1977: Utan titel i Malmö

Kvällens storslagna föreställning i Malmö innehöll allt och just ingenting (t ex SvD). Åtta (jämte något 50-tal sympatisörer) mot närmare 5 000. En overkill av gedigna mått. Naturligtvis får man saga att tillställningen också var riktigt eländig. Varje tillstymmelse till kreativt tänkande saknades. Av antirasisterna kan man inte begära något. De var publiken och har sina fasta formler och hejaramsor. Men det visades sig att Pegida inte förmådde att prestera mer än att markera någon form av islamkritik efter ett helt vanligt recept. Detta får man på goda grunder anta eftersom praktiskt taget ingen kunde höra något av vad de sade.

Vad som var nytt var enbart varumärket och förpackningen ”Pegida”. För den som vill sälja en ny produkt borde det enorma intresset ha varit en sporre. Inte vill en förväntansfull publik möta samma gamla retorik, låt vara att den inte ens kunde göra sig hörd. I sådana stunder kommer det för mig att konsten (eller generellt ett mera kreativt tänkande) kan vara en alternativ kommunikation. I den ständigt pågående uppgörelsen mellan islamkritik och dess motstånd är redan allting sagt. Innehållet är sekundärt. Det kan förefalla som om Svenska Pegida också anser det eftersom det inte finns något program för rörelsen. Men det kan också bero på ren lättja eller oförmåga. Hade det funnits en aning medvetande om detta förhållande kunde man ha bjudit på en långt intressantare underhållning än den som nu tröstlöst pågick. Som det heter: ”Kill your darlings”.

Den islamkritiska uppgörelsen har fullgjort sin identitetspolitiska uppgift. Man kan välja samfund och mumla eller skrika ut sin övertygelse. Formen är emellertid desto viktigare och förmodligen är det så att bäst form vinner. Scenariot i Malmö kom liksom ingenstans. Den tappra lilla skaran ”vi var blott åtta man som lossa sand ibland…” malde sina undergångsprofetior medan motståndarsidan skanderade om rasister på gator och likvärdigheter.
Det fanns dock flera goda möjligheter till innovationer. Exempelvis kunde de åtta ha uppträtt med kopior av motståndarnas banderoller och skyltar och låtit oktetten stämma upp ”We shall overcome”. Ännu bättre hade det antagligen varit om man avstått från sina tröstlösa ramsor och istället satsat på en sambaorkester. Så hade motståndarna också fått en möjlighet att övergå i sambatakt vilket knappast kan vara ideologiskt felaktigt. En ytterligare intrikat vändning vore att arrangörerna blottat sina överkroppar försedda med texten ”Je suis Femen” (av en tillfällighet fick man ju med sig en nyans av den riktningen). Det brukar ju vara så man gör när man skall introducera ett nytt varumärke eller övergå till en ny förpackning.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

98 svar på 1977: Utan titel i Malmö

 1. minnesdagen skriver:

  Enligt Svd var det något 100-tal sympatisörer. Men varför pratar man om sympatisörer och inte demonstranter. Var det bara motdemonstranterna som var demonstranter ?

  ”Polisen uppskattade att upp till 5000 motdemonstranter tagit sig till Stortorget i Malmö på måndagskvällen, för att protestera mot islamfientliga Pegidas första manifestation i Sverige. Bengaler, knallskott och föremål kastades mot talare och hundratal sympatisörer, men polisen menade att det gått ganska lugnt tillväga.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pergida-overrostade-av-tusentals_4319645.svd

 2. Tallskog skriver:

  Det blev precis så som jag förutsett.
  Konstnären Vilks ser det hela som en konstinstallation och vissa är nöjda med det.
  Om man vill förändra politikens inriktning måste man först förstå hur hela systemet fungerar.
  Här är en vink;

  http://parnassen.wordpress.com/2015/02/09/begriper-du-banksystemet-gods-av-massinvandring-vill-garna-ha-krig/

 3. minnesdagen skriver:

  Bara undrar. Varför skriver tidningarna 5000 istället för 3000 motdemonstranter ?


  Kommentar från L
  Har ni någon ungefärlig uppskattning av antal demonstranter respektive motdemonstranter?
  Katarina Monikander:
  Enligt polisens uppskattning är det cirka 3 000 motdemonstranter på plats. Innanför avspärrningarna är det åtta Pegidaanhängare.

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/atta-fran-pegida—3-000-motdemonstranter/

 4. Lars Vilks skriver:

  Siffrorna varierar och det ser intressantare ut med de högre siffrorna. Angående ”sympatisörer” kan det vara riktigt. Det var ju inte fråga om någon Pegidademonstration utöver de åtta som utövade sin demo utan marsch. Sympatisörerna gjorde vad jag kunde se inget aktivt. Men motdemonstranterna aktiverade sig klart nog.

 5. Från Graven skriver:

  Det skall bli spännande att se hur det kommer att gå nästa måndag om en vecka!

 6. mohammad skriver:

  Hehe….

  Bland talarna: Henrik Rönnquist och Dan Park, Vilks gamla polare.

  Ja, jisses…

 7. Ludvig K skriver:

  Ja, nu har Dan Park tappat all trovärdighet för mig. Han är en sopprot som går med i denna ormgrop. Hoppas du får det trevligt med dina nya vänner nazisterna, Parken!

 8. Ludvig K skriver:

  Gäller även gallerist Rönnquist. Har han tappat konceptena fullständigt?

 9. Från Graven skriver:

  … Den senare [Dan Park] har suttit fängslad flera gånger för hets mot folkgrupp och har gjort sig känd som förintelseförnekare…

  Förintelseförnekare?

  När och hur manifesterade Dan Park det?

  Jag menar, vi har ju ett gränsfall till förintelseförnekare i Pöbeln här på Vilks.net så jag skulle gärna vilja jämföra ”meriter” mellan Dan Park och Pöbeln.

 10. Lars Vilks skriver:

  Dan Park agerar helt konsekvent: Att vara där man inte bör vara. Vill man ägna sig åt att strida mot det politiskt korrekta torde Stortorget den kvällen vara rätt plats. Vilka av de här åtta personerna skulle vara nazister? Eller använder du ”nazist” i betydelsen ”alla som inte tycker som jag”?

 11. Kenneth Karlsson skriver:

  Ludvig K: jag antar att Dan Park är skakad i grunden av din tappade tro om hans värdighet.

 12. mohammad skriver:

  Nej Lars Vilks,

  Nazist i dess ursprungliga betydelse avser ”tjockskalle”.

  Det sagda implicerar att Ludvig K har mer på fötterna än den i sak okunnige herr Professorn.

  Dan Park var således också på rätt plats, helt i motsats till herr Professorns gällande!

  Två fel av två möjliga, inte alls bra herr Professorn, inte alls bra…

 13. Ludvig K skriver:

  Om det är som du säger, Vilks, är Park både listig och otippad. Men varför deltar Rönnquist? Gör han det också för rena ”konstens skull”? Säger han det han säger i intervjuerna som en performans och inte som något han står för? Men jag måste fundera ett snäpp till känner jag. Min spontana reaktion är att Park inte alls gör det här som ett konstprojekt utan som något annat, av personlig övertygelse baserat. Återstår att se om han gör det. O tempora, o mores… Jag kanske misstog mig!

 14. Från Graven skriver:

  Ludvig K & mohammad

  Jag är lika mycket motståndare mot nazism som mot islamism, så jag undrar ifall ni har funderat något över det kontraproduktiva med att koppla isär definitionerna med användandet?

  Är alla som bekymrar sig över det totalitära inslagen i islam nazister?

 15. Från Graven skriver:

  Det blir ju en orimlig tolkning av begreppet nazist – eller hur?

 16. Ludvig K skriver:

  Men ursprunget till Pegida är ju lika mkt nazism som SD – därav det massiva motståndet (som jag anser att vissa här banaliserar mycket). De 3-5000 som slöt upp igår gjorde det för att markera mot nazismen. Sen kan man snacka om politiskt korrekthet. Det är ju därför det är så låst med SD, de är ju gamla övervintrade nazister. Partiets pelare vilar på nationalsocialistiska fronter, därav deras grova impopularitet i åtminstone vissa kretsar.

 17. Lars Vilks skriver:

  Vill man förklara Park får man nog göra det genom punkt och street art. Alltså hur man tänker och agerar i de kretsarna (var Sex Pistols nazister t ex?). Rönnquist har inte några konstambitioner med Pegida. Det är säkert ett personligt ställningstagande.

 18. Lars Vilks skriver:

  Fick du egentligen sagt något med detta inlägg? Utom den sedvanliga advokatyren?

 19. Från Graven skriver:

  Ja, Ludvig K, jag ser stora problem med de alltför kategoriska tillskrivningar du gör.

  Du började ju själv din karriär här på vilks.net med kollektivbeskyllningar om rasism – och andemeningen i din definition av rasism verkar vara ”att dra alla muslimer över en kam”.

  Gott så.

  Nu är problemet emellertid att analysera koranen 4:34 enligt dig – på något obegripligt sätt – blir ”att dra alla muslimer över en kam”.

  Riktigt hur det går till har du lyckats förklara med samma intellektuella skärpa som hur du förklarar att alla pegida-anhängare är nazister – d.v.s. inte alls!

  Ludvig

  Är du säker på att du klarar argumentationen?

  Eller det kanske inte spelar någon roll.

  Häva ur sig ”rasist” och ”nazist” om allt och alla som inte håller med dig är kanske det du egentligen är ute efter?

 20. Från Graven skriver:

  Jag menar… att kollektivbeskylla folk för att kollektivbeskylla muslimer…

  Det har inte fallit dig in att du framstår som ganska ointelligent?

  Ludvig?

 21. Doktorn skriver:

  S.k. ’debatter’, här liksom annorstädes, överträffar frikyrkymoral. Man skall fr.a. vara en ’god’ d-tör. ’Ond’ d-tör är ’nazist’, tjockskalle, eller ’förintlse-frnk’. Detta är oacceptabelt.

 22. Ludvig K skriver:

  Jag får nog erkänna att jag har misstagit mig… Parken är konsekvent. Att han går med i Pegida och gör deras logotyp är smått kongenialt, faktiskt. Det visar vilka gökar det är som har dragit igång Pegida. Parkens handling visar snillrikt hur absurd vår värld är…

  FG – om du måste välja, Pegida eller gruppen ”Ja till moské i Sverige”?

 23. Från Graven skriver:

  Problemet med Pegida är tvåfaldigt: dels att Pegida drar till sig t.ex. nazister; dels hur Pegida framställs av media.

  De analyser av Pegida som gjorts i Tyskland (av Frankfurtuniversitetet om jag minns rätt) ger en bild av den typiske Pegida-anhängaren som helt vanliga människor med en oro över vad islam för med sig.

  Den bilden är INTE den bild som media vill förmedla, där man ofta använder epitet som ”muslimfientlig” och ”rasistisk”.

  Dessa två – paradoxalt nog – i konflikt stående aspekter gör att jag inte skulle ansluta mig till Pegida.

  Ja till moské i Sverige?

  Vi har religionsfrihet i Sverige, så jag ser inga problem med den parollen.

  Hur så?

 24. Från Graven skriver:

  Själv då?

  Ludvig

  Du kan ju svara klart och tydligt för en gångs skull:

  Sharia? Bra eller dåligt?

 25. Obligatoriskt skriver:

  Det börjar se ganska sekt-likt ut här inne på bloggen, samma personer sitter dagligen och vaktar sin rabiata profet Vilks, säkerligen på samhällets bekostnad. Profeten Vilks som benämner alla som vänster direkt de inte tycker som Han själv. Sen att vissa i profetens församling själva bekänner sig som nazister blundar han inför. ”Den enögda profeten”

 26. Från Graven skriver:

  Obligatoriskt

  Jag har aldrig läst Vilks göra vad du skriver.

 27. Från Graven skriver:

  Obligatoriskt

  Kanske du kan ge en referens till var och när Vilks ”benämner alla som vänster direkt de inte tycker som Han själv”.

 28. Ludvig K skriver:

  Jag vågar inte diskutera islam med dig, FG. Dels är jag inte tillräckligt kunnig och dels är jag rädd att jag ska säga något som jag inte står för. Jag tror att det är det du försöker få mig att göra också. Jag tycker att det är bra att man markerar mot buffliga organisationer som har ett otrevligt sätt att hantera känsliga frågor på. Är man emot kvinnoförtryck så är man emot kvinnoförtryck, är man emot exempelvis abort så är man emot abort. Att vara emot ”islam” är emellertid buffligt och otydligt och skymmer sikten för de reella problemen tror jag.

 29. Från Graven skriver:

  Lite axplock från dagens nyheter:

  Boko Haram kidnappar fler människor

  http://www.bbc.com/news/world-africa-31313590

  Malaysiska högsta domstol upprätthåller det femåriga fängelsestraffet för ”otukt” (sex mellan män) för den främsta oppositionspolitikern, Anwar Ibrahim.

  http://www.bbc.com/news/world-asia-31286824

 30. Ludvig K skriver:

  Det går liksom inte att jämföra nazister med en gigantisk och brokig skara personer som har sinsemellan högst olika sätt att bruka islam på. För de flesta är det sätt att vara en godare människa i vardagen, vilket är allt annat än vad man kan säga om nazismen, vars kärna snarare är ett missnöje som ”en gång för alla” ska få sig ett stopp, medelst diverse folks utrotning, utdrivning etc.

 31. Från Graven skriver:

  OK, Ludvig K – vi gör det enkelt:

  Är kvinnan underställd mannen?

  Bör mannen slå henne om hon inte lyder?

 32. Ludvig K skriver:

  Du får sluta nu. Jag har slutat snacka med dig som om du är en sopprot, så då får du också skärpa dig. Jag går inte på dina tricks!

 33. Från Graven skriver:

  Ser man på!

  Ludvig K duckar IGEN på konflikten mellan grundläggande Mänskliga Rättigheter och islamsk doktrin!

 34. CeDe skriver:

  Hur ska det gå till att rädda ett land från extremism när nationen själv inte vill bli räddad.

 35. Doktorn skriver:

  Obligatoriskt

  Nyss ’dissade’ jag ’debatten’ här till ’frikyrkomoral’.
  Du skyndar Dig verkligen att falla in i ledet av ’goda’ dbt-törer. Att ’Profeten V.’ skulle benämna alla som vä. får Du däremot utveckla närmare.

 36. Obligatoriskt skriver:

  Längst upp till höger på den här sidan finns en sökfunktion, där kan ni skriva in ordet vänster. Då får ni upp alla sidor där Profeten Vilks nämnt vänster. Men var observant på att det finns en länk till äldre poster längst ner på samma sida. Jag skulle tro att detta bläddrade kan sysselsätta den törstande församlingen ännu en dag av tristess I väntan på att profeten skall komma med en ny hat-förkunnelse.

 37. Från Graven skriver:

  Obligatoriskt

  Nej – jag gör inte jobbet åt dig för att bevisa din tes.

  Hosta upp ett citat från Vilks som exemplifierar vad du påstår eller anse dig själv som avfärdad som den bluff du är.

 38. Doktorn skriver:

  Vitala d-ämnen undgår ’goda’ dbt-törer i ivern att ödsla allt krut på ’dåliga’ dbt-örer. Vad kan morden på Bernadotte, Palme, A. Lind, Charlie Hebdeo… ha gemensamt? Använd tänkandet vartill det är ägnat – djupanalys.

 39. Heidegger skriver:

  öppen fråga -är det någon som vet om Parkens dom kommer tas upp av HD eller kommer STASI-domen stå sig?

 40. Anders skriver:

  Jag förstår att du har fullt upp på dagarna FG, men här kommer ett litet citat som kommer upp om man söker i rutan till höger:

  citat
  Del 404: Skall på bokmässan

  Caroline Ringskog Ferrada-Nole drog en gammal vals: Vilks vill bara ha publicitet och odla sitt ego. Hon förstärkte offertänkandet: Detta är översitteri.

  Gäsp, gäsp, det är vänsterns uttjänta arsenal en gång till. Varför inte försöka göra någon nytta och komma med ett lite mer konstruktivt tänkande? Så länge muslimerna förblir en grupp som förklaras för svag för att kunna yttra sig och därför skall lämnas åt att på egen hand sköta sin integrering kommer bara allehanda rykten och föreställningar bygga upp en mindre lyckad bil. Öppna debattfönstren på vid gavel och se till att det blir tvärdrag (jag skrev INTE korsdrag). Se också Daniel Levins referat i GP.

  Slut citat

  Saken är den att det som sägs ovan är även min åsikt, men där blir jag tilldelad ett vänster för mycket.

  Sen kan du ta dig en funderare på vad Vilks menar när han använder epitetet kulturvänster. Är det alla kulturarbetare som inte hans uppfattning, förklara gärna vad kulturvänster är FG.

 41. Från Graven skriver:

  Jag tror att vissa debattörer här på vilks.net skulle vara mer effektiva i sin aktivism genom att stå vid något möte och vissla och banka på trummor.

  Argumentationsförmågan är ju ett skämt och består mest i ogrundade beskyllningar – med fullkomlig brist på exempel – samt så obstinat brist på dialog att Jan Myrdal hade varit grön av avund.

 42. Obligatoriskt skriver:

  Tack Anders! Skaffa ett jobb innan du är fast i sekten!

 43. Från Graven skriver:

  Anders

  Svarar gärna på dina frågor – men du har sedan tidigare lämnat frågor från mig obesvarade.

  Jag brukar föreslå en överenskommelse som går ut på ömsesidig reciprocitet i frågeställandet/svarsgivandet – annars ställer du en massa frågor men duckar själv att ge svar.

  Och detta är ett slöseri med tid – och definitivt INTE debatt.

  Deal eller no deal?

 44. Från Graven skriver:

  Anders

  svar i slussen

 45. Anders skriver:

  Var det ditt svar FG?

 46. Anders skriver:

  ok

 47. Från Graven skriver:

  Nej det sitter fortfarande fast i slussen

 48. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Har du saknat mig? Älskar du mig fortfarande?

  Visa mig ett citat där jag förnekar Förintelsen. NU! Annars gör jag slut…

 49. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Du får göra jobbet!

 50. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Var har du varit?

  Nej då – du förnekar ingen förintelse. Det vore orättvist att fortsätta påstå.

  Bara lite suddig på orsakerna – det är väl mest det jag menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.