Del 418: Filmen: Amatullah kommer tillbaka

Vi har återigen Amatullah med oss. Varmt välkommen till kvällens samtal! Hon skriver att hon har drivit mig ut ur mitt hus och detta betraktar jag som ett icke oävet inslag i projektet: Den fördrivne konstnären. Dessutom inger hennes senaste inlägg även ett visst försonande drag. Jag är besegrad och blir för varje dag som hon säger trefaldigt: Äldre, äldre och äldre. Skall jag förstå det som om Amatullah förespråkar att min ändalykt skall ske genom den naturliga vägen, ”naturlig avgång”? I så fall tackar jag för denna glimt av kärlek.

Filmen om de danska karikatyrerna har visats. Så skall svenskarna debattera filmen. Filmen tar fasta på de extrema rörelserna och de högljudda religionsförsvararna. I den efterföljande debatten blev vi återigen påminda om att danskarna är ett förfärligt folk som bedriver hetsjakt på muslimer.

I övrigt har vi en intressant tvistefråga i Danmark. Kandidaten på Enhedslistan Asmaa Riyad Abdol-Hamid splittrar med sin höga placering vänsterfolket i två halvor: de som tycker att religion är opium och de som menar att man skall respektera svaga minoriteter. Abdol-Hamid vägrar att besvara den avgörande testfrågan: Vad med de homosexuella? (Den testfrågan ställs sällan i Sverige, kanske av rädsla för att svaret skall bli felaktigt) Enhedslistan kommer att hålla ett extra årsmöte om saken i november.

Den store respektivraren Rune Engelbreth Larsen har naturligtvis gjort ett klart ställningstagande även i denna fråga. Han har självklart och dessutom avverkat konstnär Vilks, en snabb och skoningslös avrättning, vilken är ett utmärkt inslag i konstprojektet.

Islamofober är i första hand sådan som är rädda för att islamister skall komma med ofärd och bomber. I andra hand är det kritiker av Islam. I tredje hand är det överdrivna kritiker av Islam. De diskussioner som förs på detta forum kan (med några undantag) inte sägas vara osakliga. Men istället för att bemöta med argument kan man kasta in islamofobi. Men begreppet har förlorat det mesta av sin tidigare styrka och från en, och det är en saklig bedömning, låg nivå vill signaturen Lena Jonsson döma ut debattörerna på forumet som nazister. Har de kommit ångande från massakern på Serranos utställning på Kulturen måhända? Det är tydligen så när argumenten börjar tryta. Vi behöver verkligen lite nya argument. Mer kreativitet. Och inte minst för den sakens skull behövs konsten eller försiktigtvis: det besitter en potential

meegeren-malning.jpg
En västerländsk kränkning: En falsk Vermeer van Delft.

Extra godbit från palmecenter.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

44 svar på Del 418: Filmen: Amatullah kommer tillbaka

 1. ln skriver:

  Hur vore det med litet stämningsfull ’musik’ som inledning? — En försmak av vad som komma skall!

  jag är störst / i am great
  ljudinstallation 2min 27sek
  Botkyrka Konsthall 15e September 2007
  Censurerad

  Klicka och njut!
  http://www.ulrikasparre.com/artist/works/Iamgreat/070903mp3.mp3

 2. amatullah skriver:

  Jag kommer aldrig att förlåta dig , läs mellan rader

 3. TJ skriver:

  ”Eller menar verkligen Vilks att han är hotad av dem i Sverige och i världen för vilka profeten Muhammad är Guds sändebud?”
  Skrivet av internationelle sekreteraren i broderskapsrörelsen, dagens datum. 🙂

 4. Lars skriver:

  Tack för dina rader Amatullah. Du bör ändå försöka förlåta för din egen skull. Du vet att rättvisan är något som det som befinner sig oändligt över dig tar hand om.

 5. Joanna skriver:

  Lena Jonsson, på vilket sätt bidrar du till att olika kulturer ska kunna samexistera?

  I ett avseende är den lismande och skitnödiga typ du representerar farligare än islamska fundamentalister som vill ha med sina sharialagar till sitt nya land. De är åtminstone öppna med sin ambition och ger oss en möjlighet att bemöta frågan.

  Precis så bör det gå till, må den starkaste idéen segra.

  Du och andra surkartar fegar ur, drar in hakan och tror att tystnad kring religiös diktatur är respekt, och att frågan, insopad under mattan, aldrig mer aktualiseras.

 6. PerOla Axelsson skriver:

  En konstnär gör en bild. Flera människor hotar att döda konstnären för de inte gillar bilden. Då kritiseras konstnären av många? What is wrong in this picture?

 7. Freud skriver:

  Lars Vilks

  Jag tror att Amatullah ligger i brunst och är kåt på dig! (Lita på Freuds omdöme)!
  Hon har aldrig fått smaka på en viril svensk hingst!
  Jag säger bara: Ge henne vad hon tål!

  Göran E.

  gryende (omöjlig!) kärlekshistoria mellan Amatullah och Larish?!
  efterträngtat erotiskt stoff till romanen?!

 8. Islamofob skriver:

  Okysste Fredrikzon!

  1. När man försöker diskutera nazismen med nazister byter de ämne direkt och börjar tala om kommunismen!
  Sammalunda gör barbarismens beskyddare: när man försöker diskutera den barbariska läran islam med dem byter de ämne och börjar tala än om kristendom än judendom!
  Detta tarvliga trick som du använder dig av fungerar inte! Det bara avslöjar de avsikter som du försöker dölja och bekräftar för mig och resten av “panelen” att du ruvar på något skumt!

  2. Ytterligare en grej som förstärker bilden av att du “ruvar på något skum” är att du talar med kluven tunga!
  Något som är karaktäristiskt för barbarismens beskyddare!
  Om du verkligen dissar den barbariska skriften (Koranen) så borde du även dissa de som tror på den, inte ägna dig åt att beskydda, urskulda och tycka synd om dem!

  3. Slutligen ett litet enkelt Tips till dig och dina skyddslingar:
  Om ni tar avstånd från den barbariska läran, lägger ner skiten och slutar kalla er muslimer, så har vi inget otalt med er!

  Kära Orörde Fredrikzon:

  Hädanefter kommer Islamofob att punktmarkera dig på den här tråden så se till att du har på dig flera lager brallor för att skydda dina oädla partier!
  Islamofob; alltid en nagel i ögat på BB (barbarbeskyddare) och FK (femtekolonnare)!

  “För övrigt anser Islamofob att både Mecka, Jerusalem och Vatikanen (för den delen) bör förstöras“!

 9. Freud skriver:

  Fredrikzon
  är nere för räkning! Han har nämligen fått den ”ruggige” Islamofob på halsen!
  Kommer han kunna resa sig och fullfölja matchen, månntro?!
  Vi vet sedan tidigare att de som utmanat Islamofob fick fly fältet, de kunde helt enkelt inte stå emot Islamofobs skoningslöst polemiska stil; (Abbas och General Bussig är ett par exempel)!
  Men Fredrikzon är av segare virke, verkar som!
  Vi följer med spänning fortsättningen på denna duell!

  Stå på dig Fredrikzon! Visa att du har en RYGGRAD!

 10. Shaytan skriver:

  Muslims

  JUST RELAX!
  You are too tense!
  What´s the matter with you?!

  If you follow me, I´ll show you the way to get there you want to get, namely the Paradise! My way is easier to follow than Allah´s. My way is peaceful; no bombs, no blodshed, no sufferings!

  My Paradise is situated in Australien Outback! Go to:
  http://www.abbywinters.com
  Watch and enjoy!

  You know who I am!
  My name is Shaytan! I am 6000 years old!
  And I´m the biggest enemy of Allah!

 11. Bagdad-Bob skriver:

  En falsk Vermeer är definitivt en kränkning, men den är normalt enkel att upptäcka. Skulle den vara svår att upptäcka är den kanske inte en kränkning. Frågan är när kränkningen upphör. Skulle det vara en kränkning om den falska målningen är bättre än originalet?

 12. Fredrikzon skriver:

  Fortsätt gärna punktmarkera, Islamofob.

  Jag för min del kommer inte att ägna dina inlägg någon större uppmärksamhet. Din dagordning är känd.

 13. Abbas skriver:

  Islamofob:

  Ditt problem är just att du hakat upp dig på islam och enbart kritiserar islam för saker som man även kan kritisera andra religioner för. Därför är det helt relevant att göra jämförelser med kristendomen. Speciellt eftersom Sverige är ett kristet land där många fler människor är kristna än muslimer. Dessutom har långt fler människor dödats och torterats i kristendomens namn än i någon annan religions.

  ”Nowhere in Africa has Christianity had a more decisive impact than in Rwanda.” källa: Encyclopedia Britannica

  Lars och andra:
  Islamofobi inte värdens bästa ord, men det är det ord som används för fördomar eller hat mot muslimer och islam. (På samma sätt som judeofobi länge (sen 1882) använts om fördomar eller hat mot judar och judendom.) Man kan självklart inte bara för att någon säger något idiotiskt om talmud dra slutsatsen att den personen är judeofob. Det måste ses i sitt sammanhang.

  Läs mer här t.ex.

  Lars:

  Du har fortfarande inte svarat på min fråga. Vad menar du med ”oantastlig källa”. Vad gör en Kach-sympatisör till en oantastlig källa (del 415)?

 14. Germund skriver:

  http://i20.tinypic.com/2d9y3yo.gif
  http://i21.tinypic.com/im5kcn.jpg

  Lindström har hittat Vilks på månen och i Norpolen. Vi får hoppas att Amatullah har resrestriktioner för dessa platser.

 15. Mushrik skriver:

  Till stefan peterson, del 1050-LV:

  Det är svårt att besvara frågan ÄR GUD? innan man har specificerat VILKEN GUD. Det sistnämnda görs normalt genom att man räknar upp egenskaper som identifierar guden. Om man exempelvis säger: ”Denna gud är ett lysande eldklot på himlen.” Då åsyftas den gud som är känd under namnen Ra, Surya, Helios, m.m. Solguden alltså. Den har tappat i popularitet på senare tid, inte minst sen det blev känt att Betelgeuse är 630 gånger större tvärs över. Alla vill ju vara kompis med den största guden, inte med någon liten lokal pampgud. Därför är monoteistiska gudar oftast hundra miljarders triljoner gånger mäktigare än du kan säga. Samt har längre penis än alla konkurrerande gudar.

  Ett annat exempel: ”Denne gud erövrade Schweiz.” Då är det helt klart Kejsar Augustus som åsyftas, men han är idag omstridd eftersom det var hans egen familj som utnämnde honom till gud. Sånt betraktas numera som ett stilbrott.

  Sen finns det ett otal mer diffust identifierbara gudar, av vilka de flesta har ungefär samma ontologiska status som flogiston, homeopati, enhörningar, och eventuellt också Higgs-partikeln.

 16. stefan peterson skriver:

  Rätt konstaterat Mushrik
  Därför är som sagt var SVTs fråga om huruvida Guden är demokratisk eller inte
  helt ointressant.

 17. stefan peterson skriver:

  Lars och Bagdad -Bob
  Nu får ni allt förklara er
  Hur kan denna ”falska” tavla vara kränkande ?
  för vem ? konstnären, betraktaren, knappast för Vermeer som varit död i merän 300 år.

  Jag trodde att vi (på denna blogg) hade klarat ut att en bild ALDRIG kan vara kränkande
  bara i betraktarens egen fantasi kan den eventuellt bli det.
  Oavsett vad ”konstnären” påstår att den föreställer.
  Sluta larva er, Betrakta istället målningen som en HYLLNING till Venmeer.

  Det enda som eventuellt skulle kunna vara ”kränkande” är väl om man säljer den som ”äkta”
  men då är det väl bara köparen som kan känna sig kränkt. Han/hon kan säkert stå ut med det
  inte f..n vill man visa att man köpt en ”falsk” Venmeer, eller ?

 18. mellis skriver:

  Amatullah skrev på ett forum ”Det skulle kännas bra att kunna flyga tillsammans med Vilks. Det skulle vara en underbar känsla.” Vad hade hon tänkt sig för destination för flygturen? Turning Torso i Malmö eller kanske Kärnan i Helsingborg?

  Hur som helst kommer hon till skillnad från Ayaan Hirsi Ali och Lars Vilks inte få äran av att staten ger henne livvaktsskydd. Medans alla som träffar Lars i framtiden kommer att bli påminda om att vi har en massa farliga muslimer här i landet. Tack Amatullah för väl utfört arbete.

 19. stefan peterson skriver:

  En liten privat fundering kring
  SVTs fråga ”är Gud Demokratisk” ?
  Kanske man istället borde frågat ”om Gudrun var Demokratisk” ?

  Och då menar jag inte Schyman utan elektrikern, ni vet hon som var där
  och fixade förarbetet så att något kunde hända när ”Gud sa varde ljus och……….”
  Gudrun ”urmodern”, mörkhyad storbröstad kvinna (möjligen hermafrodit), som
  landade i mörkaste Afrika för några miljarder år sedan.
  Färdades troligen med Tankens hjälp, från något helt annat solsystem till vårt.
  Långt innan Gud ens var påtänkt.

  Hon som födde de första människorna, (kanske var hon på smällen redan när hon kom hit)
  som sedan själva skapade Allah Gudarna efter sin förebild.
  Och allt sedan dess ställt frågan, utan svar, ”vad/vem är Gud” ?

  Men troligen var inte heller hon Demokratisk,
  varför skulle hon vara det, när hon bara hade sig själv att ta hänsyn till.
  Problemen uppstod med Gud, människorna och de ”okränkbara ” Profeterna.
  Vilka verkar klara sig ganska bra både med och utan demokrati.
  Men naturligtvis är det trevligare och fredligare MED.
  Men kanske att ”Anarki” är ett bättre tillstånd/förutsättning för kreativt skapande ?
  och för religiösa fundamentalisters överlevnad.

 20. stefan peterson skriver:

  Lars och Bagdad-Bob
  jag hittade en mer ”kränkande” Venmeer bild på nätet

  http://www.tradera.com/VERMEER_VAN_DELFT_SUPERSNYGG_KONSTPLANSCH_UTROP_1__-auktion-48659970

  Som dessutom måste klassas som klart barnpornografisk (barnet på väggen) det är ju denna typ
  av ”fantasifoster” som numera skall vara förbjudna att betrakta och inneha.

  Tyvärr så är den ju inte till salu längre. men går säkert att hitta en ”falsk kopia” för sen som önskar.

  Nej, nu måste jag nog lägga ner kreativiteten en stund, så att ni inte helt tröttnar på mig.
  Det har blivit rätt många inlägg det senaste dygnet. Ha en bra week end allah.

 21. miller skriver:

  Tack Lars Vilks för att du genom din enkla blyertsteckning lyckats lyfta frågan om konstens gränser. Genom denna förhållandevis enkla och självklara handling för en konstnär har du inte bara skapat ett konstverk utan dessutom detta århundratals viktigaste debatt gällande Sveriges och västvärldens yttrandefrihet. Vi har alla sett politikers och övriga etablissemangets fullständiga handlingsförlamning och rädsla inför dessa fundamentalistiska trosbekännare som stenar kvinnor, förnekar homosexuella och gifter sig med nioåringar.Vid minsta meningsmotstånd hotar ond bråd död. Har de överhuvudtaget någon form av humor?

  Jag har nästan skrattat mig tokig över alla försök från maktens elit att lägga locket på. Om vi inte pratar om det finns det inte. Alla kränkkramare som älskar att framställa 1,5 miljarder muslimer som offer och en svag grupp i samhället. Alla danskhatare som inte förstår att om det är något land i Europa som är öppet och frisinnat så är det Danmark. Vårt underbara broderfolk.

  Kom ihåg att en kritiker är en dvärg sittande på jättens axlar. Den jätten är du. En intellektuell gigant med massor humor. Än en gång tack för ditt mod! Du rör verkligen om i ankdammen.

 22. Freud skriver:

  Fredrikzon

  RYGGRADSLÖST Fredrikzon! RYGGRADSLÖST!
  Jag trodde och hoppades att du skulle hålla Islamofob stången och ge honom en match! Tyvärr fick jag bara se ännu en harig ISLAMOFOBFOB (gillar du ordet? Lägg det till parlören!) som tar till schappen när Islamofob går till attack!
  Den duell som jag med spänning såg framemot uteblev!
  Jag är djupt besviken på dig; Fredrikzon!
  Du har bekräftat för mig och ”resten av panelen” att DU är en LOSER!

 23. Gote skriver:

  Såg debatten (som säkert en del andra här också såg) på Argument efter ”Varför demokrati?”-filmen igår (den danska, om muhammedteckningarna). Där deltog Helena Benaouda, Dilsa Demirbag-Sten, Mohammad Fazlhashemi, Fredrik Malm och på länk, mannen bakom Varför demokrati? – Muhammedteckningarna, Karsten Kjaer.

  Funderade över om Mohammad Fazlhashemi kände sig bekväm över att dela bänk med Helena Benaouda. Han vill väl ändå framstå som en slags intellektuell och sekulariserad(hur det nu fungerar) muslim? Har haft honom som lärare och kursledare en gång i tiden, och även då höll han en sansad ton oavsett ämne.
  Och så sitter han plötsligt där, nådens år 2007, hopföst med Helena Benaouda. Konvertiten, samvetsmuslimen i SMR, kvinnan som frivilligt valt islam, kort sagt en person vars hjärna tagit semester och där kroppen frivilligt valt underkastelsen väg. Jag kan inte påstå att det bidrog till att upprätthålla en den respekt som jag trots den korta tiden som Fazlhashemi elev, i viss mån fick av karln. Fast så funkar ju media, fan vet om han hade ett val? Konstigt som det kan bli.

  Dilsa Demibarg-Sten var som vanligt på hugget och då frågan om Quislings, förlåt Reinfeldts, möte med representanterna för de islamistiska antidemokratiska mördarregimerna, kom på tal, sade hon genast något i stil med (fritt från minnet) ”Vad finns det att förhandla om, homosexuellas rätt att leva, kvinnors rättigheter…?”. Det var nog enda tillfället debatten hettatde till en liten smula.

  Inte ens dansken, som fick äran att svara för alla rasistiska yttringar som eventuellt uttalats mot rasen(?) muslimer i Danmark, blev riktigt arg. Jag vill här passa på att upplysa Vilks danska läsare om att det ”stora” Svenska ”hatet” mot Danmarks ”rasistiska” politik, mest finns i huvudet på de mediala personer som får chansen att uttala sig offentligt i frågan. Fredrik Malm gjorde ett lamt försök att ta avstånd från denna påstådda Svenska ”avsky” mot den Danska hållningen. Tyvärr var det som sagt ganska lamt. Man bör nog se företeelsen (den påstådda Svenska avskyn mot Dansk politik) som till 95% ren vänsterpopulism, och när jag drabbas av mina värsta konspirationsföreställningar, ser jag det som ett försök att ytterligare söndra och slå en kil mellan två demokratier för att öppna upp för islamistiska initiativ.

 24. Islamofob skriver:

  “För övrigt anser Islamofob att både Mecka, Jerusalem och Vatikanen bör förstöras“!

 25. G W BUSH skriver:

  ”The Bore” fick Nobelpriset!

  Ibland får man lust att svära!
  – Avundsjuk!; tänker några säkert!
  – Pyttsan; säger jag! Men ledsen och förtvivlad över människors enfald och okunnighet!
  Det största hotet mot vår planet idag är inte klimatförändringarna!
  Det största hotet mot vår planet idag är terrorismen!
  I ett enda slag dödade terroristerna mer än 3000 människor den 11 sep 2001! Hur många har dött av klimatförändringarna?!
  Skulle terroristerna lyckas komma över vapen som kan döda fler människor, skulle de inte tveka en sekund att använda dem!
  Den iranska terrorregimen är i full färd med att skaffa sig kärnvapen. Presidenten har redan vid flera tillfällen öppet deklarerat att vapnen kommer att användas för att förinta fienden!
  Pakistan är ett annat land som redan förfogar över kärnvapen! Det finns ett ständigt överhängande hot att extremisterna där skulle ta makten eller komma över dessa vapen!
  Det finns flera andra skurkstater som ser den västliga civilisationen som sin största fiende. Dessa stater utgör ett direkt eller potentiellt hot mot vår demokrati, vår kultur och vårt sätt att leva!

  Under min tid som president har USA och dess allierade lyckats eliminera två av de äckligaste terrorregimerna i människans historia; Talibanregimen i Afghanistan och Saddamregimen i Irak! Detta har kunnat genomföras tack vare många modiga människors enorma heroiska insatser.
  I den kamp som fortfarande pågår för att försvara vår frihet har tyvärr åtskilliga fått sätta livet till, många andra fått men för livet!
  Det är dessa människor som i första hand borde belönas med Nobels fredspris, om de som satt i Nobelkommittén inte var så insiktslösa och så äckligt politiskt korrekta!

  Miljöfjantarna fortsätter med en åsnas envishet gömma huvudet i sanden för att se bort från det största och omedelbara hotet mot våra liv! Många av dem har t o m allierat sig med terroristerna!

  Vad har man för glädje av en fin natur om man är ofri?!
  Hur kul är det att sitta på stranden en vacker varm sommardag insvept i tjock ful otymplig gräslig anskrämlig grotesk Burga från topp till tå och bara titta på vattnet; flickor………och pojkar?!
  Va?!… hur kul är det på en skala; Clumsy clots?!

  Hälsningar från Vita huset

 26. Joanna skriver:

  Tack miller, det där var välformulerat och precist uttryckt, jag ser inte att du slirar, tappar tempo eller pladdrar någon enda stans. Vilks insats är naturligtvis viktig, men din fina tolkning ger hunden ett högoktanigt kosttillskott.

  Humor är mer än ett garv – du vet mycket väl varför den är tabu på många håll. Inte någonstans har teokratier och andra diktaturer tålt ljuset och genomlysningen.

  Den dag då den kommandostyrda formen av islam också omfattar stor humor faller långskäggen som käglor, detta är de smärtsamt medvetna om.

  Vilken reträttväg har en imam som tvingat ett helt folk till underkastelse?

 27. Freud skriver:

  Fredrikzon

  RYGGRADSLÖST Fredrikzon! RYGGRADSLÖST!
  Jag trodde och hoppades att du skulle hålla Islamofob stången och ge honom en match! Tyvärr fick jag bara se ännu en harig ISLAMOFOBOFOB (gillar du ordet? Lägg det till parlören!) som tar till schappen när Islamofob går till attack!
  Den duell som jag med spänning såg framemot uteblev!
  Jag är djupt besviken på dig; Fredrikzon!
  Du har bekräftat både för mig och ”resten av panelen” att:
  DU är en LOSER!

 28. gerd skriver:

  Mon musicalen skal være realistisk – lidt en pendant til Kåre Bluitgens bog:”Koranen og profeten Muhammeds liv” ? Jeg kan godt forstå dem, der ikke kommer igennem koranen, for det er den mest kedelige, groteske bog, jeg nogensinde har læst. På den anden side forbedrer det jo udvekslingen mellem os, muslimer som ikke-muslimer, hvis alle har nogen basal viden om islam. I Danmark er vi heldige, fordi Kåre Bluitgen gav os denne bog. Den giver denne basale viden – og med referencer. Og så er den hurtig og let læst og illustreret (anonymt). (Det var problemerne med at finde en tegner, der turde tegne til denne bog, som førte til Jyllands-Postens 12 tegninger). Mon musicalen kommer til at gå i samme basal-viden-retning (”kommer att spegla hans liv” – Lars i del 411)?

  Det tror jeg ikke, bl.a. p.g. af det Lars ellers skriver i del 411. Her kunne det lyde, som virkeligheden skal forskønnes – som om Muhammed og Aisha skal læne sig op ad Jesus (ham fra de 4 evangelier og ikke navnefællen fra koranen) og Maria Magdalene (MM). Derfor tager jeg mig friheden at skrive lidt om de 2 sidstnævnte.

  Det tog den katolske kirke hen mod 2000 år at kunne læse indenad. Først da indrømmede Vatikanet, at der IKKE noget sted i evangelierne står, at MM var prostitueret.
  Hvorfor er det mon lige det katolske hierarki ikke har kunnet/villet læse indenad? En af forklaringerne må være, at de gennem nedgørelsen af MM undgik at komme for tæt på en væsentlig del af Jesus´ kritik af religion ( i betydningen ´magtfuld, regelsættende institution´). Det var en af vejene til at holde stor-krænkeren, institutions-religions-kritikeren Jesus på afstand. Hans kritik er jo besværlig at have med at gøre, hvis man nu er en af alle de forfærdelig mange mennesker, der gerne vil bestemme over andre – og helst med guddommelig legitimering.

  MM, en spændende, alene-stående skikkelse, og hun var måske den, der turde og bedst kunne forstå, modsat fx Peter. Det er utroligt, hvor megen opmærksomhed hun er blevet tildelt gennem århundrederne – af moralister, forfattere, præster, malere (der er malet ca. lige så mange billeder med hendes navn i titlen som med Moder Marias). Meget er ren mishandling af figuren (med `mishandling`mener jeg bare, at alle disse folk burde have taget deres tanker på egen kappe i stedet for at ytre dem i ly af et forvansket billede af MM) – men der blev også lavet en masse godt i hendes navn (bl.a. hjælp til alle slags udstødte, fattige, syge). Med alt, hvad denne skikkelse har været trukket gennem, overlever MM selvfølgelig, om nu også Aisha skal læne sig op af hende.

 29. Bagdad-Bob skriver:

  Stefan,
  Jag menar att en falsk namnteckning på en målning eller att konstnären påstår att någon annan målat tavlan är en kränkning av målarens egna verk. Dock torde kränkningen bli mindre och mindre ju mer lik förfalskningen blir originalkonstverken. Frågan är om det finns en objektiv kränkning, att det finns en subjektiv kränkning är ju uppenbart. Är kränkning en konstant storhet eller kan den variera i dess eventuellt objektiva form? Vermeer kan naturligtvis inte bli kränkt eftersom han är död.

  För att Stefan inte ska känna sig orolig kan jag lova att jag inte är särskilt särskilt kränkt i någon större grad. Men det är ju typiskt svenskt. Jag är inte beredd att döda eller dö för mina principer, generellt sett, jag är ganska pragmatisk av mig.

  Den här diskussionen tycker jag inte är så kul, i synnerhet inte en fredagkväll. Jag föreslår att vi istället diskuterar rättfärdigandet i dödandet av terroriserande ungdomar nere i Blekinge. Självklart gjorde mannen rätt ur moralisk synvinkel som avlossade ett par hagelpatroner. De trängde sig in på hans egendom och dödshotade familjen, och de fick slutligen betala. Mannen hade verkligen civilkurage och han borde betraktas som en hjälte!

 30. Elin skriver:

  ”De diskussioner som förs på detta forum kan (med några undantag) inte sägas vara osakliga”

  Sakligheten var ligger den, i att inlägg efter inlägg har en islamofobisk stämning i sig?

  Vilket ger hela forumet en islamofobisk känsla, alla som har en avvikande åsikt jagas bort av forummobben. Hårt och skoningslöst jagas de bort av forumets extremister.

 31. Erikzzon skriver:

  Känns ju som man hamnat på ett sverigedemokratiskt väckelsemöte, när man skummar igenom inläggen.

 32. Göran E skriver:

  Elin,

  Hjärtligt välkommen till mobbens forum. Jag är ledsen att behöva meddela att alla på mobbforum vilks inte bär på exakt samma åsikter. En komparation mellan Bagdad-Bob, Lena Jonsson, Folkskollärare Fredrikzon, Islamofob och den Känslige Violinisten Rasmus West och varför inte Lasse Stalin själv borde kunna upplysa dig om detta.

  Saklig kritik av ditt inlägg: ”…inlägg efter inlägg har en islamofobisk stämning i sig?”

  Läser du praktisk filosofi? Jag skulle här önska att du
  1. underbygger din kritik med att ange vilka inlägg du menar,
  2. Preciserar vad i inläggen som anger en islamofobisk stämning och varför samt,
  3. Definierar exakt vilken värdering och funktion du lägger i ordet ”Islamofob” eftersom vi är rätt många i forummobben som haft svårt att enas om den slutliga innebörden.

  Men du känner dig väl inte seriöst bortskrämd? Kom i stället med några sköna inlägg eller hoppa på några av sidans hembygdsfascister eller mordhotare så är du med i matchen. Jag lovar att skydda dig med Rondellhundsparlören i hand.

  Vänligen,
  Göran E
  redaktör och demokratisk extremist / extremistisk demokrat

 33. Fredrikzon skriver:

  Ett rätt egendomligt fredagsnöje, Bagdad-Bob, men okej. Med risk för att bli beskylld för politisk korrekthet och att ha en dold agenda, så tycker jag ändå inte det är så enkelt. Den skjutande mannen är varken bov eller hjälte. Det kanske hade varit möjligt att förhindra konfrontationen, vem vet. Och det är inte osannolikt att en del liknande händelser faktisk förhindras av duktiga socialarbetare och insiktsfulla poliser och medmänniskor, men en avvärjd händelse är ju ingen händelse (Lundell får säga vad han vill), och den hamnar definitivt inte på framsidan.

  Det kanske finns någon sorts parallell till det vi hittills har diskuterat?

 34. mellis skriver:

  Elin och Erikzzon,
  Eftersom aktiva sverigedemokrater får yxor i ytterdörren och antiislamister blir mordhotade så kan vi som tillhör någon av dessa grupper inte debattera under våra riktiga namn. Är inte det ett lite större problem än era upplevelser av väckelsemöte och islamofobisk stämning?

 35. mellis skriver:

  Elin,
  Fredrikzon blir inte bortjagad trots att han är så oartig att han inte svarar på min fråga. Min fråga var typ vilket han tyckte var mest förkastligt eller problematiskt: att Nerikes Allehanda tryckte rondellhundsteckningen eller att muslimer bildade talkörer (”Allahu Akbar”) utanför redaktionen i protest?

 36. Fredrikzon skriver:

  Elin,
  Mellis har dåligt minne. Eller så har hon förträngt hur vår senaste diskussion slutade. Hennes fråga är totalt irrelevant men eftersom hon upprepar den i det oändliga och det är fredag kväll kan du hälsa henne att jag svarade ”ingetdera”.

 37. mellis skriver:

  Fredrikzon,
  Ursäkta att jag missat ditt svar på frågan. Eftersom du säger att du svarat så tror jag på det och letar inte efter svaret.

 38. Fredrikzon skriver:

  Jag har inte svarat på frågan tidigare. Jag svarade på den nu.

 39. tgn skriver:

  Jag håller verkligen med Miller. du är en mänsklig gigant och förtjänar Nobels fredspris. Helt uppriktigt! Om Du försvinner tar andra vid – Lars- ditt konstverk skall leva och kommer att leva längre än Islam. (Om det lever längre än kristendomen vet jag inte, hoppas inte det för tills vidare anser jag nog att Kristus är unik. Låt inte denna slutkläm förta vad jag formulerat utanför parentesen. Vi ska ksydda dig Lars, den muslim som rör dig får med oss att göra. Jag tror muslimerna har påbörjat sin egen undergång, men det är de för korkade för att fatta, Europeerna är lika krigiska som alla andra, om inte mer när det kommer till kritan).
  TGN

 40. Studenten skriver:

  Lars Vilks – Konstnär?

  Konst när?

  Jag ser en de konst ruktiv konst ruktör.

  Jag har som de facto ateist med glädje sett Lars Vilks [konst]ruera ett pseudosekulärt glashus där de nyttiga Vilksidioterna tillsammans med de heligt övertygade, med obegränsad stentillgång, fritt kan de[konst]ruera de tre monoteismerna.

  Vad jag menar är att Lars Vilks, BLAND ANNAT, lyckats med något som ateistiska, filosofiska, hedonistiska och sekulära förbund, trots ett enormt antal potentiella anhängare, konsekvent, år efter år, otroligt nog misslyckas med.

  Ett konkret dekonstruerande av religiösa förhållningssätt.

  Kanske är det nödvändigt att börja nysta upp sanningsanspråkets garn i den minst utvecklade av kulturer. Hänsynslöst mot svenska muslimer kan tyckas. Men nödvändigt. Någonstans måste man börja. I förlängningen kommer vi drivas till att se över vårt pseudosekulära glashus. Ju fortare desto bättre.

  Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att dräpa, en tid att läka och en tid för att riva ner fundamentalistiska och smygsekulära förhållningssätt.

  Vi närmar oss jul. Mörka tider för en ateist, då religiositeten kryper ut ur sekulära smygvrån och sprider ”guds kärleks ljus” från sjuarmade ljusstakar. Rondellhundens är snart över. Det är dags att skärskåda den kristna fundamentalismen i ett Sverige där riksmötet, i princip, öppnas av domprosten.

  Jag hoppas innerligen att Lars Vilks fortsätter med sina de konst ruerande konst ruktioner. Och att vilksidioterna i en nära framtid ser över sitt glashus.

  Vänligen,

  Studenten

 41. Christer Eriksson skriver:

  Ja Erikzzon..du ser nog en hel del här som har en filosofisk akademisk utbildning, såsom jag.
  Vi är ganska många som inte gillar den vänsterorienterade synen på att inte låta den”starka” köra över den ”svaga”, inte heller är jag med på en kristen ”offermoral” där man tillåter andra religioner diktera villkoren för grundstommen i våran demokrati, mina förfäder som har kämpat sig till detta en gång i tiden skulle vända sig i graven om dem visste hur veka och fula det visar sig att en del yttrar sig här i dag!

 42. Islamofob skriver:

  Abbas går igen!
  Det gläder mig!

  Kära Okysste Abbas!
  Du ska veta att jag har saknat dig oerhört på den här tråden! Ingen kunde riktigt uppfylla tomrummet efter dig! (Dussindebattören Fredrikzon fick ersätta dig i brist på bättre)!
  Vad de än säger så är vi såta vänner, DU och JAG,… En sista dag….

  Du skriver om mig: ”Ditt problem är just att du hakat upp dig på islam”!
  – Abbas Älskling: detta är inte något problem alls! Du behöver inte oroa dig det minsta!

  Återigen
  Välkommen tillbaks och det menar jag av hela hjärtat!

  Många islamofobiska Hälsningar!

 43. Islamofob skriver:

  Okysste Elin!

  ”alla som har en avvikande åsikt jagas bort av forummobben. Hårt och skoningslöst jagas de bort av forumets extremister”.

  – Som en av forumets värsta extremister vill jag tacka för KOMPLIMANGEN!
  Visst! Jag är hård , jag är skoningslös och jag jagar bort alla BB (barbarbeskyddare) och FK (femtekolonnare) både här och där!
  Men kom ihåg en sak: Jag jagar inte bort dem med svärd utan med ARGUMENT!

  Om vår demokrati och frihet kompromissar jag aldrig!

  Duger inte detta åt dig, ta första bästa kamel och stick dit ingenting växer!

  En islamofobisk kram!!!

 44. Roger Holmgren skriver:

  Jag kunde inte sluta skratta åt Amatulla i sitt lakan. Ett lakan insvept spöke ville skrämmas, men istället skrattade jag nästan på mej, det var mycket roligt. Nu kan man koppla in en hemlig kamera hos henne, så vi kan se hur hon ser ut utan lakan, utan handskar och ansiktsskydd. Det blir roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.