Del 417: Oman och Serrano

”Lars Vilks rondellhund är en blygsam gest. Det som har hänt på Kulturen är det värsta jag har varit med om, säger konstkuratorn Sune Nordgren.” SDS

Sune Nordgren, redan välkänd här på bloggen genom sitt ”kemiska” påstående, formulerar den senare tidens uppseendeväckande händelser. Värst är alltså Andrés Serrano foto som vandaliserats av nazister. Men Nordgren skall vara glad om han inte varit med om värre.

Vandaliseringen faller korrekt in i konstvärlden men också i världen utanför. Vem älskar och förstår maskerade och med järnrör beväpnade nynazister? En moderat politiker i Staffanstorp, Sune Cederpil, skall enligt Dan Jönsson i DN ha uttalat förståelse för saken men det återstår nog att få det erkännandet preciserat. Ty även världen utanför konstvärlden är enig. Det är inte ens en fråga om yttrandefrihet. För den som önskar kan man tala sig varm för hur fel det är. Både Pontus Kyander och min antagonist Linda Fagerström skriver av sig i SDS. Och det skall så göras eftersom det vore ett tjänstefel att ignorera händelsen. Någon fara på taket är det inte, en marginell grupp gör en lönlös attack som har det goda med sig att skeptikerna till Serranos bilder får ett i de flesta fall lätt val mellan innehåll och gärning.

Den enda diskussion som jag kan se är om museernas säkerhetspolitik skall ändras. I och för sig ligger det i linje med alla andra pågående säkerhetsförbättringar.

Jag skulle tro att Rondellhunden nu bör kunna dra sig något tillbaka. Turkarna genomförde en ny attack under onsdagsnatten men mot ett lätt byte. I min samling av konstintresserade från Mellanöstern vilka meddelar sig per telefon kunde jag idag räkna in Oman. Kraftfullt och korthugget budskap. Den pakistanska vågen är i avtagande. En muslim från London inledde också kraftfullt men då jag påpekade att profeten förmodligen skulle beklaga hans råa språk och att det icke tillkom honom att döma, ty, och här tog jag i lite, det skall någon annan göra som står ofantligt över dig. Då övergick han till att kalla mig för en gammal man som snart skulle dö. Nåja, fortsatte jag, så illa är det inte än. Jag spelar faktiskt fotboll varje vecka. Den fungerade väl och vårt samtal avslutades på ett civiliserat sätt.

vilkshundbananlitenkorr.JPG
Tillbakakränkningen är en svår konst. Den uppfyller så lätt motsatsen.

tshirt.jpg
Det här blir så mycket värre. Dock skall ägaren till tröjan ha lyckats genomföra en vandring i Stockholm helt utan några incidenter.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

65 svar på Del 417: Oman och Serrano

 1. Göran E skriver:

  ALLRA KÄRASTE LENA,

  Du tillför oss ditt friska blod, vilket tas emot med tacksamhet, trots att en del av oss är djupt troende vittnen. Du måste dock profilera dig bättre för att erhålla en upphöjd plats; här ges inga genvägar till evig berömmelse medelst tomma provokationer.

  Men du har fört oss till nya höjder profilerat dig på en annan front:

  ”PROFITERA PÅ ANDRAS PISS” (C. Lena Jonsson)

  ”PUSS OCH PISS” (C. Lena Jonsson)

  BÄGGE UPPTAGNA I PARLÖREN.

  Högaktningsfullt,
  Göran E.
  redaktör

 2. Mushrik skriver:

  stefan peterson: jag håller med, en ensam allsmäktig gud kan per definition aldrig vara demokratisk. Men en polyteistisk gudaskara kan vara det! Antalet röstande gudar måste då alltid vara udda för att garantera att enkel majoritet alltid är möjlig.

  Frågan som jag tycker borde ha ställts istället: är empati bra eller dåligt? Om det spontana svaret är ja: skulle det spela nån roll ifall Allah eller Che Guevara eller någon annan auktoritet visar sig uppmana till hat istället för empati?

 3. Göran E skriver:

  HÄRMED BES ALLA DANSKA MEDBORGARE OM URSÄKT FÖR SVENSK FÖRMÄTENHET OCH OÖVERTRÄFFAT HYCKLERI, SAMT, FÖR FACILITERING AV NAZISTISK OCKUPATION, FÖRFÖLJELSE OCH BEGRÄNSNING AV DEN DANSKA YTTRANDEFRIHETEN.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt

  genom Göran E, redaktör.

 4. stefan peterson skriver:

  Mushrik
  Allsmäktig gud eller polyteisk i grupp spelar ingen större roll.
  Frågan som måste besvaras först, ÄR GUD ?? (eller Gudrun)

  Trolgen spelar nog ingen roll viken ”aktoritet” som uppmanar till hat istället för empati
  Den icke tänkande fårskocken följer ”aktoriteten” som leder dem, må vara Allah eller Che
  eller faen själv.
  De får (baggar eller tackor) som tänker själva, förordar nog empati ? eller demokrati för den delen.

 5. Shaytan skriver:

  Mushrik

  What does G O D mean?! Is it a ciphered inversion of D O G?!

 6. stefan peterson skriver:

  Mushrik
  Fölåt, jag glömde Lammen, det finns ju, tack o lov, även lamm som kan tänka själva.
  Det är ju dom som skall ta hand om framtiden. Gudrun förbjude, att dom BLINT
  skall följa någon ”aktoritet” (varken Profet eller Politiker)

 7. mellis skriver:

  Lena Jonsson,
  Var inte så sur. Tack vare balladen kring rondellhunden har styrkeförhållandena här hemma klarlagts och sådant är krigsavvärjande. Dessutom har en styrkeförstärkning av vår sida inletts. För tidningsredaktörer och kulturskapare som tvingas ålägga sig begränsningar på grund av muslimerna kommer att knyta näven i byxfickan.

 8. Lena Jonsson skriver:

  haha trodde aldrig att provokationer skulle fungera här inne…..ni sköra saker. Och Cecilia trampar i kopiatorernas fotspår….puss

 9. Pingback: Snaphanen » Filmen: Amatullah kommer tillbaka

 10. danpark skriver:

  Nationalsocialisterna är på gång igen och självklart tar media avstånd, skulle media ta avstånd om det var musslimer.

 11. Oseary skriver:

  I stumbled across an article related to your depiction of the ”prophet.”

  Who cares if your work was offensive? Art isn’t meant to be 100% perfect to every entity on Earth.

  Keep doing it.

 12. Jose skriver:

  Good job. I am tired of religious extremists telling us what we can and can´t say. Can we organize a competition for cartoons of ANY religious icon? Now that would be too much fun!!!

  I hope you will be safe, there are a lot of nut jobs out there.

  Jose

 13. Humle skriver:

  Hej! Var kan man köpa tröjan med rondellhunden?

  Humle

 14. EE/ 13HD 'DDG skriver:

  ’DDGE #-1BG -*I ’DEH* H 9/(G AJ -J’*G ’D/FJ’ 9/'(’ DE *9/(G ’-/’ EF 9(’/C B7 H ’-1BG AJ ’D.1) .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.