Del 1006: I morgon i Uppsala

I morgon i Uppsala kommer min föreläsning och presentation att äga rum 16.15.:”Konst kan i själva verket inte vara annat än våld, grymhet och orättvisa”. Citatet från Futuristerna håller än. Om konsten anpassar sig och producerar följsamma överskridanden och nyskapande är den just inte mycket att ha.

Föreläsningen kommer att inledas med några synpunkter på yttrandefriheten, exemplifierat av David Irving och av konst som hamnat i skottgluggarna. Två fall som är tämligen färska är Dorota Nieznalska i Polen och Sooreh Hera i Holland. Det första fallet rör sig om hädelse mot religionen (hon blev till slut frikänd 2009) och det andra ett komplicerat moraliskt dilemma med en kvinnlig konstnär från Iran som gjorde en framstöt med gay Muhammed.

Jag skall också förklara hur jag ser på Rondellhundsprojektet. En sak har verkligen gått fram i detta: Att allt som sker blir en del av konstverket. Även de mest avogt inställda kritiker nämner detta med viss förundran (och argumenterar sedan om vad som är fel med det).

En nyproducerad video som sammanfattar projektets gång i debattens svallvågor kommer att visas. Under de år som har gått har jag lärt mig praktiskt taget alla förekommande argument som används för eller emot den stackars rondellhundsteckningen. Nu kan de redovisas. Till denna video har jag producerat mycket vacker musik.

Om det blir tid nog, ämnar jag dessutom visa ett eller två avsnitt av musikalen Dogs. Dess sorgliga historia kom inte längre än att vissa delar av den kunde visas på ett seminarium arrangerat av Humanisterna på ABF-huset i Stockholm 2008. Mitt valspråk ”Allting är en fördel” kommer dock väl till pass. Idag gör jag betydligt bättre videoarbeten. Det blir därför en omsorgsfull renoverad upplaga av avsnittet ”Debatt” (”The Fashion of Islamophobia”) som man kan stampa takten till. Att det till synes så seriösa debatterandet i första hand skapar ett avsevärt underhållningsvärde skall man inte glömma bort.

”Allt är politik” brukar man säga. Men det går lika bra att dra till med att ”Allt är estetik”. Vilket står överst i medvetandeskalan? Eller finns det ett tredje? ”Allt är konst”?


Vilks som rondellko i Göteborg nämnde jag häromdagen. Detta intrikata konstverk skall sannolikt på ett djupsinnigt sätt föra tankarna till kohandel, ett förfaringssätt som idag har ersatts av begreppet ”dialog”.

Det här inlägget postades i debatt, Muhammedsaken, Musikalen Dogs, Projekt. Bokmärk permalänken.

160 svar på Del 1006: I morgon i Uppsala

 1. Daniel skriver:

  Ganska intressant att en person som bjuder på ”debattknep” själv använder sig av följande retorik

  1 Nazist/rasist kortet: Få dina meningsmotståndare att framstå som rasister och/eller nazister, genom antydningar eller att säga det rakt ut. Undvik att att specificera exakt vad det är som gör dem till rasister och nazister, på detta sätt skapar man en illusion av tolkningsföreträde.

  2 Smitar taktiken: Kategorisk undflyende av meningsmotståndares argument,frågor eller påståenden.
  Kontra istället med en ny fråga.

  Hade gärna sett en lite mer direkt ”white guilt” retorik så hade min lycka blivit gjord med en hattrick, men det kanske kommer?

  /Daniel

 2. Ulf skriver:

  Det svenska massinvandrings- och islamiseringsfrämjande etablissemanget inkl media och politiker och dit islamkramaren ”Kalle” lierat sig, har genom att elda på massinvandringen och islamiseringen drivit in Islams ofriheter in i Skandinavien.

  Det är detta Lars Vilks vill visa som också drabbat konstvärlden. Yttrandefriheten är inte något man får kompromissa bort som islamkramarna, som hoppat i säng med våldet och ofriheten, tycks tro.

 3. Sven skriver:

  Stand tall, your a modern day western hero a brave soul facing the purest form of evil. Where others cower and bow, you stand as a rock.

  Thank you so much for your efforts.

  ”All that is necessary for evil to triumph is that good men do nothing”

 4. H skriver:

  Som någon sa tidigare. Religionen är i en fas av att dö bort till förmån för sunt förnuft. Det kommer att ta någon generation dock. Den kommer att hänga kvar längst i områden där människorna inte får eller förvägras utbildning. Dessa områden kommer att bli de mest underutvecklade av alla platser på jorden. De kommer att vara beroende av bistånd och god vilja från den ”otrogna” världen för att överleva.

  Irans regim faller inom tio år och kommer att bilda ett nytänkande i regionen…..

 5. Skåning skriver:

  Kalle – Nej, jag bor inte i Sjöbo. Jag är bosatt i Malmö, mitt i den mångkulturella verklighet som du själv gissningsvis självsegregerat dig ifrån. Är det något som kännetecknar åsiktsprimadonnor av din kaliber, så är det att de själva lever i ett ariskt ghetto med mångmiljonvillor. Så berätta gärna om din sydlappländska byhåletillvaro eftersom du tydligen var så intresserad av min.

  Ja, jag försvarade sjöbobornas rättighet att rösta om sin flyktingmottagning 1988 (som politikerna sedermera gav blanka fan i). Jag kallar en neger för en neger, en negerboll för en negerboll och en zigenare för en zigenare. Och ditt tafatta försök att få muslimer till mobboffer och Vilks till en mobbare, är så oerhört skruvade att jag får frågetecken kring din begåvningsnivå. Gruppen ”muslimer” är en och en halv miljard stark grupp organiserade i OIC med medel och möjlighet att ordna gigantiska handelsbojkotter mot länder vars press har fräckheten att ”häda mot profeten”.

  Ayaan Hirsi Ali, Kurt Westergaard, Geert Wilders, Pia Kjaersgård och inte minst Lars Vilks själv, är personer som måste leva med dygnet runt-bevakning på grund av vad den stackars ”mobbade minoritetens” företrädare kan få för sig. Är det inte uttalade mordhot som i tråden här ovan så ska de i alla fall ”knolla” nåns mamma. Ska du leta efter mobboffer så får du leta någon annanstans. De här är raka motsatsen.

  PS Mulsimhorden som gormade, skrek och anföll fysiskt på föreläsningen i Uppsala betedde sig precis som ”apejävlar” och ska således kallas för just ”apejävlar”. DS

 6. Skåning skriver:

  Jag glömde förresten bemöta det lustigt självmotsägande påståendet att vi skåningar är en bunke smygrasister allihop. Kalle som, likt en riddare i skinande rustning, rider till den aggressiva en-och-en-halv-miljardsminoritetens försvar, drar sig inte en sekund för att häva ur sig grovt nedsättande omdömen om en-och-en-halv-MILJONSminoriteten skåningar.

  Vad är det? Är för ljushyade för att kunna bli mobbade i din vridna världsbild?

 7. Kenneth skriver:

  Hej Lars,

  Jag är äldre än Dig. När Du installerade Dina första konstverk vid stranden, förstod jag intet, tycke att Du var stor idiot. Nu förstår jag bättre efter alla år. Jag uppfattar Din konst som test av frihet. Jag respekterar Dig och skulle gärna möta Dig. Man lär sig så länge man lever.

  P.S. Hör av Dig.

  Kenneth

 8. martin h skriver:

  Hej Lars,

  Utan att vara expert på vare sig konst, yttrandefrihet eller religion, tror jag spontant att problemen med våldsinslagen och alla dessa fantasilösa invektiv ytterst har att göra med en intelligensförbistring om uttrycket tillåts.

  Kombinationen medioker begåvning -och- övertygelse, vare sig sistnämnda handlar om politik eller (som i detta fall) religion, är tyvärr (vilket gång på gång bevisas) farlig för dem med ett högre mått av intelligens, såvida dessa sistnämnda inte besitter politisk (eller religiös!) makt, vilket å andra sidan dock tycks vara något av en kontradiktion.

  Sådana antagonister som du Lars Vilks ofrivilligt har skaffat dig via rondellhundar mm., förefaller till en absolut övervägande del bestå av individer som i en snarast omedveten men likväl överväldigande drift söker ett socialt tolerabelt sätt att få utlopp för sina enkla drifter, och som slutligen ramlat på en för dem begriplig källa till ”övertygelse”.
  Djupare konstnärliga eller filosofiska tankegångar vars innehåll av någon icke avsedd anledning händelsevis råkar reta upp dessa fyrkantiga personer (p.g.a. vad de förstått eller missförstått) står sig beklagansvärt slätt mot deras svingande träpåkar etc.

  Men jag är övertygad om att även detta utgör en del av konstverket. Och jag stöder det givetvis.

  Bästa hälsningar/Martin H

 9. martin h skriver:

  Tilläggas bör väl för alla eventualiteters skull att det är konstverket jag stöder 🙂

 10. Niklas skriver:

  Klubben för inbördes beundran bland kommentatorerna!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.