1959: Yttrandefrihetens gränser

Ett intressant fall för yttrandefriheten är den franske komikern Dieudonné. Han har gjort sig känd inte minst genom antisemitiska uttalanden. Men den här gången har han gripits av polis för försvar av terrorism. På Facebook har han skrivit: ”I kväll känner jag mig som Charlie Coulibaly”.
Det är klart att man kan misstänka att han försvarar terrorismen men det är naturligtvis inte på något sätt givet. Han har förklarat kontexten genom att peka ut sig själv som behandlas på samma sätt som terroristerna. Även om uttalandet är opassande bör det utan vidare kunna godtas enligt yttrandefriheten. Vi påminns samtidigt om yttrandefrihetens aktuella problem: Hur något skall tolkas. Med den saken kan det gå lite hur som helst när en domstol skall försöka förstå ett obekvämt yttrande.
Dieudonnés utspel väcker inte någon entusiasm och kommer säkert att bli en belastning för honom. Men det är en annan historia.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

65 svar på 1959: Yttrandefrihetens gränser

 1. Heidegger skriver:

  Intressant att man i Frankrike säger sig värna yttrandefriheten genom att inskränka den: Under honörsord inskränker politiker de fri och rättigheter man säger sig värna, i Sverige och hela Väst: frågan man ställer sig är: när inträffar den situation då det inte längre finns nägot att försvara?

 2. benke busbyggare skriver:

  Tala är silver, tiga är guld. Kanske en trist sanning! Tur, att det finns visselblåsare i skilda sammanhang och från olika läger, debattörer och vassa forum för frihetens lov.
  UG gjorde i sitt sista program, gällande Österåkers kommuns ”bravader” ang. bygglov m.m., ett konstnedslag. Kommunens starka kvinna hade blivit avporträtterad. Hon hade själv beställt verket! Kostnad 30 000:- Verket var förpassat till källarförrådet. Många ortsbor yttrade sig… här skulle en bra satirteckning göra susen.
  Vi ror och vi ror…

 3. Doktorn skriver:

  Heidegger – Frankrike styrs alltjämt av Grand Orient.

  https://www.youtube.com/watch?v=AiMR8LuWcLs

  Under förevändning av kollaboration avrättadedes regissören (tillika f.d. frimurare) 1949.

  The film was commissioned in 1942 by the Propaganda Abteilung, a delegation of Nazi Germany’s propaganda ministry within occupied France by the ex-Mason Mamy. It virulently denounces Freemasonry, parliamentarianism and Jews as part of Vichy’s drive against them and seeks to prove a Jewish-Masonic plot.

  On France’s liberation, its writer Jean Marquès-Rivière, its producer Robert Muzard, and its director Jean Mamy were purged for collaboration with the enemy. On 25 November 1945, Muzard was condemned to 3 years in prison and Marquès-Rivière was condemned in his absence (he had gone into self-imposed exile) to death and degradation.

  Mamy had also been a journalist on L’Appel under Pierre Constantini (leader of the Ligue française d’épuration, d’entraide sociale et de collaboration européenne) and on the collaborationist journal Au pilori, and was thus condemned to death and executed at the fortress of Montrouge on 29 March 1949.

 4. Doktorn skriver:

  Forces Occultes
  finns på youtube även i originalversion på franska i fyra separata avsnitt och filmduken rätt proportionerad.

 5. CeDe skriver:

  Det blir mer och mer påtagligt att muslimska kvinnor inte vill eller får bidraga till sin försörjning. Jag ser överallt asiatiska invandrarkvinnor livligt arbetande med allt som kan stå till buds. Men ännu har inga slöj-eller burkabeklädda kvinnor synts till städande i varken trapphus eller sjukhuskorridorer.
  Det kan ju inte vara brist på arbete eftersom vissa jobbar. Här måste nog en förändring ske om integrationen ska komma igång.

 6. CeDe skriver:

  Den turkiske premiärministern som gick med i yttrandefrihetsmarschen i Paris säger nu att yttrandefriheten inte inkluderar förolämpning.

  Att islam är en enda stor förolämpning mot kvinnor och barn och ”otrogna” föresvävar dock inte den gode turken.

 7. Robert Andersson skriver:

  http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/09/25/remarks-president-un-general-assembly

  …the strongest weapon against hateful speech is not repression; it is more speech…

  https://christianengstrom.wordpress.com/2011/08/16/yttrandefrihet-ar-idioters-ratt-att-ha-fel-2/

  Det allra mesta som ser ut som ren dynga är ren dynga. Men det är i den här gödselstacken som frön till nya sanningar först dyker upp, så vi måste stå ut med lite skitstank för att inte förlora viktigare värden.

 8. Från Graven skriver:

  Anders

  Ja; byt ut Jimmie Åkessons huvud mot Benjamin Netanyahu; publicera; och se hur Sverige delas i två läger: vänstern som applåderar med Linderborg i spetsen, samt de som associerar gasningen med förintelsen och tycker den är förkastlig. Rättsväsendet skulle nog tendera att vända blinda ögat till – som t.ex. Tyko Gullmo, kammaråklagare, gjorde härförleden.

  Byt ut det mot profetens; publicera, och se hur länge du överlever överhuvudtaget.

  Även kränkningar relativiseras kraftigt.

 9. Tallskog skriver:

  Hur länge ska ”vinnarna” av 2 Världskriget diktera vad européer får skiva/säga?
  http://sv.metapedia.org/wiki/Bruno_Gollnisch

 10. Doktorn skriver:

  Herr Bruno Gollnisch borde intressera varje yttrandefrihetsikon. Uppenbart är denna frihet inte mer värd än i gamla goda skrotade rådsrepubliken. Tillåtet är att prisa styrande elit och dess agenda precis hur man önskar, medan all kritik inklusive vetenskapligt ifrågasättande av demoniserande myter den sprider om blonda nordeuropéer är alldeles förfärligt ’haram’ varje frihetskämpe lärt sig undvika.

  Intelligentians självuppskattande lärda debatt är en cirkus.

 11. GG skriver:

  TIMELINE: THE NORDIC ROOTS OF THE CHARLIE HEBDO MASSACRE

  http://upnorth.eu/timeline-nordic-roots-charlie-hebdo-massacre/

 12. Doktorn skriver:

  Heidegger!

  Eliten äger media och avleder sin utövade kraftiga repression genom (påbättrade) draman om Islamisk intolerans. Islam agerar villigt ’patsy’ och benägna frihetshjältar försvarar hjältemodigt ’yttrandefriheten’ – vilken sedan kriget ständigt urholkats och nu är farligt nära noll. Historiska förlopp är lagstadgade.

  Det är bedrövligt!

 13. Tallskog skriver:

  För några dagar sedan gick de politiska ledarna i armkrok på Paris gator för Yttrandefriheten, sedan…

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/over-50-gripna-for-forsvar-av-terrorn-i-Paris

 14. Anders skriver:

  Från Graven, hur förhåller du dig till Dan Parks Zyklon B och hakkors utanför judiska församlingens lokaler i Malmö?

 15. Heidegger skriver:

  Anders! Låt folk pyssla med va fan dom vill så länge det inte rör sig om uppenbara hot eller förtal (uppenbara lögner som skadar någon) på yttrandefronten! Samhället håller på att utvecklas till en polisstat med ståndigt uppfinande av nya metafysiska brott..

 16. Anders skriver:

  Heidegger, läs det som skrivits ovan av både mig och Från Graven. Frågan ställdes förövrigt direkt till Från Graven.

 17. minnesdagen skriver:

  Anders;
  Ang. Dan Parks låtsas Zyklon B burk upptejpad i Malmö.
  Det är en installation fått en del uppmärksamhet, men mer intressant är det tatuerade numret han har på armen, eftersom tatueringen bevisar att han är en förintelseöverlevare. Iallafall räckte det som bevis en gång i tiden.

  Dieudonné har en egen Charlie-omslags-karikatyr på sin webplats:

  http://quenelplus.com/creations/dedko/manuel-valls-est-plutot-je-poursuis-dieudo.html

 18. Molly skriver:

  Anders
  Jag väljer också att svara på frågan eftersom den är aktuell just nu. En judisk kvinna, ville beskriva avsikten med zyklon-burken för några vänner. Burken var köpt på Lidl. Dan Park sparade kvittot på var burken inhandlats. Alla (visste) att Lidl är ett tyskt företag, ägt av judar. Dan Park ville i en demonstration (vilken vet jag inte personligen) påminna de demonstrerande att aldrig glömma förintelsen. Den judiska kvinnan sa att judarna själva insåg Dan Parks avsikter.
  Min egen ”kunskap” om saken kom vid ett besök i Moskén i Malmö dit vår arbetsplats blivit inbjudna för en information om den judiska tron. Det var en mycket trevlig stund med duktiga föreläsare som besvarade våra frågor. En person ställde då frågan: Ni har blivit utsatta för hot och mordförsök här och ute på stan. Vem hotar och förföljer er? Det blev tyst en lång stund. Men frågan var ställd och föreläsaren ville svara. Då sa hon: Av de mordförsök och bränder, stenkastning och andra övergrepp är mer än 99 % av angriparna muslimer. Vi blev knäpp tysta.
  Hon berättade att hon inte kände några hot från den svenska befolkningen. Tvärtom kunde troende kristna gå med i Kippa-vandringen av solidaritet med det judiska folket.

 19. Från Graven skriver:

  Anders

  Det beror på enligt vilken skola man vill bedöma.

  Enligt den amerikanska yttrandefriheten så är burken inget problem. Yttrandefriheten upphör först vid hot med ett omedelbarhetsrekvisit.

  Den svenska är snävare; och sedan missaktningsdelen i den nya hetslagstiftningen, har vår system blivit direkt farligt. Det är nu oklart om det är straffbart att kritisera islam (Hess-fallet); vi får se hur det går i hovrätten.

  Zyklon B-burken tycker jag personligen är problematisk enligt svenska skolan (men jag föredrar som sagt den amerikanska).

 20. Anders skriver:

  Var inte Lars Vilks rubrik 1959: Yttrandefrihetens gränser.
  Jag visade på en satir om SD och nämnde om något liknande av Dan Park. Någon tar illa över den ena och inte den andra. Jag påtalar att när ni skriver om yttrandefrihet gäller det endast sådant som smeker er medhårs. Vad ni halkar in på har jag inte en aning om, ni tycks bara dra iväg i samtal dit ni själva vill gå. Våga ta obekväma samtal så kanske ni framstår som en gnutta seriösa. Av vilken anledning ger du mig det svaret Molly? Förklara gärna det och inget annat. Jag känner väldigt väl till att det finns motsättningar mellan judar och muslimer i vissa delar av världen, tror ingen har missat det. Och du tror seriöst att Dan Park skulle vilja stryka judarna medhårs med Zyklon B burk? Jag tror att om du säger det till Dan Park så tar han det antingen som en förolämpning eller så är han expert på efterhands konstruktioner. Om jag inte missförstår dig Molly? Du kanske tycker att den är lika osmaklig som jag? Eller är den bra men Jimmie som kackerlacka är inte så bra?

 21. Anders skriver:

  Från Graven, Den här då? Nu vet jag vad du tycker om de övriga.

  http://www.exponerat.net/svd-kackerlacksbilden-av-akesson-kommer-att-gynna-sd/

 22. Heidegger skriver:

  @Anders

  Du håller på med en politisk agenda. Nivån här på vilks.net brukar vara högre än så. Diskussionen handlar om yttrandefrihet och den gäller självklart i alla riktningar;självklart är det lika anstötligt när personer i Frankrike fängslas för visat stöd till terrorister som när Dan Park burades in.

 23. Heidegger skriver:

  .. diskussionen kring Park handlar naturligtvis inte primärt om verkshöjd utan om yttrandefrihet apropå din Åkesson-jämförelse..

 24. Från Graven skriver:

  Anders

  Jag tycker den bilden främst är ett strålande analytiskt instrument för de dubbla måttstockarna i det oacceptabelt godtyckliga svenska rättssystemet.

  Som jag sade; byt huvud och begrunda konsekvensen:

  1. Jimmie Åkesson – applåder; enstaka problematiseringar
  2. Mommodou Jallow – fängelse & skadestånd (trots att Jallow är offentlig person)
  3. Netanyahu – se Jimmie Åkesson
  4. Shylock – här blir Paris nog en vattendelare
  5. Profeten Mohammad – hetsdömd, men med oklar påföljd; säker död.

 25. Från Graven skriver:

  Anders

  Ett annat spännande experiment är tidslinjer:

  Från Tintin – via Kannemeyer – till Park

  Tintin går. Kannemeyer hade kanske sluppit undan innan Park; efter Park tror jag det vore oklokt att visa vissa Kannemeyer skild från sin ”kontext” (”sammanhang” på svenska)

  Hade Rönnquist & Park varit smarta hade man haft en problematiserande introduktion; ett föredrag med ljusprojektor och en ”gradient” från Tintin, via Kannemeyer, till en varnande ”varudeklaration” och sedan avtäckande av Parks verk, ett efter ett, med diskussion & frågor, & förklaringar från Park, runt varje verk.

  Då tror jag de hade haft en chans redan i hovrätten.

  De hade i alla fall gjort det väldigt besvärligt för HD.

  Men de hade för bråttom, och sköt från höften.

 26. Från Graven skriver:

  Anders

  6. Jesus – helt oproblematiskt; avfärdat som ”redan gjort”

 27. Molly skriver:

  Jag svarar gärna Anders
  Jag besökte Dan Parkss utställning och försökte sätta mig in i vad varje tavla kunde dölja för budskap. Några var enkla, som den katolske prästen som lät sig ”behandlas ” av en liten korgosse. En stilig Nazi-officer, leende skådade ner från en tavla. På hans uniform stod ”läkare utan gränser”. Då hörde jag några unga arga personer som utbrast att Park ”hyllade en nazist”. Jag kände igen Josef Mengele, den djävulska läkaren som dödade miljoner fångar i konzentrationslägret. Han log mot oss besökare och sa: JAG ÄR HÄR NU. För mig, som minns kriget och fasan för nazisternas brott såg en VARNING. Se upp! Jag är här! De unga gaphalsarna tolkade genast bilden som en Hyllning!” Alla konstverk kunde jag inte tolka.Därför behövde jag fråga om flera av verken som jag inte automatiskt begrep. Fittmålningen, t.ex. där Dan Park ritat in en taggtråd på blygdläpparna,och skrivit ”Fängsla Fittan”. kunde hänvisa till könsstympning och/eller kvinnans ofrihet inom islam. Nu fanns inte zyklon burken på utställningen, så det kunde jag inte fråga om. Jag deltog inte heller vid den aktuella demonstrationen, Därför frågade jag andra, som sett tavlan, pratat om den och som kunde ge mig sina synpunkter. Jag skaffar mig inga synpunkter på verk jag aldrig sett, men jag vidarebefordrade analysen till dig, att tycka vad du vill om saken.

 28. Anders skriver:

  Från Graven, Och så till frågan igen: vad tycker du om den här bilden? Din personliga åsikt, inte rätten eller någon, enbart din åsikt. http://www.exponerat.net/svd-kackerlacksbilden-av-akesson-kommer-att-gynna-sd/

 29. Från Graven skriver:

  Den här är spännande också

  http://www.flashback.se/artikel/3879/trojan-med-jimmie-kesson-med-en-pistolpipa-i-munnen-ar-laglig

  Laglig, men byt ansikte till Jallow (stod på V’s riksdagslista?) och du hade får skaka galler per omgående.

 30. Anders skriver:

  Så du Molly tolkar Dan Parks bilder som lite PK?

 31. Från Graven skriver:

  Anders

  Oproblematisk; förutsatt att vissa justeringar görs av konsekvensskalan jag listat ovan.

  Måste jag välja utan förbehåll: juridiskt oproblematisk; djupt konsekvensproblematisk

 32. Anders skriver:

  Från Graven, Jag tolkar ditt uteblivna svar som ett svar. Jag tycker ingen av de med Jimmie är ok.

 33. Heidegger skriver:

  @Anders. Det är väl ganska uppenbart att bilden okontroversiell PK-dynga _vad skulle vara intressant med den?

 34. Från Graven skriver:

  Anders

  Uteblivna svar?

  Precisera vad mer du behöver, så skall jag se vad jag kan göra för dig så att du blir nöjd!

  Den med pistolpipan är den riktiga skandalen.

 35. Från Graven skriver:

  Den hade nog problematiserats – iallafall i media .- t.o.m. i USA (om det varit en amerikansk politiker).

  Obama tror jag hade varit ett klockrent (sagt med amerikansk accent): ”Federal offense!”

 36. Från Graven skriver:

  ”Oh, you shouldn’t have gone ahead and said that – It’s a federal offense to threaten the president. Even if you don’t mean it”

  ”Oh, I mean it, alright”

  Vilken film?

 37. Anders skriver:

  Jag frågar bara om den bilden jag delat här 3ggr är ok att publicera i media, som den gjordes för ganska länge sedan. Ja eller nej?

 38. Anders skriver:

  Heidegger, vilken bild du pratar om har jag inte en aning om. Beskriv den.

 39. T.B. skriver:

  Vad är det för en idiot som kallar sig för ”Heidegger”? Vet du inte att han var nazist?

 40. Från Graven skriver:

  Jamen – jag försöker ju svara på det!

  Vi skall ju ha likhet inför lagen – det har vi inte!

  Det beror på vem som vad om vem. Muslimska S-politiker lagförs ju t.ex. inte för hets mot judar. En kommentar om böneutrop och du lagförs direkt

  Du kan hota Jimmie Åkesson – och komma undan med det; men visa missaktning mot Jallow och skaka galler.

  Kackerlacksbilden menar jag är oproblematisk (enligt gammal modell – offentlig person får tåla mer) och särskilt som jag gillar det amerikanska systemet.

  Men då skall man väl få använda samma bild på Jallow, i rimlighetens namn. Men det tror jag inte går ostraffat.

  Jag tycker inte jag kan uttrycka mitt missnöje med bilden tydligare än så.

  Men den ÄR juridiskt oproblematisk!

  Vad mer vill du att jag skall säga?

 41. Från Graven skriver:

  Artikeln av Sverker Lenas?

  Den är ju ett en regelrätt skämt!

  Han har ”glömt bort” vartenda konkret allvarligt hot mot konstnärer från muslimer/islamister som förekommit de senaste 7 åren.

  Et skämt!

  Gör inte bort dig nu igen Pöbel, vi har haft nog av den varan här på Vilks.net

 42. Från Graven skriver:

  ”Men i Sverige är det inte främst militanta islamister som står för hoten”

  Självklart har Sverker Lenas rätt om man väljer att bortse från 1) överfallet på Lars Vilks i Uppsala, samt de flertal 2) planer på att mörda Vilks, som tack och lov avslöjats i tid, eller Sveriges Radios medarbetare(!) Täppas Fogelberg, som tyckte att 3) Vilks hus skulle ”brännas ned” och aktionen ”läggas ut på YouTube”, eller 4) hoten mot Nerikes Allehanda, efter publiceringen av teckningarna från Jyllandspostens tävling, eller 5) hoten mot Galleri Rönnquist i samband med Vilksutställningen.

  Man väljer ju den verklighetsbild man vill presentera.

  Här har Sverker Lenas gjort ett utmärkt selektivt jobb.

 43. Molly skriver:

  Anders
  Ett råd till dig. Ha inga fördomar om mig, Du blir bara besviken. Men en sak kan jag lova dig Dan Park är ett geni! Folk som klistrar på grabben sina fördomar och analyser är med stor sannolikhet mycket svagare i tanke och kunskap än Dan Park är. Men deppa inte ner dig Anders. Kämps på.

 44. minnesdagen skriver:

  Anders;
  Bilden på Åkesson är otrevlig, men vad är värst, att
  1) han avbildas som kackerlacka eller
  2) att han skall bli ihjälgasad ?

  Det är en form av yttrandefrihet att få publicera sådana bilder, men bilden är också MOT yttrandefrihet eftersom bilden visar att man bör gasas ihjäl om man yttrar åsikter som SD.

  Alltså, bilden kan ses som ett hot, och än mer hotfull är förstås bilden med pistolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.