1959: Yttrandefrihetens gränser

Ett intressant fall för yttrandefriheten är den franske komikern Dieudonné. Han har gjort sig känd inte minst genom antisemitiska uttalanden. Men den här gången har han gripits av polis för försvar av terrorism. På Facebook har han skrivit: ”I kväll känner jag mig som Charlie Coulibaly”.
Det är klart att man kan misstänka att han försvarar terrorismen men det är naturligtvis inte på något sätt givet. Han har förklarat kontexten genom att peka ut sig själv som behandlas på samma sätt som terroristerna. Även om uttalandet är opassande bör det utan vidare kunna godtas enligt yttrandefriheten. Vi påminns samtidigt om yttrandefrihetens aktuella problem: Hur något skall tolkas. Med den saken kan det gå lite hur som helst när en domstol skall försöka förstå ett obekvämt yttrande.
Dieudonnés utspel väcker inte någon entusiasm och kommer säkert att bli en belastning för honom. Men det är en annan historia.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

65 svar på 1959: Yttrandefrihetens gränser

 1. Anders skriver:

  Från Graven, blev han inte hängd på bild med?

 2. Från Graven skriver:

  Det som är så extremt obehagligt med kackerlackbilden är ju att den använder sig av samma metod som vid avhumaniseringen av Tutsi under folkmordet i Rwanda!

  Man kallade Tutsis för ”cockroaches” (kackerlackor).

  ”Kill all the cockroaches”!

  Alltså, det Sverige som applåderade bilden på JÅ som kackerlacka är samma människor som inte skulle tveka att sätta SD-anhängare i läger i väntan på nackskott.

  På riktigt!

  Ni har väl hört Simon Forss? ”Blyplugg i pannan”, eller vad han sade? Lars Ohly om murens fall.

  ”Hugg ett nassesvin”.

  De här killarna menar det!

  En av dem jobbar f.ö. på DN!

  Jacques Wallner

  http://blogg.dn.se/laddhybridbloggen/2013/05/24/nar-laddhybriden-funkar-ja-da-ar-det-riktigt-kul-att-kora-bil/

  Han högg ju ihjäl en kille i brunskjorta.

  Helt OK merit – den får man anställning på DN för.

 3. Från Graven skriver:

  Det som är så extremt obehagligt med kackerlackbilden är ju att den använder sig av samma metod som vid avhumaniseringen av Tutsi under folkmordet i Rwanda!

  Man kallade Tutsis för ”cockroaches” (kackerlackor).

  ”Kill all the cockroaches”!

 4. Från Graven skriver:

  Anders

  Vem? Vilks?

 5. minnesdagen skriver:

  Dan Park gjorde en bild med tre personer i hängsnaror, men den kan knappast tolkas som hotfull, snarare var det så att mannen som blev misshandlad lyckas hänga kvar på bron, inte i en snara () men genom att hålla sig fast, och därmed slippa falla ner från den. Därav ’hang-on’.

  Jag tycker det varit märkligt tyst om de personer som utsatte honom för misshandeln, vad var egentligen motivet och vad fick dom för straff ? Fick dom värre straff än Dan Park ?

 6. Från Graven skriver:

  Lite perspektiv på tillvaron

  http://www.svd.se/kultur/litteratur/hakkorset-och-halvmanen_4252845.svd

  Pöbeln kommer ju att konstra bort sambandet.

  Men han fick fel trippelvaccin som barn: fakta, logik, insikt.

  Immun mot alla tre.

 7. Anders skriver:

  Från Graven, Molly och minnesdagen, Jag kan se problem i bilderna av Jimmie likaväl som jag ser problem med Dan Parks bilder, nämligen hatet. Men (minnesdagen) kom inte med en konstruktion att bilden skulle handla om yttrandefrihet i sig. Det känns väldigt naivt och konstruerat. Att ni inte blir trötta att hata så in i helvete, jag förstår det inte. Ibland får jag en känsla av att ni önskar att det skall hända ett dåd någonstans med islamister inblandade enbart med anledning för att SD skall få någon procent till. Jag tycker det är lite jobbigt att mina barn skall växa upp i ett sådant samhälle. Nä inför allmän värnplikt igen så att ni får skjuta pappfigurer med AK4, precis som jag fick göra vid I22 i Kiruna på 80-talet. Tack för svaren/ Anders

 8. Från Graven skriver:

  Anders

  Vad pratar du om?

  Har du druckit?

 9. Anders skriver:

  Från Graven, Precis, du beskriver där hur du känner inför bilden. Och så känner andra inför andra bilder. Jag tror livet blir lite roligare om man inte hatar sig igenom det. Yttrandefrihet ja, respekt inför andra människor ja. Yttrandefrihet under ansvar. Bara för att jag får så kanske jag inte behöver dra det till sin yttersta gräns. Jag får kasta batterier i soporna, men jag gör det inte. Och anledning till det är att jag känner till konsekvenserna.

  Nu måste jag avsluta, oavsett om jag nu upptäcker fler frågor eller svar när jag postar det här. (det är först när jag postar som det uppdaterar.)

  Sov gott Anders

 10. minnesdagen skriver:

  Finns ingen här som hatar, det där påståendet passar inte in som beskrivning av kommentarerna på denna blogg.

  Sen tycker jag det var en konstig länk från ’Från graven 22:43’;
  ”Sennerteg har hela tiden en nykter och balanserad ton och hemfaller aldrig till schabloner eller fördomar,”
  – Årets mest förljugna överdrift. Den där Sennerteg verkar vara i klass med Arnstad. Totalt verklighetsfrånvänd.

  ”Idén till boken fick den svenske journalisten Niclas Sennerteg i och med att han kom över en hög gulnade papper i ett antikvariat i Tyskland.”
  – Säkert, inte minsta ljug där.
  – Oj men titta vad jag hitta, en hög med gulnande papper, det ser intressant ut, måste jag köpa och studera. Nämen nu förstår jag varför Israel har problem med sina grannländer. Och titta där, en bild med Hitler som pratar med en muslim, vad kostar den bilden ?

 11. Från Graven skriver:

  Sov gott

  Men kom tillbaka snart så får vi ta det där med vem som skall avgöra vad som skall respekteras – rätten att slå kvinnor som konfliktlösningsmetod? Koranen Sura an Nisa 4:34

 12. Pöbeln skriver:

  @Anders

  Word – stoppa hatet!

  @Graven

  Gör du inget annat på dagarna än att vara kommentarsgeneral…? Om jag hade orkat hade jag upprepat vad jag redan sagt om hur jag tillåter mig att förstå omvärlden. Jag avläser inte statistiken på samma sätt som du. Vi kan nog dela en hel del uppfattningar om problem med religioner, och ja, med Islam också. Men som sagt, mina slutsattser landar nån helt annan stans än dina.

  Och hur var det där att 14% av frankrikes befolkning stödjer IS?

  Fö är det inte Sverker som ligger bakom undersökningen och uppropet som presenteras på DN, men det hinner du og inte sätta dig in i medans du keyboard fajtas med ”världen”.

  Sov gott på dig!

 13. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Men… läs vad jag skrev!

  16% (två procent mer än vad jag angav) av röstberättigade tillfrågade. Studien är gjord på ungefär samma stickprov som man gör svenska opinionsundersökningar på.

  Sverker Lenas anger ingen källa – ”undersökningen” är ett fuskverk. Hade han presenterat den som doktorand hade han blivit utslängd med huvudet föra.

  Det är ju just därför att den är ogenerat selektiv som han inte ens låtsas som att det är en riktig undersökning.

  Pöbeln – uppriktigt: hur roligt tror du att det är att debattera berömda schackpartier med en som inte kan reglerna för schack?

  Du börjar tråka ut mig. Det är ledsamt, och inget personligt, men du ger ju endast enstaviga ÅSIKTER tillbaka.

  Kan du inte bita ifrån med politisk teori, eller studier som motsäger det jag säger, eller berätta mer om din tid på semester i Turkiet; ihopblandat med lita AFA-stök hemma i Svedala? Gör det SPÄNNANDE att debattera med dig.

  Kom igen!

 14. Från Graven skriver:

  Sov gott, förresten.

  Ny dag imorgon

 15. Hemkär skriver:

  Gud så många ”sårade” det finns som nu efter attentatet i Paris uttrycker sitt avståndstagande till att döda oskyldiga människor. Vaddå oskyldiga?

  Så det är helt i sin ordning att döda skyldiga människor?
  Typ, hädat guden? Eller döda en kvinna som varit otrogen, eller någon som vill byta religion eller brutit mot någon annan av alla tossiga religösa antika reglar?

  Det är riktigt njutbart att lyssna på alla dessa guddyrkare som ser sig som offer istället för att reflektera över sin egen skuld. De är bara så imbecilla!
  Gud finns inte. Har inte funnits. Kommer inte att finnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.