Del 556:Underbara undergång och fjärran biennaler

Underbara undergång och mera fjärran biennaler

Varje tid behöver minst en undergång. Vår egen tid är väl utrustad. I kommentarerna till mitt senaste inlägg kunde man se skribenter som uttalade sig om regional kulturundergång. En såg i sin vision en svensk nationell resning och utrensning av icke önskvärda invandrare medan en annan såg det tvärtom. Just denna sak har många muntra sidor och jag vill tacka kommentatorn som tipsade om videon som visar Arabförbundets dag i den svenska riksdagen. Som jag insåg i ett tidigt skede har vi något som liknar en anslående konstnärlig framställning av relationell estetik i minimalistisk stil. Tempot är mycket lågt och framför allt handlar konferensen om att man räknar upp alla man tilltalar och tackar för allt man tacka kan. Dessutom glada tillrop från talman von Sydow.

Strängt taget är det inte mycket till undergångsstämning. Den stora undergången är det ständigt populära klimathotet. Antagligen kan man inte göra något åt det men för en politiker är det viktigt att ända göra. Nu har statsministern informerat Kina om att de bör följa föredömliga gröna Sverige. Därmed kan vi nästan känna oss trygga om det inte hade varit för transfetterna som seglade upp som aktuell fara idag. Återigen skulle konsten kunna rycka in och använda transfetterna istället för linolja och akryl för framställning av intressanta målningar. Här skall jag passa på att skjuta in en från min sida dålig uppdatering. Först igår, när jag deltog i länsstyrelsens arrangemang om offentlig konst, insåg jag att det på seminarier inte under några omständigheter får förekomma rökpauser. Deltagarna anmodas till fruktstund. Vår värld har flyttat sig från rökpaus till fruktstund.

Kulturutbyte, biennaler och konst. Jag funderar på frågan om det är så att biennaler, som efter hand börjar dyka upp i länder med sociala och politiska begränsningar, är något som skapar förändring eller om det är ett uttryck för att förändring äger rum. Det sistnämnda verkar mest troligt.

I Teheran finns det gott om biennaler: The Tehran Visual Arts Festival, The Calligraphy Biennial, The Sculpture Biennial, The Cartoon Biennial, The Painting Biennial of the Islamic World, The Graphic Design Biennial, The Children’s Books Illustration Biennial, The Painting Biennial, The Poster Biennial, The Poster Biennial of the Islamic World m fl.

Alltjämt pågår skulpturbiennalen som öppnade i november i fjor. 163 kvinnliga och 208 manliga skulptörer visar arbeten på Teherans museum för modern konst. Museet har en beundransvärd samling av västerländsk 1900-talskonst där även Chagall ingår. Skulpturbiennalen är emellertid inte i närheten av en samtidsstandard. Man kan undra vad Fil. Dr. Hosseinali Nozari talade om när han deltog i biennalens konferens på temat: ”Conceptual and Theoretical Process of Sculpture from Age of Enlight[en]ment, with a Glance at Philosophical Paradigms and Approaches”.

Någonstans måste man börja och nu kan vi hjälpa till med att grundlägga den första riktiga biennalen som nu planeras. På temat ”Urban Jealousy” har konstnärerna Serhat Köksal från Turkiet och Amirali Ghasemi från Teheran planlagt en biennal den 30 maj. Det går bra att ansöka om deltagande före den 21 april.

Det tar tid att uppnå full biennalstandard i betänkliga stater. Bäst har det naturligtvis gått i Turkiet. Där började man 1987 och redan efter 20 år blev det möjligt att med försiktighet ta upp den kurdiska frågan. Sharjahbiennalen (Förenade Arabemiratet), som blev riktig biennal 2003, kan, trots ständiga censuringrepp och restriktioner, kalla sig något så när riktig biennal. Beijing fick sin biennal 2003 men det blev traditionellt måleri och skulptur vilket också blev fallet 2005. Ett sargat internationellt rykte sålunda. Det blev ingen 2007; istället kör man parallellt med olympiaden i år. Kalkonrisken ökar dramatiskt när man ser temat: ”Colors and Olympism”, ”Colors are just like the beautiful rainbow connecting our dream and reality, as well as art and the Olympics” och

”The variety of colors implies the diversity of human’s culture. Meanwhile, they could melt into colorful modern scenes. Thanks to the glamour of ‘colors’, the’Olympism’ can be more vivid, fantastic and beautiful. The 3rd Beijing International Art Biennale will enrich the humanistic spirit promoted by the Beijing Olympics with plastic arts (such as painting and sculpture). At the same time, Olympic will inspire artists with her concept of harmony and progress.”

800 målningar och skulpturer är det man bjuder på. Och så har man hejat på deltagarna:

“Artists who participate in the exhibition are required to find inspiration from the Olympic Spirit of peace, harmony and co-operation. Balancing the strength of the body, will and mind, the works will express the philosophy of life with the sports slogan, Higher, Faster and Stronger.”

Mellan 1912 och 1948 ingick konsten i olympiaderna, minns jag rätt knep Sverige en bronspeng i skulptur 1948 i London.

I varje fall kan man läsa av var länderna befinner genom att se på deras biennalkultur. Kina utstrålar biennaliskt en diktatur vilket nästan alla utom Jan Myrdal håller med om.

Men även de seriösa biennalerna har mycket att fundera på. Nu skall (det apokryfiska) Biennalförbundet samlas till en konferens i Faenza i Italien och jag anar att den kommer att förete åtskilliga likheter med Arabförbundets.

mohsenfooladpour_uttitkeramik.jpg
Mohsen Fooladpour Utan titel, keramik, skulpturbiennalen i Teheran

teheran-moca-moorelit.JPG
Teheran MoCa med skulpturer av Henry Moore

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

66 svar på Del 556:Underbara undergång och fjärran biennaler

 1. Pingback: Media Districts Entertainment Blog » Del 556:Underbara undergång och fjärran biennaler

 2. RURIK skriver:

  Klimathotet är det globala undergångscenariot med störst politisk potential. I och med att det är en hypotes kan det lätt ersättas med nya hypoteser när behov uppstår.
  Dessutom kan det legitimera i stort sett obegränsade ingrepp i den personliga friheten.
  Att sådana idéer kan upphöjas till sanning och vetenskap är det hittils tydligaste tecknet på att vi är på väg ut ur den s k moderna tiden och på väg in i – ja vadå ?
  Här är det faktiskt plats för en befogad oro.

 3. Christer Eriksson skriver:

  Domedagsprofeter har ett starkt grepp om vårt undermedvetna, både i den kristna världen med Johannes uppenbarelse, såsom i äldre grekisk mytologi där världen brann upp med jämna mellanrum för att så födas på nytt igen. Eftersom världen, trots alla spådomar om undergång, ändå fortsätter att snurra runt sin axel, och mänskligheten består, så verkar det klokast att förhålla sig positiv till framtiden.

 4. stefan peterson skriver:

  Just det !! Det gäller att alltid ha Positiva tankar.

  Om nu klimatet blir varmare, så får vi ökade möligheters till SOL & BAD
  Om det blir kallare, så ökar chanserna till skridskobanor och bandyspel i södra Sverige
  Om vatten nivåerna ökar påtagligt, så får fler chans att få en strand tomt
  bara att bygga hus på ”styltor”, vanligt i vattenrika delar av Asien.
  Om det blir torka så kommer CocaCola att kunna sälja ännu dyrare vatten,
  all for the good of business.

  Och Domedags profeterna som skall ”rädda” klimatet kommer att få ”rätt” oavsett hur
  klimatet förändras. Man har visat ”Politisk handlingkraft” genom att som vanligt bara
  ”prata” om ett problem som löser sig av sig självt.

  Positiva politiska tankar = Mycket snack och (liten) ingen verkstad.
  eller på Kinesiska Mei Wenti = Inga problem.
  🙂 🙂

 5. stefan peterson skriver:

  Som sagt var, ”Tala är silver, tiga är Guld”
  man skall nog inte ”snacka så mycket” om bojkott, mänskliga rättigheter, Tibet mm
  om man vill ha goda handelsavtal med ”stormakten” Kina, dom blir lätt sårade, kränkta och förargade

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=505581

  hur blir det med Svenska avtal, nu när Reinfeldt var så talför på mötet i Hainan ??
  vad säger Ericsson, Volvo, Electrolux, HM och IKEA tro ??
  Men heder åt honom,
  det finns viktigare saker än ”bra” handelsavtal och goda relationer med diktaturer.
  Mänskliga rättigheter tex.
  Det är väl viktigare vad Mona Sahlin och svenska väljare tycker

  http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_1124663.svd

  än vad Kinesiska ledare och ambassadörer gör ?

 6. Yngve Rådberg skriver:

  Mohsen Fooladpours skulpturer är faktiskt inte så dåliga. I själva verket är de oerhört starka och komplexa. De fångar på ett brilliant sätt dilemmat för den regimvänliga konsten i en icke västerländsk diktaturstat, samtidigt som de speglar den västerländske betraktarens nedlåtande blick. Konstnären har utformat dem som en parodi på provinsiell modern konst. Framställningssättet drar ett löjets skimmer över figurernas förtvivlan – en förtvivlan som dock utan tvekan är autentisk. Vad de lider av? Två saker: Av att ha blivit utformade som de blivit. Och av att bli betraktade på detta sätt.

 7. Lars skriver:

  Yngve. Konstobjektets ständigt närvarande relativism är en outsinlig källa till diskursiv glädje. Men varje framställning skall bekräftas av konstvärlden och därför får vi invänta dess svar på din utmärkta markering. Skall också tilläggas att jag valde exempel med omsorg: Den intressanta dubbelhet som finns i framställningen av kvinnan som sexistiskt objekt eller motsatsen, den sexuellt befriade kvinnan, antingen det rör sig om ett framhållande av den iranska kvinnans uppgörelse med unken fundamentalism eller en kritik av den västerländska kvinnans förfall.

 8. TJ skriver:

  hehe, tack för upplysningen om övergången rökpaus-fruktstund, Lars; det är i de små detaljerna helheten skymtar.

 9. Arn skriver:

  RURIK
  Dit forslag om Powell artiklen. Jeg har ingen mediekontakter og ville heller ikke kunne tilbyde forfatteren at oversætte. http://person.au.dk/da/pub/9885470 Artiklen er skrevet til Berlingske Tidende og måske kun til den: http://www.berlingske.dk/article/20070208/dineord/102080619/ . Både Snaphanen og Uriasposten har også skrevet om Powell.

  Modig folk er en mangelvare.
  Men de findes.
  Et modigt menneske: http://elderofziyon.blogspot.com/2008/04/sickness-in-yemen-8-year-old-abused-by.html
  Og et andet modigt menneske: http://www.memritv.org/clip/en/1736.htm
  Skandinavien ville have godt af deres besøg og høre dem fortælle om deres erfaringer med islam.

  Danmark har lige haft besøg af en amerikansk imam. Er han modig? Han siger flere gode ting og går tilsyneladende imod mange muslimers holdningen. Men det lyder desværre også, som disse ord kun skal gælde, så længe muslimerne er en minoritet:
  http://www.dr.dk/odp/player.aspx?uniqueid=293636&mt=newstab&st=news_TVAvisen&furl=http%3A//www.dr.dk/odp/default.aspx%3Ftemplate%3Dnyhed%26guid%3DDR2200804092230%26autoplay%3D0%26back%3Ddefault.aspx%253ftemplate%253dnyheder%2526day%253d0

 10. HAWLER skriver:

  Kurder befarar ett nytt amerikanskt svek

  1991 uppmanades det irakiska folket av USA att resa sig mot Saddamregimen och de lovades stöd. Kurderna i norra Irak hörsammade, liksom Shiaaraberna i söder, uppmaningen och de var nära att besegra Saddams arme när USA i sista stund drog tillbaka sitt stöd vilket ledde till katastrofala följder för det irakiska folket.
  Saddamregimen satte igång en gruvlig hämndaktion mot både shia men framförallt mot kurderna. Tiotusentals dog och miljoner drevs på flykt.
  Kurdernas glädje över befrielsen 2003 grumlas fortfarande av minnena från ”Det stora sveket 1991”.

  På senare tid har det hörts röster bland politiska analytiker i USA som hävdar att kurder är ett problem och ett hinder inför en lösning i Irak. Kurdernas värsta farhågor väcks till liv igen…

  http://www.krg.org/articles/detail.asp?lngnr=12&smap=02010200&rnr=73&anr=23735

 11. RURIK skriver:

  Hawler :
  Detta handlar om amerikansk inrikespolitik.
  Det pågår som bekant primärval och de demokratiska kandidaterna försöker fresta sina väljare med ett tillbakadragande inom 16 månader. Då behöver man argument.
  Om McCain vinner valet talar allt för att USA kommer att uppfylla sina åtaganden i Irak.
  Det osäkra kortet är Obama som är allt för okunnig när det gäller utrikespolitik.
  Vad han kan hitta på är omöjligt att förutsäga.

 12. RURIK skriver:

  Arn:
  Jag skall kontakta redaktionen på BT och be dem att erbjuda ”Historien om Enoch Powell” till svensk press.
  Det är ju snart 40 år sedan Powell höll sitt stora tal så det finns en historisk orsak att uppmärksamma den händelsen.

 13. RURIK skriver:

  Hawler:
  Kriget 1991 var ett krig mellan FN och Irak. FN hade beslutat att använda militärmakt för att driva ut den irakiska armén ur Kuwait.
  Vad man kan ifrågasätta är den amerikanska uppmaningen till det irakiska folket att göra uppror.
  Det visade sig att den irakiska armén inte var krossad, vilket de amerikanska experterna trodde.
  Upproret ledde till att FN införde en s k flygförbudzon i norra Irak. Skyddad av det amerikanska flygvapnet kunde uppbyggnaden av det nya Kurdistan påbörjas.

 14. ln skriver:

  En företeelse i dagens samhälle som det är synnerligen viktigt att avslöja är omfattningen av de samhällsunderminerande verksamheter som finansieras med petrodollar. Låt oss dock för tillfället bortse från alla de sköna millioner som flödar in till härvarande muslimer för att användas till moskebyggan, friskolor och allmänt främjande av islam.

  Enskilda personers girighet och utbildingsinstitutioners dåliga ekonomi figurerar också i sammanhanget och utgör en akilleshäl i våra än så länge fria samhällen. Två välkända exempel är (1) Bill Clinton, som erhåller milliongage från arabiska länder för sin föredragsverksamhet, och (2) John Espositos Centrum för Islamstudier vid Georgetown University, som är helt avhängt av miljondonationer från SaudiArabien. Företeelser som dessa blir inte uppmärksammade för vad de är, nämligen nationella säkerhetsproblem.

  Människan är till sin natur girig. Liksom under det kalla kriget låter många människor sig bedras av mammon, men idag behöver man inte ens tro på någon tjusig, totalitär kommunism för att låta sig lockas; med täckmanteln att främja ädla mål som DIALOG och FÖRSTÅELSE MELLAN KULTURER (beduiners och västerlänningars) kan man låta sig smörjas av läckra petrodollar. Resultatet blir detsamma: landsförräderi.

  Se vidare: ’Self-imposed Muslim apartheid in the UK’ hos SNAPHANEN
  http://snaphanen.dk/2008/04/12/%c2%bbasylum-seekers-desecrate
  -catholic-church%c2%ab/#more-2647

 15. Damien Hirst in Teheran skriver:

  ”Damien Hirst leads Britart’s diplomatic mission to Iran

  Independent on Sunday, The, Jan 18, 2004 by Mark Irving in Tehran

  Damien Hirst, the enfant terrible of Britart, is spearheading a British cultural and diplomatic charm offensive in Iran – but other artists seen as more mainstream, such as Antony Gormley, have been deemed too controversial.

  Contentious works, including a Hirst sculpture incorporating a human skeleton never exhibited before, will go on show in Tehran next month, just after elections that have already caused bitter tensions between Islamic hard-liners and liberals. Other works were held back by the British Council, however, including body casts by Gormley and a wheelchair with knives by Mona Hatoum.

  The Hirst work, called Resurrection, consists of a human skeleton glued vertically to two interlocking panels of glass. Owned by the artist’s agent, Jay Jopling, it is the centrepiece of the first exhibition being staged in Iran by the British Council since the Islamic revolution of 1979.”

  http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4159/is_20040118/ai_n9691296

 16. Tony Cragg in Teheran skriver:

  ”UK art on rare display in Tehran

  By Miranda Eeles
  In Tehran

  One of the most ambitious exhibitions of Western art seen in Iran since the Revolution has opened in Tehran.
  Visitors poured in just days after parliamentary elections strengthened the country’s conservatives.

  The exhibition, Turning Points, traces 20th Century British sculpture from established masters like Henry Moore to Brit-Art exponents like Damien Hirst.

  The excited crowd at Tehran’s Museum of Contemporary Art was mostly made up of artists, sculptors and students.”

  http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39855000/jpg/_39855640_hirst.jpg&imgrefurl=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/3485698.stm&h=300&w=203&sz=13&hl=da&start=3&um=1&tbnid=J4Fe2oJ9iKVygM:&tbnh=116&tbnw=78&prev=/images%3Fq%3D%2522damien%2Bhirst%2522%2Bteheran%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DN

 17. HAWLER skriver:

  RURIK,

  Den fördjupade ekonomiska ”krisen” i USA i kombination med de alltmer bleknande minnena från 11 sep-dåden gör att de goda idealen om frihet och demokrati som var så aktuella och viktiga i början av befrielsekriget i Irak trängs undan till förmån för kortsiktig “realpolitik”.
  Den senaste tidens tendenser i USA´s förhållningssätt i Irak oroar KRG och det kurdiska folket. KRG söker fredliga transparanta lösningar på de hittills olösta tvistefrågorna mellan Kurdistan och den federala regeringen i Bagdad, i enlighet med den irakiska författningen och under FN´s överinseende. Den federala regeringen i Bagdad, som domineras av araber, försöker å sin sida förhala processen och vinna tid för att förstärka sin makt över Kurdistan.
  I stora drag handlar konflikten mellan KRG och den federala regeringen om tre saker:
  1. KirKUK´s status (den kurdiska provinsen som enligt vissa bedömare vilar på världens största oljehav).
  Saddamregimen försökte arabisera Kirkuk genom att dels ändra provinsens administrativa gränser, dels driva bort Kirkuk´s kurdiska invånare och ersätta dem med araber.
  KRG vill ha folkomröstning om Kirkuk´s tillhörighet, i enlighet med paragraf 140, men den federala regeringen har nu, med USA´s och FN´s goda minne, lyckats skjuta upp denna folkomröstning två gånger. Och någon vilja att överhuvudtaget genomföra den tycks inte finnas i sikte.
  2. Olje- och gaslagarna och de kontrakt och avtal som KRG har ingått med utländska oljebolag är ett annat stridsäpple.
  3. Den kurdiska armén; Peshmerga´s status. Nu har Bagdads regering dragit in lönerna för tiotusentals Peshmergasoldater. En allvarlig upptrappning av konflikten.

  Kurderna har hittills varit USA´s bästa bundsförvant i området.
  Utvecklingen i Kurdistan är mycket lovande.
  Med rätt förhållningssätt kan USA få en lika trogen vänstat som Israel i Kurdistan.
  Att offra Kurdistan och de goda idealen för att vinna de mäktiga arabernas gunst kan kanske på kortsikt vara “lönsamt” men på längre sikt kommer följderna bli ödesdigra inte bara för regionen utan även för resten av världen.

  RURIK,
  Jag förstår din poäng när du säger att ”Detta handlar om amerikansk inrikespolitik”. Det pågår en ständig kamp både där och här mellan olika synsätt på sakernas tillstånd i världen. Vilken ståndpunkt vinner fler anhängare i världens mäktigaste land kommer naturligtvis att påverka de framtida skeendena i världen, inte minst i Kurdistan och andra regioner som USA är djupt involverat i; politiskt, ekonomiskt och militärt.

 18. Nisse Kålrot, Sverige skriver:

  Ständig kamp mellan olika synsätt?
  Har vi en kultur eller är vi forfarande barbarer?
  Oavsett om vi har en kultur eller är barbarer, så vill vi behålla vad vi har och utveckla detta efter eget skön. Vi vill inte ha någon påverkan av våra göranden och låtanden av vare sig allah eller hans pedofilprofet, ej heller av den halva miljonen oinbjudna gäster i vårt land som tävlar i att underkasta sig dessa båda religionsmissfoster. Om tillräcklig många av oss vanliga, vardagliga människor bestämde oss för att inte tolerera någon påverkan på eller några utrotningsförsök av vår kultur eller brist på sådan, så skulle det ej heller bli någon. Men vi måste vara många och vi måste vara eniga och vi har knappt två år på oss. För övrigt kunde gärna Frederique och Philippa stanna kvar borta i Mittens Rike – vi skulle inte sakna dom, och dom skulle undslippa en ev. ståndrätt efter 2010.

 19. RURIK skriver:

  Hawler :
  Ett självständigt Kurdistan i norra Irak skulle få stora problem att överleva.
  Turkiet skulle se sin chans att avgöra den ”kurdiska”frågan med militära medel och sunniaraberna fortsätta sin kampanj för att kontrollera Kirkuk.
  Shiamuslimerna skulle ansluta södra Irak till Iran och tillsammans skulle de försöka krossa sunniaraberna och kurderna om inte turkarna sedan tagit kontrollen över Kurdistan.
  USA är allierat med Turkiet och kan inte offra NATO för Kurdistans skull.
  Detta är komplicerat !

 20. RURIK skriver:

  Hawler :
  När det gäller presidentvalet är det avgörande viktigt att utvecklingen i mellersta Irak blir positiv under det närmaste halvåret om McCain ska ha en chans att vinna. Då måste sunniaraberna fortsätta att samarbeta i kampen mot Al-Qaida. USA kan därför inte entydigt stödja de kurdiska synpunkterna.
  Maktkampen mellan Maliki och al-Sadr är också ett orosmoment och det kan inte uteslutas att Iran pressar på för att skapa konflikt i hopp om att få Obama vald till amerikansk president.

 21. HAWLER skriver:

  Nisse Kålrot; Sverige

  Om det är mitt inlägg du syftar på…
  Min syn på PEDOFETEN skiljer sig inte mycket från din, men att alla svenskar inte har samma synsätt är ett faktum som inte går att förneka.
  Jag önskar liksom du att vi var tillräckligt många för att kunna bromsa in tåget som skenar mot avgrunden.

 22. RURIK skriver:

  Hawler :
  Sammantaget står den kurdiska regeringen inför mycket svåra avvägningar.
  Den rätta politiken är sannolikt att stödja centralregeringen i Bagdad och göra stora eftergifter nu i hopp om att det amerikanska engagemanget i Irak bekräftas genom valet av McCain i november.
  Samtidigt får man inte gå så långt att all framtida handlingsfrihet upphör.
  Risken finns ju att man igen måste kämpa för att överleva.
  En mycket vansklig situation med andra ord.

 23. HAWLER skriver:

  RURIK,

  USA har alltid stött det lilla oljefattiga lilleputtlandet Israel i koflikten mot de mäktiga oljerika arabstaterna. Där har de goda idealen vägt tyngre än oljan.
  Jag skulle önska att USA såg på Kurdistan på samma sätt. Här finns det en enorm potential för en framtida modern demokratisk välfärdsstat.
  Det finns flera likheter mellan Israel och kurdistan
  – Kurder och israeler är två folk som har fått lida mycket och har blivit utsatta för folkmord och utrorningsförsök i flera omgångar genom historien
  – Kurdistan och Israel är två små länder som är omgivna av idel fiender (exakt samma sorts fiender)
  – kurdistan och Israel är USA´s enda riktiga och pålitliga vänner i Mellanöstern.

  Ovissheten om vad som kommer att hända efter Bush är nog det främsta skälet till varför KRG vill uppnå snabba lösningar på de ovannämnda tvistefrågorna innan Bush´s ämbetsperiod går ut.

 24. HAWLER skriver:

  Kurdistan och Israel håller tummarna för McCain

  kärringen kan bli en katastrof
  primaten är en mardröm…

 25. RURIK skriver:

  Nisse Kålrot ,Sverige :
  Om tillräckligt många människor börjar säga vad dom tycker – högt , tydligt och öppet – kommer Sverige att förändras.
  I annat fall är alternativet till Fredrik & Filippa den gamla vanliga väljarimportregeringen av S-modell som väl ändå måste sägas ha huvudansvaret för det som hänt i Sverige de sista 70 åren. Deras anhängare är fortfarande så självsäkra att dom tror det ska gå att göra goda sossar av våra muslimska invandrare.
  Jag är inte så säker på det.

 26. Islamofob skriver:

  RÄTTELSE

  RURIK: ”…muslimska invandrare”

  – muslimska invaderare; heter det!

 27. RURIK skriver:

  Islamofob :
  Det får stå för din räkning – å andra sidan vet du ju att jag gillar dina skarpa kommentarer . . .

 28. Murre skriver:

  Nisse Kålrot.
  Du vill att vi, alltså du och jag, ska utveckla vår kultur tillsammans? OK. Vad trevligt. Ser fram emot att utveckla mitt intresse för new age, bögeri, indisk matlagning och chanson tillsammans med dig. Härligt att vi är eniga!

 29. Islamofob skriver:

  Murre,

  Det är mycket som man kan lägga i begreppet KULTUR och det är ganska lätt att ställa till begreppsförvirring, omedvetet eller med flit.
  Du berättar för oss om ditt ”intresse för new age, bögeri, indisk matlagning och chanson”. Intressant!
  Men hur är det med ditt intresse för Muhammedanismen, månn?!

 30. RURIK skriver:

  Hawler :
  Det tog flera decennier efter att staten Israel upprättades innan USA bestämde sig för att aktivt och öppet ge sitt stöd.
  Detta skedde i en situation när Sovjetunionen tagit parti för arabstaterna och börjat leverera högteknologiska vapen till Egypten och Syrien och dessutom hotat med att själv ingripa i konflikten med militära medel.
  Dessförinnan hade judarna visat hela världen att de kunde ta vara på sig själva.
  Sånt gör alltid ett starkt intryck på det amerikanska folket.

 31. HAWLER skriver:

  RURIK,

  Det finns starkare skäl att stödja den spirande demokratin i Kurdistan:
  – Demokratins framgång i Kurdistan kan förhoppningsvis ”smitta” av sig till resten av regionen
  – USA har investerat all sin ideologiska prestige i befrielsekriget i Irak. En motgång där kommer inte bara leda till kaos och blodbad utan den kommer även att knäcka människors tro på de goda ideal som Bush åberopade som skäl till att gå in Irak.
  – Kurdistans fiender är fler och betydligt starkare än Israels fiender (Turkiet är en ”Supermakt” i området, Iran kommer snart förfoga över kärnvapen, Syrien är bundsförvant med Iran, Sunniaraberna (Saddamfolket) som är Kurdistans närmaste grannar i söder är betydligt mer barbariska och hänsynslösa än PLO). Att förvänta sig att Kurdistan ensamt skulle kunna stå emot alla dessa fiender är inte realistiskt.
  – Sist men inte minst för att lända till heder alla de soldater som har fått sätta livet till att de inte gjorde det förgäves!

 32. RURIK skriver:

  Hawler :
  USA`s stöd till Israel måste ses som en del av det kalla kriget. Sovjetunionen var involverat i de flesta arabländer-ekonomiskt,ideologiskt och militärt. Målet var att ta kontroll över oljan. Det var alltså mycket som stod på spel den gången. Israel visade att de ryska vapnen inte dög .
  Min poäng är att kurderna ska följa judarnas exempel och försätta kämpa för sin existens och de värden du nämner även om erkännande och stöd låter vänta på sig.
  Trägen vinner !

 33. ln skriver:

  Vad Titanerna inbillar sig!

  Lyssna i
  SVERIGES FRIA RADIO
  om DEBATT med Stina Dabrowski,
  om EXPO och Daniel Pohl,
  på lille Fridolin,
  på Göran Hägglund,
  och inte minst om
  TRO OCH VETANDE
  http://www.sverigesfriaradio.se/mp3s/jm9/myWimpy.html

 34. Lars skriver:

  Om kurderna kan man säga att just nu har de tur eftersom Stormaktens intressen sammanfaller med de kurdiska. Att de i övrigt skulle ha något särskilt intresse för Stormakten är det väl ingen som tror på. Stormakten bedriver realpolitik efter sina egna vinstintressen och byter medarbetare enligt den fria marknadens recept.

 35. Lars skriver:

  Nisse Kålrot: Vad är det för svensk kultur du vill bevara? Att vi alla skall tvingas äta surströmming?

 36. Lars skriver:

  Hawler: ”USA har alltid stött det lilla oljefattiga lilleputtlandet Israel i koflikten mot de mäktiga oljerika arabstaterna. Där har de goda idealen vägt tyngre än oljan.” Tror du verkligen på det du skrev. USA lyckades med att både få olja genom full kontroll över Saudi m fl länder och att tillfredsställa de judiska intressena i USA.

 37. Politisk korrekt skriver:

  ”USA lyckades med att både få olja genom full kontroll över Saudi m fl länder och att tillfredsställa de judiska intressena i USA.”

  Til Lars

  USA’s interesse i Israel er ikke kun af realpolitisk karakter. Mange kristne amerikanere har også en teologisk interesse i Israel som en jødisk stat.

  Desuden mener jeg, at du er for kynisk i din insisteren på realpolitiske sammenhænge. Verden består også af gode gerninger, der udføres uden egen vinding for øje.

 38. Lars skriver:

  Politisk korrekt. Jodå, det finns goda gärningar. Men vad vi har att överväga är hur mycket en gärning beror på godhet och hur mycket realpolitiska intressen spelar in. När det gäller Irak har vi förmodligen ingen större svårighet att avgöra vad det handlar om.

 39. HAWLER skriver:

  Lars,

  Jag tror att vi båda, liksom de flesta andra, gör samma ”misstag” ibland när vi talar om ”USA” i generella termer. ”USA” är ett starkt laddat begrepp med vittskilda symboliska innebörder. Missförstånd och överreaktioner kan lätt uppstå varje gång man nämner begreppet ”USA”.
  Vi är båda medvetna om att det finns olika ståndpunkter och synsätt på saker och ting i USA, precis som i Sverige, Kurdistan och resten av världen. Det finns folk i USA som förespråkar ”realpolitik” medan andra hellre håller på goda principer. Och det pågår ständig kamp mellan dessa ståndpunkter. Inte sällan pågår denna kamp inom en och samma individ. ”Oftast” väger realpolitiska argument tyngre men traumatiska händelser som 11 sep kan göra att människor blir mer ”idealistiska”!
  Amerikaner är också människor (tror JAG!)

 40. Skämt åsido skriver:

  Vad är MUS-LIM för nåt?!

 41. HAWLER skriver:

  “Bergen är våra enda vänner”

  Kurder är världens största landlösa folk. Det finns inga exakta siffror på antalet kurder i världen men uppskattningsvis finns det mellan 25- 40 miljoner kurder som bor i ett land som är uppstyckat mellan Irak, Iran, Turkiet och Syrien. Miljoner andra kurder lever idag i olika västländer dit de tagit sin tillflykt undan terror och förföljelse.
  “Bergen är våra enda vänner” är titeln på en bok av Tord Wallström, en av få svenskar som engagerat sig för den kurdiska saken. Annars har intresset för den kurdiska frågan varit/ fortfarande är ganska svalt om inte obefintligt hos det svenska folket.
  Man kan tycka det är ganska märkligt. Svenska folket, som har gjort sig känt för att “ömma” för “förtryckta folk” runtom i världen ex i Vietnam och Palestina, bl a genom FNL-rörelsen och Palestinagrupper, tycks inte bry sig särskilt mycket när kurder förföljs och slaktas.
  – Det är inte många svenskar som vet vad t ex “Anfal“ är.
  – Ingen politiker eller politisk rörelse i Sverige har någonsin förordat kurdernas rätt till egen stat
  – Många kända svenskar, däribland den “folkkäre” författaren Jan Guillou har dessutom ägnat sig åt att driva hatpropaganda mot kurder (bl a i boken: Irak, Det nya arabien)
  – Och inte nog med det: Den svenska vänsterrörelsen har på senare tid börjat kalla kurder för quislingar och landsförrädare!
  Man kan undra varför?!

  RURIK,
  Kan du ge mig ett enda “logiskt” skäl till varför kurder inte har rätt till eget land, när araber har rätt till hela 15 länder?!

 42. RURIK skriver:

  Hawler :
  Jag har tidigare hävdat att kurderna har ett berättigat krav på en egen stat på denna sida.
  De logiska skälen framgår väl annars av din kommentar- p g a uppdelningen mellan olika länder och den enorma oljerikedom som finns i Kurdistan är det starka krafter som motsätter sig kurdisk samling i en egen nation.
  Men logiskt och rättfärdigt är ju inte nödvändigtvis samma sak.
  Jag instämmer f ö i din berättigade kritik den svenska vänsterns selektiva kamp för förtryckta folks rättigheter.

 43. Christer Eriksson skriver:

  Jag hoppas verkligen inte att att det bara är Sverigedemokraterna som kan hindra en muslimsk ”invasion” i Sverige, för när man läser på deras hemsida så ser man inte mycket stöd för det sekulära samhället. Måtte vi aldrig behöva välja mellan pest eller kolera:

  ”Svenska Kyrkan och dess aktiviteter är en omistlig del av den svenska traditionen. Svenska Kyrkan ska därför ges möjlighet att verka i samarbete med skolorna, på det sätt den alltid har gjort i vårt land. Övriga religiösa samfund hänvisas till att bedriva sin verksamhet utanför det svenska skolsystemets ramar.”

  ”Vi förespråkar en moralisk upprustning, vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället.”

  ”Då det finns en överhängande risk för att religiösa friskolor, med en religiös inriktning utan koppling till den svenska historien och kulturen, ökar segregationen och motverkar assimilering, skall statligt och kommunalt stöd endast utgå till religiösa friskolor som vilar på judeo-kristen grund och som följer angivna regler.”

  ”Sverigedemokraterna ser med oro på de senaste decenniernas samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas av destruktiva krafter inom samhället.”

  http://www.sverigedemokraterna.se/

 44. Cecilia skriver:

  Christer: Du är en pärla!

 45. HAWLER skriver:

  RURIK: ”USA är allierat med Turkiet och kan inte offra NATO för Kurdistans skull”.
  – Tycker du att USA bör offra Israel för att förvärva den islamiska världens gunst?!

  Lars,
  Är det inte mer logiskt, ur realpolitiskt perspektiv, att offra det lilla oljelösa lilleputtlandet Israel för att vinna hela 57 islamiska länder; många av dem med enorma oljetillgångar (57 röster i FN) på sin sida?!

 46. HAWLER skriver:

  (Apropå realpolitik kontra principer och ideal)

  Nu är jag led vid tidens schism
  emellan jord och stjärnor
  Vår idealism och realism
  de klyva våra hjärnor

  Det ljugs när porträtterat grus
  får namn av konst och fägring
  En syn, som svävar skön och ljus
  i skyn, är sann som hägring

  Men strunt är strunt och snus är snus
  om ock i gyllne dosor
  och rosor i ett sprucket krus
  är ändå alltid rosor

  Gustaf Fröding (1860-1911)
  Ur Nya dikter 1894

 47. RURIK skriver:

  Hawler :
  När jag tycker något ger jag klart besked om detta.
  Annars försöker jag bedöma situationen ( i detta fall från en amerikansk utgångspunkt ) och använder då mina kunskaper efter bästa förmåga.
  ( Detta är självfallet ingen garanti för att jag har rätt. )

 48. Nisse Kålrot, Sverige skriver:

  Att Svensk kultur i Sverige är en så svårförståelig företeelse!
  Annars omdömesgilla personer anser sig kunna exemplifiera svensk kultur med surströmming, vita knutar och dalahästar, men tänker i sammanhanget inte på rondellhundar i pedofilprofetens skepnad eller fiktiva länder som Ladonien och Republiken Jämtland. De som sannolikt är mindre omdömesgilla och som låter meningen med livet motiveras av innehavet av erogena zoner föreställer sig bögeri, Prideparader i RFSU-anda och möjligheten att kunna kvalificera sig för ett knullborgarmärke som svensk kultur. Vi andra vanliga dödliga har kanske en intuitiv uppfattning av vad som är svensk kultur – och mycket är skit – men både kulturskit och skitkultur ingår rimligen i det överordnande begreppet.

  Fegheten, mjäkighetern och i viss mån lagomheten hos det svenska folket irriterar. Fulheten på landsbygden och i svenska tätorter med avseende på miljö och arkitektur irriterar. Sannolikt är det allra mesta som är fult, dåligt, ineffektivt och motbjudande förorsakat av styrning och ingripande av bättrevetande och fantasibefriade, paragraftrogna myndigheter, vars klåfingrighet är föreskriven i lag.

  Det blir så i ett totalitärt samhälle och gäller inte minst spädbarnsdagis, skola och högre utbildning, som producerar skaror av semianalfabeter och framtida ja-sägare, som är helt obekanta med begrepp som ’den gyllene regeln’ ( för säkerhets skull måste jag nog förklara vad jsg menar, således: UTSÄTT INTE ANDRA FÖR SÅDANT SOM DU SJÄLV INTE VILL BLI UTSATT FÖR; bergspredikans påbud är alldeles för krävande!). Dessa gummiryggar är redo att föra den myndighetsföreskrivna kulturen vidare.

  I sekulär anda har sossarna, fram för all sedan början av 70-talet, påverkat och styrt kulturutvecklingen. Därför är den svenska kulturens tillstånd så bedövligt. Men, den svenska kulturen kommer inte att bli berikad av tillskott från och påverkan av världens idag mest stupida tankebyggnad: ISLAM. Tvärtom skulle vi komma ur askan i elden. Googla på ”svensk muslim”, ”muslim i sverige”, ”islam i sverige”. Finns det något här som DU vanlige svensk skulle vilja få din dagliga tillvaro, ditt liv, din kultur berikad med? Du har redan fått halalslakt, DO, fler och fler moskéer, särbestämmelser, bönerum, sjalhöjda brudar och mycket mera på halsen. Du håller på att dhimmifieras! Tag ställning nu. Efter den 19 september 2010 är det för sent.

 49. RURIK skriver:

  Hawler :
  Jag erbjuder dig ett avtal – om du besvarar min fråga skall jag besvara din – O K ?
  Här kommer frågan : Tycker du att USA ska offra de kurdiska intressena för att få goda relationer med arabstaterna, Turkiet och Iran ?

 50. HAWLER skriver:

  RURIK,

  Att jag ”propagerar” för KURDISTAN beror inte på någon sentimental känsla av nationell tillhörighet eller kärlek till det kurdiska språket (de många kurdiska språken rättare sagt), det kurdiska landskapet eller dylikt.
  KURDISTAN har idag blivit ett BEGREPP som är synonymt med FRIHET och DEMOKRATI. Det som pågår där är ett ytterst intressant ”experiment” och utgången av det kommer att påverka de politiska förhållandena i världen långt utanför KURDISTAN´s gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.