Del 556:Underbara undergång och fjärran biennaler

Underbara undergång och mera fjärran biennaler

Varje tid behöver minst en undergång. Vår egen tid är väl utrustad. I kommentarerna till mitt senaste inlägg kunde man se skribenter som uttalade sig om regional kulturundergång. En såg i sin vision en svensk nationell resning och utrensning av icke önskvärda invandrare medan en annan såg det tvärtom. Just denna sak har många muntra sidor och jag vill tacka kommentatorn som tipsade om videon som visar Arabförbundets dag i den svenska riksdagen. Som jag insåg i ett tidigt skede har vi något som liknar en anslående konstnärlig framställning av relationell estetik i minimalistisk stil. Tempot är mycket lågt och framför allt handlar konferensen om att man räknar upp alla man tilltalar och tackar för allt man tacka kan. Dessutom glada tillrop från talman von Sydow.

Strängt taget är det inte mycket till undergångsstämning. Den stora undergången är det ständigt populära klimathotet. Antagligen kan man inte göra något åt det men för en politiker är det viktigt att ända göra. Nu har statsministern informerat Kina om att de bör följa föredömliga gröna Sverige. Därmed kan vi nästan känna oss trygga om det inte hade varit för transfetterna som seglade upp som aktuell fara idag. Återigen skulle konsten kunna rycka in och använda transfetterna istället för linolja och akryl för framställning av intressanta målningar. Här skall jag passa på att skjuta in en från min sida dålig uppdatering. Först igår, när jag deltog i länsstyrelsens arrangemang om offentlig konst, insåg jag att det på seminarier inte under några omständigheter får förekomma rökpauser. Deltagarna anmodas till fruktstund. Vår värld har flyttat sig från rökpaus till fruktstund.

Kulturutbyte, biennaler och konst. Jag funderar på frågan om det är så att biennaler, som efter hand börjar dyka upp i länder med sociala och politiska begränsningar, är något som skapar förändring eller om det är ett uttryck för att förändring äger rum. Det sistnämnda verkar mest troligt.

I Teheran finns det gott om biennaler: The Tehran Visual Arts Festival, The Calligraphy Biennial, The Sculpture Biennial, The Cartoon Biennial, The Painting Biennial of the Islamic World, The Graphic Design Biennial, The Children’s Books Illustration Biennial, The Painting Biennial, The Poster Biennial, The Poster Biennial of the Islamic World m fl.

Alltjämt pågår skulpturbiennalen som öppnade i november i fjor. 163 kvinnliga och 208 manliga skulptörer visar arbeten på Teherans museum för modern konst. Museet har en beundransvärd samling av västerländsk 1900-talskonst där även Chagall ingår. Skulpturbiennalen är emellertid inte i närheten av en samtidsstandard. Man kan undra vad Fil. Dr. Hosseinali Nozari talade om när han deltog i biennalens konferens på temat: ”Conceptual and Theoretical Process of Sculpture from Age of Enlight[en]ment, with a Glance at Philosophical Paradigms and Approaches”.

Någonstans måste man börja och nu kan vi hjälpa till med att grundlägga den första riktiga biennalen som nu planeras. På temat ”Urban Jealousy” har konstnärerna Serhat Köksal från Turkiet och Amirali Ghasemi från Teheran planlagt en biennal den 30 maj. Det går bra att ansöka om deltagande före den 21 april.

Det tar tid att uppnå full biennalstandard i betänkliga stater. Bäst har det naturligtvis gått i Turkiet. Där började man 1987 och redan efter 20 år blev det möjligt att med försiktighet ta upp den kurdiska frågan. Sharjahbiennalen (Förenade Arabemiratet), som blev riktig biennal 2003, kan, trots ständiga censuringrepp och restriktioner, kalla sig något så när riktig biennal. Beijing fick sin biennal 2003 men det blev traditionellt måleri och skulptur vilket också blev fallet 2005. Ett sargat internationellt rykte sålunda. Det blev ingen 2007; istället kör man parallellt med olympiaden i år. Kalkonrisken ökar dramatiskt när man ser temat: ”Colors and Olympism”, ”Colors are just like the beautiful rainbow connecting our dream and reality, as well as art and the Olympics” och

”The variety of colors implies the diversity of human’s culture. Meanwhile, they could melt into colorful modern scenes. Thanks to the glamour of ‘colors’, the’Olympism’ can be more vivid, fantastic and beautiful. The 3rd Beijing International Art Biennale will enrich the humanistic spirit promoted by the Beijing Olympics with plastic arts (such as painting and sculpture). At the same time, Olympic will inspire artists with her concept of harmony and progress.”

800 målningar och skulpturer är det man bjuder på. Och så har man hejat på deltagarna:

“Artists who participate in the exhibition are required to find inspiration from the Olympic Spirit of peace, harmony and co-operation. Balancing the strength of the body, will and mind, the works will express the philosophy of life with the sports slogan, Higher, Faster and Stronger.”

Mellan 1912 och 1948 ingick konsten i olympiaderna, minns jag rätt knep Sverige en bronspeng i skulptur 1948 i London.

I varje fall kan man läsa av var länderna befinner genom att se på deras biennalkultur. Kina utstrålar biennaliskt en diktatur vilket nästan alla utom Jan Myrdal håller med om.

Men även de seriösa biennalerna har mycket att fundera på. Nu skall (det apokryfiska) Biennalförbundet samlas till en konferens i Faenza i Italien och jag anar att den kommer att förete åtskilliga likheter med Arabförbundets.

mohsenfooladpour_uttitkeramik.jpg
Mohsen Fooladpour Utan titel, keramik, skulpturbiennalen i Teheran

teheran-moca-moorelit.JPG
Teheran MoCa med skulpturer av Henry Moore

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

66 svar på Del 556:Underbara undergång och fjärran biennaler

 1. RURIK skriver:

  Hawler :
  Tolkar ditt svar som att du svarar nej på min fråga. ( Rätta mig om jag har fel ! )
  Nu till mitt svar:
  Ja , jag tycker att USA borde offra Israel om det kunde leda till att alla OIC`s medlemsländer i fortsättningen stödde en sekulär politik och aktivt arbetade för demokrati och mänskliga rättigheter i global skala och bad världen om ursäkt för alla de övergrepp som i 1400 år begåtts i Islams namn.

 2. Cecilia skriver:

  Rurik skrev:
  — Är det inte mer logiskt, ur realpolitiskt perspektiv, att offra det lilla oljelösa lilleputtlandet Israel för att vinna hela 57 islamiska länder; många av dem med enorma oljetillgångar (57 röster i FN) på sin sida?!—
  Money makes the world go around… men inte enbart :-).

  Nisse:
  Det går inte att vrida klockan tillbaks Har aldrig.
  Om inte om i vägen vore, kossorna i luften fore. Sade min mormor. Hon dog innan jag föddes, så jag har hört det bara från min mamma. Enkelt uttryckt, och kanske rätt talande?
  Och du… sossarna är inte en invanderande utomjordisk grupp. ”De” är faktiskt du-och-jag, svenskar tillsammans – vare sig man är sosse eller inte. Du ingår du med ;-).

 3. Christer Eriksson skriver:

  När judarna måste offras för att andra ska kunna leva då har vi fått ett samhälle av kannibaler.

 4. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: instämmer!
  Nu gällde det huruvida USA skulle upphöra att stödja Israel om OIC gick in för en sekulär politik och i fortsättningen stödde demokrati och mänskliga rättigheter i global skala ,samt för att visa att man menar allvar bad världen om ursäkt för alla de övergrepp som i 1400 år begåtts i Islams namn.
  Om detta förverkligades borde judarna kunna vara trygga även utan amerikanskt stöd , inte sant ?
  Dessutom saknar ju inte Israel egna militära resurser om det skulle behövas.

 5. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Ja, naturligtvis. Om man kan förändra den muslimska världen i grunden till en demokrati så skulle det inte längre finnas några idelogiska motsättningar mellan Israel och arabstaterna, dessutom har det aldrig hänt att två demokratier har startat krig med varandra.

 6. Lars skriver:

  Nisse Kålrot: Att kämpa för en svensk kultur är en förlorad strid. Det var länge sedan den försvann om den någonsin funnits. Du är väldigt negativ gentemot muslimer. Problemet är väl närmast att integrationspolitiken inte varit särskilt lyckad. Ansvariga har trott att man genom reservat och beskydd skulle få integrationen att gå av sig själv.

  Problemet är dessutom att övertyga åtskilliga politiker och debattörer om att detta bör förbättras. ´

  Bortsett från det skall det inte vara något problem om den västerländska kulturen är så överlägsen som vi i allmänhet förutsätter.

 7. Politisk korrekt skriver:

  ”När det gäller Irak har vi förmodligen ingen större svårighet att avgöra vad det handlar om.”

  Til Lars

  Det handler – også – om at udbrede demokratiet til en arabisk befolkning. Hvis USA ville, kunne de bare gå ind at hente olien uden at betale for den. Men USA har med mellemrum opbyggelige motiver (muligvis kombineret med mere egoistiske dagsordener).

 8. RURIK skriver:

  Om yttrandefriheten ska kunna bevaras är det nödvändigt att den använs av många.
  Först då får yttrandefriheten det allmänna stöd som ska till för att försvara den mot alla välmenta och ondsinnade angrepp.
  Här är Nisse Kålrot , Sverige ett exempel till efterföljd.
  Med engagemang och patos argumenterar han för sin uppfattning.
  Låt oss hoppas att framtidens Sverige är ett samhälle som präglas av många och högljudda meningar.
  Det är en förutsättning för vidare framsteg.
  Tystnad innebär stagnation.

 9. Nisse Kålrot, Sverige skriver:

  ”Jag har av naturliga skäl inte sett de undermåliga teckningar av konstnären Lars Vilks som utger sig för att föreställa en sk rondellhund i skepnad av profeten Mohammed och som publicerats på bloggar både i Sverige och i utlandet. Men samstämmiga uppgifter från informerade publicister gör gällande att de är enbart kränkande och saknar all funktion i termer av seriös yttrandefrihet. Hur kan man bara i yttrandefrihetens tecken tillåta sig att så gravt kränka en kultur och en civilisation? Det är dags att sätta ner foten och börja polisanmäla bloggare. Jag bekymras över utvecklingen på nätet, där vem som helst tycks få säga vad som helst om vem som helst utan att någon reagerar. Det har gått alldeles för långt, utvecklingen är inte acceptabel, vi måste få ett prejudikat.”
  – – – – –
  Varför har dessa finlandssvenska satmaror, DO, MO, lyckats etablera sig här i Sverige?
  Jo, Cecilia, de är små kattguldskulor i den socialdemokratiska kulturväven och snart har de lyckats att sätta munkorg på både dig och mig och handfängsel på Lars Vilks.
  Var avser du att söka asyl? Tar man emot kulturlösa svenskar på Tongaöarna?

 10. Lars skriver:

  Politisk korrekt: Att USA skulle gå i och ta oljan utan att betala för den skulle vara alltför starkt för världsamfundet och även för inrikespolitiken. Istället tänkte man sig att komma med demokrati som en gåva och sedan få oljan till ett förmånligt pris. Illa genomtänkt och tyvärr alltför likt en välkänd amerikansk västernidé, skjut först och fråga sedan.

 11. Nisse Kålrot, Sverige skriver:

  63-årige Hans-Gert Pöttering (CDU), EU:s president, vår president, är i Qatar för att stryka beduinerna medhårs.
  – – – – – –
  Islam, terrorism not linked, says top EU official.

  – We in Europe are committed to the freedom of the press, on the one hand, but on the other the media should develop a sort of self responsibility. They should always know the consequences of what they publish about other cultures and I deeply believe that understanding between the Arab world and Europe is very important for our common future. We should respect others’ beliefs and our relations should be based on mutual tolerance. The European Parliament is highly critical of those who equate Islam with terrorism,
  I will not accept this and we in the European Parliament do not accept that Islam and terrorism are identified as the same thing. We don’t believe in this idea and we reject this idea. There are people who think the clash of civilizations is inevitable. But I reject this idea very strongly. I believe it is our moral and political obligation to work for partnership, peace and understanding. He also said the European Parliament rejected statements, pictures or descriptions that identify violence and terrorism with Muslim beliefs – and about the anti-Islam film Fitna, Pottering said: ”I express my opposition to this film and the same thing with the Danish cartoons.”
  Source ::: The Peninsula, Doha at: 4/14/2008 3:47:33

 12. Christer Eriksson skriver:

  Lars

  Om Bush jr hade personliga skäl att gå in i Irak för att avsluta det krig som Bush sr startade kan vi inte heller veta!? Oavsett om man tror att det var för oljan eller något annat så blir det väl vara konspirationsteorier om det inte föreligger säkra bevis? Oavsett har kriget hittills kostat USA 700 Miljarder dollar ~ 3600 Miljarder kronor, vilket är nästan fyra gånger så mycket som den enorma svenska statsskulden, så den oljan har i så fall inte varit gratis. Det kanske kan ha varit en bidragande orsak men jag tror inte att det var det främsta skälet. Ändå viktigare är det väl att etablera ett stabilt land om man vill idka handel på lång sikt.

 13. RURIK skriver:

  Ett av de amerikanska krigsmålen är att införa marknadsekonomi i Irak.
  Behovet av nyinvesteringar är enormt och om man hade kunnat uppnå inre stabilitet skulle det kunna ge amerikanskt näringsliv kontrakt inom en rad branscher.
  För att betala detta måste Irak ha inkomster.
  Det kunde man få genom att sälja olja på världsmarknaden till världsmarknadspris.
  USA hade också tänkt att deras allierade skulle få vara med och lämna anbud på alla projekt medan de som inte deltog i koalitionen skulle uteslutas.

 14. stefan peterson skriver:

  Vad sa han egentligen ?
  http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2008-04/14/content_6613720.htm

  tillrättalagda Kinesiska nyheter, PM från Fredrik Reinfeldt
  inte mycket om Mänskliga rättigheter, Barnarbete och Miljöproblem här inte.
  Men Svenska media tillrättalägger väl inget, så han sade väl vad som rapporterats ?
  Eller så kanske han framförde det på Svenska ? Allians bröderna tycker ju att
  vårt vackra svenska tungomål skall användas i alla officiella internationella kontakter.
  Var inte det folkpartiets senaste utspel ?
  Trots detta så fick ju de Svenska företagsledarna med Ericsson i spetsen, några häftigt stora
  order från Kina, 8,5 miljarder Kr inte illa. Så vad skall man tro, vad sa Fredrik egentligen ?
  När det gäller affärer, Då snackas det inte så mycket om bojkott eller mänskliga rättigheter inte.

  Här en annan grabb som besökte universitet i Beijing samma dag som Fredrik Reinfeldt
  http://news.xinhuanet.com/english/2008-04/14/content_7975253.htm

  klart intressantare för Kinesiska media.
  Och inte så mycket snack om Mänskliga rättigheter där heller.

 15. Lars skriver:

  Kålrot: Hans-Gert är politiker. Man säger på det sättet i de kretsarna.

 16. Lars skriver:

  Kålrot: Var fann du det fina citatet om rondellhundarna? Sådana utläggningar samlar jag på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.