1550: Röster längs resvägen

Ännu en liten tid skall vi kontemplera yttrandefriheten. Onekligen är den på tapeten och, som jag tidigare har nämnt blir det debatt på Publicistklubben på måndag. Även konstvärlden intresserar sig för yttrandefriheten dock med en återkommande vinkling:

 

”The Freedom of Speech: Perspectives in Contemporary Art in Europe conference will debate the burning issues of freedom of speech and freedom of expression in Europe. The conference will take place at Gallery Augusta on the island of Suomenlinna, Helsinki, on October 15–16, 2012.

Authoritarian and right-wing populist tendencies are restricting fundamental human rights in Europe, and this is affecting the freedoms of artists and intellectuals. How is this situation reflected in forms of representation in art? What positions and strategies can individuals and institutions adopt, and what are their consequences? What is the relationship between contemporary art and activism?”

 

I dessa sammanhang är den återkommande förklaringen till de danska karikatyrerna alltid densamma: ”…Muhammad cartoons crisis (2005), which was sparked by Danish xenophobia materialized as a defence of unconditional freedom of speech”

 

För övrigt är jag nöjd med vidareutvecklingen av den eviga RH-slingan efter gårdagens Road Movie. Det vänds och vrids på formuleringar som, när det så önskas (och det önskas ofta) uppfyller det som betraktaren hett eftertraktar: den dolda rasistiska agendan. Man kan göra mycket av det här t ex i en FB-debatt:

 

”…i enlighet med Nationalencyklopedins definition av rasism: ”i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar:

1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);

2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;

3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;

4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen…”

så uppfyller Lars Vilks de flesta av dessa antaganden.”

(Skribenten fick av någon anledning inte med den femte förutsättningen vilken den nu är)

 

Lars Linder på DN fantiserar om trollkarlens lärling som blir uppslukad av de mörka krafterna och tänker sympatiskt på Lars Norén. I brist på annat, då konstnär Vilks ännu inte har blivit slukad, drar han till med schablonen ”nyttig idiot”. Det förefaller som konstkritikern Jerry Saltz försäkran för några dagar sedan stämmer väl: Konst handlar inte om att förstå utan att uppleva. Lars (plötsligt blev det mycket ”Lars” – ett etruskiskt namn) Lindström (Expressen) låter sig belåtet andas ut i den vikande Vilks som inte försvarar sin yttrandefrihet utan lägger ut texten om SION:s förträfflighet. Svårt det där med yttrandefriheten, här valde jag själv min egen yttrandefrihet och jag kan inte se annat än att det var ett för konsten, för medierna och för folket riktigt val. Konferensen blev ett fantasieggande verk inom ramen för RH. Än är det emellertid för tidigt att summera det och långt är det till dess redigerade konstnärliga gestaltning. Martin Aagård klagar i Aftonbladet över att inga vanliga muslimer visar sig i verket. Det gör de dock, de dyker upp ibland men lika lite som vanliga människor i allmänhet, äger de inte möjligheten att t ex skriva artiklar på kultursidorna i våra dagstidningar. För det är så att jag inte aktivt söker upp det ena eller det andra utan följer det som sker. Alla är välkomna att delta men man får själv ta initiativet. Han tycker också: ”En sak är i alla fall uppenbar – Vilks behöver hjälp att dokumentera sin historia. Hur många gånger han än påstår att han ska redovisa sina erfarenheter så händer det uppenbarligen inte förrän SVT rycker ut.” Ja, tacka för det, vem vågar visa någon dokumentation? När jag emellanåt skall ställa ut något krävs jag först på en ovillkorlig försäkran att alla rondellhundar är avskannade. Boken om rondellhunden är på gång men den kompliceras av de ständigt pådrivande eruptionerna i verket.

Nils Forsberg har kommit något på spåret (han rör faktiskt vid kärnan om den dolda agendan): ”Det var inte direkt partidagarna i Nürnberg” och gör den professionella konstkritikerreflektionen ”Packat och klart”. En affärsidé (med tanke på den mediala uppmärksamheten och omsorgen kring denna konferens) för svenskar (ja, det är en svensk affär, ingen annanstans har den mött något större intresse) som vill kittlas av det förbjudna och motbjudande. ”Vi skulle aldrig göra så”.

 

Finns SION? Om det inte finns, vilket är det troliga, så får det, med tanke på den svenska konsumtionsviljan för sådana produkter, uppfinnas.

Live Show i New York

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

77 svar på 1550: Röster längs resvägen

  1. Emmy skriver:

    Ja, att det råder slagsida på blaskornas kultursidor är väl ingen överdrift, SION väger tung, skeppet kränger och kapten Vilks kölhalas på alla upptänkliga vis, dock står han stolt och stadig i fören och sätter sin kurs med fast hand, självaste Oddyseus torde le åt denna konungsliga bedrift.

  2. TJ skriver:

    Här kommer den femte punkten:

    5) övertygelsen att konstkritikerna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av den nedärvda ideologin…”

  3. Steen skriver:

    ”det förbjudna och motbjudande”

    Jeg tror, det er det, det drejer sig om, og det er helt ude af proportion. Jeg kan ikke lade være med at tænke på Kurt Westergaard. Ingen tog notits af hans rejser til USA eller Canada, og da han talte på DF s landsmøde, var der lidt mediediskusssion i et døgn.

    Jeg tør ikke tænke mig den tanke, at kunstner Vilks taler på Sverigedemokraternes årsmøde – hvilket nok heller ikke vil ske. mvh fra Danmark

    http://politiken.dk/politik/ECE570539/kurt-westergaard-jeg-maa-tale-hvor-det-passer-mig/

    Muhammed-tegner Kurt Westergaard var gæstetaler hos DF: Kurt Westergaard: »Jeg må tale, hvor det passer mig«

  4. Sara skriver:

    ”(Skribenten fick av någon anledning inte med den femte förutsättningen vilken den nu är)”

    Lars, anledningen är enkel. Skribenten hade bara tillgång till gratisversionen av NE på nätet, där endast förutsättning 1-4 kan läsas i sin helhet. Därefter följer en teaser: ”5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation … ”.

  5. CeDe skriver:

    5)föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar från mer överlägsna raser att dominera, utnyttja och till och med förinta underlägsna raser.

  6. CeDe skriver:

    I och med detta får etrusken sällskap av både Nazism, Islamism och övriga spekulanter.

  7. Horatius skriver:

    ”Svårt det där med yttrandefriheten, här valde jag själv min egen yttrandefrihet och jag kan inte se annat än att det var ett för konsten, för medierna och för folket riktigt val.” Lars Vilks.

    Vi är Dig evigt tacksam.

    ”Finns SION? Om det inte finns, vilket är det troliga, så får det, med tanke på den svenska konsumtionsviljan för sådana produkter, uppfinnas.”
    ”(ja, det är en svensk affär, ingen annanstans har den mött något större intresse)” Lars Vilks.

    Ja, självklart, det var för Ditt Verks och för den svenska pöbelns skull konferensen anordnades den 11:e september i New York.

  8. Laika skriver:

    Från min satellit, som aldrig brann upp:

    Aktuella citat av Lars Vilks:

    ”Jag har också problemet med att vara helt beroende av att (hur ?(sic)) konstvärlden reagerar och därmed (mer eller mindre motvilligt) bekräftar projektets konststatus.” 13/8/2012

    ”Att mitt projekt är konst är inget man behöver betvivla. Det har fortlöpande bekräftats av konstvärlden.” 31/8/2012

    ”Dålig konst är också konst och det kan man alltså inte bråka om.” 8/9/2012

    ”Min presentation av Konferensen kan, tråkigt nog, för närvarande inte genomföras eftersom konstvärlden har stängt sina dörrar.” 3/10/2012

    ”Vanligtvis är det så att i de fall där konsten spelar en politisk roll utanför konstvärlden opererar den inte längre som konst. Något har stigit ur sin kontext och försetts med en helt annan och brutalare. Förvisso kan konstnären låta en sådan händelse bli det huvudsakliga konstprojektet som en social process men då måste verket tillbaka i konstvärlden för att läsas av på rätt nivå och bekräftas.” 21/5/2012

    Ergo – Vilks rondellhundsprojekt är längre inte konst. Enligt egen utsago.

  9. Lars Vilks skriver:

    Laika. Här har du fel. Konstvärlden har fortlöpande bekräftat projektet. Senast t ex igår när det behandlades av två kritiker. Dess utflykt i politiken är också värd att fundera på. Läser man artiklar och kommentarer från diverse håll ser man att medvetenheten om att det är ett processverk är vida spridd. Det har alltså inte knoppats av från konsten. Däremot är det en helt annan fråga vilken kvalitet konstvärlden anser att det har. Vi är inte riktigt där än.

  10. CeDe skriver:

    Aha, man får aldrig en blund i ögonen. Vad kan det nu vara; möjligtvis när Geller skvalpade omkring i böljan den blå, eller också det att vi fick klart för oss att Vilks är rakryggad även rent fysiskt. Mmn

  11. Sami skriver:

    Lars du är konstnär men ser ut som en smutsig luffare, testa din ”konst” på ditt utseende istället.

  12. CeDe skriver:

    Sami.
    Då har du aldrig sett en smutsig luffare.

  13. Cecilia skriver:

    Laika:
    Från min satellit, som aldrig brann upp:

    Aktuella citat av Lars Vilks:

    ”Jag har också problemet med att vara helt beroende av att (hur ?(sic)) konstvärlden reagerar och därmed (mer eller mindre motvilligt) bekräftar projektets konststatus.” 13/8/2012

    ”Att mitt projekt är konst är inget man behöver betvivla. Det har fortlöpande bekräftats av konstvärlden.” 31/8/2012

    ”Dålig konst är också konst och det kan man alltså inte bråka om.” 8/9/2012

    ”Min presentation av Konferensen kan, tråkigt nog, för närvarande inte genomföras eftersom konstvärlden har stängt sina dörrar.” 3/10/2012

    ”Vanligtvis är det så att i de fall där konsten spelar en politisk roll utanför konstvärlden opererar den inte längre som konst. Något har stigit ur sin kontext och försetts med en helt annan och brutalare. Förvisso kan konstnären låta en sådan händelse bli det huvudsakliga konstprojektet som en social process men då måste verket tillbaka i konstvärlden för att läsas av på rätt nivå och bekräftas.” 21/5/2012

    Ergo – Vilks rondellhundsprojekt är längre inte konst. Enligt egen utsago.

    Det är svårt det där, med var gränsen går. Om det nu egentligen är en gräns.

  14. Emmy skriver:

    Sami,

    Dina fördomar visar att du ej varit med om så mycket, livet väntar bakom hörnet, även längs din väg, vill du, så kan du likt Vilks, delta med liv och lust.

  15. Jonas Karlberg skriver:

    Konstigt att konstnärer får förolämpa och mobba andra människor men inte skolbarn!
    I skolan får man lära sig att man skall acceptera och respektera andra
    Men det gäller tydligen inte konstnärer av någon konstig anledning
    Då skall väl elever på våra svenska skolor få göra nidbilder på deras lärare
    Rita av studierektorn eller en annan lärare när han har samlag med en häst tex
    Sedan lägga ut det på skolans datorer och sätta upp bilden över hela skolgården
    Vad händer då jo då blir det klassmöte och föräldramöte
    Då skall man tala eleven tillrätta , löjligt verkligen
    Dubbelmoral i flertal Sverige verkligen!
    Då skall personen som har gjort bilden säga att jag bara utnyttjar min konstnärliga frihet
    Lars Vilks gjorde en bild med manliga personer med muhammedmasker som hade samlag med varandra som han visade upp för muslimer
    Det konstverket gjorde han bara för att provocera inget annat!
    Då skall jag få måla av en bild där Lars Vilks har samlag med djur barn eller lik
    Eller varför inte att Lars Vilks får en scudmissil eller ett hagelgevär upptryckt i baken
    Eller varför inte måla av en taliban som skjuter huvudet av Lars Vilks
    Konstverket skall jag kalla för konstkritiker hahahahahahaha
    Precis som ståupparen Lennie Norman sa förut :
    Funkar det åt ett håll så funkar det åt ett annat!
    Enkelt att förstå så det så
    Bojkotta Vilks omgående Sverige!

  16. CeDe skriver:

    Det spekuleras på många håll nu vad orsaken till UG:s censurering var. Har sett den nya versionen och både vågbrytaren och ryggtavlan finns kvar, men var man lite uppmärksam vid originalet så kan man nu notera att en liten detalj är försvunnen, helt försumbar. Inget att hänga upp sig på.

  17. Lars Vilks skriver:

    Jonas Karlberg. Innan du vräker ur dig kan du ta reda på lite fakta. Jag har aldrig gjort någon bild med manliga personer med muhammedmasker som har samlag. Den har du själv fantiserat ihop. Du borde nog börja med att fundera på i vilka riktningar dina fantasier löper.

  18. Krister skriver:

    Otroligt vilken aktivitet din medverkan i SION initierade.
    Nu vill Täppas ge sig in i konstverksskapandet.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15561585.ab

  19. Al Ghoul skriver:

    Sami:
    Lars du är konstnär men ser ut som en smutsig luffare, testa din ”konst” på ditt utseende istället.

    Han ser ut som en knarkare.

  20. Lars Vilks skriver:

    Tack Krister! En av de allra bästa. Fogelberg kunde inte hålla sig. Men han är nog narcissist.

  21. Kenneth Karlsson skriver:

    Al Ghoul,

    Då har du tydligen inte sett något riktig knarkare.

  22. P.K. skriver:

    Du är en hedersman och gentleman Lars. Stå på dig. Du har mer stöd än du anar. Keep up the good work!

  23. Laika skriver:

    Lars Vilks, Jonas Karlberg har nog ändå en poäng i vardande med sitt ”skolexempel” som liknelse. Ett mer nyanserat är detta:

    Lasse retar den biffige ADHD killen i klassen; Tar hans godispåse på lunchen och ber han ”vara tyst någon gång då”.
    Vid bråket som uppstår går läraren i mellan och räddar Lasse.
    Efteråt, på fråga om varför han retade ”Musse”, svarar han att det var ”ju bara för att impa på tjejerna”.

    Om han är värd sin ”sex appeal” kan man väl undra; Av de vuxna får han nog inget beröm.

    Hur som helst är det hela en ganska barnslig historia.

  24. Lars Vilks skriver:

    Laika. Om jag förstår dig rätt gillar du politisk islam och ser med glädje på sharialagar. Kritiserar man den främsta symbolen för detta menar du att det är barnsligt. Där får det finnas en gräns för yttrandefriheten. Om jag förstår dig rätt.

  25. danpark skriver:

    Öh? du Jonas Karlberg vad jag vet så är rektorn och lärarna på skolan levande personer man kan ta på och inga fantasifigurer som dött för hundratals år sedan.
    Förövrigt skulle nog lärarna bara bli glada över att deras elever visar kreativitet genom att rita bilder istället för att misshandla dem som i dagens skola är allt för vanligt.

  26. Emmy skriver:

    Krister,

    Stollen Täppas har en historia av total avsaknad av empati, måste vara jobbigt för de närstående . . .
    http://www.expressen.se/nyheter/tappas-anmald-for-diskriminering/

  27. CeDe skriver:

    Balla Laika.

    Du har lika få strängar på din lyra som din namne.

  28. CeDe skriver:

    Emmy.

    Täppas vill nog att pengar läggs på de ljusskygga i stället.

  29. Laika skriver:

    Lars Vilks:
    Om jag förstår dig rätt.

    Jag menar bara att det är barnsligt att försöka ta godispåsen från ett hyperaktivt barn och tro att:
    1. Lugnet sänker sig över klassrummet.
    2. Du får beröm av läraren. (och kanske chans på tjejerna)
    3. Det är godiset som är roten till det onda.

    För övrigt tror Jag inte att du någonsin kan eller vill förstå mig, likt jag aldrig kommer förstå dig;
    Min omloppsbana ligger för högt.

  30. Lars Vilks skriver:

    Laika. Jodå, jag förstår dig, din åsikt är inte så ovanlig. Men bilden är inte helt solid. När godispåsen består av politisk islam är det kanske en annan historia. OIC, t ex, vill gärna behålla sin godispåse och göra den till allas.

  31. Monika skriver:

    Läste en gång en intervju med ateisten och forskaren George Klein. Att forska var för honom nära nog en drog. Han insåg sig inte ha något ansvar för det hans forskning kunde leda till. Han var bara vetenskapsmannen som objektivt sökte ny kunskap. Tycker mig ha hört något liknande från dig, kan jag ha gjort det. Vad sa du egentligen?

  32. Lars Vilks skriver:

    Monika. Jag mins inte det men synpunkten är tämligen självklar. Den som arbetar med att vinna ny kunskap och ny erfarenhet kan knappast överblicka vad som kommer att hända framöver med ett nytt material. Det där med att forska kan vara som en drog är inte så märkvärdigt. Det är bara ett engagemang i en sak. Sådant finns överallt, vare sig man går upp i att spela tennis eller samla på frimärken.

  33. Cecilia skriver:

    Oavsett de ständigt pågående analyserna av verkligheten, och därtill tillhörande godispåsar – så tycker jag att det är trevligt att titta på ett sorts ”inlägg” från alldeles nyss.
    http://www.di.se/artiklar/2012/10/5/einstein-bibeln-ar-barnslig/

    För övrigt, så tror jag att man bara kan förstå saker utifrån sin egen alltid dagsfärskt tillägnade referensram – så att säga att man förstår vad andra säger, är kanske lite opportunt?

    Det mer långsiktiga, har nog sin egen problematik.
    Men om man börjar pratar om samma sak, med överenskommelse om att skylta upp dess personliga olika förtecknen – ja, då börjar man väl verkligen att göra något intressant!
    För då släpper man ”kriget” – att ha rätt/vinna en diskussion. Och börjar det mer givande – dialogen, utbytet. Som väl är det som för framåt, som alltid?

    Därmed menar jag inte att det är lätt. Eller att pk är vägen – precis tvärtom. Pk är the easy-way-out, det att bli omtyckt, accepterad.
    Förflackningen är ett naturligt steg. Som jag ser det. Tack och lov, så finns det alltid de, som har fått med sig lite mer av olika sorters kunskap.
    Lars t ex. Och även Laika. (glad)

  34. Sami skriver:

    Lars Vilks,

    en dag så kommer du ångra dig för dom bilderna du gjort mot islam lars, sanna mina ord,

  35. Kenneth Karlsson skriver:

    Sami,

    Ja, låt gud ta hand om den saken.

  36. Kenneth Karlsson skriver:

    Laika,

    Menar du att man kan likna muslimer med ADHD-barn?

  37. Humanist skriver:

    Sami:
    Lars Vilks,

    en dag så kommer du ångra dig för dom bilderna du gjort mot islam lars, sanna mina ord,

    Lars har verkligen inte gjort något som han ska behöva ångra. Men de som tar till hot och våld mot Lars Vilks kommer att få ångra att de föddes. Detta är inget hot utan ett löfte.

  38. Cecilia skriver:

    Kenneth Karlsson:
    Laika,

    Menar du att man kan likna muslimer med ADHD-barn?

    Vet inte alls vad Laika tycker, men tycker själv att din kommentar andas lite egenkärhet?

  39. Cecilia skriver:

    Sami:
    Lars Vilks,

    en dag så kommer du ångra dig för dom bilderna du gjort mot islam lars, sanna mina ord,

    Nyfiken – hur då?

  40. Humanist skriver:

    Laika,

    Jag menar bara att det är intolerant att försöka ta yttrandefriheten från Lars Vilks och tro att:

    1. Lugnet sänker sig över Sverige.

    2. Man får beröm av svenskarna, och en chans till att bli en respekterad röst i ett demokratiskt samhälle.

    3. Det är yttrandefriheten som är roten till allt ont.

  41. Cecilia skriver:

    Humanist,

    Tror att Laika har en poäng – beror nog mest hur man läser?
    Alla läser vi ju olika/personligt betingat, och det är väl härligt!

    Men om/huruvida det är ”kriga” du egentligen vill?, tja då undrar jag lite ändå. Om du själv inte egentligen har en annan, mer personlig agenda, än den du ”officiellt” till synes förfäktar?
    Som alla vi andra människor – för människor är vi ju allihopa; du med och jag med… (sista sjungs förstås)

  42. CeDe skriver:

    Så Cecilia är ute och fladdrar med läpparna igen.

  43. CeDe skriver:

    Trots viss åldersskillnad till Täppas Fogelbergs favör så framstår han som en gammal fördomsfull och knarrig gubbe i jämförelse med den intellektuellt och fysiskt alerta Lars Vilks, som dessutom kan briljera med en överlägsen humoristisk förmåga vilket den knarrige tycks vara helt i avsaknad av.

  44. Laika skriver:

    Kenneth Karlsson:
    Laika,

    Menar du att man kan likna muslimer med ADHD-barn?

    KK, Först, muslimer och militanta islamister är inte samma sak, men det har du, och en hel del andra, kanske ännu inte accepterat? Eftersom det är de sistnämnda som utgör ett oroande hot för demokratin, lugnet i klassrummet, är det de som får liknas med ADHD-barn; Varför inte, kunskapsbanken för alla foliehattar, Wikipedia har följande definition:

    ”Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter.”
    ”Barn med ADHD kan uppfattas som högljudda, störande, besvärliga eller bråkiga, vilket de ofta blir då vardagen är normalt ostrukturerad. ”

  45. Humanist skriver:

    Aftonbladets intervju med Täppas lyder följande:

    ”Täppas Fogelberg skriver att man borde dra in Lars Vilks polisbevakning, lägga ut stormningen av hans hus på Youtube och se attacken som ett konstprojekt.

    Tycker du det på allvar?

    – Nej, jag menar ju inte bokstavligen att 100 arga muslimer med yxor skulle storma hans hus och hugga honom i bitar. Min avslutning i artikeln signalerar ju det. Fast det är svårt att jobba med ironi.

    Fogelbergs ironiska avslutning i debattartikeln lyder: ”Låter slutklämmen brutal? Inte då, den är en del av mitt eget konstprojekt.”

    Här tycks Täppas uppenbarligen ha uppfunnit en metod för att förvandla ett hotfullt budskap till ett ironiskt konstprojekt.

    Nåväl, låt mig då också formulera ett konstprojekt i Täppas anda som naturligtvis är ironiskt och inte hotfullt menat:

    ”Täppas borde få besök av 20 högerextremister i sitt hem som ger honom precis vad han förtjänar utan att polisen lägger sig i.”

  46. Laika skriver:

    Humanist:
    Laika,

    Jag menar bara att det är intolerant att försöka ta yttrandefriheten från Lars Vilksoch tro att:

    1. Lugnet sänker sig över Sverige.

    2. Man får beröm av svenskarna, och en chans till att bli en respekterad röst i ett demokratiskt samhälle.

    3. Det är yttrandefriheten som är roten till allt ont.

    Herr Humanist, ge din lista till de militanta islamisterna, inte till mig och svenskarna. Vi har aldrig försökt ta yttrandefriheten från Lars Vilks, utan betalar i stället villigt till statligt polisskydd för honom.
    Som återbäring får vi alla den demokratiska rätten att välja beröm, kritik eller likgiltighet inför hans etiska val att kränka en världsreligion.

  47. Cecilia skriver:

    CeDe:
    Så Cecilia är ute och fladdrar med läpparna igen.

    Amen CeDe.
    Läge för kurs – Maktspråk 2.0 kanske?
    Eller blir det då för avancerat för dina läsare? (blinkis)

    Men man måste ibland försaka lite, om man ska gå vidare.
    Fråga gärna Lars – han har säkert bra tips till dig.

  48. Humanist skriver:

    Cecilia,

    Om du istället kunde tala ur skägget för en gångs skull och förklara med rationella argument vilken slags poäng som Laika möjligen har – och som du endast tycks förstå – så slipper du att behandlas som en helsnurrig kommentator som tar parti mot Vilks:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.