Del 1138: Efter senaste hacket

Det tog en stund att få ordning på bloggen efter hackarens senaste operation. Den muslimske hackaren har förföljt bloggen alltsedan Kalabaliken i Uppsala i maj. Den här gången var han påpasslig att utnyttja att webmastern hade några dagar ledigt och därför inte hade full uppdatering flera gånger per dag. Hackaren raderade databasen och det var en del arbete innan webmaster kunde återskapa materialet. Men nu fungerar det igen. Hackarens timing var inte dålig, hans inhopp sammanföll med terroristaktiviteten i Köpenhamn. Han har deklarerat att han skall fortsätta sina attentat utan slut. Måltavlorna har han tidigare angivit: Vilks, Westergaard och Geert Wilders.

Nåväl, det gör inte så mycket eftersom webmaster står rustad att bemöta nya attacker.

En del av det skrivna kommentatorsmaterialet har tyvärr försvunnit. Jag skall se om jag har något sparat och kommer då att komplettera.

Under tiden har jag blivit en dyr historia eftersom jag nu har bevakning dygnet runt. En hel del klagomål har redan dykt upp där de klagande menar att jag skall betala själv eftersom jag själv har ställt till det. Man må ha vilken uppfattning man önskar i detta spörsmål men det är en politisk fråga. Den som anser att livvaktsskydd som kommer genom Säpos bedömning skall ses över och eventuellt justeras får vara så vänlkg att vända sig till sina politiker eftersom det är på den nivån som säkerhetsfrågor bestäms. Jag har inte själv begärt något men det vore föga intelligent att avvisa en rekommendation som bygger på information som jag inte har tillgång till.

De klagande gnällspiken drar runt på den gamla versen om att ”det var onödigt”, att jag har ställt till det så att människoliv riskeras. Att yttrandefrihet inte skall missbrukas. Till detta säger jag som jag redan har sagt många gånger: I en demokrati skall det inte vara något problem att föra fram kritik mot en religion och inte minst av missbruket av religion. Under inga omständigheter skall en sådan kritik stoppas på grund av att terrorister grymtar fram sina dödshot eller kommer med bomber. Börjar man visa undfallenhet och tillmötesgå deras önskningar, då styrs demokratin utifrån och av oönskade krafter. Man skall inte vika en tum, en demokrati måste stå upp för att det inte lönar sig att lägga press på det parlamentariska systemet.

Det här inlägget postades i Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

250 svar på Del 1138: Efter senaste hacket

  1. Håkan skriver:

    Att Lars själv skulle avlöna SÄPO är något av det dummaste jag läst.
    Om man tycker så kan man ju inte värdera sina egna rättigheter särskilt högt.

    Att det skulle vara onödigt att ’provocera’ har ju visat sig vara fel, tecken på det har vi ju nu då människor avsäger sig sina egna rättigheter att få uttrycka sig när de behöver för att det kan tänkas skapa onödig magont hos någon annan.

    Kanske skulle det finnas någon sorts betalt abonnemang för de som vill ha rätten att yttra sig utan repressalier.
    Kanske även ett medlemskort med foto så man kan bevisa att man inte är onödig när man tycker till.

    Flyktingar och andra nyanlända skulle ju kunna få kortet gratis första året de blivit medborgare.

  2. Louis Axelzon skriver:

    Jag anser att du har bara använt den rätt av yttrandefrihet som du självklart har rätt till, dessa ”religonsmissbrukare” som du har råkat ut för har ingen rätt att hota varken dig eller nån annan med bomber osv… du har mitt & många andras fulla stöd.. och jag säger: om deras jihad drabbar oss så ska vi fanimej ge tillbaka, dom e inte ensamma om att kunna bygga bomber, däremot e dom ganska ensamma om att spränga sig själva…

    förbannde extremistjävlar

  3. Camilla Grepe skriver:

    Att bevaka Lars Vilks är att bevaka yttrandefriheten.

  4. Liv-Marit Davidsen skriver:

    Camilla Grepe: Att bevaka Lars Vilks är att bevaka yttrandefriheten.    

    Helt enig. Godt nytt år!

  5. Sniff skriver:

    Hej!
    Skönt att ha Dig tillbaka! Det är klart att medborgarna skall ha skydd när det behövs, annat prat är ju bara larv. De här tongångarna hörs även i andra sammanhang som tex inom vården, självvållade sjukdomar etc. Så uttjatat. Om självmordsbombaren i Stockholm hade överlevt skulle vi ha vägrat hjälpa honom då? Knappast.
    Du är intelligent och modig, ingen dålig kombination!
    Gott Nytt År!

  6. Nils Lundin skriver:

    Det är sorgligt att behöva konstatera att Vilks i sin okunnighet och självfixering inte lärt sig något den senaste tiden. Det var ju inget nytt att kopiera det som skedde i Danmark för några år sedan, bara ett billigt sätt att få egen publicitet. Terrorism kan givetvis aldrig försvaras, oavsett om den utförs i religionens namn eller ej. Men varför provocera och bidra till att risken för terrosism ökar? Om Vilks i stället för att plocka pinnar och drivved på Kullaberg hade ägnat sig åt att studera religionsfrihet, yttrandefrihet, historia och världspolitik hade han kanske varit mindre naiv. Själv behöver inte vara rädd, han har ju sina vakter. Det är alla vi andra som betalar, men vem skyddar oss.
    Lars Vilks, bli vuxen! Be troende muslimer om ursäkt för din barnslighet och egoism. Behöver du skydd dygnet runt finns det säkert institutioner som kan ta hand om dig så att poliserna kan ägna sig åt viktigare uppgifter.

  7. Krister skriver:

    Var rädd om dig i dessa dagar Lars Vilks.
    Vi är många som flyter med i ditt konstprojekt och ser vart det tar oss. Det är viktigt, lärorikt, spännande, läskigt, oförutsägbart, modigt, ensamt, nyskapande och allt som jag tror god konst ska innehålla trots att jag inte är kunnig inom ”institutionell konstteori”.
    Det känns som processen behöver fortsätta under en lång tid framöver för att vi och andra ska kunna tänka mer mångfacetterat.

    Jag hoppas verkligen inte att du har planerat att martyrskap ska ingå i ditt projekt.

  8. Pingback: Lars Vilks – en verklig hjälte! « TantraBlog

  9. markus skriver:

    Nils Men varför provocera och bidra till att risken för terrosism ökar? .    

    Om alla tänkte som du, Nils, skulle vi leva i en diktatur där ingen törs kritisera makt och religion. Hotet kommer från intoleranta våldsverkare, inte från religionskritiker. Det är pga såna som Vilks vi har demokrati.

    Gott nytt år Lars, och lycka till i fortsättningen!

  10. Karl skriver:

    Mycket bra Lars, yttrandefriheten får inte ifrågasättas under några omständigheter. Dina bilder har blivit mycket populära så kanske du borde ställa upp med dina bilder i INNOVATIONSPARTIET´s tävling om SKOSULAN med bäst grepp och AVTRYCK…?

  11. Lennart Holmgren skriver:

    Nils Lundin,

    Sanningsägare behöver inte be om ursäkt. Den som inte tål att bli kritiserad och ifrågasatt är ingen sann demokrat. Du, ”Nils Lundin”, borde skämmas för det inlägg du skrivit. Gott Nytt År, Lars Vilks.

  12. Lars Vilks skriver:

    Den här är en ganska skojig e-post som någon övertygad och förvirrad har fått ihop:

    ”Till Lars!
    Det är nog nu! Vi vill inte ha ett oroligt Sverige! Yttrandefrihet? Skulle det vara till vilket pris som helst? Nej! Man måste respektera andra människor! Det finns heliga saker! Kanske inte ett dugg för dig men ack så stort för andra. Du är säkerligen ateist, men för andra människor är religion mycket viktigt och känsligt. Du är ondskefull som bara vill fortsätta att provocera. Vad gör dig till ond? Vad har hänt? Det bästa för alla vore om du bad om ursäkt för all kränkning och påhopp som du utsatt människor för. Jag och vi andra vill leva i en fredlig värld,där alla kan gå ifred utan rädsla på gatorna. Jag önskar att Sverige blir en fredlig plats att leva i. Ta vara på fred kärlek och solidaritet och ge efter lite, tänk på saken. Det vore många många människors högsta önskan just nu och bäst för oss alla.”

    Jaha. Och hem med soldaterna från Afghanistan och be om ursäkt för att de har skickats dit. Samt fråga om det står mer på önskelistan. Kasta ut alla judar ur Sverige?

  13. Håkan skriver:

    Nils Lundin: Behöver du skydd dygnet runt finns det säkert institutioner som kan ta hand om dig så att poliserna kan ägna sig åt viktigare uppgifter.    

    Vad är viktigare än medborgarnas frihet?
    Skall man behöva be om ursäkt för sin lagstadgade frihet?
    Att be om ursäkt vore att försvara terrorismen som drabbat oss.
    Syftet med verket, eller som du skriver okunskap eller naivitet är inget som kan begränsa yttrandefriheten på något sätt.

  14. Anders skriver:

    Jag tycker du börjar bli tjatig Vilks. Du har gjort en en (eller ett antal stycken) Muhammedteckning(ar). Men vad vart vill du komma? Jag menar när man går in i en kyrka så finns det ofta en massa klotter på väggarna i form av diverse figurer däribland nästan alltid den där Jesus snubben. Och där ser man direkt, kristna kan nog avbilda sin profet/Guds lille skitunge. MEN poängen är väl att han gestaltas i alla möjliga sammanhang som skall symbolisera både det ena och det andra. Min fråga: tycker du inte att du börjar bli lite tjatig med Muhammed som hund (visserligen kubistisk, men de är väl bara en variation av stil). Kan du inte uppvisa att du kan din Koran och kan rita honom i andra sammanhang? Försöka tolka Islam på DITT sätt och sätta in profeten M. i ett modernt sammanhang?

  15. Pidder P skriver:

    Nils Lundin,

    Detta inlägget av ”Nils Lundin” måste vara det mest trångsynta inlägget i mannaminne. Riktigt vidrigt faktiskt….

    Som tur är ger verkligheten tydliga bevis på att det inte lönar sig att ge efter för Islamisterna.
    Den senaste tidens händelser visar att farhågorna jag delar med Lars Wilks , SD, PI m.fl besannats och att de är högst motiverade.

    Det skall till en riktigt dumdryg typ som ”Nils Lundin” för att stödja islamiseringen och frivilligt lägga sig på stupstocken.

  16. Sniff skriver:

    Brevet hade ett klart underhållningsvärde, speciellt sista stycket kändes som ett originellt grepp. Nu tycker jag att vi väljer ”kränkning” till årets ord och sedan ber vi allihopa ursäkt för att vi finns.

    P.S Önskelistan skulle ha lämnats före den 24.

  17. Stefan skriver:

    Jag gillar dig Lars, du verkar va en trevlig kille. =)
    Du säger så klyftiga saker ibland med och är duktig på att rita.

    Så fort jag hör ordet Mouhammed så länkar jag det till en rondellhund. Tro aldrig att du har gjort något fel heller, ligger problemet någonstans så ligger det hos dom som är förbannade på dig.

    Fortsätt bidra till mänskligheten!

  18. Nad skriver:

    Hej Lars!
    Jag vet att vi som bor i sverige har rätt till yttrandefrihet. Vi ska kunna säga vad vi tycker om allt. Visst har du rätt till det du gör och säger dels för att det är dina åsikter. Men tänker du inte på att du utsätter oss andra för fara för något du tycker. Tänker du inte att det finns människor i världen som tänker göra vad som helst för att skydda det de tror på. Har du inte tänkt på att dessa människor dödar oskyldiga människor för något en person som du gör. De kan inte komma åt dig så då dödar de oskyldiga människor p.g.a de.. Jag fattar inte hur du kan sitta där och säga jag sover gott om nätterna och jag har skydd. Vem ska skydda oss då när vi är ute på stan och någon spränger sig p.g.a dina åsikter. Visst du har dina åskiter du bryr dig inte om mohammed eller jesus och vi vet det, tro mig hela världen vet det. Men när ska du ta och sluta. Varför ska vi få betala när det är du som är den ”skyldige”..
    Vi hade tur den här gången men nästa gång då lars? jag tror inte att de kommer göra samma misstag. Jag hoppas att det inte finns en nästa gång. Men vi alla vet att det kommer bli en nästa gång så länge du håller på som du gör. Som jag sa vi får betala för dina åsikter. Jag hoppas verkligen att du läser detta för att nästa gång det händer i sverige igen. Nästa gång någon annan spränger sig och oskyldiga människor dör, då ska du veta att du har lika mycket blod på dina händer som de idiotiska terrorister. Du kanske inte är 100% anledningen till det de gör, men du är 50% och det är mycket.
    Det säga, ju äldre man är desto klokare men så är det inte i det här fallet. Du har startat ett krig mot någonting som inte kan stoppas. P.G.A dig har kriget nu kommit till sverige. DU KANSKE SKA TA OCH SLUTA BARA TÄNKA PÅ DIG SJÄLV OCH TÄNKA PÅ ANDRA MED. TÄNK PÅ ATT DU UTSÄTTER OSS FÖR FARA. KOM BARA IHÅG LARS OM DET NU SKULLE HÄNDA DÅ HAR DU LIKA MYCKET BLOD PÅ DINA HÄNDER SOM DE!
    HOPPAS BARA ATT DU VAKNAR EN DAG OCH INSER ATT DET DU GÖR ÄR INGEN KONST UTAN BARA MORD!

    Ps: Nej jag är ingen muslim!

  19. Stefan skriver:

    Nils Lundin,

    Sluta trolla, problemet är dessutom inte LV,s. Problemet är att det finns grupper i Sverige som vill mörda honom. Samma grupper som inte har någonting emot att sätta ett bombbälte runt magen och ge sig ut i julhandeln för att spränga sig själv och andra i luften för att bli martyr och komma till paradiset.

    Kostnaden för LV,s polis/säpo beskydd får du nog ta och lägga på invandringen från muslimska länder. Tror inte att du skulle vilja hamna i LV,s situation och gissar på att du inte är intelligent nog att hantera den heller.

    Min personliga åsikt är att om någon utmärker sig för att va vad du kallar omogen så är det nog du själv. Troll
    Troll ..
    Troll ….

    ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

  20. Ulrika Anderson skriver:

    finns mycket att säga om denna saken och jag skulle kunna skriva mig trött men antagligen helt i onödan. Som någon kommenterade här upp ”extremistjävlar”. Fint verkligen. Nämn ett land som muslimer attackerar eller ockuperar. Efter du försökt hitta det så börja räkna alla länder som muslimer blir attackerade och mördade.Kan hjälpa med några, Afghanistan, Kashmir, Irak, Palestina, Tjetjenien.. Det är fri jakt på muslimer överallt och ingen höjer på ögonbrynet när tusentals blir mördade och kvinnor våldtagna av soldater från USA, Frankrike, England…De är de verkliga terroristerna men köp ni alla vad media säger. Folk har gjort det i alla tider utan att tänka själva och ta reda på fakta. Palestina är snart borta.
    Folk vill bara ha mer och mer och tänjer på alla gränser utan att bry sig om vad som sker. Vi kan göra allt men till vilken nytta? till vilket pris? Det får inte finnas något fint kvar eller heligt för oss människor längre. Allt ska provoceras in i det minsta. För den som tror på Gud och på profeterna gör det ont i hjärtat att det man älskar ska förnedras, hängas ut pgv att människor bara gör det ”för att det går”.
    Den som inte har någon gudstro kan inte förstå och vill inte eller. Det gör ont och skär i hjärtat på oss alla. Ett litet exempel som kanske kan göra att någon förstår lite. Tänk dig att miljoner människor helt plötsligt börjar håna den person du älskar mest utav allt? Förnedrar den personen totalt bara för att de kan? Många här har åsikter men ingen har verklig kunskap utan är matade från media. Som en skock får helt enkelt.
    Yttrandefriheten ger dem rätt men är det rätt?
    Orden räcker inte till för känslorna. Det gör för ont i hjärtat.

  21. Humanist skriver:

    Det är så tydligt att alla svenskar som vill be om förlåtelse är av samma dignitet som under Hitlertyskland. Låt dem bara köpa vårat järnmalm och åka igenom landet med sina trupper så klarar vi oss säkert. Men i detta fallet finns inte det hotet utan alla argument talar för Lars Vilks och vår yttrandefrihet oavsett våra ateistiska synpunkter på Gudar och profeter!

  22. ohnny arwidzon skriver:

    Vi lever i en omogen värld. Där hör du hemma Lars.

  23. Michael Gajditza skriver:

    Ibland har jag svårt att förstå hur folk tänker eller kanske varför dom inte tänker. Man skulle kunna ta dig Lars och så målar vi yttrandefrihet på din framsida och åsiktsfrihet på din baksida.

    Sedan ställer vi dig i en rondell i åtta timmar och om det under den tiden är någon/några som hoppar på dig så är det alltså åsikts- och yttrandefriheten som får stryk. Att den inte skulle försvaras/bevakas är ju bara nonsens.

    Det är människor som Nils Lundin och som den som skrev mailet till dig ovan som utgör hotet mot demokrati och öppenhet i mycket högre grad än vilken terrorist som helst. Synd att dom inte har förmågha att förstå det.

    Gott Nytt År!

  24. Venus skriver:

    Lars Vilks,

    En rallarsving mot judarna, mobbing på gång i konstprojektet? Många flickor och kvinnor väntar på sin frihet i Afghanistan så varför be om ursäkt för arbetet där?

  25. scheisse skriver:

    Roligt att läsa inlägg från Nils Lundin och de andra som tycker att det är Vilks fel att Vilks blir mordhotad.
    Briljanta argument i stil med ”yttrandefriheten är viktig men inte så viktig att man bör använda den och använder man den så får man nog skylla sig själv”.
    Och du, Nils Lundin, om nu ”terrorism aldrig kan försvaras” så undrar jag varför Lars Vilks ska be terroristerna om ursäkt?

    Jag förstår er som tycker att Lars Vilks har provocerat muslimerna. Jag förstår att ni vill kunna gå på gatan utan att vara rädda.
    I vissa muslimska länder går kvinnorna i nicab och burka på gatorna. Annars blir muslimerna provocerade.
    Det är det ni försvarar.
    Yttrandefriheten är total och absolut och aldrig någonsin kompromissbar.

  26. Nils Lundin skriver:

    Lars Vilks lekstuga har inget med yttrandefrihet att göra. Han får givetvis rita och publicera vad han vill, den friheten finns ju redan. Hade han ställt upp för att värna yttrandefriheten där det finns begränsningar hade det varit en annan sak. Lars Vilks borde ha tillräckligt omdöme för att låta bli att kränka en annan grundläggande frihet – religionsfriheten.

  27. Christina skriver:

    Hur kan vi få fred på jorden? Vad behöver vi förstå och göra för att det ska bli verklighet? Kämpa på Lars,vi är många som stödjer dig i din kamp om yttrandefriheten. GOTT NYTT ÅR!

  28. Harri skriver:

    Nils Lundin,

    det är omöjligt att kränka* en religion

    *”Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet. Synonymer är förödmjuka, skymfa och såra.”

  29. Mattias skriver:

    Nils Lundin: ”Hade han ställt upp för att värna yttrandefriheten där det finns begränsningar hade det varit en annan sak.”

    Det är ju precis det han gör, har du inte fattat det? Det finns krafter som vill begränsa yttrandefriheten vad gäller vissa religioner, det är ju inte minst ditt inlägg ett bevis på.

    Gott nytt år, Lars!

  30. Sniff skriver:

    Nils Lundin,

    Lars Vilks borde ha tillräckligt omdöme för att låta bli att kränka en annan grundläggande frihet – religionsfriheten.    

    Läs Anders Mathleins kloka ord om religionsfrihet i sin bok ”Feel Bad och Må Bra”. Han skriver följande:
    ”.. många blandar ihop respekt för andra människors rätt till sin tro med respekt för trons innehåll”. Det är en väsentlig skillnad!

  31. Bark skriver:

    En senkommen hälsning från Benjamin Syrsa och hans vänner som önskar en God Jul & Ett Gott Nytt År till er allah från oss alla!

  32. markus skriver:

    Ulrika Anderson: Nämn ett land som muslimer attackerar eller ockuperar. Efter du försökt hitta det så börja räkna alla länder som muslimer blir attackerade och mördade.Kan hjälpa med några, Afghanistan, Kashmir, Irak, Palestina, Tjetjenien.. Det är fri jakt på muslimer överallt och ingen höjer på ögonbrynet när tusentals blir mördade och kvinnor våldtagna av soldater från USA, Frankrike, England…hjärtat.    

    Nej, det är främst muslimer som mördar andra muslimer. Det pågår nämligen ett eller flera krig inom den muslimska världen. Med självmordsbombare som spränger moskéer och civila i luften nästan varje dag. I de länder du nämner är muslimska grupper både de som attackerar och de som utsätts. Talibanerna är ett exempel, men även nynazistiska Hamas.
    Och att det sker gör det inte rätt eller ens begripligt att svenska muslimer börjar spränga sig i luften i Stockholms city, eller attackera konstnärer.

  33. Kattis skriver:

    Någonstans så måste man ha överseende för att våra kulturer är väldigt olika. Alla människor i världen har inte samma tankesätt som oss här i Sverige. Om man inte kan förstå och acceptera det så tycker jag att man istället tar modet till sig och åker till ett muslimskt land och provocerar dem på plats, istället för att göra det på bekvämt avstånd och utsätta ett helt land för fara. Är det verkligen värt det? Det är jättebra att vi har yttrandefrihet här i Sverige men den rätten utesluter ju inte att man även har ett eget ansvar gentemot andra för det man yttrar. Man kan inte skylla på yttrandefriheten! Man måste så klart visa respekt för andra, deras åsikter och sätt att leva på och inte provocera i onödan.

  34. Pluttiplutt skriver:

    Att beröra utan att röra det är det som är konsten: http://www.youtube.com/watch?v=DG827YOmr5w&feature=youtube_gdata_player

  35. Lars Vilks skriver:

    Kattis. Nu får du börja använda sopproten till att tänka med. I de muslimska länder där du tänker dig att man skall åka ner och provocera, finns ingen yttrandefrihet. Istället erbjuds fri hängning eller annan liknande behandling för den som behagar kritisera. Du menar kanske att vi skall visa förståelse för denna kultur som skiljer sig något från vår?

  36. Håkan skriver:

    Ulrika Anderson: För den som tror på Gud och på profeterna gör det ont i hjärtat att det man älskar ska förnedras, hängas ut pgv att människor bara gör det ”för att det går”.
    Den som inte har någon gudstro kan inte förstå och vill inte eller.     

    Just för att det går är väl skäl nog?
    Tar du själv ansvar för hela världen i varenda liten grej du gör?
    Det du skriver om gudstro, vänd på det istället.
    De som har gudstro kan inte förstå…

  37. markus skriver:

    Nils Lundin: Hade han ställt upp för att värna yttrandefriheten där det finns begränsningar hade det varit en annan sak..    

    Det är ju precis det han gör. När man plötsligt i 2000-talets Sverige efter decennier av sekularisering och liberalisering inte törs yppa kritik mot en våldsam patriark från öknen på andra sidan jordklotet som dog för 1000 år sen, av rädsla för fysiskt våld och dödshot, då är yttrandefriheten allvarligt hotad. Ditt eget förslag, att man bara ska värna yttrandefriheten utan att ”kränka” någon innebär att yttrandefriheten snabbt försvinner eftersom det alltid är någon som blir kränkt. Att inte bli kränkt är inte en ”frihet” – du har helt missförstått vad yttrandefrihet och mänskliga rättigheter handlar om. Som tur är lever vi inte enligt din modell, dvs diktatur. Men om fler resonerar som du styrs samhället snart av de mest lättkränkta och våldsbenägna.

  38. Sven Tycker skriver:

    Jo, yttrandefriheten är viktig. Och det ligger något i vad den vise mannen sade med orden ”Jag hatar dina åsikter men är villig att offra livet för din rätt att framföra dom”.

    Men samtidigt har vi alla ett eget ansvar. Bara för att du kallar dig konstnär står du inte över lagen. Jag har brukat säga, apropå dina dumheter på Kullaberg, att om du tycker att du står över lagen pga någon konstnärlig frihet. Innebär det då också att jag i kraft av denna konstnärliga friheten har rätt att gå hem och asfaltera din trädgård och kalla detta ett konstverk?

    Vi har yttrandefrihet, men också ett ansvar. Ett ansvar att inte medvetet förolämpa andra människor bara för att vi vill ha publicitet.

  39. Lars Vilks skriver:

    Sven Tycker. Jag står inte över lagen, du tycks ha fått det där med konstnär om bakfoten. Om du skulle asfaltera min trädgård är det ett fall för polis och rättsväsen. Så var det också med Nimis på Kullaberg som prövades i otaliga rättsförhandlingar under tiden 1982-2001. Även rondellhunden har anmälts flera gånger och prövats. Så vad är det du gnäller om?

  40. markus skriver:

    Kattis: Någonstans så måste man ha överseende för att våra kulturer är väldigt olika.Alla människor i världen har inte samma tankesätt som oss här i Sverige.

    .Man kan inte skylla på yttrandefriheten!Man måste så klart visa respekt för andra, deras åsikter och sätt att leva på och inte provocera i onödan.    

    Kattis,
    För det första: det är i Sverige vi befinner oss. Och i vår kultur är yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och religionskritik viktiga. Du kanske borde ha överseende med det?

    För det andra: har det slagit dig att vissa muslimska grupper och även profeten Muhammed brister i sin respekt för kvinnor, homosexuella och icke-troende? Och att det uppfattas som provocerande? Se Borderskapsrörelsens nya muslimska skrivelse där respekten för homosexuella tagits bort.

  41. markus skriver:

    Vad Sverige behöver är fler Lars Vilks och färre Jan Guilliou.

  42. Kenneth Karlsson skriver:

    Nad,

    Nad, kan du inte skicka en text skriven av dig, på ett forum riktad till aggressiva muslimer, där du också kritiserar de som verkligen utsätter oss för fara, t ex de som hotar att döda Vilks och som även på andra sätt hotar vår frihet. För det kan väl inte vara så illa att du ensidigt kritiserar den som är hotad och inte kritiserar den som hotar?

  43. Cecilia skriver:

    Live and let live, är väl inte en så dum paroll?
    En del tycks ha missat, att de själva också tycker att det bör gälla åt ”båda hållen” – att tvång i samhällen väl endast bör gälla fundamentala saker – mord och så. Inte typ tanke-tvång, som en del så godvilligt understöder. Märkligt.

    Gott nytt år, till alla!

  44. Bertil Hoffman skriver:

    Det är underligt att man i den här debatten inte ifrågasätter sanningshalten i den muslimska religionen. Har tron på och kärleken till sanningen försvunnit?
    Har varit i Ängelsbergs skulpturpark och tittat på ”servicetornet livslögnen” (tror jag det hette). Jag tolkade det som en kommentar till darwinåret 2009.

  45. Stefan skriver:

    Nils Lundin: tänker dig att man skall åka ner och provocera, finns ingen yttrandefrihet. Istället erbj

    Jag trillar snart av stolen.

    Religions- och trosfrihet är en rätt för medborgare att fritt bestämma över sin religiösa eller annan övertygelse och
    över hur övertygelsen ska utövas, inklusive rätten att inte ha några övertygelser och att stå utanför alla samfund.
    Religionsfriheten kan ses både som en universell rättighet, och som en angelägenhet mellan staten och den enskilde.
    Det senare synsättet innebär att staten inte har rätt att med lagstiftning eller med ingripanden, inskränka den enskildes
    rätt till religionsfrihet, med vissa förbehåll. Det förra synsättet innebär att det även är en angelägenhet mellan individer.

    Detta är religionsfrihet. LV kränker inte detta och om du insisterar på att han ändå kränker religionsfriheten så måste du
    utveckla detta och förklara på vilket sätt.

    Angående kränkningar så kan vi vända på det. Muslimer borde ha tillräckligt med omdöme och en tillräckligt hög mognadsgrad
    för att inte bli kränkta av en teckning. Det har man uppenbarligen inte, man springer runt med bombbälte runt magen och
    bränner dockor, flaggor och hotar människor till livet. Du talar om kränkningar oj vad illa det är, LV blir mord hotad
    och kan inte leva ett normalt liv vad är värst egentligen?

    Kan du utveckla det du sa, var någonstans exakt i yttrandefriheten det finns begränsningar? LV har allt med yttrandefriheten att göra,
    kan man inte yttra sig genom konst utan att få döds hot så är yttrandefriheten begränsad. Sådan yttrandefrihet kan man hitta i diktaturstater.

    Taget ur kornanen ”Muhammed beordrar sin adopterade son som heter Zaid ibn Haritha skilja sig från sin hustru som heter
    Zainab Bint Jahsh eftersom Muhammed ville gifta sig med henne. Gifta sig som en 53 årig med ett barn Aiysha 6 år gammal.”

    Är det något som förolämpar den islamska religionen så är det själva koranen som är fylld med liknande konstigheter.
    Inte en bild på en rondell hund. Koranens existens i sig känns väldigt kränkande för mig, hur man kan glorifiera pedofiler.
    Han lär tydligen ha avrättat 500 straff fångar under en natt med. Låter som en väldigt trevlig kille den där profeten Mouhammed. Och du klagar på
    att LV eventuellt skulle ha förolämpat islam. Ser du inga som helst konstigheter i detta?

    Rent juridiskt sett så tror jag inte att du kan kränka varken företag eller religioner. Du kallar det Lars Vilks lekstuga.
    Är det inte snarare så att du baserat på ”x” upplever att det är en lekstuga på grund av ”y”(input, information som har varit tillgänglig).
    Det betyder varken att det nödvändigtvis är verkligheten eller att alla andra har samma åsikt.

    Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling,
    eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet. Synonymer är förödmjuka, skymfa och såra.
    Vad jag vet har inte LV direkt kränkt någon annan person, då bilden inte har varit riktade mot någon.
    Jag skulle gissa på att något av synonymerna skulle passa in bättre.

    Det är mycket möjligt att jag har fel här och där, förklara gärna varför i så fall.

  46. Wolfenstein skriver:

    Sven Tycker,

    Blir djupt förolämpad av Islam. Har jag enligt din logik rätt att spränga Mecka?

    Jag är tar även illa upp av kommunism. Får jag spränga Havanna?

  47. Sven Tycker skriver:

    Lars Vilks, Jag skulle kanske också efter asfalteringen skänkt asfalten till någon som inte går att nå av svensk lagstiftning…

  48. Sven Tycker skriver:

    Wolfenstein, Jag försvarar inte på något sätt de som tar till våld. Dom begår brottsliga handlingar (precis som byggande i naturskyddat område är) och ska dömas för detta om dom gör det. Sedan kvittar det om det handlar om attentat mot en misshaglig konstnär, en tidning som trycker saker jag är emot, politiker som tycker annorlunda än mig eller människor som på olika sätt har andra moraliska värderingar än mig. Men yttrandefrihet innebär inte rätten att förolämpa andra människor för att få publicitet. Men kritiken mot detta ska ske genom debatt, inte med våld.

  49. Wolfenstein skriver:

    Sven Tycker,

    Så muslimer har inte rätt att syssla med sin religion för att jag blir förolämpad av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.