2264: Ännu något mer om medier och MP

Den sluggerfest som medierna har riktat mot MP har stigit till formidabla nivåer. Jag vill hålla fast vid att det främst beror på usel mediehantering. I en kommentar skriver ”Krister”: ”Angående medietränade politiker så tror jag att folk är så trötta på dessa programmerade robotar att de skulle vinna stort på att vara otränade och vågade tala mer spontant utan att bry sig om att media märker ord och hugger på varje liten ’olycka’ som råkar slinka ur. Ta Trumps framgång som exempel.”

En medietränad politiker som låter som en programmerad robot är inte medietränad. Den som är tränad vet hur slipstenen skall dras. Det vet t ex nämnde Trump. Han har sin stil och tillåter sig att i populistisk anda komma med osannolika påståenden, inte bara någon gång utan konstant. Ingen tvekan om att han är karismatisk för många. Så kan man också göra ävenom en sådan stil inte skulle fungera i Sverige.

Den som får för sig att tala ”spontant” är praktiskt taget alltid förlorad. Först och främst måste man följa några grundläggande regler: Tempo och koncentration. Mediernas taktik är att överrumpla och få någon att tala utan förberedelse. Det ges ingen tid att tänka efter. Då är det alltför lätt för den otränade att tala från hjärtat och därmed lämna ett utmärkt rubrikmaterial. Visserligen är det möjligt att hålla sig undan men då får man detta över sig. Journalisterna jagar sitt byte då man vet att man befinner sig i totalt överläge. Det brukar dock vara bäst att ställa sig till förfogande och då måste man tänka på att ”koncentration”. Har man en svår uppgift att förklara bort någonting hjälper det inte med att komma med långa haranger. Korta och koncentrerade svar är nödvändiga. Annars blir det på det vanliga sättet att medierna plockar ut de meningar som man önskar och gör situationen ännu värre.

För MP:s del är det nog så att de blev överraskade att råka ut för den behandling de fick utstå. Medierna har tidigare visat stort överseende för MP:s löst sammansatta ideologi om allas lika värde, antirasism och mångkultur. Men antagligen är det så att MP gick miste om sitt förtroendemandat när de stödde regeringens nya flyktingpolitik. Medierna förlorade därmed en stor tillgång nämligen att försvara den svenska flyktingmodellen. Ganska plötsligt började journalisterna intressera sig för misstänkt extremism och när de fick upp spåret till MP fanns det en del intressanta personligheter. Normalt sett skulle det självklara försvaret vara att hävda att rannsakningar var ren och skär islamofobi men det biter inte längre eftersom majoritetsintresset i medierna hyser en annan uppfattning än tidigare.

Hade partiledningen från början erkänt sina misstag och gjort en fullständig avbön hade förmodligen krisens omfattning blivit mindre eftersom det då inte var nödvändigt att fortsätta ett drev mot en hårdnackad motståndare.

Partiet har inte förstått att deras identitet har blivit djupt osäker. Man inser detta när man läser språkrörens krisplan. Här uppmanas partimedlemmarna att inte vara rasister och behandla män och kvinnor på samma sätt. Tydligen dags att börja om från början.

Jaja, det ordnar sig säkert. Om ett par månader kommer förmodligen nya opinionssiffror: MP ökar. Då sitter någon annan i skottgluggen.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

98 svar på 2264: Ännu något mer om medier och MP

 1. Krister skriver:

  Hm, håller nog inte riktigt med din analys kring medieträning men det är väl tyvärr så att det är viktigare att vara slängd i käften än att vara en klok och reflekterande människa för att göra karriär som politiker. I USA behöver man dessutom vara filthy rich. Vi lever i ett postdemokratiskt samhälle och jag tror allmänheten längtar efter något mer genuint. Det ska bli spännande att se vad som kommer post det postdemokratiska.

  Håller helt med din MP analys. Och än är inte drevet över.

  Forskare: ”Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22685523.ab

 2. Lars Vilks skriver:

  Jag är lite nyfiken på vilken invändning du har. Det jag talar om är formen, inpackningen som blir starkt avgörande inom journalistik av det slag vi här har bevittnat. En klok och reflekterande människa kan vara oförmögen att på ett övertygande sätt förmedla sina tankar. Vill du kalla framställningsförmåga för ”slängd i käften” kan jag väl gå med på det även om en sådan ton är nedsättande. Men vi kan kanske vara överens om att idealet är att vara såväl klok och reflekterande som ”slängd i käften”. Med förbehållet att ”slängd i käften” kan anpassas till medievärldens format.

 3. Från Graven skriver:

  Jag kan ju flika in här lite om islamsk doktrin om att handskakning med kvinnor är Haram.

  Det är ju en vanlig argumentationstekning för islams apologeter att ta till retoriken ”säg var i koranen det står att…”

  Koranen är endast en del av islamsk doktrin. Där koranen inte behandlar ett ämne eller är otydlig använder man sig av haditherna, vilka är föremål för officiella studier och uttolkning. De beslut som tas grundade på haditherna kallas för fatwa.

  Här är länken till den officiella portalsida för Permanent Committee for Islamic Research and Issuing Fatwas på vilken ämnet behandlas.

  http://www.alifta.net/Fatawa/FatawaChapters.aspx?languagename=en&View=Page&PageID=6323&PageNo=1&BookID=7

  De hadither som ligger till grund för fatwan – att det är Haram (förbjudet) för en muslimsk man att skaka hand med kvinnor – är noga redogjorda för.

  Att det inte skulle utgöra islamsk doktrin att det är förbjudet att skaka hand med kvinnor – såsom t.ex mohammad låtit påskina – kan därmed vederläggas en gång för alla.

 4. mohammad skriver:

  Greven

  Jag har inte låtit påskina avsaknad av islamisk hadith tradition i vilken det stipuleras såsom haram för en man att handhälsa på kvinnor och vice versa.

  Däremot har jag påpekat att det är en fundamentalistisk inställning och inte normen att följa denna.

  Hadith samlingar är för övrigt som kokböcker, där man kan hitta stöd för all möjlig galenskap man önskar finna.

  Brotta inte ner dig i dessa utan ut i verkligheten och hälsa.

  Jag ser att du hämtat materialet från Saudi Arabien….

 5. Från Graven skriver:

  mohamad

  självklart har du inte låtit påskina avsaknad av hadith.


  Greven

  Du som har läst Koran från pärm till pärm, var stipuleraas det att en kvinna inte får handhälsa på en man.

  Det brukar låta sådär när någon försöker ”försvinna” islamsk doktrin, väl medvetna om att det inte står i koranen men likväl står att finna i urkunderna.

  Ett billigt trick.

  Nu låter mohammad påskina att det skulle vara norm i den islamska världen att skaka hand med kvinnor!

 6. minnesdagen skriver:

  ”Hadith samlingar är för övrigt som kokböcker, där man kan hitta stöd för all möjlig galenskap man önskar finna.”
  – den som söker den finner,
  Tur att från Graven inte läser Sions vises protokoll. Det är bara protokollen från Wannsee som det är politiskt korrekt att dra bisarra slutsatser ifrån.

  Artikeln om infiltration i MP, från länken ovan var intressant, men det är väl också självklart att människor med ett politiskt engagemang oftast har något bakomliggande syfte.

 7. Krister skriver:

  Medieträning är som botox, för de som gör det väl märks det inte.

  http://www.svd.se/mehmet-kaplan-planlos-om-planmonopol

  Framställningsförmåga eller vältalighet är bättre ord än slängd i käften, men med ”slängd i käften” vill jag mena att folk är trötta på de medietränade politikerna som inte kan svara rakt på frågor utan vrider hela samtalet till att handla om något annat de vill säga eller helt enkelt slingrar sig ur. Kaplan, Anna Kindberg Batra, Ringholm, Annie Lööf…på i stort sett alla politiker märks det att de använt botox..
  Den ende jag kan komma på som det inte märks på är Anders Ygeman, för jag tror inte han behöver det, och det är största anledningen till att han är populärast. Folk lyssnar och tror på honom.

  I den nuvarande postdemokratin och samspelet mellan politiker och media, där båda lever på uppmärksamhet och att sälja sina varumärken, ska media gräva upp skit och korsförhöra politiker och politiker ska kunna ducka alla höger- och vänsterkrokar. Det blir sport, dokusåpa och ibland freak show av det.

  Jag tror folk är trötta på dagens media- och politikerroller. Man längtar efter politiker som kan ägna sig åt sakfrågor och bygga samhället, men som förutsättningarna är nu så lockar inte rollen som politiker fram de bästa för det syftet, snarare folk med narcissistiska drag som är slängda i käften.

 8. CeDe skriver:

  Krister, Krister – vilket är folket du talar om.

 9. sl skriver:

  För min del finner jag avslöjandena om miljöpartiet vara en produkt av miljöpartiets sanna kvaliteter. Så småningom kommer sanningen fram. Det kan inte göra avbön från vad de egentligen är.

  Så vad är miljöpartiet?
  1) Den politiska adress många valde efter DFFG, KFML, MLK, perioden 77-81.
  2) En arena för såna som inte funkade i tex Folkpartiet att hålla hov.

  I en organisation för byråkratiska romantiker i tätort som längtar till landet, utan ideologi, utan intresseuppdrag av typen bönder, arbetare, köpmän, lärare, frireligiösa eller liknande kan vem som helst få plats. Troligen förstår muslimer vårt samhälle lika lite som vi förstår deras, men i just miljöpartiet frågar ingen om en särskild sorts hottentott, eftersom alla är det i någon mening. Precis som alla andra svenska partier är miljöpartiet förstås kulturellt sett kristet, så när islamistens draksådd presenteras utan förpackning börjar övriga hottentotter dra öronen åt sig.

  Åsa Romson har helt rättvist få klä skott. Hon är en exemplarisk miljöpartist, säger precis vad hon tänker, så att många förstår hur lite hon förstår. Om man medietränade henne till att sluta säga vad hon tänker skulle hennes personlighet elimineras. Frågan är om det går? Esaias Tegners ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta” gäller än.

  Medierna har sin egen logik, de säljer underhållning, och är fulla av miljöpartister. Genom att dra upp mp-byken 2016 kan den vara borta 2018. Men det är förstås en sammansvärjningsteori, såna är jag ingen vän av.

 10. Lars Vilks skriver:

  Två saker. Jag tror du underskattar mediernas genomslagskraft. Folk tröttnar inte utan fortsätter att engageras i dagens frågor som de presenteras genom medierna. Numera ännu mera spännande genom sociala och alternativa medier. Det andra är din tanke om politiker som skall ägna sig åt sakfrågor. Problemet här är att det finns inget neutralt sätt att ägna sig åt sakfrågor. Skall sakfrågorna behandlas från vänster- eller högerhåll? Det blir lite olika bygge vad man nu tänker sig välja. Och då är vi där igen, ideologiska perspektiv, val av värdegrund etc.

 11. Från Graven skriver:

  Krister

  Jag tror du överförenklar. Att slingra sig har politiker gjort i alla tider.

  Det som upprör folk nu är att miljöpartiet verkar nära en orm vid sin barm, och när detta exponeras så FÖRSVARAR partiledningen ormen.

  Frågan är ifall miljöpartiet är fågel eller fisk, och radarparet Fridolin & Romson SPÄR PÅ farhågorna att partiet länge befunnit sig i en värdegrundsförskjutning när de förklarar sig oförstående(!) till varför folk blir upprörda.

  Steget är mycket litet till att påstå sig vara oförstående till varför sharia-lag inte skulle kunna tillämpas parallellt i Sverige.

 12. Från Graven skriver:

  Expressenjournalisten Niklas Svenssons yrvakna ”Herregud” inför Miljöpartiets språkrör i Malmö (ungdomssektionen) Salahaden Raoofs kupp i SVT – han gjorde muslimska brödraskapets hälsningstecken till kameran – exemplifierar med all tydlighet vad jag försöker säga.

  Niklas Svensson påstår sig inte ha ”sett bilden”.

  Många i hans twitterfölje menar att detta är orealistiskt då bilden fått stor spridning, väckt stor debatt, samt även mejlats till Expressen för ett år sedan!

  Niklas framhärdar att han ”inte sett den”.

  Båda parter kan ha rätt! Niklas Svensson kan mycket väl ha sett bilden utan att reagera på dess faktiska innebörd. Liksom resten av journalistkåren har vägrat se skogen för träden.

  Niklas försvar till sin passivitet inför totalitära ideologiers inträde i svenska regeringspartier blir naturligtvis att han ”inte sett den”.

  Det tror jag faktiskt att han har gjort. Men han har inte reagerat.

 13. sl skriver:

  Om miljöpartiets ideologi kan man hävda ett par saker. Den ser klimatet, miljön, planeten som överordnad motsättningarna om fördelningen av produktionsresultatet. Det kan man förstås hävda, men om man ser människan som en myra som inte påverkar klimatet, miljön och planeten kan man också förkasta hypotesen. När man underordnar kampen om produktionsöverskottet under de miljöfrågor man ger högsta prioritet, kan man ändå inte undgå att ta ställning, även om det sker indirekt. Strypt produktion och konsumtion får löntagarfientliga konsekvenser.

  Miljöpartiet ser sig som ett vänsterparti, men med extremkonservativ agenda i produktionsfrågor, fri invandring (radikal-liberalt?, extremt antifackligt), gratispengar genom friår, höjd beskattning… Det hänger inte ihop, det finns ingen fungerande helhet, det ena benet sparkar undan det andra. Den återstående vänstermiljön betraktar miljöpartiet som ett borgerligt parti, jag håller med. Miljöpartiet är ett romantiskt borgerligt parti som tror att det är ett vänsterparti.

  I en teknikfientlig, bakåtsträvande, genuspladdrande, osammanhängande miljö som miljöpartiets kan man lätt gömma ”antirasistiska” islamister, de trallar med i alla slogans, men menar något annat med dem än vargens vänner, SNF och cykelfrämjandet. Exempelvis att välgrundad islamkritik är rasism, att religionsfrihet är islamistens rätt att hävda vad som helst och införa egna regler och domstolar. Om det är så att resten av mp verkligen delar sina islamisters värdegrund, då har de oerhörda problem, men det tror jag inte de ens kan. Om de ens förstår problemet.

  Vi får hoppas att urskakningen av lössen ur den gröna fanan ges mycken välförtjänt och långvarig uppmärksamhet i media. Att mp trillar ur riksdagen är för mycket att hoppas på, men visst vore det skönt, och skulle lösa många problem inom socialdemokratin.

 14. Från Graven skriver:

  sl

  iofs

  Men resonemanget förutsätter att man kan dra en skiljelinje mellan den demokratiska fraktionen Miljöpartiet och den ickedemokratiska – och det menar jag är ett antagande som inte låter sig göras så lätt.

  Miljöpartiets omskolning har hållit på länge och de ojämlika och totalitära inslagen upphöjts till ideal.

  Snarare än som olja och vatten delar sig så har vi nog att göra med sammansmälta värderingar; en legering.

  Det hela exemplifieras utomordentligt väl av Fridolins explicita oförmåga att ”förstå varför vissa kvinnor kan känna sig kränkta” [av att muslimska män inte vill ta dem i handen].

 15. Krister skriver:

  CeDe, CeDe – byt ut ”folket” mot många, eller såna som har lågt förtroende för politiker (vilket är många), eller såna som kan tänka utanför sin grupptillhörighet (laget dom hejar på), eller som är trötta på politiska dokusåpor trots underhållningsvärdet – eller funkar inte det så byt ut det mot ”jag” – för jag tycker så.

  Jag pratar media, politiker och medieträning generellt. Inte det rättfärdigade drevet mot Mp som har blottlagt att de har gått emot sin egen värdegrund.

 16. Från Graven skriver:

  Så var vi där igen!

  ”gått emot sin egen värdegrund”

  Hur vet du det?

  Vad vet du om Miljöpartiets värdegrund idag, Krister?

  Hela resonemanget förutsätter vattentäta skott mellan demokratiska och icke-demokratiska värderingar. Det menar jag är en chimär i miljöpartiet idag.

  För den som vill veta exakt hur illa ställt det är, är det endast att gå in i den nya flashbacktråden som håller på att kartlägga islamister i olika ledningsställningar inom miljöpartiet på lokalplan.

  Som någon skrev på Niklas Svenssons twitter att [utrensningen av icke-demokratiska miljöpartister] blir som att ”ösa vatten ur en bottenlös båt”.

 17. sl skriver:

  Begreppet ”värdegrund” känns lite grann som besvärjelse. Antyder det kanske ”grunda värderingar”, en slags brist på självkännedom?

 18. CeDe skriver:

  MP-politikerna får sitta kvar trots islamisttecknet. Han har bett om ursäkt.

 19. CeDe skriver:

  …….för att han öppet visade sitt grunda värde.

 20. Från Graven skriver:

  Förstår du vad jag menar nu, Krister?

 21. Från Graven skriver:

  Jag fastnar i slussen så vi får ta en bild i taget.

  Titta först på den här.

  http://muslimerforfred.org/?q=node/804

 22. CeDe skriver:

  Hur jävla dumma kan svenskar bli. De borde interneras för sin egen och andras väl.

 23. Krister skriver:

  I sin iver att ”alla ska med” har det blivit att alla värderingar också kommit med.
  Nu måste Mp göra en snabb storstädning annars blir det först ut ur regeringen och sen ut ur riksdagen.

 24. Från Graven skriver:

  Men hur!?

  Krister?

  Titta på översta bilden! De är ju integrerade! Sammansmälta i en legering!

  Om Miljöpartiet skall städa ut så får de städa ut så många att det inte blir ett parti kvar! Som att ösa vatten ur en båt utan vatten!

  Det är ju DÄRFÖR man nu endast behöver ”be om ursäkt” för islamist-tecknet och sedan är det business as usual!

  Där har du den nya värdegrunden i Miljöpartiet, Krister!

 25. Från Graven skriver:

  * utan botten

 26. Från Graven skriver:

  Fridolin sade på radio P1 igår att ”Vi skall vara tydliga”

  Där har du ditt svar, Krister! Miljöpartiet ÄR tydliga: islamister hör hemma i partiet!

 27. Från Graven skriver:

  Och värdegrunderna håller på att smälta samman.

 28. Krister skriver:

  Hur? Vet inte men jag antar att förnuft och handlingskraft krävs mer än medieträning i det här läget för MP.

  Off topic, Birgitta Ohlsson föll pladask när hon såg Liberalernas nya logga, hehe!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22688437.ab

 29. Från Graven skriver:

  Krister

  Du lever fortfarande i illusionen att det går att ”sortera” miljöpartister!

  Men titta på översta bilden igen!

  Vad du inte verkar förstå är att värdegrunderna är sammansmälta. Integrerade. När du har smält ihop koppar och tenn till en bronslegering, hur får du isär metallerna igen!?

  Om du nu tittar på översta bilden igen, vem skall du sortera bort!? Det är ju det som partiet står inför. Så många miljöpartister är islamister och så många traditionella miljöpartister har låtit sina värderingar smälta samman med islamisternas att de håller på att bli en och samma!

  Du har ju just nu – just idag – på första parkett fått bevittna hur miljöpartiet bestämt sig för att det INTE GÅR att separera islamisterna från resten av partiet (titta på bilden igen); därför får Salahaden Raoof stanna i partiet!

  Förstår du verkligen inte?

 30. mohammad skriver:

  Greven: ”Islamister, islamister – överallt islamister…”

 31. Från Graven skriver:

  Ja, mohammad, det anser i alla fall Lars Nicander på Försvarshögskolan:

  Nicanders varning att miljöpartiet infiltrerats av islamister har återgetts av Aftonbladet, Expressen, DN, TV4, osv.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22685523.ab

 32. mohammad skriver:

  Greven

  Nja, själv lutar jag nog mer åt Kristers nyktra slutsatser, Grevens anhängiggörande av saken synes väl tidigt ute.

  ”Legering” är förvisso en målande beskrivning av misstankarna men svårt att få gehör för en sådan definitiv grund i dagsläget, enligt min mening…

 33. Från Graven skriver:

  Är det någon mer än jag som har intrycket att mohammad jobbar på högvarv för skadelimitering?

  Få se nu. Senaste dagarna har mohammad hävdat att det är norm att skaka hand med kvinnor i den islamska världen(!) och att de flesta muslimer inte beaktar islamsk doktrin(!)

  Samtidigt försöker mohammad styra bort Krister från Lars Nicanders (Försvarshögskolans) slutsatser att islamister håller på att infiltrera miljöpartiet.

  Man skulle lätt kunna tro att du har en agenda mohammad 😉

 34. CeDe skriver:

  mohammad har en agenda alltsedan hans kritik av rondellhunden och Lars Vilks liv och leverne.

  Bra att L har fått lite stake efter all feminism. Björklund kommer med den goda idén att det är dags att kontrollera vilka odemokratiska samlingar som får statliga och kommunala bidrag.

  En bra början att röka ut dem.

 35. mohammad skriver:

  Greven

  Du påminner starkt om fåraherden som ropar varg av tristess…

 36. CeDe skriver:

  Bättre än en varg som klär ut sig till fåraherde.

 37. Från Graven skriver:

  CeDe,

  Att mohammad har en agenda stod klart för mig sedan den dagen jag insåg att mohammad faktiskt inte var ett troll.

 38. Från Graven skriver:

  mohammad

  Här är Lars Nicanders (Försvarshögskolan) rapport om våldsbejakande islamistisk extremism och sociala medier.

  Just det, samme man som varnar för att islamister håller på att infiltrera Miljöpartiet.

  Intressant läsning!

  https://www.fhs.se/documents/Externwebben/forskning/centrumbildningar/CATS/publikationer/2015/V%C3%A5ldsbejakande%20islamistisk%20extremism%20och%20sociala%20medier.pdf

  I say to you: that we are in a battle,
  and that more than half of this battle is taking place in the battlefield of the media.
  And that we are in a media battle in a race for the hearts and minds of our Umma.

  Brev från Ayman al-Zawahiri till Abu Musab al-Zarqawi 9 juli 2005

 39. mohammad skriver:

  Vem har inte en agenda, CeDe & Greven.

  Vem härinne köper det…?

 40. CeDe skriver:

  Jag har inget program eller dagordning, mohammad. Jag är en simpel pragmatiker.

 41. Från Graven skriver:

  Vad är din agenda mohammad?

 42. mohammad skriver:

  Säg det du som vet Greven.

  ”Att mohammad har en agenda stod klart för mig sedan den dagen jag insåg att mohammad faktiskt inte var ett troll.”

 43. Från Graven skriver:

  mohammad

  Att du har en agenda – det är ju tydligt.

  Hur din agenda ser ut i mål och omfattning är ju inte desto mindre bättre att du berättar själv. Jag menar, nu när du medgivit att du har en.

 44. CeDe skriver:

  mohammads agenda kanske är som Kaplans – dold.

 45. mohammad skriver:

  Greven

  Om du inte känner min agenda, hur vet du då att jag har en…?

 46. mohammad skriver:

  CeDe

  Kaplans agenda är väl inte dold…?

 47. Adam skriver:

  Från Graven: Menade du allvar ovan när du menade att MP- medlemmar gjort ”islamisttecknet” genom att hålla upp sitt pekfinger? Du får skärpa till dig isf, det är i nivå med Doktorn att posta sånt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.