1626: Ett mindre lyckat mordförsök

Dagens mordförsök på Lars Hedegaard var det sämsta som kunde inträffa för det rättänkande sällskap som har ett så stort inflytande i medielandskapet. Samtidigt som de måste ta avstånd från handlingen kan man i uppfostrande syfte balansera denna medkänsla med att påtala Hedegaards starkt kritiska inställning till Islam. Niklas Orrenius (Expressen) menar ”Kanske var det ett försök att mörda honom.” Ja, vem vet, kanske var det en kul grej. I samma artikel utnämner han mig till Hedegaards kompis. Jag känner Hedegaard och jag har varit inbjuden till ett av danska Tryckfrihetssällskapet arrangemang. För några år sedan, efter det att sällskapet hade tryckt upp min teckning, gjorde vi en liten föreläsningsturné i Nordamerika. Men antagligen vill Orrenius insinuera att vi skulle vara nära åsiktsfränder.* Men det är vi inte, jag håller mig till min egen linje något som naturligtvis inte går för sig i en värld där det bara finns å ena sidan de rättänkande och å den andra de extremistiska rasisterna. Hedegaards epitet i nyhetsartiklarna är intressant läsning. Den mildare beteckningen är ”islamkritisk” och den mera kraftfulla är ”muslimfientlig” eller ”antimuslimsk”. TT:s kompletterade telegram (SDS) innehåll den här lustiga passagen: ”Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen.” Då kunde man ha tillagt att han även är en av de få danskar som har papper på att han inte är rasist.

 

Det var dock något oväntat att Hedegaard skulle vara intressanta för (vilket inte är bekräftat men den rimligaste förklaringen) terroristiska aktioner. När vi deltog i Michael Coren Show i Kanada fick vi båda frågan om vi hade mottagit dödshot. Jag har ju skäppan full men Hedegaard nämnde att han bara hade fått ett. Tiderna har tydligen förändrats och måhända har han fått en starkare medieprofil, något som är nödvändigt för att kandidera för en mordhotspost. Förresten skall ett av mina mordhot upp till behandling i Södertörns tingsrätt den här veckan. Kallelsen till rätten innehåller inga detaljer om saken och jag måste ärligt säga att jag inte minns vad det var för hot. Det har liksom varit en flod av sådana och för pro forma skall de anmälas utan att jag närmare lägger saken på minnet.

 

Man kan ändå tycka att i den förestående situationen är Hedegaards yttrandefrihet något som oreserverat borde försvaras. Men så är det inte bland mera uttalade vänsteranhängare. Litteraturvetaren, kritikern och Aftonbladsskribenten Anders Johansson har utförligt förklarat bakgrunden i sin bok Nonfiction från 2008. I kapitlet ”Yttrandefriheten” argumenterar han för att yttrandefriheten ofta kan vara något som ”bidrar till döljandet av de frågor som borde ställas”. I fallet Hedegaard har vi alltså ett (som det verkar) mordförsök på yttrandefriheten. Därmed verkar det självklart att yttrandefriheten måste försvaras men precis detta försvar innebär, med Johanssons logik, att man döljer de frågor som borde ställas. Det är också därför praktiskt taget all medierapportering tillhandahåller grovt förenklade framställningar om vad Hedegaard har sagt och gjort. Så att inte tidens centrala hypotes skall glömmas bort: rasismen, här t o m från rasistiska Danmark som går i Dansk Folkepartis ledband.

 

I varje fall verkar den islamistiska terrorn i Danmark och Sverige vara amatörernas marknad. Återigen klantade man till det. Men amatörterrorismen kan inte nonchaleras, den har sin starka sida i överraskningsmomentet och den här gången verkar det ha varit nära ögat att det gick hem. Nu förefaller det som om brottslingen och hans kumpan fick nöja sig med att fly till flodhästarna på Zoo.

 

* På Facebook förklarar Orrenius att eftersom Tryckfrihetssällskapet har ”hjälpt Vilks och sålt hans tavlor”, då är man kompisar. Men han förnekar att ”kompis” skulle betyda ”sympatisör”. Det är inte lätt att reda ut alla irrgångar i denna terräng.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

103 svar på 1626: Ett mindre lyckat mordförsök

 1. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Jag kan tala för mig. Ingen vet väl den exakta sanningen, men jag försöker i alla fall informera mig om händelseutvecklingen.
  Till skillnad från Cecilia som undviker vetandet men gärna tycker en hel del.

  PS. Jag tycker inte. Jag bara undrar över saker.
  Och är pissdålig på att kommunicera detta, så marknadsföringsmänniskan jag är sedan nästan 40 år tillbaks! (glad ändå)

 2. CeDe skriver:

  Så bra att ha det i generna och slippa plugga. Få förunnat.

 3. Johan den 1:e skriver:

  Om du subjektivt får säga det själv va.
  Men hur många SD:are tillåts komma fram. Och hur dominanta och ryggskrafsande är inte vänsterns folk. Ett närapå incestiöst konglomerat som lever i sin egen självpåtagna kuvös. Det är snarare som på en mentalvårdsavdelning än något gyllene intelligensians tempel. Där att tänka som sig själva är viktigare än att tänka klokt. Nä de
  s k vänsterintellektuella, är de senilas klubb som ständigt ältar sitt kommunistnaiva 60-tal, istället för att se framåt i nya perspektiv och vinklar som de SD-inspirerade gör. Så kontentan är: Det finns ingen vänsterintellektualism av idag, mer än lallande fånar. Medan SD-intellektualismen är på stark frammarsch. För där finns nytänkandet och framtidstron.

 4. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Krister.

  Jag är ekonom, företagsledare, konstnär och intellektuell men varken höger eller vänster.

  Spännande! Berätta mer!

 5. Johan den 1:e skriver:

  Kul att höra lite om dig CeDe. Det gör bara att jag älskar dig ännu mer. 🙂

 6. Krister skriver:

  CeDe
  Varken höger eller vänster, som Sverigedemokrat är du svansens själva fäste på svansföraren.

 7. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Så bra att ha det i generna och slippa plugga. Få förunnat.

  Och så ägnade jag mig (efter lite övervägande förstås) åt annat än det lätta. Är det inte så det flesta gör egentligen, egentligen?

 8. Johan den 1:e skriver:

  Kul att höra om dig CeDe. Men det kanske inte är så bra att avslöja för mycket så här. Bara…var försiktig min vän. 🙂

 9. CeDe skriver:

  Krister.

  Som du är muslim så borde du uppföra dig lite fredligare.

 10. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Så bra att ha det i generna och slippa plugga. Få förunnat.

  Jo, jag brukade hjälpa mina klasskamrater. De tyckte att jag förklarade bättre än lärarna. Sen ägnade jag mig åt annat i livet, då det jag ville studera inte fanns då.
  Men skillnaden mellan vad helst man sen egentligen gör, är nog ofta ”försumbar” (blink)?

  Min ”idol” från tidig tonår, och fortfarande på det sätt som berörs av det han pratar… om:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Bronowski

 11. Johan den 1:e skriver:

  Om nån är antiintellektuell så är det du Krister, med ditt simpla vänsterristiska näthat mot SD-are. Du är precis som du anklagar dom att vara. Inte ett dugg bättre, snarare sämre, som alla plumpa PK-extrema är. Du kan ju inget annat än att trakassera andra för deras åsikters skull. Det är lågt. Oerhört lågt av dig, att bete dig så här. Men du vet väl tyvärr inte bättre än så.

 12. Cecilia skriver:

  Undrar för övrigt om SD:s intellektuella avdelning är i farten här?
  Då tankarna i inläggen har så blandad kompott, men saknar substans/historisk medvetenhet?
  Lite á la Borges novell om de två som möts på stigen. Någon som läst den?

 13. CeDe skriver:

  Schack o matt o god natt!

 14. Johan den 1:e skriver:

  Man ska ha respekt för andra människor, även om de har åsikter man ogillar, om de inte själva ger sig på andra oliktänkande personligt utan orsak, bara för att de tycker annorlunda. Då blir de lovligt byte anser jag, och förlorar sin respektlegitimitet. Som man ursprungligt bemöter andra, förtjänar man att bemötas av dem.

 15. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Man ska ha respekt för andra människor, även om de har åsikter man ogillar, om de inte själva ger sig på andra oliktänkande personligt utan orsak, bara för att de tycker annorlunda. Då blir de lovligt byte anser jag, och förlorar sin respektlegitimitet. Som man ursprungligt bemöter andra, förtjänar man att bemötas av dem.

  Spot on. Och du lever som du lär? (glad utan att bifoga exempel, lata jag… Eller är jag bara oförskämd, som inte tar mig tiden till detta?)
  Kul att se dig igen förresten. Aska var det väl?

 16. Johan den 1:e skriver:

  Aska? Nä, alltid.

 17. Johan den 1:e skriver:

  Vilken entre´ och comeback jag gjorde va Cecilia. 🙂 Det hade du inte väntat dig. På alla fronter. he he. (glad)

 18. Krister skriver:

  Apropå överrepresentation så är Bronowski och andra judar just det inom alla områden där hjärnans rationella eller kreativa förmåga kommer till störst uttryck.

  Säger en filosemitist muslim… blinkis, blinkis.

 19. Sniff skriver:

  Hihi, var roligt, läser Vilks blogg = SD svans. Småler och fortsätter läsa. Härligt med folk som kan hålla ordning på tillvaron med kategoriseringar.

 20. Johan den 1:e skriver:

  Och du är alltid ute och halkar runt, Krister. Som Bambi på hal is.

 21. Johan den 1:e skriver:

  Sniff låter som en nos med svans det, om något.

 22. Tom O’Graphy skriver:

  Bara en tanke-
  Jag hoppas verkligen Sniff bemöter Johan den 1:e som han ursprungligt bemöttes, för det förtjänar han.
  Är inte J1 ute på hal is nu?

 23. mohammad skriver:

  Johan den 1:e: Sanningen var att det var Krister, Cecilia menade, och inte dig.

  Sanningen var att det var DIG jag menade, alltså angående om hur mycket hat det finns bakom din penna.

  Lämna nu Krister ifred.

 24. mohammad skriver:

  Johan den 1:e: Som man ursprungligt bemöter andra, förtjänar man att bemötas av dem.

  Hahaha..!

 25. Emmy skriver:

  Krister,

  Stor i orden men liten på jorden, eller vilken metafor skulle kunna vara tillämplig då åsikter läggs fram, så bisarra, att de tycks ha fiskats upp från de dunkla malströmmarna av skribentens eget psyke….

 26. Johan den 1:e skriver:

  Sniff blev bemött. Han fick vad han förtjänade enbart.

  Hånskratt visar på hatets kärna.

  Jag står inte för hat, utan för frihet och välvilja gentemot de som respekterar andra, och deras åsikter.

 27. Cecilia skriver:

  Emmy:
  Krister,

  Stor i orden men liten på jorden, eller vilken metafor skulle kunna vara tillämplig då åsikter läggs fram, så bisarra, att de tycks ha fiskats upp från de dunkla malströmmarna av skribentens eget psyke….

  Jodå, visst har du en poäng i det… (glad)

 28. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Sniff blev bemött. Han fick vad han förtjänade enbart.

  Hånskratt visar på hatets kärna.

  Jag står inte för hat, utan för frihet och välvilja gentemot de som respekterar andra, och deras åsikter.

  Så bra att Sniff fick vad h*n förtjänade?
  Själv är jag måhända lite oortodox när det gäller frihet och välvilja, och tycker att alla ska åtnjuta densamma i paritet med nuet. (blinkis)
  För annars så är jag inte riktigt säker på att det jag förespråkar, är det jag förespråkar… (tror du reder ut detta, då du är en mästare på kullerbyttor).
  Det betyder alltså inte att jag måste vara ”dumsnäll”. Ens i fråga om den supporttaktik som du kopierat från mohammad (utan att ge cred).
  (kul)

 29. Sniff skriver:

  Tom O’Graphy,

  Johan I; Det är klart att jag har både nos och svans! Hur skulle jag annars se ut? Tom O’Graphy, du är mycket observant med din genomlysande blick. Har du besökt Dalen eller läst om den? Jag tror att även Lars vet var den finns. Ni är så välkomna!

 30. Johan den 1:e skriver:

  Sniff skymfa oss andra här på bloggen, genom att spinna på Kristers skymf av oss här, därför fick han vad han förtjänade.
  Dom som oförmodat ger sig på andra personligt för deras åsikters skull, förtjänar samma sak.

 31. Johan den 1:e skriver:

  Den störste hataren i mängd här på bloggen, Moh. anklagar mig för att hata. Det är ju nästan roligt, om det inte var så tragiskt och brist på förstånd.

 32. Sniff skriver:

  Skulle jag skymfa någon, jag som är så liten och betydelselös? Neej, nu drar jag mig tillbaka till min grotta och leker med min katt.

 33. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Sniff skymfa oss andra här på bloggen, genom att spinna på Kristers skymf av oss här, därför fick han vad han förtjänade.
  Dom som oförmodat ger sig på andra personligt för deras åsikters skull, förtjänar samma sak.

  Skymf, skymf. Ge sig på. O du rättfärdige Johan 1:e! (glad)
  Har nog läst GG för mycket, eller vad tror du? Å andra sidan, så är jag ju en av dina tjejer här på bloggen, skrev du.

  Jag gillar dock Krister och tycker att han skriver bra.
  Undrar nyfiket om du har kurser i att vända på saker – för det är riktigt intressant, det du gör.

 34. Johan den 1:e skriver:

  Tackar tackar. 🙂 Men det är så jag tycker. Men det var Krister, som först personligt gav sig på oss, och sånt gillar jag inte. Och det senaste han skrev, tycker då jag, var ganska förvirrat.

  En annan sak: GG?

 35. Johan den 1:e skriver:

  Se vad han sa alldeles nyss bara Cecilia. Men jag är inte ute efter att gå i lågsinnad polemik med dylika varelser, men jag försvarar mitt folk, mot skit.

 36. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Se vad han sa alldeles nyss bara Cecilia. Men jag är inte ute efter att gå i lågsinnad polemik med dylika varelser, men jag försvarar mitt folk, mot skit.

  Gör så. Och jag är med Krister. OK?

 37. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Tackar tackar. Men det är så jag tycker. Men det var Krister, som först personligt gav sig på oss, och sånt gillar jag inte. Och det senaste han skrev, tycker då jag, var ganska förvirrat.

  En annan sak: GG?

  Läs lite, så klarnar det nog?

 38. CeDe skriver:

  Cecilia: Gör så. Och jag är med Krister. OK?

  (Citera)

  Från Krister är det inte så långt till mohammad.

 39. CeDe skriver:

  och från mohammad är det inte så långt till……..

 40. Johan den 1:e skriver:

  Jag har mina ståndpunkter. Har du svårt för det Cecilia?

  Jag gillar inte orättfärdigheter. Så är det bra med det.

  Är du och Krister ihop? Men det rättfärdigar inte vad som helst ändå från ens part. Och du och Krister är väl två skilda personer eller hur? Och dig har jag inget emot, för du beter dig hyggligt och bra, och inte kränkande, även om du inte gillar allas åsikter.

  Och det är det det handlar om. Och det vi talar om hela tiden här i olika form.

 41. Johan den 1:e skriver:

  Alldeles riktigt CeDe , om han halkar ner i kränkarträsket rejält så. Men han kan om han vill, och skärper sig. Han är inte lika långt gången som Moh. , som inte har nåt annat i sig. Det handlar om att bete sig hyfsat mot varandra här. Det är det som gäller.

 42. CeDe skriver:

  Johan den 1:e:

  Alldeles riktigt CeDe

  Jag tänkte närmast på att de är ideologiskt närstående. De var ju båda väldigt kritiska till Lars resa till N.Y. Och så ser de sverigedemokrater och rasister i vart enda hörn. De har lite svårt med nyanser, om jag säger så.

 43. Johan den 1:e skriver:

  Jo, så är det nog. Men vad jag menade är , att Krister beter sig i allmänhet bättre, även om han halkar fel ibland. Men Moh. är alltid fel.

  Men åsiktsmässigt….ja där har du nog rätt CeDe.

 44. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:

  —Är du och Krister ihop? —

  — Och det är det det handlar om. Och det vi talar om hela tiden här i olika form.—

  Jo, lite grann är det nog så.

  Vilka vi? 🙂

 45. Major Tom skriver:

  ”När det är muslimerna som står för 99% av skiten i vårt land.” Johan den 1:e, 18 januari 2013 kl 19:32
  Är det såna nyanser du efterlyser, CeDe? Här i spalterna behöver man inte anstränga sig precis för att upptäcka sverigedemokrater och rasister – stanken slår emot en ganska omedelbart.

 46. Johan den 1:e skriver:

  Det står jag för. Och det är inte rasism, utan fakta.

 47. Major Tom skriver:

  Johan den 1:e: Det står jag för. Och det är inte rasism, utan fakta.

  Vilka fakta? Kan du visa på dem? Och vad fan betyder ”det står jag för”? Jag har en fullständigt förvirrad och fördomsfull världsbild och det står jag för – eler vadå?

 48. Johan den 1:e skriver:

  Vad är du ute efter egentligen. Är du ute efter att trakassera människor, va.

  Jag säger vad jag tycker och har insikt om, och så enkelt är det med det.

 49. Johan den 1:e skriver:

  Yttrandefriheten Cecilia Yttrandefriheten.

  Alla här.

 50. Johan den 1:e skriver:

  Utom vissa inkommande Nord-Koreanska militaristiska förtryckare, som inte verkar godta allas rätt till åsiktsfrihet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.