Del 400: Dödshotsängeln, Sune och Mårten

En prominent kommentator har skrivit några gånger idag. Jag har äran att hälsa Amatullah välkommen. Hon är min döshotsängel som fått dagsböter för sina rätt häftiga uttalande om slakt och skära strupe. Amatullah är också en temperamentsfull dam vilket jag erfarit de gånger hon ringt mig. Det är dock min förhoppning att hon fortsätter att skriva och att hon inte låter sig förstummas av en och annan kritisk anmärkning från andra kommentatorer. Och jag tycker att det är småaktigt att rätta hennes svenska. För min del går det bra, om inte bättre, när hon skriver sopptuna istället för soptunna. Amatullah ger sharialagen, om inte ett ansikte, så varje fall en temperamentsfull penna. Och jag tror henne när hon säger att hon inte är något socialfall utan arbetar och betalar skatt. Sådant uppskattar folket. Här är ett par av hennes bidrag:

”Lars , den domen om dagsböter hamnade i en sopptuna och jag erkänner inte era lagar eftersom endast sharia gäller för mig Vi hotar inte dig för livet för att vi tycker inte om dina glasögon

Som ni svennar säger ; som man bäddar får man ligga”

”När jag kom till Sverige var jag inte sann troende annars skulle jag aldrig komma hit Ta det lugnt , jag har för planer att flytta härifrån så fort det går men inte för att ni säger detta , utan för att jag vill

Min man och jag , vi jobbar och betalar skatt , precis som många andra Muslimer .Vi sköter oss och skadar inte denna samhälle på nåt sätt ( jag inte äns fuskåker ) Om vissa familijer är tvungna att ta socialbidrag betyder inte detta att ni har rätt att kränka de Det är få företag som vill anställa en Muslim och sedan ni pratar strunt att Muslimer vill inte jobba .
Sverige gör fel , först de tar emot flyktingar sedan behandlar de illa . Stäng era gränser och ta inte några hit ! Men förresten , vem ska ta de skitiga jobb då ?

Jag är Muslim och era lagar gäller inte mig , det är bara så . Om jag skulle acceptera era lagar då kan jag inte längre vara Muslim

Och det stavas inte sopptuna utan soptunna , tack fröken Sverige , äntligen gör du nåt nytta”

Det finns ingen anledning att tro att hon inte skulle vara äkta vara. Jag känner igen hennes e-postadress sedan tidigare.

Idag kom i varje fall ett litet försök till kritik ur konstens synvinkel. I en artikel av Erica Treijs i SvD uttalar sig Sune Nordgren:

”–Ändå är han ingen konceptkonstnär, kanske beroende på att han är kemiskt befriad från humor, spelar på sina akademiska meriter med en pretiositet som inte håller.”

Att jag inte skulle vara konceptkonstnär kan han inte mena. Troligen menas att han inte tycker att jag är någon bra konceptkonstnär. För konceptkonstnär är en neutral beteckning på en konstnär som arbetar med idéer snarare än form och material. Att jag är befriad från humor kan han inte heller mena, han vill nog uttrycka att han inte uppskattar min humor som när den riktas mot konsten gärna ironiserar över konstvärldens dignitet och dignitärer. Slutklämmen att jag råkar ha akademiska meriter kan hänga samman med Sunes begränsade tillgångar i detta område. Han är inte mycket till teoretiker. Detta ej sagt för att ringakta Sune som är värd all heder som organisatör och curator.

Mårten Castenfors citeras i artikeln från sin essay i Om konst. Utöver att han snabbt bestämmer sig för att mitt projekt är en ”pseudoprovokation” –

(Tänk gärna till inför denna rätt vanliga anmärkning: Varför skall det skrivas så ofantligt mycket om en sådan? Och varför måste det gång på gång ”bevisas” att det inte är en ”riktig” provokation? Brukar inte en riktig provokation ofta bli avfärdad med just ”pseudoprovokation”? Nimisprojektet betraktades på sin tid som pseudoprovokation, men så ser man det inte numera)

– ger han sig ut på en resa om att det var bättre förr.

Mårten drömmer om en alternativ konst:

”…den på djupet omstörtande konsten, den konsten som förmår förändra ett mänskligt beteende och liv är en konst som sällan eller aldrig kommer i ett medialt ljus eftersom den, utav sin inre mångskiftande logik, skyr ytans spektakelretorik och istället riktar sig direkt från en individ till en annan.”

En sådan konst har vi ännu inte sett till. Jag skall vara den förste att applådera upptäckten av den. Lite förhoppning om att det finns något värdefullt samlar Castenfors i en liten skälvande hyllningsharang till några av gårdagens konstnärer:

”Där, i Dan Wolgers fallna Kristus – ett objekt med Kristus som marionett, som en från korset nedfallen ängel endast kvarhållen av tunn sytråd – huserar även min bräcklighet och smärta. Där, i Venedig i den tyska biennalenpaviljongen 1989, i mina fumlande steg mot Hans Hackes sönderslagna marmorgolv, hör jag historiens grymmaste slag. Där, i Shirin Neshats dubblerade videoprojektion, i spelet och den geniala kontrasten mellan en sångerskas urkraft och de uttryckslösa mörkklädda männens vita skjortor, finner jag tecken för det andlösa. Där, i den självklara kraften efter en pensel mot en duk, i ett absolut berättande färgstreck av Jarl Ingvarsson, finns en röst, en nerv, ett liv. Och där, inför Cindy Shermans fotografiska öga, en frusen blick av ren och skär ondska och förtvivlan, finner jag ingen nåd, där måste också jag våndas.”

Dessa exempel (justeras att Hans Haacke – skall stavas så – visade sitt marmorgolv i Venedig 1993) är dock mediala i konstvärlden. Här rör det sig om uppmärksammade eller mycket uppmärksammade konstnärer. Naturligtvis inte utanför konstvärlden men så är det med konsten att den nästan alltid stannar kvar där.

Erica Treijs har fördjupat sig i min och Martin Schiblis bok ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar”. Hon drar slutsatsen att det jag skriver är det jag själv till punkt och pricka följer. Boken är ett sätt att beskriva hur konstvärlden fungerar och hur man kan utnyttja en sådan kunskap för att överleva som konstnär. De flesta går som bekant under beroende på den våldsamma överproduktion det är på konstnärer.

I boken har jag också betonat att man bör följa tendenserna i konstvärlden. Jag skriver också om provokationer som går utanför konstvärlden. Sådana är tveeggade. De kan vara korrekta nog att bli till fördelar men är ändå en utmaning mot hur det brukar fungera. Lätt hänt att en konstnär blir en one-timer med ett uppmärksammat projekt – och inte mer.

Treijs tycks tro att hon har slagit huvudet på spiken när hon citerar boken med:

”Nätverket måste prioriteras framför att producera konst.”
Det är inte enbart strategisk rekommendation. Det är en beskrivning av hur konstnärlig kvalitet skapas. Sådan finns endast i mindre utsträckning i produktionen av konstverket. Konstnärlig kvalitet uppstår när en konstnär lyckas positionera sin verksamhet via de rätta kontakterna, stöd av lämpliga curatorer och kritiker och hur man lyckas nå fram till de bästa utställningsrummen. Så är det bara, skyll inte på mig.

obscen-xiaoyuan-hu-04.JPG
Skulle kunna vara kränkande men blev det inte. Xiaoyuan Hu, Mine 2004.
(Illustration i en bibel med blindskrift, Documenta 2007)

Det här inlägget postades i Grand Tour 2007, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

46 svar på Del 400: Dödshotsängeln, Sune och Mårten

 1. Bastion Styrbiskop skriver:

  Sune Nordgren anser dig, Lars, vara kemiskt fri från humor. Hädanefter kallar vi honom ”Kemiske Sune” efter Irakisk förebild.

  Koncept eller inte konceptkonstnär? Det här är intressant…. tyvärr är inte så många kritiker intressserade av att bena upp det här. Jag kallar det mesta som inte är traditionell skulptur eller måleri för koncept. Men man kan göra en installation som inte bygger på en ”idé om konstbegreppet”, men som är mera en upplevelse, intryck, känsla. Denne är ju faktiskt ingen konceptkonstär i strikt mening.

  Men du Lars är den ende svenske konceptkonstnär som gjort nåt som verkligen intresserar mig.

 2. Lars skriver:

  Bstion Styrbiskop!

  Mycket kreativt med Kemiske Sune. Dags att trakassera igen.

 3. Sverige har inte lart sej hantera manniskor som ar besatta av en satanisk religion. Mordhotaren som fick 100 dagsboter sade att hon kastar botes forlaggandet i soporna. Muslimer med fa undantag ser ut attt ha enbart ett syfte, att skapa kaos, forvirring, skramma folk, hota folk, morda folk. Samtidigt forsoker dom se ut som offer, som utsatta, missbehandlade. Dom kanske far for litet socialbidrag. En satanisk politisk religion passar inte i europa, det ar den enda slutsats man kan dra efter allt som hant.

 4. Joanna skriver:

  Efter de danska teckningarna var det väldigt tyst. Jag har funderat på varför ingen vågade hänga på diskussionen, och varför det tog så länge att aktualisera frågan igen. Varför väntade exempelvis Lars Vilks så länge?

  Frågan är så avgörande att den inte tål ett tempotapp.

  Jag har naturligtvis länge själv drivit frågan om karikatyrteckningar och andra angelägna kommentarer till den mer aggressiva formen av islam – men jag är inte särskilt publik.

 5. Joanna skriver:

  Efter Jyllandspostens publiceringar har det varit väldigt tyst. Jag har funderat på varför ingen vågade hänga på diskussionen, och varför det tog så länge att aktualisera frågan igen. Varför väntade exempelvis Lars Vilks så länge?

  Frågan är så avgörande att den inte tål ett tempotapp.

  Jag har naturligtvis länge själv drivit frågan om karikatyrteckningar och andra angelägna kommentarer till den mer aggressiva formen av islam – men jag är inte särskilt publik.

 6. Tom skriver:

  “–Ändå är han ingen konceptkonstnär, kanske beroende på att han är kemiskt befriad från humor, spelar på sina akademiska meriter med en pretiositet som inte håller.”

  Nog är detta en ganska rolig mening. Märk att som kontrast pretiositeten ovan är mycket slagtålig.

 7. jazz skriver:

  Hej Lars V

  “–Ändå är han ingen konceptkonstnär, kanske beroende på att han är kemiskt befriad från humor….”

  Mohammed som rondellhund har fått mig att läsa ”Stenarna i själen”, ”Illusionen om Gud” samt några böcker om Islam. Tack Lars för det incitamentet.

  Jag har också läst ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar.” Den är allt annat än humorbefriad och jag läste den med stor behållning.
  Jag har en på naturvetenskap baserad utbildning och likheten mellan konstvärlden och forskarsamhället är slående.

  Keep on swinging
  Mvh Jazz

 8. Pelle skriver:

  Här kommer några förhoppningsvis i sammanhanget relevanta visdomsord från vår nordiska kulturbakgrund för att få balans och kunna jämföra med redan citerad visdom från särkmännens land. Det är några verser från Den Höges Sång ur Eddan, http://runeberg.org/eddan/:

  Blott den vet,
  som vida reser
  och fjärran farit har,
  vad lynnesart
  leder envar.
  Han vet, vad vett är.

  En eländig man
  och illasinnad
  gör hån åt vad som helst;
  det vet han icke,
  som han veta behövde,
  att honom fel ej fattas.

  Fä dör,
  fränder dö,
  även själv skiljes du hädan,
  men eftermålet
  aldrig dör
  för envar, som ett gott har vunnit.

  Fä dör,
  fränder dö,
  även själv skiljes du hädan,
  men ett vet jag,
  som aldrig dör,
  domen över död man.

  Ty av illasinnad man
  du aldrig skall
  få gott med gott lönat.
  Men en god man
  dig gagnar med sitt lov
  och gör dig omtyckt av andra.

 9. Gote skriver:

  Måste instämma med jazz om boken ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar”. Jag har visserligen svårt för inställningen ”så är det, så funkar det i konstvärlden, det är det som gäller”, lite väl uppgivet för min smak och jag fick nog av att höra det då jag gick på konsthögskola.
  MEN ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar” är mycket humoristisk. Jag gillar galghumor och svart humor, och i det avseendet funkar boken utmärkt. Samtidigt kan man ju just som Vilks skriver, se den som ett konstaterande av hur läget är i konstvärlden. Sen måste man inte gilla det, eller ge upp inför det.

  Måste också kommentera Mahmoud Aldebes version av yttrandefriheten. Det luktar så uppenbart Sovjet och Pravda över det uttalandet, att man knappt kan begripa hur han kan vara så korkad att formulera sig så. Det är uppenbart att det finns stora kunskapsluckor hos många personer som av media och politiker här i Sverige, behandlas som islamska förgrundspersoner och representanter.
  Man kan så klart skratta åt hans och hans trosfränders infantila och propagandistiska tolkning av yttrandefrihetsbegreppet, men skrattet fastnar i halsen när man tänker på att detta mycket väl kan läras ut till de unga muslimerna i religiösa friskolor, på koranskolor och i islamska föreningar.

  Detta aktualiserar det jag skrivit om förut – Svenska staten måste ta sitt ansvar i denna fråga, liksom man försöker göra då det tex handlar om högerextrema organisationer som vill vilseleda ungdomar. Man snackar vitt och brett om hur vi skall ställa upp med trupp i utlandet och det är säkert befogat och bra i många fall, men vem tar den ideologiska striden hemma i Sverige? Forum för levande historia, gör de något? Och vad gör EXPO då det gäller islam? Tror att de jobbar/jobbat som antisemitism, och nazism, men granskar de även islamism? Bakom handlingsförlamningen tror jag det gamla vanliga ”hänsynstagandet” och tassandet för religionen och den främmande kulturen, spökar. Det blir såklart inte bättre av att KD sitter med i regeringen.
  Det behövs information och uplysning. Det handlar om att flera politiker måste bli lika klarsynta och tala klarspråk på samma sätt som Rojas. Vad fn gör vår kulturminister och vår utbildningsminister? Ett undervisningsprogram som vänder sig till alla i Sverige, barn som vuxna, med grundläggande undervisning om upplysningen, tryckfriheten, yttrandefriheten mm, måste komma till stånd.
  Och snälla, kom nu inte dragandes med samma gamla vanliga postmoderna kulturrelativistiska argument om att ”vems sanning skall vi berätta” etc.

 10. Flykting I Sverige undan muslimsk terror! skriver:

  Till Anders Nilsson!

  Tack för ditt svar 23.9.2007, 10:41!

  Jag får, när jag läser det du skriver, en känsla av att du tar illa vid dig av all den kritik, allt raljerande och hån som riktas mot islam! och du mår inte bra av det!

  Jag ska ge dig ett enkelt tips på hur du kan lösa det här problemet för din del en gång för alla:
  Sluta kalla dig muslim, så slipper du bekymra dig över vad folk säger om islam!

  Kom ihåg: Att vara MUSLIM är ett VAL, inte ett ÖDE!
  Väljer man att bekänna sig till en ideologi, vare sig det är islam, kommunismen, Liberalismen etc, så får man stå sitt kast! Man får då finna sig i att folk kommer med kritik, ibland i satirisk form!

  Ps De bästa lösningarna är oftast de enklaste men det gäller att kunna se dem!

  Många varma Demokratiska Fredliga Frihetliga Sekulära Hälsningar!

 11. golge skriver:

  Johanna:
  Anledningen till att det varit så tyst efter jyllandspostens publicering är delvis att detta handlar om så mycket annat än kränkning. Som vi sett så försöker de största nyhetsförmedlarna att tysta ner frågan, man är helt enkelt rädd för en debatt om islam. Ett talande exempel är den debatt som ägde rum i berwaldhallen, då svt i sista stund stoppade sändningen av mötet. Varför? Jo helt enkelt för att man är så rädd för att exponera den islamistiska fundamentalism som finns i Sverige. Hade det inte varit för den mässande och hotfulle muslimen så hade det förmodligen sänts.(som orsak angav man ”publicistiska skäl”) Skulle islam som religion på allvar börja ifrågasättas så skulle idén om det mångkulturella samhället allvarligt kunna ifrågasättas. Är islam förenligt med de lagar och värderingar vi har i västvärlden? Hur utbredd är fundamentalismen i Sverige, Hur ska dessa människor (som Amatullah t.ex. som definitivt inte är någon vidare reklampelare för islam) kunna integreras in i samhället?
  Därför kvävs debatten i sin linda, och sammhällsdebattörer mer eller mindre kissnödigt försöker skjuta in sig på budbäraren och rondellhunden.

 12. Göran E skriver:

  GÖRAN E:s RONDELLHUNDSPARLÖR:

  FÄRDIGKRÄNKT

  RONDELLHUND

  VILKSHATARE

  PRETIOSITET

  PSEUDOPROVOKATÖR

  SOPPTUNNA

  ÖVERTYGELSESKADA

  TIHII

  KEMISKT BEFRIAD FRÅN HUMOR

  UTAN VÄRDE

  COPYCAT

  Parlören kommer efter hand att utökas och strikt underordnas det svenska alfabetet. Vissa ord kan te sig bekanta, liksom det i Ankeborg använda ordet ”Läskeblask”, men de senaste skälvningarna i Konstvärlden har givit dem en djupare innebörd varför de inte kan undvaras i parlören.

  Noggranna förklaringar av varje ord och begrepp planeras.

  Förslag emottages tacksamt till Rondellhundsparlörens redaktör Göran E c/o vilks.net. Göran E förbehåller sig rätten att använda parlören för privat bruk i diverse partydiskussioner.

  Göran E håller vidare på att gräva en 50 m djup betongbunker med såväl kniv- som atomskydd för att så småningom kunna översätta parlören till såväl arabiska som persiska.

 13. Göran E skriver:

  JAZZ:

  Kul att du nämnde om forskningsvärlden, har själv gjort samma reflektion. Forskningsanslag genererar forskningsanslag. Men här är vi på intet sätt unika: Hur mycket tror du t.ex.

  Business. Politik. Media.

  handlar om nätverk och att skapa en positiv aura omkring sig?

  Kejsaren har alltid nya kläder på sig. Överallt.

 14. Göran E skriver:

  LARS VILKS:

  Dagens bild är pervers.

  Billig porr – till skillnad från skämt om profetens helighet – har väl de flesta sett förr?

  Exakt vad anser du att den tillför?

 15. Göran E skriver:

  VARFÖR ANSER NI ATT HAN VAR PEDOFIL?

  Det har nämnts många gånger, kommer inte minst ihåg när Pastor Söörgaard var på tapeten i detta ärende.

  Vilka är egentligen källreferenserna?

  Kan det inte röra sig om något missförstånd, typ han fattade inte att hon var under 18?

 16. Göran E skriver:

  VAD HAR VI GJORT FÖR FEL?

  Sedan undrar jag exakt vad vi gjort för fel när någon som erbjudits en trygg hamn i vårt land inte anser sig behöva följa våra gemensamma lagar.

  Jag hade en diskussion med en man av indiskt ursprung för några veckor sedan. Jag uttryckte att jag tyckte att det var märkligt att man trots allt ser så få indier i Sverige. I England och Holland ångar ju den indiska kulturen, teknologin och ekonomin på högvarv.

  ”Du förstår, det är inte så lätt för indier att komma hit. Indien är ett demokratiskt land, varför skulle en hårt arbetande indier få stanna här? Bara om man kommer från en diktaturstat går det lite enklare.”

  Exakt var gick det fel?

 17. P skriver:

  Kan inte SVT intervjua Amatullah! Hon verkar vara komisk bakom sina tidigare hot. Vore br om hennes version kom ut så att folk begrep hur hon tänkte.

 18. Lars skriver:

  Göran. Parlören är en strålande idé. Genom att finkamma kommentatorruterna och debatten kan man få en bild av hur världen ter sig i Sverige 2007.

  Gårdagens bild skulle en gång i tiden uppfattats som kränkande i religiös bemärkelse. Men kyrkan är modern (utom i Polen och delvis i Italien) och kan läsa av saken på annat sätt: Något naturligt och fint.

 19. golge skriver:

  Göran E:
  Ska man gå strikt efter svensk lagstiftning så var han utan tvekan pedofil. Han gifte sig med Aisha när hon var sex och hade samlag med henne när hon var nio. Det faktum att hon lekte med dockor antyder att hon faktiskt inte var äldre än nio. Det brukar påpekas att det var en helt annan kultur och helt andra normer som gällde på den tiden. Kurdo Baksi gav sin syn på saken i Aftonbladet 05 04 20:

  ”Muhammed var ingen pedofil eftersom det var ett legitimt äktenskap. Pedofili är på en annan nivå, till exempel när man köper sex av barn”.

  Faktum kvarstår dock hon var bara nio år. Läs mer på

  http://islamkritik.blogspot.com/2004/09/muhammed-var-pedofil.html

 20. Mushrik skriver:

  Muhammed hade inte tillgång till DSM-IV där kriterierna för pedofili finns uppräknade. Det hade för övrigt inte heller mannen som avlade Jesus när hans mamma var 14 år. Problemet är inte huruvida Muhammed förstod att den 9-åriga flickan Aisha inte var en vuxen kvinna som var förmögen att ge sitt samtycke till samlag, utan dårarna som ser gangsterprofeten som förebild för alla män i alla tider. Det var den sistnämnda ideologin som fick Ayatollah Khomeini att sänka giftasåldern för flickor från 18 till 9 år i Iran efter den islamiska revolutionen. År 2002 höjdes den till 13 år, så det går sakta framåt: uppenbarligen tycker inte ens prästerna i Iran längre att Muhammed var en särskilt bra förebild.

 21. Fredrikzon skriver:

  ”Vi hotar inte dig för livet för att vi tycker inte om dina glasögon”

  Är det fler än jag som anar glimten i ögat? Mig veterligen är det första gången Vilks glasögon har förts in i debatten.

  Jag skulle vilja veta om amatullah har läst ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar”.

 22. Politiken skriver:

  Politiken: 23.09.2007

  Debat: Overvågning: Hold stikkerne på stikkerne
  En ny lov om registrering af telefonsamtaler og e-mail er trådt i kraft….

  Af Erwin Neutzsky-Wulff, Forfatter

  Forleden trådte den ny lov i kraft, hvorefter alle vore telefonsamtaler og e-mail bliver registreret og overvåget. Det må dog være utrolig kedeligt for dem, der skal passe på os, at sidde og læse om mosters begravelse og onkel Oskars blindtarmsoperation, så derfor vil jeg gerne opfordre til, at man straks sender nedenstående skumle planer til samtlige sine kontaktpersoner under mottoet: Hold stikkerne på stikkerne!

  Vi lister os af sted på tå, for vi er terrorister, vi bomber dem, vi ikke må, de stakkels civilister. Derfor må man sig nemlig dy, medmindre man har bombefly. Alligevel gør vi det bedste, vi kan, både Kasper og Jesper og Jonathan. I Folketinget går vi ind med tyve håndgranater. Så skifter folket sikkert sind og giver os mandater! For læser man das kapital, så bliver man jo sprøjtegal, og derfor forråder vi gerne vort land, både Kasper og Jesper og Jonathan.

  Lars Vilks har tegnet Muhammed med overskæg og briller. Det er lidt svært at se – vi ved dog, hvem det forestiller! Den krusedulle er for led! Vi plaffer hele bundtet ned, så snart som al-Qaeda har lyst dem i band, både Kasper og Jesper og Jonathan.

  Vi lister os af sted på tå, når vi går ud og bomber, for vi er ikke sikre på, at PET er tumper. Så hver gang vi vil bombe no’n, så taler vi i telefon og lægger på Nettet en skudsikker plan, både Kasper og Jesper og Jonathan!

 23. Bastion Styrbiskop skriver:

  Häromdagen skrev någon att framlidne ståupparen Lasse Linderoth skulle kunna tänkas göra nåt intressant i denna genre. Även Hillersberg skulle vara kul att se! Undrar om inte tecknaren Kalle Strokirk redan har gjort nåt på temat tidigare.

  Sen tycker jag att Kerstin Ekman som bojkottar Sv akademin pga deras underlåtenhet att stå upp för Rushdie borde dra sitt strå till stacken. Har man sagt A får man säga B.

  Men Jonas Gardell var på hugget!

  Mer önskedrömmar i frågan om engagemang: Alexander Bard… kanske Vertigo Förlag?

  Var finns Pål Holländrs kommentar?

 24. stefan peterson skriver:

  Det finns fredligare och effektivare sätt än terrorism, att ta över världen

  http://www.e24.se/dynamiskt/Utrikes/did_17133393.asp

  När muslimerna fått full kontoll över aktiehandeln, blir det nog snabbt förändringar
  i Yttrandefrihets lagstiftningen, Penningens makt är säkert större än Religionens.
  Men TILLSAMMANS kan det snabbt bli katastrof.
  Då hjälper det nog inte med fina Grundlagar. Att fixa beslut med mellanliggande val, är väl inte större problem, Nyval kan komma mycket snabbt om politiker vill.

 25. Gote skriver:

  En grej till om ”Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar”. Hörde något om att man gjort en dokusåpa i USA som går ut på att få fram samtidskonstnärer. Minns inte om man skulle göra en svensk version eller ej. Tycker annars att det vore en utmärkt idé. Varför vänder sig den slags dokusåper nästan endast till musikartister i Sverige?

  Vilks och Schibli kunde vara programledare och domare, och som en slags sidekicks kunde man ha Ernst Billgren och Pål Hollender. Jag är INTE ironisk nu! Det vore jävligt kul att se ett sådant program och de nämnda konstnärerna representerar olika kompetenser på området på ett bra sätt. Frågan är bara om det skulle gå att få unga konstnärsämnen att ställa upp? Kanske, kanske inte…
  Kul vore det i alla fall.

 26. Sokrates skriver:

  Till: Anders Nilsson

  Hej Anders (eller vad du än heter)!

  Vilken sorts MUSLIM är du; SUNNI eller SHIA?!
  Och VARFÖR?!

  Vore tacksam om du svarade mig på frågan!

  Sekulära Hälsningar!

  Sokrates

 27. Betraktaren skriver:

  I en boxnings-, eller brottningsmatch ställer man inte en pygmé mot en jätte!
  Det är inte rimligt. Det kan bara bli bisarrt och groteskt!

  För varje dag som går blir det allt klarare att det är ljusår, vad gäller mental skärpa och klokhet, mellan Lars Vilks och hans belackare och fiender!

  Att i en intellektuell dispyt ställa en varelse ur ”den felande länken”; som Amatullah (Obs! Amatulla har själv, helt oombedd totalt omedveten om sina begränsningar, valt att ge sig in i dispyten) mot en människa med en enastående skarp hjärna kan bara bli tragikomiskt!

  Än skrattar jag än suckar när jag läser vad Amatullah och en del andra skriver!

 28. Martin Knutsen skriver:

  Tar du inn andre Art Brut-verk også? Jeg kjenner en psykotisk dame som kan skrive 800 sider om hvorfor stjernene tilsier at vi må drepe deg också. Du har aktivisert psychoene.

 29. Frågvis skriver:

  Till Anders Nilsssssson!

  Du talar om ”Hissssstorielösheten”!
  Inresssssant!
  Du som kan hissssstorien, kan du ssssvara mig på följande fråga?!
  Isssssslam kom till någon gång mellan 500- 600 t. Inom loppet av ett par hundra år lades gigantisssssska områden både i Assssien, Afrika och t o m Europa under mussssssslimsk hegemoni!
  Hur gick det till?
  Var det med fredlig mission?! Var det med fria demokratissssssska val, som mussssslimerna erövrade världen?! Eller?!

  Demokratisssssssssssssssska hälsssssssssssssssssningar!
  från en sssssssstammande frågvis kompisssssssssssssssss!

 30. Winston skriver:

  Lars
  You are probably the only TRUE ARTIST in Sweden.
  RESPECT from a danish fan!

 31. Joanna skriver:

  Gote är ovan inne på en programidé med nödvändiga diskussioner. Gote har till och med klart med programledare och sidekick – det är lovande, visionärt och ambitiöst.

  Jag ser svårigheter, och skulle gärna vilja resonera om en öppning. Många viktiga diskussioner som tangerar religion, politik, kultur, filosofi och en del andra discipliner, tenderar att bli en isolerad angelägenhet för en liten elit.

  Det behövde inte vara något problem om det inte var för att ett större och bredare engagemang är nödvändigt för att kunna förändra något alls. En liten diskussionklubb producerar bara bränsle till sig själv.

  Jag skulle vilja hitta en mer lättsam, roande och begriplig ton som en ingång till de viktigaste frågorna för alla de som automatisk väljer bort det som inte är sport eller amerikanska polisserier.

  Jag tror att fortsatt entusiastisk Fredrik Lindström, som vid sidan av språket faktiskt också intresserar sig för våra tankar och vår kultur, kan vara en av alla de som höjer och i några fall möjligen också aktiverar svenskens medvetandenivå.

  Hur ska vi lyckas med att bredda debatten, och hur ser en sådan programidé ut?

  Att hitta ett programformat som passar fler skrämmer många gånger bort de som har något att tillföra, men det måste inte vara så. Jag tar en parallell. Hasse och Tage är brett älskade, men är samtidigt underfundiga, provokativa och vassa, de har budskap som få viftar bort.

  Kanske är den rätta typen av humor vägen att gå för att nå fler och också kunna utveckla vår civilisation.

  SVTs Annie Wegelius är informerad om vad vi alla lite tangerar här.

 32. golge skriver:

  Debatten i Berwaldhallen med Vilks, Humanisterna och ex muslimer blev bortplockad från Tv-tablån i sista stund. Inget konstigt med det säger Eva Landahl chef för samhällsprogrammen på SVT.

  ”Vi spelar in väldigt mycket material och allt sänds inte så det är inget konstigt med det här”

  Hon anger som orsak att materialet inte höll måttet, samtidigt säger hon att det diskuteras huruvida man ska maskera bilden på rondellhunden under Vilks inlägg. Detta är komiskt!

  När sedan den mässande Inmamen (eller vad han var för något) gjorde sin bejublade entré bidde det nog lite mycket för vår fria television.
  En annan möjlighet är att någon Imam ringt till svt och talat om att detta inte ska sändas, alternativt att Svt ringt till södermalmsmoskén och frågat om lov men fått nobben.

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=124165

 33. Lasse skriver:

  Blir det månne ny polisanmälan nu när nya dödshot dykt upp?

  Huruvida nån har humor eller inte är dessutom subjektivt.

 34. Bastion Styrbiskop skriver:

  En allmän fundering om PROVOKATIONER, tomma eller pseudo eller fullödiga.

  Provokationen har blivit en del av kulturlivet sedan mitten av 1800-talet. På gott och ont, men så ser vår västliga kultur ut.

  Men det finns inget som provocerar kulturradikala människor så mycket som en kulturkonsumtion som består av:

  Måleri av mer traditionellt snitt, privatteaterfarser, melodifestivalen, sit coms med pålagda skratt, kataloghus med spröjsar, deckare utan nåt djupare socialt pathos, bloggar om mode och lifestyle.

  Då skär de kulturradikala tänder – ”Mäh! Att folk fortfarande gillar sånt. Det är ju otroligt!”

 35. Joanna skriver:

  Bastion Styrbiskop, är inte provokationen själva näringstillförseln? Vem bryr sig om att leta i vardagsbruset?

 36. Gote skriver:

  Förslag till GÖRAN E:s RONDELLHUNDSPARLÖR. VET INTE RIKTIGT OM JAG FATTAT DIN VINKEL MEN TAG DET OCH SLIT DET MED HÄLSAN:

  ATEISTFUNDAMENTALIST ELLER FUNDAMENTALISTATEIST
  (HAR FÖRSÖKT FORSKA I ÄMNET HÄR: http://www.trotank.se/blog/index.php?/archives/908-Och-humanisterna-skjuter-sig-sjaelva-i-foten.-Igen..html )

  KRISTOFOBI
  (KRITIK AV RELIGIONEN KRISTENDOM OCH DESS FAKTISKA KONSEKVENSER. KAN ÄVEN GÄLLA HANDLINGAR MED DIREKT KOPPLING TILL KRISTENDOMEN)

  ISLAMOFOBI
  (KRITIK AV RELIGIONEN ISLAM OCH DESS FAKTISKA KONSEKVENSER. KAN ÄVEN GÄLLA HANDLINGAR MED DIREKT KOPPLING TILL ISLAM)

  MINORITET
  (KAN ANVÄNDAS OM SAMMA GRUPP SOM OCKSÅ KAN KALLAS STOR GRUPP BEROENDE PÅ SYFTE)

  STOR GRUPP
  (KAN ANVÄNDAS OM SAMMA GRUPP SOM OCKSÅ KAN KALLAS MINORITET BEROENDE PÅ SYFTE)

  UNDERLÄGE
  (NÅGOT MAN BEFINNER SIG I OM MAN ÄR MUSLIM)

  OPARTISK
  (NÅGON SOM LYCKAS MED KONSTSTYCKET ATT ALLTID RIKTA EXAKT LIKA MYCKET KRITIK ÅT ALLA HÅLL, ÄVEN MOT SIG SJÄLV)

  YTTRANDEFRIHET – ISLAMISTISK MODELL
  (MAN FÅR SÄGA VAD SOM HELST SÅ LÄNGE DET INTE KAN UPPFATTAS SOM KRITIK ELLER IFRÅGASÄTTANDE AV ISLAM OCH DE AV GUD TILLSATTA MAKTHAVARNA)

  FRITT VAL – MUSLIMSK MODELL
  (EN KVINNA VÄLJER ATT LEVA SOM ETT FÅR I ETT PATRIARKALT SAMHÄLLE)

  RESPEKT
  NÅGOT MAN SKALL VISA RELIGIÖSA, VARE SIG MOTTAGAREN FÖRTJÄNAR DET ELLER EJ

  HÄNSYN
  SE RESPEKT

  TRÅNGSYNT
  OM MAN INTE HÅLLER MED NÅGON

 37. Anders skriver:

  Ser du utvecklingen av din Blogg Lars? Både du och alla inlägg på din blogg har blivit mer rasistisk och upproriskt. Är din konstnärliga framgång värt allt detta?

  Klart är i alla fall att du Lars är en farlig man/rasist/konstnär.

 38. Gote skriver:

  Anders – Det skulle vara intressant om du gjorde ett urval av olika debattörer som du anser gjort rasistiska inlägg här på Vilks blogg, och sedan kopiera in dem i ett eget inlägg med tillhörande kommentarer från dig där du beskriver varför de är rasistiska.

  Detta skulle kunna föra debatten vidare och fungerar helt klart i samma anda som detta teckningsäventyr började, nämligen att närma sig det tabubelagda. Jag tror kanske att du kan hitta inlägg där jag kan hålla med om att de är KLART rasistiska, vet inte säkert. Om jag själv skulle bli utvald, skulle det nog bara göra att jag blev mera intresserad av ditt resonemang.

  Mvh Gote

 39. Cecilia skriver:

  Angående Dubaibörsen.

  Om nu omfördelningen av pengar-i-världen, har fått muslimska länder att – enligt västs sätt att se det, att gå ”bakåt”- och tydligen även enligt en del andra människor med (tänker på Wajeha al-Huwaidar t ex).
  Så kanske det är lite ironiskt om ”vår” egen girighet i konsumtion – olja då, som omfördelat världsekonomin drastiskt – skulle ge samma utslag hos ”oss” till slut.

  Ska bli intressant att se hur det går.

  Nej jag är inte cynisk, även om det kan tyckas så. Men jag tror att det krävs mer än bra TV-program – jag tror man måste höja tempot avsevärt gällande medvetenheten om livet och tillvaron.

  Undrar om Göran accepterar det gamla utslitna:
  Ankdamm
  i parlören?

 40. Joanna skriver:

  Anders, ditt ideal skrämmer mig mer, du vill gömma undan, förtiga och konservera – så där vingklipper man människor och tillbakabildar civilisationen.

 41. Lars skriver:

  Anders. Utvecklingen av min blogg kan beskrivas som att inläggen blivit mindre fyllda med invektiv. Och mindre rasistiska. Det var värre tidigare.

  Om du nu vill kalla mig för farlig rasist. Vad grundar du det på? Jag håller på att det är något som uppstår i ditt huvud därför att du vill göra det bekvämt för dig.

 42. Göran E skriver:

  MEN SNÄLLA ANDERS,

  Om du tycker att RASISTER ”SNASKAR PÅ HEMSIDAN” (C. Stefan Petersson) eller att ”ISLAMOFOBERNA” (C. Mona Sahlin) blivit alltför ”ISLAMOFOBISKA” (C. Gustaf Fridolin):

  NU HAR DU CHANSEN ATT BEMÖTA DÅLIGA ARGUMENT I STÄLLET FÖR ATT KVERULERA! OCH ANNARS:
  BE HAPPY – JESUS LOVES YOU!

  För övrigt börjar jag sakna vännen RASMUS WEST, han verkar liksom Anders ha fått nog.
  Rasmus vill jag tillägna denna länk:

  http://www.youtube.com/watch?v=R0Mj5VGqtKQ&mode=related&search=

  TILL STYRBISKOP OCH JOANNA:

  Lars Hillersberg var förvisso en provokatör, men i all sin röda helighet var han en billig mobbare och rasist. Även om han var det på ett för konstnärsvärlden aptitligt sätt.

  Må han därför brinna i det muslimska helvetet (”PISS AND SHIT ON HIM”, C. kommer inte ihåg vem).

  Fredrik Lindström verkade ett tag ha fastnat lite i kiss- och bajsstadiet av sin utveckling som underhållare, men torde trots det ha betydligt bättre potential, särskilt som han inte är död.

  GOTE:

  Tackar för välkomna bidrag till Rondellhundsparlören, uppskattar särskilt de relativt precisa definitionsförslagen då jag fruktar att första utgåvan kommer att ge upphov till svåra begreppstvister inom konstnärs- och kulturvärlden, kanske t.o.m. tömning av rödvinsförråden.

  Väljer nu att fortsättningsvis försöka sätta ett C för Copyright/Copycat/Code för människor som uppfunnit, efterapat eller rätt och slätt bara laddat in en helt ny och speciell mening i orden.

  Ber om ursäkt för att jag glömt nämna begrepp som ”UTSATT GRUPP PÅ 1 MILJARD” och ”FÖRVIRRAD PEDOFIL”, (C. Runar Sögaard 2005).

  Förresten: Var håller Runar hus nu förtiden? Har inte sett hans BMW på Stureplan på ett tag. Han kanske skulle kunna hjälpa till att frälsa några förvirrade själar.

  Säga vad man vill om Runar, men spränga skyskrapor skulle han aldrig göra.

  MIN ÖNSKAN TILL LARS VILKS (JAG HAR JU ALDRIG BETT OM NÅGRA VERK TIDIGARE):

  En skiss av Runar Sögaard där han frälser Profeten i från ondo. Jag vet att detta är en pöbelmässig uppmaning till vulgär ”TiHii-KONST” (C. Arndtzén) och inte skulle gillas av seriösa kulturgiganter som Mårten Arndtzén men i kväll tar känslan över och bilden stannar kvar:

  Den aningslöse, ofarlige men välmenande norske pastorn stiger vördnadsvärdigt ur sin BMW och frälser den krigiske profeten ifrån ondo. Och det fungerar!

  Efter bibelpornografi i blindskrift är väl inte detta för mycket begärt?

  http://www.runar.org/

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Runar_S%C3%B6gaard

 43. mellis skriver:

  Angående rasism. Är det någon skillnad mellan när ett par hundra muslimer/svartskallar står och skanderar ”Gud är stor” på arabiska http://www.youtube.com/watch?v=K0dXWNRPks4 utanför redaktionen till Nerikes Allehanda och när lika många hitleriter/vitskallar står och skanderar ”Heil Hitler” utanför redaktionen för Judisk Krönika?

 44. Imam Islam skriver:

  Fina mohammed bilder på
  http://imamislam.blogspot.com
  Gör ditt eget bidrag!
  Vinnaren får en helkväll med irans president!

 45. Joel skriver:

  ”Vi lever numera i säkerhetssamhället. Där är det många problem som måste åtgärdas. Vi har just fått lära oss att lågutbildade, arbetslösa och socialfall löper större risk för olyckor än andra. Dessutom äter vi för mycket kött vilket bidrar till växthuseffekten. Hoten haglar över oss och då vore det väl om konsten kunde utgöra en frizon där vi slapp att tänka på säkerheten.”, sade du för några månader sedan. Med andra ord kan man inte ropa på farbror polis när man blivit mordhotad heller.

 46. Carl-Gustav skriver:

  Skrev just om: social blindskrift med lödkolv och fann då den ståtliga bibelillustrationen vilken på ett hängripande sätt fångar just den adliga korsningen mellan överjag och underliv.

  Begrundar dock om det skall tillkomma den filosofiska droppstensbildningen att just dessa möten tenderar att lubriceras med sekret samtidigt som det är lite secret om inträngandet i trosinriktningar och läror.’

  Hursomhelst må jag tacka er för att ha återgivit detta vördsamma intryck av helig ande i pärleporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.