2114: Bringor

Bringor, bara, kan vara problematiska. En manlig bringa är mindre svår än en kvinnlig sådan. Dock må man icke visa en sådan under pågående fotbollsspel, blott efter slutsignalen får det passera. Detta fall är tills vidare helt och hållet en, så vitt jag vet, manlig historia. I damfotbollen har jag inte hört att det har förekommit.

Men nu var det ett rättsfall. Femenaktivisten Jenny A Wenhammar inväntar tingsrättens dom i målet om hennes bara bringa. Hon genomförde en motdemonstration vid en Pegidademonstration i Malmö, blottade brösten och protesterade, såväl mot Pegida som för den kvinnliga rätten att uppträda jämlikt.

Petter Larsson har skrivit en runa om det här. Kraftigt vinklat som Larsson plägar. Han passar på att tala sig varm för spontana yttringar i motdemonstrationer och inkluderar då också att omöjliggöra de demonstrerandes yttringar. Han tar där upp fallet med Dror Feilers saxofonspel och nämner att det inte var för detta som Feiler fälldes utan att han inte åtlydde polisen. Antagligen är det fråga om lite sofisteri, man får utgå ifrån att polisen bad honom sluta.

I varje fall handlar det nu om Wenhammars bröstvisning. Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det borde vara tillåtet. Jag håller med honom eftersom det rör sig om en demonstrationskontext. Det finns tillfällen när det går för sig, t ex på en badstrand, i konstnärliga sammanhang, i nöjessektorn. Man får dock ha klart för sig att det generellt anses stötande med visade bröst i offentliga miljöer. Och i dessa kränkthetens tider lär det nog inte bli någon ändring på det. Kontexten är ju en plausibel förklaring men samtidigt har det visat sig att domstolarna inte är särdeles benägna att gå på kontextlinjer. Ett motiv är att man alltid kan tänka sig någon som inte kan eller vill förstå kontexten och uppfattar händelsen som stötande. ”Först kränkt vinner”, som det numera stadfästa ordstävet lyder.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2114: Bringor

 1. CeDe skriver:

  Jag kan inte se att motdemonstrationer utan tillstånd kan få åtnjuta samma rättigheter som den som sökt och fått polisens tillstånd att demonstrera, vilket dock Larsson menar.
  Att bringa reda i vad som mest stör en demonstration, nakna bröst eller brölande saxofon, borde få avgöras av de ev störda.

 2. Molly skriver:

  Svårt fall. Det har förekommit att unga flickor hängts ut på nätet av avspisade ”pojkvänner” som hämnd. Hämnden ligger i att tjejen blir hånad, kallad hora och förlorar omgivningens respekt. I Finland badar folk, gamla och unga, bastu. En offentlig nakenkultur. Vissa damer i Sverige vill ha samhällts godkännande att visa sina bringor offentligt utan att bli åtalad. I Tyskland har unga elever tillsagts av rektor att inte bära korta kjolar eller urringade toppar. ”Invandrare kan missuppfatta!” är skälet. Som kvinna med många erfarenheter från olika kulturer har jag tillägnat mig en egen strategi. I Finland badar jag bastu, kyler av mig i sjövatten i närheten. I Indien har jag långa kjolar och tar inte folk i hand. I södra Sverige uppträder jag svenskt anständig men visar mig aldrig i morgonrock tidig på morgonen då jag är i England eller USA. Jag tar seden dit jag kommer. Kräver aldrig att folk i andra länder ska anpassa sig till mina vanor. Då har man chansen att överleva. Och inga seder i andra länder kränker mig, utom Könsstympning, Pedofili, Våldtäkter.

 3. Tallskog skriver:

  Mycket klokt, Molly!

 4. Krister skriver:

  Tänk om alla kunde ta seden dit man kommer…åtminstone ha en intention…eller visa en vilja…eller respekt

 5. Doktorn skriver:

  ”Först kränkt vinner” – ’bon mot’ av Mäster registrerat och
  Mollys inlägg – läsvärt i sena kvällstimmen med fullmånen uppstigande bakom ryggen och de välbekanta stjärnorna uppträdda efter slocknade aftonglöden samt Thomas Tallis Speem in Alium utur öppna fönstret ledsagade av syrsornas urgamla hemtrevliga sensommarläten…

  En lördag afton sent i augusti A.D. 2015.

 6. dan park skriver:

  Att Jenny visade brösten var inget problem (pegida är inte muslimer) men hon hoppade även över kravallstaketet så förargelseväckande beteende är fel åtalspunkt.

 7. Lars Vilks skriver:

  Jag funderade också på det eftersom jag kommer ihåg tv-bilderna. – Jag har fått korrigerande uppgifter. Wenhammar hoppade inte över staketet utan lyftes över och omhändertogs av polisen.

 8. CeDe skriver:

  Bröst är användbara i dagens Sverige. Vi har en mysig badplats där jag bor. Den börjar dock mer och mer tas över av fiskande personer men vi vet hur vi ska få den tillbaka. Det räcker med att en tar av sig toppen så är badberget åter vårt.

 9. dan park skriver:

  Ja hoppade Jenny Wenhammar inte över kravallstaketet så kunde polisen låtit henne stå där och visa brösten, ingen blev förargad över det. Polisen kunde ha koncentrerat sig på de motdemonstranter som med gester och skrik gjorde direkta mordhot istället. Men polisens ingripande gynnade ju henne för nu blev det uppmärksamhet i media och ännu mer uppmärksamhet på rättegången där en annan Femen aktivist passade på att visa brösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.