Del 416: CNN, sms och lite video

Idag har det varit en stillsam dag. Endast 34 artiklar kring ämnet rondellhund har publicerats under det senaste dygnet. Helt lugnt har det ändå inte varit eftersom CNN har besökt skådeplatserna. Nyhetsbyråer vill helst ha färskvara och ibland kan det inträffa saker som man inte helt kan förutsäga. Under intervjun kom frågan om jag under de senaste dagarna hade fått något nytt dödshot. Jovars, ett par telefoner från Pakistan, hade uttalat sådana. Jag hade inte stängt av telefonen och när den pep till fick inspelningen avbrytas. Efteråt såg jag att det kommit ett sms. Ett kraftfullt dödshot från pakistanskt nummer. Så är det med uppdateringar.

Jag har fått se videon från Site Intelligence Group. Supporters of Al Qaida in Sweden. Ganska suddig med framhoppande texter till rytmisk musik, starkt västpåverkad. Jag medverkar själv på bild ett par gånger. Jag tvingas komma med omdömet att den gör sig bäst som ett kitschinslag i konstprojektet. Det mest slående är emellertid att den organisation eller vad som står bakom den ger stöd åt mina bilder genom att själv publicera dem, fyra olika får vara med i filmen. Annars är det brukligt att man råkar illa ut när man publicerar i arabiska sammanhang. Det hjälper inte om det har råkat ske av misstag. Se här – längst ner.

Arbetet med musikalen skrider framåt. Det musikaliska ansvaret ligger hos gruppen Neurobash och Amit Sen. Texterna och storyn avancerar snabbt framåt.

cnnlit.JPG
CNN reporter vid Nimis

dsc00924amit.JPG
Amit Sen spelar upp ett utkast till mellanaktsmusik

Tillägg: Lite nattlektyr för den som så önskar. Texterna som ingår i ovannämnda video:

In the Name of Allah, the most Gracious and Merciful

Supporters of al-Qaeda in Sweden

Presents to You

Muhammad,

Allah’s peace and prayers be upon him

Muhammad, the Prophet of Allah

O Allah, pray and bless Muhammad and the family of Muhammad

0:46

The screen is divided into two panels with changing images on the left, and changing Arabic on the right. Images include what appears to be a protest, a photograph of Swedish artist Lars Vilks, a Muslim woman holding a sign reading: “BE PREPARED FOR THE REAL HOLOCAUST!”, and the Swedish flag.

Text reads:

“The meaning of the words of victory became words of violation for the honor of the Prophet. I defend the prophet with all that I have, with words of gratitude and I document it.”

“The moon rises in the sky with glory and the sun shines without energy. The dog barks, but his barking does not hurt our character. And evil will strike you precisely.”

“Know that our Prophet will not be harmed by what you said. Instead, he was even promoted higher.

The Prophet Muhammad ransoms everybody. He is the Messenger of the Merciful One and was sent by the Qur’an.”

An image of the deceased Emir of al-Qaeda in Iraq, Abu Musab al-Zarqawi, is then shown as the poetry is recited. Additional images include Mujahideen standing in a row, Vilks’ drawing of Muhammad’s head imposed on the body of a dog, and a page from the Qur’an.

10/2/07 2007100203 2

2:07

Images continue to display text overlay:

“Muhammad, your destiny is my destiny. I am longing to die so I can meet you.

Your honor is my honor, my Prophet – the time has come to firmly defend your honor.”

“How happy the world became when the beloved one, the one with the blessings, had arrived

The spears of infidelity fill when he showed up and it was good for me to write my poetry about his glory.”

“Even the soft branch of a tree can beat the fighter and make him drop his flag.

And if a person died with honor, his death might leave a good influence among his people.”

“Cursing the Prophet will definitely increase our love to him and to our faith.”

“This harvest and your planting is a thorn increased my love for the Prophet.”

“Cursing the Prophet will definitely increase our love to him and to our faith.”

“This harvest and your planting is a thorn increased my love for the Prophet.”

“You will come to learn that we are an Ummah who believes in the best Prophet.”

“Let America know that we have prepared lions who would love to die and we swear that you haven’t seen the worst from us.”

5:21

The name of “Al-Qaeda Organization in Sweden” is displayed.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

25 svar på Del 416: CNN, sms och lite video

 1. Göran E skriver:

  R O N D E L L H U N D E N S
  F Ö R B A N N E L S E

  FÖRSTA DELEN: FÖRSKOLLÄRARE FREDRIKZONS RESA TILL AFRIKA

  För kapitel 1-16, se 413-VIII ( https://www.vilks.net/?p=1039#comments )

  17. MÖRKRET SÄNKER SIG ÖVER ANKDAMMEN

  Det är skymningstimme i Mörkerlandet. Från sitt furstepalats blickar Ledaren tyst ned över förtryckets utbredda kåkstad. I sitt inre vänder och vrider han, repeterar och planerar inför den stora slutstriden. Han har blivit förrådd av sina rådgivare, och tiden håller på att rinna ifrån honom. Andetagen blir allt djupare tills han plötsligt vänder kåkstaden ryggen och ilsket betraktar siluetterna i det dåligt upplysta rummet.

  -VAD HÄNDER NU? SVARA!

  Framför honom står tolv män: Fyra uniformerade äldre män i givakt. Ytterligare fyra bär kostymer av finaste snitt medan den återstående tredjedelen är mer traditionellt klädda. De har alla tagit av sig skorna av respekt för sin Ledare, men de mjuka mattorna suger till viss del upp fötternas väta. Alla är knäpp tysta och de böjer sina huvuden lätt frammåt.

  – ÖVERBEFÄLHAVARE, SVARA!!!

  Den gråhårige mannen med allra mest guld och medaljer på bröstet rätar om möjligt ännu något mer på ryggen och svarar:

  – Herr President! Våra Missiler är redo!

  – VAD MENAR DU MED REDO???

  – Herr President! Vi kan terrorisera, bränna och hudflå Jerusalem, Ankara, Athen, Belgrad, Prag,
  Budapest, Warzawa, Rom, Lissabon, Madrid, Paris, Berlin, Wien, London, Oslo, Köpenhamn och Stockholm!!!

  – ÄR DU NÖJD MED DET??

  – Herr President! Vi kan även – på samma gång – förpesta och brännmärka New Dehli, Tokyo, Sydney, Bangkok, Taipei och Seol!

  – DU ÄR AVSKEDAD. TA FRAM EN LYFTKRAN!!! Arméchefen bredvid började röra på sig.

  – H-Herr President! Vi kan även – givetvis på samma gång – fullständigt ödelägga Los Angeles,
  Washington och New York! Och hela Sydamerika! Överbefälhavaren hatade Ledarens okontrollerade gissningslekar.

  – NU BÖRJAR DET LIKNA NÅGOT. MEN VILL DU LEVA???

  -Herr President! Vi kan – förstås samtidigt – jämna hela Tällerud med marken!

  -OCH???

  -Herr President! Och – samtidigt – bomba Grand Hotell i Mölle tillbaka till förkristlig tid!

  Nu började Ledaren lugna ner sig. Hans underrättelsetjänst hade information om att hans numera främste fiende befann sig på flykt, och enda tänkbara stället var enligt agenterna Grand Hotell, där man enligt utsago både kunde få bada bastu tillsammans med fyra jungfrur och höra känslosamt pianospel på kvällarna.

  -NI ÄR VÄRDELÖSA!!! DU, DU, DU OCH DU: UUUT!!!

  Överbefälhavaren, arméchefen, flygchefen och marinchefen i släptåg lämnade rummet så snabbt att de inte hann ta med sig skorna.

  Ledaren föraktade militärerna och deras tvådimensionella tänkande, men han var helt beroende av deras hantverkskunskaper för att kunna bedriva en vettig politik. Höll man dem bara tillräckligt kort kunde de få stor betydelse för hans framtida stjärna. Och, som han berömt sig av under många intervjuer i västerlandets huggormsmedia (vilken han till viss del redan lyckats både charma och kontrollera): i en civiliserad stat styr politiken militären. Och religionen styr politiken.

  Själv styrdes han av Väktarrådet.

  Tonen i rummet blev med ens mer civiliserad när militärerna lämnat rummet. Ledaren hyste stor respekt och tilltro till såväl de kvarvarande vetenskapsmännen som de religiösa ledarna, och lyssnade gärna till vad de hade att säga.

  Den preliminära planen hade varit att sjösätta slutstriden några år senare – efter att stora Satan – han som viskade i hela världens öra – fått slita sig lite mer blodig i Terrorland och bytt ut sitt ogörliga ledarskap. Segern hade till en början verkat komma promenerande till Ledaren; fiendeländerna rustade ner och dess egna medborgare lastade stora Satan själv för det mesta som gick snett. Men sedan hade det vänt. De aningslösa vännerna och matvraken Schröder och Chirac hade ersatts av betydligt mindre lättlurade personer, och sedan en tid tillbaka hade Satan inte givit Ledaren en lugn stund.

  Man fick inte ha sina tungvattencentrifuger i fred längre.

  Ledaren tänkte tillbaka på den gamla goda tidens gemyt när den senile svensken år efter år kommit på föranmälda och alltid mycket vänskapliga inspektioner. Ledaren hade tyckt att ”blixthuvudet” som svensken på skämt kallades var så snäll att han måste ha fått betalt från säkerhetstjänsten, vilket dock förnekades. Nu gällde andra bullar. Ledaren hade fortfarande mycket goodwill – hans skägg var ju trots allt välansat – i Västanland, men denna höll på att sina i takt med att européerna bytte ledare och chansen till överraskningmanöver skulle snart gå förlorad.

  Men tungvattencentrifugerna hade inte fått jobba färdigt och ett oväntat problem hade dykt upp.

  Larish.

  Ledaren hade redan sänt ut tio mördarpatruller som alla fastnat i det svenska välfärdsnätet. Dessutom hade några gått vilse runt Tora Bora och satt nu bakom galler på Kuba. En kvinna hade röjt sig genom att yppa det hemliga vapnet – sopptunnan. Det var bråttom nu. De utrikes bosatta före detta undersåtarna – förrädarna – började resa sig mot den politiska korrektheten – och det ryktades att självaste Mohsen var på väg hem från sin exil i Japan, något som bara kunde sluta i nya frihetsupplopp. Ledaren hade börjat ångra att han tackat nej till så många inbjudningar från både Hjärpe och Bergman, men, som hans rådgivare då hade bedömt det, såväl Lund som Uppsala och det mesta övriga av landet var redan vunnet tack vare professorernas egna insatser, och Ledarens tid hade behövts för andra uppgifter. Men man hade missat Larish.

  Larish djävulska projekt kunde i värsta fall provocera fram en diskussion som urartade med ifrågasättanden av såväl Profetens som Väktarrådets helighet. Och då var Ledaren en död man.

  Efter mördarpatrullernas misslyckande hade man hyrt in Hantlangaren, men detta var en ytterst opålitlig person, och Ledaren hade många gånger ifrågasatt det begåvade i att låta Hantlangaren få ansvaret för utförandet av plan B. Men detta skulle diskuteras senare under dagen eftersom en emissarie från Västanland hade sökt audiens och nu väntade i salen bredvid. Presidenten beordrade sex av männen att gå ut och bad en kvarvarande överste ur säkerhetstjänsten att visa in emissarien. Dörren öppnades och översten gick upp i givakt:

  -Herr President: Utrikesminister von Bildt!

 2. mellis skriver:

  Göran har gjort det omöjliga: överträffat sig själv! 😀

 3. Göran E skriver:

  BREV FRÅN VON BILDT TILL AMIT SEN: CIRKELN SLUTS.

  http://www.palestinagrupperna.se/carlbildtsvar.pdf

  (Hämtat från Amit Sens Hemsida)

 4. Freud skriver:

  mellis

  ”Ett plus för muslimer är att dom inte går och knackar på våra dörrar med sin “heliga” skrift i hand och vill omvända oss. Som en del kristna gör”.

  – Du har tidigare skrivit ett stort antal hedersvärda inlägg här! Men det här är ett bottennapp!
  Det är ”nyansblint”!
  Jag skulle utan tvekan välja att någon knackade på min dörr men en bok i handen än sprängde mig utan förvarning till döds i tunnelbanan eller någon annanstans (om jag skulle tvingas välja)! Vad väljer du?!

  (Intet gott sagt om kristendomen för övrigt)!

 5. Islamofob skriver:

  ”Al-Qaeda Organization in Sweden” åskådliggör på bästa tänkbara sätt islams rätta fejs!

 6. Islamofob skriver:

  Fredrikzon

  Nu har du, inte helt oväntat, gjort bort dig totalt!

  1. Du skriver:
  ”Nu säger du säkert att jude är något man föds till medan muslim är något man väljer. Skitsnack”.

  Min Kommentar:
  Jag säger INTE att ”jude är något man föds till medan muslim är något man väljer”! Det är DU som säger detta, vilket medför att det är DU som snackar SKIT (enligt din egen definition av SKITSNACK)!
  Hur kunde du vara så SÄKER, din självgode besserwisser?!

  Jag ska försöka klargöra begreppen ännu mer i hopp om att det går in i din hopplösa hjärna:
  Muslim: är en person som själv valt att kalla sig muslim.
  Jude (likaså): är en person som själv valt att kalla sig jude.
  Kommunist: är en person som själv valt att kalla sig kommunist.
  Osv!
  Jag sätter inte etiketter på folk. Det är de själva som väljer att göra det!
  Har man själv valt att bekänna sig till en lära så får man helt enkelt stå sitt kast. Kom inte och gnäll sen!
  (Att det förekommer att människor, ibland mot sin vilja, påtvingas en etikett av omgivningen, är jag förstås medveten om, men det är en annan femma)!
  När jag talar om muslimer så menar jag de personer som själva valt att kalla sig muslimer, inte personer som råkat bli födda i ett Allah-land!
  Är det klart nu, Imam Fredrikzon?
  Har det gått in?!

  2. Du skriver:
  ”Nu går jakten på den folkgrupp som råkar ha fötts i ett muslimskt land”.

  Min kommentar:
  Majoriteten av flyktingarna i Sverige, som kommit från muslimska länder är inte muslimer. Assyrier, Syrianer, Armenier från Irak, Turkiet, Libanon mm, ateister från Iran, Kurdistan m fl är inte muslimer!
  Många av de islamkritiska personer som skriver här är faktiskt födda i muslimska länder och de känner sig inte jagade, som du påstår!
  Att vara MUSLIM är ett VAL, inte ett ÖDE. Och det är inte detsamma som födelseorten, som du antyder!
  (Du har förresten inte en aning om var jag är född)!

  3. Slutligen vill jag återigen påminna dig om att vår debatt här handlar ENBART om ISLAM, inte om judendom, kristendom, hinduism eller annat SKIT! Så håll dig till ämnet och försök inte att smita undan! Slingrar du dig så har du förlorat debatten! Det är en grundläggande demokratisk norm!

  Jag upprepar min fråga till dig i än klarare text:
  Imam Fredrikzon, Hur ställer du dig till de mångtaliga barbariska texter i Koranen som uppmanar till våld, stympning, terror och krig?!

  Du har härjat på den här bloggen ett bra tag nu, och hela tiden smusslat med dina avsikter!
  Nu få du bekänna färg!
  Hela panelen väntar på ett rakt, tydligt och ärligt svar!

  Islamofobiska hälsningar!

 7. Shaytan skriver:

  My name is Shaytan and I´m 6000 years old!
  (I hope you overlook my broken English, because my mother tounge is Arabic, of course!)
  Allah created me at the same time as Adam, Eve and the Serpent, because he thougt he needed a Rival!!
  Well, I´m evil but it´s not my fault. It´s how Allah choosed to create me. Thus don´t blame me for that. Blame Allah instead!
  You muslim who read this, I want to warn you. Remember that:
  All ”asstastic” booby women you meet in the city are of course my henchwomen! They try to seduce you but you must resist the temptation! Otherwise Allah gets angry about you and he gonna punish you by burning you in the hell!
  Do you want to be burned; Clumsy clot?!

 8. Göran E skriver:

  Pendang till Mohsens inlägg: U.N. HUMAN RIGHTS COUNCIL

  http://www.youtube.com/watch?v=Hs88rtxQRT0

 9. Politiken skriver:

  ”Nationalmuseet og Muhammed-karikaturerne

  Skrevet af Rune Engelbreth Larsen 6. Okt 8:26

  David Trads skriver i Nyhedsavisens leder (6.10.2007):

  For to år siden bragte Jyllands-Posten tolv tegninger af profeten Muhammed – tegninger, der ophidsede millioner af muslimer så meget over hele verden, at Danmark gennemgik den værste udenrigspolitiske krise siden besættelsen.

  Tegningerne brød et muslimsk tabu – nemlig retten til at vise profetens ansigt. Tossede imamer i Danmark, ambassadører i København fra en stribe muslimske diktaturer og gale pakistanske, saudiske og syriske islamister førte an i en uhørt og ubehagelig hetz mod Danmark.

  Dengang som nu handlede det om at forsvare det dyrebareste i et demokrati – nemlig den uindskrænkede ytringsfrihed. Jyllands-Posten var i sin gode ret til at lade tolv tegnere vise profeten præcist, som de havde lyst til.

  I dag er de tolv tegningerne gemt ad vejen – i bankbokse, i kældre eller måske på vej til at blive solgt til udlandet. En tegning er solgt – til et postbud på Amager. Nationalmuseet, som har til opgave at kunne fremvise dansk kultur, har aldrig selv forsøgt at erhverve sig tegningerne. Det er svært at tro, at kustoderne på Nationalmuseet ikke forstår, hvilken betydning Muhammed-tegningerne har for dansk samtidskultur. Det er omvendt nærliggende at tænke, at museets ledelse er håndsky over for de verdensberømte tegninger. Præcist her findes skandalen. Skaf dog de tegninger og udarbejd en særudstilling om den vigtigste kulturbegivenhed i årtier i Danmark.

  Nyhedsavisen beder hver dag en opponent skrive en ‘Kontra’ til lederartiklen, og undertegnede skrev kontraen til ovenstående:

  I modsætning til den opfattelse, som Jyllands-Posten, Dansk Folkeparti og David Trads deler, behøver værnet om ytringsfriheden selvfølgelig ikke forfalde til latrinært graffiti-niveau eller slet skjult propaganda i aviser og på museer.

  JP bragte ikke blot ordinære vittighedstegninger og en erklæring om »hån, spot og latterliggørelse«, men desuden en dæmoniserende lederartikel samt 3-4 hårdkogte propaganda-tegninger, der var fuldt ud sammenlignelige med 1930?ernes jødehadske karikaturer. JP var blevet Den Danske Forening i globalt format.

  Kun islam-hadere og islamister gavnes ved indirekte at skære alle muslimer over én kam. Men når disse ekstremister henholdsvis klapper i hænderne og tordner med trusler, fordi de får deres fiktive religionskrig serveret på et sølvfad, er det selvfølgelig journalistisk relevant at trykke dét, som balladen handler om.

  Men ligefrem at heroisere tilsigtet foragt som pompøs frihedskamp, er i sandhed en hån mod Vestens oplysningstradition fra Bayle og Locke til Holberg og Voltaire, der forenede tolerance, ytringsfrihed og pluralisme.

  Hvad med en udstilling om de to danske karikaturkriser (JP og DFU) og vel at mærke hele komplekset om ytringsfrihedens og tolerancens kulturarv, propagandaens historiske virkemidler samt alle karikaturerne og åben debat? God idé.

  Blot har en en sådan udstilling intet med Nationalmuseet at gøre – i stedet kunne den vel passende henlægges til Nyhedsavisens domicil?”

 10. Politiken skriver:

  ”Infantile svenske Muhammed-karikaturer

  Skrevet af Rune Engelbreth Larsen 1. Sep 9:39

  Muhammed som hund? Stort. Kunsthistorien er ligesom ikke længere den samme, vel?

  Det har med rette vakt nogen opsigt, at den svenske kunstner Lars Vilks ikke fik Muhammed-karikaturer udtillet med henvisning til manglende sikkerhed.

  Det bør ikke være en rimelig grund i et retssamfund.

  Han burde have fået afslag, fordi de er udtryk for et infantilt, selvsmagende og selviscenesættende stunt.

  Nu er det så en nyhedshistorie, og derfor er det heller ikke odiøst, at aviser har bragt Vilks tegninger – ellers kunne vi ikke vide, hvad sagen drejede sig om.

  Vilks forklaring om, at der skal være plads til at »kritisere islam« er om muligt endnu mere imbecil end hans tegninger.

  Som om der ikke var plads til dét? Islam bliver kritiseret og diskuteret mere end nogen anden religion. I Danmark bliver islam og muslimer endog dæmoniseret i en grad, der grænser til det propagandistiske.

  Hvis offentliggørelsen af Muhammed som hund er stor og relevant »islam-kritik«, er »pik og kusse« skrevet på en toiletvæg relevant samfundskritik.

  Vilks’ subtile kreativitet og kritik bliver ikke mindre infantil af, at han også har tegnet en jøde-karikatur, fordi han skulle bevise over for en journalist, at han også kan fornærme jøder. Teksten til tegningen lyder: »Moderne kapitalistmæt jødeso på vej ud for med trynen at rode rundt i nogle fredelige landsbyer.« (Jf. Netavisen 180Grader, 31.12.2007).

  Flot. Den var så skriblet ned i forbifarten – ville han også lancere en udstilling hermed? Nej, muslimforskrækkelsen skal først bære ham frem, så kommer pseudoforklaringerne bagefter.

  Hvordan sagen vil udvikle sig internationalt, er for tidligt at sige definitivt – men den svenske islamforsker Jan Hjärpe påpeger en væsentlig forskel fra den svenske sag til den danske: »Den danske statsminister opførte sig stupidt, og det skete i en meget anspændt politisk situation.« (Politiken.dk, 29.8.2007).

  Selv Irans uberegnelige præsident, der fremturer i vilde zionistiske konspirationsteorier, har senest bagatelliseret offentliggørelsen: »En mindre avis har begået en dum fejltagelse, og jeg er sikker på, at det svenske folk er imod fornærmelserne mod den hellige profet. Emnet skal ikke overdrives.« (Ritzau, 29.8.2007).

  Imens står Vilks fast på sit værks principielle betydning: »Et kunstværk, der afsøger grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden. Det blev pludselig et principielt spørgsmål.« (Netavisen 180Grader, 31.8.2007).

  Hvis dét er argumentet, kunne vi jo passende genudgive nazisternes propaganda-avis Der Stürmer og udstille det hele på kunstmuseet Aros. Eller tegne paven i færd med at forgribe sig seksuelt på en lille dreng og udstille det på Louisiana? Eller smøre en altertavle ind i afføring? Det ville »afsøge grænserne« for det tilladelige – et fantastisk visionært kunstsyn, ikke sandt?

  Muslimerne gør selvfølgelig ret i at protestere ved fredelige demonstrationer og kritisere Vilks – men derudover bør de trække på skulderen, hvilket det altovervældende flertal naturligvis også gør.

  Ekstremisternes brøkdele, der reagerer med trusler og flagafbrændinger er udtryk for hysterisk idioti, der kun gavner Vilks platte provokation.”

 11. Nyhedsavisen skriver:

  ”Museer vil have styr på Muhammed-tegninger

  6. oktober 2007 07:30 Kultur

  Nationalmuseet, Danmarks Mediemuseum og Museet for Dansk Bladtegning mener, at Muhammed-tegningerne bør bevares for eftertiden. Ingen har dog gjort noget for at anskaffe dem.

  Af: Rune Skyum-Nielsen (Journalist)

  Der skal styr på de 12 Muhammed-tegninger fra Jyllands-Posten, som udløste en af de værste internationale kriser i nyere tid. Det erkender direktøren for Nationalmuseet, Carsten U. Larsen.

  To år efter at karikaturerne af den muslimske profet blev bragt, har ingen museer forsøgt at anskaffe sig tegningerne. Historikere mener ellers, at de 12 værker er af så høj historisk værdi, at de bør bevares for eftertiden.

  Tegnere: »Det er sært«
  Det samme mener en af tegnerne, Kurt Westergaard. Han stod bag en af de mest kontroversielle bidrag til Jyllands-Posten – en tegning, der afbilder Muhammed med en bombe i turbanen. Kurt Westergaard udtrykker skuffelse over, at ingen museer har henvendt sig for at få fingre i hans værk.

  »Tegningerne spillede en stor rolle i Muhammed-krisen, og derfor kunne man godt forestille sig, at det kunne være i et nationalt museums interesse at anskaffe sig dem. Men der er ikke rigtig nogen, der har interesseret sig. Vi tegnere har da talt om, at det er sært,« siger Kurt Westergaard.

  Forvirrede museer
  På Nationalmuseet har man hidtil troet, at Danmarks Mediemuseum i Odense ville samle tegningerne.

  Men på mediemuseet oplyser direktør Ervin Nielsen, at planen udelukkende er at samle det materiale, der kom efter offentliggørelsen af tegningerne og den internationale Muhammed-krise.

  Eksempelvis avisartikler, trusselsbreve og retssags-dokumenter. Museet for Dansk Bladtegning, som hører under Det Kongelige Bibliotek, har heller ikke forsøgt at få fat i tegningerne. Det oplyser Claus Seidel, bladtegner og en af initiativtagerne til museet.

  »Vi farer ikke ud og flår tegningerne ud af hænderne på folk. Men vi skal da inden for en overskuelig periode tænke igennem, om ikke det var rigtigt at forsøge at samle tegningerne. De er jo specielle. Og der er ikke nogen, der er uenige i, at de har en historisk dimension,« siger han og understreger, at museet ikke har råd til at købe tegningerne.

  Normalt donerer tegnerne selv deres værker til museet, forklarer Claus Seidel. På Nationalmuseet oplyser direktør Carsten U. Larsen, at han nu vil medvirke til at få samlet Muhammed-tegningerne.

  »Det er klart, at de tegninger er originalmateriale, som det må være i samfundets interesse at bevare. Jeg vil tage kontakt til mine kolleger rundt omkring i kulturbevaringssektoren for at løse det her,« siger han.”

 12. Nyhedsavisen skriver:

  ”JP-tegninger af Muhammed kan gå tabt

  5. oktober 2007 22:00

  Karikaturerne af Muhammed bør for enhver pris bevares, fastslår historikere. Alligevel har ingen danske museer forsøgt at anskaffe dem.

  • Museer vil have styr på Muhammed-tegninger

  Af: Rune Skyum-Nielsen (Journalist)

  Danske museer kritiseres skarpt, fordi de intet har gjort for at indsamle de originale Muhammed-tegninger, der sidste år satte verden i brand. Mu seerne har heller ikke taget initiativ til at udstille dem.

  »Det er tankevækkende. Jeg mener, at et stort dansk museum burde indsamle de tegninger. Normalt står de i kø for at få fat i effekter af stor historisk værdi. Og ligegyldig hvordan man vender og drejer det, så var dette ikke bare danmarkshistorie, det var verdenshistorie,« siger kulturredaktør på Jyllands-Posten, Flemming Rose, der trykte de 12 karikaturer af profeten Muhammed.

  De fleste originale karikaturer formodes stadig at være i tegnernes besiddelse, men mindst én har allerede skiftet ejer. Nemlig Franz Füchsels, der forestiller Muhammed og to bevæbnede mænd af arabisk udseende. Den blev solgt på auktion til et postbud for 15.000 kroner.

  Tegnere undrer sig
  Jyllands-Postens Kurt Westergaaard stod bag en af de mest kontroversielle karikaturer af Muhammed – den med bomben i turbanen. Han er »skuffet« over, at ingen museer har henvendt sig.

  »Der er ikke rigtig nogen, der interesserer sig for tegningernes skæbne. Vi tegnere har talt om, at det er sært,« fortæller han.

  Men de 12 karikaturer »må og skal« bevares. Ifølge Claus Bryld, professor i historie på Roskilde Universitetscenter, er de originale tegninger nødvendige, når man i fremtiden ønsker at forske i krisen.

  Lektor Niels Kayser Nielsen fra Aarhus Universitet er enig:

  »Tegningerne skal for alt i verden bevares. Og det bør der helt klart gøres noget aktivt for. Det vil simpelthen være skammeligt, hvis de går tabt eller bliver glemt.«

  Nationalmuseets direktør, Carsten U. Larsen, er enig og vil nu tage kontakt til en række andre danske museer for at afklare, hvem der skal sikre tegningerne. Skulle opgaven ende hos Nationalmuseet, vil direktøren gerne udstille dem.

  »Men først når vi har en anledning, der egner sig til det,« slår han fast.”

 13. Fredrikzon skriver:

  Hm, där fick jag lite att tugga på, Islamofob. Min hopplösa hjärna ber ödmjukast ”hela panelen” om uppskov till sent ikväll innan jag härjar vidare.

 14. Joanna skriver:

  Igår hörde jag ett kort inslag på kulturnyheterna som löd; Lydiga människor skapar diktatur och de olydiga demokrati – Har du någon annan uppfattning?

 15. Islamofob skriver:

  mellis DARLING!

  Skulle muslimer en vacker dag börja gå omkring och knacka på våra dörrar, så tro inte att de skulle göra det med en BOK i handen, utan ett SVÄRD!
  Bevare oss från den dagen!

  En islamofobisk KRAM!

 16. "Hela Panelen" skriver:

  Fredrikzon

  Vi är eld och lågor!
  Vi kan knappt bärga oss!

 17. mellis skriver:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article978076.ab

  Att som dessa herrar hävda att utomnordiska väljare gav segern åt den ena blocket i senaste valet är inte det smartaste om man vill befrämja integration och mångkultur. Nog bättre att lägga locket på …

 18. mellis skriver:

  Mitt inlägg närmast ovan hade dessvärre inget med rondellhundsprojektet att göra. Råkar bara bli lite altererad när politiker med invandrarbakgrund upplyser om hur vi ska ändra våra liv för att det bättre ska passa dem.

 19. Blabla skriver:

  Läste först mellis kommentar som ”utomjordiska”.. kanske symptomatiskt för min syn på mellis tankesätt?

  Hur som är analysen i stort helt rätt och föga förvånande. Den som hade trott att koalitionen direkt skulle gå in och förändra situationen för de lågt ställda i samhället har nog misstagit sig rejält. Politiken som drivs nu räknar med att situationen indirekt ska förbättras genom mer tillväxt och högre konkurrens. Det är en sak mellan att säga sig stå för ett rättvist och jämställt samhälle och en sak att försöka åtgärda det – i brist på initiativ kan man alltid lämna avgörandet till konsumenten. Eller så kan man genomföra/försöka genomföra diverse lagändringar som till synes påverkar situationen. Men givetvis inget som kan påverka företagsamheten negativt. Koalitionen ser nog pig-lagen som ett steg i rätt riktning kan jag tänka mig. Fler jobb åt de utsatta.

  ..så tillbaka till mellis, Du blir inte ”altererad” över att koalitionen förändrar våra liv för att det bättre ska passa dem? (Det är kanske inte kännbart ännu, men förr eller senare kommer det att bli det) eller intar du bara slentrianmässigt en högerpopulistisk ställning?

  Är det inte så att de som ger sig in i politiken ska tycka saker? Oavsett politisk/etnisk/samhällelig bakgrund? Vadan då denna upprördhet? Kan du inte bemöta deras kritik?

  Vad vill du med att polarisera?

 20. mellis skriver:

  Polarisera vet jag inte om jag vill även om det kanske kan te sig så. Snarare vill jag sätta gränser. Hit men inte längre.

 21. Shaytan skriver:

  To: “Al-Qaeda Organization in Sweden”

  ”Cursing the Prophet will definitely increase our love to him and to our faith”!

  – Yes, of course and that is just why I (Shaytan) and my underlings continue ”cursing the prophet”!
  You might accordingly thank me and my underlings (specially Larish) for that!

  My name is Shaytan and I´m 6000 years old!
  (I hope you overlook my broken English, because my mother tounge is Arabic, of course!)
  Allah created me at the same time as Adam, Eve and the Serpent, because he thought he needed a Rival!!
  Well, I´m evil but it´s not my fault. It´s how Allah choosed to create me. Thus don´t blame me for that. Blame Allah instead!
  You muslim who read this, I want to warn you. Remember that:
  All “asstastic” booby women you meet in the city are of course my henchwomen! They try to seduce you but you must resist the temptation!
  If you contrary to expectation get erection when you see a beutiful woman then Allah gets angry about you and he will punish you by burning you in the hell!
  Do you want to be burned; Clumsy clot?!

 22. js skriver:

  Religionsfrihet, demokrati…………

  Nedanstående från bloggen http://abobabopolitik.blogspot.com/2007/08/vilkteckningar.html

  ”Det finns ingenting i eller med Vilks teckningar som hindrar någon från att utöva sin religion eller tro. Att lagen garanterar religionens offentliga utövande i det öppna och gemensamma samhället innebär inte att religionen kan få tillåtas att begränsa det gemensamma samhällets öppenhet. Att kräva något sådant är att göra våld på det demokratiska samhälle vi lever i – att legitimera något sådant är inte och har aldrig varit religionsfrihetslagens syfte.”

  För mig är detta det viktiga i Rondellhunds debatten. Främst är denna mening:

  ”Att lagen garanterar religionens offentliga utövande i det öppna och gemensamma samhället innebär inte att religionen kan få tillåtas att begränsa det gemensamma samhällets öppenhet.”

  Som konstnär ska du få lov att fritt få uttrycka dig. Även om jag inte gillar din konst eller uttrycks sätt.
  Religionen är inte helig längre. Inte i Sverige i allafall. Den tiden är länge sedan förbi när kyrkan kunde bestämma över våra liv.

  På Wikipedia kan du läsa mer om hädelse. Det som en del motståndare till rondellhundsteckningarna anser det är.

  Här får du en kort historisk utveckling i ämnet. Hämtat från Wikipedia.

  ”Hädelse, blasfemi, innebär att en person genom ord eller handlingar kränker något som anses heligt.
  Hädelse mot kristendomen var straffbart i Sverige. 1949 formulerades lagen om till att kallas trosfrid, och kom då att omfatta även andra religioner, främst med förföljelserna av judendomen i färskt minne. Lagen upphävdes 1970, med hänvisning till att ett särskilt skydd av religionsfriheten inte motiverade inskränkningarna i yttrande- och tryckfriheten. Förändringen motiverades också med att bestämmelserna om straff för hets mot folkgrupp, förargelseväckande beteende, ärekränkning, störande av förrättning eller störande av allmän sammankomst kan tillämpas.”

  Detta borde alla som kommer till Sverige upplysas om. Så att de vet vad som gäller här. Det har rätt att utöva sin tro. Men deras religion får rätta sig efter de demokratiska regler som gäller här. Precis som alla de andra religioner som finns i vårt land. Att religionens makt har minskat och sedan upphört är en utveckling som vi alla måste har klart för oss.

  Det blir helt enkelt en ”krock” när folk från andra länder kommer hit och tror att de kan fortsätta att helt och hållet leva precis som de gjorde i sina gamla länder. Det är nu denna ”krock” som bl a Lars Vilks har provocerat fram genom sina teckningar. Ska inte konst vara provokativ?

  Det är nyttigt för alla parter att detta kommer upp till ytan och diskuteras.

  Vi i Sverige har inte upplevt några större kriser eller hot de senaste 200 åren. Därför har vi blivit för snälla och konflikträdda. Vi håller hellre med och slipper bråk än att ”käfta emot”. I denna debatt har en av våra grundläggade rättigheter börjat diskuteras. Det som vi tycker är självklart utsätts för hot.

  Jag vet inte vilken information som invandrare till Sverige får. Men denna debatt visar, tycker jag, att det någonstans har brustit i viktig information om Sveriges utveckling och hur Sverige fungerar.

  Glöm ej att se SVT:s ”Varför demokrati”, SVT2 torsdag 11 oktober kl 20.00 Muhammedteckningarna

  Denna film har redan visats på Dansk TV. Frågan är om ”etablissemanget” vågar diskutera denna film med tanke på vår konflikträdsla? Ett sätt är att vara tyst……… självcensur……………..

 23. Fröken Sverige skriver:

  Ni som har missat Pat Condell, borde se lite av honom. Han har både humor och allvar när han talar om det farliga hot vi nu står framför:

  More demands from islam

  http://www.youtube.com/watch?v=mHh0NdR5Jh0

  Video response to Osama

  http://www.youtube.com/watch?v=uG8ZGHHvuYk

  /FS

 24. Fredrikzon skriver:

  Signaturen Islamofob, beklagar att du har fått vänta.

  Häromdagen ursäktade jag skämtsamt ett stavfel med att det inte är så lätt för oss invandrare. Det var dumt. Jag är rädd att det har fått dig att tro att du har lyckats avslöja en förklädd muslim. Jag kan lugna dig med att jag varken är muslim, islamist eller imam.

  Vi diskuterade citatet ”Varje försök att ta avstånd från den uppenbara muslimjakten som präglar vår offentliga debatt blir nuförtiden avfärdigat som ett ’svek’ mot yttrandefriheten. Och det är naturligtvis absurt” i ett inlägg där Seidenfaden refererar till en diskussion om antisemitism år 2003 där INGEN ansåg att judehatarna hade någon rätt att söka skydd bakom yttrandefriheten.

  Jag antog att du som en reaktion på detta skulle invända att muslim är något man väljer att vara, medan jude är något man föds till. Jag hade fel i mitt antagande varför jag självklart ber om ursäkt.

  Istället förklarar du att BÅDE muslim och jude är något man väljer att vara, och om man väljer att tillhöra någon av dessa grupper får man stå sitt kast! I sanning en originell ståndpunkt. Eller kanske inte, när jag tänker efter. Bara en illaluktande ståndpunkt.

  Du skriver ”Majoriteten av flyktingarna i Sverige, som kommit från muslimska länder, är inte muslimer.” Det var en intressant upplysning, var har du den ifrån? Så vitt jag vet registrerar man inte människors religiösa övertygelse i Sverige.

  ”Slutligen vill jag återigen påminna dig om att vår debatt här handlar ENBART om ISLAM, inte om judendom, kristendom, hinduism eller annat SKIT!”

  Jasså, säger du det?

  I slutet av din uppläxning av mig kommer du till det du tycks anse vara den avgörande stöten:

  ”Hur ställer du dig till de mångtaliga barbariska texter i Koranen som uppmanar till våld, stympning, terror och krig?! Du har härjat på den här bloggen ett bra tag nu, och hela tiden smusslat med dina avsikter! Nu få du bekänna färg! Hela panelen väntar på ett rakt, tydligt och ärligt svar!”

  Det är skojigt att du har utsett dig själv till talesman för hela panelen. Igår skrev jag visserligen ”Jag försvarar inte barbari och inte koranen eller någon annan bok”. Det räckte tydligen inte. Nytt försök:

  Jag ställer mig mig helt och hållet, totalt och oåterkalleligt och hundraprocentigt avvisande till de mångtaliga barbariska texter i Koranen som uppmanar till våld, stympning, terror och krig! Nöjd?

  Men du glömde visst att svara på min fråga: Andra kommentatorer har visat på barbariska formuleringar i bibeln. Ska alla kristna ställas till svars för dessa formuleringar?

  Nu kan du gå och lägga dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.