2300: Tidskriften Bright

Idag var det fotboll. Inte i rutan utan på gröna mattan. Intensivt i två timmar, naturligtvis utan paus. Jodå, min idoga löparträning har gett gott resultat vad gäller konditionen. Det gick hyggligt bra, fyra mål, bortsett från att jag fick en kraftig tackling på revbenen. Det kommer att bli en tid med revbensgnäll.

Men det var inte det jag skulle skriva om. Tidskriften Bright har kommit ut med ett nytt nummer. Jag brukar skriva i den då och då, i det här numret skriver jag om yttrandefriheten. Bright ägnar sig i stor utsträckning åt religionskritik. I det här numret recenserar redaktören Camilla Grepe kioskvältaren Landsplågan Islam av den norska journalisten och författaren Hege Storhaug. I Norge har den väckt en uttalat animerad debatt. Nu finns den på svenska men vi lär inte få samma respons här. Som det brukar vara med sådana skrifter är det svårt att finna ett svenskt förlag.

Emellertid kan man inte komma ifrån att Islam är ett populärt debattämne som engagerar stora skaror. Och när Göran Greider (Aftonbladet) ger måste-lästips inför sommaren rekommenderar han Koranen. Han tycker att den ger god geografisk och historisk atmosfär. Dessutom citerar han en stillsam sura. Det verkar lite väl upplagt. Koranen tycks på något sätt ha blivit vänsterns heliga skrift. När jag själv läste den kan jag inte säga att det var någon större läsupplevelse eftersom den mest består av tröttsamma upprepningar och variationer på samma tjatande. Bäst är den när profeten blir mer expressiv och tar bladet från munnen. Antingen han utmäter fruktansvärda straff eller visar att paradiset är en avgiftsfri bordell av klass – för den som håller på rätt lag. Fast sedan slås man av att det här inte uppfattas som litteratur utan skall vara något mycket större och definitivt. I Bright har Svante Brandänge gått genom Koranen och lämnat en del intressanta iakttagelser. Hans synpunkter finns också på nätet, del 1 och del 2.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

109 svar på 2300: Tidskriften Bright

 1. benke bus skriver:

  http://brightdebatt.blogspot.se/2016/02/straff-och-beloning-i-koranen-del-2.html

  Kristendomen – Islam 1-1
  Ibland har man förståelse för att människor i vår tid väljer Asatron.

  https://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8 – Sent Grattis Lars! Det gröna fältets schack ett spel för hjältar…

 2. sl skriver:

  Bright innehöll även länken till länge efterlängtade;

  http://www.exmuslim.net/.

  Undrar hur många de är?

 3. Molly skriver:

  Kan man ta bilden av ”Det flygande spagettimonstret” på allvar, som en religion. Eller är det en ploj för människor som vill häckla religionen i sig?
  Den frågan fick jag ställa till mig själv då jag kom i kontakt med Hinduismen i Indien. Där fick jag veta att Ganesh var barnens gud och avbildades som en blomsterprydd sittande elefant. Han värnade om utbildning och skola. I Ganesh anda lärde sig hinduer att ”Behandla ditt barn som en prins till de fyller 5 år, mellan 5 och 15 som en slav och efter 15 som din vän.”
  Alla gudar har någon betydelse för kulturen, plikterna och som rättesnören. Jag frågade jag min Guru: Varför behöver ni så många gudar? Och han svarade: Människor måste känna igen sin gud. Gud kan uppenbara sig i olika gestalter. Vi hinduer känner inte igen er bild av änglar, med vingar i långa kläder. Vi har andra bilder som riktar sig direkt till just dig. Det finns bara en gud men i tusentals skepnader som är skapade för just dig.

 4. CeDe skriver:

  Javisst Molly, allt som människor bestämmer sig för ska vara religion, är religion.
  Gudarna har inget att säga till om.

 5. Molly skriver:

  Bra sagt. Ändå kände jag en viss respekt för Hinduernas tro. De respekterade andras tro medan vissa andra onämnbara religioner vill döda dem som tror annorlunda. Bu!

 6. Ulf skriver:

  Jag måste erkänna att titeln ”Islam en landsplåga” inger mig viss oro. Vi vet ju hur européerna brukar behandla etniska och religiösa minoriteter som utpekas som farliga, parasitära eller kulturellt så annorlunda att de inte har någon plats i samhället

  I dag skulle det vara omöjligt att ge ut en bok med titeln ”Judendomen en landsplåga”. Vi har helt enkelt lärt oss vad följden blev när man under början av 1900-talet demoniserade judarna.
  Jag hoppas verkligen att Europas muslimer inte behöver betala samma höga pris som sina judiska olycksbröder/systrar innan européerna förstår att uttrycka sig rationellt om Islam.

 7. Adam skriver:

  +1

 8. CeDe skriver:

  Det var en lustig kommentar, Ulf. Den tål att tänka på!

 9. Per skriver:

  Ja CD, och alla andra, Ulfs kommentar tål nog tänkas på både en och två gånger, minst!

 10. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf, islam är så vitt jag vet fortfarande en ideologi/religion och inte en ras eller etnisk folkgrupp. Därför kan man mycket väl mena att islam är en landsplåga, den plågar till exempel stora delar av Mellanöstern. Om judendomen i dess bokstavliga mening sökte inflytande över t ex Sverige, så skulle den också kunna betecknas som en landsplåga, men nu har varken judar i Sverige eller någon annanstans den ambitionen. Det som hände under tidigt 1900-tal, ffa i Tyskland, var att judendomen blev synonymt med juden som människa. Även den jude som lämnat religionen judendomen åkte alltså dit.

 11. mohammad skriver:

  ”Om judendomen i dess bokstavliga mening sökte inflytande över t ex Sverige, så skulle den också kunna betecknas som en landsplåga, men nu har varken judar i Sverige eller någon annanstans den ambitionen.”

  Motsägelsefullt Kenneth…

 12. Ludvig K skriver:

  Utöver titeln kan det vara värt att notera att Camilla Grepe testar ett nytt pressetiskt grepp då hon recenserar en bok som hon själv har översatt och gett ut, i sin egen tidskrift dessutom. Begreppet ”god publicistisk sed” fick just nya dimensioner.

 13. sl skriver:

  Judendomen missionerar inte. Kristendomen missionerar. Islam tvångskonverterar. De som tvångskonverterar och missionerar förföljer dem som inte gör det. Sådan är världens gång.

 14. Kenneth Karlsson skriver:

  sl: de flesta ideologier missionerar, i syfte att spridas till fler och fler. Det är i sig inget fel med det. Det är hur det görs som är avgörande. I kristendomen finns inget tvång, man får ett fritt val. Att sedan vissa makter har använt kristendomen i förtryckandets tjänst är inte kristendomens fel. Med islam är det precis tvärtom, där finns hela förtryckarapparaten inskriven i ideologin.

 15. CeDe skriver:

  KK,
  Ja, just så, varför hyckla.

 16. Ulf skriver:

  Till Kenneth
  Jag vet att situationen är mycket svår för de judar som nu lever i länder som präglas av islam men varför har det inte alltid varit så?
  Om du Kenneth har rätt i din förmodan om islams förtryckarapparat så borde ju Förintelsen skett i den muslimska delen av världen och inte i det kristna Europa.

 17. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf: När islam erövrade Mellanöstern, norra Afrika, delar av Europa och förstås stora delar av Asien, så hamnade judarna i vad som kan kallas ett dhimmie-tillstånd, dvs de fråntogs vissa rättigheter och var tvungna att betala extra skatt till sina nya herrar. Förföljelsen av judar under islam har gått i olika vågor, många judar levde som dhimmies i århundraden i ffa Persien och Ottomanska riket utan att utsättas för direkt fara, för att sedan när tiderna förändrades fördrivas eller fysiskt förföljas. Ett sådant tillstånd råder just nu inom den muslimska världen – de judiska grupperingarna är få och lever under fara.
  Att Förintelsen blev en tysk idé handlar om antisemitism, ideologisk förvirring, diktatur och teknologisk förmåga. Förintelsen är i så motto ett helt unikt skeende.
  Enligt vissa beräkningar så når dödssiffran för judar dödade under islam inte upp till miljonen.
  Den stora skillnaden mellan nazismen och islam i det här fallet är att nazismen gick in för att utrota alla judar, medan islam kunnat utnyttja dem som dhimmies.

 18. Ulf skriver:

  Judarna krävdes på extra skatter och utpressades på alla sätt även i det kristna Europa från romersk tid fram till 1800-talet. Att pressa judar på pengar har alltså inte varit något speciellt för stater styrda av muslimer.

  För att återkoppla till mitt första inlägg om faran med att peka ut etniska och religiösa minoriteter så kan vi i dag läsa om hur polacker hotas och trakasseras i Storbritannien efter folkomröstningen.
  Människor hatas alltså i dagens Europa för att de är arbetssamma och härstammar från det kristna landet Polen beläget i vårt Europa!!!
  Även om rapporteringen visar sig vara överdriven så har företrädare för den polska staten känt sig så oroade att de uttryckt sin oro för vad som just nu händer i Storbritannien.
  Ordens makt är stor och det gäller att väga dem på guldvåg.

 19. minnesdagen skriver:

  Javisst, och som om det inte räckte, nu har Michael Bindefeld satsat pengar i denna tröttsamma lögn-bransch.
  Fakta är att, fram tills Japan och USA hamnade i direkt konflikt under andra världskriget, evakuerades polska judar genom Sovjetunionen till Japan, och med fartyg från hamnstaden Kobe direkt vidare till Amerika. I nyheterna från denna tid kan man läsa att ett tusental polska judar blev strandsatta i Kobe när trafiken därifrån upphörde. Dessa strandsatta tog sig istället till Shanghai. Trafiken med evakuerade polska judar gick därefter direkt från Vladivostok till Amerika. Vem vet hur många hundratusen ? Varför kan man inte läsa om detta i historieböckerna ? Det står ju i nyhetsarkiven.

 20. Ulf skriver:

  Vilka nyhetsarkiv?

 21. CeDe skriver:

  Var är Från Graven?

 22. LH skriver:

  Ämnet är knappast någon nutida hemlighet, Minneslunden. Det finns omskrivet i såväl böcker som artiklar.

 23. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf: men det går i dag knappast att hitta nåt kristet land där kristendomen är en ”landsplåga”, däremot kan epitetet mycket väl användas på islam.
  Att förfölja människor pga deras tro eller nationalitet eller hudfärg är förstås fel.

 24. Kalle Anka skriver:

  Angående bokens titel, Landsplågan islam, så förklaras det på baksidan av bokomslaget:

  ”Bokens norska titel, Islam Den 11. landeplage, anspelar på föredraget “Kristendommen – den tiende landeplage” som den från blasfemi frikände Arnulf Øverland höll år 1931. Hege Storhaug uppmanar oss att våga använda det som Øverland kallade Den första mänskliga rättigheten: Yttrandefriheten.”

 25. mohammad skriver:

  Kvack sa Kalle och Kenneth Karlssons argumentation sjönk till botten som en sten…

 26. Kenneth Karlsson skriver:

  Moham:
  ”Den niende landeplage, som Gud sendte menneskene, var et tykt mørke. Det lå over Egypten i tre dage.
  Den tiende landeplage var et mørke, som bredte sig over hele Europa og Amerika, og det har varet i 1900 år.
  Og det kan være nok.”
  Så sade författaren Arnulf Øverland, 1931. Då var han fortfarande troende kommunist; han kom emellertid snart därefter att lämna den ideologin då han insåg vad Stalin höll på med.

  Man kan förstås tycka att kristendomen är den tionde landsplågan, men den meningen sjunker lite till botten om man på trettiotalet inte kunde se hur kommunismen då åtminstone var den elfte landsplågan – Øverland var alltså förblindad av sin egen tro. Sedan kom nazismen, som i så fall får räknas som den tolfte landsplågan. Och så islam, som förstås, kronologiskt sett, borde stå före såväl kommunismen som nazismen, som den landsplåga den varit och fortfarande är.

  Hege Storhaugs titel är med andra ord väldigt träffande.

 27. Ulf skriver:

  Av rent kronologiska skäl borde väl kristendomen placeras före islam. Frågan är bara på vilken plats polackerna skall placeras: http://www.bbc.com/news/uk-36638258

  Ett klipp som väl visar hur individer drabbas när en grupp pekas ut som destruktiva landsplågor i det offentliga samtalet.

 28. minnesdagen skriver:

  Ulf:
  det jag skrev om ovan hittade jag i arkivet hos Jewish Telegraphic Agency, spritt över flera datum i Juli 1941, exempelvis July 16, 1941.

 29. Ulf skriver:

  Tack för den informationen minnesdagen.
  Nu blir jag lite nyfiken. Hade Jewish Telegraphic Agency egna reportrar på plats som kunde intervjua flyktingarna eller bygger uppgifterna på vad sovjetiska myndigheter eller massmedia publicerat?

 30. Krister skriver:

  Jag tror att de rasistiska reaktionerna efter folkomröstningen är överdrivna och uppskruvade av media, precis som själva Brexit-hysterin i sig – som är det nya Y2K.

 31. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf: kronologiskt sett så kommer kristendomen före islam. Men frågan är om kristendomen i dag är en landsplåga, eller om islam är det.

 32. Per skriver:

  Islam är väl en allt större världsplåga?
  Grundbulten i det islamistiska repressiva systemet är väl KORANSKOLAN och HJÄRNTVÄTTEN av barn? Antalet koranskolor ökar väl i snabb takt i t.ex. stora delar av Afrika. Detta är ett hot mot moderniseringen och utvecklingen av Afrikanska länder och framöver ett växande hot mot Europa genom migration från Afrika.

 33. minnesdagen skriver:

  Ulf:
  JTA, och dess arkiv finns på nätet. Sök, och du finner.

  July 16, 1941
  Japan has been the stopping point for a total of 2181 Polish refugees, of whom 95 per cent were Jewish, it was reported here by Dr. Ignacy Schwartzbart, Jewish member of the Polish National Council. …

 34. Per skriver:

  Religiös hjärntvätt/indoktrinering av barn bör klassas som psykisk barnmisshandel. Borde bannlysas i barnkonventionen som ett fundaMENTALT övergrepp på barn! Den värderelativistiska kulturrelativismen, som ligger till grund för det multikulturella paradigmet, utgör ett hinder för att detta skall inses.

 35. Ulf skriver:

  Uppgiften om de 2181 judiska flyktingarna som anlände till Japan finns omnämnt i flera wikipediaartiklar så den uppgiften är väl knappast någon hemlighet.
  Den uppgiften går ju också att styrka eftersom de flesta överlevde kriget och därför kunde styrka vad som inträffat. Den uppgiften stöds alltså av fler källor än samtida sovjetiska pressreleaser.
  Jag är mer intresserad av de hundratusentals judar som flydde från Vladivostok till Amerika, var kan man läsa mer om dem och vilka journalister intervjuade flyktingarna?

 36. minnesdagen skriver:

  Ulf:
  ”de flesta överlevde kriget ”
  – Vadå de flesta ? , menar du att några av de 2181 blev förintade ?

  Du får läsa vad jag skrev – Vem vet hur många ?

  Jag har inte artikeln framför mig just nu, men på ett annat datum i JTA finns att läsa att trafiken övergick till ’från Vladivostok’ istället för ’från Kobe’. Så det stannade inte vid dessa individer i Kobe. Att större delen av de polska judarna evakuerades till ’Soviet interior’ redan innan operation Barbarossa kan man också hitta information om.

 37. Ulf skriver:

  Om det finns journalister som rapporterat från Vladivostok så borde det väl finnas en del tidningsartiklar från det tidiga fyrtiotalet. Sedan bör det ju finnas passagerarlistor och naturligtvis mängder av information i ryska arkiv om alla dessa passagerare som passerade Vladivostok med destination Amerika.

 38. minnesdagen skriver:

  Nej det fanns inga journalister som rapporterade inifrån Sovjetunionen. Har du hört talas om den sovjetiska censuren ?

  Malcolm Muggeridge (känd bl.a. som nära vän till George Orwell) var brittisk korrespondent i Moskva på 1930-talet, för Manchester Guardian, så här skriver han:

  ”Innan en utländsk journalist i Moskva kunde skicka en artikel via telegrafen var han tvungen att få den stämplad på utrikesdepartementets pressavdelning. Där blev den granskad av en censor. Utan stämpel kunde inte telegrafkontoret tillåta att den sändes.”

  översatt från boken ’Chronicles of wasted time’, sida 215

  ”… Att vara tidningskorrespondent i Moskva var enkelt. Den enda källan till nyheter var den sovjetiska pressen. Ingenting hände eller var sagt förrän det rapporterades i pressen. Så allt jag behövde göra var att läsa tidningarna och plocka ut det som kunde vara intressant för läsarna av The Guardian. Därefter redigerade jag texten till lämplig form. När jag fått den passerad av censuren på pressavdelningen lämnade jag artikeln på telegrafens kontor. Man kunde, om man var på ambitiöst humör, lägga till referenser eller någon extra statistik, enkelt upphandlad från Kommersiella Attachén på brittiska ambassaden. Även där blev pressen minutiöst genomgången och analyserad.
  Ibland kunde man använda sin fantasi och lägga till något eget. Vanligtvis var detta invändningsfritt från censuren. Man kunde blåsa upp nyheten eller förminska den, utefter kraven i den nya situationen.
  Den ursprungliga texten var nästan säkert osann eller groteskt förvrängd. Ens egna avvikelser tycktes därför spela liten roll, då dom bara var en fortsatt förfalskning av något som redan var falskt.”

 39. Från Graven skriver:

  CeDe

  Las Vegas

 40. minnesdagen skriver:

  Här är nyheten om Vladivostok i sin helhet, notera sista meningen, den är intressant. ( USA sände enorma mängder krigsmaterial till Sovjetunionen, och vad hade fartygen på väg tillbaka ? )

  JTA, August 21, 1941,

  WASHINGTON (Aug. 20)
  The Soviet port of Vladivostok, in the Far East, may become a jumping-off place for thousands of refugees seeking homes in North and South America, Australia and South Africa, if the American program of substantial aid to Russia materialises, it was stated here today.
  Current tense relations between Japan and America have closed the last exit to freedom for about 1,000 Jewish refugees stranded in Japan and many thousands in Shanghai. At the United States Maritime Commission where preparations are now being made “for any eventuality” in the matter of arranging transport from Japan, it was said today that the plans did not contemplate providing passage for anyone but American citizens, because of the shipping shortage.
  At the State Department it was stated today that it would be impossible to determine here the number of refugees in Japan and occupied China who hold, or are seeking, visas for entry into the United States, but it was admitted that there were a substantial number in both places.
  In view of the present situation in the Far East, it is extremely unlikely that Japanese shipping will touch at American or Canadian ports for some time. The calls by American President liners and freighters at Shanghai will similarly be abandoned. Canadian shipping is likewise to be restricted. However, the materialization of the program of substantial American aid to Soviet Russia may create a certain amount of trans-Pacific traffic from Vladivostok, since the steamers carrying freight from the United States to the Russian Far Eastern port will be able to carry passengers on their way back to the United States.

 41. CeDe skriver:

  Från Graven,

  WOW!

 42. Ulf skriver:

  Tack för allt material du letat upp minnesdagen.
  Slutomdömet blir för mig ändå att de artiklar du presenterat från JTA om behandlingen av de polska judarna i Sovjetunionen inte går att lita på såvida de inte styrks av andra källor än samtida sovjetiska officiella kommunikéer eller uppgifter i sovjetiska statskontrollerade media.

  Uppgifterna om de polska judar som hamnade i Japan eller Shanghai kan verifieras av andra källor an samtida sovjetiska.
  Detsamma gäller inte uppgifterna om någon form av passagerartrafik mellan Vladivostok och Amerika . Hade judar försökt emigrera till USA från den staden hade det skrivits om denna immigration i den amerikanska pressen, spår av deras ankomst till USA hade gått att finna i amerikanska arkiv och slutligen hade det forskats och skrivits böcker om saken efter kriget.

  Avsaknaden av pålitliga källor när det gäller situationen för polska judar i Stalins Sovjet och frånvaron av några källor alls när det gäller någon form av passagerartrafik mellan Vladivostok och Amerika gör att åtminstone jag inte kan se att historisk forskning stödjer din hypotes om att hundratusentals judar undkom nazisternas dödspatruller genom att emigrera till Amerika från Vladivostok.

  Verkligen synd att det inte var möjligt för det hade precis som du skriver kunnat räddat hundratusentals liv.

 43. CeDe skriver:

  Ja, allt vi inte gjort för möjligheten att ha räddat många fler liv i historien kan upprepas oändligen.
  Men det går inte att ändra på, bättre då att försöka bättra oss idag.
  Om inte rädda liv så i alla fall försöka rädda oskulder från jägare på sexivalerna.
  Det senaste tillskottet i nöjesbranschen.

 44. CeDe skriver:

  Att även vår högt ärade bloggägare har erkänt böjelse för den aktiviteten får väl tillskrivas konsten.

 45. Ulf skriver:

  Till CeDE
  En konkret åtgärd för att göra det inrikespolitiska klimatet mer tolerant och öppet gentemot de människor som flyr till Sverige vore att sluta stämpla grupper i samhället som landsplågor.
  Det var just den typen av retorik som i Tyskland skapat ett sådant andligt klimat att nazisternas antisemitiska politik kunde genomföras. I Sverige möttes de judar som försökte fly helvetet i Nazityskland med misstro och förakt och det talades öppet om ”judeimporten”.
  Judar som efter att ha överlevt koncentrationslägren och hamnade i Sverige efter krigsslutet kallades ”koncentrationslägerklienter”.
  Jag är övertygad om att de flesta svenskar i dag häpnar över denna oförmåga till medkänsla. Men med tanke på hur judarna avhumaniserats i det allmänna samtalet så är denna känslokyla gentemot de överlevande judarna inte konstig.
  Att kalla muslimer för en landsplåga och judar som överlevt nazisternas terror för”koncentrationslägerklienter” är alltså något som bör undvikas om vi verkligen vill vara bättre än våra förfäder före,under och strax efter andra världskriget!

 46. Lars Vilks skriver:

  Ulf, du tycks inte skilja på folkgrupp och ideologi. Islam är en komplett ideologi och om man inte är förtjust i denna är det naturligt att vara kritisk. Samma som med t ex kommunism. Menar du att kommunister är en folkgrupp? Och att man inte bör kritisera den eftersom man då avskiljer en folkgrupp på ett olyckligt sätt?

 47. Molly skriver:

  Vi är alla ett kulturens barn! Den kultur vi föds i påverkar våra liv. Vi lär oss språket, vår religion, överlevnadskunskaper, vår könsroll, vår moral, våra sociala regler, allt!
  Att folk i Sverige tror att bara en individ sätter sina fötter på svensk jord, så KAN han Sverige, utom språket då, som man får lära sig. Det som följer en invandrare till ett nytt land är: Hederskulturen, vanor som könsstympning, synen på kvinnan och mannen, vem som har makt i familjen, och vem som lyder, vem som man kostar på utbildning, vad en flicka ska lära sig till skillnad från hennes bror. hur maten ska tillagas, djuren slaktas, och vem som får gå ut på stan, vem som får lära sig simma och om det är nödvändigt, om man gillar poliser och hur man försvarar sig mot en fiende och VEM som är våra fiender. Vilks net-sida räcker inte till för att peka på allt där vi uppfostrats olika i våra kulturer. Det värsta är emellertid att:
  VI FÅR INTE PRATA OM DET HÄR!

 48. Ulf skriver:

  Till Lars.
  Jag delar helt din åsikt Lars om att det finns mycket inom islam som bör och skall kritiseras hårt. Särskilt då muslimers syn på kvinnans roll i familjen, yttrandefrihet och demokrati. En sådan öppen debatt är alltid smärtsam och kanske även upplevs den som kränkande av vissa muslimer men den är nödvändig om muslimer och icke-muslimer skall kunna leva tillsammans i Europa.

  Varken judar eller muslimer är en folkgrupp, de är två religioner och de människor som bekänner sig till dem har haft och har olika språk, kulturer och DNA.

  Under mellankrigstiden ansåg många att kommunismen var en judisk uppfinning styrd av judar i Kreml som ville kasta den vita kristna världsordningen överända.
  Alla judar i Europa var plötsligt medansvariga till Stalins terror precis som många i dag vill koppla ihop alla muslimer med Islamiska statens terror i Mellanöstern.
  Judar och medlemmar av det sovjetiska kommunistpartiet var prioriterade mål för de tyska förband som hade till uppgift döda motståndare till nazisterna i de områden som erövrats under anfallet mot Sovjetunionen, judar och kommunister var i princip samma sak för Hitler.

  För att återgå till Hege Storhaug så tycks hon enligt de recensioner jag läst egentligen inte göra någon skillnad på kristna och muslimer från Mellanöstern, de är ju alla araber!
  Etniciteten, inte religionen tycks alltså vara det verkliga problemet för Storhaug.
  Jag har ännu inte själv läst hennes bok men jag måste erkänna att detta resonemang (om hon nu skriver så) ger mig mycket obehagliga associationer.

  Jag tycker att vi borde ha lärt tillräckligt av historien om vad som händer när grupper stämplas som landsplågor eller polsk ohyra. Att använda sådana tillmälen leder inte till någon dialog.
  Människor som känner sig hotade och förolämpade hamnar lätt i en försvarsställning och vägrar sedan att lyssna på även kritik som är konstruktiv!

 49. Lars Vilks skriver:

  Man skall inte blunda för att judarnas religion inte har väckt något större intresse eller opposition i modern tid. Antisemitismen har istället betonat judarna som en folkgrupp med påstådda medfödda egenskaper.

 50. Ulf skriver:

  Till Lars.
  Just det, när det inte går att hetsa mot en minoritet på grund av religösa skillnader så hittar majoriteten på något annat att hänga upp sitt hat på. När det gäller judarna så anklagades de för att vara kristusmördare och kättare fram till 1800-talet för att sedan när européerna blivit mindre religösa anklagas för att vara kommunister eller genetiskt degenererade på 1900-talet.

  Invandrare i Sverige anses jobba för lite medan man i Storbritannien anser att de jobbar för mycket. Vad de än gör så är det fel.

  Naturligtvis finns det faktiska problem när det gäller både arbetskraftsinvandring, judendom och islam och de problemen måste tas upp till diskussion.
  Samtidigt är det enligt mig helt uppenbart att den finns en irrationell drift i vår kultur att finna syndabockar och peka ut olika godtyckligt valda grupper som avvikande och farliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.