Del 417: Oman och Serrano

”Lars Vilks rondellhund är en blygsam gest. Det som har hänt på Kulturen är det värsta jag har varit med om, säger konstkuratorn Sune Nordgren.” SDS

Sune Nordgren, redan välkänd här på bloggen genom sitt ”kemiska” påstående, formulerar den senare tidens uppseendeväckande händelser. Värst är alltså Andrés Serrano foto som vandaliserats av nazister. Men Nordgren skall vara glad om han inte varit med om värre.

Vandaliseringen faller korrekt in i konstvärlden men också i världen utanför. Vem älskar och förstår maskerade och med järnrör beväpnade nynazister? En moderat politiker i Staffanstorp, Sune Cederpil, skall enligt Dan Jönsson i DN ha uttalat förståelse för saken men det återstår nog att få det erkännandet preciserat. Ty även världen utanför konstvärlden är enig. Det är inte ens en fråga om yttrandefrihet. För den som önskar kan man tala sig varm för hur fel det är. Både Pontus Kyander och min antagonist Linda Fagerström skriver av sig i SDS. Och det skall så göras eftersom det vore ett tjänstefel att ignorera händelsen. Någon fara på taket är det inte, en marginell grupp gör en lönlös attack som har det goda med sig att skeptikerna till Serranos bilder får ett i de flesta fall lätt val mellan innehåll och gärning.

Den enda diskussion som jag kan se är om museernas säkerhetspolitik skall ändras. I och för sig ligger det i linje med alla andra pågående säkerhetsförbättringar.

Jag skulle tro att Rondellhunden nu bör kunna dra sig något tillbaka. Turkarna genomförde en ny attack under onsdagsnatten men mot ett lätt byte. I min samling av konstintresserade från Mellanöstern vilka meddelar sig per telefon kunde jag idag räkna in Oman. Kraftfullt och korthugget budskap. Den pakistanska vågen är i avtagande. En muslim från London inledde också kraftfullt men då jag påpekade att profeten förmodligen skulle beklaga hans råa språk och att det icke tillkom honom att döma, ty, och här tog jag i lite, det skall någon annan göra som står ofantligt över dig. Då övergick han till att kalla mig för en gammal man som snart skulle dö. Nåja, fortsatte jag, så illa är det inte än. Jag spelar faktiskt fotboll varje vecka. Den fungerade väl och vårt samtal avslutades på ett civiliserat sätt.

vilkshundbananlitenkorr.JPG
Tillbakakränkningen är en svår konst. Den uppfyller så lätt motsatsen.

tshirt.jpg
Det här blir så mycket värre. Dock skall ägaren till tröjan ha lyckats genomföra en vandring i Stockholm helt utan några incidenter.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

65 svar på Del 417: Oman och Serrano

 1. Göran E skriver:

  ”Värst är alltså Andrés Serrano foto som vandaliserats av nazister”.

  Jag var tvungen att läsa några gånger innan jag fattade vad du menade ang. Kemiske Sunes uttalande. Här kommer han:
  http://sydsvenskan.se/lund/article271836.ece

  Kemiske Sune är ju en kär försvarare av yttrandefriheten, särskilt när det gäller perversa och sant provokativa utställningar (jag tycker dock att sex-konsten i Lund i konsekvensens namn skall tillåtas, precis som FIB-aktuellt, Hustler etc. skall finnas tillgängliga för lastbilschaufförerna), och det är skojigt att höra hur han ropar på vargen.

  Vi andra undrar: Är Julpysslet på Kulturen nu hotat? Man borde förstås hålla sig till sådant som man kan hantera och inte naivt hålla på att kränka, haha.

 2. Lena Jonsson skriver:

  gäsp..hur barnsligt kan ditt krig bli? Ser ut som om du har fått många nya nazistpolare om man läser tidigare inlägg här på bloggen. Vart tog pissdrickaren vägen då? Borde inte han vara här och profitera precis på sammasätt som du Lars gör på andras projekt?

  Puss och piss

 3. TJ skriver:

  Jag tycker nog att mordhot slår vandalisering på fingrarna, även en jurist måste nog hålla med om det. En del av Serranos foton är fina tycker jag men Mapplethorpes tidigare på samma teman är bättre. Serrano lägger till en dos blasfemi riktad mot kristendom här och där, det är allt. För övrigt tror jag Bo Cavefors här i Sverige var tidigare ute än Serrano han också. Apropå Lena Jonssons pissdrickare tycker jag han var ganska rolig, i motsats till andäktiga feminister och pageklippta kommunaltanter tillförde han performancen en dos pervers och folklig spontanitet.

 4. Lena Jonsson skriver:

  TJ Dorinel? haha

 5. Cecilia skriver:

  Lena Jonsson – det är alltid lätt att läsa selektivt, om det är det man bestämt sig för.
  Men de flesta inlägg här är inte nazi el dy. Och många är debatterande.
  Vilket man ju inte kan beskylla dina för att vara. De hamnar nog mer på den barnsliga sidan…

 6. Göran E skriver:

  LENA JOHANSSON:

  ”gäsp..hur barnsligt kan ditt krig bli? Ser ut som om du har fått många nya nazistpolare om man läser tidigare inlägg här på bloggen. Vart tog pissdrickaren vägen då? Borde inte han vara här och profitera precis på sammasätt som du Lars gör på andras projekt?

  Puss och piss”

  Vilka tidigare inlägg visar att Lars fått många nya nazistpolare? Dricker han öl med dem också? Jag beklagar dina sjuka associationsbanor, även på dryckesfronten, du måste ha druckit många sura saker i ditt liv. Och det där med att profitera på någon annans piss: för jävligt, förstår att minnet etsat sig fast inom dig. Trots ditt infantila och intetsägande påhopp lyckas du vara riktigt vulgär. Grattis! Kanske kan du skaffa dig några nazistpolare med ditt sofistikerade uppträdande. Ditt namn är förstås din mest originella tillgång. Du verkar tuff.

  http://www.aftonbladet.se/umea/article489498.ab

 7. Göran E skriver:

  LENA JONSSON…

  Menade jag förstås. Förlåt om jag sårade dig nu, du verkar lite känslig. Lycka till med en givande kulturhelg, kanske lyckas du dra med dig kompisarna på någon intressant utställning!

  Göran E
  redaktör

 8. Omar skriver:

  Hej detta hittade jag på en blogg där jag frågat om varför Mohammed gifte sig med Aisha när hon var sex och hade sex med henne när hon var 8 år. Detta är en muslism teologisk förklaring.
  Vad tycker ni jag tycker det har mycket motsägelser.
  Hämtad ifrån bloggen http://anas.bloggspace.se/246580/Orsaken-till-varfor-Profeten-gifte-sig-med-Aisha-trots-aldersskillnaden/
  Han som driver bloggen tycker jag är en vettig muslim som inte överdriver när man diskuterar med honom.
  Fråga:
  En kristen kollega till mig frågade varför Profeten(frid och välsignelse över honom) gifte sig med Aisha(måtte Allah vara nöjd över henne) när hon var nio år gammal och han nästan sextio och varför han var intim med henne vid den åldern? Faktum är att jag inte vet hur jag ska svara på detta.

  Svar:
  Prisad vare Allah.
  Profeten(Allahs frid och välsignelse över honom) gifte sig med Aisha (måtte Allah vare nöjd med henne) efter att han gifte sig med Sawdah, dotter till Zam`ah (måtte Allah vara nöjd med henne). Hon, Aisha var den enda oskulden han gifte sig med. Och han fullbordade äktenskapet med henne när hon var nio år gammal.

  Bland hennes dygder var det faktum att uppenbarelsen inte nedkom under någon annan hustrus täcke än hennes. Hon var en av de käraste personerna till Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) och nyheten om hennes oskuld [då hon blev anklagad för otukt] blev uppenbarad från de sju himlarna ovan. Hon var en av de mest kunniga av hans fruar och en av de kunnigaste kvinnorna i den muslimska nationen i helhet. Profetens äldre följeslagare brukade vända sig till henne för omdöme och rådgivning.

  Vad gäller historien bakom hennes äktenskap så var Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) sorgsen över Khadijas död, de troendes moders som hade stöttat honom och varit vid hans sida för vilket han namngav året hon dog till ”Bedrövelsens År”.

  Han gifte sig sedan med Sawdah som var en äldre kvinna och inte särskilt vacker men snarare ingick i äktenskap för att ge tröst efter hennes mans död samt för att hon befann sig bland avgudadyrkare. Fyra år senare äktade Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) Aisha (måtte Allah vara nöjd med henne) och då var han strax över femtio år gammal. Troliga anledningar till giftermålet med Aisha var följande:

  1. Han såg i en dröm att han gifte sig med henne. Det är styrkt i al-Bukhari i hadithen från Aisha (måtte Allah vara nöjd med henne) att Profeten sa till henne: ”Du visades i drömmen till mig två gånger. Jag såg dig insvept i ett stycke silk och det blev sagt, ”Detta är din fru”. Jag avtäckte henne och såg att det var du. Jag sa: ”Om detta är från Allah så kommer det att inträffa.”
  (återberättad av al-Bukhari, no.3682).
  Om detta är en profetisk dröm (som det verkar vara) eller en vanlig dröm föremål för tolkning råder det meningsskiljeaktigheter bland de lärda om som det redan är nämnt av al-Haafiz i Fath al-Baari, 9/181.

  2. De karaktärsdrag av intelligens och klartänkthet Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) märkte hos Aisha, även som barn gjorde att han ville gifta sig med henne så att hon kunde överträffa andra i att överföra redogörelse om vad han gjorde och sa. Faktum är, som nämnt ovan, att hon var en hänvisningspunkt till följeslagarna vad gäller deras angelägenheter och islamiska bestämmelser.

  3. Kärleken för hennes far, Abu Bakr (måtte Allah vara nöjd med honom) och förföljelsen Abu Bakr tålmodigt uthärdade för sanningens skull . Han var starkaste av människorna i tron och den mest uppriktige efter Profeterna (Må Allahs fred och välsignelser vare över dem).

  Det är värt att nämna att bland hans hustrur var det unga och gamla, döttrar till hans svurna fiender och närmaste vänner. En av dem var upptagen med att uppfostra föräldralösa, en annan skiljde sig från mängden genom att fasta mycket och stå i bön sent under natten. De representerade alla slags människor så Allahs Sändebud kunde visa muslimerna hur man ska ordentligt handskas med olika typer av människor.

  Vad gäller din förvirrelse angående hennes ålder så ska du notera att Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) växte upp i ett varmt land, nämligen i den arabiska halvön [Saudi Arabien]. Övergångsperioden mellan pubertet och vuxen ålder sker tidigt i varmare länder och människor där gifter sig tidigare. Det är så människorna i den arabiska halvön var. Dessutom varierar kvinnor i hög grad i deras utveckling och fysiska förmåga för äktenskap.

  Tron om att Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) inte gifte sig med någon annan oskuld än Aisha och att alla hans andra fruar var tidigare gifta motbevisar och motarbetar de många hotfulla källorna som anser att Profetens (Allahs frid och välsignelse över honom) äktenskap var baserade på fysisk tilldragelse och begär till kvinnor. Om det nu var hans avsikt, så hade han endast valt de vackra och oskuld osv.

  Sådant förtal icke-muslimer och deras like sprider mot barmhärtighetens Profet (Allahs frid och välsignelse över honom) bevisar deras oförmåga att hitta fel hos de lagar han mottog från Allah så de försöker istället finna vägar att kritisera Islam när det kommer till saker och ting som inte rör Shariahn[Islamiska lagarna].

  Och hos Allah finns källan till styrka. Må Allah välsigna och ge frid till Profeten Muhammad(Allahs frid och välsignelse över honom), hans familj och följeslagare.

  Översatt av en syster, må Allah belöna henne.

  —————————————————

  Vill tillägga;

  Pedofili (av grekiska pais, genitiv paidos, ”barn” och philia, ”kärlek”, ”vänskap”) är en beteckning för en vuxen människas sexuella dragning till prepubertala barn och barn i tidig pubertet. [Källa: Wikipedia]
  Profeten, Allahs frid och välsignelser vara med honom, fullbordade hans äktenskap med Aisha, må Allah vara nöjd med henne, när hon var en fullt utvecklad kvinna så som det beskrivs ovan.

 9. stefan peterson skriver:

  Åter hemma i ”Ankdammen”, efter en kortare resa till grannlandet väster om Värmland.
  Tycker mig se en tydlig tendens, rätta mig om jag har fel. Att här i Sverige är vi mycket stolta över våra Grundlags skyddade fri och rättigheter. Det är verkligen något att visa upp för omvärlden, och vitt och brett tala om för andra nationer hur det skall vara. Vi tycker till och med att vara friheter är så bra, att det nästan känns lite skamligt att använda dom fullt ut. I ”Landet Lagom” gäller ju måttfullhet, så här propagerar nu tidningsredaktörer och andra (även på denna blogg) för att vi skall ha lite ”Lagom” Yttrandefrihet, i vart fall inte utnyttja den vi har riktigt så mycket som vissa vågat göra idag. Gärna provocera, men inte så mycket ? Vem avgör vad som är Lagom provokativt, kränkande eller respektfullt ?
  Fundamentalister och andra ”mörkerkrafter” som vill begränsa våra fri- och rättigheter kommer det alltid att finnas gott om, så varför då själva medverka till undergrävandet ?
  Är det inte konstnärens plikt att alltid testa gränserna, oavsett hur generösa eller snäva dom är ?

  På pappret (i lagen) har vi en nästan fullständig Yttrandefrihet. MEN vi skall akta oss noga
  för att utnyttja denna frihet fullt ut. Du bör bara säga, tycka, måla, skriva, publicera så mycket att du inte riskerar att såra eller kränka någon, och framför allt inte glömma bort att visa Respekt. Och därmed Förminskar vi, medvetet eller omedvetet, istället våra fri och rättigheter till noll, LAGOM ”HARMONISERAD” Yttrandefrihet, är det något att ha ?

  Nu finns det säkert någon här som tycker att jag kunde stannat i grannlandet, istället för att
  Hålla på och tjata och angripa vår ”stumma” Kulturminister ?
  Men, eftersom Yttrandefrihetsfrågor är Kulturdepartementets ansvarsområde så är det väl intressant att veta vad ansvarig minister, anser om det hon är tillsatt att värna om, eller ?
  Joanna, det innebär ju inte nödvändigtvis att hon måste styra och värdera konstverket.
  http://www.regeringen.se/sb/d/8339/a/73948

  Som jag nu tolkar hennes tystnad, så är väl även hon förmodligen mer inne på linjen att den snarast bör ”Harmoniseras”. Om så, är det kanske dags för en ny talförare kulturminister.
  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_12112673.asp

  I så fall Fredrikzon finns det väl anledning att återkomma, men då är det förmodligen redan för sent. Harmonisera förresten , det är väl egentligen inget större problem, bara det
  ”Harmoniseras” åt rätt håll, Ökad frihet inte Minskad !

  Det finns väl länder som har vidsyntare Yttrandefrihet än Sverige. Om inte så kan man väl döva samvetet med pengar, som sagts tidigare, Yttrandefriheten ÄR till salu, bara det gynnar den egna ekonomin så är det inget större problem, inte ens i Kina ?
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article974451.ab

  ”– Vi kan i princip skriva vad vi vill, bara det inte är politiskt känsligt”
  Det kanske är det vi skall kalla LAGOM Yttrandefrihet !

 10. stefan peterson skriver:

  Den Yttrandefrihet vi har idag värnar om rätten att ALLA åsikter, kloka såväl som idiotiskt dumma får framföras i tal och skrift. Den som vill kan, i vårt mångkulturella samhälle propagera för tortyr, våldtäckt, dödsstraff och till och med demokratins avskaffande, men
  man får inte hota någon till livet och inte hetsa mot vissa folkgrupper. Hets mot majoriteten (infödda Svenskar) är dock helt lagligt, att i Fredagsbönen hetsa mot de troende Samerna (Polyteisk folkgrupp) är tydligen också lagligt ? skall väl närmast hänföras till begreppet Lagom Lagstiftning. Kanske en fråga för Sametinget att ta upp.
  Tänk om bara de kloka och för dagen politiskt korrekta åsikterna fick framföras, vad tyst
  det skulle bli då. Kanske inte direkt TYST, skval musik, dokusåpor, politiskt dösnack, och högljudda reklambudskap skulle väl tyvärr fortfarande höras bra, och helt överrösta kulturen.

  Och i ”Landet Lagom” utbreder sig nu tystnaden för varje dag som går, genom självcensur, feghet, eller rädsla förminskar vi våra fri och rättigheter mer och mer, så att snart har vi bara

  LAGOM mycket KONSTNÄRLIGFRIHET.
  Vilks och andra konstnärer bör bara testa gränserna så att konsten inte blir allt för provokativ, vara vacker så att den inte sårar någon. Får väl bli bara blommor och bin i fortsättningen då ?

  LAGOM mycket PRESSFRIHET,
  inte publicera stötande texter och bilder, foto av samkväm med erigerad penis var ju otänkbart, men med slak sådan kanske det är o.k. att trycka ?

  LAGOM mycket DEMOKRATI,
  att ge medborgarna total demokrati kan vara farligt, då kan dom ju påverka för mycket.
  Så för säkerhets skull flytta så mycket makt som möjligt till EU, där det är mindre demokrati ?

  LAGOM mycket RELIGIONSFRIHET,
  Det är inget tvång att vara religiös, men du skall fortfarande betala skatt till föreningen Svenska kyrkan, vare sig du är medlem eller ej. Finurligt kallad ”Begravningsavgift” vilket är
  = påtvingad religion efter döden.
  Kul idé faktiskt, skulle säkert kunna införas på fler områden. Tex. Yttrandefriheten – du får säga vad du vill när du är död, men i livet får du bara vara lagom provocerande.

  LAGOM mycket PEDOFILI,
  NEJ, där gick visst gränsen.
  Det skall man ju inte få fantisera om längre. Även snuskiga Tankar är ju kränkande för de ”objekt” man tittar på, och för andra tänkbara som man ännu inte hunnit fantisera om.
  Varför gäller detta bara vissa ”pornografiska bilder”, i våra sjuka hjärnor kan vi väl få igång
  fantasin med hjälp av vilka bilder som hälst. Även i en gammal ful gubbe bor det ju oftast
  en vacker yngling. Så då borde väl rimligtvis även bilder på äldre män klassas som förbjuden
  frukt.

  Se bara på de ”kränkta” muslimerna, vilken välutvecklad fantasi har inte dom, när dom ser en ”rundkøingsjykke” med skägg och turban.
  Lustigt förresten att man fortfarande får ”kränka” Islam och profeten i sina Tankar.
  Men det finns kanske någon liknande funktion inom Islam, som ”bikten” i den katolska kyrkan, där man ju kan rena sina ”syndiga tankar”. till nästa gång man blir drabbad av sina hjärnspöken, och kan ”bikta” sig igen, gång på gång. Praktiskt funktion när man inte orkar med sina egna hjärnspöken.
  Synd att det inte finns en liknande funktion för oss icke troende. Jo, psykoterapi då förståss.

  Till slut några välformulerade sanningar om ”Freedom of speech” från förra århundradet
  •”If freedom means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear”

  •”The price of freedom of religion, or of speech, or of the press, is that we must put up with a good deal of rubbish.”

  •”The principle of free thought is not free thought for those who agree with us but freedom for the thought we hate.”

  •“Freedom for the artist is to draw or paint pictures that you hate or simply find ugly, and your freedom is that you don´t need to look at it.”

 11. Rasmus West skriver:

  Lars! Får jag fråga, ser du ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar” som ett relationellt konstprojekt?

 12. Gote skriver:

  Att ”den pissande konstnären” Itziar Okariz verkligen skulle ha visat besvikelse över att Dorinel ”stal” föreställningen, tycker jag verkar osannolikt. Hon kan väl för tusan inte vara omedveten om att hans tilltag är en påbyggnad av hennes eget projekt (=k-märkt provokation inom konstvärlden), och att en negativ reaktion från hennes sida, skulle visa att hon egentligen bara är etablissemangets gycklare? Hela hennes grej skulle ju i så falla avslöjas som en tom gest! Detta måste hon väl vara medveten om?
  Hur som helst tycker jag att det Dorinel gjorde visserligen inte var banbrytande på något sätt, men bra tajmat och effektivt!

  Sunes artikel avslöjar(?) samma indignation, och här är det lika osannolikt att rutinerade Sune reagerar som han gör. Han ser väl potentialen i detta och att nazisterna (eller vad de nu var för några) lyfter Serranos kitsch (som jag iofs kan gilla ibland) till nya nivåer? Kanske är det just det han gör, och därför spelar han sin roll väl, allt för att verket fulla potential skall utvecklas. Detta menar jag inte på ett kallt cyniskt sätt, utan på ett hälsosamt cyniskt sätt. Jag menar verkligen att vandalerna (medvetet eller omedvetet) lyfte verket.
  Tråkigt bara att han inte verkade förstå sig på Vilks rondellhundsteckningar – eller så var det just det han gjorde, och spelade sin roll?!

  Dan Jönsson är sansad och omväxlande känslig och analytisk som vanligt. Jag tycker han reflekterar på ett bra sätt över saken.

 13. Rasmus West skriver:

  Måste säga att jag också undrar över vart Dorinel tagit vägen..

 14. Gote skriver:

  Man kan roa sig med att se vandalismen på Kulturen från ett helt annat håll också. Serrano, en upphöjd och erkänd konstnär som det gått bra för, och som får respekt från ett viktigt etablissemang (konst). Han har säkert massor med intellektuella vänner, som bjuder honom på fina middagar och coola fester där det både vankas schysst knark och tjusiga fotomodeller. Kort sagt, han är lyckad och integrerad i en viss del av den västerländska kulturen.

  De unga nazisterna som är anfäktade av otidsenliga idéer om moral och könsroller. Ocoola som få när de sitter i en skitig allmännyttolägenhet i ett sunkigt förortsområde och dricker den billigaste starkölen de kunde hitta, samtidigt som de vrålar i takt med Ultima Thule (eller vad de ungdomarna lyssnar till nuförtiden). Man skulle kort sagt kunna se ned på dem, och tycka synd om dem om de inte vore så farliga.

  Hur kan Serrano sparka på dessa intellektuella dvärgars känslor från sin uppenbara von oben position? Varför är det mindre klandervärt att säga sig tillhöra en antidemokratisk förtryckarreligion (tex islam med tillhörande sharialagar), än en antidemokratisk förtryckarideologi (tex nazismen)? Det finns muslimer och det finns muslimer kan man invända. Ja, och det finns nationalister och det finns nationalister kan man kontra med. Allt handlar om gradskillnader. Det är som bekant inte svart eller vitt, men det gör inte att man slipper ta ställning.

  Lika väl som vi klappar de hängivna muslimerna på huvudet, och tänker att de snart skall inse fördelarna med det demokratiska samhället och släppa sin naiva och absoluta tro på religionen, om vi bara låter bli att provocera dem och inte säger det uppenbara till dem. Lika väl skulle vi kunna tillämpa denna metod på unga män (oftast män som det verkar) som inte förstått att demokrati, jämlikhet och frihet, i längden alltid är bättre än diktatur, även om det för ögonblicket kan kännas stabilare med tydliga regler.

  Eller är nazisterna inte så korkade och obildade som vi förmodar? Kanske slår de inte från en underdogposition. Kanske är de liksom terroristerna bakom Lononattentaten 2005, välutbildade och välpositionerade i samhället? Dimmorna tätnar…

 15. TJ skriver:

  Ja, nu heter han inte TJ Dorinel utan Marc Dorinel.
  Följande klipp från sydsvenskan berättar om Dorinel och är samtidigt lite av konceptuell kleinkunst i sig. Förklarar möjligen den nazistkoppling Jonsson gör. Kanske kan den konstignoranta pöbeln på denna sida bilda sig en egen uppfattning eller vad tror du Lena? Pissdebaclet skedde i Umeå. Det är bara att googla.

  ”Provokatören Dorinel Marc uppläts plats på Moderna museets vårutställning för samtidskonst, som pågår till 7 maj.
  Dorinel Marc valde att ställa ut den tidigare relativt okände konstnären Markus Andersson.
  Konstkritiker uppfattar oljemålningarna som högerextrema och unkna. DN:s Ingela Lind jämför Markus Andersson med Ultima Thule.

  Moderna museet ställer ändå ut tavlorna eftersom institutionen inte anser sig ha rätt att pilla i Dorinel Marcs installation. Själva skulle de dock aldrig bjuda in Markus Andersson.
  Under 2005 hade Moderna museet 613421 besökare.

  Vem är Dorinel Marc?
  42 år.
  Kom till Sverige från Rumänien som politisk flykting 1987.
  Blev montör på Scania. Tecknade, målade och gjorde smycken på fritiden.
  gnar sig åt en konstform han kallar ”live-kritik”. På utställningar och föredrag delger han publiken sina åsikter och livserfarenheter live.
  Försörjer sig som konstnär, utställningskurator, debattör och pedagog.
  Utbildad på Konstfack och Kungliga Konstakademin.

  Vem är Markus Andersson?
  Jobbar deltid som lärare i konst på Medborgarskolan och Folkuniversitetet i Uppsala.
  Driver ett sommaröppet galleri på släktgården Sörängen i Harbo utanför Uppsala. Galleriet kallar han Theoderik Hall.
  Är med i tvåmansföreningen Uppsalamystikerna, som vill slå ett slag för det figurativa måleriet.
  Gillar Roger Pontare.”

 16. Mushrik skriver:

  Muhammed var inte nödvändigtvis pedofil bara för att han hade samlag med en 9-årig flicka. Han gjorde det kanske bara för att Allah befallde honom, snarare än av sexuell åtrå? Frågan återstår förstås då hur han fick erektion, för en normal medelålders man blir inte sexuellt upphetsad av en 9-åring. Kanske Allah ordnade ett litet mirakel?

  Aisha var Muhammeds tredje fru. Efter henne gifte han sig med flera kvinnor, bl.a. Juwayriya bint al-Harith, en ung kvinna som Muhammed kidnappade efter att ha dödat hennes pappa, samt Rayhana bint Amr ibn Khunafa, hustrun till en judisk krigsfånge som Muhammed lät halshugga.

  Om Muhammed levde och verkade i Sverige idag så skulle han snabbt spärras in för sexuellt utnyttjande av minderårig, kidnappning, olaga frihetsberövande, våldtäkt, mord, rån, hets mot folkgrupp, samt förmodligen även olaga hot och övergrepp i rättssak (han verkar ju ha varit en lättkränkt rackare). Men det är ytterst tveksamt om han skulle klassas som pedofil av professionella psykiatriker.

 17. Lars skriver:

  Göran E. Redaktör. Så skall det vara. Projektet äger i denne en utmärkt kraft.

  Rasmus. att bli samtidskonstnär på 3 dagar är inget relationellt projekt. Ingen har sett det så och inte jag själv heller. Jag betraktar det som en ett sätt att skriva konstteori, skriva den in i själva händelserna.

 18. Rasmus West skriver:

  Lars: Jag vet att ingen sett det så, undrade däremot hur du ser på saken. Ett teoretiskt projekt alltså. Funderar kring en grej..

  På tal om Dorinel, är Göran hans alter ego i den här historien?

 19. Lars skriver:

  Rasmus. Allting är möjligt som filosoferna brukar säga. Men en hel del är inte särskilt sannolikt. För det första kan jag inte spåra något av Dorinels stil i Göran E.

  Å andra sidan, var har Dorinel tagit vägen? Har han lämnat landet?

 20. Gote skriver:

  Omar, det verkar som om både du och bloggaren du citerar, lider av en slags tics eller tvångshandling, där ni så fort ni nämner att visst namn måste tillägga något i stil med ”frid och välsignelse över honom” eller ”måtte Allah vare nöjd med henne” eller ”Allahs frid och välsignelser vara med honom” osv.

  Jag har sett detta fenomen förut då muslimer skrivit inlägg, och det ömsom förbryllar mig och gör mig ömsöm full i skratt. Det får mig att tänka på en Monty Python film eller liknande.
  Visst kan det i förstone verka lågt och småaktigt av mig att påpeka detta, ungefär i klass med att slå ned på stavfel och konstigt språk (vilket verkligen är lågt och småaktigt i den debatt som denna), men det är svårt att bortse från fenomenet.

  Det är svårt att ta en person som inte kan kommunicera rakt och konkret, på allvar, och man får känslan av att vederbörande lider av en slags hjärntvätt, där vissa sätt att handla och uttrycka sig, präntats in som en del av hjärntvätten. Denna misstanke förstärks då man upptäcker ett allmänt mönster i tvångshandlingarna.

  För att gå till sakfrågan, nämligen de ”troliga” anledningarna till att mohammed gifte sig med Aisha då hon var sex år och knullade henne då hon var nio (eller åtta som Omar påstår):

  ”1. Han såg i en dröm att han gifte sig med henne.”
  Så lämpligt då! Att sexmissbrukande snuskgubbar som leder sekter, tar sina drömmar som argument för att spänna på småflickor, är i våra dagar inte särskilt originellt. Men att muhammed kom på det för så länge sedan måste ändå ge honom en viss cred.

  ”2. De karaktärsdrag av intelligens och klartänkthet Profeten (Allahs frid och välsignelse över honom) märkte hos Aisha, även som barn gjorde att han ville gifta sig med henne så att hon kunde överträffa andra i att överföra redogörelse om vad han gjorde och sa.”
  Låter som ett gammalt raggningsknep man använder på nattklubbar: ”Oh baby, jag tänder på din intelligens, skall vi gå hem till mig och dricka the?”. Fast sexåringar kommer väl inte in på en nattklubb ens i dessa moderna tider?

  ”3. Kärleken för hennes far, Abu Bakr (måtte Allah vara nöjd med honom) och förföljelsen Abu Bakr tålmodigt uthärdade för sanningens skull .”
  Detta skulle kunna vara ett, om än tveksamt, skäl för giftemålet under rådande omständigheter. Muhammed ville ta hand om flickebarnet eftersom han var polare med hennes pappa. Kanske var giftemål den enda möjligheten. Fast adoption? Fanns inte det alternativet på den tiden?
  Hur som helt kvittar det, han knullade ju faktiskt henne! Det hade han inte behövt göra om han gift sig bara för att vara schysst. Jag kan inte tänka mig att det var Aisha som pockade på för att smaka gammelmanspitt.

  Men när religionen går in går vettet ut, och man kan därmed komma fram med de mest verklighetsfrämmande förklaringar för att urskuldra svinigt beteende. Som sagt.

 21. Yngve Rådberg skriver:

  Jag visar en kommentar i bildform till händelsen i Lund här: http://yngveradberg.blogspot.com/ I någon mån relaterar den också till Lars Vilks senaste konstverk.

 22. stefan peterson skriver:

  Profeten och kvinnorna
  ”Qatada berättade9: Anas bin Malik sade: ”Profeten brukade besöka alla sina fruar under en rond, om dagen och natten, och de var elva till antalet.” Jag frågade Anas: ”Hade profeten styrka till det?” Anas svarade: ”Vi brukar säga att profeten givits styrkan hos trettio [män]” (Bukhari 1:268)”
  Noteras skall att dessutom var då var minst en av dessa minderårig. där erfordrades nog inte så
  mycket styrka.

  Med andra ord, det erfordras 30 araber för att klara av samma som 1 Viking !
  eller
  Det gick ganska fort för den stackaren, skall vi gissa 30-60 sek per kvinna blir 6-10 minuter/kväll.
  och lika lång tid per dag.
  eller
  hade han tid med något annat än SEX ?
  11 kvinnor 2ggr/dag det blir ju en hel del sex det. om man skall tillfredställa alla kvinnorna.
  Men det var väl inget som den ”kåte profeten” bemödade sig om.

 23. amatullah skriver:

  Lars , jag lyckades köra ut dig från ditt hem och det var jag som medelade världens Muslimer vad du gjorde

  Du vågar inte gå till Pakistan och visa dina teckningar där medan jag vågar hota dig till livet här i ditt Sverige , på ditt teritorium )
  Jag är milioner gånger starkare än dig även om jag är en kvinna

  Du kommer att ha blod på dina händer om någon människa blir dödad för att hon hade den tröja med teckningen på sig

  Du är redan besegrad och för varje dag du är äldre och äldre och äldre

  Förresten , har du planer att resa utomlands ? Eller har du tappat reslusten ?

 24. hobbit skriver:

  Det är väl inte den ”riktiga” Amatullah? För få stavfel och nästan ett vårdat språk.
  Den riktiga Amatullah, som vi alla älskar så, skulle med len röst påpeka att islam är fridens religion.

  Detta är en bedragare som snarast skall förpassas till sopptunnan (sic!)

 25. Rasmus West skriver:

  Lars: förstår vad du menar och tanken är kanske långsökt, men Göran hade möjligen kunnat vara ett live-kritik-framträdande från Dorinel i annan ”skepnad”.

  Ja, vad vet jag, förutom att jag inte sett till eller hört nått om Dorinel (frid och välsignelse över honom) på ett bra tag.

 26. mellis skriver:

  hobbit,
  Det kan vara samma amatullah. För den ”nya” har samma höga användarvärde som den gamla.

  Amatullah har hjälpt mig förstå vad islam går ut på. Om man underkastar sig en mytisk figur som Allah blir det tydligen fritt fram att kasta sig över oss reellt existerande kuffar. Amatullah är som gudasänd men kanske inte av den gud hon tror.

 27. hobbit skriver:

  mellis: Korkade människor finns inom alla religioner, dock noterat att Amatullah är en ovanligt korkad brottsling.

 28. hobbit skriver:

  Att det finns så många rabiata fundamentalister inom just islam beror nog på en brist på utbildning och de totalitära regimerna som indoktrinerar dem… får man hoppas.

 29. Gote skriver:

  amatullah – jag skiter i om du är verklig eller ej, jag svara för att det är kul.

  För det första tror jag inte att Vilks kan gå till Pakistan, han är som du säger ganska gammal, och att gå så långt skulle vara en bedrift även för en 20-åring. Fast å andra sidan har jag sett honom in action när han byggde Nimis…

  Att du är en kvinna skall du inte se som ett handikapp, och därför kan du inte berömma dig själv för att vara stark TROTS ATT att du är en kvinna. Detta är en sak som skall lösas med intellektuella medel och då räknas inte omkretsen på biceps.

  Den som kommer att ha blod på sina händer kommer väl snarast att vara du din lille våldshetsare. Om du någonsin kommer till din gud kommer han nog inte att ditt häftiga och våldsamma humör med blida ögon.

  Ta ett glas vin och chilla framför TV:n med familjen ikväll.
  På Svt 2 kommer Varför demokrati: Muhammedteckningarna kl 20:00
  Vidare på Svt 2 visas Jonas och Musses religion kl 21:30.
  På Svt 1 kl 22:00 visas Argument som bla kommer att handla om de danska muhammedteckningarna (det kommer även att handla om whiplashskador och Stasi, men det är väl inte du intresserad av?).

 30. Lars skriver:

  Jag får personligen hälsa Amatullah välkommen till diskussionsbordet. Min ande törstar efter att få höra flera av dina visdomsord.

 31. Joanna skriver:

  Amatullah är en del av vårt hopp, utan henne och likasinnade blir detta samtal bara en mindre intern angelägenhet utan något större reellt värde. Jag ska göra mitt yttersta för att försöka förstå Amatullahs utgångspunkt.

  Och jag har en fråga direkt, betyder något av vad vi talar om här något för dig?

 32. Cecilia skriver:

  SDS idag – finns inte på nätet…

  —–
  Utbrytarnation etablerad i Malmörondell

  ”Vi har tagit en bit mark i anspråk i Malmö.
  Så lyder inledningen i ett annorlunda brev till Stadskontoret i Malmö.

  Det är undertecknat av fem personer i Den fristående nationen Cincouallaq.
  Marken som de säger sig ha tagit i anspråk är rondellen i korsningen Pildammsvägen-John Ericssons väg, 1962 kvadratmeter. I handlingen till Stadskonroret har bifogats en frihetsdeklaration och en grundlagstext.

  Fortsättningen följer i bästa fall i en studentrevy framöver, kanske i en variant på klassiska Mosebacke Monarki.
  Det som talar mot det senare är att en av grundlagsstiftarna har adress och telefon i Perstorp.
  —–

  Reportern är kanske inte så nutidsorienterad… eller vad tror ”panelen”?
  Kul är det i alla fall och hoppingivande.

  För övrigt – Amatullah framstår mer och mer som en skänk från ovan. Dessutom verkar hon vara flygsugen… kul.
  Men man kan ju undra vad det var i Sverige eller i hennes liv här, som fick henne att bli fundamentalistisk muslim EFTER hennes flytt till Sverige. Kanske hon upptäckte en feministisk karriärsmöjlighet?!? För hon skrev ju:

  — Du vågar inte gå till Pakistan och visa dina teckningar där medan jag vågar hota dig till livet här i ditt Sverige , på ditt teritorium )
  Jag är milioner gånger starkare än dig även om jag är en kvinna—

  Och Rasmus som lite yr i mössan. Som vanligt.

 33. Cecilia skriver:

  Yr själv 🙂

  Och Rasmus är lite yr i mössan. Som vanligt.
  Ska det förstås va’.

  Aj, aj, Fredrikzon – du har dåligt inflytande! Alla fattade säkert ändå…? Eller.

 34. Cecilia skriver:

  Lars skrev:
  Jag får personligen hälsa Amatullah välkommen till diskussionsbordet. Min ande törstar efter att få höra flera av dina visdomsord.

  Jag hoppas hon väljer dig
  Mot att faktiskt flytta till ett muslimskt land, och kunna framleva resten av sina dagar som en vördad kultfigur. Då skulle hon ju ha sitt på det torra på alla sätt, eller hur?

 35. Cecilia skriver:

  PS. Nästan som om hon vunnit Big Brother? Nä, nu är jag dum. Och ursäkta mig, Göran. För ursäkten.
  Isch!!! Alltid ändan bak… tror jag dunkar huvudet i väggen ett tag.

 36. Aivar Relish skriver:

  Bästa Amatullah!

  Hur fan kan Lars få blod på sina händer om någon blir dödad i Sverige, för att denne burit en T-shirt med rondellhundspedofilen? Är det nya lagar som gäller i landet sedan alla nysvenskar kommit hit, eller är det fortfarande SVENSK LAGSTIFTNING SOM GÄLLER I SVERIGE DÄR VARJE MÄNNISKA TAR ANSVAR FÖR SINA HANDLINGAR? Om du menar att Lars får blod på sina händer vid nyss nämnda scenario, VAD FÅR DÅ DU SOM HOTAT LARS, OM NÅGOT SKULLE HÄNDA HONOM? Antagligen det vanliga jävla långsökta svaret. Belöning i himmelen? Sen kan man ju alltid undra hur fan Alvar-Qaidas utfästa belöning ska betalas ut. Med brevduva? Nä, pengarna först och sen kan ni möjligen få bränna en svensk GRÖN flagga till. I bästa fall.

 37. Fröken Sverige skriver:

  Omar och andra: Anas Khalifa/ Abu Usama El Swede är en islamist som ni kan läsa om här:

  ”Islamiska Kulturföreningen, Rosengårds största källarmoské.

  Föreningen säger sig arbeta för integration och kvinnors rättigheter. Men vi har fått höra från flera oberoende källor att det bland männen ofta är precis tvärtom.

  MAN SKA HATA icke-muslimer och isolera sig från det svenska samhället.

  – Det är något man föraktar och något man inte har problem att ta avstånd från, för att man känner ett så pass starkt hat, säger en person som levt med god insyn i Islamiska Kulturföreningen, men hoppat av på grund av våldet mot kvinnor.

  Finns det våld mellan könen?

  – Det är självklart. Det är sanktionerat till och med.

  Är det ett större problem här än i övriga samhället?

  – Det är samma problematik, men det är okej. Man kan ställa sig upp inför en grupp av människor och berätta att man slår sin fru. Det kan vara alltifrån en örfil till att man använder livrem, kvastskaft, skor att slå med.

  Även sexuellt tvång förekommer.

  – Förutom det rent fysiska våldet förekommer det en viss sanktionering av sexuellt tvång. Där kvinnans plikt enligt religionen är att tillfredsställa mannen. Och man har inte rätt att säga nej om mannen vill ha samlag.

  Är det ett mer utbrett beteende eller en jätteliten klick?

  – Det handlar inte om någon liten klick.”

  http://www.politiken.biz/integration_motarbetas.html

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article214604.ab

  http://sydsvenskan.se/malmo/article141180.ece

  ”Vi ska inte beblanda oss med dom (ickemuslimer). Varför? Därför att en människa blir som dom”, säger Anas Khalifa i en ljudupptagning. När vi träffar honom säger han så här:”

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=46152&a=578047

  ”Han hyllar mördarna”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article330702.ab

  ”Kristna och judar ska dö”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article214460.ab

  And so on…. det finns mer..

  På en blogg som han stängde efter uppmärksamhet skrev han: ””Sverige är en del i Kriget mot Islam”
  ”Hoppas Sverige kan ta konsekvenserna för detta handlande … Återstår att se””

  En av hans vänner kan ni läsa om här:
  http://www.gt.se/nyheter/1.790550/jag-langtar-till-sverige

  /FS

 38. Lena Jonsson skriver:

  Dags för en pisschrist? Kom igen nu TJ Dorinel och Lars, släpp lös er kreativitet! Det är ju bara att plocka från det andra redan gjort. Ta lite kiss. karikatyrer och en liten rondellhund. Eller varför inte något religiöst, Islam kanske?

  Ett eget land kanske? det har ju lyckats förut.

  Kopiatorernas julafton

  Dorinel måste ge järnet på artfact, det ser inte bra ut utan ranking då Lars Vilks lyckats komma upp till 8899 – dock sjunkande.

  Jesus lever

 39. Göran E skriver:

  OK, SLUTA SKRIVA NU

  KL. 20.00: >SVT 2-DOKUMENTÄR OM DE DANSKA M-TECKNINGARNA.

  SEDAN FORTSÄTTER VI GRÄLET, HAHA

 40. Göran E skriver:

  LENA JONSSON:

  Du har lagt en helt egen ribba i debatten. Nu är det redaktörens tur att vara lite vulgär: Jag tror att jag vet vad du behöver. Kan tyvärr inte hjälpa dig. Har blivit alldeles för försupen sedan jag fick sparken som journalist.

  Kan inte vara lätt…

  …kan bara trösta dig med att om du orkar producera några till högkvalitativa inlägg har du skrivit in dig i Rondellhundens Förbannelse. Men då måste du dras med den Känslige Violinisten Rasmus West och Förskollärare Fredrikzon i evigheters evigheter.

  Nu kan du gå och se din favoritförfattare Jean-Paul Sartre. Fundera på förslaget.

  Högaktningsfullt,
  Göran E
  redaktör

 41. Lena Jonsson skriver:

  och vem är du?

 42. Lena Jonsson skriver:

  blev det för känsligt?

 43. Cecilia skriver:

  Ah men Lena – hallåååå!

  Skämt åsido.
  Känsligt? Lämna skolgården – nu pratar du med vuxna människor. Då gäller argument och diskussion. Fräcka-ord räcker liksom inte. Känns det ovant? 😉

 44. stefan peterson skriver:

  Dagens lågvattenmäke från Svt

  Är Gud Demokratisk ?
  http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=931567

  Frågan totalt fel ställd, först måste man väl få svar på den stora frågan: ÄR GUD ??
  om svaret är ja, så är han/hon naturigtvis INTE Demokratisk.
  Alla religion är ju diktatorisk, DU SKALL ………..

  Frågan som svt borde ha ställt, ÄR DEMOKRATIN GUD ?
  eller får den ifrågasättas ?

 45. Bagdad-Bob skriver:

  Amatullah är bara en fjant i kroppskondom, varför har du inte lämnat Sverige? Du är bara en snackpelle, precis som de flesta tedrickarna i mellanöstern, visa handling istället och flytta till paradiset/Pakistan.

  Mer intressant tycker jag att Stefan Petersons inlägg är avseende friheterna. Vi har lång väg att gå för att att kunna kallas ett fritt land. Jag hoppas att alla deltagare på denna blogg också vidgar sitt intresse för att utöka alla andra friheter. Det behövs ständigt ambassadörer som uttalar och pekar på de brister som finns. Rättssäkerheten är mer begränsad i Sverige än i nästan vilket annat land i västvärlden, ingen annanstans har myndigheterna så stor makt och är så oantastbara som i Sverige.

  Inom Socialtjänsten finns det mängder med kända och okända fall där man exempelvis ”stulit” barn ifrån deras föräldrar och släktingar. I många fall har socialtjänsten ansett att föräldrars kamp i media är ett bevis för deras olämplighet. Ålder är ett annat kriterium där man ansett en 56 årig syster som olämplig att ta hand om den föräldralösa dottern(pga ålder).

  Inom vården skyddas olämplig personal av Socialstyrelsen, inte ens då exempelvis en läkare haft många varningar, anmälningar från allmänheten och nästan tagit död på människor(läkaren från Egypten som omskar pojkar m.m.) och förfalskat sina meriter har man tagit ifrån honom licensen. Tydligen går läkarens bästa före patienternas!

  Inom skatterätten föreligger omvänd bevisbörda, skatteverket kan anta förhållanden som du måste motbevisa, skatteverket betalar inte motpartens rättegångskostnader om de förlorar, även om de haft totalt fel redan från början, tjänstemännen går inte att anmäla för oskicklighet eller för personligt ansvar. Kostnader i mål mot skatteverket är inte avdragsgilla, det innebär i praktiken att det i många fall inte är någon idé att bemöta skatteverkets anklagelser eftersom advokatkostnaderna för att göra det blir högre än besparingen av att vinna fallet.

  Det finns en mängd rättsfall/beslut inom olika områden som är fullständigt orimliga. Myndigheterna antas alltid vara goda i Sverige, därför finns få lagar som begränsar politikernas och myndigheternas makt(missbruk). Jag ber alla som har konkreta exempel att skriva om dem och ge mig tips.

 46. Lena Jonsson skriver:

  Men Cecilia läs kommentarerna jag får ovan! Du är på en skolgård.

 47. Lena Jonsson skriver:

  Desutom Cecilia, läs dina egna.

 48. Anders A skriver:

  Stå på dig Lena, jag känner till Cecilia och hon har inget i detta samtal att göra.

  Anders

 49. Cecilia skriver:

  blev det för känsligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.