1625: Theaster Gates, dagens man i konstvärlden

I dagens SvD nämner Erica Treijs den amerikanske konstnären Theaster Gates som Katya Kazakina på Bloomberg News anser vara den hetaste konstnären just nu. Det ligger någonting i det. Gates är ett fenomen, en afro-amerikan som gör precis allting och vars arbete löper samman i sociala ambitioner. Hans internationella genombrott kom genom hans deltagande i fjolårets Documentautställning i Kassel där han renoverade en byggnad som blev ett allaktivitetshus – och en av kritikernas stora favoriter. Det finns ordning och kunnande i Gates verksamhet. Han är övertygad om att konsten kan skapa politiska förändringar. Om den saken har jag skrivit många gånger och jag har inte ändrat ståndpunkt. Konsten kan endast under mycket speciella omständigheter åstadkomma något av allmänt politiskt värde. Det som hindrar är att konsten är Konst och att den äger rum i konstvärlden. Att bryta sig ur den brukar konstnärer inte vara intresserade av för då blir det någonting annat som man får ägna sig åt. Men konsten som symbolisk modell för förändring kan nå stor uppskattning i konstvärlden. Och ett av problemen för att komma någonvart i denna ständigt återkommande fråga är uppskattning. Gates är uppskattad och har börjat sin klättring mot den absoluta toppen på artfactslistan där han för närvarande innehar position 4.200.

 

Detta inte sagt för att förringa Gates, han är en synnerligen intressant konstnär vars bredd och uppfinningsförmåga är överväldigande. Han är t o m musiker och sångare och uppträder på utställningar med gruppen Black Monks of Mississippi. Och han är samtidigt en god representant för vad som just nu gäller som kvalitet på högsta nivå. En inblick i hans arbete kan man få genom att se den här videon från hans utställning i White Cube.

 

Theaster Gates

 

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden. Bokmärk permalänken.

10 svar på 1625: Theaster Gates, dagens man i konstvärlden

 1. mohammad skriver:

  Lars, kan du inte uppgradera bloggen och införa en ”gilla” markör, jag skulle vilja gilla dig nu.

  /Din kompis m…

 2. CeDe skriver:

  Lider du av PMS också, mohammad?

 3. Lars Vilks skriver:

  mohammad,

  Mohammad. Jag skulle gärna ha gjort det men jag har ingen aning om hur det går till. Min webmaster har försvunnit och jag får därför låta bloggen tills vidare sväva över stupet.

 4. CeDe skriver:

  Lars, om din webmaster eller annan meriterad dyker upp vore det bra om det också gick att fixa en korrigeringsknapp. Framför allt för såna som jag som tänker snabbare än jag skriver.

 5. Johan den 1:e skriver:

  ”Konsten kan endast under mycket speciella omständigheter åstadkomma något av allmänt politiskt värde.”

  Sant. Det tror jag verkligen på också. Konst är mer än man anar egentligen, bara man vill det.

 6. Cecilia skriver:

  Lars Vilks:
  mohammad,

  Mohammad. Jag skulle gärna ha gjort det men jag har ingen aning om hur det går till. Min webmaster har försvunnit och jag får därför låta bloggen tills vidare sväva över stupet.

  🙂

 7. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  ”Konsten kan endast under mycket speciella omständigheter åstadkomma något av allmänt politiskt värde.”

  Sant. Det tror jag verkligen på också. Konst är mer än man anar egentligen, bara man vill det.

  Nu blev jag nyfiken. Kan du skriva lite mer? (glad förstås)

 8. Johan den 1:e skriver:

  Levande konst. Spontankonst. Här är ett exempel:

  http://www.iodinejupiter.com/lyricslfz.html

  Gå gärna in på huvudsidan också. Och på galleriet där.

 9. mohammad skriver:

  Lars Vilks,

  Det är lugnt, jag fick ju ingången att skriva och ge mer autencitet åt min uppskattning.

  Jag gillar webbmasterns upplägg av bloggen, enkel, närmast minimalistisk, och överskådlig, finns egntligen ingen anledning att ändra på konceptet.

  Tyvärr tar de rasistiska och högerextrema inslagen i kommentarsfälten över de konstnärliga skrivningar, men den svansen har ju följt dig ända sedan RHs tillblivelse.

  Därför, tack för Theaster Gates, keep up the god work my brother…

  http://www.youtube.com/watch?v=2QWXC36fHNc

 10. Johan den 1:e skriver:

  Så talar en islamistfundamentalist, Som inte gör annan än att trakasera icke-muslimer, och smöra och utöva taqiyya gentemot makten för att få fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.