2263: En olycka kommer sällan ensam

Kaplans och Miljöpartiets vidare äventyr är en studie i medielogik. Föga överraskande har medierna förenat sig i den skarpa kritiken mot Kaplan. Dessutom finns det tillräckligt mycket substans för att det inte går att vifta bort och göra Kaplan till ett oskyldigt offer. Ministrar har fallit på mycket mindre än det register han har gjort sig skyldig till. Som jag skrev i går är det ett läge som innebär att Kaplan och Miljöpartiet får finna sig i att inta en ödmjukt defensiv position. Men det verkar som om MP saknar mediecoacher. Man måste vara klar över att så länge man ifrågasätter mediernas domslut ångar de vidare, skoningslöst. Detta borde vara självklart för Romson och Fridolin men istället kommer de med nya och dyrköpta misstag i sin alltför pladdriga iver att tillbakavisa anklagelserna och visa ett helhjärtat stöd för sin fallne partikamrat. I ett sådant läge får man räkna med att Romsons uttalande där hon råkade kalla 9/11 för ”olycka” blir att spä på det problem man redan har. Saken handlar redan om relativisering och MP har redan en god benägenhet för den avdelningen. Det borde inte ha varit alltför svårt att inta en diplomatisk hållning där man medgav Kaplans misstag men samtidigt gav honom ett visst stöd. Nu har man lyckats med att hålla igång drevet ännu ett tag och dessutom fått med sig kvadrar av skadeglada hatare i de sociala medierna.

Ett alltför pikant inslag dök upp i TV4 genom en framtidsman i MP Yasri Khan. Ingen mediecoach där heller, tydligen tror han och partiet att det bara är att säga sitt hjärtas mening i offentligheten. Efter att ha uttalat sitt fulla stöd för Kaplan och den orättvisa behandling han har fått visade det sig att han inte kunde skaka hand med kvinnor. En sådan sedvänja kan väl tolereras på basis av privatpersoner men en ambitiös MP-politiker, som säger sig vilja göra upp med normer och patriarkaliska strukturer hamnar i en besynnerlig situation. Han kommer inte undan frågan om varför han håller fast vid ett sådant beteende. Hans svar är att det blir för intimt att röra vid en kvinnas hand. Hans bästa möjlighet hade antagligen varit att köra den vanligtvis säkra identitetspolitiken: Det är en sedvänja som är en del av min kulturella tillhörighet och är inte menad att på något sätt vara nedsättande eller avståndstagande. Det kunde ha gått vägen även om konjunkturerna för närvarande inte är de bästa ens för sådant som, inte för så länge sedan, mötte stor förståelse. Nu blev det bara riktigt fånigt och svårt att förena med MP som ett progressivt parti.

Man kan tycka synd om hudflängningen av MP men strängt taget får de skylla sig själv för sin dryga bekvämlighet. Medieträning måste vara elementär för politiker i framskjutna positioner.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

34 svar på 2263: En olycka kommer sällan ensam

 1. sl skriver:

  Mp är inte ett progressivt parti, mp är Sveriges enda 1800-talsparti, de är malthusianer. Mp är Sveriges mest reaktionära parti. Det är därför där finns så egendomliga figurer i just det partiet, de känner sig hemma. Mp är väsentligt mer konservativa än sd. Mp är emot fundamenten för välstånd, billig energi, billiga transporter, stordrift.

  Mp är en återvändsgränd.

 2. Adam skriver:

  sl: Nja du, det där med Malthus och 1800- tal tror jag inte du kan få ihop. Snarare så hör MP ideologiskt sett hemma i Arne Naess ekosofi, alltså 1900- talet. Det finns en ekofascism, som i likhet med Malthus vill få ner befolkningsantalet, men den har jag svårt att koppla samman med MP. Alexander Bard har iofs gjort det, på sitt ”eget sätt”.

  Drakonisk Israelkritik har dock funnits med länge i partiet. Miljöpartiet är till stora delar Per Gahrtons skapelse, som var kritisk till Israel redan på 1970- talet. I slutet av 1980- talet samarbetade Gahrton med antisemitiska Radio Islam. Det går en röd tråd från Gahrton till Kaplan, och Peter Erikssons försvar av Kaplans åsikt i SVTs Aktuellt.

 3. sl skriver:

  Det är mp som inte får ihop det. Malthus-dystopierna är vad som ligger längst ner bakom ”tänket”. Däremot tror jag inte de vet om det, liksom så mycket annat. Det tänks inte så mycket, det känns, intensivt.

 4. sl skriver:

  Romson är en bra företrädare för mp, tycker jag. Precis så där har de varit redan från början. Tänk Eva Goes.

  Men sen kan man ju fråga sig vad som hände med 1975 års vänster. Det tog bara fem år för den att tappa koncepterna fullständigt, larva med i Barsebäck-marscher, skjuta sig själv i foten, ta avstånd från det moderniteten, övergå i romantik, utropa s till huvudmotståndare, utlova krossande av huvudmotståndaren. Trettio år senare är de på väg att lyckas, de kramar ihjäl det före detta statsbärande partiet vilsna tantmaffia. Vilken egenskap hos de gamla bokstavsgrupperna gjorde transformationen så enkel?

  De bestod av tjänstemannabarn, tror jag. Inte en arbetare så långt ögat såg. Nerklädda och vilsna borgarbarn, med en historieundervisning som började med vietnamkriget. De tog över vänstern inifrån och gjorde en romantisk, teknikfientlig tebjudning av alltihop. Och vad kan vi säga om den socialdemokratiska tantmaffian med sina handväskor? Rätt lika Prussiluskan.

  S och mp trivs bra ihop, sägs det. Andra säger att de grälar hela tiden. Jag gissar att de riktiga socialdemokraterna, de som byggde landet, inte trivs med mp, men det gör däremot de socialdemokratiska karriäristerna. Sahlin/Jämtin-brigaden, Makthavarna. I detta fulspel finns det plötsligt plats för outsiders med åsikter man väljer bort att ta till sig och dra slutsatser av. Det finns fler Kaplan-typer, i fler partier. Just nu ligger de antagligen lågt. Nästa steg blir att de bildar eget parti istället.

 5. Adam skriver:

  Jag tror inte heller MP- medlemmar överlag är särskilt bekanta med ekofascister som Savitri Devi eller Pentti Linkola. Visst, ekosofi har eröringspunkter med ekofascism, men jag tror man få skilja på två typer av tankeinriktningar inom ekosofin. En som vill minska miljöförstöring därför att det är något dåligt i sig, och en som vill minska på antalet människor, därför att för många människor innebär en rubbning i ekosystemet. Till den senare kategorin hör bl a Linkola:

  Pentti Linkolas idéer fick mycket uppmärksamhet, även internationell sådan, i samband med skottdramat på Jokelaskolan, då den 18-årige Pekka-Eric Auvinen mördade åtta personer och därefter sköt sig själv. Det har framkommit att Auvinen var inspirerad av Linkola, och i de inlägg han hade gjort på olika webbsajter syntes Linkolas syn på mänskligheten. Efter massakern uttalade Linkola stöd för Auvinens idéer, men sa samtidigt i en intervju att ”i det långa loppet hjälper det inte att skjuta några skolkamrater. Det krävs en större massrörelse för att få ner befolkningen.”
  (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pentti_Linkola)

  Jag tror det är fel att anklaga MP för att i grunden sympatisera med den typen av idéer.

 6. sl skriver:

  Absolut, ingenting tyder på att miljöpartisterna har för avsikt att mörda någon, de är reaktionära och romantiska teknikfiender, de är emot det socialdemokratiska moderna projektets fördelningspolitik byggd på stordrift. De fördelar gärna, men är emot produktionen som ger något att fördela.

  wiki; ”Malthus påstod att fattigdomen aldrig kan besegras genom växande produktivitet”. Mp är emot produktivitet, de vurmar för improduktiv småskalighet. Detta är vad jag menar med mp´s malthusianism. Sen har de trillat dit på koldioxid-flum, gratislön åt alla, fri migration för nordafrikaner. Fråga sen söderpappa, vid minsta stimulans kommer han att finna det rimligt att förbjuda inflyttningen till Stockholm, och tro att en extraskatt på det kommer att lösa någon enda människas problem. Eller ännu hellre ett rejält förbud.

  Mp; Sveriges mest reaktionära parti, i en klass för sig självt. Ett parti med hjärnor som sädesärlor, höns, eller varför inte grodor? En stackars förtryckt islamist passar bra in, de andra märker inget.

 7. Adam skriver:

  sl: ok, förstår vad du menar. Håller inte riktigt med, men det är en intressant tanke du framför.

 8. sl skriver:

  ”Modern malthusianism”.

  Lite i traditionen demokratisk diktatur eller islamisk fred och frihet. Självmotsägelsernas paradis.

 9. sl skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/fridolin-forstod-inte-att-handskaksvagran-var-krankande/

  För att sammanfatta kort, så är det mycket miljöpartister inte förstått. Det är bra om väljarna upptäcker det, särskilt de väljare med svagt omdöme som röstar på mp.

  Det finns ingenting progressivt i att höja energipriserna, störa svensk export, störa svenskt jordbruk, störa svensk kraftproduktion. Mp är ett reaktionärt parti, fullt av människor som är yra i mössan. Att islamister kunnat göra sig breda där beror på att miljöpartister är extra lättlurade. En av dem heter Fridolin, en annan Romson. Tag bort ur regeringen, de är inte ens ditröstade!

 10. Krister skriver:

  Angående medietränade politiker så tror jag att folk är så trötta på dessa programmerade robotar att de skulle vinna stort på att vara otränade och vågade tala mer spontant utan att bry sig om att media märker ord och hugger på varje liten ’olycka’ som råkar slinka ur. Ta Trumps framgång som exempel.

  Förutsättning är att det man säger stämmer med politiken man för och att man har grundläggande karisma. Det är det som Romson saknar och därför blir hackkyckling.

 11. sl skriver:

  efter bedömning… enligt en bedömning… vi har bedömt att… efter ytterligare bedömnning… sedan bedömning gjorts… av bedömningen att döma… får vi göra en bedömning. Bedömning av bedömningen ger vid handen att otillräcklig bedömning gjorts.

  200 sekunder Löfven.

 12. CeDe skriver:

  Jag förstår att man kan vägra ta kvinnor i hand. Är man indoktrinerad sen barnsben att det är en omöjlighet med den närkontakten med en kvinna om man är man så är det nog inget man blåser bort genom några förmaningar från icketroende.
  Problemet ligger i aningslösheten hos makthavare som tror att detta bara är bagateller som går att behandla som vissa tror att homosexualitet är behandlingsbart.
  Tar man in motsatsen till sina egna traditioner så får man nog acceptera dem eller också avstå från samvaron och bara tillvarata de eventuella likheterna.

 13. mohammad skriver:

  CeDe

  Att som muslimsk man vägra ta en kvinna i hand är inte på något sätt normen, inte i Sverige eller i andra delar av världen, det är ett fundamentalistisk ställningstagande, en abnormitet.

  Därför är Fridolins överseende ytterst allvarlig och han bör avgå….

 14. CeDe skriver:

  Den abnormiteten är väl normen i stora delar av världen där fundamentalismen frodas.

 15. Från Graven skriver:

  Jag har vistats i en lång rad islamska länder.

  Inte en enda gång har jag sett en muslimsk man ta en kvinna i handen. Däremot har jag sett muslimska män ta kvinnor i arslet när tillfället ges i täta folksamlingar.

 16. Från Graven skriver:

  Kalla det vad ni vill. Rasism. Hets mot folkgrupp.

  Har ni någonsin gått på en marknad i en islamsk stat, full med folk, med en kvinnlig bekant?

  Om inte så så är ni ursäktade för er naiva tro att kvinnan respekteras och får ha sin kropp ifred oavsett kultur.

 17. CeDe skriver:

  Ja, även den traditionen tar de med sig.

 18. mohammad skriver:

  CeDe (18:37)

  Ja, så kan man också uttrycka det, frågan kvarstår dock. vill vi ha den normen i Riksdagen, och än värre, i Regeringen…?

 19. Från Graven skriver:

  mohammad

  Utan undanglidningar: tar du avstånd från 4:34?

 20. CeDe skriver:

  mohammad,

  Dags att lära sig att tänka efter före. Att anställa en islamist och sen beklaga sig över att han uppför sig som en sådan är väl ändå på gränsen till dumhet.

 21. sl skriver:

  Fridolins mentala dvärgparti sitter i regering utan att väljarna bett om det. Det är dessutom bara en del av socialdemokratin som önskar den bakåtsträvande koalitionen.

  http://ledarsidorna.se/2016/04/proaktiv-krishantering-och-smittorisker/

 22. CeDe skriver:

  sl

  Tjänster och gentjänster, ren prostitution.

 23. mohammad skriver:

  Greven

  Du som har läst Koran från pärm till pärm, var stipuleraas det att en kvinna inte får handhälsa på en man.

  För övrigt, jag tar avstånd från att män slår kvinnor, det är dessutom kriminaliserat. Koran står i sammanhanget inte över svensk lagstiftning.

  Nöjd…?

 24. mohammad skriver:

  CeDe

  Bättre att väljarna fått veta innan valet…

 25. CeDe skriver:

  Absolut, helt överens!

 26. mohammad skriver:

  Tack för den länken sl….

 27. Från Graven skriver:

  mohammad.

  Koranen är inte den enda urkunden inom islam.

  Haditherna stipulerar mycket som inte nämns i koranen men som inte är mindre beaktat för den saken skull.

  Det trodde jag du visste?

 28. CeDe skriver:

  Ja, tack för den intressanta länken sl. Och för den som vill fördjupa sig mer i Hamas så rekommenderar jag boken ”Son of Hamas” skriven av äldste sonen till en av grundarna av Hamas.
  Sonen genomskådade Hamas, samarbetade med Israel konverterade till kristendomen och lever nu med ständigt beskydd i USA.

 29. sl skriver:

  En sammanfattning. 1400 år av problem.
  https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

  Ledarsidorna är en blogg med en ny intressant artikel varannan dag. Skribenten är en riktig sosse, av den ordentligt byggande manliga sorten som gör beräkningarna före beslut. Det finns såna kvar, alla har inte gått till SD. Ingen röd handväska, inget inställsamt kortbortblandande gnäll. Eftersom han tillhör partiet professionellt kommer där intressant information innan den hamnar i Rapport. Han har varnat för utvecklingen länge, och knuffats undan av tant-kamarillan som trivs så bra med mp. Sysslat med säkerhetspolitik, islamstudier, kommunpolitik. Han är insatt i den arabiska imperialismens olika schatteringar genom århundradena. Alltid läsvärd.

 30. sl skriver:

  En påminnelse om den permanenta islamistiska agendan, och antagligen underlaget för mohammeds absurda inlägg. Finns inte i sinnesvärlden, utan bara i vissa muslimska eller nazistiska hjärnor. Sjuk världsuppfattning ur det arabiska herrefolkets vokabulär.

  I en inte så avlägsen framtid kommer avpixlat att ingå i de reguljära nyhetsförmedlingarna, beroende på att de gamla inte skött sitt jobb. Fortfarande tabu, men inte så länge till.

  Tittade på Chaplins ”diktatorn” igår. Hynkel (Hitler), Garbitch (= garbage, Goebbels) och Herring (=sill/Himmler/Göring). Gjord innan nästan allt hade hänt. Vår tioåring hade en och annan fråga, svaren var långa. Chaplin var väldigt vig. Gamla sortens skådespelare, från stumfilmen, men följde med över i ljudfilmen.

 31. CeDe skriver:

  Artikeln om den välnärde islamisten har blivit kapad. Sanningen är svår att smälta för en del.

 32. Molly skriver:

  Då man reser i ”fjärran länder” gör man många misstag. Jag har själv gjort bort mig ordentligt, då jag följt min svenska värdegrund. Kort historia: Jag tog mig an 2 pojkar från en lågkast, utan utbildningstraditioner. De valdes ut av skolan, 7 och 8 år, bröder. De var mycket begåvade. Jag betalade för brödernas utbildning. De har nu höga anställningar i staten. Den ena är lärare, den andra arbetar inom de lokala regeringen. Jag ville göra samma sak med en flicka. Hittade henne. Hon sålde tee på gatan. Hittade skolan, köpte böcker, skoluniform m.m. Föräldrarna sa JA till det hela.
  Några dagar senare bad mig en tolk att ta mig till flickans hem. En plåtkonstruktion, där kläderna hängde på träpinnar i taket. Fadern var ursinnig! Han slängde böcker skouniform, väska, papper och pennor mot mig. ”Ville jag förstöra flickans framtid!”
  Vad fadern sa. ”Hur kan hon någonsin bli gift när hon kan mer än mannen hon ska gifta sig med? Vilken respekt får flickan för sin äldre bror, 16 år, som hade ansvar för henne, om hon kunde läsa och inte han? Vad skulle det bli av henne? HELA SLÄKTEN SKULLE STÖTA BORT HENNE. – Jag bad om ursäkt. Jag hade inte förstått. Ville man behålla det jag köpt, så kunde de ändå behålla det eller sälja. Jag pudlade! Nästa år sökte jag upp familjen. Flickan fanns inte kvar i familjen, Hon var 10 år och troligen bortgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.