2122: Empati, distans, analys

Min bloggpost av bilden med det drunknade barnet har mött en del kritik. Det är lätt att uppfatta den här bilden som ”verklighet” och att denna ”verklighet” är sådan att det inte bör företas något som distanserar den reflexmässiga empatin.

Inte bara jag har intresserat mig för varför bilden har en sådan styrka. Mårten Arndtzén (Kulturnytt) har funderat på samma sak: ”Vad gav just den här bilden, av treårige Alan Kurdis döda kropp på en strand i turkiska Bodrum, en sådan kraft?” Arndtzéns menar att det ”först och främst handlar det, tror jag, om hur havet arrangerat hans lilla kropp.” Och han fortsätter:

”Men bilden på Alan, den som inte i efterhand blåsts upp och beskurits för maximal exponering, som i de brittiska tabloiderna, utan originalet – håller sitt avstånd. Och jag tror att den här bilden får sin fulla kraft just genom att placera oss i precis rätt position för att uppfatta det fasansfulla, men med bibehållen skärpa i blicken. Och med bibehållen respekt för den döde.
I precis rätt position för att sorgen – och inte bara fasan – ska få plats.”

Arndtzén skriver med en bestämd hållning vilket man kan se t ex i meningen ”Utan dramatik, även om närvaron av uniformerade män gör det klart att ett brott har begåtts. Att den här döden inte är naturlig.” Närvaron av uniformerade män gör det inte klart att ett brott har begåtts. Man kan förstås ana att Arndtzén tänker sig att Europa är den skyldige, men det är en subjektiv tolkning.

Arndtzén berör inte alls att bilden har blivit en kampanjbild, något som stör den omedelbara empatin. Bildens ”bildlighet” är också ett faktum genom slitage. Den har nu reproducerats och kommenterats till den punkt där det blir alltmer ofrånkomligt att se den som en bild. Detta är inget unikt, så går det med katastrofbilder i dagens visual culture.

Att empati och distans kan finnas samtidigt är inte något märkligt. Exempelvis när Claude Monet 1879 målade sin hustru när hon hade avlidit och låg på sin dödsbädd. Han uttalade sig om detta:

”One day, when I was at the death bed of a woman who had been and still was very dear to me, I caught myself, my eyes fixed on her tragic forehead, in the act of mechanically analysing the succession of appropriate color gradations which death was imposing on her immobile face. Tones of blue, of yellow, of grey, what have you? This is the point I had reached. Certainly it was natural to wish to record the last image of a woman who was departing forever. But even before I had the idea of setting down the features to which I was so deeply attached, my organism automatically reacted to the color stimuli, and my reflexes caught me up in spite of myself, in an unconscious operation which was the daily course of my life – just like an animal turning his mill.”

03Claude_Monet,_1879,_Camille

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

26 svar på 2122: Empati, distans, analys

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Bilder kommer och går. Till syvende och sist måste vi väl ändå tro på hjärna och ryggrad, rationalitet, helt enkelt, mer än uppblossande känslosvall.
  Läs Timo S:http://www.tino.us/…/verklighetsforfalskning-ar-inte-human…/.

 2. Krister skriver:

  Det här konstvetande perspektivet på samtidens händelser är vad som gör den här bloggen så unik och bra.
  Och sen tjäbblet i kommentarsfältet, högt och lågt, som extra underhållning.

  Hoppas ännu fler hittar hit.

 3. Pöbeln skriver:

  Här är några bilder som kan analyseras. Här har fotografen inväntat ett ögonblick av värme och medmänsklighet för att sprida på MSM i propagandasyfte…eller?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/flykten-tog-slut-i-malmo-vi-har-antligen-natt-malet/

 4. Lars Vilks skriver:

  Skall man analysera det här får man fråga sig vilken bild man önskar ge av de ankommande flyktingarna. Bilden är en del av ett reportage och är inte särskilt märkvärdig. Varför väljer man att understryka värme och medmänsklighet? Det är ganska givet att man vill ge en positiv bild och undvika alla komplikationer. Propaganda? Ja, i viss mån.

 5. CeDe skriver:

  Här bland hjälpsändningar till muslimska flyktingar kanske du kan hitta ett bra motiv till analys, Lars.

  https://www.youtube.com/watch?v=xn-UCR5p0y0

 6. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Ivar Arpis ledare i dagens SVD förklarar möjligen den oförsonligheten som ibland visar sig på denna blogg. Läs och begrunda!

 7. CeDe skriver:

  mohammad,

  Två steg framåt och ett bakåt är ändå bättre än att alltid backa!

 8. GG skriver:

  Hur tar man en reportagebild som motstår alla försök att bli en projektionsyta för värderingar. ????

 9. mohammad skriver:

  CeDe

  ”Destined for the Sudanese police force. The vessel was also carrying building materials for Libya….”

  En avsevärd skillnad mellan vad du plockat upp på webben, vilket förvisso dock bättre passar din rasistiska agenda:

  ”Bland hjälpsändningar till muslimska flyktingar…”

  Poor sod…!

 10. Doktorn skriver:

  Intressant minnesdagen;
  detta är en nyhet media vanligen avstår från att publicera pga. något slags inre ’etisk hållning’ avsedd att dölja en viss ’världsomskapande agenda’ att undanhållas allmänheten. Vi har i många år fått höra om behovet att gå upp i en global blandkulturell värld – alltså är dagens akuta händelser en länge planerad attack mot Västeuropa och eftersom Saudiarabien är Israels bundsförvant – riktar också detta land de muslimska strömmarna mot Europa. Dithän har vi hunnit. Enda tröst består i det faktum att Syrien innan det förstördes av rebeller var ett vackert och kultiverat land med en kristen minoritet. Om gräddan av detta folk kommer hit tror jag inte vi har så mycket att frukta.

 11. Inge skriver:

  Hvis det finnes en grädda i Syria, så gjør de vel mer nytte der enn her?

 12. minnesdagen skriver:

  Har funderat på Saudiarabien. Dom vill möjligen att en viss grupp muslimer skall stanna och ta över Syrien, och resten av befolkningen försvinna, på ett eller annat sätt. En förintelse med andra ord.

  Doktorn,
  Jag håller med din analys att det vi ser är en sedan länge planerad attack mot Västeuropa, men tyvärr är det inte gräddan av Syriens folk som väller in i Europa. Det är framför allt stora mängder unga män, från många olika länder.

 13. Doktorn skriver:

  Ja minnesdagen
  – sysslolösa unga män betyder alltid trubbel – i synnerhet om de tillhör någon population där läskunnigheten är ny.

 14. Doktorn skriver:

  Om våra politiker är folkledare, torde de räkna med ovan refererade faktum och se till att de nyanlända får beredskapsarbeten och liknande – men underlåtes sådana initiativ – lutar det mot de är en kader visserligen folkvalda men ändå maktlösa tjänstemän åt en bakomliggande global autokrati.

 15. Adam skriver:

  Intressant perspektiv på IS och flyktingvågen från Syrien av Hildebrandt och Brun i SvD:

  http://www.svd.se/medierna-missar-djup-och-viktiga-fakta/om/flyktingkrisen-i-europa

  ”Ett grundläggande tema i den Islamiska Statens propaganda är uppmaningarna till migration (hijra). Det vill säga, troende sunnimsulimer bör ta sig till IS-kontrollerat territorium och delta i uppbyggandet av kalifatet. Vad som nu sker är motsatsen, många muslimer, kalifatets potentiella befolkningsunderlag, flyr därifrån.

  Det finns indikationer på att den Islamiska Staten börjar oroa sig över omfattningen av flykten från de landområden som de strävar efter att erövra. I propagandatidskriften Dabiqs senaste nummer varnar IS uttryckligen dessa flyktingar; att fly, att överge, den muslimska världen är en farlig och mycket allvarlig synd. Enligt IS innebär en sådan fanflykt ett första steg mot att bli en av de otrogna, det finns en uppenbar risk att ”barn och barnbarn överger islam för kristendomen, ateismen eller liberalismen”.”

  […]

  ”De flyktingar som tar sig Europa och som utmålas som offer kan därmed lika gärna betraktas som handlingskraftiga västerländskt sinnade människor som vägrar att delta i det destruktiva krig som nu pågår för fjärde året och som kommer påverka Europa, Afrika, Mellanöstern och delar av Asien under mycket lång tid framöver.”

 16. Ludvig K skriver:

  Som frivillig på en centralstation här i Sverige den senaste tiden så går det väl att konstatera att det är allt möjligt folk som kommer hit. Afghanska familjer som är helt förtvivlade och somnar så fort de lägger sig på en madrass, och unga irakiska killar som vill gå på nattklubb och inte åka till moskén.

  Det är knepigt att veta var alla kommer ifrån. Men jag noterade att matvolontärerna var noga med att inte ha några skinkmackor i ståndet eftersom det inte är halal. En liten detalj men ändå talande för stämningen. Att många skjutsades direkt till moskén, som när man kom dit var tämligen stängd och ovälkomnande för den som faktiskt hade hjälpt dem komma dit, är kanske också en bisak men ändå bidragande till att något inte riktigt står rätt till.

 17. Doktorn skriver:

  Nej – alltihop är skumt. Samtidigt satt den manliga befolkningen klistrad vid Champions League sändningarna och imponerades än en gång av den hypnotiserande CL-hymnen samt det ständiga mantrat ’No to racism’ och vad gör regeringen -koncentrarer sig på ’miljömålet’! Sverige är försatt i narkos under den största attacken mot vår kultur någonsin. Detta är resultatet av en långsiktig global urholkningsverksamhet … men vad har detta med konst att skaffa? Tyvärr är den vänsterpåverkade konstvärlden ingalunda immun mot inympade destruktiva åsikter med dolda avsikter.

 18. minnesdagen skriver:

  Ludvig:
  ”Att många skjutsades direkt till moskén, som när man kom dit var tämligen stängd och ovälkomnande för den som faktiskt hade hjälpt dem komma dit,”

  – Du vet väl att islam har religiösa riktningar, som är direkt fientliga emot varandra. Ungefär som kristna är uppdelade i katoliker, protestanter och ortodoxa samt massa små ytterligheter.
  Man kan inte bara ta en grupp muslimer till en moské och säga. här är er moské. Varför tror du Saudiarabien inte tar emot flyktngar från Syrien ?

 19. Ludvig K skriver:

  Det är inget konstigt. Många kyrkor har nu öppnat för flyktingarna också.

 20. CeDe skriver:

  Med den skillnaden att Svenska Kyrkan tar emot urskiljningslöst.

 21. CeDe skriver:

  Civilisationers uppgång och fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.