1960: Hotade konstnärer

Den artikel som nämndes i kommentarerna kan förtjäna några ord. Det är ju tämligen klart att vad artikelförfattaren (och dessutom de som har tagit upp saken) önskar är att hotet kommer från extremhögern. Det är ganska självklart att islamisterna inte utgör något större problem för svenska konstnärer. Inga svenska konstnärer (bortsett från rondellhundsmakaren) gör några islamkritiska verk. Det var ju precis det som var tanken att påvisa när rondellhunden dök upp 2007. Det finns naturligtvis goda skäl att kritisera Islam som ideologi men som alla vet anses det inte korrekt. Dessutom tillkommer fruktan & skräck på ett lite mera avancerat sätt än vad de högerextrema tar till.

Vad som saknas i uppräkningen är Dan Park som ett antal gånger har blivit nedslagen av vänsterextremister. Och man borde väl också ha nämnt att Galleri Rönnquist & Rönnquist har fått påhälsningar bland annat genom en inslagen ruta och hot.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

129 svar på 1960: Hotade konstnärer

 1. Pöbeln skriver:

  Hehe…nu har du fått hybris…

 2. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Ja, det är lätt hänt.

  Från det ena till det andra: jag funderar lite på det där med kulturrelativism. Det hedrar dig att du är rak med den inställningen; men ser du inga faror med den?

 3. Heidegger skriver:

  @Pöbeln. Du är ju vänster.. Ni i vänstern håller ju på och gapar om att män tjänar ett par hundingar mer i månaden än kvinnor, men varför är ni tysta om att vi har 33000 hemlösa och ca 500 döda narkomarer/år (mångdubbeklt mer än holland portugal mfl) ?

 4. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Jag har ett långt inlägg till dig som sitter fast i passkontrollen…

 5. Pöbeln skriver:

  Jag har ett långt inlägg till dig som sitter fast i passkontrollen…

 6. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Vänstern, precis som kapitalismen, kristenheten eller islamismen, är ju inte ett subjekt. Jag känner inte igen mig i din beskrivning och tänker heller inte tala för den skara som har de åsikter du talar om.

 7. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Det är hursomhelst ett väldigt mycket prat om vem som känner sig kränkt hit och dit, men det är inte många som pratar om det verkliga lidande som finns i vårt land..

 8. Heidegger skriver:

  om vi la forskningspengarna för genusteori skulle vi inte behöva ha några hemlösa..

 9. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Det finns ingen korrelation mellan kostnaderna för genusteori och hemlöshet vad jag vet. Lättare att se korrelation mellan hemlöshet och klassklyftor, eller?

  Sen fanns ju hemlöshet även innan genusteori som ett akademiskt fält.

  Så kan man också säga att handelhögskolan kostar mer än genusteorin, så stäng den och rädda de hemlösa.

  Sen är ju frågan om hemlöshet enkom beror på ekonomi, eller om det finns annan social utslagning bakom. Många hemlösa kvinnor är ju också utsatta för sexuell exploatering, psykisk ohälsa osv.

 10. Från Graven skriver:

  Nu har islamiseringen lagt i en extra växel – med våld eller hot om våld skall ALL kritik och ALL oro över islamism fås att hålla käften och foga sig.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodshot-stoppar-anti-islamistisk-demonstration/

 11. CeDe skriver:

  Heidegger,

  Jag tror snarare det finns behov av genusterapi.

 12. Från Graven skriver:

  Den Saudi-arabiska organisationen Organisation of Islamic Cooperation (OIC) tänker nu stämma Charlie Hebdo.

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-muslim-leader-organising-legal-action-against-charlie-hebdo-over-mohamed-cartoons-9985984.html#

 13. Från Graven skriver:

  Så hur ser sammanställningen ut nu?

  1. Charile Hebdo var ”inte oskyldiga” (Alice Petrén m.fl.)
  2. Våga vägra ta avstånd från morden på Charlie Hebdo (Mehrako Masifi m.fl.)
  3. Stäm Charlie Hebdo (OIC, Helmersson på DN, m.fl.)
  4. Upphör med Pegida eller vi dödar er (IS)
  5. Yttrandefrihetens gränser går vid kränkning av religion

  Det är väl en ganska god sammanfattning av åtminstone en av de rådande diskurserna i världen just nu?

 14. benke busbyggare skriver:

  100 0ckså… gud vad kommentarer!

 15. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Förra året anslog forskningsrådet 1 miljard till genusforskningen, 33000 hemlösa skulle kunna få baracker för samma kostnad:
  (2500kr/mån) med motsvarande medel: 3000*12*33000= 990000000Kr

  Handelshögskolan leder till (i vissa fall) till produktiva arbeten, vilket alltså gör att HH inte bör betraktas som utgift/bistånd. Frågan är vad som är viktigast 33000 personer som ligger ute och huttrar, eller ett antal genusnazister som verkar för att avskaffa yttrandefrihet..

 16. Heidegger skriver:

  Frågan är egentligen vem som islamisterna anser kränks av RH? Är det alla muslimer eller är det i själva verket Muhammed själv? Muhammed var massmördare och är dessutom död sen 1500 år sedan.

 17. Pöbeln skriver:

  @Graven
  ”Västerlandet är behäftat med fel och utgör förklaringsmodell för en hel del orättvisor och kriser i världen?”
  Låt mig först polemisera med mig själv lite. ”America is great”, inget annat land skulle självmant, inifrån sina egna strukturer, erkänna att man med berått mod haft sin underrättelsetjänst utföra tortyr.
  I nästa mening kan jag såklart också kunna säga: ”Amerika utför tortyr för att uppnå sin imperialistiska agenda.”
  Dessa tyckanden står inte i nån slags inbördes konflikt. Jag kan tycka båda. Lite som att Soran Ismael kan vara 100% svensk och 100% kurd, eller att jag kan älska båda mina barn lika mycket.
  Jag kan också säga att islam har djupa problem, samtidigt som jag kan säga att dessa problem har en multitud av orsaker där inte alla, inte ens en lejonpart kommer sig ur koranen.
  Om jag så går närmre mitt fält, framförallt influerat av post-koloniala studier och feminism, är intersektionalitet ett viktigt verktyg för analys. Det innebär att varje konflikt eller kategori innehåller flera maktordningar. Man kan tex inte prata om könsförtryck utan att också se på klass eller rasistiska ordningar. C Spivaks ( http://www.aftonbladet.se/kultur/article11453649.ab ) ”kan den subaltern tala” försöker synliggöra den mest förtryckta i ett system, i det fallet en rasifierad kvinna i underklassen (Bangladesh där Spivak tidvis bor).
  Jag tror inte västerlandet är behäftat med fel utan snarare att det på grund av sin historia har en position där det tidvis handlar fel. Mer performativt än auktoritärt. Men jag tror också att denna performativitet ingår i alla samhällen, eller familjer för den delen.
  Här har vi kanske den tydligaste skiljelinjen, finns det strukturella eller finns det inte?

 18. Heidegger skriver:

  @Pöbeln, varför de hamnat där de gjort är väl fullständigt ointressant, många är nog psykiskt sjuka mm.. Det är väl bara slänga upp några containrar på en åker och göra det så otrevligt att ingen vill bo där frivilligt (så att inga dynamiska effekter uppstår-att folk skulle lata sig för att de garanterades bostad)

 19. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Genusnazisterna har väl varit mycket viktiga för att förändra vår kognitiva idé om kvinnans värde, tex att motarbeta sexuell exploatering vilket har stark koppling till social utslagning(hemlöshet). Prostitutionslagstiftningen är ett resultat av genusforskningen, liksom kvinnocentrum, ECPAT, arbetet mot kvinnomisshandel osv.

  Dessa är väl inte landvinningar du vill vara utan?

 20. Pöbeln skriver:

  Jag förstår fortfarande inte riktigt kopplingen mellan genusforskning och nazism. Kan nån förklara? Heidegger?

 21. Heidegger skriver:

  Snälla Pöbeln, har du läst internationella reaktioner på svenska sexköpslagen? För de som är prostituerade har situationen blivit betydligt sämre: farligare konsumenter, försäljning sker på farliga plaster, sexarbetare stigmatiseras (som feministerna tycker är bra!!!) mm. SEXARBETARNA SJÄLVA vill ha den Nyzeeländska lagstiftningen, den svenska lagstiftningen är symbolpolitik med tydliga offer: sexarbetarna. Vad gäller droger är jag för ett evidensbaserat förhållningssätt med skademinimering i fokus; Sverige har Europas högsta spridning av hepatit och dödlighet lång över snittet (trots eller p.g.a hårdaste lagstiftning)

 22. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Svenska politiker är äckliga moralister: kvinnliga narkomaner måste prostituera sig för att få tag i narkotika
  (I Schweiz ger staten dem det -med minskad prostitution OCH dödlighet förutom minskad kriminalitet – karlarna behöver inte begå inbrott för att få sin dos)

 23. Från Graven skriver:

  Heidegger

  Jag köper allt det där.

  Jag kommer ihåg vilken med vilken enastående beskäftighet och självgodhet bl.a. representanter från folkpartiet vägrade gå med på sprutbytesprogrammet (som gav möjlighet att hålla hepatit & hiv nere, samt komma i kontakt med narkomaner för att bl.a. ge dem vård) därför att det ”uppmuntrade drogmissbruk”.

 24. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  I Tyskland där prostitutionen är legaliserad har brottsligheten i sexbranschen ökat. Tyskland har också 62 gånger fler offer för människohandel med prostituerade än Sverige.
  Antar att du tänker att de prostituerade skulle få bättre arbetsförhållanden och tryggare arbetsmiljö. 2007 hade 1 procent av de prostituerade i Tyskland ett arbetskontrakt och bara ett fåtal var sjukförsäkrade.
  Legaliseringen har också lett till en explosion av marknaden med låga priser som följd. Människohandeln har ökat liksom också de olagliga bordellerna.
  I Australien där prostitutionen också är legaliserat finns bara 10 procent av all tillgänglig prostitution inom det legala bordellsystemet.

  Troligtvis kommer fler o fler att följa den svenska/norska lagen. Det blir alltid ramaskri från ultra-liberaler när man viktar rättigheter. Yttrande frihet är en sådan, rätten att köpa sex en annan….

  Och kom inte dragandes med Rose alliance. De är inte representativa…

 25. Pöbeln skriver:

  Och jag undrar fortfarande över kopplingen mellan genusforskning och nazism. Heidegger?

 26. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Om du läst vad jag skrev så skrev jag Nya Zeeland, som avkriminaliserat INTE legaliserat, viktig skillnad. Trafficking är brott som polisen skall bekämpa, inte när två vuxna människor ingår ett kontrakt. Den prostitution som beror på narkotikamissbruk, skall åtgärdas med narkotikalagstiftningen och narkomanvård. Om du tittar på Norge så är man där i färd med att avskaffa sexköpslagen eftersom den haft alltför negativa konsekvenser (de prostituerade anmäler ej).

  Jag är utilitarist i grunden, men har insett att ett liberalt defaultläge är att föredra. Om man kunde visa att sexköpslagen skulle leda till stora lyckovinster, skulle jag vara beredd att stödja en sådan antiliberal lag. Empirin tycks dock visa motsatsen. Vilka är det då vi skall lyssna på om inte om inte de som berörs dvs. de prostituerade själva -INGA ANDRA berörs. Lagens syfte är uppfostring inget annat.

 27. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Hur lyssnar du på de prostituerade? Genom rose alliance? Personlig dialog?

  Legalisering har lett till mer trafficing, mer illegala bordeller, mer social utslagning…

 28. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Var har du hört att sexarbetare skulle vara för den svenska hållningen? Pöbeln jag misstänker att du anser att DU VET vad som är bäst för sexarbetarna eftersom du läst en massa böcker av pseudovetenskapliga fransoser..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.