådan är knappast situationen de överklassområden där droger används.

 23. Per skriver:

  En tystnadskultur har fått fäste i Sveriges invandrardominerade förorter. Folk vågar inte vittna om brott och förövare. Vi har fått maffiastrukturer som växer sig allt starkare. Det liknar till viss del alltmer läget i länder/regioner som södra Italien, flera länder i Latinamerika, Mexico osv. Det våldskapital som gängkriminella besitter används till att ta kontrollen över hela stadsdelar. Ett parallellsamhälle existerar alltmer tydligt. En lokal grå/svart ekonomi utvecklas. Klaner sköter delar av ”rättskipningen”. Osv. Med fortsatt massinvandring från menaländer så komner utvecklingen inte gå att bryta, utan den kommer sannolikt att förvärras. I denna miljö kommer oå islamismen frodas, rekrytera alltfler (unga) män/människor. Du har inget vettigt att tillföra i denna diskussion Pöbeln!

 24. Per skriver:

  En av de allvarligaste effekterna av denna utveckling, den ökande islamiseringen av förorterna (som är det första steget), är det eskalerande kvinnoförtrycket, bl.a. som den viktigaste aspekten av ”heders”kulturen. Västerländska värderigar är på väg att luckras upp/försvagas i Sverige. Eftersom vänstern kryper inför islams politik och värderingar så är vänstern inklusive SAP en del av problemet, inte lösningen.

 25. Ulf skriver:

  På vilket sätt gjorde alliansen ett bättre jobb än den nuvarande regeringen i kampen mot islamismen och försvaret av de västerländska grundvärden som du Per anser vara hotade?
  Jag är lite nyfiken.

 26. Från Graven skriver:

  Inte mycket, om någonting alls.

  Vilket är varför SD har en marknad för röster (inte min).

 27. pöbeln skriver:

  Med islamiseringen försvinner iaf knarket. Om det kan vara nån tröst för Pers oro att Sverige börjar likna Latinamerika. (jösses vilka breda penslar du har).

 28. Från Graven skriver:

  Talibanerna handlar med opium

 29. Från Graven skriver:

  Av 13, 14 islamska stater som jag besökt så har två uppenbarligen varit fria från droger.

  I de andra 10+ islamska staterna så har hasch, marijuana och tyngre droger flödat helt öppet.

 30. pöbeln skriver:

  Jo, i Afghanistan är ironin total.

 31. sl skriver:

  Islam är antagligen helt värdelöst mot knark, och frågan är om tex Irans offentliga knarkhandlarhängningar handlar om knark; det kan lika gärna vara oppostionen, personliga fiender, rivaler, konkurrenter mfl som dinglar i galgen, utsedda till knarkhandlare av revolutionsdomstolar befolkade av fiender. Påstådd homosexualitet används på samma sätt i vissa länder; man gör sig av med konkurrenter och skyddar sina handelsmonopol genom att använda vad islam har istället för ett rättsväsende.

  En springande punkt är vad islam säger om skuld, eget ansvar och hur man bär sig åt mot medmänniskor. Vi vet ju alla (”mohammed?”) vad kristendomens berättelser förtäljer. I praktiken är det upp till individen att låta bli knark, i eget och andras intresse, och sen misslyckas många.

  Vad lär islam ut? Att den rättrogne har rätt att mörda andra, där finns ingen skuld, bara underkastelse, ingen kunskapens frukt, ingen orm, Eva ska kläs ut till dementor. De hånskrattar åt oss som klandrar oss själva när de lustmördar oss, men de flyttar gärna hit och mjölkar vårt (kristna) sociala välfärdssystem. Från dag ett löste de sina problem med att mörda grannarna. Islam är imperialism från arabiska halvön, islams budskap och praktik fyller ett lägre syfte. De högre väsen det berättas om är uppfunna av vissa för att bestämma över andra, och det är kärnan i islam.

  Hur skulle en sån religion kunna lösa självdrogandets problematik? Troligare är att dess självhävdande antimoral underblåser vansinnet. Som vi nyligen lärt oss går jihadisterna i strid drogade.

 32. Per skriver:

  Pöbeln

  Jag försöker se hur utvecklingen framåt i tiden, säg 5-10 år, kan te sig. Dvs tänka längre än näsan räcker. Samtidigt måste man ju se hur strukturen ser ut redan idag. Om någon för 10 år sedan prognosticerade att läget i de svenska(?) miljonprogramförorterna skulle bli som de nu är så skulle de flesta antagligen skratta ut denne. Det allmänna medvetandet liknar hela tiden den osmarta grodans i kastrullen, som successivt anpassar sig till ett nytt inte så farligt normaltillstånd. Sedan har vi oå principen om en gradvis utveckling som vid överskridandet av vissa centrala varablers tröskelvärden resulterar i plötsliga kvalitativa språng i utvecklingen. För att se sådana möjliga förlopp gäller det att försöka ”tänka runt hörnet”.

 33. pöbeln skriver:

  OK, vilken väg framåt ser du som viktigast? Stödja alla de positiva initiativ som redan finns och förstärka dem. Det är detta jag förespråkar. Eftersom jag känner flera poliser och socialarbetare i områdena vet jag att även de håller med om detta.

  Närområdespoliser och socialarbetare måste förstärkas. Apotek återinrättas. Bibliotek upprustas. Hyror förbli oförändrade. Upprusta lägenheterna. Kort sagt avbryta nedmonteringen av tillgängligheten som startades av Alliansen.

 34. Per skriver:

  Pöbeln

  1. Totalstopp på invandring från menaländer.
  2. Börja införa restriktioner gentemot islamsk religionsutövning i offentligheten och juridiskt/rättsligt. Jag är inte så förtjust i SDs politik på flera områden men i dessa frågor har de bäst eller minst dålig politik. Flera nya motioner till riksdagen i höst från deras sida indikerar en mer offensiv politik mot islamsk politik o kultur.
  3. Flerdubbla antalet poliser i landet, på alla nivåer och i alla funktioner.
  4. Stäng alla religiösa friskolor. Totalstopp för nya.
  5. Byggstopp för nya moskéer.
  Osv.
  Du är för en fortsatt islamisering av Västeuropa! Jag är för en gradvis avislamisering, i ordnade former.

 35. pöbeln skriver:

  Per
  Jag antar att du sitter i en väv av ohederliga resonemang och länkningar av spridda nyheter. Ett uns sanning kryddat med tjog av konspirationsteorier.
  Läser denna rapport av P Geller. Man skulle vilja skratta om det inte var så livsfarligt.

  http://pamelageller.com/2016/01/pamela-geller-in-breitbart-news-europes-civil-war-breaks-out-the-battle-for-stockholms-train-station.html/

  En artikel frammanad av ren galenskap. F.ö Vilks kompis…

  En sanning frammanad av en ideologisk fantasi om att det var så världen ser ut. Och i allt detta är Per en bricka där han upplåter sin hjänvävnad att tråda in sig i nätet av konspirationer.

 36. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Här är källan till Pamela Gellers rapport: ursprungsartikeln från SVT:

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polisens-larm-vi-gar-pa-knana-nu

  Det skulle vara intressant att veta vilka uppgifter du menar är inkorrekta i Gellers rapport. Vi kan ju göra en fakta-koll gentemot SVT’s artikel, såsom man gör med Trump, Clinton och på senare tid även svenska politiker.

  Då kan vi ju tillsammans verifiera alternativt vederlägga.

 37. pöbeln skriver:

  Oh nej Graven. Tror du oxå på stundande inbördeskrig i Sverige. Jag trodde du var mer sansad än så.

  Och nej, det är inte källan till hennes rapport. Hon refererar vilt till Polska TV inslag, dailymail, Telegraph, Prisonplanet, Russia Today. Helt i enligt regelboken för hur konspirationsteorier skapas.

  Hon pusslar så ihop ett narrativ som passar hennes smak. Att Europa har kapitulerat inför en större agenda. En favorit i kommentarsfälten är att det är George Soros som ligger bakom och Angela Merkel är hans knähund. (antisemitismens ”hall mark”).

  Tex är hennes uttalande om ett stundande inbördeskrig på omväg hämtat från Aftonbladet via diverse skum media. Uttalandet nämner förvisso IS som en osäkerhetsfaktor, men bedömningen som helhet handlar uteslutande om Ukraina och Ryssland.

  Men Graven, detta fattar du ju redan, du vill väl bara sparras lite…

 38. Per skriver:

  Pöbeln

  Vad du inte har förstått är att islam är en totalitär och fascistoid samhällspolitisk ideologi som har som målsättning att införa en teokratisk dikatur i de länder man får dominans över, demografiskt och genom våldsmedel mot alla ”otrogna”.

  Vad detta beror på, att du inte förstår detta enkla och uppenbara, skulle vara intressant att förstå. Jag gissar att din hjärnvävnad har utsats för så mkt kulturrelativistisk propaganda (indoktrinering) att den inte längre har förmåga att generera ett kritiskt självständigt tänkande och att ta emot och bearbeta empiriska fakta om hur världen fungerar. Att din hjärnas tänkande har infantiliserats. Att du har blivit naiv helt enkelt.

 39. Ulf skriver:

  För det första kan vi väl konstatera att inget riksdagsparti stödjer dina idéer om tokstop av invandring från MENA, inte ens Sverigedemokraterna.
  Det måste vara tufft för dig att leva i ett samhälle där nästan alla människor du möter är naiva och indoktrinerade!

 40. pöbeln skriver:

  Per
  Och nu var det ju så att kulturrelativism är det kritiska tänkande du efterlyser. Utan kulturrelativism hade vi fortfarande haft ett rasbiologiskt institut.

 41. pöbeln skriver:

  Oh nej Graven. Tror du oxå på stundande inbördeskrig i Sverige. Jag trodde du var mer sansad än så.

  Och nej, det är inte källan till hennes rapport. Hon refererar vilt till Polska TV inslag, dailymail, Telegraph, thegatewaypundit, Russia Today. Helt i enligt regelboken för hur konspirationsteorier skapas.

  Hon pusslar så ihop ett narrativ som passar hennes smak. Att Europa har kapitulerat inför en större agenda. En favorit i kommentarsfälten är att det är George Soros som ligger bakom och Angela Merkel är hans knähund.

  Tex är hennes uttalande om ett stundande inbördeskrig på omväg hämtat från Aftonbladet via diverse skum media. Uttalandet nämner förvisso IS som en osäkerhetsfaktor, men bedömningen som helhet handlar uteslutande om Ukraina och Ryssland.

  Men Graven, detta fattar du ju redan, du vill väl bara sparras lite…

 42. pöbeln skriver:

  Graven

  I slussen.

  Kort kan sägas att P Gellers artikel läcker som ett såll. Varenda referens är en grov förvrängning eller lögn av originalbudskapet. Tex varningen om krig i sverige handlar om oron för utvecklingen i Ukraina och Ryssland. Inte om muslimer vilket Geller vill få det till.

  Detta fattar du nog att ryssland är reellt ett krigshot mot sverige, medans IS inte är det.

 43. Ulf skriver:

  Pamela Geller går till sådana bisarra överdrifter att hennes reportage framstår som en fri fantasi. ”Swedish police warn that Stockholm’s main train station is now overrun by migrant teen gangs “stealing and groping girls.” eller så här ”Swedish towns have become terror hubs. Lawlessness is rampant, violent crimes skyrocket. There is a now-constant state of violence, terror and fear.”

  Förr oss som någon gång i veckan passerar Centralen i Stockholm så är påståendet om att stationen är ”overrun by migrant gangs” obegriplig. Visst är Centralen en plats när många brott sker men det är inget nytt och det syns knappast fler invandrare där nu än för några år sedan.
  När man sedan betänker att den grova våldsbrottsligheten minskat under de senaste kvartsseklet så framstår Gellers formulering ”violent crimes skyrocket” som bara bisarrt.

 44. CeDe skriver:

  Har någon läst något liknande från den Islamska Staten(IS)?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23631832.ab

 45. pöbeln skriver:

  Vart vill du komma CeDe…IS har väl inte någon ambassad…?

 46. Per skriver:

  Pöbeln

  Du måste skilja på ras och kultur!
  Och det lustiga är att de som inte gör det har nog en släng rasism i sitt tankesätt!
  Multikulturalismen är sin kärna rasistisk.
  Det som inte duger för oss tycker man kan duga åt ett annat folkslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.