1977: Utan titel i Malmö

Kvällens storslagna föreställning i Malmö innehöll allt och just ingenting (t ex SvD). Åtta (jämte något 50-tal sympatisörer) mot närmare 5 000. En overkill av gedigna mått. Naturligtvis får man saga att tillställningen också var riktigt eländig. Varje tillstymmelse till kreativt tänkande saknades. Av antirasisterna kan man inte begära något. De var publiken och har sina fasta formler och hejaramsor. Men det visades sig att Pegida inte förmådde att prestera mer än att markera någon form av islamkritik efter ett helt vanligt recept. Detta får man på goda grunder anta eftersom praktiskt taget ingen kunde höra något av vad de sade.

Vad som var nytt var enbart varumärket och förpackningen ”Pegida”. För den som vill sälja en ny produkt borde det enorma intresset ha varit en sporre. Inte vill en förväntansfull publik möta samma gamla retorik, låt vara att den inte ens kunde göra sig hörd. I sådana stunder kommer det för mig att konsten (eller generellt ett mera kreativt tänkande) kan vara en alternativ kommunikation. I den ständigt pågående uppgörelsen mellan islamkritik och dess motstånd är redan allting sagt. Innehållet är sekundärt. Det kan förefalla som om Svenska Pegida också anser det eftersom det inte finns något program för rörelsen. Men det kan också bero på ren lättja eller oförmåga. Hade det funnits en aning medvetande om detta förhållande kunde man ha bjudit på en långt intressantare underhållning än den som nu tröstlöst pågick. Som det heter: ”Kill your darlings”.

Den islamkritiska uppgörelsen har fullgjort sin identitetspolitiska uppgift. Man kan välja samfund och mumla eller skrika ut sin övertygelse. Formen är emellertid desto viktigare och förmodligen är det så att bäst form vinner. Scenariot i Malmö kom liksom ingenstans. Den tappra lilla skaran ”vi var blott åtta man som lossa sand ibland…” malde sina undergångsprofetior medan motståndarsidan skanderade om rasister på gator och likvärdigheter.
Det fanns dock flera goda möjligheter till innovationer. Exempelvis kunde de åtta ha uppträtt med kopior av motståndarnas banderoller och skyltar och låtit oktetten stämma upp ”We shall overcome”. Ännu bättre hade det antagligen varit om man avstått från sina tröstlösa ramsor och istället satsat på en sambaorkester. Så hade motståndarna också fått en möjlighet att övergå i sambatakt vilket knappast kan vara ideologiskt felaktigt. En ytterligare intrikat vändning vore att arrangörerna blottat sina överkroppar försedda med texten ”Je suis Femen” (av en tillfällighet fick man ju med sig en nyans av den riktningen). Det brukar ju vara så man gör när man skall introducera ett nytt varumärke eller övergå till en ny förpackning.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

98 svar på 1977: Utan titel i Malmö

 1. Från Graven skriver:

  Vi talar den Armeniska naturligtvis.

  Du är ju föredömligt tydlig med vad den orsakat för lidande- men som sagt, lite svajig i att se bakomliggande orsaker.

  Men… det kan hända den bäste.

 2. Lars Vilks skriver:

  Detta sju år gamla citat är väl inte mycket att dra fram. Att generalisera kring kulturvänstern utesluter inte att det kan finnas undantag och att andra åsikter än mina kan komma från andra håll.

 3. Anders skriver:

  FG Ursäkta om jag inte svarat på frågor.

  Vilka frågor tänker du på? Artikelnummer där frågorna ligger obesvarade? Jag brukar försöka sköta ett samtal.

 4. Obligatoriskt skriver:

  Alla-som-inte-håller-med-mig-är-kulurvänster!
  Skulle det kunna bli sektens namn?

 5. Från Graven skriver:

  Anders – låt mig återkomma

  Det var ett par veckor sedan så jag får gräva lite.

 6. mohammad skriver:

  Graven von Karlsson talar sin vana trogen om istället för med.

  Kommentarsfälten har han mutat in som sina alldeles egna, med behjärtansvärd backning av sin käre underhuggare, red herring argumenten och de alla frågornas champion.

  Tillsammans har de sökt utestänga all konkurens om Mästarens gunst.

  Som han lärts av Mäster tar han vid diskursiv knipa lättsamt på sig det hala ormskinnet.

  Ner på knä nu din hund, säger mohammad, och be till din Gud att hen må förlåta dig för ditt skitsnack om den ärevördige Pöbeln, analysen och djupkunskapens mästare…..

 7. Från Graven skriver:

  Kolla in Obligatoriskt!

  Det är exakt den typen av ”debatt” som jag tänkte på när jag tidigare skrev:

  Jag tror att vissa debattörer här på vilks.net skulle vara mer effektiva i sin aktivism genom att stå vid något möte och vissla och banka på trummor.

  Argumentationsförmågan är ju ett skämt och består mest i ogrundade beskyllningar – med fullkomlig brist på exempel – samt så obstinat brist på dialog att Jan Myrdal hade varit grön av avund.

  Undrar ifall obligatoriskt tror att han uppnår något?

  Antagligen en aktivist – suck!

 8. Från Graven skriver:

  mohammad

  Hur var det nu med 4:34?

  Seså. När vi talar om gud har ju din redan gett dig smisk på bara stjärten i det att han åter sänt Kenneth Karlsson att vara ditt gissel.

  Garvar fortfarande åt hur du sköt dig själv i foten med den tabben!

 9. mohammad skriver:

  1544, Vilks om kulturvänstern…

 10. mohammad skriver:

  Först avbön fabror Karlsson, därefter får jag överväga att gå i svaromål….

 11. Från Graven skriver:

  Men…. vem skall du ha avbön från?

  Mig eller Karlsson?

  Och för vad?

 12. mohammad skriver:

  Ni ortodoxa tycks vara lika envetna som flugorna kring gödselhögen, jag vill dock som en relevant utgångspunkt börja med att be dig kommentera följande frågeställning.

  Våldtäkt i hemmet kriminaliserades i Sverige 1965, förhöll det sig då innan kriminaliseringsbeslutet på så sätt att alla eller en övervägande majoritet av de svenska männen våldtog sin hustru i hemmet…?

 13. CeDe skriver:

  Ta det försiktigt med drickat mohammad!

 14. Pöbeln skriver:

  Att PEGIDA har lite bruna rötter i nazismen är väl inget kontroversiellt. Inte heller att SD är nedlusat med diverse nazisympatisörer. För att inte tala om fantasier om korståg och tempelriddare(fattiga sådana). Som sagt, inget kontroversiellt med det.

  Jag tror ärligt talat inte att Von Graven är SD sympatisör, möjligtvis är Heidegger åtminstone lite SD:are. Cede är det definitivt så som hen läser Avpixlat.

  Doktorn och Tallskog är nog för desillusionerade för att tro på något demokratiskt parti, alla är ju del av världskonspirationen. Tom Hitler o Stalin är ju lite del av Illuminaterna.

  Ja, så har vi det vanliga gardet mot fascismens fula tryna. Historien upprepar sig. Just det, som ni trodde, det kommer från vänster…

 15. Från Graven skriver:

  mohammad

  Bra relevant resonerande fråga!

  Svar: knappast.

  Jag menar heller inte att majoriteten av muslimer slår sina hustrur.

  Det jag menar är att kvinnans situation, t.ex. i Saudiarabien, eller Iran, överensstämmer med islamska urkunder och islamsk doktrin!

  Det rör sig – endast i fallet Saudiarabien – om 15 miljoner kvinnor som behandlas helt i strid med Mänskliga Rättigheter.

  Det kommer man ju aldrig ifrån!

  4:34 i Koranen = 4:34 i Saudiarabien.

  Är det så svårt att erkänna?

 16. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Helt korrekt.

  Jag är socialliberal – inte socialkonservativ.

  Min utgångspunkt är Mänskliga Rättigheter.

  Hade det funnits internet på 30/40-talet hade jag varit lika förbannad och snabb med tangentbordet över svensk undfallenhet gentemot nazisterna.

 17. CeDe skriver:

  Det var gulligt, Pöbeln. Du håller reda på vad jag gör.

 18. Pöbeln skriver:

  😉

 19. Hasse skriver:

  Varför är man nazist eller fascist om man är kritisk mot islam. Det innebär ju att de 5000 ”motdemonstranterna” är IS-anhängare, eller hur Mohammed och du med islamskt namn skall inte tala om våldtäkt överhvudtaget.

 20. Heidegger skriver:

  @Pöbeln Varför skulle undertecknad vara SD? Jag är mig själv. Tack och bock! Förövrigt tycker jag Vilks är väldigt trevligt i så motto att INGEN mer än under korta perioder är överens. Jag och Från Graven tuppfäktas t.ex. Om den fria viljan..

 21. CeDe skriver:

  ps, jag likar mig nog med Heidegger och Vilks: Jag är mig själv!

 22. Pöbeln skriver:

  Hmmm…
  Angående fria viljan debatten som jag inte deltagit i, kan jag rekommendera en ytterligare infallsvinkel.

  Bruno Latour och ANT(action network theory). Alla ting har agens(agency), levande som döda. Den fria viljan fungerar således inom ett nätverk av aktiva agenser.

 23. Från Graven skriver:

  ok – det överlämnar jag till mer kompetenta (läs Heidegger) att analysera.

 24. Doktorn skriver:

  Pöbeln,

  uppriktigt glädjande Du inte tagit min påstådda ’desillusion’ för ’fascism’ – så jag skall avslöja stora ’världskonspirationens’ hemlighet. Den börjar med medelmåttans konspiration mot det geniala. Sedan rullar den på – ’ur det fördolda’.

 25. Lars Vilks skriver:

  Det finns några hakar, argsinta moderater och hela raden av islamister kan inte riktigt få plats i ditt förslag.

 26. Heidegger skriver:

  @Pöbeln. en utopi vore att lägga ner 75% av staten och införa medborgarlön om 6500kr/mån

 27. Heidegger skriver:

  @Pöbeln. Man kunde börja med att rensa bort kontra- och improduktiva arbeten som immaterialrättsjurister, narkotikapoliser, genuspiloter, biståndshandläggare.. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialen mm..

 28. Molly skriver:

  Så tröttsamma ni börjar bli, ni etikettklistrande debattörer. Ni slänger ut att någon har djupa bruna rötter. Ni anklagar varandra för att vara SD, läsa Avpixlat, vara ointelligenta, okunniga som visar fascismens fula tryne. Ni är inte ett dugg intelligentare än de mobbare jag arbetar med, de som mobbar Stina för att hennes pappa hamnat i fängelse för att han förskingrat. Hennes rötter är kriminella som 8-åring och ska hånas! Kronprinsessan Viktoria, vars farfar-möjligen farfarsfar kände Hitler, varför Viktoria blir ansvarig för det. Eller Fredrik Reinfeldt. Han må ha mycket att stå till svars för, men att en anfader var cirkus människa och pappan alkis, det är inte FR fel. Lika idiotiskt som att anklaga ett barn, född utom äktenskapet som ”oäkta”. Ta ansvar för vad ni själva gör, era helgon! Stå för det ni tror på. Var så stolt och modig att ni törs det. Ni blir inte ursäktade för er pajkastning för att ni kan citera någon filosof. Lika bra att dra upp min släkts gamla synder. Mina rötter är ett spribrännande, tjuvskjutande, bensinsmugglande släkte, som roade sig med sång, spel och dans tillsammans med en Koskenkorva. Vem slår det i elände? Och det står jag för!

 29. Heidegger skriver:

  @ Pöbeln 15.51 Jag antar att ANT-lösningen på fria viljans problem är att förstå problemet som något rent språkligt?

 30. Doktorn skriver:

  Oklart vems förslag Professor Vilks syftat på kl. 17.00.

 31. Heidegger skriver:

  @Doktorn obligatoriskt 12.58?

 32. Doktorn skriver:

  Tack, Heidegger!

 33. Rurik skriver:

  TACK MOLLY !

 34. Doktorn skriver:

  Till alla vänster & högeranhängare!

  Ni torde vara klassiskt bildade och känna till Macciavelli. Modern sinneskontroll har undanhållits er. Naturligtvis. Gjorde Ni er omaket att på individuellt intiativ studera denna o säkerhetstjänsters dagsaktuella potential – insåge Ni omedelbart att Ni utgör dompterat vilt i samma båt. Framtiden är inte -ism, utan Ert innanmäte.

 35. Doktorn skriver:

  Denna blogg är omöjlig. Trots korta inlägg saboterar ’spamslussen’. Den fungerar likt modern musik, uppmuntrar stillastående klang utan melodi eller tanke, utöver accidentellt buller. Detta sagt med symfonikompositörs auktoritet.

 36. CeDe skriver:

  Doktorn får göra sig omaket att byta ut ett c till ett h.

 37. Heidegger skriver:

  @Doktorn. För att byta ämne.. Doktorn verkar bildad är han månne samlare av något slag -klockor, inkunabler eller autograferade brev?

 38. Doktorn skriver:

  Heidegger,

  Min magnifike farfar, som lämnade tsarens Kronstadt efter 8 år i villervallan 1917 med orden, ”gå ni ut på sta’n pojkar och gör er revolutsia, men något gott får ni ut av det”, var passionerad frimärkssamlare. Jag har bara läst, sökt kunskap och komponerat, samt målat, mest i yngre da’r.

 39. Doktorn skriver:

  Fan!!!! Åter fast i Slussen, Heidegger.

 40. CeDe skriver:

  Doktorn – jag blev nyfiken på ditt komponerande.
  Kan du inte glädja oss här på bloggen med ett litet smakprov.

 41. Ludvig K skriver:

  Hörru Tallskog, kan inte du bara gå och dra något gammalt över dig. Förslagsvis den där artikeln.

 42. Anders skriver:

  Ludvig K, vad är problemet med den artikeln? Den visar tydligt vart Alexander Bard står, oavsett om han skriver en artikel eller sitter och mobbar i Idol juryn.

 43. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  Varför?

 44. Heidegger skriver:

  Hur Bard är som person vet jag inget om, men intellektuellt har ofta sina poänger…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.