Del 401: I rondellhundens år

Säg rondellhund och det blir ett liv och ett kiv. Argumentarsenalen känns vid det här laget väl igen. Det låter sig nog också sägas att uppfattningar om för och emot är rätt balanserade.

Debattörer inleder nästan alltid med att ”vi måste försvara yttrandefriheten” men fortsätter ofta med ett ”men”. Det får inte leda till konflikter. Allra bäst är tydligen när yttrandefriheten begagnas på ett harmlöst sätt.

Många skribenter försvarar religionerna, de skall tydligen respekteras på ett sådant sätt att yttrandefriheten sätts ur spel. Flera gånger har resonemang förts på ett sådant sätt som man kan se i dagens Kristianstadbladet:

”Saker och ting bör ju sättas i rätt perspektiv. Många muslimer tar seriöst på sin religion – liksom till exempel kristna också gör. För en person som inte identifierar sig med någon religion kan det liknas vid något annat väldigt intimt i vardagen – till exempel en persons sexuella läggning.”

Det kan liknas, men det kan man ändå inte gå med på. Vi står här på randen att acceptera att religion är detsamma som natur. Man kan välja religion men knappast sexuell läggning. Kan man inte hålla sådant isär bryter också gränsen mellan politik och religion samman.

Om man samlar sig till att betrakta hela Rondellhundsprojektet med en viss distans kan man nog inte undgå att konstatera att det är mycket väsen för mycket liten. En A4 teckning där det påstås att det tecknade skall föreställa profeten Muhammed som rondellhund. Utspelet är inte stort. Men det är betraktarna som skapar verket. Betraktarna kan få för sig att sakens kärna finns i den konstnärliga intentionen, ett vanligt felslut som man kan finna i dagens Helagotland:

”Det hade varit intressant att få ta del av syftet bakom såväl skapandet av teckning. Varför avbildade Vilks Mohammed som han gjorde från första början? Vad ville han säga med det? Vilks måste ha tagit i beaktande vilka reaktioner som kunde komma på hans tilltag, därmed inte sagt att han borde ha självcensurerat sig själv redan i tanken. Men om han gjorde det bara för att retas, för att se om han kunde utan någon djupare innebörd, konstnärlig eller ej, anser jag hans ”uttryck” vara moraliskt förkastligt.”

Här tycks det vara så att om jag bara kan hosta upp en ”djupare innebörd” skulle saken vara biff. Det blir nästan för lätt. Rentav skulle det räcka med att säga att det var ett konstnärligt övervägande eftersom konsten alltid bärs fram av att den utgår från ”djupare innebörder”.

Den som är påläst, i motsatsen till skribenten i Helagotland, vet redan att det finns en sådan motivering och att den faktiskt är rimlig. Och då är väl allt frid och fröjd?

Idag har det tillkommit en Rondellhund som Jesus i Skånes Fagerhult signerad av konstnären Stig Ramsing. Han tycker att vi skall diskutera religion. Den hittillsvarande diskussionen kallar han för ”etniskt trams”. Jag har dock svårt att tro att Jesushunden kommer att fungera.

ramsing-stig-rondellhundjesus.jpg
Ramsings Jesushund

hundframlit.JPG
Och Trelle som nu är bränd till döds och borta

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

77 svar på Del 401: I rondellhundens år

 1. Cecilia skriver:

  Flyttar detta inlägg framåt:

  Angående Dubaibörsen.

  Om nu omfördelningen av pengar-i-världen, har fått muslimska länder att – enligt västs sätt att se det, att gå “bakåt”- och tydligen även enligt en del andra människor med (tänker på Wajeha al-Huwaidar t ex).
  Så kanske det är lite ironiskt om “vår” egen girighet i konsumtion – olja då, som omfördelat världsekonomin drastiskt – skulle ge samma utslag hos “oss” till slut.

  Ska bli intressant att se hur det går.

  Nej jag är inte cynisk, även om det kan tyckas så. Men jag tror att det krävs mer än bra TV-program – jag tror man måste höja tempot avsevärt gällande medvetenheten om livet och tillvaron.

  Undrar om Göran accepterar det gamla utslitna:
  Ankdamm
  i parlören?

  PS. Kanske är det så enkelt att money-makes-the-world-go-around”. Och då är det ju bara att luta-sig-tillbaka-igen? Det ger sig väl…

 2. Steen skriver:

  Hej Lars, læste du danske filosoffen sørlanders krönike forleden ?

  »Det er muslimerne, som krænker Vilks’ religionsfrihed «

  http://www.180grader.dk/klumme/Lars_Vilks_tegninger_og_religionsfrihedens_konsekvenser.php

 3. Göran E skriver:

  FLYTTAR FRAM INLÄGGET OCH ÅTERKOMMER:

  MEN SNÄLLA ANDERS,

  Om du tycker att RASISTER “SNASKAR PÅ HEMSIDAN” (C. Stefan Petersson) eller att “ISLAMOFOBERNA” (C. Mona Sahlin) blivit alltför “ISLAMOFOBISKA” (C. Gustaf Fridolin):

  NU HAR DU CHANSEN ATT BEMÖTA DÅLIGA ARGUMENT I STÄLLET FÖR ATT KVERULERA! OCH ANNARS:
  BE HAPPY – JESUS LOVES YOU!

  För övrigt börjar jag sakna vännen RASMUS WEST, han verkar liksom Anders ha fått nog.
  Rasmus vill jag tillägna denna länk:

  http://www.youtube.com/watch?v=R0Mj5VGqtKQ&mode=related&search=

  TILL STYRBISKOP OCH JOANNA:

  Lars Hillersberg var förvisso en provokatör, men i all sin röda helighet var han en billig mobbare och rasist. Även om han var det på ett för konstnärsvärlden aptitligt sätt.

  Må han därför brinna i det muslimska helvetet (”PISS AND SHIT ON HIM”, C. kommer inte ihåg vem).

  Fredrik Lindström verkade ett tag ha fastnat lite i kiss- och bajsstadiet av sin utveckling som underhållare, men torde trots det ha betydligt bättre potential, särskilt som han inte är död.

  GOTE:

  Tackar för välkomna bidrag till Rondellhundsparlören, uppskattar särskilt de relativt precisa definitionsförslagen då jag fruktar att första utgåvan kommer att ge upphov till svåra begreppstvister inom konstnärs- och kulturvärlden, kanske t.o.m. tömning av rödvinsförråden.

  Väljer nu att fortsättningsvis försöka sätta ett C för Copyright/Copycat/Code för människor som uppfunnit, efterapat eller rätt och slätt bara laddat in en helt ny och speciell mening i orden.

  Ber om ursäkt för att jag glömt nämna begrepp som “UTSATT GRUPP PÅ 1 MILJARD” och “FÖRVIRRAD PEDOFIL”, (C. Runar Sögaard 2005).

  Förresten: Var håller Runar hus nu förtiden? Har inte sett hans BMW på Stureplan på ett tag. Han kanske skulle kunna hjälpa till att frälsa några förvirrade själar.

  Säga vad man vill om Runar, men spränga skyskrapor skulle han aldrig göra.

  MIN ÖNSKAN TILL LARS VILKS (JAG HAR JU ALDRIG BETT OM NÅGRA VERK TIDIGARE):

  En skiss av Runar Sögaard där han frälser Profeten i från ondo. Jag vet att detta är en pöbelmässig uppmaning till vulgär “TiHii-KONST” (C. Arndtzén) och inte skulle gillas av seriösa kulturgiganter som Mårten Arndtzén men i kväll tar känslan över och bilden stannar kvar:

  Den aningslöse, ofarlige men välmenande norske pastorn stiger vördnadsvärdigt ur sin BMW och frälser den krigiske profeten ifrån ondo. Och det fungerar!

  Efter bibelpornografi i blindskrift är väl inte detta för mycket begärt?

  http://www.runar.org/

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Runar_S%C3%B6gaard

 4. Lars skriver:

  Steen, mange takk för den artikeln!

 5. Islamofob skriver:

  Till Abbas!

  Jag är ”islamofob!” och jag sticker inte under stol med det. Min ”islamofobi!” bygger på flera decenniers forskning och kunskap, inte på fördomar!
  Jag avskyr islam därför att:
  Islam är en obskurant, livsfientlig, njutningsföraktande, repressiv, intolerant, krigisk våldsideologi!
  Islam är ett allvarligt hot mot demokratin och den västerländska kulturen!
  Islam har/ alltid haft blodiga gränser och är ett ständigt hot mot den globala freden!
  Jag vill inte att Sverige ska bli ett muslimskt land, som styrs av Sharia-lagar!
  Jag vill inte att Sverige ska bli en bas för muslimsk terrorism
  Jag vill inte ha ”mödomshinnekultur” i Sverige

  Detta är min ståndpunkt i klar text!

  Men vad är det du vill din ”flummis” Abbas senapssill?!
  Är det någon slags ”Light islam” du förespråkar?! Och vad innebär det?
  Har du någon egen variant av islam på gång?
  Hur ställer du dig till de otaliga texter i Koranen, som uppmanar till stympning, våld och krig?!
  Tar du avstånd från dem?!
  Förkastar du Koranen?
  Vad vill du egentligen (förutom SEX förstås)?! Kan du inte säga det rakt ut?!

  Vad för slags muslim är du förresten?!
  Min gissning är att du är en förvirrad Shiamuslim från Irak, som har gått vilse i världen och hamnat i Sverige av misstag (blivit insmugglad!) och att du inte är helt tillfreds med ditt liv här?!

  Ps När hade du SEX senast förresten?!
  Svara ärligt: Detta är viktigt för att förstå dina bevekelsegrunder!

 6. Göran E skriver:

  KONSTNÄRENS INTENTIONER OCH BETRAKTAREN TOLKNING,

  Visst, jättespännande, och sedan kan vi fortsätta med vad som är konst och inte konst.

  OM det är så att Lars Vilks i själva verket gjort ett självporträtt på sig själv från 70-talet (vad vet jag, han kanske hade skägg då) och lurat in oss i en Muhammeddebatt bara för att retas och då främst med sina röda USA-hatande prettokolleger… Vem bryr sig? Själv bjuder jag på det.

  Med autistisk envishet tar jag personligen ändå fasta på den del som rör min egen verklighet och den del av andras verklighet som jag anser att jag behöver bry mig om: rätten att vara en fri människa. Så fri som det någonsin går. Att någon annan sedan påstår att kapitalet och USA styr mitt liv skiter jag i. Jag vet ändå vad Frihet är.

  CECILIA:

  ”ANKDAMM” kan accepteras men kräver en definition i sammanhanget. Var det Maria Skorstenius som använde det? Please help.

  Som sagt intressant med Dubai-börsen. Snacka om kolonialism. Men som frihetlig strateg ger jag dessa mammonmullor chansen innan jag förordar smältning av öken-slalombacken. I värsta fall går väl börsen åt skogen, men det gör den ju ändå med jämna mellanrum. Vid det laget har jag säkert grävt färdigt min bunker.

  PS. CECILIA. Drar du i mitt ben? (ingår ej i parlören, men kan ev. trigga nattsuddande språkpuritaner).

 7. Steen skriver:

  Selvtak Lars, du får denne på köpet :

  En af bloggens læsere har mailet med SVT:

  Hej,

  24Direkt kommer inte att sända seminariet som arrangerades tisdag den 18 september av Humanisterna Stockholm och Centralrådet för ex-muslimerna i Sverige . Seminariet innehåller uttalanden som kan utgöra förtal. 24Direkts publicistiska uppdrag är att sända helheten varför vi inte går in och redigerar inspelat material.

  Vänliga hälsningar, Lena Allerstam , projektledare, 24Direkt, Sveriges Television

 8. Evert Taube skriver:

  När du ännu låg djupt i din sömn
  och jorden
  i sitt eviga rullande åt öster
  blottade solens eld,
  kom en glimmande
  fjäril och flög
  till din bädd,
  o, Pierina.

  Då gick fiskarbåten ut ifrån din strand,
  röda segel
  gick som lågor, som eldar över havet.
  Sedan när molnet kom
  med regnskuren,
  slocknade allt,
  men fiskargossen
  sjöng ändå
  sin sång.

  Ur ”Morgon i Ligurien” av Evert Taube.

 9. Flashback Forum skriver:

  Jag fick också samma svar.

  Från: Lena Allerstam (lena.allerstam@svt.se)
  Skickat: den 24 september 2007 11:43:27
  Till: xxx@xxx.xxx

  Hej,

  24Direkt kommer inte att sända seminariet som arrangerades tisdag den 18 september av Humanisterna Stockholm och Centralrådet för ex-muslimerna i Sverige. Seminariet innehåller uttalanden som kan utgöra förtal. 24Direkts publicistiska uppdrag är att sända helheten varför vi inte går in och redigerar inspelat material.

  Vänliga hälsningar
  Lena Allerstam

  Lena Allerstam
  projektledare

  24Direkt
  Sveriges Television
  Tel: 08/784 7386
  Mobil:070/8847752
  svt.se/24direkt

 10. Göran E skriver:

  ”SJÄLVCENSUR EN SMYGANDE SJUKDOM”

  ”De ofta obehagliga samtal som följde lärde mig en läxa om självcensurens lockelser – hur lätt hade det inte varit att ge efter, bli älskad av de förment eller potentiellt kränkta, tiga, sitta still i båten, jamsa med och underförstått i sinom tid belönas för att sen aldrig mera kunna se sig själv i spegeln.”

  LÄS FÖRFATTAREN BERTIL TOREKULLS HELA ARTIKEL PÅ DAGENS SVD BRÄNNPUNKT:
  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17151617.asp

  Det noteras att Torekull varit chefredaktör på såväl SvD som DI.

 11. Göran E skriver:

  ”MUSLIMER MÅSTE FÖRSTÅ SEKULÄR ÅSIKTSFRIHET”

  ”Vad blir kvar av yttrandefriheten om de som ska försvara denna rättighet måste anpassa sig till känslorna hos dem som från första början är emot yttrandefrihet?…Borde man inte i stället ge mer utrymme åt alla de sekulariserade muslimer som flytt undan religiöst förtryck i sina hemländer i hopp om att i Sverige slippa krav på att foga sig efter religiösa påbud?”

  LÄS PROFESSOR PER BAUHNS HELA ARTIKEL (SVAR TILL SCHORI & NYCANDER) PÅ DAGENS SVD BRÄNNPUNKT:
  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17151625.asp

  Per Bauhn har myntat uttrycket ”ÖVERTYGELSESKADA” som återfinns i Rondellhundsparlören.

 12. Göran E skriver:

  NYA FRASER TILL RONDELLHUNDSPARLÖREN:

  ”ett uns av ansvarstagande bortom den egna viljans och nyckernas domäner” (C. Pierre Schori)

  ”Det förefaller mig som om perspektiven och känslorna löper amok med tänkandet i samtalet om rondellhunden.” (C. Bertil Torekull)

  Sedan vill jag lobba för ett nytt favoritord som understryker Torekulls briljans:

  ”GUDS BARNBARN” (C. Bertil Torekull, om kränkning av farfars religiositet). Ett analogt uttryck för kränkning i trettonde generationen är ju inte så svårt att räkna ut, men själva knapptryckningsexercisen för att publicera detta mäktar inte parlörredaktör Göran med idag.

 13. Göran E skriver:

  ”YTTRANDEFRIHETEN I ALL ÄRA…” (C. Rawia Morra)

  OCH, IGEN ANGÅENDE SÄNDNINGEN AV DEBATTEN FRÅN BERGWALDHALLEN:

  Ni är alla klantskallar som var där och missade att genomföra en amatörfilming.

  Youtube överträffar förstås SVT24.

  Lär dig av detta misstag Professor Vilks!

 14. borga skriver:

  Efter en knapp vecka inne i Vilks värld är dags för en summering. Det tog inte tre timmar förrän Vilks yttrandefrihetsfernissa krakelerade. Fram trädde kränkaren och det gamla välkända islamhatet i allmänhet och föraktet för muslimen i synnerhet. En ny karikatyr tecknas upp som bekräftar konstnärens människosyn. Amatullah, den galna muslimen. Dödshotaren och sharia fanatikern. Och så kan hatet rättfärdigas. Men Amrullah är inte och kommer aldrig att vara representativ för Sveriges muslimer. Min dotter är inte muslim, hon bär ingen slöja eller fjättras av sharialagar, hon är en stolt, modig och vacker flicka som själv gör sina val, och hon förtjänar inte att trakasseras av den gläfsande hirden av Vilksjugend som förverkligar ledarens ideologi, ”Inte en centimeter kan man rygga på denna punkt: Om det är något som är heligt är det kränkningen ty den är ej av ondo.” och detta är inte ett Goebbels-citat. Det är Lars Vilks eget. Mycket av det jag anat av konstnärens motiv har bekräftats under den här veckan. På en punkt har jag dock haft helt fel, jag trodde att Vilks handlat utan att förstå. Men nu vet jag att hans avsikter är helt medvetna. Så jag lämnar den här kväljande platsen, detta ölhallsromantiska virtuella Bollhus, och söker mig ut till frisk luft igen.
  Anders Nilsson

 15. Göran E skriver:

  ANDERS NILSSON:

  Du tar stora och laddade ord i din mun: Göbbels. Bollhus. Hatet rättfärdigas. Hitlerjugend.

  Allt för en sketen konstnär som förolämpat en möjligen helig men i vart fall stendöd profet.

  Kanske är det du som är problemet. Du som ogillar våld. Du som – trots dina hårda ord i debatten – vill vara en del av den fredliga majoriteten.

  En del av den fredliga majoritet som på grund av sin tystnad mot mordhot, förtryck och terrorism gjort sig irrelevant.

  Jag önskar dig en välsignad och fridfull dag. Utan kränkningar.

 16. Mushrik skriver:

  Don Quixote has left the building.

 17. Göran E skriver:

  PS. Anders Nilsson

  ”Så jag lämnar den här kväljande platsen, detta ölhallsromantiska virtuella Bollhus, och söker mig ut till frisk luft igen. Anders Nilsson”

  Jag förstår att du saknat ditt syre och längtar efter frisk luft! Här har du vad du längtar efter:
  Joakim Thåström och Michael Wiehe – på samma gång!

  http://youtube.com/watch?v=iGRSM1m5iMo

  Och här har du ackorden så att du på nästa fest kan spela den själv:
  http://www.chordie.com/chord.pere/home.swipnet.se/~w-29806/Tab/Guitar/Svenska/h/Hoola%20Bandola%20Band/keops_pyramid.crd

 18. Lasse skriver:

  Borga, Anders Nilsson med flera:

  Vad är det för fel med konst som avhandlar rasism, islamofobi med mera? Sådana strömningar finns otvivelaktigt i vårt samhälle idag och kan då rimligtvis speglas i den så kallade samtidskonsten.

  Det hade förmodligen varit mycket bättre om alla varit vänner och bekanta och snälla mot varandra i evigheters evighet amen, men eftersom världen inte ser ut så är det kanske inte så dumt att ta upp dessa frågor och debattera dem utan att åsnelikt skrika ”rasism!” så fort de kommer på tal? Man gör bäst i att låta den som har fel tala till punkt, ty då visar denne sin dumhet. Om ni är så övertygade om att Lars Vilks har fel, varför vill ni då tysta honom?

 19. Robert Wictorzon skriver:

  Det kanske bara är jag, men liknar inte Ramsings hund en kungsörn med stånd?

 20. Göran E skriver:

  VI SAKNAR ANDERS NILSSON

  ”Så jag lämnar den här kväljande platsen, detta ölhallsromantiska virtuella Bollhus, och söker mig ut till frisk luft igen. Anders Nilsson”

  Jag förstår att du saknat ditt syre och längtar efter frisk luft! Här har du vad du längtar efter:
  Joakim Thåström och Michael Wiehe – på samma gång!

  http://youtube.com/watch?v=iGRSM1m5iMo

  Och här har du ackorden så att du på nästa fest kan spela den själv:
  http://www.chordie.com/chord.pere/home.swipnet.se/~w-29806/Tab/Guitar/Svenska/h/Hoola%20Bandola%20Band/keops_pyramid.crd

 21. Göran E skriver:

  NYTT FÖRSÖK

  ”Så jag lämnar den här kväljande platsen, detta ölhallsromantiska virtuella Bollhus, och söker mig ut till frisk luft igen. Anders Nilsson”

  Jag förstår att du saknat ditt syre och längtar efter frisk luft! Här har du vad du längtar efter:
  Joakim Thåström och Michael Wiehe – på samma gång!

  http://youtube.com/watch?v=iGRSM1m5iMo

  Och här har du ackorden så att du på nästa fest kan spela den själv:
  http://www.chordie.com/chord.pere/home.swipnet.se/~w-29806/Tab/Guitar/Svenska/h/Hoola%20Bandola%20Band/keops_pyramid.crd

 22. TJ skriver:

  Irans president Ahmadinejad har kränkts under sitt besök i USA. När han under ett föredrag sa ”I Iran har vi inga homosexuella … Jag vet inte vem som sagt att vi har det.” blev han utskrattad av publiken.

 23. Fröken Sverige skriver:

  Göran E: ”En del av den fredliga majoritet som på grund av sin tystnad mot mordhot, förtryck och terrorism gjort sig irrelevant.”

  Mycket bra uttryckt! Den meningen innefattar det hela, skulle jag vilja säga!

  /FS

 24. Felicia skriver:

  Lars skrev:

  ”Man kan välja religion men knappast sexuell läggning”.

  Men stämmer det alltid? Om man är född i ett muslimskt land till två muslimska föräldrar, hur mycket valmöjligheter har man då egentligen.

 25. Robert Wictorzon skriver:

  Felicia:
  ”Om man är född i ett muslimskt land till två muslimska föräldrar, hur mycket valmöjligheter har man då egentligen.”

  Helt sant. Men det är stor skillnad på medfödd och påtvingad.

 26. Bokmal skriver:

  Nytt ord till parlören:

  V I L K S J U G E N D

 27. Gote skriver:

  Till Bokmal

  Du komer med en antydan om att debatten här skulle vara rasistanstruken. Anders har också gjort det ganska nyligen.
  Uppmanar även dig att gärna komma med exempel på rasistiska inlägg så analyserar vi dem tillsammans, men bunta inte ihop allt som skrivs här när du gör sådana antydningar.

  Ett ord till parlören som jag tror jag missade(?)

  RELIGION
  ORGANISERAD VIDSKEPLIGHET MED SÄRSKILDA RÄTTIGHETER OCH SÄRSKILDA ANSPRÅK

 28. Fröken Sverige skriver:

  Bokmal:

  Stormuftin al-Husseni-jugend, ligger betydligt bättre till

  Det är i mellanöstern Mein Kampf är bestseller år efter år – inte i västvärlden! Tack och lov!

  /FS

 29. stefan peterson skriver:

  Anders Nilsson:
  ”Så jag lämnar den här kväljande platsen, detta ölhallsromantiska virtuella Bollhus, och söker mig ut till frisk luft igen”.

  Bra tänkt, Frisk luft brukar görs underverk och renar tankarna, för de flesta.
  det finns kanske hopp även för dig, Anders.

 30. Joanna skriver:

  Flera skribenter hotar med att lämna diskussionen som, måste väl alla skriva under på, förs i en civiliserad ton. Om man inte här, med relativ anonymitet kan ventilera sina åsikter, ta in nytt och försöka förstå, vilka förutsättningar söker man då för det nödvändiga samtalet?

  Tyvärr föredrar många det bekväma samtalet med likasinnade, det kan vara mysigt och tryggt, men näringstillförseln är där strypt.

  Det är utanför komfortzonen som de nya svaren kan hittas.

 31. Fredrikzon skriver:

  Eftersom Anders Nilsson tydligen har lämnat församlingen tar jag mig friheten att påminna Göran E med flera om vad Nilsson skrev i tidigare inlägg:

  ”Men i denna saken blir plötsligt vi förövaren. Vi ställs till svars för allt elände som galningar och diktatorer gör i Islams namn. Men jag ser inte att alla Sveriges mc-åkare avkrävs ansvar för vad mc-gängen gör. Inte heller ställs alla miljöpartister till ansvar för mordet på Pim Fortyun, eller alla kristna för Klu Klux Klans framfart.”

  ”Jag är en av de “Muhammed-trogna muslimerna” och jag har aldrig dödshotat någon, lika lite som alla de som jag känner i min muslimska gemenskap. Jag avskyr hoten lika mycket som alla andra.”

  Det är oseriöst att påstå att han inte tagit avstånd från mordhot, förtryck och terrorism.

 32. Abbas skriver:

  Islamofob:

  Jag tvivlar på att u r 4 real, men ska ändå svara eftersom du skriver så trevligt. Låt oss börja lite tråkig ordkunskap:

  Fobi är en ”situationsbetingad fruktan eller ångest som inte är förnuftsstyrd ofta av mer el. mindre sjukligt slag” (Källa: Nationalencyklopedins ordbok )

  Om det är grundat på ”flera decenniers forskning och kunskap” som du skriver så är det alltså ingen islamofobi. Att ha en negativ uppfattning om islam eller någon annan religion eller filosofi är självklart inte detsamma som att vara islamofob, judeofob, kristofob, marxofob etc.

  Däremot finns det också en irrationell överdriven fruktan för islam som ofta blir komisk i sin absurditet. Vill du verkligen förneka detta? Behöver jag rada upp exempel? Du är ju själv ett.

  Eftersom jag inte vill skriva för långt ska jag bara kommentera ett av dina påståenden.

  ”Islam är en obskurant, livsfientlig, njutningsföraktande, repressiv, intolerant, krigisk våldsideologi!”

  Har du läst bibeln någon gång under dina forskarmödor?

  Vad tycker du om gudomliga påbud som detta:
  ”En man eller en kvinna som har en ande från en död eller en spådomsande i sig skall straffas med döden. Man skall stena dem, skulden för deras död är deras egen.” (3 Mos 20:27)

  Har du tänkt på att kristendomen under två millenier varit just en ”obskurant, livsfientlig, njutningsföraktande, repressiv, intolerant, krigisk våldsideologi”

  Ska vi börja från början? Vad hände egenligen med Ananias och Sapfeira? (Apg 5:1-11)

  Vad gjorde kristna med Hypatia på 400-talet?
  ”Some of them therefore, hurried away by a fierce and bigoted zeal, whose ringleader was a reader named Peter, waylaid her returning home, and dragging her from her carriage, they took her to the church called Cæsareum, where they completely stripped her, and then murdered her with tiles. After tearing her body in pieces, they took her mangled limbs to a place called Cinaron, and there burnt them.”

  Ska jag lista alla dödsdomar, våldtäkter, mord, massakrer och krig som utförts i Kristi namn? Alla mödrar som fått sina barn omhändertagna på grund av ”syndigt leverne”, meningsmotståndare som bränts på bål, de kristna förbuden mot allt från kortspel till dans?

  Den enkla sanningen är att alla religioner anpassas till de samhällen där de existerar. Det gäller även Islam som redan under de första århundradena formades av de samhällen den spreds till.

  Alltså är det inte i första hand islam man ska frukta, utan kulturer och samhällen som fostrar till fanatism och våld.

 33. Joanna skriver:

  Abbas är inne på något helt avgörande. Om vi ska vara bokstavstrogna är ingen religiös ”sanning” särskilt mycket bättre än någon annan. Det vi bör diskutera är hur uttolkningen görs, och framförallt hur vi förhåller oss till den.

  Islam är inte problemet!

  Sedan tycker jag att Fredrikzon påpekande av vad Anders Nilsson faktiskt sagt är på sin plats.

 34. Santa skriver:

  Tänkte du på allt när du publicerade?

  http://www.spettetsvänner.se

 35. Jonas skriver:

  Stig Ramsings hund lär inte skapa någon debatt. Kanske kommer någon kristen och tar bort den, eller så gör någon muslim det för att visa att de är mot att alla religioner kränks. Eller så gör ett moppegäng det för att de inte har någon lokal.

  Det stora med Vilks rondellhundar är att de var nya. Det väcks sällan debatt över en kopia. Ramsing får hitta på något nytt om han vill synas. Religiösa figurer som djur är upptaget.

 36. Imam Islam skriver:

  Fina mohammed bilder på
  http://imamislam.blogspot.com
  Gör ditt eget bidrag!
  Vinnaren får en helkväll med irans president!

 37. stefan peterson skriver:

  Ramsings kåta jesus hund

  http://www.na.se/artikel.asp?intId=1222744

  Varför ingen bild ?
  Har det blivit så hett under fötterna, att även Nerikes Allehanda numera ägnar sig åt självcensur ?

  eller hemska tanke, tar dom olika hänsyn beroende på vilken religion som det drivs med ?

 38. Lennart skriver:

  Faktiskt är Ramsings hund intressant. Ty nu måste våra muhammedskramare (då menar jag främst de som inte är muslimer) visa korten och naturligtvis även fördömma denna hund och anse den som kränkande.

  Tidningarna kommer naturligtvis vara ytters måttfulla med publicering av en bild på Jesushunden, bara en liten bild kanske kan accepteras i likhet med vad Sydsvenskan skrev när man försökte bortförklara sin publicering av Vilks rondellhund. Ska bli intressant att följa utvecklingen.

  Ramsing har verkligen en poäng med sin hund, nämligen att testa hur vår sk. fria press och fungerar här i Sverige. Om det nu uteblir hot och fördömmande av jesushunden bör man nog läsa en hel om jämförelsen med hur reaktionerna varit mellan de kristna och muslimerna. Framförallt hur hotbilden mot konstnären Ramsing gestaltar sig i jämförelse med de hot som Vilks fått.

  Bravo Ramsin! Det blir spännande. Tycker inte du det också Lars?

 39. Pelle skriver:

  En intressant diskussion tycker jag förs här om vår yttrandfrihet jämfört med Islams. Vad som kan anses vara Islams yttrandefrihet kanske kan variera men jag har stött på en websida som tar upp sådana frågor. Eftersom det finns över en miljard muslimer så finns det säkert många olika åsikter om vad yttrandefrihet är inom Islam. Det som framgår av följande länk kanske måste ses som endast en av många åsikter i frågan:

  http://www.islam101.com/rights/hrM3.htm

  I den Islamiska staten beskrivs en del av begränsningen i yttrandefrihet enligt denna skribent (utdrag ur en längre text om hur man skyddar personers ära enligt Islams lag):

  The Holy Quran clearly lays down:
  (a) ”You who believe, do not let one (set of) people make fun of
  another set.
  (b) Do not defame one another.
  (c) Do not insult by using nicknames.
  (d) And do not backbite or speak ill of one another” (49:11-12).

  This is the law of Islam for the protection of honour which is
  indeed much superior to and better than the Western Law of Defama-
  tion.

  Skribenten är uppenbarligen trosviss om att denna lag är störst. bäst och vackrast Jag håller inte med skribenten om att dessa regler skulle vara bättre än vad vi i allmänhet har i väst. Med sådana regler får man ingen yttrandefrihet i egentlig mening utan ger i stället stora möjligheter för makthavare att bestraffa obekväm kritik.

  Skribenten fortsätter:

  Islam declared blasphemy as a crime irrespective of the fact whether the
  accused is a man of honour or not, and whether the words used for
  blasphemy have actually disgraced the victim and harmed his reputation
  in the eyes of the public or not. According to the Islamic Law the mere
  proof of the fact that the accused said things which according to
  common sense could have damaged the reputation and honour of the
  plaintiff, is enough for the accused to be declared guilty of defamation.

  Med detta tycker jag att makthavarnas möjligheter att bestraffa obekväm kritik förstärks. Vem skall avgöra vad som enligt sunt förnuft (common sense) kan vara skadligt för den förfördelades anseende och ära? Man kan nämligen misstänka att systemet ofta leder till att det är makthavarna eller de som betjänar dessa som kommer att bli normgivande för vad som skall räknas som sunt förnuft. Vägen till maktmissbruk ligger vidöppen!

  Det är rätt enkelt att bevisa både det ena och det andra om man bara behöver hänvisa till sunt förnuft. Sunda förnuftet säger ju till exempel att det inte finns något nedsättande i att jämföra en person med en hund. Alla vet ju att hundar är mycket uppskattade och behandlas som fullvärdiga medlemmar i familjen.

  Förresten skall religioner verkligen hålla sig med egna lagar? Finns det ingen begränsning för vad som skall räknas som religion?

  Är inte Islamisk lag och Svensk lag oförenliga i fråga om yttrandefrihet?

 40. Islamofob skriver:

  Till Abbas!

  1. Du försöker förklara för mig vad ordet ”islamofobi” betyder!
  Jag antar att du inte har lagt märke till att jag hade satt ordet inom PARENTESTECKEN!
  Så här står det i min ordbok:
  Islamofob: ett verbalt tillhygge som i brist på argument används av muslimska terrorister och deras sympatisörer mot fredliga frihetliga och demokratiskt sinnade människor, som inte tror på tomtar och troll!

  2. Du börjar helt plötsligt utgjuta dig över kristendomen!
  Har jag sagt ett ord om kristendomen?!
  Vår debatt handlar om terrorideologin islam, som du sympatiserar med, och ingenting annat!

  3. Efter din hårda attack mot ”en religion” (kristendomen) börjar du helt plötsligt försvara och urskulda ”religionerna”, och skyller istället på ”kulturer och samhällen som fostrar till fanatism och våld”!

  Sammantaget gör ditt inlägg ett förvirrat intryck! vilket i sin tur gör att det känns poänglöst med fortsatt diskussion med dig!

  Ps Du svarar inte på en enda av mina tydligt formulerade frågor!
  Och du vill inte berätta för oss om ditt SEXLIV eller snarare frånvaro av SEXLIV, som jag tror är förklaringen till varför du söker dig till islam!
  Du hoppas på islams löfte om sexbelöning efter döden (GangBang med 72 jungfrur)!
  Du har gått på ”den stora bluffen”!

  Här kommer en vers på ditt språk:
  shift allah fåg el ghem yekra djaridah
  wil hamza bo hzameen yishrab faridah
  minnak yal asmer baba ghalbi tefattar
  tehrig arwah innas limman timurr marr

 41. Rockabilly skriver:

  Projektet har i alla fall gett SverigeDemokraterna en alldeles egen islamofobkonstnär. Det om något borde väl upphovsmannen vara nöjd med. Kanske Vilks har en framtid som socialarkitekt inom SD, vem vet?

  Argumenten från SD:arna är tradigt och ensidigt malande. Det är typ, åk hem, om du inte gillar att bli skymfad. Detta är vad Vilks åstadkommit. Någon öppning i debbaten kan inte skönjas, skyttegravarna grävs och extremisterna vinner på det hela. Var det detta Vilks ville, skapa polarisering?

  Nej, just det, han ville inget.

 42. js skriver:

  Tack Pelle!

  En av de bästa inläggen.

  Det är denna diskusion som jag tycker är intressant.

  Utifrån min horisont är en religions lagar och regler (oavsett religion) ej förenlig med
  det demokratiska samhället. Generellt sett.
  Vi i Sverige har ju inte Biblen som vår lag.
  Religionen är, som vi här på detta forum konstaterat, en privat sak och är inte heligt längre som det var för några generationer sedan.
  I Sverige görs satir av alla företeelser, händelser, ämnen m m. Detta är inte nytt.
  Det nya i denna debatt är att islam har utsatts för satir och mött reaktioner.
  Att de som har islam som sin religion reagerar är naturligt. Att de har åsikter i olika valörer
  är helt naturligt.

  Men det som är lite överraskande är att så många icke muslimer reagerar så starkt emot Vilks teckningar. Vi som hänvisar till yttrandefrihet stämplas som rasister, främlingshatare eller islamofober.
  Det finns de som vill tumma på yttrandefriheten eller att vi ska har mer självcensur.
  Det är denna utveckling som jag är orolig för.
  Att vi undviker att tala om det som kan vara kontroversiellt.
  Risken är att vi inte vågar diskutera eller debattera.
  Vad har vi då kvar?

  Jag förstår inte varför en religion ska undantas från kritik?

 43. js skriver:

  Till Rockabilly

  ”Argumenten från SD:arna är tradigt och ensidigt malande. Det är typ, åk hem, om du inte gillar att bli skymfad. Detta är vad Vilks åstadkommit. Någon öppning i debbaten kan inte skönjas, skyttegravarna grävs och extremisterna vinner på det hela. Var det detta Vilks ville, skapa polarisering?”

  SD är precis som du skriver ensidiga. SD:s framgångar bygger på att de etablerade partierna inte vill diskutera de problem som finns med invandringspolitiken, flyktingpolitiken m m.
  Det är först nu som diskusionen har kommit igång och där frågan inte ”ägs” av SD. Det kan då komma fram andra åsikter än SD:s.
  Förut har det varit ”locket på” när kritik har framförts eller så har man stämplats som rasist.
  Och därmed har det varit slut på diskusionen.
  Att så många har röstat på SD är mer mera ett tecken på missnöje än att SD skulle ha någon lösning på problemen.
  Att tiga ihjäl SD har visat sig misslyckat. Det är alltså bättre att diskutera än att tiga.

  Om vi forsätter att tiga om problemen kommer det att ”koka över”. Blir det bättre då?

 44. Pelle skriver:

  Jag tycker det är helt fel vinkling att komma dragandes med sverigedemokrater och islamofobi, Rockability. Den här debatten är inte mellan muslimer och icke-muslimer utan mellan olika synsätt på religion och på hädelsebegreppet. Det finns inte en enda syn på dessa frågor bland muslimer. Många muslimer anser att det är acceptabelt att göra avbildningar av Profeter:

  http://www.reformislam.org/sve/

  Det finns för övrigt olika typer av karikatyrer. Somliga är förlöjligande medan andra kan betraktas som en hedersbetygelse. Den känsla jag får när jag tittar på Lars Vilks tecknngar är att det är fråga om hederskarikatyrer som inger respekt samtidigt som de vill väcka tankar och debatt.

 45. Veiron i ottan skriver:

  Amatullah,

  Ditt riktiga namn, adress, pers.nr m m står att finna i den offentliga domen mot dig. Detta kommer att spridas över internet, och inom kort får du även hembesök där du bor i Västra Götaland!!

  Vi är på väg, profetslynan…..

 46. Rockabilly skriver:

  En del tycks tro att det här projektet är viktigt för yttrandefriheten, det är nästan skrattretande. Ni sverigedemokrater som tror det, lägger mycket vikt vid en sketen teckning, precis om islamisterna gör. Det här projektet handlar om att man kan skymfa vem som helst på vilket sätt som helst, bara det är inom lagens råmärken. Om folk är religiösa eller inte spelar ingen roll, vad det handlar om är moral, etik, hyfs. Frågan är vilket samtal som den där teckningen skulle leda till, vem börjar ett samtal med en kränkning? Finns det verkligen någon som tror att det är rätt väg att gå, ja, utom sverige demokraterna då? Vilks räknas väl dit?

 47. Bastion Styrbiskop skriver:

  LENNART;

  Intressant iakktagelse om den nya Jesushunden….. som borde få samma kritik.

  men jag har en känsla att luften börjar gå ur hela kränkningsgänget för den här gången

  Vill påminna om att Runar fick en hotvåg över sig för nåt år sen. Men det verkar lite bortglömt nu.

 48. Lars skriver:

  Veiron i ottan. Att svara med samma hotutspel som Amatullah visar bara brist på civiliserat beteende. Vi skall akta oss för att hamna i skrika högre och högt, vara lika goda kålsupare.

 49. Bagdad-Bob skriver:

  ”Once again i´m back in the place to be…”

  Vilken lycka att Tjeckiska myndigheter utlämnar terroristen och den kriminella ”svensken” Oussama Kassir till ”…the home of the brave and land of the free…”, dvs USA. Tjeckerna gör det som fega svenska myndigheter inte vågar. Nu kan vi äntligen hoppas på att rättvisan skall ha sin gång i världens bästa land. Det är ett skämt att terroristen, bidragstagaren och den kriminella Oussama Kassir fått(och fått behålla) svenskt medborgarskap. Skönt att vi åtminstone blivit av med en terrorist och islamist, hoppas att USA stoppar in honom på livstid. Titta på bilden av honom i DN, visst ser han ut som en tvättäkta svensk! Han ser ut att gilla ärtsoppa med fläsk och svenska dansbandsfavoriter(obs! ironi). Han är lika svensk som jag är kines. Inför genast ett ”körkort” för att få svenskt medborgarskap, missbrukar man sitt erhållna medborgarskap ska man självklart bli av med det och kastas ut ur landet!!

 50. stefan peterson skriver:

  Veiron i ottan ni, kommer nog att få trevligt ihop du och Amatullah
  du verkar ha samma typ av åsikter som hon, om hur man bäst löser konflikter.
  Har du tur så kanske hon bjuder på kaffe, innan ni pucklar på varann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.