1947: Särkelefanten

Olof Rudbeck föddes 1630 i Västerås. Den månglärde mannen upptäckte 1650 lymfkärlen, disputerade 1652 i Uppsala med De circulatione sanguinis. Hans storslagna verk Olf Rudbeks Atland eller Manheim dedan Japhetz afkomne…slechter ut till hela werleden…utgångne äro utkom 1679. Rudbeckius framlägger teorin att Platons Atlantis skall ha varit beläget i Sverige. Med teorin följer nödvändigheten att t ex förklara hur en rad för Sverige främmande företeelser kan ha funnits härstädes. Inte minst är elefanten besvärlig. Rudbeckius skriver: ”…talar Plato fol. 114 om elefanter, att här fanns en stor hop av dem. Elefanter är ofta införde i Sverige, men aldrig här i myckenhet sedda, och därföre förstås genom elefanter ulvar, ty man lär av Edda uti djurens namn, att man må kalla det ena djuret med det andras namn, allenast det skall igenkännas vid sina åthävor och natur, eller vid sitt bo och hemvist…Även så i en gammal visa kallas en lus särkelefant; en artig skaldeart att genom gåta avmåla det allraminsta djuret i världen genom det allrastörsta, av det hon vistas i kläderna. Ingen skall heller undra över detta skaldernas självsvåld, ty likare är att kalla en mus en villgalt och en lus en elefant emedan bägge hava djurs skapnad och gå med sina fötter, än det stjärnekikarena göra, som tillsammansätta vilka stjärnor dem helst behaga, och nämna dem vid skepps, fiskars, djurs, fåglars och människors namn, där likväl icke den ringaste liknelse är till sådant….Att nu här av Plato ulvar kallas elefanter på skaldeart vises strax av Platonis efterföljande ord, i vilka han kallar det djuret det snålesta. Det är nu världen bekant, att intet djur är snålare av alla grymma och snåla, så som lejon, björnar, parder, och sådana, än som ulven. Därföre ock icke allenast sådana villa djur, som andra jaga eller fräta, kallas ulvar, utan ock Tiden som allt förtärer, kallas ulven: se Edda 48 mytologi. Giriga människor, grymma tyranner, stridbare konungar och andra starka krighjältar kallas Olfar, Ulfar, Olof, Ulf, Ylf etc. sedan uti en vår kristelige psalm kallas Antikristus en ulf, såsom ock Kristus själv kallar de falska profeter Matt. C 7 ulvar.”

Så var det med vetenskaplig konklusion bevisat att om så icke lus så i varje fall var elefanten en varg. Det man vill få fram är inte alltför svårt att åstadkomma. Det slog mig när jag läste 52 forskares uppfattning om kultur (SvT). Ty vad är kultur?:

”Kultur är en dynamisk uppsättning perspektiv och kunskaper om omvärlden, som hela tiden är i stadd i rörelse och förändring.
Kultur kan vara mer eller mindre gemensam, mer eller mindre överlappande, men det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att ringa in en kultur som något ursprungligt och autentiskt.”

Kultur är alltså förändring med den ej uttalade förutsättningen att allting hela tiden måste förändras eftersom varje ögonblick är ett nytt unikt sådant. Åtskilligt i kulturen bygger på att bevara och fasthålla perspektiv och kunskaper. Julen (som råkar ha särskild aktualitet i dessa dagar) förändras den också men det är knappast det man tänker på när man talar om julens traditioner. Visserligen försvann Tredjedagen redan 1772. Även den alltför glada Julstugan blev förbjuden men annars får man nog säga att hållbarheten är påtaglig.
När det gäller ursprungliga och autentiska kulturer (där bevarandet å det strängaste uppmuntras) tycks dock detta handla om praktiskt taget alla kulturer förutom den svenska. Man kan här tillägga Konsten som av konstvärlden betraktas som universell och autentisk. Dock med brasklappen att den samtidigt är en social konstruktion.

Särkelefanten lever i bästa välmåga.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

52 svar på 1947: Särkelefanten

 1. Tallskog skriver:

  Ockupationsmakten i Sverige gör att livet blir motigt och trist. Ständigt och jämt håller de på med sin anti-svenska propaganda. Många svenskar har gått i landsflykt. Det gläder säkert många elaka ockupanter.
  När det gäller nordbornas vinterfester ingår vi i en större nordeuropeisk kultur. Som Vilks påpekade så är inte det utmärkande för kultur; förändring, flyktighet och därmed utan substans. Tvärtom, kultur är det man håller fast vid och ger till nästa generation.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yule_log
  http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christmas_traditions_in_art

 2. BCCDR skriver:

  Jag tror inte man kan säga att förändring står i motsats till att hålla fast vid och överlämna till nästa generation när det gäller kultur. En kort lista på vad som är i någon mening svenskt skulle kunna se ut så här:
  1. Julfirande
  2. Midsommarfirande
  3. Inga religiösa påbud vad avser kosthållet
  4. Inget mixtrande med naturens skapelse
  5. Svenska som modersmål
  Att svenskar delar en del av dessa vanor med andra kulturer, gör dem ju inte mindre svenska. Förändrats har emellertid vanorna gjorts. Under förkristen tid, i vilken dessa sedvänjor väl har sina rötter, hade man nog ingen klädd gran i stugan till julen och raggarna tog inte bilen över Ölandsbron för att fira midsommar i Borgholm. Men hållit fast vid sedvänjorna har väl svenskarna gjort.

 3. Ateisten skriver:

  Det är ändå fantastiskt att SD finns. Vad fanns att debattera utan dem? Blott en hundrondell återstod. SD är som GUD, om de inte fanns blev man tvungen att uppfinna dem.

  Vad kommer efter invandring, främlingsfientlighet, nationalism, fascism, nazism, kultur och folkdräkt vid riksdagens höcktidliga invigning?

  Kultur kommer av odling, och var det inte Klas Malmberg som på frågan om han odlade något svarade ”flatlöss”?

 4. Heidegger skriver:

  @Ateisten

  Vi kan ju alltid sluta med massövervakning, avskaffa moralistiska lagar (sexköpslag, narkotika, diverse förolämpningsbrott mm) och införa en författningsdomstol vetja!

 5. Lars Vilks skriver:

  Det handlar naturligtvis om hastigheten i förändringar och vilka element som består under avsevärd tid.

 6. Från Graven skriver:

  Författningsdomstol är ett måste!

 7. Heidegger skriver:

  @ Från Graven

  Sosseriet har alltid motsatt sig författningsdomstol. Med hänvisning till folkviljan/folkhälsan genomförde man tvångssteriliseringarna..

 8. Heidegger skriver:

  @Från Graven, Ateisten m.fl.

  Intressant politisk karta på HAX:s blogg att begrunda:

  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2014/12/den-lediga-platsen-i-svensk-politik.html

  Jag skulle placera mig i nedre högra kvadranten, men är ändå inte så extrem att jag förordar fri invandring -så jag får inte ihop det hela riktigt.. Vore intressant att höra var ni andra befinner er..

 9. Heidegger skriver:

  Är inte svenskarna ett konstigt folk: vi har inte social-housing i Sverige så samtidigt som folk sitter på plattan och fryser ihjäl (såg minst 10st idag) så sliter svensken sitt hår över om undersköterske-Lisa tjänar 200kr mindre än rörmokar-Henrik. Jag förstår verkligen inte detta: varför inte hjälpa de som har det svårt och låta marknaden sköta resten; är det inte fullkomligt ointressant hur många LED-TV:s fler en ”akademikerfamilj” kan köpa än en ”arbetarfamilj”?

 10. Molly skriver:

  Jag har levt på Sveriges ytterkanter. Född vid polcirkeln. Ungdomsår i Stockholm. Vuxenår i Malmö. I varje miljö lever folk det svenskliv som är typiskt för kulturen just där. I norr badade man bastu. Nakna gubbar och gummor var ingen hemlighet för någon. Folk reste mot Norr, Öst eller Väst, nästan aldrig till Syd. – Finland, Ryssland, Norge Fjällen och språken i dessa områden var Hemma. Skogar, forsar, snö och norrsken omgav oss. I Stockholm, där det bodde så mycket folk, där kände man sig ensam. Allt var främmande. Man kände inte grannarna, talade aldrig med dem. Gick inte in och drack kaffe eller bytte recept. Ingen brydde sig. Jag var svensk men ändå inte. I Syd, Malmö, Lund såg jag en tredje svenskhet. Det akademiska livet. Jag var en invandrare i vetenskapsvärlden. I norr krävdes inga sådana kunskaper. Där måste man lära sig överleva naturens faror. Vanliga människor kunde bygga sina hus eller kåtor. Kvinnor stickade koftor och stoppade täcken. I syd läste man vetenskap på engelska och klädde sig i frack och aftonklänningar. Där var alla svenskar. Vanliga svenskar, sa dom. Nyligen mötte jag en svart man som talade dålig svenska som sa att han var svensk. Ja, varför inte? Vi är allt bra olika, vi svenskar.

 11. minnesdagen skriver:

  Molly, bara som en jämförelse.
  I Israel finns det inga israeler. Bara olika etniciteter.
  Se den korta filmen, den är intressant.

  https://www.youtube.com/watch?v=oW-bIsfbKCs

  En del säger att det inte finns svensk etnicitet. Så det är lite märkligt. Jag vet faktiskt inte vad jag har för etnicitet.

 12. Ateisten skriver:

  Heidegger, HAX:s karta tycker jag stämmer mycket dåligt för några: C och Mp ska upp, Fp ner och SD ner t.h. LV, kan du fixa så vi kan skicka in en bild med våra förslag.

 13. Doktorn skriver:

  Mollys inlägg är begrundansvärt.

  I Norr har man kvar den sunda uråldriga shamanska kulturen: Man är – i – samt med hjälp av – Naturen. I Stockholm är man korrekta ämbetsmän och söderfolk med torr humor – i Malmö – i Sveriges skrytsammaste stad – lite fåfänga akademiska papegojor. I Söder härskar danska plattyskar – i norr finsk naturfolk.

  Jag har absolut ingenting emot tyskar – de var våra enda vänner under senaste kriget då alliansen (de allierede menar jag) hade till uppgift att säkra Europa för för bankiernas kommunistiska drömmar att kunna kontrollera all Europas förmögenhet – vilket tack vara de i historieskrivningen ’icke-existerande frivilliga internationella Waffen-SS brigaderna’ endast till häften lyckades (Leon Degrelle, ’The Eastern Front’, amazon.com, $19.57) – men mitt sinne är varken germanskt – eller för den delen ens indoeureopeiskt – det är uralskt – sedermera ryskt pga. av sentida slaviska fridsstörare ehuru även bringare av ortodox religion – men framför allt estniskt och finskt – världens i särklass bästa folk (menar jag och knappast förgäves !) – utan några som helst anspråk på att sprida sina egna kulturella dumheter till något annat av världens alla andra folk.

  Alla ni debattörer om idiotiska invandrares krav på än det ena och det andra – glöm inte bort de uralska folkens urgamla visdom!

  Den finns kvar i Norrland.

 14. minnesdagen skriver:

  HAX:s karta är väldigt generaliserande. Och borde egentligen vara flera bilder, beroende på olika politiska ämnen och situationer.

  SD är betydligt mer frihetlig än övriga när det gäller yttrandefrihet inom vissa, specifika ämnen, såsom invandring. Där är hela sjuklövern extremistiskt auktoritära.

 15. Från Graven skriver:

  Det är ett utmärkt sätt att illustrera skillnader mellan partier/ideologier.

  Jag håller med om att det finns fler dimensioner, och att man måste vara medveten om detta.

  Tyvärr är inte detta diagram baserat på några objektiva analyser och blir därmed ointressant annat än som en illustration av PP’s självbild: de flesta icke-PP-partier har knuffats ordentligt åt det auktoritära (”bruna”) hållet, vilket naturligtvis är en ren misrepresentation för att hårdare kontrastera PP som frihetligt.

  Det är nog mer lärorikt att begrunda diagram som positionerar efter objektiva kriterier snarare än efter ett enskilt partis politiska agenda.

  Men tack i alla fall, det var intressant att ta del av icke desto mindre.

 16. Heidegger skriver:

  Jag håller med om att kartan inte är en tillförlitlig reprepresentation avseende svensk partipolitik, men jag håller nog med HAX:s ståndpunkt att den den frihetliga dimensionen är undertryckt i svensk partipolitik och att särskilt frihetlig-höger är ovanlig: vem kritiserar kollektivistiskt trams som HBTQ-/intersektionalitets-/genusteori (som förövrigt PP senaste åren också börjat syssla med), sexköpslag övervakning och narkotikapolitik? Folkpartiet är knappast ett liberalt parti enl. min mening.

 17. Från Graven skriver:

  Förvisso.

  Sedan är ju frihet också – tyvärr – en fråga om perspektiv.

  Som liberal hyllar jag de frihetsideal som upplysningens stora män & kvinnor vann åt oss i hård kamp.

  Men samtidigt måste jag erkänna att folk for väldigt illa under den klassiska liberalismen, varför jag personligen är socialliberal.

 18. Heidegger skriver:

  Jag skulle nog ocksä klassa mig som någon typ av socialliberal: jag tycker vi ska ha något typ av socialt golv: Vi ska inte acceptera att människor fryser ihjäl i driver på Sergels torg eller att narkomaner dör i floder som nu: vad jag starkt vänder mig emot är tjafset att alla (kön, etnicitet klass) ska ha råd med samma märke på jackan eller att en expert vet vad som är bäst för individen (t.ex. delad föräldrapenning o dylikt). En lösning skulle kunna vara ovillkorlig medborgar lön till alla om 6500, samtidigt som vi avskaffar transferingssystem, sjuklöner mm. Och kan låta låta alla löner konvergera mot marknadsjämvikt.

 19. Molly skriver:

  Tack Doktorn för ditt inlägg.
  Jag har förgäves försökt ta reda på sanningen om mitt arma ursprung. Som barn berättade ”de gamla” om att vi kom från ”Kvänerna” Det beskrevs som ett nomadfolk som hade finsk-ugriskt ursprung. De kom från ???, och flyttade sig norrut genom Finland och bosatte sig där det fanns överlevnadsmöjligheter. De jagade och fiskade. Språket meänkieli är någon blandning av finska/samiska/ och andra inslag efter folkvandringen. Folket är tydligen dokumenterade år 800 e.kr. men funnits längre tillbaka. Det här är kanske sagor. Men de gamla tror på detta. Vi ser också annorlunda ut. Vi är skapade för att pulsa i snö, klättra i berg, såga ner trän och sova i hemsnickrade kojor, Förr åtminstone. Kreativa, musikaliska, dansande människor, hårt arbetande, fick jag veta. Skulle gärna vilja veta mer. Ibland känner jag mig inte riktig svensk när jag tittar på en del svenska exemplar som går lösa här.

 20. Heidegger skriver:

  Apropå det här med etnictet och ursprung, är det inte så att det väsentligen handlar om huruvida man företräder västerländsk sekularism och individtänkande (jag-kultur snarare än vi-kultur) eller ej? Jag menar vilka traditioner, mat PERSONLIG livsfilofi, kläder vi VäLJER är väl ointressant så länge vi respekterar de fundamentala principer som möjliggör dessa personliga val/ identitetskonsumtion? Det är väl först när sekulär individualism hotas som problem som är värda att diskutera uppstår? Människor flyr ju från kulturer som är sämre anpassade till moderniteten (sharia-samhällen) till samhällen präglade av västerländsk kultur. Det är väl den västerländska kulturen snarare än den svenska vi ska slå vakt om? Jag upplever i alla fall inga större skillnader när jag diskuterar med en amerikan, fransman eller spanjor jämfört med en svensk.

 21. Tallskog skriver:

  Det är väl bara att forska i kvänernas historia;
  http://www.lennartlundmark.se/file/kvaner.pdf/kvaner.pdf

 22. Doktorn skriver:

  Jättestort tack Molly – jag googlade genast upp befintlig info och det var ju inte just så värst mycket.

  Den estniske tonsättaren Veljo Tormis skrev en stor sångcykel ’Forgotten Peoples’ om våra kända fenno-ugriska broderfolk och folkspillror (alltför få medlemmar att bedömas kunna överleva) och förre president Lennart Meri reste på sovjettiden norra Ryssland och Sibirien ikring för att dokumentärfilma våra kvarlämnade rötters uråldriga kultur.

  Vi kom från Ural via Volga. Vårt blod, temperament och språk är en väsenlig del av ’Den Ryska Bjönen’ trots att våra gamla ord klätts i indoeuropeisk slavisk dräkt ungefär 1000 år tillbaka när gamle svenske kungen Rurik fick med ’Kievslaverna’ att göra!

  Uppenbarligen är Kvänerna ytterligare en – för mig intill denna dag – 20 december A.D. 2014 – fullständigt okänd ehuru länge anad relikt av gamla tider när indoeuropéer ännu icke fanns. Ditt inlägg fynd förklarar alltihop varför jag älskar Norrlänningar såsom nästan mig själv – efter Skriftens uppmuntrande ord.

  Välkommen till de uralska folkens gemenskap!

 23. Doktorn skriver:

  Tack även Tallskog för filen om kvänerriket postad 15.12!

 24. Molly skriver:

  Tack än en gång, Doktorn och Tallskog!
  Jag har aldrig läst något om kvänerna. det är gamla anhöriga som berättat. Min farfar körde med häst till norra Ryssland och sålde skinn. Han hade en pistol med sig. ”Jag skjuter först och frågar sen” var ett uttryck han fällde. Överfall och rån förekom. Min morfar åkte efter ren på Torne älv under krigen och bevakade gränsen. Han är den förste med ”Tjänsteren”. Han och mormor ligger begravda i Hietaniemi, där kvänerna begravt sina döda sen forntiden. Många av oss kunde inte svenska, Min pappa talade meänkieli under sin skolgång. Vad lärde du dig i skolan frågade jag, ”Nå inte var det mycket!” sa han. De flesta människor som var gamla då jag var barn, kunde inte läsa. Alla berättelser hade överförts muntligt i sekler. Det var så att jag bara ville gråta då jag läste om kvänerna. Jag är ingen främling här, fast jag känt mig så. Jag fanns här före svenskarna. Jag var här först. Vi kvinnor beskrevs som Amazoner. Bra valt för oss tålmodiga krigare. Och jag är så stolt. Tack vänner!

 25. Doktorn skriver:

  Molly!

  Du måtte höra till dem, som känner sig trygga i skogen. Indoeuroperéerna gör det det inte. De frukar mörkret och omger sina hus med ett ekologiskt sett förkastligt antal 100+ watts-lampor samt sågar ner alla träd de har på sin tomt. De är steppfolk.

 26. minnesdagen skriver:

  Molly – ”Jag var här först.”
  Vad menar du när du skriver ’här’ ? Jag har själv påbrå från både nordöstra och sydvästra norden, men jag skulle aldrig få för mig att påstå att jag är mer urinvånare än nån annan infödd svensk med nordiska rötter.
  Dom första som kom till Sverige efter istiden kom söderifrån. Eller stämmer inte det ?

 27. Doktorn skriver:

  Mer om tornedalen och kvänerna:

  Under min viakarietid i Kalix 1987 – 2007 reste jag runt på ömse sidor om gränsen och var ofta i Hietaniemi, i träkyrkan nära Dina föräldrars sista viloplats.

  Jag hade också funnit en avskiljd favoritbadvik på Storön kallad ’Rönnviken’ och dit kom människor att semestra 30 mil ännu längre norrifrån. Rönnviken måtte varit ’rivierean’ för dem. De satt länge och beundrade solnedgången – vilken pågick hela kvällen varvid björkarnas kvistar blev allt mörkare röda i den färgmättade nordiska sommarkvällen, som aldrig blev natt.

  Meänkieli eller ’vårt språk’ är mycket likt direkt översatta estniska ’meie keel’. Men vi skiljer också ut alla som talar ’maakeelt’ – eller ’i (detta) landet (härstammandes) språk’ mot alla möjliga mer eller mindre illa tungvrickande främlingar.

 28. Doktorn skriver:

  Högvälborne Minnesdagen!

  Icke klandra Molly för att hennes kväner torde funnits i Norden redan vid yngre stenålderns slut – liksom andra uralska fränder såsom finnar och ester – när protoindioeuropéerna ännu inte lämnat de sydryska stäpperna.

  Alla är inte speciellt intresserade av sina rötter under varje epok av sina liv – många kanske aldrig.

  S.k. nordiska rötter är högst relativa och vi ser stora olikheter mellan det kollektiva minnena hos våra olika ’svenska’ raskomponenter.

  Detta skall emellerid inte begagnas av galna antirasistiska vänsterliberala ivrare till demagogi att ohämmat söka bidraga till ytterligare utblandning av det svenska folket, hur goda skäl de än tycker sig kunna åberopa – med horder av främlingar uti diverse kulörer och med heliga läror de inte kan avstå spännande mellan lättgalna och absolut helgalna.

 29. minnesdagen skriver:

  Något annat,
  Vet inte om denna blogg är rätt forum, men jag blev rätt så illamående när jag läste att IS i Irak/Syrien säljer organ, även från levande gisslan, däribland barn.

  ”følge Daily Mail har IS i månedsvis rekrutteret udenlandske læger, hvis fremmeste opgave er at fjerne organer fra døde krigere. Men hvad endnu værre er. De er også begyndt at fjerne organer for levende gidsler, heriblandt børn. Børnene har de kidnappet blandt minoritetssamfund i Irak og Syrien.

  Han fortæller, at IS har påbegyndt det nye lukrative organ-program fra et hospital i den besatte by Mosul.
  Derudover har de oprettet en enhed, der skal videresælge organer som hjerter og nyrer til brug i det sorte marked i Tyrkiet og Saudi-Arabien.”

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/medie-is-saelger-organer-fra-levende-gidsler/5365596

 30. Heidegger skriver:

  @minnesdagen Varför talar man inte klarspråk om varför IS överhuvudtaget finns, i väst? Som jag förstått det hela är allt tillåtet om det leder till det heliga kalifatet, livet i det nästa (evig paradisisk lycka)helgar alla medel.. @Från Graven Apropå Författningsdomstol(oavsett vad man tycker om övervakning): http://henrikalexandersson.blogspot.se/2014/12/datalagringen-ministerstyre-via-ombud.html?m=1

 31. Molly skriver:

  Doktorn! Jag älskar skogen!

 32. Tallskog skriver:

  @ Molly och Doktorn

  En ingift släkting som härstammar från svensktalande Överkalix påstår att de är kväner.

  Det finns mycket kvar att utforska om vår svenska historia.

 33. Ludvig K skriver:

  Bra gung i den här tråden, gillar mycket. Och FG och Heidi, vi är visst inte fiender, trots allt! Jag är också socialliberal! Så låt oss skåla i norrländsk akvavit!

 34. Doktorn skriver:

  Över till något annat … IS eller ISIS eller Skräckkalifatet … är en ’framgångsrik’ skapelse i raden utav många utifrån västerländska säkerhetsorganisationer inklusive en icke-västerländsk sådan, eftersom det allierade västerlandet är totalt genominfiltrerat utav inflytelserika främlingar.

  Grunden lades redan på 1700-talet. Heresier Salaffi & Wahabbi ’uppkom’. Behjälpliga familjen Saud uti Saudiarabien var och är uppenbart skenmuslimsk (bundsförvant med vanlig Islamfiende). Målet är västerlandets undergång – eftersom åsyftade intriganter tycks genetiskt programmerade att såga av varje gren av civilisationen de satt sig på.

  Strategin är enkel. Söndra, vädja till människans sämsta sidor, hetsa till revolt, finansiera fanatikerna och de sunda utav ’förlegad världsordning’ att ömsesidigt förgöra varandra – slutligen presentera en lösning på alla problem – den ’Nya Världsordningen’ – en polisstat à la 1984.

 35. Ateisten skriver:

  Tjusigt! Och när man ändå är där kan man klicka in sig på ett tidigt (8 okt) inslag i identitetsdebatten: http://www.youtube.com/watch?v=092PIJKKgFo

 36. Heidegger skriver:

  Jag måste bara utbrisera att jag är så trött på kvinnoväldet i PK-media…

 37. Heidegger skriver:

  Jag saknar det manliga geniets universialistiska anspråk: var är dagens Hemingways och Wittgensteins?

 38. Heidegger skriver:

  Många av kvinnorna i medieeliten hör inte hemma där.

 39. Doktorn skriver:

  Rätt Heidegger.

  Det är inte för intet man lurat kvinnor bli feminister. De är genetiskt programmerade att lyda order och betydligt mera lättpåverkade än män – med undantag för akademiska män – vilka är lika stolligt stolta över sitt välutbildade ’förstånd’ som kvinnor över att ’att kunna’ vad de inte av Naturen ålagts röra vid. Det är likaså bäst att män inte försöker sig på deras oersättliga roll. Idiotiska socialliberala barnlediga lattepappor blir de.

  Gammalt förindoeuropeiskt ordstäv: Kvinna i båten – båten kapsejsad.

  Feminism inklusive gayparader och homsexpropaganda för barnhagebarn är ett av det gamla kommunistiska manifestets fyra undermineringskilar – kryddad med lite satanism till och med – mot Familjeinstitutionen för att åstadkomma en konturlös internationalism – eller globalism – skit samma vilket. De övriga tre är Kyrka, Kung och Nation.

  Jag har hela livet hjärnvaskats av skolor, media och lika hjärnvaskade bekanta och nu får det faktiskt vara nog. Vi har våra barn att förbereda inför vuxenlivet. Denna uppgift skall varken tillfalla familjerna Bonnier, Hjärna eller Schibsted, andra suspekta krafter ur ’svarta adeln’ – eller ens alla nickedockor politiker – även om samtliga sitt yttersta för att få vårt förtroende.

  PK skall pulveriseras!

  Annars fortsätter färden mot avgrunden.

 40. Heidegger skriver:

  @Doktorn Som Doktorn säkert redan vet delar jag inte hans oro för en kommande Antikrist, men jag håller nog med i vissa avseenden. Om det tidigare var genom den manliga blicken som världen skådades så är det idag total feminin hegemoni (med därtill skruvade metafysik). Det måste bli ändring på detta. Vi måste sluta prata om hur vi pratar, vem som syns och vem som ”osynliggörs”, vem som ”kränks” med ord och vem som har ”privilegium” hit och dit.. Vi måste återskaffa vårt förlorade rationella förnuft och lösa verkliga problem: Medan kineserna planerar nästa Marsresa ägnar sig svensk raketforskning åt att ”normkritiskt problematisera” den svenska julen..

 41. Heidegger skriver:

  ..om forskningen stämmer att det finns fler högintelligenta/underbegåvade män än kvinnor (IQ-variansen högre hos män) så skulle en 50/50 fördelning i samhällets toppskikt vara suboptimal(men säkert ”rättvis” i kommunisternas värld)!

 42. Tallskog skriver:

  Heidegger har spårat ur. Några knäppa feminister representerar självfallet inte kvinnor i allmänhet.
  De samhällsförstörande aktiviteter och attityder som H. retar sig på härrör från ”kulturmarxistiska” skolan. (Könlös)

 43. Doktorn skriver:

  Heidegger anar inte vad allt nästintill otroligt den sökande får se under sina efterforskningar. Alla påhittade deckarintriger de flesta kommer att finna ur julklappsbokshögarna om onsdag kommande vecka ligger i lä för den fullständigt förbluffande verkligheten.

  Alla vet att onda människor gör sitt yttersta att tillfredsställa sitt eget begär efter makt. Sedan franska revolutionens dagar har de dessutom fått ordentligt blodad tand.

  Naturligtvis medhålles (fattas bara) att det manliga förnuftets nyktra förmåga till opartisk analys – medelst diverse hjärntvätt – vars resultat Du så träffande beskriver – för tillfället åtminstone eliminerats och ondskan därmed har fritt fram, påhejad av sina fåvitska proselyter ur tokfeministiska och medelbegåvade akademiska led.

  Sedan kan det göra detsamma hur man önskar beskriva fenomenet. Personligen gillar jag Dostojevskij och Tolstoy samt sinnebilden antikrist. Hur som helst – bra för civilisationen är berörda rörelse med allierade personer inte.

  Denna kunskap borde spridas istället för en massa dumheter om rasism och intellektuellt försmådda kvinnor, män i kvinnokläder att accepteras mm. &c.

 44. Heidegger skriver:

  @Tallskog Det är möjligt att du har rätt, det kanske inte finns något ”kvinnligt perspektiv” allt kanske är Marx och Habermas fel.. I så fall var nog också mitt utfall delvis orsakat av just denna kulturmarxistiska skola.. Ber om ursäkt om det inte finns något sådant som kvinnlig tramsdebatt, kanske för att jag är man har jag gått på myten att ”kvinnor pratar om problem -män löser dem så de har inget att prata om”

 45. Tallskog skriver:

  En varm kram till dig, Heidegger 😉

 46. Heidegger skriver:

  @Doktorn kan du komma du komma till mitt försvar nu när Tallskog avslöjat mig som misogyn mansgris?

 47. Heidegger skriver:

  Det är så konstigt bara.. Kvinnor verkar vara överepresenterade som förfäktare av kulturmarxism -varför är det så?

 48. minnesdagen skriver:

  Doktorn;
  ” akademiska män – vilka är stolligt stolta över sitt välutbildade ‘förstånd’. ”

  Får mig att tänka på Annie Lööw ….

  … eller denna text av Malcolm Muggeridge (nära vän till George Orwell under 1940-talet), som var brittisk korrespondent i Sovjetunionen 1932-33 när tvångssvälten (Holodomor) pågick,
  ’Chronicles of Wasted Time’ , sida 243:
  ” For resident foreign journalists in Moscow the arrival of the distinguished visitors was a gala occasion. They provided us with our best – almost our only – comic relief. For instance, when we heard Shaw, accompanied by Lady Astor, declared that he was delighted to find there was no food shortage in the USSR, Or Laski singing the praises of Stalin´s new Soviet constitution.
  We used to run a little contest among ourselves to see who could produce the most striking example of credulity among this fine flower of our western intelligentsia. Persuading church dignitaries to feel at home in an anti-god museum was too easy to count. So was taking lawyers into the people´s courts. I got an honourable mention by persuading Lord Marley that the queueing at food shops was permitted by the authorities because it provided a means of inducing the workers to take a rest when otherwise their zeal for completing the five-year plan in record time was such that they would keep at it all the time.
  I have never forgotten these visitors, or ceased to marvel at them, at how they have gone on from strength to strength, continuing to lighten our darkness, and to guide, counsel and instruct us. They are unquestionably one of the wonders of the age, and I shall treasure till I die as a blessed memory the spectacle of them travelling with radiant optimism through a famished countryside, wandering in happy bands about squalid, over-crowded towns, listening with unshakeable faith to the fatous patter of carefully trained and indoctrinated guides, repeating like schoolchildren a multiplication table, the bogus statistics and mindless slogans endlessly intoned on them. All chanting the praises of Stalin and his dictatorship of the proletariat. It was as though a vegetarian society had come outwith a passionate plea for cannibalism. ”

 49. Tallskog skriver:

  Vänligen läs denna länk med häpnadsväckande påståenden mot vårt svenska kulturarv:
  http://home.swipnet.se/~w-66679/birka/birke010.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.