2123: Rörelse i konsten

Ibland kan det bli komplicerat. Anish Kapoors skulptur i Versailles har väckt en del starka reaktioner. Emellertid kommer man inte ifrån att just starka reaktioner är bra för konsten. Kapoors projekt har fått en enorm spridning. Visserligen är konstnären ledsen men detta gör bara saken ännu bättre. Inledningsvis gav han i förbigående tolkningen av sin skulptur som ”drottningens vagina” och den slog naturligtvis an. Han ångrade sig snabbt men skadan var redan skedd. Säkert är det så att hans uttalande inte var beräknat men hur som helst satte det fart på föreställningen. Därefter kom vandalisering med sprayfärg. För några dagar sedan klottrades antisemitiska slagord vilket djupt skakade den stackars konstnären. Han beslöt att låta texten stå kvar för att markera sitt avståndstagande genom att visa upp den ”smutsiga politiken” – som en del av sitt konstverk. Så blev han anmäld för hets mot folkgrupp. Helt utan sans är inte en sådan anmälning. Konstnären gör texten till sin readymade och visar den. Visserligen är kontexten solklar men det hindrar givetvis inte folk som läser den att reagera och ta avstånd från att konstnären låter den stå kvar som en del av hans verk.

I kränkningstider är allt möjligt.

En sorgsen konstnär fick dock möta Frankrikes president. Men frågan är om han inte borde vara nöjd med sitt projekt. Så brukar gå när konsten petar på gränserna för den goda smaken. Utan reaktioner blir det sällan mer än en uppvisning som vanligtvis snart faller i glömska. Dessutom är det fråga om en liten överskridning. Konstvärlden har intet att erinra i den här saken. Det är den obildade publiken som står för fiolerna. Men det räcker rätt långt.

Önskar en konstnär drabba de upphöjda krävs betydligt starkare saker. Den notoriske Dan Park brukar lyckas med det. Med en påfallande brist på decorum har han koncipierat en satir som har blivit anmäld som hets mot folkgrupp. Ett intressant fall där det inte utan vidare står klart vad det är för folkgrupp som kan åsyftas.

03welcomedp2
Dan Parks anmälda verk

03welcome org
Originalaffischen

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

103 svar på 2123: Rörelse i konsten

 1. CeDe skriver:

  I allas lika värdes tidevarv kan väl ingen ha några invändningar mot att alla också skulle vara lika välkomna.

 2. CeDe skriver:

  Dan Park har inte helt fel. 4.000 flyende ska under gårdagen ha tagit sig in i Ungern för vidare flykt norrut. Vi välkomnar alla flyktingar som tar sig till Sverige trots att man vet att bland dessa döljer sig även extremister.

 3. Doktorn skriver:

  Anish Kapoor
  hade vi ju redan avfärdat som en tämligen liten själ härförleden. Det verkliga problemet torde bestå i varför han överhuvudtaget kunnat upphöjas till konstnärsstatus. Kunde det ligga något i Sions Vises Protokolls skryt om att ha dragit alla dumma gentile vid näsan?

 4. Pöbeln skriver:

  Guuud, va kränkta dom små flyktingarna ska bli när dom ser Parkens KONST. Särskilt flykting”barnen” kommer få. Meeeen, lite får dom väl tåla. Parken Rules pung spark.

 5. Pöbeln skriver:

  Jag tror doktorn minsann saknar öga för konst…

 6. Doktorn skriver:

  Där hugger Du i sten gamle maxist!

 7. Lars Vilks skriver:

  “hade vi ju redan avfärdat”, är det Doktorn som är vi? Vilka konstnärer i Doktorns värld skulle ha något annat än små själar?

 8. Doktorn skriver:

  Alla med stora själar värdiga uppmärksamhet konstprofessorn.

  Det handlar inte om svårbegripliga ting. Sådant kommer till alla i nuet närvarade. Minns vad jag sade om vilja, tänkande och nuet,

 9. Pöbeln skriver:

  Ja, hugg hugg, gamle antisemit!

 10. Doktorn skriver:

  I Din ungdom var Du asket och yogi med diverse övningar att följa och Du blev en övertygad filosof. Jag gick motsatta vägen och fann det eviga nuet med viljan och varandet efter att ha offrat inte min bekvämlighet – likt en fakir eller yogi – utan mitt tänkande – vilket beredde plats för en magisk förmåga – visserligen ganska liten – men ändå tillräcklig. Det är hela hemligheten oss emellan.

 11. Doktorn skriver:

  Pöbeln;
  varje inlägg är framför allt en obarmhärtigt avskalad bild av författarens fattningsförmåga.

 12. Pöbeln skriver:

  Har doktorn sett många Kapoorverk i verkligheten, eller känner du instinktivt dess dåliga kvalitet?

 13. CeDe skriver:

  Några tankar från Kanadensiskt håll om svensk migrationspolitik kan väl smaka till förmiddagskaffet.

  http://www.avpixlat.se/2015/09/14/kanadensisk-ledarskribent-idiotforklarar-sveriges-migrationspolitik/

 14. CeDe skriver:

  Goa Doktorn, din ungdom är väl överstånden men hur har du klarat ett långt leverne utan att tänka.
  Och hur visar sig din magiska förmåga. Du väcker förundran och nyfikenhet.

 15. minnesdagen skriver:

  Har han betalat några vandaler för att spraya klotter på stenarna, så är väl det att betrakta som stor konst. Har han inte betalat dom så fick han det åtminstone gratis.

 16. Inge skriver:

  Gatekunst er ment å bli overmalt etter hvert. En versjon av Edvard Munchs Skrik har rift og dråper av vokslys og fugleskitt, han la ellers bilder ut i snøen for å modnes. Nå har antijødisk skrift på jøden Kapoors kunstverk blir en del av verket, og hvorfor ikke?

  Og over det hele svever ånden til Dan Park.

 17. Doktorn skriver:

  CeDe;
  jag hade preparerat ett bra svar men en bugg i Vilks.net’s säkerhetssystem omintetgjorde detta. Man möter dumhet vart man än sig vänder – även i datasystem … Det korta svaret lyder: ingen klarar sig utan tänkande – men viljan når mycket längre. Tänkandet har en primitiv uppfattning om tid. Viljan känner nuet. Filosofin förstår inte vilja och tror att det är ett slags tänkande. Viljan är övernaturlig och omintetgör tankens uppdelning av innanvärld kontra omvärld. Utan vilja vore vi inte kännande människor och hade vi intet hopp en fortsättning efter döden. För en gammal läkare är detta bra att kunna förstå.

 18. CeDe skriver:

  Det där ber jag att få tänka på länge, farbror Doktorn. Jag behöver tänka. Återkommer när min hjärna absorberat detta korta svar och hoppas sen få även det långa svaret till livs.

 19. Doktorn skriver:

  Jag är mkt ledsen CeDe,
  men viks.net bad mig lösa ekvationen 5-x är noll och accepterade inte lösningen x är 5 med resultat att mitt lilla stilistiska mästerstycke gick förlorat i cyberrymden. Jag kan inte längre återskapa det, eftersom inspiration är en engångsföreteelse.

  Men tänk Dig såhär. Du kom till världen som en unik vilja med en kropp i medgift och hjärna vars logiska kretsar Du lärt Dig använda. Du kan leva hela Ditt liv helt förhäxad av detta Du fått med Dig. Men förr eller senare kan Du också bli nyfiken på det där lilla obetydliga Du kom hit med och önskar t.ex. testa dess förmåga att förutse slumputfall Din hjärna förklarat omöjligt. Med stor ihärdighet finner Du att hjärnan hade fel och Ditt varande och Din vilja motbevisade de matematiska slumplagarna. Du är m.a.o. tack vara din hittills obeaktade vilja övernaturlig. Tankar älskar teorem uttryckta med ‘stor generalisering’: Den enda förklaringen till Din upplevelse är att Din vilja sammansmälte med omgivningen – innanvärlden sammanflöt med omvärlden – och Du står likt ett barn igen i stor förundran över allt omkring i Din värld. Tankarna var bara redskap – men alldeles oberoende av dessa – ÄR du – Du är en vilja och ett varande som når längre än Din hjärnas tjänstehjon – Dina tankar. Tänk Dig nuet. Du finns hela tiden i nuet. Dina värderingar finns i nuet – alla Dina känslor och hela Din vilja – medan Dina tankar mest analyserar det redan förlupna.

 20. minnesdagen skriver:

  Är det Dan Parks konst som har fått internationell spridning ? ? ?

  Brittiska Daily Mail:
  Två av hundra 100 Syriska migranter är ISIS kämpar, Libanesisk minister varnar Cameron, jihadister kommer ‘under cover’ för att attackera Väst.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3234458/Two-100-Syrian-migrants-ISIS-fighters-PM-warned-Lebanese-minister-tells-Cameron-extremist-group-sending-jihadists-cover-attack-West.html


  Lebanese education minister Elias Bousaab, who met the Prime Minister during his lightning visit to the region, said the extremist group is sending trained jihadists ‘under cover’ to attack targets in the West.

  If true, it could mean up to 400 of the 20,000 refugees Britain has promised to accept by 2020 have been radicalised.

  Mr Bousaab said the extremists choose targets, including children, in refugee camps and schools before trafficking them into Europe via Turkey and Greece.

  He added that Isis is posing a worsening threat by ‘growing and mushrooming’.

 21. CeDe skriver:

  Just the beginning, minnesdagen,

 22. CeDe skriver:

  Dan Park, du kämpar i motvind som alla som är före sin tid. Men ge inte upp. En dag kommer verkligheten att uppdagas även för de trögtänkande.

 23. CeDe skriver:

  Doktorn, tack för urbening, men allt är ändå fisk.
  Klart att vi är mer än bara hjärnans elektriska impulser.
  Våra jag är också kemi, hormoner mm som styr det dagliga varandet i nuet. Men så märkligt och magiskt och övernaturligt ser jag det inte som. Allt ter sig naturligt för mig. Flow, tankar, känslan av magi.
  Kanske är jag ingen romantiker utan bara en som njuter av att finnas i nuet.

 24. Ludvig K skriver:

  CeDe, Dan Park är en skämtare.

 25. minnesdagen skriver:

  Dan Park är en skämtare, men han skämtar om allvarliga ting.

  Brittiska Daily Mail:
  “Syrisk flykting påstår att 7 av 10 migranter som kommer till Europa, som syrier, inte är syrier utan ljuger om sin bakgrund.”
  “Många har fejkade Syriska papper för de vet att de lättare får asyl i EU.”
  “En del av dem som kommer är (ISIS) terrorister”

  Artikeln är läsvärd:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3235972/How-genuine-Europe-locks-borders-eye-witnesses-claim-fewer-refugees-Germany-Syrian-ISIS-infiltrators.html

 26. CeDe skriver:

  Ludvig K, Ja, och en skicklig sådan – han fångar essenserna.

 27. Ludvig K skriver:

  Det är ju just på grund av att han tas på allvar som han får så mycket problem. Det är en humorbefriad publik som fäller honom, men det är också en humorbefriad publik som höjer honom till skyarna mest, och använder honom som verktyg för en politisk agenda. Båda beteendena är lika avskyvärda enligt min mening.

 28. CeDe skriver:

  Det är mest gnäll det du skriver, Ludvig K.
  Kom med något konstruktivt.

 29. Ludvig K skriver:

  Okej, ta exemplet med zyklon b-burken utanför Malmö synagoga. En grupp tror att han menar allvar och tycker att det är en vidrig aktion som spottar på ett folk som har haft en tragisk historia. Sedan finns det nazister som tror att han menar allvar och applåderar aktionen eftersom de tycker att man borde utrota judar/att Förintelsen inte ägde rum.

  Och sen har vi dej, CeDe. Som pratar om att verkligheten kommer att uppdagas en dag. Exakt vad menar du?

 30. CeDe skriver:

  Dan Park har en politisk agenda, som många andra, men ska han sluta med sin satir bara för att det finns en massa “humorlösa idioter” där ute.
  Vad jag har menat var att verkligheten tids nog tar sig förbi kön av illusioner.

 31. Ludvig K skriver:

  Kom med något konstruktivt!

 32. CeDe skriver:

  Jag är en pragmatiker, LK.
  Ser jag några ruttna äpplen i mitt äppelträd så plockar jag bort dem då jag vet att risken är rätt stor att det annars sprider sig.

 33. CeDe skriver:

  Sen finns det dem som inte bryr sig eller ens ser att de är ruttna!

 34. CeDe skriver:

  Eller man konstaterar helt enkelt alla äpplens lika värde.

 35. Ludvig K skriver:

  Det är fina ord och du låter som en väldigt god människa men du pratar bara runt ämnet. Förklara istället vad du menar genom att använda ett verk av Park. Till exempel de han just fälldes för.

 36. Pöbeln skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern-sprutar-targas-mot-flyktingar-vid-gransen/

  Jag undrar så vad CeDe besprutar sina äpplen med…???

 37. Inge skriver:

  Det befriende med Dan Parks kunst er vel at den inkluderer de/oss som har vært ekskludert av kunstverdenen tidligere, og våre erfaringer.

 38. minnesdagen skriver:

  Småkomiskt, men också oroande, att lyssna på jeppen som ringt in till TV-studion. Undrar hur många som tänker som han..!?

  https://www.youtube.com/watch?v=Zpo5gakm1U8

 39. Inge skriver:

  For min del er jeg like interessert i hvilken gud programlederen henter sin moral fra, han som tidligere har vært muslim. Fra hvilken gud har han fått beskjed om at kristne ikke skal betale ekstra skatt til muslimer?

 40. Ludvig K skriver:

  Snälla rara CeDe, kan du inte EN enda gång länka till något som INTE har med färgen “brun” att göra.

  Om du inte kan det – skit i att länka överhuvudtaget. Den som söker skall finna, som det heter. Vill vi läsa Vilks blogg går vi hit. Vill vi läsa Julia “När SD får kritik är det antidemokratiskt men när H&M får det handlar det om att rädda landet” Caesar, går vi dit självmant.

 41. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  En konstnär vet att när man blandar alla färger så får man brunt. Varje land har sin identitet baserad på långtgående traditioner och klimatpåverkan. Jag kan inte se några fördelar med att ändra på det annat än marginellt – kan du?
  Väntar mig nu enorma rasistanklagelser men jag är ingen rasist. Tror bara att alla människor har det bäst i den miljö och de traditionerna där de finner sig till rätta.

 42. Inge skriver:

  “Tror bara att alla människor har det bäst i den miljö och de traditionerna där de finner sig till rätta.”

  Jeg tror også at de aller fleste mennesker har det slik. Å finne seg til rette er vel definisjonen av “hjem”.

 43. Ludvig K skriver:

  Istället för att spela Allan – argumentera istället. Är det verkligen sakligt att kalla Hennes & Mauritz muslimvänligt då EN av cirka 100000 kampanjer riktar sig till en köpgrupp som faktiskt består av miljontals kvinnor.

  Nej, det är det inte. Det är lika jävla dumt som att påstå att Vilks är rasse utifrån ett av tre miljoner konstverk.

  Vi kan börja snacka när H&M konsekvent i fem års tid enbart riktar sig till shariatrogna konsumenter. I övrigt följer den bara globaliserade kapitalismens logik, som går ut på att nå så många kunder som möjligt.

 44. Inge skriver:

  Ludvig K,

  Det er ikke tilfeldig at HM og andre bruker kvinner med hijab i reklamene. Det er for å tjene penger, som du skriver, siden en stadig større del av kundemassen er muslimer. Men hijab er et religiøst plagg, så ved å bruke modeller med hijab tar HM stilling.

 45. CeDe skriver:

  Kvinnoförtryck ska normaliseras samtidigt har vi en statsminister som slår sig för bröstet och basunerar ut för världen att vi är det första landet som leds av en feministisk regering. Herregud, hur långt kan galenskapen sträcka sig.

 46. 1+1=2 skriver:

  Marx skrev ju om religion som ett uttryck för den förtrycktes lidande. Vilket bör förklara varför marxister ej ser islam som förtryckets subjekt, men objekt.

  Av detta följer att marxister aldrig kommer att erkänna hijab som en symbol för förtryck av kvinnor.

 47. 1+1=2 skriver:

  Marxister kommer m.a.o. aldrig att förstå att det helt enkelt är en fråga om kapitalister som slår mynt av islams förtryck av kvinnor.

 48. Adam skriver:

  Vidare så är marxism en vitt spridd intellektuell rörelse där de enda gemensamma nämnarna egentligen är (1)Marx kritik av kapitalismen, (2) pågående kritik av det etablerade samhällets institutioner. När 1+1=2 skriver “Av detta följer att marxister aldrig kommer att erkänna hijab som en symbol för förtryck av kvinnor” är det fel. Däremot så är kritiken mot andra kulturers kvinnoförtryck sömnig inom vänstern. Min gissning till varför det är så handlar istället om att vänstern skolats i en tradition där imperialism är den stora skurken. Storbritannien på 1800 talet, USA på 1900 talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.