2300: Tidskriften Bright

Idag var det fotboll. Inte i rutan utan på gröna mattan. Intensivt i två timmar, naturligtvis utan paus. Jodå, min idoga löparträning har gett gott resultat vad gäller konditionen. Det gick hyggligt bra, fyra mål, bortsett från att jag fick en kraftig tackling på revbenen. Det kommer att bli en tid med revbensgnäll.

Men det var inte det jag skulle skriva om. Tidskriften Bright har kommit ut med ett nytt nummer. Jag brukar skriva i den då och då, i det här numret skriver jag om yttrandefriheten. Bright ägnar sig i stor utsträckning åt religionskritik. I det här numret recenserar redaktören Camilla Grepe kioskvältaren Landsplågan Islam av den norska journalisten och författaren Hege Storhaug. I Norge har den väckt en uttalat animerad debatt. Nu finns den på svenska men vi lär inte få samma respons här. Som det brukar vara med sådana skrifter är det svårt att finna ett svenskt förlag.

Emellertid kan man inte komma ifrån att Islam är ett populärt debattämne som engagerar stora skaror. Och när Göran Greider (Aftonbladet) ger måste-lästips inför sommaren rekommenderar han Koranen. Han tycker att den ger god geografisk och historisk atmosfär. Dessutom citerar han en stillsam sura. Det verkar lite väl upplagt. Koranen tycks på något sätt ha blivit vänsterns heliga skrift. När jag själv läste den kan jag inte säga att det var någon större läsupplevelse eftersom den mest består av tröttsamma upprepningar och variationer på samma tjatande. Bäst är den när profeten blir mer expressiv och tar bladet från munnen. Antingen han utmäter fruktansvärda straff eller visar att paradiset är en avgiftsfri bordell av klass – för den som håller på rätt lag. Fast sedan slås man av att det här inte uppfattas som litteratur utan skall vara något mycket större och definitivt. I Bright har Svante Brandänge gått genom Koranen och lämnat en del intressanta iakttagelser. Hans synpunkter finns också på nätet, del 1 och del 2.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

109 svar på 2300: Tidskriften Bright

 1. Adam skriver:

  Krister: Vindarna har väl blåst åt höger sedan 2000- talet. Där finns ett friskt nytänkande i många frågor som inom vänstern fullständigt stelnat i dogmatism.

 2. Ulf skriver:

  Verkligheten är uppenbarligen inte din vän Från graven. Enligt wikipedia har dödsstraff för apostasi inget stöd i koranen, däremot i haditherna.

 3. Från Graven skriver:

  Ulf

  Det skriver jag ju. Du kan ju inte ens läsa innantill.

 4. Ulf skriver:

  Till Från Graven
  Du påstod att det apostasi skall bestraffas med döden enligt koranen, där hade du fel.
  Du har alltså inte ens orkat läsa på om islam på wikipedia än mindre har du närmare studerat koranen.

  Ditt påstående att budskapet i koranen och sunna inte kan tolkas på olika sätt faller även det platt till marken eftersom uppenbarligen lagstiftningen beträffande apostasi varierar mellan olika länder med muslimsk folkmajoritet.
  Att sedan apostasi överhuvudtaget anses som ett brott i så många länder är naturligtvis skandalöst och avskyvärt.

  Lite faktakoll visar alltså att dina påståenden inte stämmer eller är groteskt överdrivna. Om det är någon av oss två som kan läsa innantill så är det uppenbarligen jag!

 5. Från Graven skriver:

  Som sagt

  Du kan inte läsa innantill

 6. mohammad skriver:

  Snarare är det Greven själv som inte kan läsa innantill, och tydligen inte ens när det kommer till de egna kommentarerna.

  ”De stipulationer jag har tagit upp – dödsstraff för apostosi och våld gentemot kvinnor som konfliktlösningsmetod – är explicita i koran och sunnah.”

 7. Från Graven skriver:

  Sunnah omfattar haditherna.

  Våld gentemot kvinnor står stipulerat i Koranens Sura an Nisa 4:34 och dödsstraff för apostasi finns påbjudet i sunnah och är även en explicit del av sharia-lagstiftning i vissa islamska nationer.

  Det är ju direkt tragiskt att vare sig Ulf eller mohammad klarar av att läsa innantill. mohammad t.o.m. citerar direkt vad jag skrivit men förstår ändå inte(!) vad det står.

  Det är ju också en sista spik i kistan på Ulfs trovärdighet när mohammad måste rycka in och försöka styra upp situationen.

 8. Per skriver:

  Variation på V-inlägg
  Det är värre eller uslare när en svensk som är uppfostrad sekulärt och med demokratiska värderingar och med jämställdhetsnorm etc. ändå gillar/försvarar islam än när en muslim som är hjärntvättad från barnsben att göra detsamma.
  Då är det intellektuella och politiska haveriet helt självförvållat så att säga.

 9. mohammad skriver:

  Greven

  Du bjuder publikt på stor komik som alltid kompis när du inte vill erkänna dina tillkortakommanden.

  För att skriva dig på näsan:

  ”De stipulationer jag har tagit upp – dödsstraff för apostosi och våld gentemot kvinnor som konfliktlösningsmetod – är explicita i sunnah resp koran.”

  Ett enkelt textuellt tillrättaläggande som ovan från din sida vore fullt tillräckligt, utan vidare bryderi i saken.

  I din påstridighet framstår du nu smått patetisk…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.