2265: Inte censur bara ”varsam”

Ulrika Stahre har tagit sig en funderare på Makode Lindes utställning och kring kränkthet och censur (Aftonbladet). Hon berättar att hon tidigare har varit emot utställningens omsusade titel ”Negerkungens återkomst” men att hon nu har ändrat sig. Med viss möda kan hon tänka sig att Linde har återtagit ordet med en positiv innebörd – eller kanske ironisk.

Samtidigt deklarerar hon sitt avståndstagande från en löpande kränkthetskultur och feghet. De händelser som dykt upp på Kulturhuset (utöver Linde, Tintin, att jag inte fick komma på Odells vernissage). Lite enkel slutsats menar jag. Chefen har helt uppenbart valt en populistiskt inkluderande strategi, alltså att man långtgående skall skydda vem det vara månde mot att möjligen bli kränkt eller rädd. Sysslar man med konst blir en sådan inställning förödande eftersom konst baseras ofta på sin kontext och personer med oförmåga eller ointresse för denna kommer därför att på ett olyckligt sätt styra begivenheterna. Det var just detta som föranledde uppgörelsen mellan Marianne Lindberg De Geer och big boss Fredriksson. Och i detta ämne följer Stahre villigt Fredrikssons hållning. Man kan aldrig veta om det finns någon känslig som känner sig exkluderad.

Därefter är Stahre redo att torgföra det goda med att ändra i originaltexter. Det givna exemplet är den pjäs av Horváths som sändes i radioteatern. Ordet ”neger” fick bytas ut mot ”de i kolonierna”. Det tycker Stahre låter bra. Och logiken är att om det låter bra kan man utan vidare ändra. Detta för att skydda sådana individer som inte kan förstå att stycket är skrivet i en annan tid med andra förutsättningar. Det blir tydligen för svårt att kräva en smula historisk kontext. För att vi inte skall tro att Stahre talar om censur förtydligar hon: ”Att varsamt modernisera en pjäs eller en bok är inte samma sak som att censurera. Kanske kan vi i framtiden få slippa n-ordet.”

Med andra ord, censurera kan man, blott man är ”varsam”. Så brukar man väl motivera censurering.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

44 svar på 2265: Inte censur bara ”varsam”

 1. Från Graven skriver:

  Jag säger det igen.

  Den amerikanska skolan av yttrandefrihet är det enda som fungerar.

  kanske är det därför vänstern så heligt hatar USA. De kommer helt enkelt inte åt de grundmurade friheterna på grund av en väl genomtänkt konstitution.

 2. dan park skriver:

  Ja låt oss i framtiden få slippa n-ordet och använda neger istället.

 3. sl skriver:

  När jag bodde i USA sa ingen ”negro” eller liknande. De sa ”black guy”, och det hade inga negativa konnotationer.

 4. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Ta bort N från N-ordet så är det problemet ur världen. Sedan är det bara att gå på kondis och köpa egerbollar. Vid uppsluppna tillfällen må vi sedan sjunga Jhonny Bode igen: ”en väldig eger gick i land i Stockholms hamn,,,”

  Skulle konnotationsproblem senare dyka upp så får vi kapa ett E också. Gerbollar osv.

 5. Ateisten skriver:

  ”Den amerikanska skolan av yttrandefrihet är det enda som fungerar.” Hur kan Trump stämma konstnären som ritade honom med liten snopp?

 6. Från Graven skriver:

  En stilstudie i Adams debatteknik :

  Adam 22:a april 10:48
  Svara gärna på mitt inlägg, men tona då gärna ner reroriken… eller ad hominem- argument, för du är så jävla tröttsam att resonera med då.

  Adam 25 april 08:16
  Graven: Som vanligt en ointelligent tolkning i syfte att förvränga vad någon sagt.

  Adam 24 april 23:53
  jag tycker det är mycket viktigare att tala om för dig att du är störig och korkad

  Adam 25 april 09:01
  CeDe: Kommentarsfältet på den här bloggen (dina inlägg inräknade) är en antiintellektuell ankdam där islam- och judehatare kräker ur sig sitt förakt.

  Adam 25 april 12:19
  Du skiljer dig åt från resten av slöddret som skriver här.

  Min favorit är:
  tona då gärna ner ad hominem- argument, för du är så jävla tröttsam

 7. Adam skriver:

  Graven: Debatteknik, haha. Det är ett missvisande ord. Snarare spyr jag galla över dig och dina 300 inlägg här om dagen, på samma låga sätt som du själv med dina två meningar nytt stycke, två meningar nytt stycke…

 8. Från Graven skriver:

  Adam 15 april 08:16

  Så visst, jag flyr sakfrågan just nu…. jag tycker det är mycket viktigare att tala om för dig att du är störig och korkad

  två meningar nytt stycke, två meningar nytt stycke…

 9. Adam skriver:

  Graven: Mejla Elaine Eksvärd och fråga om hon har jobb till dig som retorikkonsult. Då går du en lysande framtid till mötes. Hon kommer bländas av din ordvrängarförmåga.

 10. mohammad skriver:

  Greven

  Att fälla en tolvtaggare som Adam kräver mer än förskoleretorik…

 11. Från Graven skriver:

  mohmmad

  tyvärr är det alldeles för roligt! Adam har drabbats av intellektuell härdsmälta. Man trycker här och han reagerar si, sen trycker man där och han reagerar så. Och när du kommer till hans hjälp så är det som när andra flipperkulan skjuts in på banan!

 12. Adam skriver:

  Graven: Härdsmälta..? Jo för all del. På så vis att jag sjunkit så lågt som till din nivå. Det här är ett medvetet val från min sida, jag vill bemöta dig lika ruttet som du bemöter andra. Festen har bara börjat!:)

 13. Från Graven skriver:

  Förstår ni vad jag menar?

  Jag skriver att Adam drabbats av intellektuell härdsmälta (vilket han iofs har) och inom en halvtimme är han ute på banan igen. Arg som ett bi.

 14. Adam skriver:

  Graven: Jag har sjunkit ner till din medelmåttiga nivå och ser med glädje på hur du gör ditt bästa för att rädda din heder och försöker framstå som en seriös kille som minsann inte sysslar med några skriftliga fulheter. Mkt nöje! Fortsätt med dina charader:):):)

 15. minnesdagen skriver:

  Haha tolvtaggare 🙂 !
  Om man kallar Björn Afzelius för en hatisk rasist så har man nog drabbats av antisemit-sjukan. Man hittar antisemiter under varenda matta. Förmodligen skäller man på sig själv framför spegeln varje morgon, jäkla rasistantisemit !

 16. Adam skriver:

  Gammal retorisk Gravenklassiker att inte skriva till den du diskuterar med, utan alla inne på forumet (”Förstår ni vad jag menar?”). Sånt sysslade du med redan på den tiden då jag bemötte dina inlägg seriöst. Har du ringt Eksvärd än? (vilken svensk retorikkonsult som helst går egentligen bra) Garanterar att du får ett internship;)

 17. Adam skriver:

  Minnesdagen: sl fattade vad jag menade, men du är för korkad för att förstå.

 18. mohammad skriver:

  Greven

  ”Man trycker här och han reagerar si, sen trycker man där och han reagerar så.”

  Det sammanfattar mycket väl din roll härinne, när det intellektuella rollspelet inte håller längre så är det ”fulspel med knorr” som tar vid.

  Med ett smil erinrar jag mig när du i den nya rollen av juridiskt sakkunnig efterfrågade hovrättsdomar ur Nytt Juridisk Arkiv, (NJA).

  Den härdsmältan var inte att leka med vad gäller att avslöja ”en riktig” pajas…

  (hoho)

 19. sl skriver:

  Det finns faktiskt en svensk antisemitism också, den är bara en viskning jämfört med den importerade muslimska varianten, men den gömmer sig bakom ”antiimperialism”, där den gör ett stort nummer av tummetotten Israel, och fullständigt ignorerar jätteproblemet islam. Åtskilliga Afzeliusar/Wiehes är lätt judefientliga, men har aldrig blivit indoktrinerade med vandringssägner eller tsarens säkerhetspolis och dess sion-protokoll, utan har fått en dos antiamerikanism som spiller över på Israel. Under realsocialismens framgångsrika angreppskrig, maskerat som antikolonialism, valde många angriparens sida, och blev sen kvar i den världsbilden.

  Sverige är ett germanskt land, vi kallades av USA/England de engelsktalande tyskarna strax efter andra världskriget. Alla folkstammar, även den svenska, när myter om sig själva och andra. Eftersom där knappt fanns några judar, det fåtal som fanns var svenskar i första hand och judar bara som härkomst, modernismen slukade religionen under väldigt tal om ”klass”, och nationalsocialisternas judeutrotning, är judehat inte socialt godtagbart, den som uttrycker det får pariastämpel. Judehat kan ses som termometer på individ och samhälle, ju mer judehat, desto sjukare individ och samhälle. Det stora importerade muslimska judehatet bör ses som ett angrepp och en samhällssjukdom i Sverige. Inte för inte kallas Turkiet Europas sjuke man. Än värre är läget i mindre asien.

  Den svenska självuppfattningen är att vi är förnuftigare, modernare, duktigare, fredligare och generösare än andra. Det kan diskuteras. Vi har tagit USA till vårt hjärta, ett antal svenska firmor, som Lexington och Gant låtsas vara amerikanska för att sälja bättre. Men där finns också ett slags avståndstagande från USA från dem födda efter kriget, det kallas ”medvetenhet”, men ackompanjeras gärna medvetslöst med drogliberal amerikansk marschmusik av typen Neil Young eller Bob Dylan. Den minimala svenska affärsdrivande överklassen saknar varje uns av judefientlighet, medan vissa tjänstemän i Wiehegenerationen lider av 68:ornas uppväxt, de sitter i förvaltning, och delar ut skattepengar till sånt de kallar ”progressivt”. Inte sällan är detta progressiva djupt reaktionärt och asocialt.

  http://www.uvell.se/2016/04/25/follow-the-money-31793995

  I Sverige har vi problem med islam, de första som märker av det är judarna. Att pengar slarvas bort på progressiv-reaktionär asocialpolitik märker vi inte heller direkt. Ett litet antal svenska mörkermän med judehat på agendan försöker vända problemen med mångkultur, defacto problem med muslimernas anpassningssvårigheter, till föreställningar om listig judisk världskomplott. Sån har aldrig existerat, däremot tar islam över samhällen med våld, förbättrade internationella kommunikationer och bristande svensk självkontroll har öppnat dörren, och vi tittar mest på. Inte så få öppnar munnen och försöker dölja orsakssambanden med tillmälet ”rasist”. I praktiken är det de som hävdar islam och nationalsocialism som är de främsta och mest högljudda rasisterna. Naturligtvis. Deras manövrerande, relativiserande, undanflykter och ordmärkeri för att undfly pariastämpeln känner vi lätt igen, eftersom det alltid landar i att allt är judarnas fel. Precis som i psalmsång; sista tonen anger psalmens tonart.

  Dra in svenska skattebetalares finansiering av islam i Sverige. Nationalsocialisterna får inga bidrag, varför islam? Känn igen problemen, inse att islam och nationalsocialism är allierade i kampen mot civilisationen. Och civilisationen är kristen. Vad vi än tror individuellt.

 20. Från Graven skriver:

  mohammad

  Man skall vara karl nog att medge när man har fel, och där hade jag sannerligen det.

 21. Från Graven skriver:

  Adam

  Har du funderat på varför du blir så förbannad när man matar tillbaka dina egna texter till dig?

 22. CeDe skriver:

  Självföraktssyndrom som Adam pytsar över på oss. Hata din nästa som du hatar dig själv.

 23. Från Graven skriver:

  Lågt självförtroende? CeDe, ja det skulle ju onekligen kunna förklara en hel del när det gäller Adam.

  När det hettar till i sakfrågor går ju Adam ”all in” med förolämpningar. När man sedan visar honom dessa hans egna texter så går varenda säkring i proppskåpet.

 24. mohammad skriver:

  sl

  Som sagts.

  ”Att relativisera människors lidande utifrån antal är väl lågt och låter sig egentligen inte göras.

  Att antisemitismen och diskrimineringen av Judar i Sverige kom och var sanktionerad av Regeringen och därvid lagstadgad med folkligt och kyrkligt stöd är också väl verifierat…”

 25. CeDe skriver:

  Jag älskar Lars Vilks och hans blogg och alla ni som skriver här. Ni är en stor del av glädjen i mitt liv som mycket kantats av död och bedrövelser, nu senast en älskad brors död i cancer. Jag förstår inte varför alla ska hålla på och dö. Men jag älskar er och mamman med sina små nallar i Lyckseles djurpark som kan betraktas dygnet runt i sitt ide och hägn på video i AB. Enda orsak att jag går in där.

 26. Från Graven skriver:

  Kram

 27. Adam skriver:

  Graven: Jag sur? Tänker mer på dig då, som när du hävdade att SVT avstod från att rapportera om Parisatrackerna av politiska skäl. Doktorn ringde och ville ha sin paranoia tillbaka.

 28. Adam skriver:

  CeDe: Förstår inte varför du babblar om självförakt… Varför får jag inte uttrycka mig likt ett svavelosande anus när typ alla andra gör det? Mina Donald Trump på amfetamin- inlägg är väl inte nämnvärt sämre än, säg, Gravens inlägg. Kalla det miljöanpassning.

 29. sl skriver:

  mohammeds försöker blanda bort korten. Islam är problemet, för både kristna och judar. Kyrkan ber om ursäkt för forna tiders judeförföljelser, muslimerna lever i en dy av judehat som ständigt fylls på med mer lögner. Det är skillnad på kristendom och islam, kristendom handlar om förlåtelse, islam handlar om förföljelser.

 30. Från Graven skriver:

  Adam

  Javisst var och är jag fortfarande förbannad över att samtliga nordiska kanaler bröt in och rapporterade om Paris-attackerna utom (surprise surprise) SVT.

  Men frågan jag ställde var: har du funderat över varför du blir så förbannad över att läsa dina egna texter?

 31. Adam skriver:

  Graven: Du gapade och skrek i inlägg efter inlägg. Verkade mer berörd över SVT:s i ett initialt skede uteblivna rapportering, än att folk mördades. Så funkar en fulretoriker i planeten;)

  Du hade nog formulerat det såhär, om du varit jag:

  ”Graven BRYR dig inte om att folk dör i PARIS. Han BRYR dig bara om sig SJÄLV. Graven är likgiltig, precis sm HITLER var!!! Ser ni allihopa vad jag menar!!! Graven är en äkta ANTISEMIT!!!”

  Eller nåt i den stilen.

 32. Från Graven skriver:

  Versalerna på! Absolut!!!

  Det var och är skandal att SVT inte klarade av att – som public service – informera vid särskild händelse.

  Det väckte ju också debatt att SVT inte förmådde att ge information; och frågan ställdes i efterdebatten hur SVT skulle klara av viktig samhällsinformation vid ett attentat i Sverige

 33. Från Graven skriver:

  Men återigen Adam:

  Du bjöd in mig till debatt och undanbad dig ad hominem vilketjag accepterade och bekräftade.

  Har du sett hur snart du förföll till just det!?

  När jag påpekade att du bröt mot dina egna regler verkade du fullkomligt oförmögen att ta till dig det. Istället lade du in en ännu högre växel i förolämpningarna.

  Då började jag mata tillbaka dina egna texter till dig.

  Har du någon aning om varför du inte förmår att hålla dig till dina egna regler?

  Frågan är allvarligt menad, och det är roligare att debattera med dig när du inte kör den förolämpande stilen.

 34. CeDe skriver:

  Adam, alla andra gör inte det. Har man lite självdistans och humor så kan man ta att bli kallad för vad som helst utan att gå i taket. Vet du ditt eget värde så är det väl egalt vad andra tycker. Men självfallet skall man lyssna på kritik då den oftast har en viss poäng.

 35. CeDe skriver:

  Tack, FG.

 36. Adam skriver:

  Graven: Jaja, du är så duktig på att vara saklig. Särskilt om du upprepar det för dig själv tillräckligt många gånger. Då måste det vara sant;) Patetiska människa…

 37. Från Graven skriver:

  Adam
  Läs dina egna poster

 38. Adam skriver:

  Graven: Det är komiskt att du gnäller på mina inlägg. Om de gör dig upprörd, se dig själv i spegeln din charlatan. Du tillhör ett gäng fårskallar som kontaminerar en annan persons blogg genom att göra den sin personliga åsiktsmegafon för jude- och muslimhat.

 39. Adam skriver:

  Graven: Du brukar gnälla på att man inte svarar på dina frågor. Har en fråga till dig du inte har besvarat: om det är ok att du tillhör du den stinkande dynghögen av samtidsnarcissicm, varför får inte jag också göra det..?

 40. Från Graven skriver:

  Som sagt
  Läs dina egna poster.

 41. Adam skriver:

  Gaven: det har jag gjort och enl min egen bedömning har jag lyckats med min uppgift att skriva lika tankebefriat som dig.

 42. Från Graven skriver:

  Har du tittat på kronologin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.