2113: Provokatörer i väst och i öst

Det har inte undgått mina kommentatorer att Nils Dardel-utställningen på Moderna i Malmö har blivit kontroversiell. Orsaken är ingen större överraskning utan handlar om den fanatism som har pågått en längre tid då konstnärliga verk skall anpassas till tidens moral. Museichefen John Peter Nilsson är dock mycket nöjd med de ursäktande lappar han har fått till stånd vid ett par av målningarna, ”ett museum som agerar i nuet”. Ett av de kontroversiella objekten utgörs av en svart mytologisk Diana. Ajaj, här var det fråga om en ”stereotyp”. Man kan dock fråga sig hur en svart Diana skall te sig i en naivistisk teknik och i den småskaligheten.

Jesús Alcalás artikel i Ystads Allehanda redovisar den svenska antirastiska panikångesten. Inget är för smått för att skapa intensivt intresse i de antirasistiska ligorna. För att inte tala om deras motvilja att hålla någon som helst intellektuell nivå. Hur skall man exempelvis tolka en svart Diana?

Den här historien visar också att konstinstitutionerna inte kan åstadkomma något överskridande, den officiella politiken är dess ideologi. När något blir kontroversiellt beror det på en omvänd utmaning, alltså den kontrovers som uppstår när man finner något man tycker att man borde ursäkta sig för.

När jag är inne på detta kan man fundera på Ai Weiwei. I en artikel i The Spectator (som jag fann på FB). ”En konstnär för lata västvärldscuratorer” lyder överskriften. Artikeln ifrågasätter Ai Weiwei konstnärliga kvalitet. Om vi ser till Artfacts är hans kvalitetsnivå superb, ranking 35. Men frågan är varför han har hamnat där. Är det hans verk som lockat eller hans kritik av den kinesiska regimen? Svaret är ganska enkelt, det handlar främst om regimkritiken. Studerar man hans kurva på Artfacts ser man hur han 2011 (året han arresterades) med ett litet ryck sätter av mot den absoluta toppen. Det blir svårt för museer och kritiker att skilja mellan att stödja hans kamp för yttrandefrihet och hans verk. Men det är trots allt en utbredd uppfattning att Ai Weiwei inte är särdeles intressant som konstnär, åtminstone inte på den nivån han har hamnat. I den internationella samtidskonstens elitstyrkor har han inte heller mycket att hämta. Han landar inte i centrala biennaler, hans konst är alltför kapitalistvänlig.

Man skall dock inte mena att han är obetydlig. Hans genomslag kom genom Documentautställningen 2007. Då genomförde han sitt projekt ”Fairytale” då han i relationell estetisk anda lät flyga in 1001 kineser till Kassel. Dessutom placerade han lika många kinesiska stolar på olika platser i utställningen. Det fungerade väl. 2010 kom han till Tate Modern med sina miljontals solrosfrön handgjorda i porslin, en utställning som väckte stor uppmärksamhet. Men det började då också knorras på allvar eftersom han exploaterade lågavlönade arbetare.

Man kan lätt förstå att Ai Weiwei är attraktiv i västvärlden som provokatören som utmanar den statliga makten. Men det är i Kina och Väst kan bekvämt hylla denne överskridare som inte ställer till någon oro i de egna leden. I västvärlden irriteras makten av sådant som ett par konsthistoriska verk, en svart Diana och en huvudjägare. Gör någon ett medvetet provokativt verk på samma tema kan man räkna med att det går på samma sätt som med Ai Weiwei, arrestering.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

60 svar på 2113: Provokatörer i väst och i öst

 1. LH skriver:

  John Peter Nilsson: ”vi vet att Dardel inte var rasist, men han var offer för en tidsanda”. Komiskt. Är det någon som framstår som ett offer för en tidsanda i den här historien så är det väl museichefen själv.

 2. Adam skriver:

  Lars Vilks: Det du skriver om Weiwei är intressant. Jag har sett en del av honom och det är blandad kvalité. Forever (bicycles) är en mycket bra kommentar av kinesernas situation i Kina. Men jätteutställningen på Alcatraz i San Francisco, med stora drakar, och politiskt oppositionella i lego, var både bra och dålig. Konstverken var större än ideerna…;) Fanns dock delar av utställningen jag gillade. I ett par av Alcatraz’ celler hade man installerat högtalare som spelade låtar av fängslade musiker, likt Fela Kuti och Pussy Riot. I en annan del av utställningen hade Weiwei placerat porslinsblommor i badkar, handfat och toalettstolar. Weiwei ville med blommorna illustrera yttrandefrihet i västvärlden, och hur vi alltmer tenderade att spola ut den i avloppsvattnet. Det fick mig att tänka på situationen kring dig och Dan Park.

 3. Ludvig K skriver:

  Jag tycker Alcalá har flera poänger, men är verkligen en liten pappskylt jämte ett konstverk något att bråka om?

  Vägen dit kanske var kantad av ett gäng mindre muntra missöden, men utöver att det kanske är dålig smak är det väl inte så farligt. Det är väl bra att kontextualisera. Sen tycker jag iofs just dessa skyltar var både oskarpa och på en väldigt låg nivå. Man borde kanske ha utbildat personalen istället, och då kunnat ge svar på tal om någon kände sig kränkt.

 4. Adam skriver:

  Jag tycker problemet är kriteriet för rasism, att det räcker med att någon känner sig kränkt för att det ska vara rasism. I fallet med Nils Dardel är det inte ens säkert att någon känt sig som offer för rasism. Vad kom de grupper som granskade tavlorna fram till? Kan man läsa dokument över hur de tänkt någonstans? De tavlor som försetts med varningstexter verkar inte ens rört upp känslor av rasism. Ingen har blivit så kränkt att konstverken förtjänar att kallas rasism. Tyckarna har bara blivit lite kränkta, för att konstverken visar stereotypa bilder av svarta. Men det är inte rasism, för då hade antagligen en text med förklaringen ”rasistisk bild” sats upp vid konstverken. Nu är man tveksam, och den tveksamheten visar vilka otydliga riktlinjer man arbetar efter.

  Av någon anledning kommer jag att tänkta på en historia jag hörde om musikterapi. En man gick i terapi för depression. Terapeuten spelade olika typer av klassisk musik, för att mannen skulle få kontakt med olika känslor. Sorg, ilska, glädje osv. Emellertid var mannen musikkunnig, och kunde, när terapeuten spelade musikstyckena, placera dem. ”Ja, det var Bach. Ah, Holsts svit Planeterna. Det där var väl ur Jupitersymfonin?” Terapeuten ville inte att mannen skulle höra vem kompositören var, och vilken genre som verket tillhörde; barocken, senromantik osv. Terapeuten ville att mannen skulle känna något.

  Blir det inte samma sak med Dardel?

  En intresseoranisation likt afrosvenskarna borde väl snarare lära sig mer om konst istället för att sätta så stort värde på sina upplevda känslor av konsten? Särskilt då de ska bedöma konst i termer av rasism/ ickerasism.

 5. Från Graven skriver:

  +1

 6. mohammad skriver:

  Uppenbarligen har svenskarna svårt med att konfronteras sin rasistiska historia…

 7. Från Graven skriver:

  mohammad

  Det är en sanning med modifikation.

  Det finns tillräckligt med svenskar som tycker genuint illa om rasism.

  Din generalisering och ditt problem med ”svenskarna”; precis som Ludvigs och pöbelns problem med ”svennarna” är nog där problemet egentligen ligger.

 8. Pöbeln skriver:

  Det pågår just nu en attack i usa mot ”black lives matter” från gamla hederliga amerikanska rasister. Argumentet är att även svarta utsätter vita för rasism, alltså ska vi blunda och skifta fokus i debatten från polisvåld riktat mot svarta och även prata om svartas rasism.

  Detta är, mina damer och herrar, exakt vad graven håller på med. Så vart står du graven, tycker du också att ”black lives matter” ska krypa lite och även ta på sig svartas attacker mot vita?

 9. Från Graven skriver:

  självklart inte

  men sluta tala i termer av ”svennar”; det är att kasta sten i glashus

 10. Pöbeln skriver:

  Ok, ska försöka vara återhållsam i affekterna…

 11. mohammad skriver:

  Greven känner sig kränkt av klarspråk?

  Är hen inte svensk…?

 12. Adam skriver:

  Mohammad:

  För några år sen släppte historikern Dick Harrison en svit böcker om slaveriets historia. Det blev ett jävla liv ifrån afrosvenskarnas förbund, eftersom Harrison, i boken om slaveriet under 1500- 1700 talet, beskrev triangelhandeln, där svarta slavar skeppades ifrån Västafrika till USA. I Västafrika fanns redan en kultur där svarta förslavade andra svarta. Visst förslavade européer själva svarta, men(!) man köpte även svarta slavar av svarta slavägare. Det fanns slaveri i Västafrika innan européerna kom dit.

  Varför reagerade afrosvenskarnas förbund så kraftigt på Harrisons böcker?

  Afrosvenskarnas intresseorganisation föddes inte ur ingenting, utan ur ett svenskt samhälle som definierar rasism som vitas rasism emot svarta. Men rasism är betydligt mer invecklat än så. Rasism är bl.a. vitas rasism emot svarta, men också svartas rasism emot svarta, svartas rasism emot vita osv. Både under triangelhandels tid, och idag. Som filosofen Alain Finkielkraut säger: multikulturalism ger upphov till multirasism. I Japan finns stark rasism mot filippiner; i Sydafrika är svarta mkt rasistiska emot svarta ifrån andra afrikanska länder.

  Så det du skriver om svenskar och rasism blir inget mer än en väl formulerad retorisk punch, som, då man synar den, mer speglar din förmåga att uttrycka dig vältaligt, än att förstå saken.

 13. Tallskog skriver:

  Adams bästa inlägg någonsin!

 14. Från Graven skriver:

  Ja, mycket bra.

 15. Från Graven skriver:

  Sedan är jag väl skyldig mohammad en replik:

  mohammad – jag talar alltid doktrin och ställer mer än gärna offensiva konsekvensanalytiska frågor.

  Etnicitet överlämnar jag till andra – t.ex. du själv – att ondgöra sig över.

  Påstår du att ”svennar” är rasister så är det du som har fördomar. De flesta svenskar jag känner ogillar rasism.

 16. Pöbeln skriver:

  Adam
  Läs Spivak eller varför inte Adorno så kanske du bättre kan förstå vartåt Mohammad eller vänstern lutar. Att dra fram en högerradikal filosofi kommer inte att bära. Sorry. Rasism, och anti-semitism begreppet är förändrat sedan nästan ett sekel, ändå debatteras det flitigt bland er högerspöken här. Obegripligt.

 17. Adam skriver:

  Pöbeln: Håller med dig om att black lifes matter är en viktig rörelse, och att all social mobilisering bland svarta sedan dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson MI är beundransvärd och viktig. Följer rapporteringen.

  Sen håller jag inte med dig längre. Om Mohammad tycker svenskar har svårt att konfronteras med sin rasism, vad säger han då om amerikaner eller spanjorer osv osv? Sverige har det ganska gott ställt på den punkten.
  Vad gäller Adorno och Spivak förespråkade de kritik av alla typer av maktinstitutioner. Ett ex på en institution i Sverige som har makt är afrosvenskarnas förbund.

  Och är inte SD- väljaren den subalternt andre i dagens Sverige?

 18. Från Graven skriver:

  touché

 19. Pöbeln skriver:

  Haha.
  ”Och är inte SD- väljaren den subalternt andre i dagens Sverige?”

  (oj, där kräktes jag lite grann…)

  Men visst, i nyspråkets tidevarv är överklassen den förtryckta klassen. Försvarslösa och utan språk står de när de nya koloniserande invandrarna dra förbi på Lidingö med sina (överklass)safari-bussar.

 20. Från Graven skriver:

  Men, pöbeln, hur förklarar du de invandrare som röstar SD?

  Jag känner hårt arbetande entreprenörer från bl.a. Iran och Libanon, samt bl.a. en tolk för polisen (hennes berättelser går inte av för hackor).

  Samtliga är kvinnor och de har alla flytt.

  De uttrycker sig nu i termer av att det förtryck de flytt ifrån håller på att hinna ifatt dem!

  Hur får du in det i din ”överklass”-förklaringsmodell???

 21. CeDe skriver:

  Pöbeln, De bussåkande invandrarna på Lidingö sitter nog bra mycket säkrare än polis, brandbils- och ambulanspersonal på utryckning i Rinkeby. Klart dokumenterat medan du fabulerar vilt om Lidingö.

 22. CeDe skriver:

  Detta är nog svårt för Pöbeln med likasinnade att förstå. Men även godheten måste sätta en limit.

  http://www.avpixlat.info/2015/08/30/hjalporganisationer-varnar-for-fortsatt-skyhog-okontrollerad-asylinvandring/#more-153624

 23. Från Graven skriver:
 24. Från Graven skriver:

  Samt den diametralt motsatta verklighetsbeskrivningen från Wolodarski:

  http://unvis.it/www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-flyktingspoket-gar-ater-genom-debatten/

  Lever karln på en annan planet???

 25. CeDe skriver:

  Så kan man också se det, Fr Graven. Men om AP inte tagit upp artikeln hade vi inte ens vetat om den då inget annat svenskt media vågar befattar sig med dylikt.

 26. Pöbeln skriver:

  Verkligheten är att Danmark tar emot oerhört få migranter, nära nog 0 jämfört med sverige. Och så klagas det på ett ragnaröksscenario. Dit hän har alltså Dansk Folkepari fått berättelsen.

  Min planet är likt DN och Wolodarskis. Jag vet inte vilken planet Graven vill bo på, men han får nog huttra livrädd med Cede i sin socialkonservativa bögfria galax.

 27. CeDe skriver:

  Bögen Pöbeln, du är också välkommen.

 28. Från Graven skriver:

  javisst!

  en bögfri galax låter som en mycket tråkig del av universum!

 29. CeDe skriver:

  Men kanske vill man ändå inte välkomna personer som gillar DN:s trakasserier.

  http://www.marikaformgren.se/#post80

 30. Pöbeln skriver:

  Nej, precis Cede, börja där…

 31. Adam skriver:

  CeDe: texten du länkar till var det sämsta jag läst på länge. Märker du inte att den är uselt skriven? Du som har högt iq borde se de logiska dumheterna som Marika Formgren håller sig med.

  Ta bara följade dumhet i första stycket.

  Orrenius knackar på Caesars dörr. Av det kan Caesar få så kraftig stress eller tom en chock att hon dör. Fast Wolodarski tycker att Caesars liv är försumbart, för det är Wolodarski som skickat ut Orrenius. Vad ska Wolodarski säga till Caesars barnbarn, när han har hennes blod på sina händer?

  Varför postar du sån skit här inne? Förstår du inte att Marika Formgren är enormt effektsökande när hon skriver så?

 32. CeDe skriver:

  OK, Adam. Formgren skrev kanske i affekt men andemeningen inte desto mindre tänkvärd att Wolodarski går ut och förbannar ett beteende som han själv sanktionerar.

 33. Från Graven skriver:

  Vem skall vi tro på – Wolodarski eller Jean Asselborn?

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kallar-till-krismote-om-flyktingarna/

  Det är nog så att Wolodarski inte endast lever på en annan planet, han är ute och cyklar på den från morgon till kväll.

  Karln är mytoman

 34. Pöbeln skriver:

  Förlåt Graven, men är det inte Alice Teodorescu som lever på en annan planet. Hon påstår att 6 milj flyktingar vill in i europa, medans realiteten är 600 tusen.

  Wolodarski fortsätter:
  SD uttalar sig ”att Sverige och Tyskland kan ju inte ta emot hela den här anstormningen av miljontals människor som befinner sig på flykt” – som om detta nu var frågan.

  Vart är den fjärran planeten du talar om? Tror du att sverige ska ta emot ”miljontals människor”? Klarspråk tack…

 35. Från Graven skriver:

  pöbeln,

  Jag har inte läst Teodorescu, men om Asselborn har fel och Wolodarski rätt, varför kallar EU till krismöte?

  För mig är det här en fråga om vem som hör hemma här som flykting och vem som inte gör det.

  Helt enkelt för att de som inte hör hemma här (för att det saknas flyktingskäl) stjäl resurser från de som behöver dem.

  När jag läser om 50 ynglingar med Adidas-skor på fötterna som vägrar kliva av en buss för att de inte gillar att bo i skogen – då tycker jag det är rimligt att börja fundera om de resurser dessa finsmakare kostar kanske borde gå till att säkra flyktingvägarna för traumatiserade barn som mist sina föräldrar.

  Är det så väldigt konstigt att förstå???

  Tyskland diskuterar ju – just nu – hur man vill stryka delar av Balkan från listan av länder från vilka man kan anses vara flykting, i det att det inte längre finns skyddsbehov för dessa befolkningar.

  Är det klarspråk nog?

 36. Pöbeln skriver:

  Adidas exemplet är ju ren populism.

  Europa finns inte ens med på listan över stora mottagarländer av flyktingar. Problemet är att europa inte har en samordnad flyktingpolitik, och det är detta som kommer pratas om på mötet. Det är inte OK att danmark och finland skiter i att dela denna olyckliga börda. För att inte tala om norge, men de är ju inte med i eu…

 37. Från Graven skriver:

  Läs på pöbeln – du har fel när du skriver ”Europa finns inte ens med på listan över stora mottagarländer av flyktingar.”

  Från tyska migrations- och flyktingmyndighetens egen hemsida:

  https://www.bamf.de/EN/Migration/AsylFluechtlinge/Herkunftsstaaten/herkunftsstaaten.html

  Håller du inte bättre koll på fakta i debatten blir du meningslös att debattera med, pöbeln.

 38. Från Graven skriver:

  fascism och populism!!!?

  Herregud (förlåt Inge) – jag inser nu att du ju är hjärntvättad!!!

 39. Från Graven skriver:

  ”Flyktingarna” roar sig i Tumba:

  http://unvis.it/www.svd.se/hela-orten-har-tabanja/om/ledare

  Fascism? Populism?

  Tja, OK, det kanske förklarar varför 20% av Sveriges befolkning är ”fascister” och ”populister”!!!

  Lycka till med att snacka alla ”fascister och populister” till rätta, pöbeln! Men du får nog kolla upp dina fakta bättre först!!!

 40. Pöbeln skriver:

  Nej graven. Jag tror du får läsa på…

  http://www.unhcr.org/556725e69.html#_ga=1.58884008.467523417.1440397992

  Jag hittar inte något i din länk som talar om statistik och mottagarländer…

  UNHCR listar enligt följande.
  Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Ethiopien, Jordanien, Kenya, Chad, Uganda, Kina som tillsammans tar emot 57% av den totala flyktingströmmen.

  Och, ja, adidasexemplet ÄR ren populism. Passar bra på avpixlat.

 41. Från Graven skriver:

  Herregud

  du kan ju inte ens läsa innantill!

 42. Från Graven skriver:

  ”A particularly large number of asylum-seekers are coming to Germany at present from Serbia, the FYR of Macedonia and Bosnia and Herzegovina

  … to whom grounds relevant to granting protection do not apply.”

 43. Från Graven skriver:

  Och är det ”populism och fascism” att påpeka att det finns folk utan flyktingskäl som belastar systemen för de verkligt behövande så förstår jag att du ser fascister och populister överallt!!!

 44. Pöbeln skriver:

  Men Graven, det är du som inte kan läsa innantill.

  ”Europa finns inte ens med på listan över stora mottagarländer av flyktingar. ”, skrev jag.

  Då svarar du:
  ”Läs på pöbeln – du har fel när du skriver ”Europa finns inte ens med på listan över stora mottagarländer av flyktingar.” ”

  Men så läser vi:
  UNHCR listar enligt följande.
  Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Ethiopien, Jordanien, Kenya, Chad, Uganda, Kina som tillsammans tar emot 57% av den totala flyktingströmmen.

  Vart motbevisar du att…
  ”Europa finns inte ens med på listan över stora mottagarländer av flyktingar.

 45. Pöbeln skriver:

  Ja dit adidasexempel är populism. Var i det exemplet visas det att dessa personer ej har asylskäl? Är det så att alla på den bussen saknade asylskäl? Är 50 personer representativt för en grupp på 80000 samma år?

  Nej det är det ju inte, och därför är det ett populistiskt påstående….

 46. Från Graven skriver:

  Vad du talar om är länder som härbärgerar flyktingar i de omedelbara närområdena till konfliktzonerna, och det är därför naturligt att det är där de stora (behövande) massorna finns (för att inte nämna internal displacement).

  Men detta är ju inte de avsedda slutdestinationerna. Antingen väntar man på att kunna återvända; eller så söker man asyl.

  Tittar du nu på sidan 28 så ser du asylsökningar fördelat på mest sökta till länder.

  Från 2008 till 2014 har nordafrikanska länder fallit till mindre än hälften och listan toppas nu av Ryssland, Tyskland, USA och Turkiet.

  De ynglingar iklädda Adidas-skor som stormar kanaltunneln kväll efter kväll (istället för att ansöka om asyl!) representerar utomordentligt väl den grupp vars flyktingskäl bör synas mycket noggrant.

  Kalla det vad du vill. Argumentet för varför dessa skall ha förtur till resurserna vinner allt mindre gehör för varje dag som går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.