1927: Om vetenskapens begränsningar

Jag tycker nog att vi har intressanta diskussioner på bloggen och jag tackar alla som tar sig mödan att bidra. Vad jag särskilt fäst mig vid är en kommentar av bloggveteranen Mohammad (må han aldrig överge oss). Jag har tillåtit mig att byta ut ”Gud” (Mohammad är vad jag förstår mycket gudfruktig) mot ”Enhörningen”, varvid citatet låter:

”Mot bakgrund av Era invändningar finns det anledning att upplysa Er om att frågan om Enörningens existens vare sig kan bevisas eller motbevisas och därför inte underkastas krav på vetenskaplig evidens.”

Nog så riktigt och rätt. Jag vill särskilt understryka att Enhörningen är ett djur som inte alls är ovanligt i Ladonien (eng. Ladonia). Enhörningen är alltså ett i Ladonien vanligt förekommande djur ehuru osynligt. Man kan ej heller höra dess närvaro dock andligen förnimma det. Jag har själv sett omisskännliga spår av att dessa djur, vanligen uppträdande i horder, har förtärt avsevärda delar av äppelskörden. Bevisligen har detta skett eftersom stora mängder äpplen har försvunnit utan någon annan rimlig orsak. För den som betvivlar detta föreligger ett ännu starkare bevis, Enhörningen är synlig på himlavalvet i stjärnbilden Monoceros. Var och en kan lätt igenkänna djurets typiska drag. Sålunda kan man utan vidare säga att den existerar utan att några direkta vetenskapliga bevis kan framläggas.

Ladonien kan bevisas vetenskapligt medan Ladoniens statsreligion ”stonerace” enligt formuleringen ovan är något som åtminstone ännu inte bekräftats genom vetenskaplig evidens. Stoneracereligionen bygger på att den troende satsar pengar på en viss utvald större sten. Den sten som först når till vattnet och försvinner i dess djup är vinnare och vinnaren kan inkassera samtliga insatser. Stenen får naturligtvis inte flyttas genom fysisk kraft utan enbart genom andlig tro. Tillräckligt kraftfull tro kan försätta berg i rörelse och så även stenar. Ännu har ingen sten satt sig i rörelse men det torde bero helt och hållet på att de troende är svaga i anden.

Micronations som Ladonien är intressanta objekt även om detta inte märks speciellt i Sverige. I år har t ex tre dokumentärfilmer (med filmare från Turkiet, Holland och Kanada) spelats in om denna stat som skapades 1996. Dessutom har Ladonien varit med i två utställningar i Spanien. Det ligger förstås i de intressanta ämnena identitetspolitik och nationalism. Mikronationer undgår den vanliga kritiken.

Ladonien har för närvarande ca 17. 250 registrerade medborgare och de senaste veckorna registrering kommer från länderna listade nedan. Det är svårt att förklara varför just dessa länder har dykt upp men det visar att Ladonien har lyckats med att verka på internationellt plan.

Costa Rica 1
Norge 1
Bulgarien 1
Sydafrika 1
USA 6
Israel 3
Australien 1
Italien 1
Brasilien 2
Colombia 1
Tyskland 1
Vitryssland 1
Danmark 1
Ryssland 1
Ukraina 1
Uzbekistan 1
Kina 1
Canada 1
Tjeckien 3
Sverige 2

Det här inlägget postades i debatt, Projekt. Bokmärk permalänken.

100 svar på 1927: Om vetenskapens begränsningar

 1. mohammad skriver:

  Hjärnforskare von Graven

  Vad Ni gör gällande som häpnadsväckande har ju varit erfaren kunskap sedan tusentals år.

  Känner Ni inte till, att för medvetandet finns ingen anledning till rationell argumentation eller vetenskaplig evidens.

  Eller med andra ord, varför ligga i graven när det finns så gott om grottor att sitta i…

 2. Krister skriver:

  Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen

 3. Heidegger skriver:

  Krister snyggt citat av gamle wittgenstein där… Hittade en artikel om den indetitetsindustriellakomplexet i Sverige: http://jhlundell.wordpress.com/2014/11/20/fredrik-virtanen-pa-stol-nummer-11-och-en-blundande-lisa-magnusson/

 4. Doktorn skriver:

  Herr Heidegger visar god talang för talarkarriär genom att helt fräckt låtsas missförstå det lilla enkla och omstörtande samt upp-och-nervändande jag sagt och pepprar upp saken med till publikum vädjande (floskler).

  Det trenger ikke til beslutsningsunderlag för att väre. Man är.

  Vi alla är och åtnjuter vår ringa övernaturlighet i variende grader – såsom oss i förståndet givet var och en.

 5. Från graven skriver:

  suck – en tråd full av troll.

  Signing off

 6. Heidegger skriver:

  @Doktorn Jag erkänner mig givetvis besegrad. Grattis!

 7. Heidegger skriver:

  @Doktorn är du verksam i Ladonien?

 8. Krister skriver:

  Hur går integrationen av Ladoniens alla mångkulturella medborgare?

 9. Från graven skriver:

  Skulle inte förvåna mig ett dugg om mohammad har DNA från rymdvarelser ihopblandat med sitt eget.

 10. Från graven skriver:

  Tallskog också, för den delen.

 11. Tallskog skriver:

  Spöke! Håll dig nere i graven!

 12. Från graven skriver:

  Bestäm dig, Tallskog.

  Råder intelligent design eller inte!?

  Är du en legoprodukt uttänkt av en högre intelligens (i.o.f.s. ingen större utmaning) eller är du en unik individ; resultatet av årmiljoner av evolution och där den största enskilda slumpgeneratorn bakom din unicitet råkar vara translokationen under meiosen av just det där av din mors alla ägg (varav alla är olika) och just den där spermien i din faders säd (varav alla är olika); och att fusionen av just dessa två, denna enorma slumpgenerator, resulterat i något som är unikt?

  Du är unik Tallskog.

  Men inte som en produkt uttänkt av någon smartare än du. En leksak. Lego.

 13. Tallskog skriver:

  Dina inlägg får vem som helst att tvivla på om vissa människors design är intelligent 😉

 14. Doktorn skriver:

  Heidegger!
  Jag ville inte ’besegra’ Dig, bara visa ner om varandet – aktivt är det vilja. Detta har filosofin missförstått i tusentals år och jag kan därför inte klandra någon. Viljan yttrar sig som ’oförtjänt bonnatur’ – åtminstone kan det se så ut – men något i vederbörandes (märg & ben) har innerligt hoppats – och: Hokus Pokus!

  Tanken däremot är helt ofarlig, den bollar med objekt – studsar åter från dem utan likt viljan omedelbart (kunna) förändra alltihop – den är OBJEKTIV – kan bedömas, jämföras med andra tankar och analysera – den är ett instrument.

  Men vilja är något väsensskilt annat. I Begynnelsen var Ordet. Genom Ordet blev allt till, som är till… och Ordet var inte någon lärobok i logisk analys.

  Anm. Turligtvis är människans vilja mycket liten!

 15. Från graven skriver:

  vaförslags ”-ist” är du Doktorn?

  Nyfiken.

 16. Doktorn skriver:

  Von Das Grab!

  Det synes mig ik bin überhaupt på det hela tatt ikkje noen -IST!

  I all anspråkslöshet föreslog jag häromdagen benämningen ’gammal shaman’.

 17. Från Graven skriver:

  garnichtsist

 18. Från graven skriver:

  Låt oss starta Die Überhauptnichtsgesellshaft.

  Du får vara ordförande. Jag är kassör.

 19. Krister skriver:

  ”Mot bakgrund av Era invändningar finns det anledning att upplysa Er om att frågan om KÄRLEKENS existens vare sig kan bevisas eller motbevisas och därför inte underkastas krav på vetenskaplig evidens.”

 20. Heidegger skriver:

  @KKrister… en variant av medvetandeproblemet

  (..men korrelationer till kärleksuttryck som dopamin och serotoninutsöndring osv finns ju förstås)

 21. Från graven skriver:

  Kärlek, till skillnad från gud, kan studeras med objektiva markörer.

  Om Krister är mycket förälskad i en person och tycker mycket illa om en annan – men påstår sig vara lika förtjust i båda – så kan man med enkla medel se ifall han talar sanning eller ej, samt vilka känslor han har för vilken individ.

  Om inte det är vetenskaplig ”evidens” med objektiva markörer så vet jag inte vad.

 22. Heidegger skriver:

  En skillnad mellan Kärleksupplevelser och Religiösa upplevelser är att den senare används av olika gruppföreträdare för att göra anspråk på att korrespondera mot något annat än en rent biokemisk reaktion (t.ex. mot ”GUD”)..

 23. Från graven skriver:

  En sak har vetenskapen INTE lyckats med, och det är att få folk att förstå hur formidabelt långt den har kommit.

 24. mohammad skriver:

  WikiDarwin von Graven

  Att Tallskogs stilla undran i den tidigare tråden mäktat orsaka denna megatsunami av dåraktighet i Era hjärnvindlingar.

  ”Locked in syndrome” very much so indeed…

 25. mohammad skriver:

  Heidegger

  Varför dessa återkommande red herrings….

 26. Heidegger skriver:

  Jag vet faktiskt inte… bra fråga.. hm… Jag tyckte kanske att det inte fanns så många olösta problem (förutom medvetandeproblemet) i tråden ?

 27. Heidegger skriver:

  ..men jag ska genast sluta med denna nyhetsförmedling eftersom den tycks väcka anstöt. Mitt sista nyhetsförmedlande blir i form av en rekommendation att se den norska serien ”hjernevask” i den händelse ni inte sett den, se alla 7 delar, den första delen nedan:

  http://www.youtube.com/watch?v=cVaTc15plVs

  (kolla också http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/redaktionellaartiklar/vetenskapsradetbeviljar170miljonertillgenusforskning.5.39e11ab3149cee1ca0a30.html)

 28. Från graven skriver:

  Låt dig nu inte trollas av mohammad. Han är 9/10-delar provokatör och endast 1/10-del argument.

  Och av hans argument är 9/10-delar gammal skåpmat och endast 1/10-del möjligtvis värt att begrundas innan det kan avfärdas som antingen mästrande PK eller något bittert mot Lars Vilks.

  Det får han ju naturligtvis göra så mycket han vill. Men det blir enahanda i längden.

 29. Krister skriver:

  Det är lika lönlöst för en ateist att försöka förstå en religiös persons andliga upplevelser som för en
  tondöv att förstå en musikalisk persons musikupplevelser

 30. Från graven skriver:

  Det stämmer nog bra. Det är även svårt att tänka sig in i någon annans LSD-tripp också.

 31. Doktorn skriver:

  Kamrat Heidegger må ikkje stanses o provocere!

  Pro primo, är ju hela bloggportalägarens yttersta intresse konst – dvs. i dagens värld reducerad – och till priset av sagda geniala reduktion – en utmärkt väl definierbar nisch – nämligen ’allehanda provokation’ vilket kamrat Vilks gett många belysande exempel på.

  Pro secundo, trivs intelleket att utsättas i besvärligher så gamla tankemönster kan avtvättas och förnyas.

  Pro tertio,

  och här ligger väl den stora snubbelstenen,

  utropa dagens majoritet, vilken oägnad djupare tankeförmåga, i anden late och fattige en ’bliva-kränkt-kultur’, vilken undertecknad föga gillar. Låt dem smaka på käppen bara.

 32. Krister skriver:

  Som kanske öppnar upp dörrar i våra begränsade medvetanden till nya aspekter av verkligheten.
  Tinget för mig får en glimt av tinget i sig.

 33. Från graven skriver:

  Det har jag inga invändningar emot

 34. Krister skriver:

  Fan, man kanske skulle ha fredagsmys med lite LSD idag.
  Halleluljah!

 35. Från Graven skriver:

  Har herrarna & damerna följt schackmästerskapet?

  Mycket spännande.

  Tänk om vår värd kunde göra ett schackspel med RH-pjäser. Vilken samlarpjäs!

 36. Molly skriver:

  Aldrig har en debatt haft en omfång som denna! Den yttre rymden har förts fram som bevis för enhörningars existens, medan andra använt tomrummet mellan partiklar som studerats av kvantfysiken som bevis att tomrummet inte existerar. Tomrummet är fyllt med något. Men Vad? Jag vill tacka er alla, troll spöken, shamaner, doktorer för era viktiga inlägg. Jag måste erkänna. Jag begrep inte mycket. Men, så ROLIGT jag har haft!

 37. Doktorn skriver:

  Salve maestro von das Graben!

  Aber natürlich habe alle gute Leute den Schachweltmeisterwettkapf online gefolgt! Heute noch ein langweiligen Remis. Aber haben Sie gewusst, dass Genosse Vilks Auch ein guter schachspieler war?

  Som ’fjortis’ slog han alla pip- & cigarr- & kedjecigarettrökande herrar i en synnerligen rökig källarlokal uti Höganäs genom strategin (antigen franskt eller Evansgamit) och korades till Höganäsmästare.

  På tal om denna förlorade talang – vad har inte den lagvrängande professionen förlorat i Genosse Vilks såsom lysande brottsmålsadvokat?

  Ack nej – hans håg var vigd till sökandet efter konstens Heliga Graal.

 38. Doktorn skriver:

  Entschuldigung, ich meinte ’HABEN alle gute Leute’ zu scheiben, aber hatte etwas Pech debei.

  (Meningslöst nyttjande av utrymme pga. flärd)

  Alla är vi …

 39. Doktorn skriver:

  Till Molly!

  Vänta Du bara tills tillfälle gives att utröna vad tomrummet består utav – kvantteorin har underbara teorier därutav – men ingen har svar till om alla ofattbart små kvantpartiklars dans in i och ut ur existensen verkligen förekommer även när vetenskapsmännen inte längre tittar efter! M.a.o. tycks övertygelsen om materiens existens stanna vid vår hjärnas givna system att hämta och tolka info och stanna vid en SIMPEL TEORI.

  Och det är bra – annars hade vi oöverkomliga svårigheter att förstå exempelvis Poltergeistfenomen.

 40. Från Graven skriver:

  Guten abend mein Füh… Herr Doktor!

  Nein, ich hatte keine anung! Sehr interessant.

  Können wir nicht övertyga the Meister vov Kreiselhunden schach wieder zum spielen oder åtminstone einem Kreiselhund schachbrett gemachen?

  Was denken Sie?

 41. Från Graven skriver:

  Asch!

  Meister VON Kreiselhunden

  ”vov” muss ja ein sogenannt ”Freudian schlipp” sein!

 42. Tallskog skriver:

  Dummheit und Stolz wachsen auf demselben Holz!
  (Deutsche Sprichwort)

 43. Från Graven skriver:

  Genau!

 44. Tallskog skriver:

  Genau! sagte die kleine Sau 😉

 45. mohammad skriver:

  Heidegger

  Finns ingen anledning att ta på dig offerkoftan, ingen anstöt väckt, men inom den vetenskapens anda du menar dig verka är väl varje avvikelse från ämnet ett avsteg från det vetenskapsteoretiska perspektivet….

 46. Molly skriver:

  Doktorn!
  Du verkar ha svaret på spökfrågan. TV-programmen visar bostäder och stall som är hemsökta. Hästarna rymmer och husägarna vill flytta. Tavlor ramlar ner från väggarna och skuggor kokar kaffe eller går genom väggarna. Andar säger de inkallade medierna. De måste ledas till ljuset. Och man håller varandras händer och det mumlas och så vips, har anden hämtats hem. Där Doktorn har du din TEORI. Tomrummet mellan kvantpartiklarna! Alla dessa andar fyller ut det tomrum som inte finns. Ljuset, kallas det i TV.

 47. Johan skriver:

  Jag blir fan förbannad på det faktum att så många vill problematisera ett spöke. Ingen har sett det, ingen har rört vid det, ingen har hört det och de som hävdar det kan inte visa vägen dit för adressen är inne i deras hjärna som en abstrakt tanke. För lite konkret fakta. Jag bara skrattar åt idiotin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.