1947: Särkelefanten

Olof Rudbeck föddes 1630 i Västerås. Den månglärde mannen upptäckte 1650 lymfkärlen, disputerade 1652 i Uppsala med De circulatione sanguinis. Hans storslagna verk Olf Rudbeks Atland eller Manheim dedan Japhetz afkomne…slechter ut till hela werleden…utgångne äro utkom 1679. Rudbeckius framlägger teorin att Platons Atlantis skall ha varit beläget i Sverige. Med teorin följer nödvändigheten att t ex förklara hur en rad för Sverige främmande företeelser kan ha funnits härstädes. Inte minst är elefanten besvärlig. Rudbeckius skriver: ”…talar Plato fol. 114 om elefanter, att här fanns en stor hop av dem. Elefanter är ofta införde i Sverige, men aldrig här i myckenhet sedda, och därföre förstås genom elefanter ulvar, ty man lär av Edda uti djurens namn, att man må kalla det ena djuret med det andras namn, allenast det skall igenkännas vid sina åthävor och natur, eller vid sitt bo och hemvist…Även så i en gammal visa kallas en lus särkelefant; en artig skaldeart att genom gåta avmåla det allraminsta djuret i världen genom det allrastörsta, av det hon vistas i kläderna. Ingen skall heller undra över detta skaldernas självsvåld, ty likare är att kalla en mus en villgalt och en lus en elefant emedan bägge hava djurs skapnad och gå med sina fötter, än det stjärnekikarena göra, som tillsammansätta vilka stjärnor dem helst behaga, och nämna dem vid skepps, fiskars, djurs, fåglars och människors namn, där likväl icke den ringaste liknelse är till sådant….Att nu här av Plato ulvar kallas elefanter på skaldeart vises strax av Platonis efterföljande ord, i vilka han kallar det djuret det snålesta. Det är nu världen bekant, att intet djur är snålare av alla grymma och snåla, så som lejon, björnar, parder, och sådana, än som ulven. Därföre ock icke allenast sådana villa djur, som andra jaga eller fräta, kallas ulvar, utan ock Tiden som allt förtärer, kallas ulven: se Edda 48 mytologi. Giriga människor, grymma tyranner, stridbare konungar och andra starka krighjältar kallas Olfar, Ulfar, Olof, Ulf, Ylf etc. sedan uti en vår kristelige psalm kallas Antikristus en ulf, såsom ock Kristus själv kallar de falska profeter Matt. C 7 ulvar.”

Så var det med vetenskaplig konklusion bevisat att om så icke lus så i varje fall var elefanten en varg. Det man vill få fram är inte alltför svårt att åstadkomma. Det slog mig när jag läste 52 forskares uppfattning om kultur (SvT). Ty vad är kultur?:

”Kultur är en dynamisk uppsättning perspektiv och kunskaper om omvärlden, som hela tiden är i stadd i rörelse och förändring.
Kultur kan vara mer eller mindre gemensam, mer eller mindre överlappande, men det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att ringa in en kultur som något ursprungligt och autentiskt.”

Kultur är alltså förändring med den ej uttalade förutsättningen att allting hela tiden måste förändras eftersom varje ögonblick är ett nytt unikt sådant. Åtskilligt i kulturen bygger på att bevara och fasthålla perspektiv och kunskaper. Julen (som råkar ha särskild aktualitet i dessa dagar) förändras den också men det är knappast det man tänker på när man talar om julens traditioner. Visserligen försvann Tredjedagen redan 1772. Även den alltför glada Julstugan blev förbjuden men annars får man nog säga att hållbarheten är påtaglig.
När det gäller ursprungliga och autentiska kulturer (där bevarandet å det strängaste uppmuntras) tycks dock detta handla om praktiskt taget alla kulturer förutom den svenska. Man kan här tillägga Konsten som av konstvärlden betraktas som universell och autentisk. Dock med brasklappen att den samtidigt är en social konstruktion.

Särkelefanten lever i bästa välmåga.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

52 svar på 1947: Särkelefanten

 1. Doktorn skriver:

  Jag får nog sälla mig till Broder Heidegger på de anklagdes bänk.

  Även jag har länge lidit av den ’kvinnliga tramsdebatten’ tillskapad av feminism sprungern ur elitens ’mind control’. Dagens kvinnor tillåts inte vara sig själva. Jag anser de förnedras av eliten – och häri felar således även jag. Naturligvis önskar eliten allas bästa.

  Det är bara förtal att Marx och Habermas och hela Fankfurterskolan icke nått utöver auktoritetstroget kommunsimvurmeri och pseudovetensksapsmånglande till världens alla hörn – vilket ideologiskt lireade samt även i andanom något fattiga personer, främst med akademiska drömmar och av båda könen sett vara morgonluft för sina egna ambitioner att kunna ’betyda något’.

  Nej! F-skolan förklarar det finns ingen Gud, ingen riktig man, ingen riktig kvinna, könsorganen är bara slumpvis påsatta pojkar och flickor, det finns vidare ingen nationalitet, ingen kultur (alla kulturer är ju lika), ingenting. Allt skall varda nivellerat. Gamle Freud rekommenderade dessutom mer vänsterprassel och F-skolan undanskaffande av alla naturliga auktoriteter från de icke utvaldas uppväxtmiljö – så skulle världen bli ännu mycket bättre – för … Sannerligen genialt!

  Jo – jag erkänner mig skyldig.

 2. Doktorn skriver:

  ja Du Minnesdagen!

  Engelsmännen har en något skamfläckad historia vad kommunismens historia beträffar – pga. invandandrade inflytelserika främlingar. Många var dock även – såsom idag – väldigt rakryggade och insiktsfulla. Även Churchill, innan han och hans älskade slott köptes upp av ’bankirena’. Herr G.B. Shaw var beklagansvärt en lättpåverkad fabiansocialist. Övriga personer i Ditt citat känner jag inte. Annie Lööv är en liten hoppa med blandade idéer.

  Vi får kämpa vidare i ignoransens skymningsdimmor mot ljuset, vilket till sist får eliten att spricka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.