2123: Rörelse i konsten

Ibland kan det bli komplicerat. Anish Kapoors skulptur i Versailles har väckt en del starka reaktioner. Emellertid kommer man inte ifrån att just starka reaktioner är bra för konsten. Kapoors projekt har fått en enorm spridning. Visserligen är konstnären ledsen men detta gör bara saken ännu bättre. Inledningsvis gav han i förbigående tolkningen av sin skulptur som ”drottningens vagina” och den slog naturligtvis an. Han ångrade sig snabbt men skadan var redan skedd. Säkert är det så att hans uttalande inte var beräknat men hur som helst satte det fart på föreställningen. Därefter kom vandalisering med sprayfärg. För några dagar sedan klottrades antisemitiska slagord vilket djupt skakade den stackars konstnären. Han beslöt att låta texten stå kvar för att markera sitt avståndstagande genom att visa upp den ”smutsiga politiken” – som en del av sitt konstverk. Så blev han anmäld för hets mot folkgrupp. Helt utan sans är inte en sådan anmälning. Konstnären gör texten till sin readymade och visar den. Visserligen är kontexten solklar men det hindrar givetvis inte folk som läser den att reagera och ta avstånd från att konstnären låter den stå kvar som en del av hans verk.

I kränkningstider är allt möjligt.

En sorgsen konstnär fick dock möta Frankrikes president. Men frågan är om han inte borde vara nöjd med sitt projekt. Så brukar gå när konsten petar på gränserna för den goda smaken. Utan reaktioner blir det sällan mer än en uppvisning som vanligtvis snart faller i glömska. Dessutom är det fråga om en liten överskridning. Konstvärlden har intet att erinra i den här saken. Det är den obildade publiken som står för fiolerna. Men det räcker rätt långt.

Önskar en konstnär drabba de upphöjda krävs betydligt starkare saker. Den notoriske Dan Park brukar lyckas med det. Med en påfallande brist på decorum har han koncipierat en satir som har blivit anmäld som hets mot folkgrupp. Ett intressant fall där det inte utan vidare står klart vad det är för folkgrupp som kan åsyftas.

03welcomedp2
Dan Parks anmälda verk

03welcome org
Originalaffischen

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

103 svar på 2123: Rörelse i konsten

 1. 1+1=2 skriver:

  Vilket i sin tur förklarar stödet till Stefan Persson (Hennes & Mauritz ägare) från helt oväntat håll.

 2. CeDe skriver:

  Det hade varit ok om inte H&M gått ut med att slöjan är ett muslimskt plagg (för förtryck) utan att det är ett plagg som kan användas av vem som helst för att det är praktiskt eller helt enkelt kan var snyggt.
  Då hade man normaliserat plagget men inte islam.

 3. 1+1=2 skriver:

  “När 1+1=2 skriver ”Av detta följer att marxister aldrig kommer att erkänna hijab som en symbol för förtryck av kvinnor” är det fel. Däremot så är kritiken mot andra kulturers kvinnoförtryck sömnig inom vänstern.”

  Fniss.

  Det är ju samma påstående.

 4. Adam skriver:

  Jag tycker det är roligt att du (Graven va?) tycker ditt och mitt yttrande betyder samma sak. Begriper inte hur man kan göra det. Jag säger att marxismens (i den mån man kan prata om marxism)kritik är sömnig och du säger att marxismen aldrig kommer se hijab som ett kvinnoförtryck. Hur betyder det samma sak?

 5. Inge skriver:

  Pöbeln,

  Tall fra norske Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at innvandrere i Norge er langt mer kriminelle enn nordmenn. De fem gruppene med mest kriminalitet kommer fra: Irak, Kosovo, Somalia, Afghanistan og Marokko. http://ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/stor-variasjon-i-innvandreres-kriminalitet

  Som det står i artikkelen: “Justert for befolkningssammensetning er det likevel for enkelte land fortsatt over dobbelt så høy andel straffede sammenlignet med den øvrige befolkningen.”

  Etter det jeg har lest av statistikk er det samme gjeldende for Danmark. Svensk statistikk er jeg ikke så kjent med, men jeg tviler på at den skiller seg nevneverdig fra norsk og dansk.

  Så Heléne Lööw motsies av fakta. Hennes “sekter” finnes først og fremst i hennes eget hode.

 6. CeDe skriver:

  Tänk att det ska behöva till en norrman för att svenskarna ska få veta sanningen.

  Tack Inge!

 7. Inge skriver:

  Bare hyggelig, CeDe. Det finnes antirasistiske grupper i Norge også som prøver å lyve om kriminalitet. Da er det godt å kjenne til offentlig statistikk.

 8. CeDe skriver:

  Kram, Inge!

 9. Pöbeln skriver:

  inge
  jag tar det då som att du inte förstår kärnmeningen med artikeln… det du gör är nämligen precis det agerande som lööv beskriver.

 10. Pöbeln skriver:

  Det här skev Richard Jomshof på facebook nyligen. Är det bara jag som blir mörkrädd…

  Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.

 11. Inge skriver:

  Pöbeln,

  Det jeg gjør er å legge fram statistisk sannhet. Du og Lööw tåler ikke denne sannheten, fordi dere er løgnere. Dere lyver om statistikk. Sannheten er at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn, og dansker, og trolig svensker.

 12. Krister skriver:

  Jomshof agerar precis som alla politiker nuförtiden dvs. som marknadsförare som måste anpassa sig efter kundernas önskemål.

  Visst finns det nazister och fascister i SD precis som det finns stalinister i vänstern och marxister i socialdemokraterna och kristna fanatiker i KD och högerspöket i moderaterna.
  Men det finns ingen anledning att bli mörkrädd ÄN för de måste alla anpassa sig till det rådande läget.
  Det är hur det rådande läget kommer att förändras som kan ge anledning till mörkrädsla – och det ligger inte i dessa politikers händer.

 13. Ludvig K skriver:

  Inge

  Min analys är annorlunda.

  Världen har med globaliseringen mer och mer blivit ett och samma samhälle.

  De som invandrar till Sverige = i hög grad de som befinner sig på samhällets botten.

  Kriminella = de som befinner sig på samhällets botten.

  Slutsats = de kriminella i våra länder är de som befinner sig på samhällets botten, dvs invandrarna.

  Det har inget med dina etniska förklaringar överhuvudtaget att göra.

  Se bara på vilka som begick brott i Sverige och Norge för hundra år sedan. De som befann sig på samhällets botten på den tiden. Helsvenskar och helnorrmän hela bunten. Med några få undantag.

  Kram

 14. Ludvig K skriver:

  Emellertid är det fel att förneka att invandrarna begår fler brott, det är som att påstå att det inte finns sociala problem eller människor som befinner sig på samhällets botten. Det gör det. Men jag är liksom inte säker på att våra lösningar ser likadana ut.

 15. Krister skriver:

  Det är också fel och fegt att förneka att det finns en kulturell faktor i benägenheten att begå brott. Asiater på samhällets botten begår färre brott än många andra kulturer.

 16. CeDe skriver:

  Sanningen avslöjar politiken, därför tål inte politiker och andra ljusskygga sanningar.

 17. Pöbeln skriver:

  män är överrepresenterade i all brottsstatistik.

 18. Gurun Gudrun skriver:

  tänkvärt från Frihetssmedjan:
  http://www.frihetssmedjan.se/2012/05/det-dar-om-brottslighet-statistik-och-invandring/

  “…På 30-talet var skilsmässobarn ur den relativt fattiga arbetarrörelsen överrepresenterade i brottstatistiken. Den tidens Sverigedemokrater försökte säga att problemet var skilsmässorna. Det var inte det, utan de socioekonomiska förhållandena.

  Runt 1912 var också ”arbetarklassen” överrepresenterad. Speciellt då i storstäderna och i synnerhet ”invandrare” från landsbygden. I synnerhet från Norrland och Skåne.”

  Godnatt Jord.

 19. Jor-El skriver:

  …och eftersom dom nu pågående ymniga migrationsströmmarna in till landet är just väldigt mansdominerade kan vi helt enkelt se fram emot ökad brottslighet.

 20. Krister skriver:

  Ja, det finns ju en biologisk faktor också i benägenheten att begå brott

 21. Krister skriver:

  Så då är vi uppe i tre olika faktorer som påverkar brottsstatistiken:
  Socioekonomiska förhållandena
  Kulturella
  Biologiska

  Kanske bör man lägga till psykologiska också.

  Jag ser ingen anledning till varför man inte ska erkänna och arbeta med alla faktorer som påverkar vålds- och brottsbenägenhet.

 22. Pöbeln skriver:

  Krister, det har du helt rätt i…

  Men problemet är när inge och cede använder brottsargument för att försvara den egna sekten. Det är det vi kan lära oss av Lööws text. Och det är också därför Inge traskar rakt i fällan och agerar precis som Lööw beskriver. Helt fast i sin (höger)sekt…

 23. CeDe skriver:

  För Pöbeln kan 1+1 vara både 2 och 3 0ch fyra och fem..
  Allt är gångbart bara man känner till omständigheterna.

 24. Pöbeln skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-ledarens-svarmor-lamnar-partiet/

  Just det här har jag varnat för tidigare här på vilks. SD och den nya extremhögern är antiliberal. Detta framgår också tydligt av mitt tidigare citat av Richard Jomshof.

  Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.

 25. CeDe skriver:

  Varför skulle någon på Vilks blogg vara intresserad av Åkessons svärmor?

 26. minnesdagen skriver:

  Pöbeln;
  Vad har du emot ungrare ?

  Ungern var ockuperat av
  – Turkarna (osmanska riket) 1526-1697,
  – Habsburgarna 1697-1918
  – Tyskland 1944
  – Sovjetunionen 1945-1989

  Ungern har varit fritt och självständigt bara några årtionden de senaste 500 åren. Och nu pågår en invasion. Är det konstigt att dom vill skydda sina gränser ?

 27. anubis skriver:

  På tal om statistik så förde jag min egen lilla när jag hade butik. Den visade på att av alla snatterier som begicks (under en period på 16 år) var 80% gjorda av romer, 10% östeuropeer, 8% muslimer, 2% svenskar och 0% japaner, kineser, nordeuropeer + nordiska uteliggare och narkomaner.
  Om man sen lägger till besöksfrekvensen så var det 80% svenskar, 10% japaner, kineser och nordeuropeer, 4% östeuropeer, 3% muslimer, 3% romer + lite annat löst folk som besökte butiken.
  Det var ingen statistik som jag gjorde frivilligt eller antecknade utan det skedde rent automatiskt för att veta när jag skulle vara på min vakt eller slappna av. Mycket tråkiga siffror!

 28. Adam skriver:

  Minnesdagen: Väldigt bra liknelse. En mkt obehaglig invasion av Ungern vi ser idag. Särskilt bilderna på hur syrierna, med stidsvagn k- pist och granater, precis som tyskarna och ryssarna innan, tar över Ungern.

 29. Pöbeln skriver:

  Adam
  Oj, det tänkte jag inte på. Sorry minnesdagen…

 30. 1+1=2 skriver:

  Det inte enbart syrier som försöker ta sig in i Ungern.

  Attacker med stenar på gränspolisen är väldokumenterade.

 31. CeDe skriver:

  Enkom för Pöbeln – Mattias Karlsson reder ut svärmorsproblemet:

  http://www.expressen.se/nyheter/mattias-karlsson-gar-till-mottattack/

 32. Pöbeln skriver:

  Vad skönt då för dig cede, ledaren har talat…

 33. minnesdagen skriver:

  Adam,
  Orkade man inte erövra Troja med våld, så övergick man till list. Trojanerna drog frivilligt in trähästen. Ledarna tyckte väl det var jättebra att sno hästen. Kanske några trojaner protesterade, men dom blev säkert kallade foliehattar.

 34. Adam skriver:

  Och nu liknar du flyktingvågens intåg i Ungern med mytologiskt krig…

 35. CeDe skriver:

  24 306 människor sökte asyl i Sverige under september.
  Därtill kommer det stora antal som inte har för avsikt att söka asyl utan bar försvinner in i landet.

  3 000 personer/månad tyckte Ludvig K var ett rimligt antal.

 36. Pöbeln skriver:

  Av de 24000 var 10000 barn. Men det bryr sig inte cede om…får jag påminna om vad du sa om Alan…

  Du är en liten människa!

 37. CeDe skriver:

  Sa jag att Aylan var en liten människa? Det var väl sant i alla fall.

 38. CeDe skriver:

  Jag vet att du har lite svårt att förstå statistik, Pöbeln.
  Men gör ett seriöst försök i alla fall:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153162969563231&set=a.10150320256993231.346950.560498230&type=3&the

 39. Adam skriver:

  CeDe: Bra länk. Rekommenderar alla att inte bara titta på statistiken, utan även läsa Tino Sanandajis text i länken. Sanandaji är en mycket intressant tänkare. Tankemässigt allierad med ekonomen Joakim Ruist på gbg universitet. Allt de två skriver om invandringen är läsvärt. De upprätthåller en liberal åsiktstradition som mer eller mindre är lika död här i Sverge som socialismen är i USA.

 40. Gurun Gudrun skriver:

  Jag vet att du har lite svårt att förstå statistik, kära CeDe,
  Men gör ett seriöst försök i alla fall, genom statistikprofessor Hans Rosling:
  http://www.politism.se/veronica-eneskjold/giffat-hans-rosling-gar-igenom-flyktingkrisen/
  https://delbart.se/flyktingar-syrien/

  Som tröst har du en nyfunnen vän i presidentkandidaten Donald “Duck” Trump (hedersmedlem i SD?), som vill skicka tillbaka alla flyktingar, eftersom det troligen bara är manliga ISIS-krigare som kommer:
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34397348

  Ja, det blev många källor/ länkar, men så är det i den torra nyhetsvärlden.
  (I min spirituella värld är vi så smått förvånade över den onödiga okunskapen och främlingsfientligheten människor i mellan.)

 41. 1+1=2 skriver:

  Har Hans Rosling sagt någonting om hur mycket pengar UNHCR behöver?

 42. CeDe skriver:

  Den kritiken var värdefull Adam, framförallt då den kom från dig.

 43. CeDe skriver:

  GG, Byggklossen Hans Rosling sågas jäms med fotknölarna av mästaren i ämnet Tino Sanandaji.

 44. 1+1=2 skriver:

  Har Hans Rosling byggt lego-torn som visar hur många flyktingar som kan hjälpas på plats för kostnaden av en hur mycket en ekonomisk migrant kostar i etableringskostnader i Tyskland eller Sverige?

  För om inte Hans Rosling har gjort det så presenterar han av någon anledning endast en del av komplexiteten i flyktingfrågan.

  Och då blir frågan: Varför!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.