Del 558: Svenska konstkritiker vill ha mera subversivt

Nu har vi alltså ännu en biennal, den i Berlin. När jag tidigare skrev om den (6/4) konstaterade jag att kritikerna i det stora hela var välvilligt inställda. Den bedömningen står fast, ingen av kritikerna på tidningar som FAZ, Die Zeit, Die Welt. Guardian m.fl. är missnöjd. Men Dan Jönsson i DN klagar:

”Årets version lägger sig långt från förra biennalens dramatiska, existentiella urladdning… Det känns som en reträtt. Tyvärr.”

Och han fortsätter:

”Något i tonen får mig att fundera på om denna håglöshet, denna brist på allvar och engagemang – estetiskt, existentiellt, politiskt – kanske kan ha med tidsandan, med konsten själv att göra?”

Här tar Jönsson i ordentligt. Det är knappast konstnärerna eller organisatörerna som inte kan leva upp till hans förväntan. Särskilt mot bakgrunden av att hans klagan är isolerad.

Felet är förmodligen att Berlinbiennalen är bra nog, dvs. den motsvarar internationellt kvalitetssäkrad samtidskonst. Problemet är att alltför många kan klara av att prestera en sådan. Berlinbiennalen är en triumf för andrarangskonstnärerna på den internationella scenen. Samtidigt är konstvärlden ändå inte riktigt lycklig över att erbjudas god standard. Den vill ha subversiv konst

Även Mårten Arndtzén klagar när han i Expressen skriver om Färgfabriken Norr i Östersund:

”Konstnären som kriminell, som subversiv outcast, är en 1800-talsidé med stabil förankring i populärkulturen. I samtidskonsten, däremot, har den haft låg status sedan 1990-talet, som del av den förkättrade ”romantiska konstnärsmyten”. På väg tillbaka?
Nja. På Färgfabriken Norr handlade det snarare om en sorts försäkran, om att konsten fortfarande är lite sexigt farlig. Nödvändig, eftersom hela företaget i övrigt drar åt rakt motsatt håll. … Samtidigt fortsätter idén om konsten som en alternativ, subversiv kraft att styra konstkritikernas formuleringar i både fack- och dagspress. I recension efter recension ställer konsten ”viktiga frågor” och ”stör vaneseendet”. En retorik på tomgång, med tilltagande trovärdighetsproblem.”

Historieskrivningen är här något summarisk. Konsten måste alltid vara subversiv, men när det råder brist på den varan är konstvärlden inte så nogräknad. I början av 1990-talet fanns det subversiva i att göra upp med modernismen. Och efter det, med början ca 1993 kom den sociala kritiken och den relationella estetiken. Det subversiva låg i att dra fram angelägna frågor och att bryta ner hierarkier. Framgångarna uteblev inte – i konstvärlden. Däremot är idén om konstnären som ”outcast” förmodligen död och begraven. Skall man klara sig i dagens konst måste man vara en del av systemet och välinformerad om vad som sker i konsten, i världen och hur ett projekt skall göras.

Konstnärerna saknar ingalunda påhittighet och förmåga att göra det som får kallas för relevanta projekt. Se t ex här några exempel från Berlin.

Koreanen Kim Sung-Hwan (6049), från New York, har gjort en video från Seoul (tidigare Keijo) som utgår ifrån en text som skrivits av Sten Bergman, legendarisk svensk biolog och zoolog. Allt det han skrev om kan inte längre återfinnas. Vi får se en video från staden medan texten blir uppläst. Inget som går till historien men gott nog.

bb5-sung-hwan-kimlit.JPG
Summer Days in Keijo 1937, videoinstallation

Ulrike Mohr (18107) från Tyskland visar i skulpturparken Neue Nachbarn (Nya grannar), 5 träd som planterats efter att tidigare ha växt på det förfallna Palast der Republik. Undersökningen är omsorgsfullt genomförd med en kartläggning av DDR-byggnadens takvegetation.

bb5mohr-tree-nr-5.jpg
Planterade träd

bb5-mohr-orig.jpg
När de växte på taket

Paola Pivi (774) har vunnit åtskilliga kritikerpoäng med titeln på sitt arbete i Neue Nationalgalerie If you like it, thank you. If you don’t like it, I am sorry. Enjoy anyway, 2007. Hennes installation är smyckad med rhinestonestenar, en liten hälsning till modernismen i Neue Nationalgalerie från den postmoderna världen.

bb5pivi-if-youlit.JPG
Paola Pivi, If you like it, thank you. If you don’t like it, I am sorry. Enjoy anyway, 2007

Allt detta är alltså gott nog men inte särskilt subversivt. Och vad är det Dan Jönsson och Mårten Arndtzén vill ha för något? Följ den spännande fortsättningen, det kommer mera i detta ämne.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, Samtidskonst, Tillståndet i konsten 2008. Bokmärk permalänken.

53 svar på Del 558: Svenska konstkritiker vill ha mera subversivt

 1. ln skriver:

  HÅLL KÄFTEN OCH STÄLL IN ER I LEDET

  Att i skrift ge uttryck för följande samhällsomstörtande tanke:

  “We are fed up with being led by the nose by this part of the population that is destroying us and destroying our country by imposing its acts”.

  som grovt kan översättas till:

  ”Det står oss upp i halsen att bli hållna i ledband av den här (muslimska) delen av befolkningen,
  som förstör oss och som förstör vårt fosterland genom att pracka på oss sina egenheter”

  Detta sagt av Brigitte Bardot med anledning av att halalslakt av får numera är tillåtet i Frankrike. Det kommer att kosta henne ca 150 000 kr i böter och två månaders fängelse villkorligt.

  Brottet hon begick kallas ”inciting racial hatred” eller som här i Sverige ”hets mot folkgrupp”, ett uttryck för rasistiskt beteende!

  Vilken ras som åsyftas framstår som en gåta för alla personer med minst normalbegåvning.
  —————————————–
  Telegraph.co.uk BST 16/04/2008

 2. Islamofob skriver:

  ”Vilken ras som åsyftas…”; undrar signaturen ln.
  – Den muslimska rasen förstås. Islam är inte en ideologi utan en genetisk defekt; tycks det råda vid konsensus om i stora delar av västvärlden.

 3. RURIK skriver:

  In :
  Denna dom är en konsekvens av en lagstiftning som inskränker yttrandefriheten för att värna olika ”gruppers” förmenta intressen.
  Dessa grupper blir hela tiden fler och fler och inskränkningarna ökar genom nya skrivningar och skärpt rättspraxis.
  De flesta tillhör redan någon skyddad grupp, och nya står i kö för att komma in under denna typ lagstiftning.
  Denna utveckling hotar demokratin.
  Det offentliga samtalet får inte beläggas med munkavle.
  Hela detta lagstiftningskomplex måste ifrågasättas.

 4. Christer Eriksson skriver:

  Islamofob: ”Den muslimska rasen förstås. Islam är inte en ideologi utan en genetisk defekt; tycks det råda vid konsensus om i stora delar av västvärlden.”

  Islam kan också vara ett urtidsdjur som inte har påverkats av evolutionen. 🙂

 5. Skämt åsido skriver:

  Hur mycket MUS-LIM behöver Sverige?

  Sveriges import av MUS-LIM har ökat kraftigt sedan Folkpartiets Mesallians tog makten för två år sedan.
  Föga förvånande!
  . Sveriges mest rabiata multikultipropagandist genom tiderna var Folkpartiets tidigare ledare Bengt Westerberg
  . Den nuvarande Folkpartiledaren Jan Björklunds s k skolreform har lett till att vi idag har koranskolor i Sverige
  . En annan före detta Folkpartiledare vid namn Lars Lejonborg har nu sadlat om till imam och han satsar på en teologisk karriär för att “liberalisera” islam. Han hävdar, tvärtemot alla limexperter, att MUS-LIM går att få bort med utbildning!
  . Den (ö)kände Folkpartisanen Hans Blixtlås har gjort sig (ö)känd över hela världen för sitt försvar av både Saddam, talibanerna och regimen i Iran. Många av hans bisarra uttalanden som “Iran är mer demokratiskt än USA” och “Saddam är Iraks legitima folkvalda president“ har fått ett bestående värde!

  Vad kan man förvänta sig av ett sådant parti?!

 6. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido: ”Vad kan man förvänta sig av ett sådant parti?!”

  Att dem med sina krav om en konfessionslös skola, värnandet av sekulära värden, och krav på svenskkunskaper för invandrare m.m., åstadkommer att Sverigedemokraterna inte behövs i svensk politik.

 7. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson,

  Hur mycket MUS-LIM behöver Sverige?!

 8. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido: ”Hur mycket MUS-LIM behöver Sverige?!”

  Lika lite som vi behöver kristna värderingar, eller hur? Jag försvarar den starka traditionen vi har i Sverige, med en sekulär kultur, där människors privata tro och religiösa föreställningar inte ska påverka samhällsutvecklingen och politiska beslut.

 9. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson,

  . Folkpartiet är allierat med Kd (kristna värderingar)
  . Sveriges import av MUS-LIM är större idag under Folkpartiets styre än någonsin tidigare

 10. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Låt oss då hoppas att Kd fortsätter att ha 3 %, som väljarundersökningarna visar idag, också vid nästa val så att de åker ut ur riksdagen, och att de inte ersätts av Sverigedemokraterna (Kd light) så är vi av med det problemet.

 11. Skämt åsido skriver:

  Många naiva svenskar röstade på Folkpartiet i senaste valet i tron att partiet skulle se till att stoppa den flodvåg av MUS-LIM som har invaderat landet under de senaste decennierna.
  Men ack..
  Folkpartiets imbecilla idéer och förslag har, ännu två år efter maktövertagandet, inte lyckats åstadkomma den effekt man sökt och som partiets väljare hoppats på. Tvärtom. Idag ser vi en tsunamivåg av MUS-LIM som okontrollerat sköljer över Sverige medan Folkpartiet står handlingsförlamat och tittar på.

 12. Christer Eriksson skriver:

  RURIK och Cecilia

  Jag har hittat en intressant artikel om historien runt kvantmekaniken. http://www.vr.se/huvudmeny/arkiv/2001/tvarsnittnr32001/kanviforstakvantmekaniken.4.6703f9bd10e07db4ff180003041.html

 13. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido: ”Idag ser vi en tsunamivåg av MUS-LIM som okontrollerat sköljer över Sverige medan Folkpartiet står handlingsförlamat och tittar på.”

  Jag skulle också ha använt ett så värdeladdat ord som ”tsunami”, men bara om jag ville bedriva en form av ytterliggående politisk propaganda.

 14. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson invänder mot användandet av beteckningen tsunamivåg om MUS-LIMvågen som strömmar till Sverige!
  Är det för lite MUS-LIM i Sverige?
  Behöver Sverige mer MUS-LIM?!

 15. Pinpoint skriver:

  Skämt åsido: ”Behöver Sverige mer MUS-LIM?!

  – Ja det tror jag. Det är många musar som behöver limmas!

 16. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Frågan är inte vad jag har emot SD. Frågan är vad SD har emot alla andra? (Och då menar jag inte bara muslimer)

 17. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Utmärkt tips.
  Hade dock önskat lite mer naturvetenskap
  när det gäller den senaste utvecklingen då de tidigare framställningar jag läst varit mycket svårbegripliga.

 18. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson,

  Vad är SD?

 19. ln skriver:

  Vid invigningen av Kalmar stolta stads KONSTMUSEUM,
  som i folkmun omväxlande benämnes KABA eller ’Kol & Koks’
  (hänsyftar till en byggnad i hamnen),
  bild här: http://tinyurl.com/582cs9
  nu i maj,
  skulle möjligen en ny variant av nationalsången kunna sjungas:
  DU GAMLA, DU NUMERA OFRIA…
  —————————–
  Så småningom kommer vi kanske att få en adekvat nationalsång
  (usch vilket namn: NATIONAL, låter nästan som RASISM).
  .
  Här är ett första försök:
  tinyurl.com/65t26g
  .
  sjung med, här är sångtexten:
  tinyurl.com/5dssou

  Se vidare Podradio:
  Den NYA välfärden
  http://www.dnv.se/indexpodcast.asp

 20. pontus raud skriver:

  Hej,

  Jag är just nu i köln pa en mässa som heter Tease Art Fair. Det ar en uppstickar mässa runt Art Cologne.
  Den stora konsthändelsen här i Cologne är Richters nyinstallerade glasfasad i kölner domen. Bygger pa hans malning ”Farben” och den funkar faktiskt riktigt bra! Tyskarna runt omkring mig skakar pa huvudena och ser misstänksamma ut.

  Jag har själv undrat hur man ska ställa sig om man skulle fa ett uppdrag av kyrkan. Nu vet jag inte om Richter är religös men jag misstänker att han inte är det utan spelar med som manga av oss gör för att slippa onödiga konflikter med allehanda troende bekanta.

  Det geniala är att hans verk inte har nagot innehall utan later kontexten sköta den biten. All abstrakt konst kan man säga sakna innehall men däremot lutar färgspektrat at olika sinnestämmningar. Läser man den vansinniga boken om ”Konst pa sjukhus” ( har tyvärr tappat namnet pa den akademiska författarinan) sa far man veta att även virvlar och vissa mönster är angst framkallande och därför inte godtagbara inom varden.

  I Richters glasfasad blir alla färgade glaspixlar av samma värde. Vilket bara ännu mer skapar en air av meditativ tillflykt. Upplösning är ett ord som kommer för mig och jag tänker pa hur Paul Virilo försökte förklara hur slutet kommer att bli i den hastighet som samhället forsar fram i…att vi blir närmare …kanske gud?

  MVH
  Pontus

 21. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson har drivit Folkpartipropaganda här på bloggen ett bra tag nu. Det lustiga med Christer Eriksson är att han anklagar alla andra som kommer med fakta som han inte gillar och som inte passar in i Folkpartiets paradigm för propagandister av något slag medan han ser sin egen och folkpartiets propaganda som den absoluta sanningen.

  Nu har jag äntligen fått denne Christer Eriksson på gaffeln. Han försöker desperat smita genom att slingra sig och byta ämne (ett klassiskt tarvligt trick som inte fungerar), istället för att försöka vara hederlig, fatta mod och medge att han har haft FEL.

  Folkpartiets pippi för MUS-LIM är min specialitet. Jag har ägnat åratal åt att studera detta fenomen alltsedan Bengan (Bengt Westerberg, Folkpartiets förra ledare) satte igång sin intensiva propaganda för MULTIKULTIsamhället. Mina farhågor om att ett Folkparti vid makten kan bara leda till att Sveriges import av MUS-LIM stiger har nu besannats.

  Alla förslag på en begränsning av Sveriges import av MUS-LIM avvisas av Christer Eriksson och hans favoritparti som YTTERLIGGÅENDE, en tjusig folkpartistisk innovation som Christer Eriksson gärna upprepar.
  Epitet som Rasist, Islamofob, Främlingsfientlig, Ytterliggående är bara olika varianter av samma sorts censur.

 22. ln skriver:

  FINNS DET NÅGRA SNÄLLA MUSLIMER HÄR, herr WESTERBERG?
  – – – – –
  En dag kommer millioner människor att lämna det södra halvklotet för att ta sig till det norra – och de kommer inte dit som vänner, utan de kommer för att erövra det, och de kommer att erövra det med hjälp av sina söner. Den muslimska kvinnans livmoder skall ge oss segern.

  Sagt i ett tal inför FN 1974 av Boumedienne, tidigare president i Algeriet
  – – – – – –

  Jamen, vadådå, det va’ju för 30 år sedan!

 23. stefan peterson skriver:

  Än finns det hopp, även för den muslimska välden, sakta sakta går man åt rätt håll,

  http://sydsvenskan.se/varlden/article316648.ece

  ””att Nojoud som kvinna under islamisk lag har rätt att kräva skilsmässa därför att hon vantrivs i äktenskapet”” Borde det inte räckt med att hon INTE VILLE gifta sig ?

  Om så där en 20-30 år så kanske man även där har förbjudit barnäktenskap.
  Samt även fördömer ”profeten” för att han var pedofil ?
  Nej, så mycket kan vi nog inte hoppas på. 😉

 24. stefan peterson skriver:

  Två intressanta ? konst utställningar med ”avklädda” människor

  http://sydsvenskan.se/kultur/konstrecensioner/article316274.ece

  http://sydsvenskan.se/danmark/article316595.ece

  huruvida dessa personer frivilligt ”donerat” sina kroppar, kan man ju verkligen undra
  men det var säkert ”Kinesisk frivillighet”, och ingen kan ju fråga en död.

 25. ln skriver:

  Herr WESTERBERG, OM DET FÖLJANDE INTE HANDLAR OM ’JEHOVAS VITTNEN’, VILKA KAN DÅ AVSES?
  .
  At all costs they must avoid being assimilated by the majority. In order to resist assimilation, they must group themselves geographically, forming areas of high concentration within the population as a whole. Yet they must also interact with infidels so as to share the message of creed with them. Every individual is required to participate in the plan; it is not allowed for anyone simply to live as a ”good member of the society” without assisting the overall strategy. The ultimate goal of this strategy is that the believers should become a majority and the entire nation in the end be governed according to their religion.
  – – – – –
  SJÄLVFALLET herr WESTERBERG, JAG SOM BEKANTGÖR OVANSTÅENDE CITAT UR ”the PLAN” (for Global Islamic Domination) ÄR EN ELAK, RASISTISK XENOFOB OCH ISLAMOFOB, SOM BORDE ÅTALAS OCH HELST FÄNGSLAS, MEN ÅTMINSTONE DÖMAS TILL BOTER av KONFISKATORISK OMFATTNING.

 26. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Det verkar som Du och Nisse Kålrot tacklar kritik lika dåligt som alla andra Sverigedemokrater. Men jag förstår alltför gott att den politiken som Ni företräder inte tål dagens lys. Ni försöker att framstå som en svensk befrielserörelse och använder främlingshat för att dölja era verkliga avsikter. För det är väl mer som ni vill befria Sverige ifrån, eller hur? Vad gör Ni med de muslimer, och svenska medborgare, som inte frivilligt åker tillbaka till sina hemländer? Vad tänker Ni göra med dem svenskar som inte reproducerar sig och bidrar till att föröka den svenska rasen?

  På Er hemsida kan man exempelvis läsa: ”Sverigedemokraterna ser med oro på de senaste decenniernas samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas av destruktiva krafter inom samhället.”

  Vilka ”destruktiva krafter” talar Ni om? Homosexuella eller de kvinnor som värljer yrkeslivet och karriären framför familjebildningen eller kanske människor som helt enkelt väljer att bo själva? Vad har Ni för planer för att stävja dessa ”destruktiva krafter”? När Ni vill ha tillbaka kristendomen i skolan och pratar om att bygga samhället på en kristen etik så vill Ni också befria Sverige från det sekulära samhället!

 27. ln skriver:

  Herr Bengt WESTERBERG – och Christer ERIKSSON, JAG FORTSÄTTER MED ATT PRESENTERA FANTASIER FRÅN EN GRAVT SJUK, XENOFOBISK (främligsfientlig) och ISLAMOFOBISK HJÄRNA. TAG OMEDELBART KONTAKT MED DO & PO, SÅ ATT DESSA KAN GÖRA BEFOGAD POLISANMÄLAN!
  – – – – –
  AN ISLAMIC CALIPHATE IN SEVEN EASY STEPS
  The First Phase Known as ”the awakening” — this has already been carried out and was supposed to have lasted from 2000 to 2003, or more precisely from the terrorist attacks of September 11, 2001 in New York and Washington to the fall of Baghdad in 2003. The aim of the attacks of 9/11 was to provoke the US into declaring war on the Islamic world and thereby ”awakening” Muslims. ”The first phase was judged by the strategists and masterminds behind al-Qaida as very successful,” writes Hussein. ”The battle field was opened up and the Americans and their allies became a closer and easier target.” The terrorist network is also reported as being satisfied that its message can now be heard ”everywhere.”
  Läs om resterande 6 faser i :
  http://www.spiegel.de/international/0,1518,369448,00.html

 28. Christer Eriksson skriver:

  In och Skämt åsido

  Försök inte med några fula tricks att ge sken av att jag försvarar Islam och dess irrläror bara för att jag inte faller in i kören av främlingsfientliga stämningar, och filmer som uppfordrar till etnisk rensning med allt vad det innebär. Jag accepterar inte heller begreppet ”islamofobi” och jag kan också redogöra mycket väl för varför det är ett ogiltigt begrepp, till skillnad från många andra. Det enda vi kan göra för att hindra både muslimer, kristna och andra trossamfund från att styra våra liv är att bygga ett samhälle som förhåller sig helt neutralt till alla ej bevisbara trosuppfattningar, alltså ett sekulärt samhälle.

 29. Nisse Kålrot skriver:

  Ärade herr Christer Eriksson!
  Jag känner mig hedrad av att sammanföras med signturen Skämt Åsido. Det är minsann inga skämda skämt som Skämt Åsido anför om dig här ovan, du folkpartiförgiftade samhällsbevarare.
  Jag själv företräder ingen politik och inga åsikter som inte tål dagens ljus, men som däremot numera troligtvis är straffbara i landet, som snart kan komma att kallas Sverabia. Efter att äcklad av utvecklingen i fosterlandet ha tillbringat de senaste valdagarna på soffan, avser jag 2010 att rösta på Sverigedemokraterna, som jag dessutom är nybliven medlem av. Inte för att jag älskar dem, men därför att det inte finns något alternativ (än!) till vare sig det pågående vansinnet eller det presumtiva framtida under rikshoran Måna Muslims ledning. Det kallas taktisk röstning, och jag skulle vilja föreslå alla ansvarsmedvetna medborgare, som inte vill se fanan med halvmånen och stjärnan vaja över Rosenbad efter 2022, att göra sammalunda.

 30. Christer Eriksson skriver:

  Nisse Kålrot

  Du får nog erkänna att den enda anledningen för dig att hata Folkpartiet är att det är just dem som tar de nödvändiga grepp gentemot religiösa grupper som gör att Sverigedemokraterna kommer att bli överflödiga inför valet 2010? Muhammedkrisen, som har lyft Sverigedemokraterna på senare tid, kommer då att vara ett minne blott!

 31. Lars skriver:

  Pontus. Richter fortfarande, det var väl i augusti 2007 som fönsterna kom? Jo, det ser förfärligt tjusigt ut och varför skulle det inte fungera? Bazaine gjorde abstrakta fönster i Paris på 40-talet och det var väl samtidigt med Matisse i Vence. Leger var också med den religiösa leken.

  Så för du ett sådant uppdrag är det bara att tacka och ta emot.

 32. Lars skriver:

  Onekligen har vi några äkta islamofober bland kommentatorerna, alltså sådana som hyser den allra största oro för att Europa skall övertas av islamisterna. Helt i linje med att varje människa i dagens värld skall välja en rädsla att vara rädd för. Det finns många att välja på.

 33. Lars skriver:

  Stefan. Döda kroppar igen. Det var 5-6 år sedan von Hagen drog runt med sina lik vilka ordnades till fantastiska installationer. Svinhugg går igen.

 34. Skämt åsido skriver:

  Lars Vilks talar om självvald rädsla!

  – Tycker Lars Vilks att kninnorna i Iran som går insvepta i tjocka kläder från topp till tå i den 40-gradiga värmen av rädsla för piskstraff har själva valt sin rädsla?!
  Har människorna i Irak, Afghanistan, Pakistan m fl själva valt sin ständiga rädsla för dagliga muslimska terrordåd?!
  Har överlevande och anhöriga till offren i terrordåden i NewYork, Madrid, London, Beslan m fl själva valt sin rädsla för islam?!

 35. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Du glömmer en viktig detalj. Lars representerar i sig själv ingen rädsla, till skillnad från dig som förbiser att ett civiliserat samhälle har en respekt för de mänskliga rättigheterna med en humanistisk ambition att minska lidandet för alla människor. Den politik som du företräder låter sig knappast förenas med ett civiliserat synsätt!

 36. Skämt åsido skriver:

  Christer Eriksson anklagade för en tid sedan signaturen Hawler oförtjänt för att vara muslim. Nu anklagar han mig för att vara Sverigedemokrat!

  Jag är inte Sverigedemokrat
  Jag har aldrig försvarat Sverigedemokraterna
  Jag har inte ens nämnt Sverigedemokraterna någon gång någonstans

  Ditt simpla påhopp sänker det intellektuella värdet av det du skriver till NOLL
  Dina inlägg kommer ens inte vara värda en kommentar i fortsättningen.
  Du är oförskämd, bakvänd och löjlig.

 37. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Så länge dina värderingar återspeglar värderingarna till Sverigedemokraterna så finns det knappast någon anledning för mig att göra någon åtskillnad på dem och dig, eller hur?

 38. HAWLER skriver:

  Skämt åsido,

  Instämmer i din analys av signaturen Christer Erikssons ”bakvända” debattstil. Det är meningslöst att försöka föra en vettig debatt med en person som tar till fula tricks och lögner när han känner sig trängd.
  Christer Eriksson saknar mod att erkänna sig besegrad i en debatt. Han fortsätter med en åsnas envist försvara sina felaktiga teorier trots att han själv inte längre tror på dem!
  En typisk dålig förlorare; med andra ord!

 39. Skämt åsido skriver:

  Sveriges import av det hyperexplosiva Mus-Lim har ökat kraftigt sedan Mesalliansen tog över makten för två år sedan. Från att ha varit en jämn strid ström under RödGrönRöra ser vi idag en tsunamivåg av Mus-Lim som okontrollerat sveper över Sverige.
  Sverige har blivit en dumpningsplats för det hyperfarliga ämnet.
  Hur mycket Mus-Lim klarar Sverige?!

 40. Christer Eriksson skriver:

  Skämt åsido

  Så länge du representerar åsikter som är direkt felaktiga så får du nog utstå mina kommentarer.

  HAWLER

  Jag hade nog högre tankar om dig men när du beskyller mig för ”bakåtvänd” debattstil och att fara med lögner så bör du nog förklara dig lite närmare, om du kan.

 41. Pinpoint skriver:

  Christer Eriksson har fått det hett om öronen. Spännande att se hur/ om han klarar sig ur predikamentet.
  Personligen tycker jag att Christer Eriksson bör be både Hawler och Skämt åsido om ursäkt för de otidiga påhoppen men framförallt lova att aldrig mer upprepa samma dumhet!
  Det är vad jag tycker…

 42. Pinpoint skriver:

  Förtydligande

  Jag menar att Christer Eriksson bör lära sig att först fråga sina opponenter om de är muslimer, Sverigedemokrater eller något annat innan han kommer med sina beskyllningar…

 43. Christer Eriksson skriver:

  Pinpoint

  För det första har jag redan bett Hawler om ursäkt en gång och det borde rimligen räcka, och just därför är jag högts osäker på om det är den riktiga Hawler som yttrade sig här, annars är det bara ytterligare ett fult knep som Sverigedemokrater drar till när dem har förlorat en debatt?

 44. Christer Eriksson skriver:

  Pinpoint

  Sverigedemokrater hatar debatt, och sådana som mig, eftersom det stör deras propagandaverksamhet!

 45. Pinpoint skriver:

  Christer Eriksson,

  När du envisas med att kalla någon för sverigedemokrat trots att den personen som i fallet Skämt åsido förklarat för dig att han/ eller hon inte är Sverigedemokrat så dödar du debatten…Du gör debatten helt enkelt omöjlig!
  Inser du inte det?!
  Varför är det så viktigt för dig att sätta etiketter på dina opponenter istället för att bemöta deras argument?!

 46. Christer Eriksson skriver:

  Pinpoint

  ”Hawler” skriver följande: ”Christer Eriksson saknar mod att erkänna sig besegrad i en debatt. Han fortsätter med en åsnas envist försvara sina felaktiga teorier trots att han själv inte längre tror på dem!
  En typisk dålig förlorare; med andra ord!

  För det första så låter det förvillande likt den kritiken som jag fick tidigare idag av mina meningsmotståndare, sedan har jag aldrig sett den riktiga Hawler göra skrivfel som däremot mina opponenter har gjort idag, med ”envist” istället för ”envishet”.

 47. Christer Eriksson skriver:

  Pinpoint

  Tycker du inte att jag har bemött deras argument? Har jag inte ifrågasatt Sverigedemokraternas politik? Det var flera av dem här idag!

 48. Pinpoint skriver:

  Christer Eriksson,

  Hur kan du vara så säker på att de är Sverigedemokrater och inte Nationaldemokrater, ex-muslimer eller bara vanliga hederliga islamofober?!

 49. Christer Eriksson skriver:

  Pinpoint

  Jag bedömer ett uttalande utifrån ståndpunkterna och sedan ger jag ett relevant svar utifrån mina egna värderingar. Om du är min meningsfrände så undrar jag varför du inte bistår mig i debatten?

 50. Lars skriver:

  Skämt åsido: Lås oss nyansera bilden en smula. I gangsterstaterna i Mellanöstern råder lite andra regler än i väst. Men i väst får du välja din rädsla bland de kandidater som presenteras. Terrorism är en liten sak jämfört med andra faror men den presenteras inte så eftersom den är säljbar. Terrorism är ett bra rädselval eftersom den är mycket sexigare än övervikt eller trafikfara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.