1958: Yttrandefrihet, igen och igen,

Yttrandefriheten har varit het under många år. Men jag antar att den nu har kommit in i ett mera avgörande skede. Tidigare har försvar för yttrandefriheten varit något som har väckt misstankar om en dold agenda. Nu har den blivit nästan rumsren men dock otroligt problematisk. I dagens SvD förklarar man varför man inte trycker bilder av profeten ”vi har respekt för olika religioners föreskrifter och inte medvetet vill kränka och såra. ”Man kan inte vara helt säker på att det är skälet. Det låter lite bättre än att avstå på grund av fruktan & skräck. Frågan som dyker upp är hur man avväger mot andra intressen. Bör man t ex inte respektera den religionskritiska aspekten? Eller konsten? Hur som helst skall man trycka Charlie Hebdos förstasida. Det motiverar man med att det har stort allmänintresse samt att bilden kan tolkas som försonande. Nåja, vad har väl en dagstidning med yttrandefriheten att göra?

En fråga som livligt diskuteras i kommentarspalten är hur man skall uppfatta Islam. Som det länge har stått till har vi en sida som åberopar religionsfriheten och en annan som ser Islam som en politisk ideologi. Jag skulle vilja säga att den senare har de starkaste argumenten. Den helt övervägande delen av den muslimska världen styrs teologiskt och det för förstås också med sig frågan om hur muslimer i väst ser på saken. Under alla omständigheter är det ett problem. Det är emellertid vanligt att man vägrar se problemet och säger som Eli Göndör i Aftonbladet: en religion bland andra.
Det tycks inte gå upp för försvararna av Islam att religionen måste moderniseras på så sätt att religiösa dogmer inte får motivera politiska beslut och ordningar. I den stund islam blir som andra religioner, en privatsak, kan man tala om en religion bland andra. Jag vet naturligtvis att förhållandet mellan religioner och politik aldrig är absolut men i huvudsak fungerar det i västvärlden. Och man kommer inte ifrån, alla relativiseringsbehov till trots, att väst i detta fall får sägas vara positivt förebildlig. Islams brist på modernisering är inte på något sätt ett kontroversiell påstående, det är ett välkänt problem även om Göndör låtsas som om det regnar.

Angående konstvärlden och Charlie Hebdo har jag faktiskt funnit en artikel i den tyska Art. Med anledning av händelserna har man gjort en intervju med Kurt Westergaard.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

33 svar på 1958: Yttrandefrihet, igen och igen,

  1. Anders skriver:

    Om du inte litar på SVDs skäl till att inte trycka bilder av profeten, varför skall vi då lita till din anledning med yttrandefrihet projektet? Du har ju onekligen dragit igång något som som ser ut som mycket mer, speciellt i samarbete med din gallerist. Eller kommer ert samarbete upphöra nu när han träder in i den mer extremistiska världen? Spännande att se framöver. Tipsar dig om att Avpixlat har dragit igång en satir tävling, kanske något för dig?

  2. benke busbyggare skriver:

    HÄDELSENS KÄRNA

    Voltaire skrev och propagerade för att ”Den stora skökan” skulle få mindre makt över själarna i den katolska världsordningen. Voltaire behövde skydd… Vilks skrev häromdagen i sin blogg, ” …, den som äger en övertygelse och identitet har sitt eget skruvstäd”. Att frigöra själar som sitter fast i dogmatiska livsåskådningar, religiösa sekter, där har vi pudelens kärna.
    Se vad som hände med Livets ords ledare. Han blev visst katolik, ett steg i rätt riktning för hans del, måhända!
    Lars Vilks, Sveriges Voltaire.

  3. Lars Vilks skriver:

    Angående SvD (eller tidningars skäl att inte visa överhuvudtaget) är det befogat att notera det i regel onämnbara fruktan & skräck. Vad som har hänt med Jyllandsposten och Charlie Hebdo kan inte vara något tilltalande för publicister. Det är naturligtvis lätt att dras in i mera extremistiska kretsar när man hamnar i området islamkritik. Hamnar man där blir man utstött av PK och väl mottagen på den andra sidan. Emellertid har jag konsekvent under snart åtta år alltid hållit min egen linje. För övrigt deltar jag inte i satirtävlingar, jag är ingen karikatyrtecknare.

  4. Doktorn skriver:

    När jag sökte material om den store narcissisten Voltaire – vars piedestal i idéhistorien Benke Bus tänkte bror Vilks kunde få dela

    stötte jag på följande

    ”I själva verket finns det en annan och till stor del en oregistrerad historia. Den berättar om en historia som skiljer helt från vad som står i våra hygieniserade läroböcker. Den berättar om en historia att avsiktligt skapa krig, för att finansiera revolutionens förändringar av regeringar och använda konflikten som metod att skapa en ny världsordning.” Ur ”America’s Secret Establishment” av prof Antony Sutton

    http://uppenbar.info/uppenbar/rev/EU3.html

  5. Från Graven skriver:

    Det här blir lite av en dubbelpost – men den andra tråden börjar bli ganska lång.

    Frågorna på bordet är ju ifall islam är ”en fredens religion” eller ej; ifall Europa håller på att ”islamiseras” eller ej, och ifall man är ”främlingsfientlig” eller rentutav ”rasist” om man ger sig i kast med att analysera frågorna.

    Vi har ju tittat en del på islams doktrin – vilken inte är särskilt smickrande för islam – t.ex. vad avser kvinnans ställning inom islam, samt våldsbejakande attityder gentemot icke-muslimer.

    Man landar ofrånkomligen på frågan ”hur representativ” det som uppfattas som extrema avarter är för muslimer i gemen. F.n. är diskursen något i stil med att ”en mycket liten fraktion av en mycket stor muslimsk världspopulation ger en obalanserad bild av hur ”muslimer” tyckewr och tänker” Kortfattat: ISIS ger det islamska världssamfundet dåligt rykte.

    Det som håller på att omdefiniera spelplanen är att kvantitativa data börjar ackumulera.

    För de som är intresserade har vi nött oss igenom en ”uppvärmning” i debatten där olika debattanter fått en chans att tänka igenom sina utgångspositioner; och denna ganska volatila ”dialog” går att scrolla sig igenom i de senaste trådarna.

    Därefter har vi börjat (helt enligt ”Grannens” förhoppning) ”utveckla” debatten med några smakprov på de kvantitativa data som finns att tillgå.

    Det först smakprovet kommer från PEW Research och gå igenom attityden gentemot Sharia för ett antal islamska stater.

    En del hickar till inför vissa data. I t.ex. Indonesien, världens fjärde folkrikaste land, med en kvarts miljard invånare (den muslimska världspoulatione är ca 1.6 Miljarder) så är 71% av de tillfrågade positivt inställda till Sharia.

    Nästa del i följetongen är ett kvantitativt smakprov av attityder gentemot ISIS i de största EU-länderna (GB, Germany, France).

    En oroväckande del av resultatet ser ut som följer:

    ICM Resarch (gå in på icmunlimited.com)
    Attidydundersökning angående ISIS för Storbritannien, Tyskland, Frankrike, 11-13 July 2014.

    Av den Röstberättigade befolkningen indelade i åldersintervallen 18-24. 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+

    Så fördelar sig nettot av de positivt inställda, som följer – 27, 22, 20, 10, 10, 11% – enligt frågan:

    Q2 From what you know, please, tell me if you have a very favorable, somewhat favorable, somewhat unfavorable or very unfavorable opinion of the Islamic State of Iraq andthe Levant otherwise known as ISIS?

    Det viktade total-netto för för åldersgrupperna röstberättigade blir 16% för frankrike (motsv 2% för GB, 7% för Tyskland)

    Frankrike har en stor population från tidigare franska kolonier i nordafrika.

  6. Från Graven skriver:

    I tråden ”Yttrandefrihet, igen och igen” är det dags att börja ta med den i analysen i debatten.

    I följande klipp – av Lars Vilks försök att visa ett islamskt underground-verk (från Iran?) – står tre meningar ut: ”Allahu akbar”, ”Vill ni inte ha problem – ta ut honom [Lars Vilks] från Uppsala” samt inbjudarens avslutande mening ”På grund av säkerhetsskäl blir det ingenting [mötet avbryts].

    De som vill se hur yttrandefriheten ser ut idag i Sverige kan titta på klippet som följer.

    https://www.youtube.com/watch?v=TBZcCAxgdzo

    I Paris tog man steget längre att tysta yttrandefriheten.

  7. Från Graven skriver:

    Enligt YouTube-kontots innehavare är klippet ovan blockerat i följande länder: Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Polen, Italien och Israel.

  8. CeDe skriver:

    Från Graven, ge dig själv och Vilks en liten chans att få hämta andan!

  9. Ludvig K skriver:

    Men vad hjälper detta befolkningarna i Paris förorter? Analyserna här slår fel anser jag.

  10. Från Graven skriver:

    CeDe

    Lars Vilks har min mail-adress; vilken vi sporadiskt använder. Tycker vår värd att det blir för mycket så dyker det upp ett mail.

  11. Från Graven skriver:

    Ludvig K

    Kan du precisera vad det är som slår fel?

  12. Molly skriver:

    Denna blogg är den enda blogg där man för en vetenskaplig, demokratisk diskussion i motsats till alla tyckanden där rasistkorten svingas i debatterna.
    Tack för den! Låt inte debatten tystas!
    Dessutom är debatten roligare än de flesta TV-program

  13. Heidegger skriver:

    @Från Graven. Man ska nog iof alltid ta attitydundersökningar med en nypa salt, det finns alltid stora potentiella mätfel i sådana undersökningar. 14 procent låter onekligen extremt, och borde leda till nya fördjupade undersökningar..

  14. Heidegger skriver:

    ..20-30 procent kanske inte ens tolkar frågan adekvat.. Men det skulle onekligen vara intressant med en studie från Sverige..

  15. Från Graven skriver:

    Heidegger

    Javisst.

    Men i kvantitativ forskning utgår man från det man de facto har – med det explicita förutsättandet att alla undersökningar är behäftade med slumpfel och systematiska fel. En undersökning kan t.o.m. förkastas helt – men då skall det göras med en noggrann motivering av varför, grundat på en redogörelse för var och hur metodfel begåtts.

    Efter hand som undersökningar ger resultat så gör man om dem och förfinar metoderna.

    Jag vill återigen citera ordförande Mao – en tusenmila-vandring börjar med första steget. I den kvantitativa analysen av attitydundersökningar inom den islamska världen bör vi därför ta ett steg framåt, med fler undersökningar. Inte ett steg tillbaka och stryka ett streck över det som gjorts.

    Så kom igen – analysera och kritisera undersökningarna – men gör det objektivt, och med verifierbara/falsifierbara framställningar.

    Att avfärda data på grund av en subjektiv ”skepsis” är en metod förbehållen marxister.

  16. Från Graven skriver:

    Jag har angett källorna – så in och gräv! Analysera och kritisera – objektivt!

  17. Molly skriver:

    Heidegger
    Vem vågar göra en sådan undersökning i Sverige?
    Hur många vågar säga sanningen?

  18. Från Graven skriver:

    Eller presentera andra kvantitativa studier som ger mer trovärdiga resultat åt vilket annat håll som helst.

    Vilket som, går bra för mig

  19. Från Graven skriver:

    Heidegger

    Informationsansvarig för studien heter:

    Sabrina Mohit
    Tel: 0044-(0)20-7845 8352

    sabrina.mohit snabel-a icmunlimited.com

    Maila henne eller ring henne och upplys henne om att du finner studien otillförlitlig – jag är övertygad om att hon gärna redogör för hur studien genomförts och är villig att lyssna på dina synpunkter.

    Lycka till!

  20. Heidegger skriver:

    @Från Graven Nja jag menade bara att det alltid finns systematiska fel i attitydundersökningar frågan är hur stora de är.. har man flera oberoende studier som visar samma sak ökar ju trovärdigheten..

  21. Heidegger skriver:

    Den här är lite daterad och från politisk inkorrekt källa:

    http://www.d-intl.com/2013/12/17/de-flesta-europeiska-muslimer-vill-ha-sharia/

    ..onekligen skrämmande..

  22. BCCDR skriver:

    Många som yttrar sig i denna sak verkar inte begripa att det finns både tid och rum. Mycket av det man idag kan göra i vårt rum, kunde man inte göra i vårt rum för ett antal hundra år sedan.

    1800-talets europeiska ”upptäcksresande”, höll nog vist tand för tunga om vad han tyckte om utseendet på hövdingens favorithustru. Men han kunde ju berätta det när han kom hem.

    Hans berättelse nådde aldrig hövdingen. Idag bor halva hövdingens by hos oss – den har emellertid bara rest i rummet, ej i tiden. Och i byn har man internet.
    Globaliseringen verka i bägge riktningarna.

    Och våra lagar gäller bara i vårt rum och i vår tid.

  23. Tallskog skriver:

    En annan väsentlig dimension av Yttrandefriheten;
    vad händer om en individ vill varna utomstående för onda avsikter som den egna gruppen har?
    David Cole har erfarenhet av detta:
    http://takimag.com/article/hate_speech_derby_mohammed_vs_auschwitz_david_cole#axzz3Oo4AONAt

  24. Från Graven skriver:

    Heidegger

    Fair enough

    Jag ber om ursäkt för mitt burdusa sätt!

  25. Doktorn skriver:

    Med David Cole på tapeten i kommentatorslinjen känner man sig nästan hemma. Bankirerna hade Tyskland i sitt våld efter VK 1 och Hitler hade icke varit möjlig utan deras planering. Problemet i världens idéhistoria är västerlandets unika kreativa framgång. Övriga kulturer misslyckades pga. toppstyrning. Än dök de under i opiumkrig, än stannade de i medeltiden. En av dessa toppstyrda konkurrenter lyckades hävda sig genom underminera det framgångsrika västerlandet. Denna starkt neurotiska kultur existerar genom att ständigt såga av den gren de satt sig på. Assimilras de i Väst upphör de vara en ’utvald’ ras. Många gör så ändå och är mina vänner. Nämnda kultur har tagit kontroll över finans och media. De har intrigerat fram oro i ökenländerna och planerat vår nationella undergång. Sålunda hoppas de själva snuva oss på frukterna av vårt arbete. Muslimerna är egentligen offer till deras maktambitioner och hade mycket hellre stannat kvar i sin invanda medeltid. Vi är också offer – fördummade eftersom bedrägeri inte är någon väsentlig del av vår kultur. Befinner eder! Sluta käbbla med olycksbröder och vänd er mot den verkligt farlige fienden!

  26. Doktorn skriver:

    Tyvärr ansåg stavniningskontrollen att jag istället för ’besinnen’ hade avsett ’befinner’.

    Dumhetens nutida hegemoni.

  27. ulf skriver:

    hej

    ”Principen är att det går att skoja om vad som helst men inte hur som heslt. Då måste man tänka sig för” Citatet är hämtat från Erik Blix

    Har du – Lars Wiks – samma åsikt?

  28. Pöbeln skriver:

    @Doktorn

    Vi kanske inte tycker att de få judar som finns kvar efter dina vänners framfart med ”sions vise” i hand bör behandlas med något annat än respekt.

  29. Lars Vilks skriver:

    Jodå, men det är tämligen banalt. En profetbild kan t ex alltid produceras som en vit kvadrat: ”Övermålad profet”.

  30. Doktorn skriver:

    Pöbeln et al.

    Det båtar föga diskutera fram och åter utan överblick.

    Jag tyckte jag lyckades någorlunda väl komprimera ner utgångsfakta till bara 16 rader härovan kl. 21.09.

  31. Tallskog skriver:

    Den som använt mest våld har vunnit krigen hittills. Efter 2 Världskriget dikterade segrarmakten vad som fick sägas eller inte. Börjar yttrandefriheten växa fram som ett spirande skott i en spricka i betongen?
    http://www.politics.hu/20150116/civil-liberties-union-offers-legal-assistance-to-far-right-portal/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.