2336: När den heliga elden brinner i människans inre

Har man fått kallelsen, sett ljuset, slukat en färdigstöpt ideologi och funnit den enda sanna läran, då är det inte svårt att få sina argument att alltid falla ut på ett alldeles bestämt sätt. En sådan företeelse är på intet sätt ovanlig och är lätt igenkännbar i den svenska polariserade debatten. Under det senaste året har den blivit mera nyanserad vilket man kan vara tacksam för. Detta hindrar dock inte de gammaltroende att fortsätta som förut.

Ett bra exempel är Peter Fällmar Andersson (Helsingborgs Dagblad). Han skriver, lite sent kanske, om Nya Tiders deltagande på bokmässan. Han önskar en välsorterad yttrandefrihet. Eftersom han inte har något nytt att komma med i detta genomdiskuterade fall drar han in mig i saken. Insinuationen är uppenbar. Han nämner att jag skrev förordet till Mikael Jalvings bok om Sverige som kom på svenska 2012 (det danska originalet 2011) och fortsätter:

”Hade Bokmässans ledning varit lika slug som Lars Vilks hade de för länge sedan förklarat att vi befinner oss i ett konceptverk. Att varje plötslig u-sväng som rör Nya Tiders medverkan egentligen bara har varit ämnad att visa på den ryggradslösa hållning som 2016 varit så smittsam både bland politiker och journalister. Ett år då rasister inte längre ska kallas rasister.”

Jag kan inte tänka mig att Fällmar Andersson är så enfaldig att han tror på det han säger om ”konceptkonst” (det förefaller dessutom som om han har mycket dunkla uppfattningar om vad konceptkonst är för något). Om något skall göras till konst måste det finnas en trovärdighet som bekräftas av konstvärlden om det skall få någon betydelse. Det blir alltså bara dumheter av det här uttalandet. Det som mer än antyds är att jag är ”slug”, dvs. jag håller mig med någon dold agenda. För min del får han gärna lägga in den trossatsen i sin lära. Den manövern är en väsentlig del av mitt konstprojekt fast det egentligen inte säger mycket mer än att betraktaren fullbordar verket med sin egen kreativa fantasi. Jag uppmärksammar också att Fällmar Andersson lyckas fortsätta stycket med att få in en slutkläm med ett rejält rasistutbrott.

Mikael Jalving får epitetet ”islamofob”. Denna beteckning är inte längre lika vanlig som förr. Det torde bero på att en mera reell islamofobi har brett ut sig. Folk är helt enkelt rädda för att råka ut för ett terroristdåd. Jag har ju märkt en del av denna uppståndelse.

Jalvings bok om Sverige väckte när den kom en del uppståndelse. Positionerna var mycket låsta vid den tiden. Boken är inte särskilt märkvärdig men dess mot svenska normer avvikande synpunkterna hade sina poänger. Jalvings andra rond med svenskarna kom i det beramade debattprogrammet där svenskarna skickade fram Henrik Arnstad som moteld. Det blev en minnesvärd afton i tv-studion.

Utgångspunkten för Fällmar Andersson är chefen för Simon Wiesenthal-centret, Shimon Samuels. Denne skriver till statsministern och ber honom stoppa Nya Tider. Fällmar Andersson vet att det inte får gå till på det sättet, men han passar på att inflika ett citat:

”’Mr Prime Minister, your website argues that your country must be a leading inspirational force in the world'”, påpekar Simon Wiesenthal-centrets chef och lägger till: ”’not a force for hate'”.

Hat är inte så lätt att avfärda. Det finns t ex rätt sorts hat som ofta rekommenderas. Och för övrigt är det inte ovanligt att företrädare för olika ideologier hatar varandra. Sådant hör dock demokratin och yttrandefriheten till.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

120 svar på 2336: När den heliga elden brinner i människans inre

 1. Per skriver:

  Ludvig K

  … många svenskars DNA

  Just svenskars självgodhet är alltså en del av vår arvsmassa

  Svenskarna äro självgoda och zigenarna äro … osv

 2. Ludvig K skriver:

  Jag blev förvånad över din syn på Kissinger-karikatyrerna. Att detta är bekvämt av mig tycker jag är ett märkligt drag från din sida.

 3. CeDe skriver:

  En bild säger mer än tusen ord var väl mottot hos nämnden som fällde Dan Park.

 4. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Vad är det för principiell skillnad på att använda sig av grova antisemitiska schabloner, såsom du skriver att Hillersberg gör, och att hävda att självgodhet… [är] en del av många svenskars DNA, såsom du själv gör?

  Det verkar som att Hillersberg och Ludvig K har ganska mycket gemensamt i användandet av schabloner och hänvisningar till etnisk bakgrund!

 5. Från Graven skriver:

  Jag har sagt det förut!

  ”Antirasisterna” här på vilks.net är de som är värst med att tillämpa rasistisk retorik!

 6. Pöbeln skriver:

  Ni undrar varför SD är en dynghög man bör undvika. Detta är ganska talande: http://www.svd.se/sds-utspel-vacker-reaktioner

  Man drömmer om ras/ideologi kriget.

  Marktruppen ska utgöras av ”en majoritet” av Sveriges befolkning.

  Man ska skydda mot den hotande sjuka samhällskroppen smittats av.

  Har ni något bättre ord för vad denna ideologi kallas?

 7. CeDe skriver:

  Bättre ord än vad då? Det är svårt att förstå vad du vill säga med att nu lägga ut ett fem år gammalt terrordåd. Utveckla!

 8. Ulf skriver:

  ”Från Graven” presenterar en artikel av Dr Aviad Hacohen och frågar om jag finner den antisemitisk.
  Svaret är naturligtvis att Dr Aviads artikel inte är antisemitisk. Ingenstans i den del av artikeln som ”Från Graven” citerar jämställer Dr Aviad lagstiftningen i Israel med den i Nazityskland och inte heller hemfaller han till konspirationsteorier runt den israeliska civilrätten. Artikeln kritiserar vissa civilrättsliga lagar i Israel vilket är en självklarhet i en demokratisk stat.

  ”Från Graven” likställer Israels lagar med Nazitysklands och menar att någon form av judisk konspiration ligger bakom familjejuridiken i Israel. Det typiska för antisemiter är just att försöka jämställa den demokratiska republiken Israel med Hitlertyskland vilket naturligtvis är absurt för gemene man men typiskt för antisemitens förvrängda verklighetsuppfattning.

  Antisemiter söker också maniskt efter judiska konspirationer, ”Från Graven” anser att just en konspiration ligger bakom familjejuridiken i Israel. ”Från Graven” har tidigare hävdat att den Bonnierägda tidningen Dagens Nyheter mörkar islamistisk terror. Även där söker och finner ”Från Graven” en judisk konspiration.

  Från Gravens resonemang och konspirationsteorier visar att han är en tvättäkta antisemit, hans egna ord bevisar det!

 9. Från Graven skriver:

  Långa fantasirika utlägg skall ”bevisa” att jag är antisemit. Synd bara att ”Ulf” tvingas fabulera eftersom att hans tes kollapsar om han citerar mig korrekt . Bättre då att ljuga ihop någonting.

  Halmgubbe kallas det, och ”Ulf” klarar sig inte utan dessa.

 10. Ulf skriver:

  Så blev du svarslös igen ”Från Graven” men du skall få ett gratistips av mig, det bjuder jag på 🙂

  Någonstans bland alla de där ruttnande kadavren som omger dig i din grav borde du ju kunna hitta Goebbels lik. Varför inte försöka få lite råd av en mästare så att du åtminstone kan formulera inlägg som har någon tyngd i debatten.

  Judehatet och vulgariteten har du ju redan, kanske kan Goebbels gamla ben även lära dig att konsten att även argumentera för din sak!

 11. Från Graven skriver:

  Titta dig själv i spegeln, Ulf. Du har en skruv lös.

 12. Ulf skriver:

  Kan du inte bättre, du bara upprepar dig hela tiden ”liket”. I din värld är alla som inte tycker som du knäppa eller ljuger. Bara du ”liket” har något vettigt att säga, synd bara att du inte vet hur.
  Måste kännas något frustrerande 🙂

 13. Från Graven skriver:

  Det är ju bara att läsa vad du skriver 18:42 så inser man att du inte mår bra.

 14. Pöbeln skriver:

  Nej CeDe, jag vet, du har noll koll på historia.

  SD har inte förändrats under dessa 5 år. Ej heller på 20 år. Same same.

  Jag låter dig gissa vad ordet kan vara…

 15. CeDe skriver:

  Klarvaken?!

 16. mohammad skriver:

  Att Peter Fällmar Andersson nämner Lars Vilks i sin artikel antar jag har sin grund i att både Vilks och Jalving nyttjat högerextrema forum för sina respektive budskap.

  Vilks hos SION och Jalving hos Nationaldemokraterna…

 17. mohammad skriver:

  Att von Graven är diktatorisk i sina framställningar är för läsaren ett numera känt retorisk grepp från dennes sida.

  Med de alla tilläggsinvektiven börjar kommentarerna dock bli pinsam läsning nu…

 18. Från Graven skriver:

  Varför inte be Lars ta mig i örat, mohammad?

 19. CeDe skriver:

  Denna luddighet bara framskrider – nu signaturen mohammads tur.
  Vore intressant om mohammad närmare kunde klargöra vad hen menar med Lars Vilks ”budskap”.

 20. Ulf skriver:

  Till Lars Vilks

  Jag är fortfarande förvånad över din skarpa reaktion på mitt och Ludvig K:s inlägg om Lars Hillerström.
  Att som du Lars Vilks gör påstå att jag ”inte har kött på benen” när det gäller det antisemitiska i Lars Hillersbergs teckningar stämmer inte. Snarare är det du Lars som inte är riktigt insatt i affärerna runt Lars Hillersberg, Radio Islam och Ahmed Rami.

  Ahmed Rami drev i slutet 80-talet närradiosändningar med starkt antisemitiskt innehåll och 1989 dömdes han för hets mot folkgrupp i tingsrätten. Ahmed Rami hade fram till 1989 stöd av många kändisar från vänsterkanten men alla övergav honom efter domslutet, alla utom en.

  Jag syftar naturligtvis på Lars Hillersberg som 1990, året efter att Ahmed Rami dömts för hets mot folkgrupp kontaktades av Rami som bad Lars att illustrera hans bok.
  Lars var alltså väl medveten om Ramis antisemitism när han tillät Rami använda teckningen som föreställer Kristusmördarna och den korsfäste Rami.
  I en intervju år så sent som år 2002 konstaterar Lars att han inte såg något antisemitiskt i Ramis budskap.
  Under nära trettio år producerade Lars Hillersberg antisemitiska bilder, hade kontakt med antisemiter och försvarade dömda antisemiter. Inte konstigt då att väldigt många ser honom som antisemit.
  Henrik Bachner sammanfattar i sin bok ”Återkomsten, antisemitismen i Sverige sedan 1945 (sid 576)” Lars Hillersbergs ideologi på följande sätt:
  ”Om man som Hillersberg utifrån en en antisionistisk position pläderar för en utplåning av den judiska staten och i det sammanhanget använder antisemitiska påståenden och schabloner för att angripa eller kritisera judar så kan det omöjligt tolkas som annat än ett uttryck för antisemitism”
  Jag vet att det finns de som försvarade och fortfarande försvarar Lars Hillersberg men jag är uppenbarligen inte ensam i min analys av Lars Hillersbergs bilder. Även om jag inte uttrycker mig så akademiskt som Henrik Bachner.

  På nätet finns mängder av artiklar som behandlar det antisemitiska budskapet i Lars Hillersbergs bilder. SKMA har en bra artikel av Mathan Ravid som väl ringar diskussionen om Lars Hillersbergs konst.

  Mvh
  Ulf

 21. Lars Vilks skriver:

  Jag har tidigare läst och sett mycket av diskussionen kring Hillersberg. Om han skall betraktas som antisemit lär man aldrig komma överens om. Vanligtvis skapas åsikten utifrån vem som skall forma sitt omdöme. En fråga är vilken sorts antisemit Hillersberg skulle kunna vara. Knappast systematisk eller utifrån ett högerextremt perspektiv. Så återstår det vänsterextrema som är komplicerat inte minst med tanke på att Hillersberg ofta agerade utan närmare eftertanke och att det alltför lätt blir dagens normer som man tillämpar. Det säger sig självt att mycket av Hillersbergs verk hänger samman med hans egen tid och att åtskilligt skulle vara helt omöjligt idag.

 22. Från Graven skriver:

  He!

  Vänsterns gamla Israel-hat. Det som Jan Guillou och Åsa Linderborg representerar men som inte får kallas antisemitism! Det fina hatet!

 23. Ulf skriver:

  Vad skall man då kalla ditt hat mot Israel ”liket”, det fula hatet?

 24. Från Graven skriver:

  Jag är pro-israel. Har du inte förstått det din dumme jävel!?

  Israel är regionens enda demokrati inbakad i en region med mycket och djupt hat mot Israel som stat och judar som folk, och som inget hellre vill än radera ut staten Israel och all judar med med den.

  Skulle det innebära att att det är omöjligt att samtidigt se problemen med ockupation av land för illegala bosättningar samt t.ex cynismen bakom att hänvisa familjejuridiken till de religiösa förlikningsdomstolarna!?

  Självklart inte!

  Jag vet att du inte klarar av att hålla flera sådan tankar i huvudet, Ulf. Och därför blir dina felaktiga slutsatser och patetiska antaganden än mer pinsamma.

  Men är du korkad så är du!

 25. Från Graven skriver:

  Varför tror du att jag lägger så mycket tid på att polemisera mot förintelseförnekarna på detta forum, Ulf!?

  För att jag är antisemit!!!?

  Du är så korkad så änglarna lipar åt dig, Ulf!!!

 26. Från Graven skriver:

  KORTSLUTNING hos Ulf!!!

  Nu måste han ta till alla medel för att tvinga in mig i antisemit-fållan för att få det här att gå ihop!!!

 27. Ulf skriver:

  Antisemiten ”liket” försöker som vanligt ljuga sig ut ur sitt predikament. I början blev jag förvånad varför du så ofta kallade mig för lögnare men nu förstår jag, För dig är det naturligt att ljuga och därför tror du att alla andra debattörer har samma skitmoral som du själv.

  Jag märker att du fortsätter med ditt konspirationstjafs när det gäller Israels civilrätt, bra att du visar var du står ”liket”.

 28. minnesdagen skriver:

  Lars Hillersberg blev attackerad för sin frispråkighet långt innan han ritade bilden på Rami. Så han kanske kände att han hade moralisk rätt att ge igen för gammal ost.
  Dessutom är bilden på korsfästningen ett motiv ur Bibeln. Är Bibeln antisemitisk ?

 29. Ulf skriver:

  Bibeln innehåller definitivt antisemitiska passager. Paulus skriver i första Tessalonikerbrevet ”Judarna dödade herren Jesus liksom de dödade profeterna, och oss har de förföljt. De trotsar Gud och är fiender till hela mänskligheten”. Det är ju just denna passage som är inspirationen till Hillersbergs bokomslag från 1990.

 30. mohammad skriver:

  CeDe

  ”Budskap” är en luddig formulering avseende Lars Vilks konstnärskap – helt klart – avsikt eller intention torde vara mer korrekt.

  Förlåt mig gumman…;)

 31. Bo Strömberg skriver:

  Jag vill gärna säga att mitt motto ovan, gäller allt jag gör och tänker.

  Även det triviala, hur man kokar olika sorters potatis. Den till synes enkla saken, kräver tvivel och överväganden, det vill jag gärna försäkra.

  Om man vill ha ett bra resultat vill säga.

  Nu är inte just det så viktigt, det var ett okontroversiellt exempel.

 32. CeDe skriver:

  Bo Strömberg,

  Har man tillräcklig kunskap och erfarenhet behöver man inte tvivla hela tiden.
  King Edward tex vet väl de flesta att den regenten ska kokas långsamt och inte för länge.

 33. minnesdagen skriver:

  Ulf,
  – Det beror ju på vilka judar Paulus avser. När han skriver att ’oss har dom förföljt’ så ljuger han väl knappast.

  Det finns enormt grymma berättelser redan tidigt i Bibeln.
  Moseböckerna och Josua.
  När jag läste Josua, kände jag, att här har vi Förintelsen.

 34. Ulf skriver:

  Det finns många grymma berättelser om vikingarnas framfört, får de historierna dig att också associera till Förintelsen ”minnesdagen”.

 35. CeDe skriver:

  Ingen kan ändra på vare sig Bibeln eller Hillersbergs konstverk. Varför inte engagera sig i aktuella judeförföljelser som dem vi kan se i Malmö. Judar flyr Malmö efter upprepade trakasserier från muslimer. Där kanske ni kan göra en insats som gör skillnad om ni verkligen menar allvar med ert engagemang.

 36. Ulf skriver:

  CeDe verkar ha glömt bort att både hen och Sverigedemokraterna vill göra det omöjligt för judar att leva kvar inte bara i Malmö utan även i hela Sverige, från norr till söder!

 37. CeDe skriver:

  Sverige har lagar som bör efterföljas av alla. Det går inte att ha separata lagar för varje etnicitet eller ideologi. Sen är det upp det var och en att välja….

 38. CeDe skriver:

  …och jag hoppas också att det blir en lag som helt förbjuder frisering av barns könsorgan.

 39. Ulf skriver:

  Varför är du då så upprörd över det som händer i Malmö när du vill ha bort judarna från Sverige, konstigt!

 40. CeDe skriver:

  Du har tunnelseende Ulf, gå till en optiker.!

 41. Ulf skriver:

  Nu tog visst argumenten slut CeDe 🙂

 42. CeDe skriver:

  Går inte att argumentera med någon som har tunnelseende. Vore enfaldigt att fortsätta.

 43. Ulf skriver:

  Särskilt som du inte har några argument!

 44. CeDe skriver:

  Att vi har lagar i Sverige som angår alla är inte att jämställa med ideologisk terror.

 45. CeDe skriver:

  Ulf hoppar över till annan tråd – en riktig liten fegis!

 46. Ulf skriver:

  Nu börjar förolämpningarna, dags för popcornen 🙂 Vilka lagar talar du om förresten, vet du det själv!

 47. Från Graven skriver:

  Det är ju uppenbart att Ulf dels har en skruv lös, och dels att han inte mår bra.

  För den som tvivlar:

  Ulf skriver:
  2016 12 september kl. 18:42
  Så blev du svarslös igen ”Från Graven” men du skall få ett gratistips av mig, det bjuder jag på ?

  Någonstans bland alla de där ruttnande kadavren som omger dig i din grav borde du ju kunna hitta Goebbels lik. Varför inte försöka få lite råd av en mästare så att du åtminstone kan formulera inlägg som har någon tyngd i debatten.

  Judehatet och vulgariteten har du ju redan, kanske kan Goebbels gamla ben även lära dig att konsten att även argumentera för din sak!

  Ingen frisk människa skriver så där

 48. Ulf skriver:

  ”liket” är tillbaka igen, det här blir bättre och bättre 🙂

 49. CeDe skriver:

  Argumenten tryter, som sagt…..

 50. Ulf skriver:

  Ja jag förstår att dina argument tryter CeDe. det måste vara svårt för dig att både vilja köra ut judarna ur hela Sverige och samtidigt kritisera de som vill göra likadant i Malmö!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.