2102: Konsten var i alla fall föregångare

Som så ofta sagt, konstskandalens tid är förbi. Visserligen kan man nämna en rad svenska konstskandaler under 2000-talet, men de har nästan helt och hållet kommit från fel håll, alltså inte från den radikala elitstyrkan. Anledningen till detta är inte svår att räkna ut. En skandal bygger på ett agerande utifrån det politiskt inkorrekta. Under en period på ca 150 år har konsten företrätts av överskridare som har utmanat det politiskt korrektas gränser. Detta har i första hand handlat om provokationer inom konstvärlden, men under 1900-talet alltmer med siktet inställt på världen utanför. Mer än så blev det inte eftersom den politiska korrektheten har hunnit ifatt konstvärlden.
Med stor förundran kan man nu konstatera att det är SD som sköter den traditionellt konstnärliga hanteringen. Partiet som inte har mycket till övers för undersökande och aktivistisk konst har intagit precis en sådan position. Och med god verkan, dagens borgarbrackor river ner installationerna och ondgör sig över innehållet.
Det råder karnevalsstämning och den blir inte sämre av att stora delar publiken ser på saken med största allvar. Naturligtvis bör varje vän av konsten ta avstånd från det politiskt manipulativa. Detta sker inte av estetiska skäl. Å andra sidan råder ofta samma uppfattning i konsten. En del konstnärer anser det vara viktigare att göra världen bättre än att skapa en drabbande estetik.
Per Gudmundson dock icke. Angående laglighetsaspekten kan det vara värt att läsa Mårten Schulz. Inte ens det.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

37 svar på 2102: Konsten var i alla fall föregångare

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Mer om den hegelianska skruven och de politiska uttryckssätten i rådande nu sett som konstkritik.

  Gaphalsvänstern, borgarbrackornas idévärld, är i ontologisk mening djupt idealistisk dvs medvetandet är skilt från varat som:
  Ett inre tvång hos aktivisten att finna en andlig form, som står helt fri från alla hänvisningar till den yttre världen.Detta skall ge uttryck för brackornas innersta känslor och antimaterialistiska värderingar och därmed skapa en osann andlig hittepåverklighet som förstärker rådande klassorättvisor hos den arbetande befolkningen med vänsterfloskler om multikulti och identitet.

  SD vs Gaphalsvänstern (som är borgerlig extremhöger) blir en perverterad Disneyvariant mellan Duchamp och Kandinsky.

  Kring detta bör man le och förfäras.

 2. Molly skriver:

  Två händelser och deras beskrivning i media. SD- annonserna i T-banan. Hjältarna som rev ner ”skiten” under jubel från våldsvänster och PK-eliten. Tillfälliga resanden, och journalister som ville bevaka hjältedåden och hur de behandlades. Det man tog upp i media var den ”rasistiskt politiska” kampanjen. De journalister som blev sparkade mot njurar, spottloskade i ansiktet, bestulna sina kameror och där mobben var ute efter att skada en människa så mycket som möjligt, den rapporteringen får vi inte! V har alltid förnekat att deras ungdomar gör något olagligt. De vuxna inom V borde ta hand om sina ungdomar. De skämmer ut V-partiet, upplevs som ett hot av dem som inte tycker likadant som de gör. Vem vågar säga det till dem som spottar, förnedrar hotar folk som vågar ha egna åsikter? Jag har personligen SETT med egna ögon att de som skrek kastade sten spottade inför valet 2014 var V-ungdomar, ledda av äldre påhejare. Polis stod mestadels helt passiva.

 3. Tallskog skriver:

  Tack Molly!
  ”I en lögnaktig värld är det en brottslig handling att säga sanningen”.

 4. Adam skriver:

  Lars: Clemens Poellinger har skrivit en alternativ konsthistoria i SvD:

  http://www.svd.se/konsten-som-oppnar-vara-sinnen/#sida-1

  En del kategorier, som ”Perspektiv”, och ”Picasso”, är kanske inte så märkvärdiga. Men kategorin ”Det multikulturella Sverige” känns märklig.

 5. Från Graven skriver:

  He…

  ”Antimaterialistiska” är de ju endast så länge de inte har råd med egen lägenhet. Men innerst inne vill de ju alla ha en.

 6. Lars Vilks skriver:

  Jo, det är märkligt men Pollinger har behov av att skriva in sig i dety multikulturella och då räcker det med några fransoser och italienare.

 7. Ludvig K skriver:

  En stilla fundering, såhär i samband med årsdagen av Hiroshima-bombningarna… kanske är vänsterns bombningar av SD bra, då de i det långa loppet reducerar antalet förlorade människoliv…?

 8. CeDe skriver:

  Fördjupa gärna det påståendet, Ludvig K.

 9. Ludvig K skriver:

  1. SD = fascister.

  Japan innan 6 aug 1945 = dito.

  2. Bombning av SD = motverka fascismens spridning.

  USAs dito av Japan = samma syfte.

  3. Minskad spridning av fascism i Sverige = färre döda.

  Minskad spridning av fascism i Japan = färre döda.

  4. Slutsats:

  Bombningarna av SD är något gott.

  Bombningarna av Japan var något gott.

 10. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Det där är väl inget nytt?

  Det sammanfattas ”det goda våldet” i Sverige idag.

 11. Ludvig K skriver:

  Ja, det är så man resonerar antar jag… men varför ta fascisternas parti? Jag tycker varken affischeringen eller nedrivningen av den är mycket att hänga i kräftskivans papperslykta.

 12. Rurik skriver:

  Ludvig K. :
  Kan du förklara vad du menar med fascist ?

 13. Från Graven skriver:

  Problemet är väl att alla är ”fascister” som har avvikande åsikt i invandringsfrågan.

 14. Ludvig K skriver:

  Fascisterna i SD har inte lyckats tvätta bort sitt gamla arv. Jag kan tycka att man borde ge folk en ny chans, men det är ytterst lite som tyder på att de inte har en dold agenda som handlar om att göra om Sverige i grunden till en betydligt mörkare plats än vad det är idag.

  Det är där skon klämmer… men situationen är allvarlig, då vanliga människors helt rimliga tolkningar av läget har börjat uppfattas som fascistiska. T ex personer som har bott i Stockholms innerstad i hela sina liv och nu inte längre känner igen sig i sin stad för att den är full av tiggare som är bortom konventionella räddningsinsatser.

 15. Från Graven skriver:

  Kanske det där stämmer på delar av partiledningens bakgrund i partiets historia.

  Men menar du att det stämmer även på det partiprogram de presenterar idag?

  Jag har läst det för att bilda mig en egen uppfattning och kan faktiskt inte hitta några exempel på fascism.

  Du får gärna ge några exempel för jag kan ju ha missat något.

 16. Rurik skriver:

  Förstår vad du menar Ludvig , men det där var inget bra svar på min fråga.

 17. Ludvig K skriver:

  Okej – fascism är en aggressiv form av nationalism för min del. Nationalism i bred bemärkelse – en aggressiv form av övergrepp/förtryck mot de som inte anpassar sig till gruppen (nationen) och dess ledare.

  Nationalism är liksom socialism en vacker tanke, men det går liksom alltid snett förr eller senare.

 18. CeDe skriver:

  Ok, då har Ludvig K presenterat sig också.

 19. Rurik skriver:

  Har svårt att se hur man kan sätta likhetstecken mellan den japanska militarismen anno 1945 som vilade på en tusenårig tradition och våra inhemska sverigedemokrater.
  För att göra det måste man ha ett begrepp med en speciell betydelse.
  I ditt fall fascism ,Ludvig . Jag vill veta vad du menar att ordet betyder.

 20. Från Graven skriver:

  Och jag vill veta var i SD’s partiprogram denna betydelse kommer till uttryck.

 21. Från Graven skriver:

  Ett litet förhandstips till Ludvig:

  enligt FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna så är det en mänsklig rättighet att få lämna sitt land – men ingenstans står det att det är en mänsklig rättighet att få bosätta sig i Sverige.

  Jag flaggar detta redan nu då jag tror att paradfrasen ”allas lika värde” hänger i luften och snart hittar in i tråden.

 22. CeDe skriver:

  Tack, kompisar!

 23. Rurik skriver:

  Ser att du fastnade i slussen , Ludvig.
  Men har fortfarande svårt att se hur man kan sätta likhetstecken mellan den Japanska militarismen och våra inhemska sverigedemokrater.

 24. Ludvig K skriver:

  Likhetstecken och likhetstecken, det var bara en stilla fundering i det gröna från mig. Jag lade ingen värdering i det, försökte bara se det från ett annat håll.

 25. Rurik skriver:

  Läste din fundering och uppfattade också den som en sådan.
  Men när CeDe bad dig utveckla det hela kom likhetstecknen som jag inte kunde förstå . .

 26. Ludvig K skriver:

  Min fundering var alltså att det kanske fanns en analogi, sedan broderade jag ut resonemanget. Jag tog alltså inte till ställning till att det faktiskt var så, men jag ser nu i efterhand att likhetstecknen gjorde sitt.

 27. Doktorn skriver:

  1) Ludvig K’s 12.24 måtte varit ett olycksfall i arbetet.

  2) Mäster Lars åberopar politisk korrekthet i sammanhang detta begrepp ännu inte fanns – vilket allvarligt tilltygar hela resonemanget i 2102 och är i vanlig ordning mångtydig när det kommer till brännande ämnen. Vad menar han efter sin erkänsla av SD’s ’konstskandal’ med att konstälskare givetvis bör ta avstånd från det politiskt manipulativa – politik har vi ju fått veta kan vara legitimt uttryck för samtidskonst och hela konstvärlden är ändå en enda stabilt röd symfoni – och med att en del konstnärer vill hellre förbättra världen är att skapa ’drabbande estetik’ – och den sista helt i luften hängande ofullständiga meningen ’Inte ens det’?

 28. Pöbeln skriver:

  Ludvigs tanke har ju en del bäring.

  SD står ju inte ensamt i Europa med att företräda den s.k ny-fascismen. Både Jobbik och Fronten i Frankrike har gått än längre.

  Men visst bör vi oroa oss mot ett så pass icke-konventionellt parti som SD, ett parti som omöjliggör samarbeten med andra partier och på så sätt urholkar en demokratisk tradition. Detta med devisen majoritetens diktatur, helt ointresserade av minoriteter. Detta är fascismens födelsemärke, och SD bär det födelsemärket. Tänkte att iaf Graven hade noterat detta…

 29. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Tack för din beskrivning av fascism; den stämmer väl rätt bra med hur jag själv uppfattar den.

  Den enda lösa tråden är väl påståendet att SD är fascister; hur motiverar du det? Gärna med någon typ av verifierbart exempel i deras partiprogram.

 30. Lars Vilks skriver:

  Det må dock vara en formalitet att tala om ”politiskt korrekt” istället för den äldre terminologin (som fortfarande kan användas), den etablerade godtagna uppfattningen. Politik är visserligen ett uppenbart ämne för samtidskonsten men i de allra flesta fall är det ytterst svårtillgängligt och garanterat renderar det ingen opinionsbildning i politisk mening. Men det finns enstaka konstnärer som ägnar sig åt en direkt politisk aktivism (utan framgång). Mest handlar det därför om estetik. Bovarna i det här dramat är curatorerna som gärna deklarerar sina egna uppfattningar i samband med utställningar. Men inte ens det ger några synliga resultat.
  Meningen ”Inte ens det” avser länken, det var alltså inte ens olagligt.

 31. Från Graven skriver:

  Nu skrev ju inte Ludvig att SD var nyfascister.

  Han skrev att de var fascister.

 32. CeDe skriver:

  Vänstern är inte riktigt vana vid att behöva stå för
  eller förklara sina utsagor. Man skriker ut glåpord och sen springer man.

 33. Doktorn skriver:

  Problemt Lars,
  är det politiskt korrektas vansinnigheter vilka framför allt Frankfurterskolan med mördande publicitet såg till att implementera – och var alldeles okända för äldre ’god ton’. Om Du inte uppfattar någon större skillnad antar jag att Du likt hela den nyuppkomna intellektuella menigheten blivit hjärnvaskad av nämnda skolas vänsteragenda mm. etc. Samtidskonstens omfattning av politik förblev också lite vagt förklarad. Du säger att den garanterat icke renderar någon opinionsbildning – men uppmanar ändå konstälskarna att ta avstånd från det politiskt manipulativa i SD’s lilla SL-skandal.

  Västerlandet blev starkt influerat av Augustinus CIVITAS DEI. Jag häcklar Dig inte på djävulskap, min vän. Västerlandet har hamnat i kris och alla teorier om ’konst’ samt de vanliga ledsamma vänster-höger debatterna verkar vara goda utslag härav. Civitas Dei, Guds Stad kunde vi idag hänföra till Jung’s ’Das Selbsts’ stad och det gamla Rom till egots stad. Augustins odödliga verk borde skrivas om i vår tid – till Samvetets versus Egots värld. För kittlande uppmuntran må tilläggas att judiska skriftlärde rabbiner anser sig veta bättre än Gud. Tror Du Lars, en sådan bok skulle kunna ge upphov till en riktigt praktfull skandal om den blev tryckt?

 34. sl skriver:

  Doktorn; folk går inte i kyrkan, vet inte vad som står i bibeln, tror inte att Jesus gett sitt liv för människan, och tror inte att Gud finns. Den senaste religionen i Sverige kallas socialismen, och den är på reträtt, då det är riskabelt att utlova paradiset hinsides döden och genomdriva det med våld.

  Som jag förstår det är första halvan av problemet att en ganska stor del av svenska folket inte går med på kombinationen av stor invandring och arbetslöshet med fallerande socialstat. Det andra halvan av problemet är att dessa svenskar bara får ett enda parti på sin sida, nämligen det som är startat av misantroper ur vitmaktsrörelsen. Övriga partier kallar dessa väljare rasister. Väljarna har slutat lyssna på förmaningar från övriga sju partier, eftersom övriga sju partier ignorerar dessa väljare. Alla grepp övriga partier tar misslyckas, eftersom de inte tar tag i frågan det gäller; invandringen.

  Om man använder begreppet rasist på det sätt som övriga partier gör, kommer begreppet att byta innebörd. Rasist kommer att betyda invandringskritiker, och sakna koppling till Mussolini, dess negativa konnotationer kommer att försvinna.

 35. Lars Vilks skriver:

  Jo, vi har hört det här ett antal gånger. Alla som inte delar Doktorns konspirationsteorier är hjärnvaskade intellektuella.
  Angående SD:s lilla skandal borde Doktorn lagt märke till att det trots allt inte handlar om konst, bara att det liknar. Och att det i motsats till konsten har en opinionsbildande verkan.
  Om nyversionen av Civitas Dei skulle skrivas skulle den garanterat inte bli någon skandal om författare tillhörde konspirationslägret.

 36. Doktorn skriver:

  Implementeringen av kategorin konspirationsteorier är maktelitens metod att kringgå kritik av sina förehavanden. Mången god man har fallit till föga för skräcken att sammanblandas med fritänkare allt sedan solen för första gången grydde över alla dem, vilka vi numera kan kalla för undersåtar. Välkomnar verkligen Vilks.net stora tankar och höga värderingar – eller står dess moderator med mössan i hand inför överheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.