2103: Gränsdragning

SD:s kampanj I tunnelbanan är alltså något som liknar konst och som är inspirerat av konst. Att påstå att det därför är konst bjuder betydligt större motstånd. Jan Sjunnesson gör ett försök i den riktningen:

”Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef med en gedigen bakgrund i PR som bytte från reklam till politik 2013, har med tilltaget igår iscensatt inte bara politik och konst, utan happenings och aggressioner som nått långt ut i Sverige via den enorma mediestormen som SD reklamen resulterat i.
I detta är han en konstnärlig aktör liksom konststudenterna Anna Odell, Magnus Gustavsson (med graffititaggen NUG) och den afrosvenske konstnären Makode Linde. Frågan är om inte han är ännu större och väckt än större uppmärksamhet och folkligt stöd för konstprojektet ’SD reklam i tunnelbanan’ än dem.”

Så går det inte till. För att något skall bli konst måste det uppfattas av konstvärlden som konst. Det är dock inte omöjligt att framhäva Sjunnessons egen uppfattning. Han ser likheter med Wallersteins PR och konsten, och det förefaller som om han själv tycker att det rör sig om konst (alternativt att det borde uppfattas så). Konstvärlden kommer dock med största sannolikhet inte att falla in i Sjunnessons betraktelse.

Även på en högre nivå är det svårt att skriva in konst på det här sättet. Den välkände konstteoretikern Boris Groys betraktade bilderna från Abu Ghraib-fängelset som konst, liksom terroristerna videoutspel (på den tiden, den senare produktionen av kraftigare saker som IS står för har han inte satt in i några konstkontexter). Men inte ens det hjälpte, de amerikanska bilderna från Abu Ghraib har inte fått mer än en metaforisk konstkaraktär. Att det är på det sättet är nog så väsentligt. Konsten existerar så länge den kan upprätthålla en egen identitet och ett eget område. Sådant försvaras alltid med eftertryck. Visserligen är konstvärlden uttalat nonchalant gentemot gränsdragning (”det spelar ingen roll vad man kallar det”) men i praktiken är det annat som gäller.
Sjunnesson skriver i Avpixlat, skribenten och arenan tycks automatiskt anpassa sig till opinionsklimatet. Han skriver utpräglat tendensiöst om Anna Odell, NUG och Makode Linde. Populismen ska också ha sitt i den läsekretsen. Men det skall samtidigt sägas att motståndarsidan inte är bättre. Populismen härskar i debattklimatet, konsten kan naturligtvis inte värja sig.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

70 svar på 2103: Gränsdragning

 1. Från Graven skriver:

  Då är vi överens iallafall på den punkten

 2. Doktorn skriver:

  Om något liknar konst men ändå inte är konst förrän konstvärlden gett sitt medgivande betyder rätt och slätt att det inte finns någon konst! Den är ogiltig för den personlige upplevaren – eftersom hela konstvärlden måste ha upplevt detsamma innan dennes erfarenhet blir ratificerad. Detta Innebär massans överhöghet och intet annat än den kommunistiska ideologin hederliga människor tvingats anamma genom moroten en bättre värld för deras barn. Alltihop är höjden av bedrägeri och cynicism. Så länge konst vill se sig förklarad medelst teori må vi anknyta till Civitas Dei. Mäseter Lars Nimis var resultatet av hans ’Das Selbst’ – men Rondellhunden egots försök till att bättra på karriären. Den rationelle konstälskaren hamnar i gudsbevisens moras. Ändå sitter konsten vid sanningens högra i himmelriket.

 3. Doktorn skriver:

  högra sida skulle det vara!

 4. CeDe skriver:

  Är du intresserad av muslimska mäns ev våldtäkter i Sverige så får du väl gå in på polisrapporterna. Inte vet jag om det finns någon forskning i ämnet Jag har inte forskat i det.
  Din slutsats att om det inte är Hagamannen så måste det vara muslimska män som våldtar får du stå för själv.

 5. Lars Vilks skriver:

  Jodå, Doktorn har alldeles rätt. Strängt taget finns det inte någon konst vilket Duchamp visade. Hans pissoar som konst skiljer sig inte från andra som inte är konst. På annat sätt än att den accepteras av konstvärlden. För övrigt har konsten (i modern mening) alltid varit helt beroende av teorin, tidigare den estetiskt-filosofiska med Kant i spetsen. Teorins romantiska utveckling inkluderar även teorin om att konsten är befriad från teori.

 6. Lars Vilks skriver:

  Den inst teorin har inget med populismen att göra, teorin fungerar oavsett vilka parametrar som gäller. Däremot kan jag säga något mer om konst kontra populism. Idag finns det en klar tendens att konsten anpassar sig till enkla politiska målsättningar, alltså att framträda med politiskt korrekta projekt som då får ett bredare stöd (genom t ex projektpengar från kommuner). Och gärna provocerande på rätt sätt. Bortsett från sådana lättköpta poänger håller konsten ställningarna som väl avskild genom sin komplexitet och obegriplighet. Biennalerna blir t ex bara symboliskt en del av den politiska verkligheten.

 7. Doktorn skriver:

  Hur kan konstnären någonsin vara säker på att han skapar konst? Allting kunde vara konst och all vägledning är borttagen – endast samfundets oberäkneliga dom tillhandahålles efteråt. Världen av idag kan vara mycket grym. Det var det jag velat påtala med tidigare ventilerad ’Vilja & Varande’, Civitas Dei, min konstsyn osv. Dagens värld uppmuntrar inte det sunda i människosjälen – men straffar den gärna vid första tillfälle. Vi är alla, konstnär liksom publik den moderna världens hittebarn. Att känna sig själv – dvs. skilja det inre ’Selbst’ från det förvillande lika egot kunde inte ens de gamla grekerna göra.

 8. CeDe skriver:

  Lille Pöbeln, du har att göra med vuxna människor här.
  De går inte på dina manipuleringsförsök.
  Pragmatiker vinner alltid i längden före idealister.

 9. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Nu är det ju du som är idealist. Det finns tex inga belägg för att muslimer skulle vara överrepresenterade i brottsstatistiken, vilket du och molly insinuerar. Du bygger din världsbild på vad ditt facebookkonto vill att du ska tycka eller på avpixlats propaganda.

  Nä, fram med relevant statistik om du vill vara pragmatiker…

  (jag trodde jag va övertydlig när jag undrade om molly talade om hagamannen, men inte tillräckligt tydligen. Undermeningen var just att det inte finns belägg för att muslimer är överrepresenterade i brottsstatistiken, vilket molly insinuerar och så även du.

 10. Pöbeln skriver:

  Graven
  Ja, radikalisering måste motverkas! Håller med dig där.

 11. Ludvig K skriver:

  Ja, parallellerna till Tredje Riket är faktiskt frapperande ju mer jag tänker på det. Det var ju Adolf själv som efter många års misslyckande i konstvärlden till slut fick till sitt magnum opus i sin relansering av den urgamla swastikan. Men den historien känner ju till förmodar jag… Så hade Tredje riket förmodligen aldrig blivit det det blev om de inte på sitt lömska sätt med olika former av konst och kommunikation bit för bit tog över ett helt land och körde det i fördärvet…

 12. CeDe skriver:

  Pöbeln,
  Det finns inget i denna tråd om att vare sig jag eller Molly skulle ha nämnt något om muslimers brottslighet. Du bara söker sanning i dina egna fantasier.
  Och även om det så skulle vara att muslimer är överrepresenterade i brottsstatistiken så går det inte att belägga då sådana register säkert skulle vara lika förbjudna som register över romers brottsbanor.

 13. CeDe skriver:

  Nu får ni lite lugnt från mig ett tag. Min semesterresa går i morgon till Bulgarien. Konstnären Christo, ägare av Nimis är väl född där. Jag tar gärna emot tips på sevärdheter i detta land som jag aldrig tidigare har besökt.

 14. CeDe skriver:

  Tack min vän och tack för tipset.

 15. Doktorn skriver:

  Att det inte finns någon konst – men att den ändå skulle
  vara beroende av konstteori – låter som en koan läst baklänges. Vår tid är en enda gudlös narrspegel. Detta sagt till åminnesle av Nagadakis ödesdag den 9 augusti 1945 – när helt oskyldiga människor behandlades likt överflödig boskap – icke för sista gången – och offrades till den store kalvhövdade avguden Baal.

 16. Doktorn skriver:

  Jag bläddrar tillbaka… Vilks.net’s debattörer upprätthåller en nästintill totalt ointressant bekräftelse av av effektiviteten hos samtidens hjärnvaskning medelst media – kontrollerade av – vem kunde Ni gissa? Kanske av Tysklands och Rysslands banemän? Kanske av det yttre jagets, dvs. egots smickrare – vilka inte är betjänta av det inre ’Das Selbst’ med sitt samvete? Nittonhundratalet reducerade Västvärldens Europeiska kultursksatt till en ynklig PR-lära från Frankfurt. Man finner knappast någon enda enda originell idé längre. Alla dansar likt hypnotiserade undersåtar kring en ’gyllene kalv’.

 17. Ludvig K skriver:

  Äsch, du är ju själv bara som en babblande robot som det inte går att föra någon konkret diskussion med överhuvudtaget. Så fort det börjar hetta till sticker du huvudet i sanden och kallar motståndaren hjärntvättad. Skärp dig, det är ingen annan som beter sig så här i trådarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.