2103: Gränsdragning

SD:s kampanj I tunnelbanan är alltså något som liknar konst och som är inspirerat av konst. Att påstå att det därför är konst bjuder betydligt större motstånd. Jan Sjunnesson gör ett försök i den riktningen:

”Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef med en gedigen bakgrund i PR som bytte från reklam till politik 2013, har med tilltaget igår iscensatt inte bara politik och konst, utan happenings och aggressioner som nått långt ut i Sverige via den enorma mediestormen som SD reklamen resulterat i.
I detta är han en konstnärlig aktör liksom konststudenterna Anna Odell, Magnus Gustavsson (med graffititaggen NUG) och den afrosvenske konstnären Makode Linde. Frågan är om inte han är ännu större och väckt än större uppmärksamhet och folkligt stöd för konstprojektet ’SD reklam i tunnelbanan’ än dem.”

Så går det inte till. För att något skall bli konst måste det uppfattas av konstvärlden som konst. Det är dock inte omöjligt att framhäva Sjunnessons egen uppfattning. Han ser likheter med Wallersteins PR och konsten, och det förefaller som om han själv tycker att det rör sig om konst (alternativt att det borde uppfattas så). Konstvärlden kommer dock med största sannolikhet inte att falla in i Sjunnessons betraktelse.

Även på en högre nivå är det svårt att skriva in konst på det här sättet. Den välkände konstteoretikern Boris Groys betraktade bilderna från Abu Ghraib-fängelset som konst, liksom terroristerna videoutspel (på den tiden, den senare produktionen av kraftigare saker som IS står för har han inte satt in i några konstkontexter). Men inte ens det hjälpte, de amerikanska bilderna från Abu Ghraib har inte fått mer än en metaforisk konstkaraktär. Att det är på det sättet är nog så väsentligt. Konsten existerar så länge den kan upprätthålla en egen identitet och ett eget område. Sådant försvaras alltid med eftertryck. Visserligen är konstvärlden uttalat nonchalant gentemot gränsdragning (”det spelar ingen roll vad man kallar det”) men i praktiken är det annat som gäller.
Sjunnesson skriver i Avpixlat, skribenten och arenan tycks automatiskt anpassa sig till opinionsklimatet. Han skriver utpräglat tendensiöst om Anna Odell, NUG och Makode Linde. Populismen ska också ha sitt i den läsekretsen. Men det skall samtidigt sägas att motståndarsidan inte är bättre. Populismen härskar i debattklimatet, konsten kan naturligtvis inte värja sig.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

70 svar på 2103: Gränsdragning

 1. CeDe skriver:

  Konst eller inte….TV4:s politiske kommentator kommenterar så här:

  http://www.avpixlat.info/2015/08/06/experten-sds-t-banekampanj-stor-succe/

 2. minnesdagen skriver:

  Robert Conquest,en av de viktigare historikerna under sent 1900-tal, har nyligen dött, och som vanligt är det relativt tyst, när det är någon som antifascisterna inte vill skall få ut sitt budskap. Några spridda artiklar hittar man dock.

  http://www.svd.se/staffan-skott-minns-robert-conquest/om/josef-stalin

  ”Enligt Torkel Rasmusson (då på kulturredaktionen DN) var Conquest ”en under åren alltmer rabiat antikommunist som inte drar sig för att utnyttja de grumligaste källor för att hitta graverande material om bolsjevikerna.”

  Men det finns uppenbarligen en marknad i Sverige för denna typ av konst;
  http://www.allposters.se/-sp/Portrait-of-Joseph-Stalin-circa-1945-50-posters_i1739736_.htm

 3. Ludvig K skriver:

  Om ändå SD hade varit ett happening á la Fluxus. Men så roligt tror jag inte att vi har det. Finns ändå ganska mycket som tyder på att dess anhängare inte deltar som om det var något sådant.

 4. Från Graven skriver:

  Ledsen att framstå som konfrontatorisk; det är för stunden inte avsiktligt; jag är helt enkelt intresserad av vad som definierar de disparata uppfattningarna om SD.

  Ludvig,

  vad, enligt dig, får SD’s anhängare att deltaga?

 5. CeDe skriver:

  Men snälla Från Graven – vilda djur är och förblir vilda även om de stundtals uppträder domesticerat.

 6. Från Graven skriver:

  CeDe

  Säkert, när det gäller den genomsnittlige AFA-anhängaren.

  Men jag tror inte Ludvig är den som kastar en gatsten i ansiktet på en politisk motståndare.

  Det ligger analys bakom hans ställningstaganden och denna intresserar mig.

 7. Ludvig K skriver:

  Ja, en person jag känner var tidigare moderat men har nu övergått till SD, eftersom han, som jag förstår det, inte tycker att det ”händer något” i det förra moderpartiet.

  Samma politiska resa har många gjort till SD, folk som tidigare var moddar, sossar och annat. De tycker det är för lite drag under galoscherna i de gamla partilokalerna.

  Detta har fått dem att söka sig till den stora happening som stavas SD. Samma mekanismer som samlade ihop ett gäng rastlösa italienare på ett torg i Milano våren 1919. Därav mina paralleller till fascismen. Tycker inte ordet ny- i början gör varken till och från.

 8. CeDe skriver:

  Längre var inte näsan, Från Graven!

 9. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Nästan ingen som jag känner (akademiker/välutbildade/bra löner/familjemänniskor) som signalerar (försiktigt) att de stöder SD resonerar på det viset.

 10. Från Graven skriver:

  Ludvig,

  så här ser stora delar av den andra sidan på saken.

  http://www.sydsvenskan.se/asikter/alla-far-uttrycka-sin-asikt-i-en-riktig-demokrati/

  Du kan ju inte på allvar mena att de är fascister?

 11. Ludvig K skriver:

  FG: det är väl klart som korvspad att de inte gör. Det är väl förnuftiga människor som har en annan syn på saken. Precis som att många som röstar på V inte ser på partiet som kommunistiskt. För egen del har jag sett tillräckligt för att se hur obehagliga rörelser går igen i den stora sverigeväns-happening som kallas SD.

 12. Ludvig K skriver:

  För övrigt har jag inte mycket att invända mot min kollega i Ystads text i Sydsvenskan.

  Men det är intressant att du tar upp denna artikel – det är som om du använder den som argument för att de inte skulle vara fascister.

  Det tycker jag var obegåvat, greve Von Graven.

 13. Från Graven skriver:

  Ja sambandet till debatten var ju onekligen krystat.

  Det var bara det att artikeln föll ned i knät på mig just den stunden.

 14. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Mina inlägg om SD:S reklamjippo i tunnelbanan som OM det vore konst ger enligt mitt förmenande ett metaperspektiv som möjliggör en bättre analys än de kampanjperspektiv som härskar bland gammelmedianerna eller för all del bland de motröster som den repressiva toleransen tillåter.

  Finns en hel del likheter mellan den lilla konstvärlden och den större politikditon.

  – Smakdomarna (ledarskribenter på de stora drakarna)
  – Den inst. konstteorin (PK)
  – Tendensen, homogen eller splittrad.

  De vi ser nu är hur det gamla gardet tillsammans med sina bildstormare blir allt desperatare i sin nit att försvara ett samhälle i sönderfall.

  Detta har skett och sker gång på gång i den lilla västerländska konstvärlden. Vad som komma skall, vad som kommer att förändra nuvarande ordning är ännu ovisst.

 15. Pöbeln skriver:

  SD är och förblir ett radikalt parti, med icke-konventionell syn på en svensk demokratisk tradition.

  SD är nationalister och anti-kosmopoliter.

  SD är för majoritetsstyre, och kommer aldrig, ens om de har parlamentarisk majoritet, att samarbeta om de långsiktiga nationella målen. Varför, jo för att de har en udda nationalistisk agenda. De liknar på så vis Erdogan eller Putin.

  Här förenar de sig med den ny-facsistiska vågen.

  Facsism är den politik där under- och överklass gör gemensam sak.

  För mig är det obegripligt att en till synes beläst person som Graven icke uppfattar de många varningsklockor som ljuder.

 16. Pöbeln skriver:

  SD är och förblir ett radikalt parti, med icke-konventionell syn på en svensk demokratisk tradition.

  SD är nationalister och anti-kosmopoliter.

  SD är för majoritetsstyre, och kommer aldrig, ens om de har parlamentarisk majoritet, att samarbeta om de långsiktiga nationella målen. Varför, jo för att de har en udda nationalistisk agenda. De liknar på så vis Erdogan eller Putin.

  Här förenar de sig med den ny-fascistiska vågen.

  Fascism är den politik där under- och överklass gör gemensam sak.

  För mig är det obegripligt att en till synes beläst person som Graven icke uppfattar de många varningsklockor som ljuder.

 17. CeDe skriver:

  Varningsklockorna som ringer i dagens Sverige är nog snarare böneutropen – både de ljudliga och de mer subtila.

 18. CeDe skriver:

  Varnar man för islam då är man näppeligen inte radikal.
  Radikal kommer från latinets radices och menas att något förändras ända från roten.

 19. CeDe skriver:

  Dessa tre knas, Ludvikg K, Pöbeln och Adam, har ingen aning om vad de snackar om. De är omogna oerfarna arroganta och saknar verklighetsförankring och matematiska kunskaper.
  Vem som helst med bara den elementära matten kan snabbt räkna ut att deras kosmopolitiska dröm är en ekvation som inte går ihop.
  Allt måste betalas men den biten avstår man från att beröra. Vi har redan nu ett land i kaos där resurserna inte står i paritet med den accelererande belastningen.
  Enligt dessa tre herrar är dock de människor som börjar inse detta antingen rasister eller fascister.
  Sorry boys, men ni slirar rejält.

 20. Krister skriver:

  SD’s konstintresse begränsas nog till Rondellhunden och Jan Sjunnesson försök till konstanalys av reklamkampanjen har nog sin grund i att han och andra på Avpixlat redaktionen hänger här på Vilksbloggen och fått lära sig lite om annan konst.

 21. Ludvig K skriver:

  Matematiska kunskaper… vem bryr sig? Ska jag säga något snällt till dig så skulle du må bättre av att anta att vi är lika korkade som du är. Då blir diskussionen mer fruktsam så att säga.

  Trodde påhoppens tid var förbi, men ingalunda. Böneutrop… ja, som om det var det jag pratade om ens. Du har inte en jävla aning om vad jag tycker om böneutrop och hör sen.

 22. CeDe skriver:

  Att anklaga folk för att vara rasister och nazister det anser du inte vara påhopp då.

 23. CeDe skriver:

  Att vänstern inte förstår ekonomi är sedan länge känt.

 24. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det är snarare en fråga om vilka varningsklockor som ringer starkast.

  Nationalistiska avarter är obehagliga nog; men om det är rimligt att anta att extremvarianterna står i proportion till ett uppsving för partier som Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet, samt den mer rumsrena framtoning som SD arbetar på, så skulle jag om jag var du fråga mig varför snarare än att förutsätta att upp emot 20% av Sveriges röstberättigade håller på att förvandlas till fascister.

 25. Pöbeln skriver:

  Graven
  Du vet nog att jag förstår att 20% inte ser sig som fascister, men så är det alltid. Se istället toppstyrningen inom SD, ett parti där makten utgår från högst ett tiotal personer. VARNINGSKLOCKA. eller deras fascination för Jobbik. VARNINGSKLOCKA. Deras radikala framfart i riksdagen VARNINGSKLOCKA. osv osv

  CEDE ditt hopplösa vrak till människa, skulle jag inte kunna matematik eller ekonomi? Var har du fått det ifrån. Jag bara råkar vara Keynesian vilket ni stockkonservativa tycker är ett problem. Men jag tror nog att Graen i grunden också är Keynesian. I denna ekonomiska ideologi är det kosmopolitiska ett oundvikligt faktum…men du får nog sälla dig till doktorns matematik om du ska slingra dig ur dit hat mot det ksmopolitiska

 26. Från Graven skriver:

  Ja för tusan.

  Jag hatar hur oreglerade marknader förstör vår värld.

  Det är ju därför jag anser den klassiska liberalismen vara en återvändsgränd.

 27. mohammad skriver:

  Den cred Joakim Wallerstein skulle kunna erhålla är väl som en svensk Joseph Goebbels i startgroparna år 2015.

  Eller är jag för frikostig här Lars…?

 28. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Så kan man också se det. Men det är lite bekymmersamt när en stat måste höja belåningen för att klara av andras försörjning.

  http://www.statsskuld.com

 29. Pöbeln skriver:

  Mohammad
  Haha.

  Men pratar vi konst så är väl PR(läs propaganda)”the new fontier”. Här kan man både vara (konst)kreativ och förändra samhället. Något den aktivistiska konsten tydligen har problem med enl. Vilks.

  CeDe
  Kryp tillbaka under stenen. Statsskuld är inte samma sak som ett banklån. Statsskulden är till för att, i förlängningen, försörja medborgarna, genom stimulanser på områden som staten ser som gynnsamma, både etiskt och ekonomiskt. Man ska inte spara sig till allt, även om Göran Person fick oss att tro det under 90-talet.

 30. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Dina varningsklockor kan ju enkelt mätas mot några andra varningsklockor:

  Anlagda bilbränder har gått upp från ca 200 per år (1996) till ca 1200 per år (2014).

  Från April t.o.m Juli exploderar nio handgranater i Malmö. De flesta av granaterna kommer från forna Jugoslavien.

  2014 registrerades 50 skottlossningar i Göteborg. Skottlossningarna har fortsatt 2015 och dödssiffran var i maj uppe i fem.

  Pöbeln, vilka varningsklockor tror du ringer högst hos folk?

  De du anger, dvs att SD kanske är nästan lika toppstyrt som Reinfeldts Moderaterna, eller de jag anger?

  Vilka tror du ger den mest otrygga vardagen för vanliga människor?

 31. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  ”Statsskuld är till för att försörja medborgare…”, tillåt mig le, och hur identifierar du medborgare.
  Det är onekligen kortsiktigt enkelt att låta sig styras av illusioner men smartare att lyssna till proffsekonomer, men kanske Tino Sanandajis relevanta rapporter är lite för hårdsmälta.

 32. Från Graven skriver:

  Vi kan ta tre varningsklockor till:

  Dödsskjutningen mot Charlie Hebdo
  Dödsskjutningen mot Vilksmötet i Köpenhamn
  Dödsskjutningarna mot judisk mål i Belgien & Frankrike 2014/15

  Pöbeln, jag tror dina varningsklockor inte tar med i beräkningarna den verkliga oro folk känner inför samhällsutvecklingen.

  Fundera över de socialkonservativa och nationalistiska partierna framgångar ur ett orsak-verkan-perspektiv istället för tesen ”fascismens frammarsch” som förklaringsmodell.

 33. Molly skriver:

  Medicinska upptäckter bygger på tidiga observationer av verkligheten. Kloka gummor i skilda kulturer har observerat vad som fungerat mot olika åkommor. Därefter tog en fördjupad forskning vid som kunde bekräfta eller förneka samband mellan en åkomma och fungerande åtgärd. Normal metodik som räddat människoliv.
  Så gör vi i dag observationer om nya beteenden i SH. Vi frågar oss: Varför bränns bilar? Varför ökar våldtäkter? Varför kastas stenar på ambulansfolk? Vem gör så? Nu kunde man gå vidare med hjälp av statistik för att bekräfta eller förneka samband som känns obehagliga. Men – ojojoj! Statistiken är hemlig. Bilder på förövare finns inte tillgängliga. Alla förövare kallas ”svenskar”. Det går inte att verifiera sina observationer. De som känner ett våldtäktsoffer vet vem som utförde dådet.De berättar vidare skvallervägen. Ingen behöver sväva i okunnighet om den saken. Men alla tiger offentligt. Det har blivit farligt att veta för mycket. Håll medborgarna i okunnighet!

 34. mohammad skriver:

  Tino Sanandajis:

  ”SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ:”

 35. CeDe skriver:

  Hur tänker du nu, mohammad;

  Att Tino är lika träffsäker i sina ekonomiska analyser som i sin bedömning av de skånska sverigedemokraterna. Eller menar du att Tino inte kan avse att alla skånska SD:are är trash med lågt IQ då SD:s ekonomiske talesperson Sjöstedt ju även han är en högt utbildad nationalekonom, och i så fall skulle man ju då inte heller kunna lita på Tinos ekorapporter.

  Käre mohammad, håll dig till det du är bäst på – rebusar.

 36. Pöbeln skriver:

  Graven
  Jag underkänner inte dina varningsklockor på något sätt. Men man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Jag står fast vid att SD och utbredningen av populistiska socialkonservativa och ny-fascistiska partier i Europa är ett stort hot mot det vi (socialliberaler och socialdemokrater) kämpat för i decennier, sexualpolitik, migrationspolitik, välfärdspolitik, minoritetspolitik osv.

  Att omvärlden ser ut som den gör är inget nytt, det är en falsk illusion att det finns ett folkhem som såg helt annorlunda ut, ett folkhem vi skulle kunna återgå till. Min morfar växte upp på Tjörn under extrem fattigdom och tom svält. Fattigstugor, och barnarbete. Kvinnor sprang hem efter festen för att inte bli våldtagna, kvällstidningarna hade spalter med ”HELGENS BLODSDÅD” osv osv.

  Min övertygelse är att det vi sedan 80-talet kallar för Globaliseringen också måste mötas av global solidaritet. Jag tror inte som CeDe och SD att globalisering är något riksdagen kan välja att stänga av.

 37. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det är så väldigt nära att jag håller med dig i nästan allt!

  Men… ingenstans är sexualpolitiken så hotad som i samband med de nya värdegrunder som håller på att etablera sig i Sverige.

  Jag har tjatat om 4:34 så många gånger att folk har ledsnat.

  Det enda det har renderat mig är epitetet ”rasist”.

 38. mohammad skriver:

  Hehe

  Tino Sanandaji som svensk-kurdisk invandrare? Hur identifierar du denne ”medborgare” CeDe…

 39. Pöbeln skriver:

  När det gäller fascism tar jag Roger Griffins definition. Fascism som en typ av populistisk “ultranationalism” som kretsar kring myten om nationell återfödelse(folkhemmet).

  I detta kan man såklart placera in både IS och ny-fascisterna i europa(SD, FN, Jobbik osv)

  Graven
  Nej du är inte rasist, men du applicerar en strof på en miljard människor. Lite tendentiöst…binärt. Jag tror inte att alla kristna är kreationister eller att alla buddhister är tiggare. Jag tror inte att alla muslimer tolkar 4:34 som du gör, jag tror det finns många muslimer som tvivlar eller utvecklar, jag tror inte alla muslimer lever som på medeltiden. Nyanser, graven, nyanser.

 40. Pöbeln skriver:

  Molly
  Du tänker som en klimatförnekare. ”Vädret är fint här = Klimatförändrinar finns inte”. Eller ”the germ theory”, ”nä jag kan inte se nån bakterie, därför finns den inte”.

  Men ser du, klimatet förändras på en global nivå, man kan inte dra slutsatser efter vad man ser eller inte ser.

  Varför?

  Jo, förändringarna är strukturella.

  Ang våldtäckter, är det Hagamannen du syftar på? Var gör du din research? På Exponerat?

 41. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Nej det är definitivt inte tendentiöst om man redovisar empirin, vilket jag har gjort förut här på vilks.net.

  Det är en noggrann genomgång av resultatet av attitydundersökningar i den islamska världen; främst från PEW institute.

  Statistiken gav upphov till debatt, främst i USA, och ger starka argument emot den typ av argument som du framför ovan; dvs att den islamska världen på något sätt skulle vara demokratisk och sekulär till sin natur.

  Pöbeln – du får revidera ditt påstående om tendentiösa metoder från min sida; alternativt går jag igenom statistiken här igen.

  Det kommer att vara en värdefull påminnelse i vilket fall som helst.

 42. Pöbeln skriver:

  …”den islamska världen på något sätt skulle vara demokratisk och sekulär till sin natur.”

  Inte ett argument jag fört fram…vart får du det ifrån?

 43. Inge skriver:

  Interessant å se at Sverigedemokraterna bruker midler fra kunstverdenen til å fremme sine saker. Kanskje de har lært fra deg Lars og fra Dan Park. Provokasjoner fører til oppmerksomhet, som fører til handling/aksjon – venstresiden oppfører seg som voldsaper – som fører til reaksjon og muligens flere proteststemmer til SD. Smart.

  ”konsten kan naturligtvis inte värja sig.” mot populisme, skriver du, som om kunst er adskilt fra den verdenen den er del av. Er ikke det ønsketenkning, bygget på en særskilt kunstteori? Hvor robust er egentlig den institusjonelle kunstteorien dersom den ikke tåler angrep?

  Alt SD trenger å gjøre er å finne noen sympatiserende kunstnere å samarbeide med. Eller å undergrave kunstverdenen ved å plassere sine tilhengere i ledende kunstpolitiske posisjoner, slik venstresiden har gjort. Fantasi og intelligens kan ikke være den begrensende faktoren i denne sammenheng når man støttes av 15-20 prosent av befolkningen.

 44. Från Graven skriver:

  Jamen, 4:34 är ju Sharia!

  Om en signifikant proportion av den islamska världen stödjer Sharia – enligt attitydundersökningarna – vad har du då för stöd kvar för din argumentation, Pöbeln?

  Hur motiverar du att min argumentation är tendentiös?

 45. Från Graven skriver:

  Jag säger det igen:

  inte någonstans är sexualpolitiken så hotad som i samband med de nya värdegrunder som börjar etablera sig i Sverige.

 46. CeDe skriver:

  Från Graven, du får aldrig Pöbeln att erkänna eller vilja vidkänna något som står utanför hans cementerade världsbild och vänsterideologi.
  Molly tog bland annat upp de ökande våldtäkterna i landet. Rappt svarar då Pöbeln med att fråga henne om det är Hagamannen hon menar. Att Hagamannen suttit inspärrad i nio år bekymrar inte Pöbeln. Han klampar på i sin övertydlighet. Suck vad han är motbjudande.

 47. Från Graven skriver:

  CeDe

  Må så vara att Pöbeln argumenterar så i våldtäktsdebatten – det tänker jag inte ha några synpunkter på.

  Men i sexualpolitiksdebatten står Pöbeln inför utmaningen att övertygande försöka argumentera både emot explicit doktrin och empiri!

  Jag vill se hur han tänker lägga upp sin argumentation!

 48. Molly skriver:

  Pöbeln
  Jag frångår mina principer att aldrig besvara okunniga kommentarer. Ditt inlägg visar att du inte har en aning om vad du talar om. Vetenskapsteori, epistemologi och vad kunskap är – är en egen vetenskap. Där visas hur olika områden kräver skilda metoder för att införskaffa kunskaper. Kunskap om huruvida valar kan känna empati har man skaffat genom att observera verkligheten som ett första steg. Nu vet vi att valar har ett rikt känsloliv. Valar har observerats att de två och två höll uppe en sjuk val i tre veckor så att den sjuke skulle få tillgång till luft. Jag tog ett udda exempel på evidens som inte samlats in med hjälp av intervjuer eller frågeformulär. Samma metoder kan användas för att skaffa kunskaper om mänskligt beteende. Vi behöver inte intervjua en våldtäktsman eller samla enkäter för att kunna påstå att det kan finnas kulturella skillnader i beteendet att våldta barn, kvinnor eller använda sig av sex med djur! Jag påstår att hemlighållandet av data förhindrar en kunskap om sex-beteendet. En följd av detta är att vi inte kan göra något åt saken. Okunskapen är till förfång för alla.

 49. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Men då så får du gärna presentera den forskningen som påvisar ett uppsving för våldtäkter utförda av muslimska män i sverige. Upp till bevis. Graven visar iaf tydligt med statistik för sina argument.

  Graven
  Det är liksom två diskussioner. Att jag oroar mig för SD och nationell populism och den socialkonservativa sexualpolitiken var ju faktiskt det jag talade om. Men visst är jag också orolig för islamofascismen och den världsåskådning som representeras däri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.