Uppsala är bäst

Ikväll blir det debatt i Uppsala och jag finns redan på plats med tung polisbevakning. Mitt intryck är att hela föreställningen verkar som om det var på riktigt. Men så är det lyckligtvis aldrig i ett konstprojekt.

Elisabeth som ständigt klagar över spamfiltret. Jag har räddat dina inlägg härifrån Radio Uppland. Och du skall veta att filtret kan få för sig att plocka hem sådant som det redan släppt genom. Mycket vanligt.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

60 svar på Uppsala är bäst

 1. mellis skriver:

  http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=678780,00.html
  Debatten i Uppsala verkar ha varit trist. En ointressant pk-skribent som moderator och med ”Das Kapital” som en av sina tre favoritböcker kan inte ha varit någon höjdare. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1353&a=454327

  Kanske dags för Lars att ta lite semester i södern? I längden slitsamt att ha islamister och pk-människor efter sig.
  ”The Islamist threat itself may be crude, but this is an intricate cultural and political challenge that will absorb all of our energies for the rest of our lives.” (Christopher Hitchens)

 2. Cecilia skriver:

  Tack mellis för citatet. Det är så exakt.

 3. Freud skriver:

  Cecilia och mellis

  Visst är kampen mot det muhammedanistiska hotet energikrävande men man kommer med tiden att lära sig hantera det!

  Det finns inget ont som inte bär något gott med sig (för att dra en gammal klyscha)!
  Muhammedanismens motsats är Hedonismen!
  Jag tror att det ständigt överhängande muhammedanistiska hotet kommer att väcka människorna till insikt om värdet av NJUTNINGEN i livet och det kommer i sin tur att leda till att folk börjar ägna sig åt en mer uttalad, öppnare och intensivare hedonistisk livstil!
  Mer EROTIK är bästa sättet att bekämpa muhammedanismen!

  Erotiska Hälsningar!

 4. stefan peterson skriver:

  Bild av de numera ”värdelösa” Brillo boxarna
  http://www.archeus.co.uk/pages/single/6467.html
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=716015

  En falsk AW är ju ändå en AW, 🙂

 5. js skriver:

  Ursäkta men jag kan inte låta bli att kommentera artikeln i Uppsala Nya Tidning angående debatten med Lars Vilks.

  ”Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd betonade att muslimer är ivriga förespråkare för yttrandefrihet, men den ska inte användas till att såra människors identitet.
  – Yttrandefrihet är den svages rätt, inte den starkes rätt att trycka ned någon. Konstnärens roll har alltid varit att granska makten, att vara på den svages sida, sa hon och riktade en känga till Lars Vilks.”

  Att muslimer förespråkar yttrandefrihet är bra. Många av dem har flytta från förtryck. De har dock inte uppfostrats och växt upp i ett sekulariserat och demokratiskt samhälle och definitivt inte i Sverige. Med vår demokratiska utveckling och historia. Det är ju det som gäller här.

  Men jag uppfattar det som att Helena Benauoda samtidigt slänger in en ”brasklapp”. Att yttrandefrihet inte ska användas till att såra människors identitet uppfattar jag som en form av censur. Det betyder att så fort någon person eller grupp känner sig sårade så ska yttrandefriheten inte gälla. En grupp som utsätts för satir eller kritik kan då snabbt döda en debatt eller få tyst på sina kritiker genom att känna sig sårade/kränkta. Vi får väl inte glömma att vi människor reagerar olika, en del tar kritik med en axelryckning andra tar det med humor andra tar det som en personlig förolämpning.

  Om nu en konstnär gör en målning av en bild där det visas ett hjärta med en familj och texten ”Äktenskapet. Mamma, Pappa, Barn” så kan homosexuella uppfatta detta som kränkande därför att bilden insinuerar att äkktenskapet endast är för man och kvinna. En sådan bild skulle, enligt Helena Benaouda utalande, inte publiceras.

  Jag tror att om en jurist skulle granska ett sådant ”förbud” så skulle han komma med en hel del invändningar med tanke på de konsekvenser det skulle få.
  Tyvärr skulle ett sådant ”förbud”, juridiskt eller moraliskt, leda till att konflikträdslan och självcensuren skulle öka än mer i Sverige.

  För mig är hennes ”brasklapp” ett bevis för att en religion inte tåler kritik eller satir. Uppenbart kan inte religionen Islam tåla det yttrandefrihetsklimat som utvecklat sig i Sverige.

  Om vi ska ha undantag i vår yttrandefrihet för olika grupper, religioner, sexuellaläggningar och andra företeelser i Sverige så kommer vi ganska snart att inte ha någon yttrandefrihet.

  Det är helt enkelt så att vi får vara beredda på att få bli sårade ibland. Själv har jag ibland känt mig sårad vid olika tillfällen. Både som privatperson och som ingående i en grupp eller sammanhang. Ibland har jag blivit förbannad, ibland har jag försökt att se det men humor. Men aldrig har jag krävt förbud eller inskränkningar. I vårt samhälle får vi vara beredda på att få ”verbala” snytingar ibland. Det ingår liksom i demokratins villkor. Att ge och att ta.

  Lite tjatigt att ta upp detta igen och här, men det är väl där vi står.

  Men demokrati och yttrandefrihet utsätts för ständiga hot så det gäller att ligga i och aldrig tappa viljan.

 6. Fred Torssander skriver:

  Visst är det tjatigt att som signaturen js ta upp frågan om yttrandefriheten i stället för det saken gäller. Innehållet i yttrandet. Är det rätt att beskriva muslimer i bild eller text som varande hundar?
  Att vi har rätten att göra detta genom yttrande- och tryckfriheten är det ingen som ifrågasätter, men om det är en bra eller dålig sak att göra.
  Möjligen borde yttrande- och tryckfriheten också omfatta konstkritik? Även av sådan modern konst som enligt sin skapare kan skapas genom något så pass ovidkommande som rubriksättningen av verket eller till och med genom konstänärens blotta närvaro på platsen.

 7. Gote skriver:

  OM CENSUR

  Har numera ålagt mig självcensur då det gäller Vilks.net. Censuregeln är enkel – om jag skall skriva något skall det ha med konst och konstsystemet att göra på ett direkt sätt. Det skall också direkt eller indirekt anknyta till det ämne Vilks eller någon annan debattör tar upp i det aktuella inlägget.

  Detta inte sagt som kritik mot de som inte följer denna självcensurdoktrin, inte alls! Jag är mycket road av att läsa om både det ena och det andra här på vilks.net, oavsett om det direkt kan sägas anknyta till konst eller om det har något att göra med det för dagen av Vilks aktualiserade ämnet.

  Tycker väl själv att jag lyckas sådär/halvbra att hålla mig till min självpålagda censur med följande inlägg som handlar om:

  http://sydsvenskan.se/malmo/article280672.ece

  Sydsvenskan publicerar en stor bild (ca 25×17,5 cm och betänk då att Sydsvenska är i tabloidformat, kolla papperstidningen, finns ej i nätversionen ovan) med bilden som beskrivs i artiekln enligt följande:

  ”Kyrkobilden med hitlerhälsande besökare speglar vad hon känner när hon hör den homosex-fördömande pingstpastorn Åke Green tala. ”

  Denna bild riktar sig mot Kristendomen/Åke Green och mot polisledningens censur, men Sds väljer att direkt publicera en stor färgbild i anslutning till två (jag länkar endast till den ena artikeln) stora artiklar om fallet.

  Jmf Vilks mohammedrondellhund. Den riktade sig mot konstsystemets censur och mot (här kan man ha olika åsikter) islams oförmåga att hantera oliktänkande och yttrandefrihet.

  Om man bild-Googlar ”sydsvenskan vilks rondellhund” kl 13:00 20071118 får man 150 träffar. På sida 1 hamnade:

  http://images.google.se/imgres?imgurl=http://sdsmedia.sydsvenskan.se/archive/00090/1_90017a.jpg&imgrefurl=http://sydsvenskan.se/nojen/article261159.ece&h=205&w=187&sz=15&hl=sv&start=2&um=1&tbnid=1tgQHPRpssWBaM:&tbnh=105&tbnw=96&prev=/images%3Fq%3Dsydsvenskan%2Bvilks%2Brondellhund%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26sa%3DG

  På ingen av de följande 8 (totalt 9 träffsidor) hittar man en rondellhundsbild av Vilks som är publicerad på Sydsvenskan sidor. Har jag fel?
  Sydsvenskanartikel med Vilks rondelhund som finns på googlebildsöksidan 1, publicerades dessutom långt efter att mohammedrondellhundsaffären drog igång.

  Om jag gör en liknande sökning med orden ”sydsvenskan vilks rondellhund” i Sydsvenskan eget söksystem får jag 98 träffar kl 13:11 20071118.
  Som träff nummer 61 hamnar den artikel som man hittar på Google enligt sökning ovan. Ingenstans bland de övriga 97 träffarna finns mohammedrondellhundsbilden med!?!
  Däremot finns det flera utmärkta porträttfotografier av Lars Vilks!

  ?????????????????????
  HAR JAG FEL?
  VET NÅGON OM SYDSVENSKAN PUBLICERAT ANDRA MOHAMMEDRONDELLHUNDSBILDER TIDIGARE?
  ?????????????????????

  Om man läser Sydsvenskan som fan läser bibeln, kan man av detta dra slutsatsen att tidningen genom sin självcensur fungerar som ett uppslagsverk för muslimska hit-men (och women som det visat sig) när de skall skriva ut fotografier att använda då de indentifierar sitt offer.

  Däremot fungerar Sydsvenskan sämre som en källa för upplysning för alla de muslimer som aldrig sett teckningen, och iinte själva vet vad det är för något de muslimska självpåtagna ledarna uppmanar dem att protestera mot!

  Det är för tidigt att göra en liknande Google-bildsökning på fallet polisen/Elisabeth Ohlson-Wallin som nu är aktuellt, och det är kanske inte så intressant i sig, eftersom det inte är Googles eventuella censur jag försöker peka ut här.

 8. unt.se skriver:

  unt.se Publicerad: 2007-11-12:

  ”Besökande Vilks ångrar ingenting

  På torsdag kommer den mordhotade konstnären Lars Vilks till Uppsala. Gränslös konst är temat för debatten som arrangeras av Utrikespolitiska föreningen. – Jag ångrar ingenting, säger han.

  – Jag ångrar ingenting. Människor som påstår sig sitta inne med sanningen måste räkna med att bli emotsagda, säger Lars Vilks, nyligen hemkommen från en utställning i New York.
  Torsdagens debatt i universitetshuset bevakas av såväl Uppsalapolisen som Säpo. Men Lars Vilks räknar inte med något ”ståhej”, som han utrycker det.
  – Visst finns det fortfarande banditer. Det senaste mordhotet fick jag för ett par veckor sedan, men jag tycker det känns relativt lugnt. Jag är inte rädd.

  Inledningsvis kände han sig trots allt lite orolig.
  – Det var många som skulle skrämmas, det var taktiken, att sprida fruktan och skräck. Men jag har aldrig trott att någon skulle verkställa hoten.
  Lars Vilks har varit i hetluften sedan hans Muhammedkarikatyrer publicerades i en rad tidningar, bland annat i UNT. Mordhot, polisskydd dygnet runt och skiftande bostadsadresser har blivit en del av hans vardag.
  Genom sina teckningar ville han testa gränserna eftersom han anser att konstens uppgift är just att testa gränser, provocera. Nu rullar projektet vidare genom musikalen ”Dogs” med premiär inom ett par månader.
  – Att göra en musikal är att bredda mitt konstverk. Man kan säga mycket mer med text och musik. Jag tror inte att det kommer att väcka lika stor uppståndelse som teckningarna, säger Lars Vilks.

  Flera kända namn ingår i musikalen, exempelvis Irans president, al-Qaida och statsministern. Dessutom utlovas klagosånger av ”De kränktas kör”.
  Någon kanske ser det som ytterligare en provokation. Men inte Lars Vilks. Han tror att det finns en mättnad i demonstrationsleden.
  Finns det någon parallell mellan din rondellhund och den tidigare Ecce Homo-utställningen i Uppsala domkyrka?
  – Ja, men den stora skillnaden är att utställningen i Domkyrkan var sanktionerad från kyrkan, av ärkebiskopen.
  På konstnärens hemsida finns inlägg som önskar det Vilska huvudet på ett fat. Men det bekymrar honom inte. Det är en del av demokratin, integrationen en pusselbit i hans konstverk.

  Han har svårt att förstå att teckningarna, som först stoppades på en utställning i Värmland, vållat sådan debatt.
  – Det finns grövre och mer smaklösa saker om islam på Internet, men där är det ingen som bryr sig. Jag tror det är tillfälligheter som gör debatten, säger han.
  En debatt som trots allt gläder honom. Han ser det som en yttrandefrihetsdebatt i det annars så politiskt korrekta Sverige.
  – Debatten har varit vinsten. Politisk korrekthet, även inom konstvärlden är förlamande. Man måste kunna kritisera utan att bli mordhotad. Jag är varken islamofob eller högerextremist.
  För ett par veckor sedan stoppades Lars Vilks från att delta i en utställning i Eslöv.
  – Jag skulle uppföra en helt neutral konstruktion på utställningen, ett snickeriarbete. Det har jag gjort tidigare, bland annat i Uppsala. Nu sa Eslövs kommun nej.
  Lars Vilks tolkar det som yrkesförbud.

  – Det är mycket allvarligt, det var sån´t som nazisterna höll på med.
  Han planerar nu att anmäla Eslövs kommun för lagbrott.
  Under en tågresa nyligen träffade han en imam från södra Sverige. De var oense om mycket, men det blev i alla fall en bra diskussion. Ett fall framåt, anser Vilks.
  – Imamen berättade att han hade tre alternativ när han fick se mig. Slå ihjäl mig, misshandla mig eller diskutera. Han valde att diskutera. Det var civiliserat, en bra diskussion, säger Lars Vilks.

  Göran Karlsson”

 9. unt.se skriver:

  Uppsala Nya Tidning 2007-11-15 18:51:

  ”Lugn, men kontrollerad start på kvällsdebatt

  Ett större polisuppbåd bevakar den debatt som i kvälls hålls i Universitetshuset i Uppsala med bl a den kontroversielle mordhotade konstnären Lars Vilks som talare.”

  Artikeln du söker är ej publicerad eller har av någon anledning blivit borttagen.

  Artiklerne forsvinder fra unt.se!

 10. Cecilia skriver:

  ”Elisabeth”:

  Jag hittade inte 5 fel, men väl 1.

  Samma som du själv hittade 🙂

  Du skrev:
  —Ursäkta LV, jag läser alltför hastigt – hetsad av presumptiva förföljare. Du skriver “Jag har räddat dina inlägg härifrån Radio Uppland.”

  Härifrån. Inte “från”.—

  För övrigt – ”vill” jag dig ingenting. Tro det eller ej, men anledningen till att jag diskuterar här, är en helt annan. Även om din omvända logik ibland är underhållande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.