1550: Röster längs resvägen

Ännu en liten tid skall vi kontemplera yttrandefriheten. Onekligen är den på tapeten och, som jag tidigare har nämnt blir det debatt på Publicistklubben på måndag. Även konstvärlden intresserar sig för yttrandefriheten dock med en återkommande vinkling:

 

”The Freedom of Speech: Perspectives in Contemporary Art in Europe conference will debate the burning issues of freedom of speech and freedom of expression in Europe. The conference will take place at Gallery Augusta on the island of Suomenlinna, Helsinki, on October 15–16, 2012.

Authoritarian and right-wing populist tendencies are restricting fundamental human rights in Europe, and this is affecting the freedoms of artists and intellectuals. How is this situation reflected in forms of representation in art? What positions and strategies can individuals and institutions adopt, and what are their consequences? What is the relationship between contemporary art and activism?”

 

I dessa sammanhang är den återkommande förklaringen till de danska karikatyrerna alltid densamma: ”…Muhammad cartoons crisis (2005), which was sparked by Danish xenophobia materialized as a defence of unconditional freedom of speech”

 

För övrigt är jag nöjd med vidareutvecklingen av den eviga RH-slingan efter gårdagens Road Movie. Det vänds och vrids på formuleringar som, när det så önskas (och det önskas ofta) uppfyller det som betraktaren hett eftertraktar: den dolda rasistiska agendan. Man kan göra mycket av det här t ex i en FB-debatt:

 

”…i enlighet med Nationalencyklopedins definition av rasism: ”i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar:

1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken);

2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär;

3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av respektive raser;

4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen…”

så uppfyller Lars Vilks de flesta av dessa antaganden.”

(Skribenten fick av någon anledning inte med den femte förutsättningen vilken den nu är)

 

Lars Linder på DN fantiserar om trollkarlens lärling som blir uppslukad av de mörka krafterna och tänker sympatiskt på Lars Norén. I brist på annat, då konstnär Vilks ännu inte har blivit slukad, drar han till med schablonen ”nyttig idiot”. Det förefaller som konstkritikern Jerry Saltz försäkran för några dagar sedan stämmer väl: Konst handlar inte om att förstå utan att uppleva. Lars (plötsligt blev det mycket ”Lars” – ett etruskiskt namn) Lindström (Expressen) låter sig belåtet andas ut i den vikande Vilks som inte försvarar sin yttrandefrihet utan lägger ut texten om SION:s förträfflighet. Svårt det där med yttrandefriheten, här valde jag själv min egen yttrandefrihet och jag kan inte se annat än att det var ett för konsten, för medierna och för folket riktigt val. Konferensen blev ett fantasieggande verk inom ramen för RH. Än är det emellertid för tidigt att summera det och långt är det till dess redigerade konstnärliga gestaltning. Martin Aagård klagar i Aftonbladet över att inga vanliga muslimer visar sig i verket. Det gör de dock, de dyker upp ibland men lika lite som vanliga människor i allmänhet, äger de inte möjligheten att t ex skriva artiklar på kultursidorna i våra dagstidningar. För det är så att jag inte aktivt söker upp det ena eller det andra utan följer det som sker. Alla är välkomna att delta men man får själv ta initiativet. Han tycker också: ”En sak är i alla fall uppenbar – Vilks behöver hjälp att dokumentera sin historia. Hur många gånger han än påstår att han ska redovisa sina erfarenheter så händer det uppenbarligen inte förrän SVT rycker ut.” Ja, tacka för det, vem vågar visa någon dokumentation? När jag emellanåt skall ställa ut något krävs jag först på en ovillkorlig försäkran att alla rondellhundar är avskannade. Boken om rondellhunden är på gång men den kompliceras av de ständigt pådrivande eruptionerna i verket.

Nils Forsberg har kommit något på spåret (han rör faktiskt vid kärnan om den dolda agendan): ”Det var inte direkt partidagarna i Nürnberg” och gör den professionella konstkritikerreflektionen ”Packat och klart”. En affärsidé (med tanke på den mediala uppmärksamheten och omsorgen kring denna konferens) för svenskar (ja, det är en svensk affär, ingen annanstans har den mött något större intresse) som vill kittlas av det förbjudna och motbjudande. ”Vi skulle aldrig göra så”.

 

Finns SION? Om det inte finns, vilket är det troliga, så får det, med tanke på den svenska konsumtionsviljan för sådana produkter, uppfinnas.

Live Show i New York

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

77 svar på 1550: Röster längs resvägen

 1. Cecilia skriver:

  Humanist,

  Jag har tidigare skrivit att jag stöder Vilks mer än helhjärtat, eftersom det inte tycktes framgå.
  När det gäller att argumentera, så är jag inte så värst intresserad av att ”vinna” debatter, utan mer av att utbyta tankar och få ny input. Så kan kanske alla i humanismens namn, få vara som vi är – även jag?
  Hur jag sedan ”behandlas” av en del, är nog mer deras eget problem kanske…? Kanske är det också, så, att de inte alltid har läst vad jag egentligen skrivit – utan ibland bara stirrat på, vad andra tänkt/utlåtit sig om, det jag skrivit? (blink, blink)

 2. Cecilia skriver:

  Humanist,

  PS. Om jag betraktas som helsnurrig av en del, må så va’. Rätt kul faktiskt!

 3. Humanist skriver:

  Cecilia,

  Att avkräva en enkel förklaring av dig tycks vara lika omöjligt som att hitta en nål i en höstack.
  Jag upprepar därför min fråga:

  ”Om du istället kunde tala ur skägget för en gångs skull och förklara med rationella argument vilken slags poäng som Laika möjligen har.”

 4. Cecilia skriver:

  Humanist,

  Avkräva?

 5. Laika skriver:

  Laika:
  Vi har aldrig försökt ta yttrandefriheten från Lars Vilks, utan betalar i stället villigt till statligt polisskydd för honom. Som återbäring får vi alla den demokratiska rätten att välja beröm, kritik eller likgiltighet inför hans etiska val att kränka en världsreligion.

  Sanningen är att jag nu faktiskt lutar mot likgiltighet; Valet är lätt, eftersom jag personligen varken betalar skatt eller röstar i Sverige.

  Lätt som ett moln svävar jag vidare i etern,
  till en annan baksida.

 6. Humanist skriver:

  Laika,

  Du menar alltså att det var rätt av Lars Vilks att häda en religiös symbol men att det ändå var moraliskt fel?!

 7. CeDe skriver:

  Laika: muslimer och militanta islamister är inte samma sak

  Gränsen är nog svår att dra då den säkert är ganska tänjbar utifrån rådande omständigheter.
  Överens kan nog ändå alla vara om att militanta islamister alltid är muslimer.

 8. Kenneth Karlsson skriver:

  Laika,

  Tänk på syrebristen. Den är inte bra för tankeförmågan.

 9. Humanist skriver:

  Cecilia,

  Om du istället kunde tala ur skägget för en gångs skull och förklara med rationella argument vilken slags poäng som Laika möjligen har?

 10. danpark skriver:

  Vilks, Edl och Sion är både hatad av muslimer & nazister, undrar varför det aldrig tas upp i media.
  Och enligt Täppas Fogelbergs logik ska tjejer som går utmanande klädda också få skylla sig själva eftersom de provocerar fram våldtäktsmännens kåthet. Tur för kvinnorna att Täppas är blind.

 11. Kenneth Karlsson skriver:

  Humanist:
  Cecilia,

  Om du istället kunde tala ur skägget för en gångs skull och förklara med rationella argument vilken slags poäng som Laika möjligen har?

  Nu ställer du alltför långtgående krav på den där kvinnan.

 12. Monika skriver:

  Lars Vilks,

  Nej det är klart att du inte kan. Klein ansåg att det var politikerna som hade ansvar för vad han forskade fram och behövde alltså inte tänka sig för.
  Det verkar som att du tänker dig för ibland och tar det t ex lite lugnt nu efter filmen ”Innocence of Muslims”.
  Men undrar ändå detta som du gör en drog för dig?
  Vad gillar du Greiders ledare för några dagar sedan? http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Ledare/2012/09/20/Religionskrigen-ar-over-oss-/

 13. Lars Vilks skriver:

  Monika. På vilket sätt tar jag det mera lugnt nu än tidigare? Greiders krönika innehåller en intressant felbedömning. Han tänkte sig att Charlie Hedbdos karikatyrer skulle vara som att hälla bensin på elden. Men det blev tvärtom. T o m islamisterna hade förlorat geisten.

 14. Sk skriver:

  Lars Vilks,

  Lars du måste nu leva med livvakter resten av ditt liv hur känns det?

 15. CeDe skriver:

  Monika.

  Vad får dig att tro att Lars Vilks skulle ta det lugnare
  och tänka sig för ”ibland” efter det att filmen, Innocence of Muslims, lagts ut.

 16. CeDe skriver:

  Leif GW Persson uttrycker sitt förakt för Lars Vilks i en debattartikel på Expressen. Delirium, med eller utan tremens, tycks vara högsta mode just nu.

 17. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe,

  Leif GW har inte förstått vad det handlar om, vilket förvånar mig, eller kanske inte: han tar till typiska populistisk retorik för att förlöjliga. Sista delen av hans artikel är en fullkomlig härdsmälta. Som om Lars Vilks skulle vara en riddare som rider in i fiendelägret för att visa sitt mod och för att få dö nån form av hjältedöd.

  Leif GW har inte förstått att Rondellhunden i princip redan från början levt sitt eget liv.

 18. Emmy skriver:

  Var det inte Palme som ville lägga ned Säpo?
  De destruktiva krafterna är inte att leka med, uppenbarligen.

 19. CeDe skriver:

  Kenneth Karlsson.
  Finns det då ingen som förstår. Är vi bara en liten skara, som ser något ingen annan ser, Eller är det vi som har missuppfattat? Det vill jag inte tro, känns heller inte så. Jag fortsätter följa min intuition.

 20. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe

  Jag tror tyvärr att de flesta inte förstår, inte kan förstå, eller inte vill förstå. Jag är pessismist. Men Lars Vilks, plus några till, får mig att tro att det finns hopp.

 21. Sniff skriver:

  Det sunda kommer att segra till slut. Se bara hur det gick för kommunisterna, de förpestade luften på 70-talet men är ingen maktfaktor längre. Visst finns det några reliker kvar men de är ett utdöende släkte.

 22. mohammad skriver:

  ”Ständigt omgiven av de poliser som skyddar hans rätt att uttrycka sig och till en årlig kostnad på tjugo miljoner för landets skattebetalare.

  Med tanke på budskapet är det faktiskt inte värt de pengarna.

  Varför inte bara promenera ner till Rosengård, Rinkeby eller Hammarkullen, och ta det direkt med dem som han retar sig på.

  Man till man, och ”åk hem med er, era dumma jävlar”.

  Att han sedan skulle få fraktas därifrån på bår är en annan historia men den har i vart fall inget med vår yttrandefrihet att göra.”

  Hehe, Leif GW i toppform. Ut i kylan med hen…brr

 23. CeDe skriver:

  mohammad.

  Ja, GW har även han uppfattat att dessa försvarare av medeltiden med sina reaktioner i nutiden kostar oss en hel del. Det är vakat av GW, oavsett i vilket tillstånd han befann sig i sin skrivandes stund.

  Läste en kommentar till hans uttalande som påpekade, det lite besvärande för GW, att Gw tydligt pekar ut de boende i ”utsatta områden” som presumtiva våldsverkare/mördare.

 24. Cavatus skriver:

  Emmy,

  Som straff sköt sedermera SÄPO Palme.

 25. Amme skriver:

  mohammad,

  Jag säger så här, ta bort hans ”beskydd” och låt han dör vem bryr sig om en ful gammal gubbe som lars, man äcklas bara av att se hans ansikte lite då och då i tidningen och annan media.

 26. Emmy skriver:

  Vilka som än som låg bakom dådet, militära/ekonomiska intressen, så sörjde de helt säkert inte det inträffade.

 27. Monika skriver:

  Lars Vilks,
  Det verkar som om du tar det lugnt då konstvärlden stänger dörrarna.
  Islamisterna tappat geisten? Kanske känns det så för dig, men du kan ju inte precis veta vad islamisterna håller på med. Vad tror du om Thomas Friedmans artikel ” Det våras för toleransen” i DN den 1 okt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.