2079: Den oförsonliga skräcken

Efter IS terrorattentat kan man bara konstatera att den okontrollerbara skräcken har fått ytterligare fäste. Inte utan skäl, vi har anledning att vänta oss mer. Ett fåtal personer kan åstadkomma mer än en hel armé. Det är dessutom svårt att få grepp om vad IS är. Det har kommit en del förnekanden om dess religiösa motiv ”IS har inget med Islam att göra”. Det är naturligtvis fel. Det rätta är att säga att det är en avart. Men den kan varken kallas för högerextrem eller vänsterextrem. Har man den läggningen kan man förklara den som ett utslag av västvärldens och särskilt USA:s politik. Går man inte in för den bekväma ståndpunkten är det inte mycket mer att se än negationen av allt som vi betraktar som anständigt, den radikale Andre som dock har svårt att väcka vårt medlidande, långt mindre vår förståelse. IS har växt fram under gynnsamma omständigheter. Men vet att USA inte kommer att skicka några truppen och att ingen annan heller är benägen. Man kan tämligen lätt smyga in sina terrorister i flyktingströmmarna eller vinna anhängare i Europas ghettoområden.

Även bland de mest ömsinta debattörer finns det inga sympatier för IS gärningar och attityder. IS lämpar sig inte för vår tids sökande efter polariserade åsikter. Typiskt för vår tid är att producera åsikter vilket är betydligt enklare än att föra sakliga debatter eller försöka överbrygga åsiktsmotsättningar. Fenomenet har också funnit god jordmån i det akademiska livet. De mjuka vetenskaperna lämpar sig till att producera det ”forskaren” önskar sig. Ett gott exempel på detta beskrivs av Susanna Mannelin i GP. Är man genusforskare är det automatiskt en given förutsättning att visa hur illa det är. Emellanåt kan dock priset bli lite för högt.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

137 svar på 2079: Den oförsonliga skräcken

 1. CeDe skriver:

  Det var inte många som förstod Einstein heller, Adam.

 2. Adam skriver:

  CeDe: Konstig jämförelse. Min utgångspunkt när jag bemöter förintelseförnekarna och judarna- styr- världen- galningarna härinne är inte Einstein, utan kritiskt tänkande baserat, på Karl Poppers idé om bevisbarhet och falsifiering.

  Fast Popper var jude, så Tallskog, Doktorn och de andra vill kanske räkna honom till den stora konspirationen, oaktat vad han skrev…

 3. Adam skriver:

  CeDe: Eller gäller din liknelse att jämföra Einsteins teorier med det Tallskog och Doktorn skriver?

 4. sl skriver:

  Hela saken är den att den judiska världssammansvärjningen är ett påhitt som går tillbaka till medeltiden och kristna föreställningar i en tid då dessa var obligatoriska, som islam i vissa länder idag. Kristendom (och islam) förbjuder ränta. Ränta är universellt, religiösa förbud måste kringgås i en ekonomi som driva med kapitalinvesteringar, precis som idag i bland muslimerna. På medeltiden var det krig och katedralbyggen som krävde kapital. När “ränta” är förbjudet ersätts det med “avgift”. Den som lånar ut pengar kräver alltid betalt, oavsett religion.

  Vissa kungar i väst utnyttjade att judarna inte hade motsvarande förbud. De skötte ibland sin lånefinansiering via judiska ombud. När det passade kunde man ju alltid tacka juden och hans familj med avrättning, då blev man av med skulden. Detta hände de till London och Paris insläppta judarna på 1000-talet. Judar fick heller inte äga mark, den betraktades vid denna tid som den mest produktiva resursen. Efter många hundra år hade några av de judiska finansfamiljerna överlevt med förmögenhet, i en kristen värld som genomgick upplysningen och den vetenskapliga revolutionen, där markinnehav inte längre var den mest produktiva produktionsfaktorn. De följde med upp i framgången, därför att de hade del i dess skapande. En massa kristna bönder hade inte samma lönsamhet, de var i fel bransch. Det väckte förstås avundsjuka.

  I den postkristna befolkningen finns en rännil av okunniga judehatare, här verkar de heta doktorn/tallskog/minnesdagen, som försöker hålla liv i medeltida föreställningar, trots att de förlorat sin funktion. Denna sekt nytillverkar judefabler, från Sion Vises Protokoll till NWO. Precis som en av fem européer är avkomma till Pippin II, det innebär vem som helst av oss, kan vi alla ha judiskt arv från någon generation. Och det spelar ingen roll. Vi lever i en tid av lånefinansierade investeringar i massproduktion av identiska varor som ges känslomässiga värden, några av finansiärerna har judiskt ursprung, det har heller ingen betydelse. Företag måste gå med vinst, det är det enda som har betydelse, det gör de via teknisk utveckling. Vilket kräver kapital. I nationalekonomins ekvationer förklaras stigande BNP per capita uteslutande med ökat teknikinnehåll i produktionen.

  De enda pajasarna/dyngspridarna här är judehatarna. De har hamnat minst femhundra år fel i tid. De sprider lögner från förr, till ingen nytta. Dessutom blamerar de Vilks verk. De trögtänkta judehatarna inser förstås inte att hela Vilks tradition ingår i Hitlers “entartete kunst”, men det vet förstås Vilks.

 5. Adam skriver:

  Tallskog/ Doktorn: Eftersom Albert Einstein var jude, måste hans arbeten om den brownska rörelsen, fotoelektriska effekten, och ekvivalensen mellan massa och energi – varit en täckmantel, för att förslava alla goyim! Kan ni inte skriva nåt om det? Länka gärna till seriösa källor; som ett youtubeklipp, med stämningshöjande musik, voiceover, och citat tagna ur sina sammanhang…;)

 6. Tallskog skriver:

  Så nu är det kvasi-intellektuella tjatet om Einstein igång igen…
  svar:
  http://www.bibliotecapleyades.net/esp_einstein.htm

  Adam har inte bevisat eller falsifierat någonting.
  Adam lever i en grandios egocentrisk fantasivärld.

 7. Doktorn skriver:

  I dagarna har jag på förekommen anledning kvitterat ut AR Butz’ ‘The Hoax of the Twentieth Century’ och Jürgen Grafs kritik av R Hillbergs standardverk om förintelsen från posten, ‘The Giant with Feet of Clay’. Det visar sig att Hillberg – trots flera nytryck inte med ett enda ord nämner vare sig Butz eller eller andra motståndare, något ganskaså ovanligt i seriös forskning: han följer alltså en ‘agenda’. På samma sätt saknades referenser i Einsteins relativitetsteori, så alla skulle tro att han hittat på allting själv. Förintelsen var förvisso ett stort brott – men dess vidd vida överdriven. Att baltiska ‘nazister’ skulle ha skjutit lägerfångar är med största sannolikhet lögn. Tvärtom gavs judar skydd av lokalbefolkningen – trots att deras enda relationer till judarna varit troligtvis de missnöjda kundernas. Graf är en intelligent man och alla med intresse för balanserad debatt kan rekommenderas boken.

 8. Tallskog skriver:

  Herr Vilks borde vara stolt över att ha Doktorn till vän!

 9. mohammad skriver:

  Adam och sl:s islamofobi är ytterst påtaglig.

  Nu blir det väl till att runka framför TV:n med Åkesson i kväll…

 10. sl skriver:

  Vissa nationalsocialistiskt anstrykna balter stängde in judar i synagogor och tände på före tyskarnas ankomst. Andra, medmänskliga balter, skyddade judarna. Som vanligt finns det folk och fä. Baltikum genomled tre socialistiska invasioner 1940-44, två ryska, en tysk. Efteråt var alla judarna utrotade. Endast de tyska nationalsocialisterna hade en offentlig utrotningsplan de basunerade ut. De baltiska judarna hade lika lite relation till bolsjevikerna som västjudarna har till ett fåtal framgångsrika bankirer, Ändå försöker kryptonazisterna hålla liv i just judendomen som det avgörande kriteriet.

  Det är väl känt att Einsteins kvinna låg bakom en del av hans forskning. Leibnitz och Newton upptäckte gravitation och tangentens riktingskoefficient samtidigt. Det vanliga är att många håller på med samma problem, och vill ha äran själv. Skillnaden är att Einstein är jude, och till rashatarnas förtvivlan gått till historien som världens största geni. Han representerar alltså spjutspetsen inom europeisk forskning. Västeuropeisk forskning är över tiden ett lagarbete. Ur kryptonazistisk synvinkel är Einsteins judiska härkomst kombinerat med hans rykte problemet. En fuskande arier hade således inte föranlett någon nazistisk kommentar. Om Einstein fuskat är inte huvudsaken. Huvudsaken är att nazister försöker ta av honom glorian därför att han var jude.

  Hatförfattare som återberättar medeltida judefabler är per definition inte intelligenta, de är obegåvade. Nykreationer inom området är bara återberättande med nya underskrifter, om ens det.

  “Doktorn” är inte herr Vilks vän, “doktorn” bajsar ner herr Vilks konstvetenskapliga sida med judefabler. Herr Vilks borde stänga av doktorn/tallskog/minnesdagen, så att de kan dryfta sina teorier med SMR, Klas Lund och deras förtidspensionerade, skattesmitande och åderförkalkade vänner.

 11. sl skriver:

  Och Mohammed får dra på våldtäktsturné med likasinnade.

 12. sl skriver:

  En och annan är kanske falskskyltad under de frånvarande diskussionerna om konstvetenskap.

  “Doktorn”/tallskog/minnesdagen är angelägna om att framstå som mogna i sin politiska omognad, kanske lite gröna bakom öronen, men iförd brunprickig fluga och papperskasse från Hedengrens för att framstå som kultiverade, allt under spridandet av judefabler?

  Är Mohammed verkligen en av Hagars alltför talrika och inavlade avkomma? Är hen kanske snarast en av Trotskijs lärjungar, som letat upp dagens mest förtryckta och för deras talan iförd deras klädnad? Antalet muhammedaner som är bekanta med Isaac Deutscher är antagligen starkt begränsat.

  Vem vet.

 13. mohammad skriver:

  Jag kan konstatera att sl har för vana att alltid leverera sina skrivningar utan källhänvisning.

  Blandat med den lycklige psykopatens tillägg av diverse fördomsfullt människohat.

  Efter att ha betat av större delen av kommentarslistan är det nu tydligen mohammads tur…

  hehe

 14. sl skriver:

  Väl bekomme!

 15. Adam skriver:

  Tallskog: Mitt inlägg att du eller Doktorn skulle skriva något om Einstein var en ironiskt. Jag drev med er. Det roliga var att ni bägge två gick i fällan, och postade direkt vars ett inlägg om en Einsteinhoax.

  Mohammad: Islamofob är ett innehållslöst retoriskt uttryck.

 16. Doktorn skriver:

  Ser man på, demagogigänget gör anspråk på att ha ironi.

 17. minnesdagen skriver:

  sl:
  – Har du någon källa på det där påståendet att balter skulle bränt ner synagogor ?

  Det förekom en hel del våldsdåd i Baltikum precis före tyskarnas ankomst, men det var en sovjetisk taktik att förstöra och terrorisera, enligt brända jordens taktik. Sovjet avrättade också massor av politiska fångar, för att slippa ta dem med sig. Sovjet prioriterade istället att evakuera dem de uppfattade som sina egna, och det var många.

 18. Adam skriver:

  Doktorn: Det är kanske just förmågan till ironi som gör att man är i förstånd att begripa att sanningen inte döljer sig i ett fem minuter långt youtubeklipp.

  Vill ändå gratulera dig Doktorn för att du slopat ditt gamla sätt att uttrycka dig, med vidrig meningsbyggnad och högtravande ord. Innehållet är dock fortfarande samma ovetenskapliga sörja.

 19. Adam skriver:

  Doktorn: avsåg ditt inlägg om AR Butz och Jürgen Graf. Numera förstår man faktiskt vad du menar. Det gjorde man inte tidigare. Det du skrev då var Dan Brown på LSD.

 20. Adam skriver:

  Tallskog: Angående om jag har falsifierat eller ej så gå tillbaka till bloggpost 277: Känslighet, och studera hur jag plockar isär Doktorns lögner. Bara en galen antisemit kan missa att det är jag har rätt och Doktorn som har fel i den debatten. Ang det du skriver om grandios världsbild är Popperiansk falsifiering en ganska anspråkslös metod som klär mig. Att tala om världskonspirationer och att man skådat den rätta sanningen (sånt som du och Doktorn sysslar med) ligger, i min mening, närmare en grandios egocentrisk fantasivärld.

 21. Adam skriver:

  *2077: Känslighet

 22. Doktorn skriver:

  Signaturerna Adam et.al. börjar uppfylla kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning. Det är inte långt kvar.

 23. Adam skriver:

  Doktorn: först historia – nu psykiatri! Tyvärr så behandlar du ämnet psykiatri lika dåligt som du behandlar ämnet historia. Den diagnos du talar om ska ställas i en klinisk miljö, av en utbildad psykolog el psykiater, för att vara giltig. Nåja..
  Det är underhållande att ta del av dina retoriska utsvävningar. Anar att motivet med all din retorik är att ta läsarna bort ifrån det faktum du ljugit ihop en eländig soppa härinne, om hur judarna styr världen, startar krig, och mördar makthavare…

 24. Adam skriver:

  Doktorn: http://psychcentral.com/cgi-bin/narcissisticquiz.cgi

  Results of your Narcissistic Personality Quiz

  Your Total: 2

  Between 12 and 15 is average
  Celebrities often score closer to 18
  Narcissists score over 20

 25. CeDe skriver:

  Doktorn, den störningen verkar ha blivit permanentad.

 26. Molly skriver:

  Det är inte de naturvetenskapliga metoderna som utesluter vetenskapliga förfalskningar, skrev jag i min sista kommentar. Här har vi ett utmärkt exempel på min tes. Officiell statistik, och slutssatser byggda på siffrorna. Ändå falska resultat som till och med lurar?? en statsminister. Mycket användbara i dessa Almedalstider. Forskarna har inte definierat sina grupper annat än om de är invandrare eller inte. Sedan har de samlat ihop resultat från grupperna, de som har arbete och “de som är sysselsatta” Vad betyder sysselsatta? Jämför man grupperna vilken lön, skatt, de har och utesluter andra bidrag, tider de arbetar/sysselsätts, så kan man tolka resultaten lite – vad som efterfrågas.
  Det tror de flesta är sanningen. För det finns siffror. Tack och lov att det finns personer som granskar makten och deras siffror!

 27. Adam skriver:

  CeDe: På sätt och vis får jag erkänna att jag och de andra som stått upp för sanningen förlorat debatten mot er dårar (CeDe/ Doktorn/ Tallskog). Det gjorde vi för ganska länge sen. Så fort allt gick över från sakfrågorna till retorik och personangrepp vann ni dårar debatten, eftersom allt plötsligt handlar om nonsens, och det ämnet är ni de stora experterna på.

 28. Lars Vilks skriver:

  Det är lätt att bli upprörd i sådana här diskussioner. Man skall komma ihåg att konspirationsteorier som innefattar NWO saknar falsifieringskriterium. De går inte att vederlägga eftersom de är uppbyggda kring ett hemligt centrum varifrån allting styrs. Hur skall man bevisa att något sådant inte existerar? Men på så sätt blir det inte någon egentlig teori utan enbart ett trossystem.

 29. CeDe skriver:

  Jag kan inte svara dig Adam eftersom jag knappast ens varit med i debatten. Men dåre kan jag ju alltid vara ändå fast jag inte riktigt uppfattar mig själv som en sådan.

 30. minnesdagen skriver:

  Nu har P3:s humorprogram Tankesmedjan skojat med Åsa Romson om förintelsen, vilket orsakar, man kan undra varför, stora rubriker.
  Tankesmedjan borde ha frågat om Holodomor istället. Det hade varit intressant att veta vad någon överhuvudtaget vet om detta, lite mer konkreta folkmord.

 31. Adam skriver:

  Jag skrev i kommentatorsfältet till ‘Vår tids skandalkonstnär’:
  (2015, 28 juni kl 01:30)

  Doktorn: Fortsätter du skriva att judarna styr världen, att folk här inne är inskränkta som inte förstår illuminatis makt osv., kommer jag fortsätta att kommentera det du skriver och kalla det för vad det är – dynga, skitprat. Upp till dig att svara om du vill.

  CeDe svarade:
  (2015, 28 juni kl 08:41)

  Adam, doktorn får fortsätta skriva vad han behagar så länge LV tillåter det. Så vem är du Adam att bestämma vad som får sägas här. Visa andra den respekt som du själv kräver.

 32. Adam skriver:

  Till att börja med handlade debatten om att bevisa att man hade rätt. Den debatten förlorade förintelseförnekarna- / judar- styr- världen- gänget, eftersom de inte kunde backa upp sina påståenden med bevis. Då gjorde dem vad duktiga retoriker i alla tider gjort – bytte ämne. Plötsligt handlade allting om motståndarens karaktär. Man skulle börja kommentera den man debatterade emot; hur man upplevde sin motståndare – ej vad motståndaren sa. Principfrågorna försvann ifrån agendan och allting blev till en smutsig pöl av retorik. Den är dum i huvudet, den är narcissist, osv. Och med det vinner förintelseförnekarna- / judar- styr- världen- gänget debatten. För plötsligt framstår sakfrågan som tvivelaktig. Om debattörerna inte kan komma fram till något, är frågor om judarna styr världen, och hittat på förintelsen, öppna för tolkning. Det gynnar förintelseförnekarna- / judar- styr- världen- gänget. Deras konspirationsteorier framstår då som ett av många alternativ man kan välja att se som sanningen.

 33. Tallskog skriver:

  Antisemit!
  “It is a trick, we always use it”:
  http://www.youtube.com/watch?v=6hBL78oKv3c

 34. CeDe skriver:

  Kanske dags för lite semester även för dig, Adam.

 35. sl skriver:

  Förintelseförnekarna förlorar debatten varje gång, judehatarna är få. Muslimimporten har bättrat på nazisektens numerär en smula, men i princip bryr sig ingen om denna gamla rasistiska förlorarsekt. Hitler förlorade kriget, Tyskland tappade Preussen och blev ett västland. Vilks och alla andra saknar nytta av att dras i smutsen när de kopplas ihop med vandringssägner om judar.

 36. minnesdagen skriver:

  sl,
  nazisekt finns bara i din fantasi.
  Det är tillåtet att hitta på vad som helst om tyskar, och dom får förstås inte försvara sig mot oförskämdheterna. Om det blir fritt fram att forska i saken, så kan det bli en hederlig debatt.

 37. Doktorn skriver:

  Lars hävdar
  att ‘teorin’ om NWO ‘saknar falsifieringskriterium’. Denne ‘teori’ bygger på judarnas i förskingringen etablerade överlevnadsstrategier (t.ex. ‘Jewish Strategy’ Revilo P. Oliver), vilka belastat dem tid efter annan med etablerade nationalstaters vrede till den grad att de vid nästintill oräkneliga tillfällen ombetts lämna dessa stater, varom mycken beklagan ventilerats, för att bedriva sin agenda någon annanstans. NWO betyder deras messianska idealvärld, där de får sin vilja fram
  och kan verka ostört. Detta, och allt det innebär för envar gentile kan lätt framläsas ut texter och gillas, allternativt vetetskapligt ogillas, dvs, falsifieras.

 38. Adam skriver:

  CeDe: Svara på det jag skrev istället. Det handlade om dig.

  Minnesdagen: retorik.

  Doktorn: Vilken teori? Jag har läst allt du har skrivit den senaste tiden, och där finns ingen teori bakom dina ord. Vilks har varit inne på det flera ggr, och kallat det du och andra skriver för ad hoc teorier. Han har rätt i det.

 39. CeDe skriver:

  Adam, kan du ställa om frågan. Jag har inte riktigt uppfattat vad du ville veta från mig.

 40. Adam skriver:

  CeDe: På vilka grunder fann du Doktorns resonemang rimliga? I debatten du la dig i, hävdade Doktorn att judarna startat alla krig sedan 1700- talet, mördat Napolen I, JFK med flera stora makthavare. Istället för att ifrågasätta Doktornd absura påståenden tyckte du det är fel på hur jag uttrycker mig mot honom, och förde med det in debatten på den andres karaktär. Är det inte viktigare att principellt ifrågasätta absurda lögner?

 41. Adam skriver:

  CeDe: Doktrn skrev också att vi skulle ta makten ifrån judarna, för att få en värld utan krig och elände. Då blev du upprörd – på mig; för att jag kallade Doktorns uttalanden dynga.

 42. CeDe skriver:

  Adam, kan du ange var jag har skrivit att jag anser allt doktorns resonemang som rimligt.

 43. CeDe skriver:

  Bättre också att bemöta argument med fakta än att vräka ur sig att andras uttalanden är skit och dynga och att dem du har olika åsikter med är dårar.
  Såna saker visar bara på din egen omognad. Kom igen när du vuxit upp.

 44. Doktorn skriver:

  De s.k. ‘judarna’,
  kollektivet som hela tiden blir slagträ i denna debatt är egentligen lika oskyldiga som gentile till kahalen multibiljonärfamiljers inflytande i världen, varav alla dock menar sig ha ‘judisk’ bakgrund … Rothschild, Morgan, Warburg, Kuhn, Loeb, Lehmann, Schiff, Lazar, Israel Moses Seif, Goldman Sachs … alla utom Rockefeller … emellertid ingift denna maffiosoklick med ‘kontrollbehov’ och härskarambitioner … vilken till 9/10 har Kazariskt ursprung … från nuvarande Sydryssland och var ett till judendomen konverterat turkiskt folk under de mörka århundradena, eftersom det levde mellan kristna och islamska territorier. Det är STOR skillnad mellan de härsklystna och deras ‘mindre bröder’, vilka inte inbjudits till Olympen.
  – “Skyll inte våra brott på våra mindre bröder” – tycks de säga.

 45. Ludvig K skriver:

  Som vanligt, Doktorn, vore det skönt om du kunde komma med något konkret faktabaserat istället för lösryckta påståenden, vars galla-liknande konstinens bara förstärks genom att du, som annars använder ett om än elastiskt men vårdat språk, tappar svenskan.

 46. Adam skriver:

  Doktorn: Nu har du ändrat din teori igen! Du skriver att folkgruppen judar blivit slagträ i denna debatt. Ja, från dig. Du har sagt att judarna styr världen. Och nu ändrar du på alltihopa igen. Nu är det bara judar med vissa efternamn, som har kontrollbehov och härskarambitioner…

  CeDe: när jag debatterade med Doktorn la du dig i och ifrågasatte att jag gjorde det. Du menade att jag hotade honom. Sen försökte du stänga ner hela debatten. Vad du stävar efter i allt det här är högst oklart.

 47. Adam skriver:

  CeDe skrev:

  Bättre också att bemöta argument med fakta än att vräka ur sig att andras uttalanden är skit och dynga

  SKREV OFANTLIGT MYCKET MER ÄN DE TVÅ ORDEN. DET VET DU JU OM, MEN LÅTSAS INTE OM DET.

  Såna saker visar bara på din egen omognad. Kom igen när du vuxit upp.

  RETORIK…

  GÖR NÅT MENINGSFULLT IST OCH TA STÄLLNING FÖR ELLER EMOT TALLSKOGS OCH DOKTORNS ANTISEMITISKA INLÄGG.

 48. Doktorn skriver:

  Både kyrkan och kejsaren
  har ersatts av multibiljonärfamiljer. Denna historiskt sett tredje typ av makthavare använder ‘demokrati’ och är inte svår att peka ut, även om den håller möjligast låga profil och inte förekommer på DN’s ledarsidor. Vi tar det igen;

  http://www.amazon.com/The-Creature-Jekyll-Island-Federal/dp/0912986395/ref=pd_sim_14_2?ie=UTF8&refRID=06J5QW5V6858R4HT59J3#reader_0912986395

  Den döljer sig effektivt bakom sina mindre bröder – vilket mängden av okvädningsord från debattörer lojala med deras agenda, eller därom omedvetna omvittnar.

 49. mohammad skriver:

  Bra sammanfattning av debatten Adam, den 2 juli kl 21:26, vilken borde avse båda parter.

  Men, apropå meningsfullt enligt din ovanstående kommentar till CeDe.

  När får vi se ett ställningstagande från din sida gentemot sl:s oförblommerade islamofobi i kommentarsfältet?

  Är du den rasistiske medlöparen här…?

 50. Lars Vilks skriver:

  Eftersom sällskapet är hemligt och aldrig avslöjas utan endast antyds, alltid med nya leveranser av tvivelaktiga källor, kan det aldrig falsifieras – eftersom det är så hemligt. Dessutom styr det allting varför alla avvikelser kan förklaras genom det hemliga sällskapets manipulationer. Därför finns det inget falsifieringskriterium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.