2150: Gustav Sundins målningar

Idag var jag farande till Borstahusen och Pumphuset konsthall. Det var pressvisning av Gustav Sundins utställning. Sundin är klassiskt skolad vid konstakademin i Florens. I den kontemporära mångfalden är det här ett frestande stycke måleri. Konstnären är knappast ett byte för den internationella samtidskonsten men egentligen finns det inget som skulle hindra detta. Mer än en omläggning av diskurs och kontext. Det finns ju samlingspunkter för klassiska målare och det kontemporära, t ex Gerhard Richter.

Man kan inte komma ifrån att konsten är något som bör avvika från det rekommenderade. Och att det till slut är de till synes ovidkommande detaljerna som är de avgörande.

Då jag nu för tiden fifflar en del med petigt figurativt måleri var jag självklart särskilt intresserad av Sundins virtuositet. Man kan nog säga att han efter hand har gett sig på ett modernistiskt grepp genom att sudda och vränga i sin gestaltning. Dock kan man inte längre bli modernist (det är för sent). Inte heller kan man bli postmodernist (det är också för sent). Så får han stå där som lätt ovillig kontemporär. Skulle jag mena.

Ett svindlande målarkök har han för sig. Ganska få färger, ultramarin, järnoxid, ljusockra, smaragdgrönt som man kan se i målningen nedan. Utöver modellen ser man också en hund som man kan avundas honom.

gustmål

gust
Gustav Sundin framför en av sina målningar

gustmål2
Porträttserie

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

183 svar på 2150: Gustav Sundins målningar

 1. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Vad är argumentet?

  Att det INTE finns en sammanhållen och väldefinierad islamsk värdegrund?

 2. 1+1=2 skriver:

  Hmmm…

  Det verkar vara Pöbeln som har en dubbel agenda.

  Han försvarar islam med näbbar och klor.

 3. Adam skriver:

  Man försvarar inte islam med näbbar och klor om man skriver:

  ”På min bakgård är inte ett islamiskt övertagande på horisonten”

  Felet du gör är att definiera islam som våldsbejakande utifrån Koranen. Som jag skrivit ovan kan man inte göra det, mot bakgrund av skillnaden mellan liberala inriktningar av en religion skiljer sig markant från deras ofta våldsbejakande heliga skrifter.

 4. Ludvig K skriver:

  Von Graven har rätt. Det finns ingen anledning att dalta. Jag har själv hållit på med det och kan väl känna att det har skett pga okunskap och en sorts prestige. Dock håller jag med om att religion är något som görs, inte är.

  Men det är för mycket som har hänt för att det ska finnas fog för att säga att majoriteten av de islamska yttringarna de senaste hundra åren inte har varit aggressiva och antidemokratiska och människofientliga.

 5. CeDe skriver:

  Det går väl bra att försvara islam fast man inte tror på ett övertagande. Det har ju inte med tro att göra utan om majoritet i riksdagen. Se på alla utanförskapsområden i bla Stockholm. Där majoriteten är muslimer råder också en stor bevakning av dess invånare att efterleva islamska lagar. Med den mängd muslimska invandrare så kommer dessa områden att öka. Kanske får vi en dag då muslimer är i majoritet i Sverige och med eget parti. Då får Pöbeln se över horisonten. Den före detta moderate riksdagsmannen Waberis högsta önskan var att Sverige skulle lyda under sharialagar.
  Var inte alltför säker, Pöbeln. Allt kan hända i en demokrati.

 6. 1+1=2 skriver:

  Det beror ju på vad man väljer att ignorera.

  I min stad är hijab mycket, mycket vanligt.

  Här är f.ö. den fullständiga texten där den dåvarande ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, pläderar för att brittisk lag skall ge utrymme för komponenter från Sharia som kan anses vara kompatibla med brittisk lag.

  http://rowanwilliams.archbishopofcanterbury.org/articles.php/707/archbishop-on-radio-4-uk-law-needs-to-find-accommodation-with-religious-law-codes

 7. 1+1=2 skriver:

  Problemet med Rowan Williams plädering är att det hade ambitionen att normalisera Sharia.

  Och det gjorde det.

  Idag finns det officiella islamska arbitreringstribunaler i Storbritannien som får stöd av brittisk arbitreringslagstiftning.

  Det som är oroväckande är att de islamska arbitreringstribunalerna blivit utgångspunkter för vidare islamisering, och att de allt oftare agerar i konflikt med det rättssystem med vilket de just inte skulle agera i konflikt med.

  Här kan ni i den s.k. Bowgroup-rapporten läsa om hur just kvinnor far illa p.g.a de islamska arbitreringstribunalerna agerar som parallell-domstolar.

  http://www.bowgroup.org/sites/bowgroup.uat.pleasetest.co.uk/files/Bow%20Group%20Report%20-%20A%20Parallel%20World%20-%20Confronting%20the%20abuse%20of%20many%20Muslim%20women%20in%20Britain%20today%2024%2003%2015.pdf

 8. 1+1=2 skriver:

  Lägg märke till att DN’s famösa huvudledare från 2013-01-07…

  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/sd-slass-mot-vaderkvarnar/

  …verkar stämma rätt väl överens med Pöbelns argumentation.

  Problemet är att DN (och Pöbeln) endast hade behövt googla ämnet så hade de upptäckt den inflammerade brittiska debatten – fem år (!) före DN’s ledare – i vilken islamiseringen var en reell process.

  Pöbeln må skriva ”På min bakgård är inte ett islamiskt övertagande på horisonten”.

  Men den brittiska debatten och de franska attitydundersökningarna bland landets muslimer (som vi har gått igenom tidigare här på Vilks.net) – visar att vare sig DN eller Pöbeln har uppmärksammat företeelsen.

  DN och Pöbeln har rätt och slätt fel!

 9. 1+1=2 skriver:

  De väljer helt enkelt att undvika att se problemen.

 10. CeDe skriver:

  Tror snarare att de inte har förmågan att se problemen. Det de inte ser, finns inte och så kommer rasistkorten upp.

 11. 1+1=2 skriver:

  CeDe,

  Det där köper jag inte.

  Pöbeln har fått förklaringen på den principiella skillnaden mellan KKK och Koranen flera gånger.

  Han vägrar att acceptera principskillnaden mellan amerikanska konstitutionens skydd för homosexuella/svarta gentemot KKK och Koranens brottsklassificering av homosexualitet.

  Den passar inte in i hans egen förklaringsmodell – så han förkastar den.

  Ett högst medvetet val!

  Det är ett medvetet val han gör.

 12. CeDe skriver:

  Sanningar besvärar honom alltså inte. Kanske är han politiker.

 13. Pöbeln skriver:

  Jamsdorf säger:
  Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.

  Ja, politiker ljuger. Inte minst ormarna i SD. Tänk på det CeDe…

 14. CeDe skriver:

  Förlåt Doktorn,
  Jag menade naturligtvis inte så illa, 7/11 20:30.

 15. Doktorn skriver:

  Till alla på tråden

  Jag brukar inte engagera mig ssk i pågående pajkastningar på Vilks.net – eftersom de är förutsägbara och uttråkande

  Men efter att just nu ha uppsnappat en kommentar angående vänligt ord från CeDe

  Må det konstateras att vetenskaplige Adam har rätt så shora problem

 16. Adam skriver:

  1+1=2

  Mycket att läsa. Bara skummat igenom, men kan snabbt konstatera att jag fortfarande håller med Pöbeln (Doktorn är fortfarande problemet) i grundinställningen till att all religion kan innehålla liberala falanger och dessa ska uppmuntras. Allt du skrivit är dystert och jag har inget att invända mot det mer än att det inte är något som jag vill ha i Sverige.

 17. Adam skriver:

  Doktorn

  Problem med vad?

 18. Tallskog skriver:

  *d*m är en judisk motsvarighet till en fanatisk jihadist.
  Finns det något judiskt ord för det?

 19. Ludvig K skriver:

  Nej, men för såna som du, Tallskog, finns det ett ord:

  schmuck.

 20. Adam skriver:

  +1

  Ordet meshuga på jiddisch är så nåra man kommer en definition av Doktorn.

 21. Tallskog skriver:

  Meshuga = Kosher Restaurant

  http://de.wikipedia.org/wiki/Schmuck

  men vad den judiska motsvarigheten till fanatisk jihadist kallas, fick vi inte veta…

 22. CeDe skriver:

  Tallskog är ett smycke enligt Ludvig K och Doktorn får nöja sig med att anses galen av Adam.
  Stor spridning bland epiteten.

 23. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Nej, Tallskog är en kuk enligt Ludvig. Att du sen tar varje tillfälle att försvara antisemiter säger återigen mer om dig…

 24. Gurun Gudrun skriver:

  cockamamy bulbeniks…

 25. CeDe skriver:

  Nja Pöbeln, du famlar och svamlar. För att tala om mitt privatliv så gifte jag in mig med en svärfar som var kristen fransman och en svärmor som var svensk judinna. Min äkta hälft berättade om hur han som barn i Paris fick uppleva hur hans mamma av rädsla fick falska identitetshandlingar från konsulatet under nazisternas ockupation.
  Det har satt sina spår även i mig.

  Vi får väl hoppas att Tallskog har en i alla fall.

 26. 1+1=2 skriver:

  Doktorn och minnesdagen, med stödtrupp i Tallskog, är klockrena förintelseförnekare.

  Jag har sett Lars Vilks hantera detta genom att undanbe sig sådan diskurs på hans blogg. Jag har även sett Vilks läxa upp trogna, konstintresserade, debattkunniga bloggläsare när de ej klarat av att hålla en tydlig linje gentemot förintelseförnekarna.

  Nicet ”Från Graven” tvekade aldrig att tydligt ta ställning, och lade mycket tid på att gå till källor för att konfrontera förintelseförnekandets irrläror på ett så korrekt och objektivt sätt som möjligt. Tråla och läs.

  Det intressanta är att ”Från Graven” inte gjorde skillnad mellan ideologier. Brott mot mänskligheten, folkmord, eller totalitärt förtryck belystes och kritiserades oavsett ideologiskt ursprung.

  Det som retrospektivt står ut i mängden av bataljer såsom ej nöjaktigt uppklarat är:

  1) Pöbelns påstående att folkmordet på armenierna inte var något folkmord, och definitivt inte hade något med islam att göra

  2) Adams påstående att vänstern inte kan begå folkmord (!)

  Innan de ovillkorligt har korrigerat sina påståenden samt i handling (=skrift) visat att de förmår att problematisera allt som är totalitärt…

  …så har de ingen trovärdighet i denna tråd.

 27. Pöbeln skriver:

  =2
  Nu går du över gränsen. Ingenstans har jag förnekat eller förminskat folkmordet på armenier. Visa isf källa på det så får jag försöka förklara…

  Jag har alltid utgått ifrån Armeniska riksförbundet i Sveriges historieskrivning. Detta är tydligt redovisat i mina bataljer med graven. Vart han hämtade sin info ifrån vet jag inte. Jag har dessutom bott längre tider i Turkiet och sett på nära håll problemen.

  Ingen vettig historiker försöker göra det till en fråga om islam. LÄS PÅ. Den som tror det förstår inte dynamiken i det ottomanska imperiets kollaps.

  Sen får du gärna be om ursäkt. Nån slags lägsta nivå trodde jag mig kunna förvänta av dig.

 28. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Bra, det är värt att stå upp för det då, även i handling här på bloggen…

 29. CeDe skriver:

  Jag gör mitt bästa genom kritik av Islam som är den största utövaren av antisemitism.

 30. mohammad skriver:

  Det intressanta med von Graven är inte vad han skriver och tror sig undervisa.

  Det intressanta är personlighetsförändringen från tid till annan.

  Hillerios…

 31. 1+1=2 skriver:

  Ah… mohammad.

  Det har varit tyst från dig ett tag.

  Här kommer något för dig att begrunda:

  Koranen 4:34

  Vad koranen säger är kort och gott att mannen skall slå kvinnan om hon inte lyder.

  Vilket de islamska skiljedomstolarna i Storbritannien verkar ha hörsammat:

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/8686504/Sharia-a-law-unto-itself.html

 32. Pöbeln skriver:

  1+1=2
  Innan du hoppar på mohammad vore det klädsamt om du besvarade ditt påhopp o lögner om mig…

 33. Doktorn skriver:

  Adam från Malmö

  Det finns en guide till Dina galningars psykiska status

  författad av Kevin MacDonald, The Culture of Critique, vilken handlar om bl.a. Sigmund Freuds, Franz Boas’ och Frakfurterskolans inte så mycket noggrant härledda vetenskaper som desto mera aktivism:

  http://www.amazon.com/The-Culture-Critique-Evolutionary-Twentieth-Century/dp/0759672229

  Gillar Du inte tanken på att köpa och läsa boken, finns nedan en kort och koncis sammanfattning av Henry Makow – en folkfrände till Dig:

  Satanist XX (Communists) have systematically attacked and dismantled the Christian social fabric.

  These XX were taught that this is necessary to prevent anti Semitism, which they were told is irrational and a mental illness.

  Satanism inverts truth. Thus XX (Organized XX) who hate Gentiles are the ”persecuted victims” while Gentiles who defend themselves are ”haters” and mentally ill.

  – See more at: http://henrymakow.com/2015/11/goy-guide-to-social-change.html

 34. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Du verkar isf vara lite enögd i din förståelse av antisemitism. Antisemitism är en föreställningsvärld vilken kan reproduceras både till höger o vänster. Och den finns verkligen inte bara i muslimsk kultur om du trodde det. Och när man läser dina inlägg hittar jag föga försvarar mot antisemitism. Du verkar mer bekymrad med att läsa avpixlat o länka till hatiska artiklar där. Och uppröra dig över flyktingar.

 35. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Jag skall tråla tillbaka.

  Har jag missmint mig tar jag ovillkorligt tillbaka och ber om ursäkt.

 36. Krister skriver:

  Jag skulle vilja sticka emellan med en fråga till Pöbeln mitt i pajkastningen, som i och för sig är underhållande:

  Tycker du att flykting- och immigrationspolitiken är och har varit bra?
  Om inte, vad hade du velat ändra på?

 37. Pöbeln skriver:

  Grundprincipen är att folk är välkomna, det är ju en av de stora framgångarna med EU att folk kan röra sig friare. Och jag vill inte återgå till en protektionistisk politik.

  Flyktingar har skäl till varför de flyr, de som inte fattar varför bör titta på den här videon:

  https://www.youtube.com/watch?v=KR0q57z0v1c

  Men skälen kan också vara relaterade till klimatförändringar och fattigdom eller identitetspolitiska anledningar. Förbud mot homosexuella i Uganda tex…

  Min tro är också att plats förändrar. Flyr man till sverige blir identiteten så småningom svensk i någon mån. Sen kommer barn och barnbarn som kanske blir din granne. Inget att oroa sig för.

  Det som oroar är anledningarna till migration. Fattigdom, krig och klimatförändringar. Och hur dessa sitter ihop med varandra.

  Men jag är inte naiv, klart är att migration är en av de stora politiska frågorna.

 38. Pöbeln skriver:

  Tillägg
  Och denna fråga kommer bli än större när klimatkonsekvenserna verkligen sätter in. Vi kommer nog att få se stora globala folkförflyttningar. Men vi kan ju inte bli barbarer för det och sluta oss.

 39. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Du svarar inte på frågan som Krister ställde

 40. CeDe skriver:

  Det är en tradition inom vänstern.

 41. Pöbeln skriver:

  JA du, vi på ”vänster” ser inga endimensionella populistiska svar på världen eller politiken. Detta är reserverat SD:are på den konservativa högerkanten, som CeDe och till viss del 1+1=2.

 42. Pöbeln skriver:

  CeDE
  Apropå politiiker och lögner, här är din bakgård, se till att rensa upp där först…

  http://www.dn.se/nyheter/politik/flera-sakfel-i-sds-flygblad/

 43. CeDe skriver:

  Vad har jag med Sverigedemokraternas flygblad att göra. Med din logik så har moderaterna blivit Sverigedemokrater. Man kan ha åsikter om vad som är det bästa för Sverige och invandrare utan att vara politiskt bunden.
  Svara på de frågor du får i stället för att låta dina fantasier löpa amok.

 44. Pöbeln skriver:

  Cede
  Du får nog vara medveten om vilken profil du visar upp i kommentarsfälten. Du förmedlar att ditt filosofiska djup stannar vid avpixlats ledartexter. Du är ett propagandarör för SD. Uttrycker sympatier för SD åsikter osv.

 45. CeDe skriver:

  Moderaternas Batra vill att Sveriges gränser stängs då Sverige nu är överbelastat. Det betyder alltså att hon har blivit Sverigedemokrat eftersom det också är en önskan från SD och som också jag tycker är nödvändigt i dagsläget.

 46. Pöbeln skriver:

  Mmm…ska bli intressant att se hur M balanserar det här…

  Men du har ju hyst denna inställning i många år. Röstade du Ny Demokrati när det begav sig?

 47. CeDe skriver:

  Har inte röstat på vare sig Ny Demokrati eller SD. Jag röstar inte men jag har vissa åsikter som kan sammanfalla med SD men också åt vitt skilda håll. Jag ger ofta slantar till romer. En fick mina Bulgariska Leva som blev över efter resan.
  Han ropar fortfarande LEVA och ler när han ser mig.
  Du känner inte mig, lille Pöbeln.

 48. Krister skriver:

  Migrationen i globaliseringen är oundviklig MEN

  Det går för fort
  Det är för många
  Det är för stora kulturella och värdemässiga skillnader

  Det leder till att det skapar fler problem än det löser

  Gäller både för EU-utvidgningen och flykting- och mmigrationspolitiken

 49. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Visserligen är ideal någonting att sträva efter, men det finns skäl till att de inte räcker som svar när folk är undrande och vill ha svar.

  Allt färre tror att ambitionerna som ”Allt åt alla” i Malmö stoltserade med är realistiska. De körde slut på sina resurser och sig själva på mindre än en vecka.

  Dessutom vet ingen hur många av de som fick resurserna uppfyllde behovskriterierna.

  Så ser allt fler svenskar på ”asyl”-invandringen just nu. ”Allt åt alla”-exemplet verkar direkt profetiskt, även för landet som helhet.

  Jovisst är många flyktingar med skyddsbehov. Men tyvärr så verkar de vara i minoritet enligt de senaste officiella uppskattningarna.

  Och ”vinsterna” med en substantiell immigration från länder med rudimentära utbildningsnivåer, och av vilka inte hälften har tagit sig in på arbetsmarknaden efter sju år, ter sig som inget annat än Ebberöds bank.

  Ditt godhjärtade svar hedrar dig, men lugnar föga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.