Del 1129: Bergdahls iver

Besatt är han, Gunnar Bergdahl, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad, av att hetsa upp sig när han tänker på Sverigedemokraterna. Inge kan betvivla att han vågar visa känslor när det dyker upp en liten sverigedemokrat. Om logiken inte ryms i hans konklusioner spelar mindre roll. Han måste säga det! Sverigedemokraterna är liksom bara det värsta som kan inträffa. Han har lyssnat (HD) på SD:s kulturdebatt. Och se, de gillar inte provocerande konst. Precis som i DDR – hamrar han ursinnigt ner på sitt tangentbord. För ordningen skull (hans skildring av DDR bär ett omisskännligt nostalgiskt skimmer) skall tilläggas att i DDR var det förbjudet och den som missbrukade statens tålamod råkade illa ut. SD nöjer sig med att dra in subsidierna. Eller rättare sagt, de vinglar fram ett förslag i den riktningen som endast SD har anledning att bry sig om. Riktigt vad de menar vet vi inte heller. Bergdahl pekar belåtet ut Vilks provokation som det SD hyllar. SD består inte precis av några intellektuella giganter och hur de tänker reda ut vilken konst som kan uppnå status som statligt understödd vet ingen, förmodligen inte SD heller. Eftersom det behövs åtskilliga mandat för att lägga något reellt på bordet är det enbart en kuriositet. När Bergdahl hoppar jämfota, skummande av raseri mot den Sverigedemokrat han inte kan hejda sig från att tänka på, kan man undra vem han gagnar. Som expressiv form i ett konstprojekt är han inte oäven.

Särskilt glad är Bergdahl när han naglar sig fast vid ett yttrande som jag fälle i Lund:

”Är du rädd?” ”Nej, här i Lund är jag inte orolig. Lund är en väl segregerad stad, så här känner jag mig hur lugn som helst.”

Därefter kommer hans självbelåtna elakhet:

”Så talar en segregationens förespråkare, han med av Karlsson godkända provokationer som specialitet.”

Ändå vet Bergdahl att det inte finns någon sådan koppling. Jag vet inte hur många konstnärer som drabbats av censur som jag har skrivit indignerat om. Oftast är jag ensam i landet om att påtala dessa censueringarr och det handlar ytterst sällan om Islam eftersom konstvärlden självcensurerar detta ämne. Bergdahl intresserar sig inte för sådant. Dene man tycks dag och natt vara förföljd av tanken på att det finns Sverigedemokrater. Hur var det nu med Hjalmar Söderbergs sprattelgubbe? Hette den inte Röda Turken?

Mitt uttalande om segregation var beskrivande, inte värderande. Det är skillnad att placera Vilks i t ex Rosengård gentemot Lund. Från Rosengård har jag fått otaliga hot, en del av dem riktigt grova. Det är bara så att i segregerade områden är säkerheten större. Jag har sagt, och det är knappast någon kontroversiell ståndpunkt, att det inte är så lyckat att dra samman stora mängder invandrare i begränsade områden. Men det visar sig att det finns ett kompakt politiskt motstånd i att bryta segregeringen.

 

Här har vi Jimmie och Gunnar Bergdahl. Kompisar som har funnit varandra i rondellen framför den stora moskén i Djenné i Mali. Äntligen!

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken, Teckningar. Bokmärk permalänken.

79 svar på Del 1129: Bergdahls iver

 1. mohammad skriver:

  …vifflanska munlädret, förstås ((blink))

 2. Lars Vilks skriver:

  Förlåtelsefiguren. Dyu tycks glömma bort yttrandefrihetens princip. Vi äger en tradition att kritisera och den kritiken innefattar också satir och förlöjligande. Den som drabbas av en sådan kritik har all rätt att yttra sig tillbaka, men vi accepterar inte våld och hot. Detta kan kallas för en form av krig men det skulle vara egendomligt om vi skulle avstå den. Höger och vänsterpolitiker bedriver en sådan verksamhet och ber inte om ursäkt om den andra sidan känner sig kränkt. Rätten att kränka en religion är självklar och att be om ursäkt finns det ingen anledning att göra om man har goda skäl, dem jag anfört haver. Om sedan kontexten förbises av de naivt troende är det inte rimligt att gå dessa till mötes och göra någon form av undantag. Det ideologiska och tankeprövande ”kriget” är en livsluft i västvärlden och konstens uppgift handlar om att överskrida det befintliga. När det sker blir alltid någon kränkt. Vinsten är dock större än förlusten. För dem som försöker göra försöket att ta tillbaka sina initiativ som Molly Norris i sitt projekt Everybody Draw Mohammed Day – så ändade detta tragiskt: ”Norris has since changed her name and gone into hiding under advice from the FBI.”

 3. Lars Vilks skriver:

  Viffslan. Tack för detta tyska citat. Nivån är inte oviktig.

 4. Peace on terror skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Det hade varit otroligt fantastiskt! ungefär som när Palestinierna satte in räddningsmanskap för att rädda Judar i skogsbränderna i Norra Israel!
  ALLT ÄR MÖJLIGT!

  PEACE AND LOVE!

 5. Peace on terror skriver:

  Lars Vilks,

  Det finns två vägar att gå.
  1. förnedra, kriga, ta död på problemet.(som föder mer hat) eller
  2. Visa en öppenhet till diskussion, vinna folkets hjärtan så att ”extremisterna” tappar förtroendet och indirekt kraft, popularitet och ekonomi till våldet.(varför skulle jag hata någon som ger mig mat, kläder, skola, säkerhet och en god framtid)
  (det som inte svenskar tycks förstå är att de så kallade extremisterna innefattar miljontals med muslimer idag)

  men frågan är då, vad är syftet och målet? Vad vill du ha för resultat? Hur ser din önskan ut på framtiden?

 6. mohammad skriver:

  Peace on terror: han var lite skitzo ändå… herr Nietzsches

  Lite..?

 7. Lars Vilks skriver:

  Förlåtelse. Du är mer än lovligt naiv. De extrema är just extrema och struntar i alla nyanser. Det räcker inte med tilldelningar av mat och kläder. För att inte tala om skola – vad skall undervisas i där och skall kvinnorna vara med?

  Provokationer har sin bäst före tid. Konstprovokationer vill inget särskilt eftersom det är åskådaren som skapar verket.

 8. Lars Vilks skriver:

  Galne Gunnar. Intellektuella saknas uppenbarligen i SD. Man märker det när SD ger sig in i en kulturdebatt och agerar onyanserat populistiskt.

 9. Lars Vilks skriver:

  Carl Lundström. Jo, jag känner till Andersson. Han är begiven på konspirationsteorier och har vid flera tillfällen varit gäst hos Mohamed Omar. En belastning som går honom mer bisarr än intressant.

 10. Peace on terror skriver:

  Lars Vilks,

  konstprovikation vill inget särskillt…..
  konst=uttryck
  provikation/provoke=
  (eng lexicon)
  1. To incite to anger or resentment.
  2. To stir to action or feeling.
  3. To give rise to; evoke: provoke laughter.
  4. To bring about deliberately; induce: provoke a fight.
  om det ska vara konstprovikation så behöver det ju vara något av detta annars är det varken konst eller provikation…

 11. Kenneth Karlsson skriver:

  Peace on terror,

  ”det hade varit otroligt fantastiskt”. Men kräver du det av de? Och varför gör de inte det – ber Lars Vilks om förlåtelse för att de hotar honom med döden och angriper honom?

 12. Krister skriver:

  viffslan,

  Viffslan, bra inlägg – du kan din Nietzsche bättre än jag.
  Det är intressant att se hur folk kan uppskatta modiga tänkare, intelektuella, konstnärer, författare, vetenskapsmän som bidragit till att ändra vårt tänkande, våra värderingar, vår världsbild – bakåt i tiden. Men när de konfronteras med att ändra sina egna föreställningar här och nu genom en konstnärlig provokation så blir de mest radikala, öppna, toleranta, progressiva människor de mest reaktionära,konservativa och t.o.m. fascistiska.
  Som citatet av Churchill – ”dagens antifascister blir morgondagens fascister”.

 13. Kenneth Karlsson skriver:

  Krister,

  Bara att hålla med!

 14. viffslan skriver:

  Krister,

  Hej Krister,

  Ja, det inte med lite häpnad man får se hur lättvindigt många dagtingar med friheten att kritiskt ifrågasätta traderade idéer och föreställningar, en frihet som det har tagit så många hundra år att uppnå. I sann orwellsk anda utmålas ’n en gång slaveri som frihet och underkastelse under falska gudar som sant självbestämmande. Allt i den politiska korrekthetens och nya hegemonins namn där ingen ska bli kränkt förutom de som hyllar tankens frihet.

 15. vAlter Ego skriver:

  Upprepar åter det som jag ser som den farligt väderspända pudelns kärna: Hur förklara ironi/satir för någon som inte förstår det roliga, samt å andra sidan; Hur förklara helighet för någon som inte tror på Gud?
  Diplom utlovas.

 16. Carl Lundström skriver:

  Lars Vilks, Nåväl jag gillar honom ändå. Jag kanske själv är lite bisarr… i alla fall på mornarna

 17. scheisse skriver:

  Peace on terror,

  ”.(varför skulle jag hata någon som ger mig mat, kläder, skola, säkerhet och en god framtid)”

  taimour abdulwahab fick mat, kläder, skola, säkerhet och en god framtid av sverige och det svenska folket. Han tackade genom att försöka spränga ihjäl dom.

 18. Peace on terror skriver:

  scheisse,

  Det finns också ett väldigt starkt hat mot invandrare, det är det som är så paradoxalt… Kanske det handlar om en attityd i Sverige mot invandrare… Känner till många invandrare som varit i Sverige och aldrig varit hemma hos en svensk… det finns en rå kall attityd som inte är så fin och fredlig som vi internationellt vill verka ha…

 19. Humanist skriver:

  Peace on terror,

  Om det nu är så att svensken i gemen är främlingsfientlig och hatfull gentemot invandrare varför har vi då i demokratisk ordning en av världens mest frikostiga asylinvandring? Och varför avsätter vi 1% av vår BNP till U-landshjälp? Varför har Sverige av tradition mäklat fred mellan krigförande länder? Varför ställer vi alltid upp när FN ber oss finansiera fredsbevarande insatser i andra länder i likhet med Afghanistan? Och varför skänker vi frivilligt 100-tals miljarder kronor årligen för att på så sätt minska lidandet i världen?

  Eller menar du på fullt allvar att vi måste vika oss för samma våldsbejakande krafter i form av religiös fanatism som är roten till allt ont för att kunna framstå som äkta filantroper? Nej, som äkta filantroper måste vi nog marginalisera samma krafter med sina självmordsbombare istället för att uppmuntra och legitimisera dem. Vi måste arbeta tätare med USA i kriget mot terrorismen och utmana alla våldsideologier som hotar det öppna och demokratiska samhället även om det sker i Guds namn.

 20. markus skriver:

  Peace on terror: scheisse,
  Det finns också ett väldigt starkt hat mot invandrare,     

  Tala för dig själv.

 21. scheisse skriver:

  Peace on terror,

  Du menar att svenskar hatar invandrare och att det är unikt för just svenskar och att den attityden inte finns i några andra länder?
  Vilka länder och folk har då en bra attityd mot invandrare, enligt dig?
  Nämn gärna även ett land som har en generösare invandringspolitik än det rasistiska Sverige?
  Ett räcker. Det borde du klara med tanke på att Sverige är så rasistiskt.

  Ditt svamlande om rasism och attityder är heller inte särskilt relevant som svar på det som jag skrev; Taimur fick mat, kläder, skola, säkerhet och en god framtid av sverige och det (rasistiska) svenska folket. Han tackade genom att försöka spränga ihjäl dom.

  Intressant att du känner många invandrare som aldrig har varit hemma hos en svensk.
  Själv känner jag många svenskar som aldrig har varit hemma hos en en invandrare. Jag känner även en turkisk invandrare som aldrig har varit hemma hos någon iransk invandrare.
  Vad tycker du att vi ska dra för slutsatser av det?

 22. Peace on terror skriver:

  Det är ju det som är felet?!
  Vi ger frihet men behåller kvar hatet.
  Det är svårt att älska!
  Det är svårt att vara öppen…
  I och för sig inte efter 1liter vodka och lite sol och bad på en strand i Medelhavet… Då är varje svensk kärleksfull, välldigt öppen och glad…
  Det råder en utbredd skizofren känsla över landet.
  Kram och God Jul!

 23. Humanist skriver:

  Peace on terror,

  Hej!
  Jag har lyssnat på dig och tror att jag har förstått problemet. Men Medelhavet är lite kallt idag så jag föreslår en restresa till Kanarieöarna. Där kan du dricka billig vodka varje dag på stranden och visa ditt sanna kärleksfulla ansikte inför den manliga delen av lokabefolkningen utan att behöva känna dig det minsta schizofren.

  Kram och God Jul.

  Ps. Glöm bara inte att muslimska män kanske tar illa vid sig om du försöker att bjuda dem på alkohol. Ds.

 24. scheisse skriver:

  Peace on terror,

  Nu förstår jag inte riktigt?
  Vilken av mina frågor är det där om ”1 liter vodka vid medelhavet” svar på?
  Är det ditt svar på frågan om vilket land som har en generösare invandringspolitik än det rasistiska sverige? Eller är det ditt svar på frågan om vilka slutsatser du drar av att vissa turkiska invandrare aldrig är hemma hos iranska invandrare?
  Eller är det bara lite allmänt intetsägande snömos som du skriver ner eftersom du inte kan svara på frågorna?

  För din kännedom; Jag har invandrat till både Argentina, Tyskland och Rumänien, och under mina år i de länderna så hände det inte en enda gång att någon urinvånare på lokalbussen plötsligt bjöd hem mig på middag.
  Det är bara i svensk media som Buenos Aires är fyllt av gästvänliga,exotiska människor som spontant bjuder upp till tango med främlingar.
  I verkligheten är Buenos Aires befolkat av verkliga människor.

  Men
  trots att ingen bjöd hem mig så ville jag inte spränga ihjäl dom.

 25. Peace on terror skriver:

  Lars Vilks,

  Jag skulle villja se dig använda din yttrandefrihet på krogen nån gång. Gå fram till någon lagom muskulös herre och förnedra honom… Slutar nog på sjukan.. Mitt sista inlägg för julen.. Lite bond förnuft….

 26. Humanist skriver:

  Peace on terror,

  En herre på krogen är en juridisk person som kan kränkas enligt vår sekulära lagstiftning, och dessutom förolämpas och såras. Gudar och profeter kan däremot inte ställa krav på något särskilt lagskydd i Sverige och lär knappast behöva det heller.

  Men det är anmärkningsvärt att en fredsvän som du önskar kärleksfull förståelse för en självmordsbombare samtidigt som du vill se Lars Vilks utsättas för våld?

  Men schizofren hatkärlek kan som sagt botas på Kanarieöarna. Lycka till!

 27. Death to lars vilks skriver:

  Lars vilks has mental illness. Behead Lars Vilks and behead thos who insult Islam!

  Islam will dominate the world!
  Lars Vilks, boiling water waiting for you!

 28. markus skriver:

  Och där fick vi lite reklam för Islam… 🙂

 29. Kenneth Karlsson skriver:

  Ja eller hur. Man blir liksom sugen att gå med i den rörelsen efter Death to lars vilks sköna inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.