Del 1006: I morgon i Uppsala

I morgon i Uppsala kommer min föreläsning och presentation att äga rum 16.15.:”Konst kan i själva verket inte vara annat än våld, grymhet och orättvisa”. Citatet från Futuristerna håller än. Om konsten anpassar sig och producerar följsamma överskridanden och nyskapande är den just inte mycket att ha.

Föreläsningen kommer att inledas med några synpunkter på yttrandefriheten, exemplifierat av David Irving och av konst som hamnat i skottgluggarna. Två fall som är tämligen färska är Dorota Nieznalska i Polen och Sooreh Hera i Holland. Det första fallet rör sig om hädelse mot religionen (hon blev till slut frikänd 2009) och det andra ett komplicerat moraliskt dilemma med en kvinnlig konstnär från Iran som gjorde en framstöt med gay Muhammed.

Jag skall också förklara hur jag ser på Rondellhundsprojektet. En sak har verkligen gått fram i detta: Att allt som sker blir en del av konstverket. Även de mest avogt inställda kritiker nämner detta med viss förundran (och argumenterar sedan om vad som är fel med det).

En nyproducerad video som sammanfattar projektets gång i debattens svallvågor kommer att visas. Under de år som har gått har jag lärt mig praktiskt taget alla förekommande argument som används för eller emot den stackars rondellhundsteckningen. Nu kan de redovisas. Till denna video har jag producerat mycket vacker musik.

Om det blir tid nog, ämnar jag dessutom visa ett eller två avsnitt av musikalen Dogs. Dess sorgliga historia kom inte längre än att vissa delar av den kunde visas på ett seminarium arrangerat av Humanisterna på ABF-huset i Stockholm 2008. Mitt valspråk ”Allting är en fördel” kommer dock väl till pass. Idag gör jag betydligt bättre videoarbeten. Det blir därför en omsorgsfull renoverad upplaga av avsnittet ”Debatt” (”The Fashion of Islamophobia”) som man kan stampa takten till. Att det till synes så seriösa debatterandet i första hand skapar ett avsevärt underhållningsvärde skall man inte glömma bort.

”Allt är politik” brukar man säga. Men det går lika bra att dra till med att ”Allt är estetik”. Vilket står överst i medvetandeskalan? Eller finns det ett tredje? ”Allt är konst”?


Vilks som rondellko i Göteborg nämnde jag häromdagen. Detta intrikata konstverk skall sannolikt på ett djupsinnigt sätt föra tankarna till kohandel, ett förfaringssätt som idag har ersatts av begreppet ”dialog”.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken, Musikalen Dogs, Projekt. Bokmärk permalänken.

160 svar på Del 1006: I morgon i Uppsala

  1. Skåning skriver:

    Jag instämmer i Lizens fråga, även om jag inte tror att du kommer att besvara den. Det skulle vara intressant att veta vem som får din röst i höst.

    Tidigare har du alltid företrätt en positivistisk linje där islam och muslimer kommer att förändras i mötet med Väst. Tror du fortfarande på det efter veckans händelser? Anser du inte att vi starkt behöver begränsa invandringen av muslimer till Europa, och att människor som bröjar gå till attack och vråla ”Allahu Akhbar” vid en akademinsk föreläsning, egentligen hör hemma i sina forna hemländer?

  2. Skåning skriver:

    zeina:

    Rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism, rasism och nazism

    Glöm inte att upprepa ditt intränade offermantra tillräckligt många gånger.

  3. Kalle skriver:

    ”Skåning” – kommer du möjligen från Sjöbo? Även där fördes en gång i tiden en debatt om demokratiska rättigheter – rätten till lokalt självbestämmande, folkomröstningar mm.
    Ni är inget annat än ett gäng rädda smygrasister som gömmer er bakom principer ni inte förstår. De som offrat tid, kraft och kanske till och med sitt liv för demokratiska principer kämpade nog för något större och viktigare saker än Lars Vilks löjliga skisser. Hans rätt att reta muslimer påminner om Sjöbobornas rätt att säga ”negerboll”. Puckon!

  4. Göran Gustafsson skriver:

    ”Allahu Akhbar” = Allah is the Greatest

    After 9/11, the FBI released a handwritten hijackers’ letter found in three separate copies—at Dulles, at the Pennsylvania crash site, and in Mohamed Atta’s suitcase. It included a checklist of final reminders for the 9/11 hijackers. An excerpt reads: ”When the confrontation begins, strike like champions who do not want to go back to this world. Shout, ’Allahu Akbar,’ because this strikes fear in the hearts of the non-believers.”[3][4][5][6] (Wikipedia)

  5. H skriver:

    Kalle,
    ”De som offrat tid, kraft och kanske till och med sitt liv för demokratiska principer kämpade nog för något större och viktigare saker än Lars Vilks löjliga skisser.”

    Menar du att de som attackerade Lars Vilks har gjort detta? Har svårt att hänga med i ditt resonemang som jag tycker liknar en tankekullerbytta. Eller menar du dom i Sjöbo?

  6. H skriver:

    Göran,
    Det är klart att man blir rädd för psykopater, vem fan vet vad såna kan hitta på. Hur i helvete har våra politiker kunnat hälsa dessa välkomna hit??? Det stora problemet är att dessa krafter sen utnyttjar svagheterna i vårt demokratiska system och det kristna ”vänd andra kinden till” för att förgöra oss.

  7. benkebusbyggare skriver:

    Ett femte: Livet är ett arbete, och har man inte gjort det besvärligt för sig själv innan i livet så kan man alltid bli konstnär.

  8. Daniel skriver:

    zeina
    Om du ska ta sådana ord i din mun bör du först nog ta reda på vad de betyder.

    Här får du lite hjälp på vägen
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism

    Gapar man rasist/nazist i tid och otid så kommer dessa ord helt och hållet förlora sin innebörd och vad ska du gapa om då? Jobbigt läge va 🙂

    /Daniel

  9. ulrika skriver:

    Lars,det verkar som du snart är den siste människan i Sverige som vågar stå upp för din rätt att yttra dig. Medans politiker och massmedia står vid sidan om i fullkomlig tystnad.
    Jag blev verkligt oroad när jag tittade på en av filmerna som visade överfallet mot dig.En man i väst stoppar snabbt tillbaka någonting som flera andra hävdar var en butterflykniv.
    Poliserna agerade endå så pass fort att han stoppade tillbaka den i fickan och backade undan.
    Det verkar vara riktigt illa nu.

  10. H skriver:

    Sexualiteten verkar vara en öerhört stort problem för dessa som hotar och spyr galla här. Det används hela tiden könsord i alla möjliga och omöjliga kombinationer på ett oerhört omoget sätt. Ett tabubelagt område förmodligen:

    Sigmund Freud hade en del teorier om detta:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarsmekanism

  11. H skriver:

    Skriken ljuder: KNULLA, HORA och MAMMA!!!!

  12. cats skriver:

    ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” – Voltaire

  13. JL skriver:

    Garttis Lars! Kommentarerna ovan visar att det enbart är människor med tvåsiffriga IQ som är emot dig! (Låt dem sitta resten av kvällen och fundera på vad min mening betyder.)
    Tittat på filmen från föreläsningen. Visst är det uppenbart att de är där pga sitt stora konstintresse 🙂 Särskilt tjejen som börjar yla Allah akbar med gäll röst efter några minuter. De unga männen som rusade fram för att gratulera dig Lars, till ditt föredrag, var naturligtvis också konststudenter. Vi kan väl inte säga något annat? Då är vi ju islamofober, eller hur? LOL! Jag undrar om du får en ny utskällning av Guillou och Pekgul igen eftersom du har varit oförskämd nog att bli hotad och attackerad igen. Till slut; Vilks är större!

  14. Ulf Pettersson skriver:

    Lars,

    Det är fruktansvärt med dessa hot och angrepp mot dig. Och enbart på grund av några snabba streck på ett papper. Det är absurt och bortom all proportion. Tag det med så mycket jämnmod du kan. Allt gott!

  15. Mustafa al habib al kebab skriver:

    Hej lars vilks, du är 63 år . din intilligent är låg.
    din IQ är låg att du visar eller ritar ointilligenta bilder bara visar vilken fantastisk konsnär du är . att du även ger föreläsningar på uppsala universitet visar också att vilken dåre som hälst kan ge föräläsningar i sverige. i sverige allt möjligt

    allt är estetiskt. och din intelligent är låg. 63 år pensinonär med dum intelligens .

    Konstnärer är såna som Davinci så du är en NOLLA
    jämfört med konstnärer .

  16. Okahandja skriver:

    Jahaja…med uppförandet från de kära anhängarna av “fredens religion” så lär ju SD ha fått en hel del nya röster i valet till hösten. Min har de fått för länge se’n. Seckna stolpskott alltså, dessa muhammedaner… Hade samma sak inträffat i deras muhammedan-styrda drömländer hade inte poliserna tvekat att banka skiten ur pöbe…eeeh, protestanterna! Synd att inte de svenska poliserna gjorde det!!!
    Hobie Clark (Skötsam invandrare i afrikanskt land) hobie_clark@yahoo.com

  17. Kalle skriver:

    H, JL, Ulf med flera… Varför är ni så djävla fega? Kan ni inte stå för att ni hatar muslimer och allt de står för? Kan ni inte åtminstone vara ärliga och säga vad ni tänker; att de luktar illa, pratar djävligt konstigt, har för många barn och att ni blir rädda när ni ser dem på stan – att ni bara vill att de ska försvinna.
    Kom igen nu ”cats” din förbannade Voltaire-citerande fjant. Om du försöker att tänka efter riktigt noga så kanske du fattar att Voltaire nog knappast syftade på Lars Vilks babbel. Den käre fransosen hade lite större saker i åtanke när han talade så vackert för yttrandefriheten. Men du kanske kramar ett tummat exemplar av ”Candide” i kavajfickan varje gång du tappert stegar in på ditt lokala kondis och beställer ”EN NEGERBOLL TACK” (H, bara så att du hänger med här menar jag alltså att det är precis den här typen av futtigheter Lars Vilks håller på med – han anser sig nämligen stå upp för en viktig princip när han tar sig rätten att visa bögporr, hundar mm med Muhammed-masker).
    Kan ni inte bara sluta låtsas vara frihetens vita korsriddare (riktiga riddare är inte intresserad av sk konceptuell konst). Ni fattar väl att man inte kan säga vad som helst bara för att man kallar det konst. SJÄLVKLART ska man inte åka på spö bara för att man håller på med trams, men all denna sympati från ledarsidor, polis samt alla smygrasister här på forumet, är verkligen patetisk.
    Nej, kom igen nu, vässa argumenten och slåss med blanka vapen – säg vad ni verkligen tycker era kvasi-intellektuella mesar.

  18. H skriver:

    Mustafa al habib al kebab,
    Ett troll är du. Använd argument i stället al kebab 😉

  19. Anka skriver:

    H = HOMOTROLL

  20. En namninsamling skapad av uppsalastudenter till stöd för Lars Vilks, yttrandefrihet och akademisk frihet.

    Sprid och skriv gärna under också (kan göras anonymt, eller iaf osynligt för besökare från webben, bara att klicka i rutan):

    http://www.ipetitions.com/petition/larsvilksuppsalauniversitet/

  21. H skriver:

    Kalle,
    1: SJÄLVKLART ska man inte åka på spö bara för att man håller på med trams,

    2: men all denna sympati från ledarsidor, polis samt alla smygrasister här på forumet, är verkligen patetisk.

    (1) Du menar alltså att vi borde slippa se denna pöbel i fortsättningen om dom inte uppför sig väl och argumenterar i stället för att använda våld på en föreläsning på Uppsala Universitet? Självklart!

    (2) Ledarsidorna tillhör en del av fundamentet för vårt demokratiska samhälle. Från dessa bildas opinionen och detta betalar vi för. Polisen är också avlönad av skattebetalarna för att upprätthålla ordningen i vårt samhälle, Det har vi bestämt på demokratisk väg. Ordet ”smygrasist” avslöjar dig som en spoling. Islam är ett sämre och efterblivet totalitärt diktatoriskt samhällsskick jämfört med vårt fria sekulära samhälle. Är jag smygrasist nu? Nej, jag tar ställning för allt vad du borde försvara och innerst inne tror på.

  22. Kalle skriver:

    Alla som bidrar till namninsamlingen kan dessutom kvittera ut en gratis negerboll på Ofvandahls. Säg bara ”Voltaire” när ni kommer fram till kassan. (Eller att ni pluggar på rasbiologiska…)

  23. Göran Gustafsson skriver:

    Hej Kalle
    Det skulle vara upplysande att få veta vad en ”riktig riddare” är för en filur och vad ”riktiga riddare” är intresserade av.
    Mvh /gg

  24. Kalle skriver:

    H,

    Vi är helt överens om att dåliga konstnärer ska slippa hot och våld, men du verkar inte fatta att om man är en mobbare (vilket Vilks är) så får man räkna med att de mobbade till sist blir förbannade. Om du på allvar menar att Vilks uppför sig väl är du uppenbart ute och cyklar.
    Vi är också överens om att vårt samhälle mår bra av ledarsidor och behöver en effektiv polis – men inte bara för att stävja upplopp, utan även för att beivra förtal, hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende. Men detta håller du kanske inte med om att Vilks sysslar med?
    Vi är antagligen även överens om hur suveränt det är att leva i ett sekulärt, demokratiskt samhälle. Men när du ”tar ställning” gör du det inte bara för yttrandefrihet, utan tydligen även för hets mot muslimer.
    By the way, du försöker ofta förminska dina debattmotståndare genom att påpeka hur unga de är. Det är inte så fräscht och framstår mest som ett svaghetstecken från din sida (det debattknepet bjuder jag på).

  25. Christine skriver:

    Att ”anka” så fort sexualiserade frågan bevisar återigen att det är just sexualiteten som är ett stort tabu nom islam.

  26. Christine skriver:

    @kalle
    Sluta rita halmgubbar på vilks forum tack.

  27. Kalle skriver:

    GG din surpuppa,
    Det vet du väl ändå – riktiga riddare kämpar för frihet, jämlikhet och broderskap! (ibland raggar de även upp fagra damer…)
    Men inte fan åker de runt på knepiga konstbiernaler, ritar suddiga bilder och mobbar nyinflyttade grannar.
    Vad har muslimerna gjort dig Göran? Troligtvis inte ett skit!
    Jag har dessutom några frågor till dig. 1) Om du på allvar menar att yttrandefriheten bör vara oinskränkt – varför har du då synpunkter på Irds ordval 12:31 idag? 2) Förstår du att yttranden ibland kan gå över gränsen till förtal och hets mot folkgrupp? 3) Var finns kvaliteten i Lars Vilks konst?

  28. Kalle skriver:

    Christine,
    ”sexualiteten som ett stort tabu inom Islam…”
    Du menar till skillnad från den tillåtande och gränsöverskridande katolska kyrkan, eller den könsstympande judiska församlingen.
    Nja, bättre kan du!

  29. Christine skriver:

    Kalle
    Sekulariserade Sverige?

  30. H skriver:

    ”Om du på allvar menar att yttrandefriheten bör vara oinskränkt”

    Men on dina nyinflyttade grannar inte tycker så, vad gör du då? Slår dom på käften? Eller?

  31. H skriver:

    Kalle,
    ”Christine,
    ”sexualiteten som ett stort tabu inom Islam…”
    Du menar till skillnad från den tillåtande och gränsöverskridande katolska kyrkan, eller den könsstympande judiska församlingen.
    Nja, bättre kan du!”

    Jämför inte med andra dumheter!

  32. Christine skriver:

    Kalle
    Javisst, vi kan ta till hur kristendomen och judendomen uppfört sig tidigare. Men hur ska vi göra i dagens Sverige?

  33. Christine skriver:

    @H
    ”Men on dina nyinflyttade grannar inte tycker så, vad gör du då? Slår dom på käften? Eller?”

    🙂

  34. HDR-fotografen skriver:

    Klart som korvspad att man ska kunna häckla religioner utan att få mordhot. Skulle varit död och begraven för länge sedan om fundamentalistiska kristna agerat på samma vis som dessa som hotar Vilks. I bibeln kan man t.ex. utläsa att man ska vara rasist, att den kristna guden gillar sperma och att homosexuella är helt accepterat om du kör det vaginalt med en kvinna och analt med en man.

  35. Geir skriver:

    100% støtte fra Norge! Du er en inspirasjon.

  36. Göran Gustafsson skriver:

    Kalle
    1) Om du på allvar menar att yttrandefriheten bör vara oinskränkt varför har du då synpunkter på Irds ordval 12:31 idag?
    – Att ha synpunkter på någons ordval inskränker inte dennes rätt att yttra sig med de orden.

    2) Förstår du att yttranden ibland kan gå över gränsen till förtal och hets mot folkgrupp?
    – Kritik av religion och ideologier är inte förtal av person eller hets mot folkgrupp

    3) Var finns kvaliteten i Lars Vilks konst?
    Förstår inte vad det har med yttrandefrihet att göra.

  37. Kalle skriver:

    Kära Christine och H,
    Det finns knäppskallar inom alla religioner, men ni verkar ha hängt upp er på just muslimer.
    Jag tror ingen vettig människa försvarar attackerna mot Lars Vilks. Däremot är det förvånande många som verkar känna att han står upp för en viktig demokratisk princip när han häcklar muslimer.
    Han är ju bara en simpel mobbare! Eller kan ni förklara storheten i hans konst – vad är det som är så djärvt och/eller angeläget med att driva med Muhammed?

  38. Kalle skriver:

    GG säger:
    ”3) Var finns kvaliteten i Lars Vilks konst?
    Förstår inte vad det har med yttrandefrihet att göra.”

    Exakt min poäng!

  39. Göran Gustafsson skriver:

    Kalle Tacksam om du utvecklar vad du menar med ”exakt min poäng!”

  40. Christine skriver:

    @Kalle
    I klippet attackerade muslimer Vilks, missade du det?
    Man attackerade honom pga att han visade mohammed i sexuella poser, jag är kristen jag har sett jesus i bögposer också. Jag vill inte mörda konstnären för det.

    Där är skillnanden.

  41. Christine skriver:

    Du tror väl inte att det var intet ont anande muslimer där som helt plötsligt fick se nåt hemskt?

    Läs på isåfall.

  42. Kalle skriver:

    GG
    – Att ha synpunkter på någons ordval inskränker inte dennes rätt att yttra sig med de orden.
    – Kritik av religion och ideologier är inte förtal av person eller hets mot folkgrupp

    Självklart ska religioner kritiseras (personligen anser jag att alla religiösa föreställningar är att likställa med ren vidskepelse).

    Men denna kritik måste hållas inom vissa gränser. Alla på detta forum verkar vara varma anhängare av yttrandefriheten. Särskilt när det gäller kritiken av Islam.
    Yttrandefrihet innebär inte oinskränkt rätt att kränka och häckla. Särskilt inte en redan utsatt grupp.
    Ni är bara ett gäng simpla mobbare som gömmer er i fröken justitias kjolar.

  43. H skriver:

    Christine.
    Visst är det skrattretande. Men det är just det som har hänt nu i en kör av ”Hitler-hälsande” psykotiskt medlöpande ovetande ”medhjälpare” som skriker ”Allahu Akbar” på vår största institution för vetande, Uppsala Universitet. ”Apajävlar” kallade polisen i Malmö dom för när dom betedde sig illa i Rosengård. Jag är beredd att hålla med.bban för vad som är Vi måste höja ribban för vad som kan anses som civiliserat i Sverige. Våld och hot hör inte dit. Dessa ”apajävlar” ska ut ur Sverige eller sona sina brott i fängelse.

  44. Christine skriver:

    @kalle

    ”mobbare som gömmer er i fröken justitias kjolar”

    Så kan alla säga min vän.

    Eller är du emot vårt rättsystem? Oskyldig tills motbevisad?

  45. Kalle skriver:

    GG
    Vilks påstår sig vilja testa konstens gränser. Självklart kan inte vilka handlingar som helst rättfärdigas bara för att de kallas konst. Det är helt enkelt så att även konstnärer tvingas följa lagen. Ägnar man sig åt exempelvis hets mot folkgrupp, förtal eller förargelseväckande beteende så måste samhället reagera och det bör få straffrättsliga konsekvenser.
    En del konstnärer har dock modet att utmana samhället genom att på ett skickligt sätt uppföra konstverk som illustrerar orimliga lagar, otidsenliga rättsprinciper och orättvisa samhällsförhållanden. Anna Odells verk visade på ett lysande sätt hur illa behandlade många psykiskt sjuka blir behandlade. Odell tog även föredömligt konsekvenserna av detta, trots en ganska hårdhänt behandling i media. Det är dock en helt annan sak med Lars Vilks.
    Hans provokationer är bara usla – det är oklart vad han vill ha sagt och han verkar inte själv kunna förklara vad han håller på med.
    Men det värsta är att han till skillnad mot Odell inte utmanar samhället på något angeläget sätt. Han pekar inte på några orimliga lagar, rättsprinciper eller verkliga orättvisor. Han är bara en utstuderad mobbare, specialiserad på att reta muslimer.
    Jag undrar om vi inte har haft tillräckligt med diskriminering och systematiska förföljelser i Sverige. Vi har ägnat oss åt att kränka svarta, kvinnor, funktionshindrade, romer, homosexuella med flera – måste vi verkligen ge oss på även muslimerna?

  46. Christine skriver:

    @H
    Jag förstår polisens frustration, och de klipp som finns från händelsen säger ju att denna person man pratade om hade kastat saker på polisen och varit aktiv i upploppen.

    Det är inget konstigt att polisen pratar illa om brottslingar. Man kan inte göra polisen PK utan att förlora väldigt mycket kompetens.

  47. Göran Gustafsson skriver:

    Kalle
    Att diskussionen om yttrandefrihet på detta forum kretsar kring just islam har den enkla förklaringen att en talare på ett möte på ett universitet hotas till livet av människor som av allt att döma bekänner sig till islam. Om man har synpunkter på mötets innehåll avseende teologi, politik, konstnärlig kvalité mm så finns det många möjlighter att framföra detta i det offentliga rummet utan att hota någon till livet. /gg

  48. H skriver:

    Det märkliga i kråksången är att vänstern tror att dom är allierade med islamisterna. Snacka om nyttiga idioter som stöder fascister utan att vara medvetna om det. Men det är klart att för svenska vänstern så gäller bara ”alliera dig med den som hatar USA”. Nyttiga idioter som sagt…

  49. Kalle skriver:

    H
    Uppsala universitet är ett skämt. Först rasbiologin, sedan Eva Lundgren och nu Lars Vilks.
    Jag förstår att du känner dig hemma i en sådan förvirring. Du lyckas ju med att ställa dig bakom epitetet ”Apadjävlar” och samtidigt uppmana till ”civiliserat uppförande” i ett och samma inlägg. Du kanske ska ta en liten paus nu, det börjar ju bli sent…

  50. H skriver:

    Göran,
    De kan betraktas som psykopater. Går det att diskutera med såna? Det går inte att diskutera med en idiot!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.