Del 401: I rondellhundens år

Säg rondellhund och det blir ett liv och ett kiv. Argumentarsenalen känns vid det här laget väl igen. Det låter sig nog också sägas att uppfattningar om för och emot är rätt balanserade.

Debattörer inleder nästan alltid med att ”vi måste försvara yttrandefriheten” men fortsätter ofta med ett ”men”. Det får inte leda till konflikter. Allra bäst är tydligen när yttrandefriheten begagnas på ett harmlöst sätt.

Många skribenter försvarar religionerna, de skall tydligen respekteras på ett sådant sätt att yttrandefriheten sätts ur spel. Flera gånger har resonemang förts på ett sådant sätt som man kan se i dagens Kristianstadbladet:

”Saker och ting bör ju sättas i rätt perspektiv. Många muslimer tar seriöst på sin religion – liksom till exempel kristna också gör. För en person som inte identifierar sig med någon religion kan det liknas vid något annat väldigt intimt i vardagen – till exempel en persons sexuella läggning.”

Det kan liknas, men det kan man ändå inte gå med på. Vi står här på randen att acceptera att religion är detsamma som natur. Man kan välja religion men knappast sexuell läggning. Kan man inte hålla sådant isär bryter också gränsen mellan politik och religion samman.

Om man samlar sig till att betrakta hela Rondellhundsprojektet med en viss distans kan man nog inte undgå att konstatera att det är mycket väsen för mycket liten. En A4 teckning där det påstås att det tecknade skall föreställa profeten Muhammed som rondellhund. Utspelet är inte stort. Men det är betraktarna som skapar verket. Betraktarna kan få för sig att sakens kärna finns i den konstnärliga intentionen, ett vanligt felslut som man kan finna i dagens Helagotland:

”Det hade varit intressant att få ta del av syftet bakom såväl skapandet av teckning. Varför avbildade Vilks Mohammed som han gjorde från första början? Vad ville han säga med det? Vilks måste ha tagit i beaktande vilka reaktioner som kunde komma på hans tilltag, därmed inte sagt att han borde ha självcensurerat sig själv redan i tanken. Men om han gjorde det bara för att retas, för att se om han kunde utan någon djupare innebörd, konstnärlig eller ej, anser jag hans ”uttryck” vara moraliskt förkastligt.”

Här tycks det vara så att om jag bara kan hosta upp en ”djupare innebörd” skulle saken vara biff. Det blir nästan för lätt. Rentav skulle det räcka med att säga att det var ett konstnärligt övervägande eftersom konsten alltid bärs fram av att den utgår från ”djupare innebörder”.

Den som är påläst, i motsatsen till skribenten i Helagotland, vet redan att det finns en sådan motivering och att den faktiskt är rimlig. Och då är väl allt frid och fröjd?

Idag har det tillkommit en Rondellhund som Jesus i Skånes Fagerhult signerad av konstnären Stig Ramsing. Han tycker att vi skall diskutera religion. Den hittillsvarande diskussionen kallar han för ”etniskt trams”. Jag har dock svårt att tro att Jesushunden kommer att fungera.

ramsing-stig-rondellhundjesus.jpg
Ramsings Jesushund

hundframlit.JPG
Och Trelle som nu är bränd till döds och borta

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

77 svar på Del 401: I rondellhundens år

 1. Rockabilly skriver:

  Lars

  Det där var en intressant kommentar. Vi ska akta oss för att….
  hehe Här pratar vi självcensur, igen, viss är tydligen bra? Du avgör vilken….

  Inte kan jag se att hans inlägg skulle vara olagligt på något sätt.

 2. Pelle skriver:

  Jag tycker inte att detta är en debatt som skall föras mellan sverigedemokrater och muslimer. Frågan är för stor för det. Det här är frågan om religioners ställning i samhället.

  Det finns moraliska värden som är gemensamma för de flesta människor oavsett livsåskådning. I det här sammanhanget tycker jag att värden som generositet, barmhärtighet, medkänsla och sannfärdighet är speciellt viktiga.

  Det är inte generöst att hela tiden upprepa som ett mantra att Lars Vilks teckningar är kränkande utan att ge något som helst antydan till att det också skulle kunna finnas en god tanke bakom.

  Det är inte sannfärdigt att komma med antydningar om politisk tillhörighet när man inte kan veta hur det förhåller sig.

  Och vad som inte är barmhärtigt och medkännande tror jag alla förstår …

 3. patrik skriver:

  tack abbas för ett fint inlägg, jag utnämner dig till solklar vinnare i debatten med islamofob, som om någon ger ett mycket förvirrat intryck..

 4. Bagdad-Bob skriver:

  Kommentar Stefan Peterson:

  Jag tycker att det är bra om amatullah får smaka på sin egen medicin, det kanske kan lära henne något! Nu tror jag tyvärr inte att Veiron kommer att iscensätta något av det han uttrycker, synd! Dock anser jag att hon och hennes familj bör utvisas med omedelbar verkan. Att hon mordhotar de ”otrogna”(läs Lars Vilks) som erbjudit henne sitt hem och skydd är avskyvärt! Det största skämtet är att hon endast fått dagsböter och offentligt driver med rättvisan genom att efter domen vägrar att inse sitt fel och fortsatt tycker att Lars Vilks skall dödas. Hon knullar alla svenskar och det svenska systemet i arslet! Ett kännbart fängelsestraff och därefter utvisning till Afgahnistan vore en lämplig åtgärd.

 5. stefan peterson skriver:

  Freds älskande muslim ?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.854155/terrorsvensk-utlamnas-till-usa

  är han inte lite likt din ronellhund Lars ?

 6. stefan peterson skriver:

  Freds älskande muslim ?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.854155/terrorsvensk-utlamnas-till-usa

  är han inte lite likt din rondellhund Lars ?

 7. Gote skriver:

  Veiron i ottan, när jag läste ditt inlägg snurrade allt till 180 grader och jag kunde svagt känna hur det var att tillhöra den grupp som kan hota med och utöva våld för att få igenom sin vilja. Plötsligt kändes det som om jag kunde droppa alla mina nicknames då jag debatterar ämnet, och min (högst reella) rädsla för våld byttes mot en slags självsäkerhet.

  Detta kändes såklart bra, det skall jag inte sticka under stol med. Jag anser dock INTE att vi är i det läget ännu, att krisåtgärder som fysiskt våld och hot om fysiskt våld krävs för att rädda frihet och demokrati i Sverige. Tyvärr delar inte parter i denna affär min uppfattning.

  En bra sak med ditt inlägg kan dock vara att Amatullah nu får trippa runt i Vilks (och Rushdies, Ayan Hirshis mfl) skor ett tag. Hoppas att hon skiter i underbyxorna nästa gång en fågel flyger mot hennes fönster. Och hoppas detta gör henne försiktigare i framtiden när hon hotar och hetsar mot sina medmänniskor med löfte om våld och död. Det kanske ger henne lite perspektiv i frågan om vad som är värst – teckningar eller levande männsikors liv.

 8. Cecilia skriver:

  Mycket vatten har flutit under dagen, då jag gjorde annat.

  Ja, Jesus ja. Om jag inte minns fel så ”erkänns” han som profet av islam. Så de borde reagera på rondell-Jesus. Fast det känns inte riktigt så – undrar varför?

  Sen är det väl bra att ”tiga ihjäl” är förpassat till den svenska Jante-historien…??

  Och att politiskt statsskick har ersatt religiöst dito. Känns som om en naturlig utveckling i informationssamhället.

  GÖRAN:
  Ankdam. Nja, det var bara jag just nu. Tyckte det passade angående TV-programmen.
  Men ordet har en ärorik historia – tyckte du att det kändes lite mossigt kanske :-D?
  Men – Trosfrid! Det är väl en ”hit”?!! (C. Svante N.)
  Sen gillar jag ju Ölhallsromantik också.

  Drar gärna ben. Hobby 🙂

 9. Abbas skriver:

  Islamofob:

  Det är enormt lärorikt att diskutera med dig. Man märker verkligen att du har tillbringat flera decennier med att forska kring de här frågorna. Jag förstår att mitt inlägg givetvis inte kan nå upp till din intellektuella nivå, men hade ändå hoppats att du skulle förstå min poäng.

  Man kan ju, som du skriver, använda alla ord precis som man vill. T.ex. kan jag också ha en egen ordbok där islamofob betyder sverigedemokrat. Då kan jag enkelt bevisa att alla sverigedemokrater är islamofober. Frågan är bara om det är meningsfullt.

  Min poäng var att allt negativt du säger om islam också kan sägas om t.ex. kristendomen. Kristendomen kan på samma sätt beskrivas ensidigt kristofobt som en terrorideologi. Likafullt utvecklades den moderna demokratin i kristna länder. Haka alltså inte upp dig på religionen så mycket.

  Var någonstans har du publicerat dina intressanta forskningsresultat om sambandet mellan islam och frånvaro av sexliv? Dom går helt emot all annan forskning på området. (Ingen skillnad mellan olika religioner.)

 10. Fredrikzon skriver:

  Bagdad-Bob is back! Känd och uppskattad för sin exakta definition av svenskhet. Törs jag påpeka att rätt stavning är Afghanistan och inte ”Afgahnistan”? Al-Qaidas och Amatullahs hot tar du på dödligt allvar, men Veirons litar du inte på. Vad är det som hindrar dig från att själv agera rondellkamphund, Bob?

 11. Göran E skriver:

  ABBAS:

  Tack för dina eminenta inlägg. Det är intressant att se hur du drar upp paralleller mellan ISLAM av idag och KRISTENDOM från 400-talet.

  Vilka blir dina konklusioner?

 12. Cecilia skriver:

  Göran versa Abba (man vet ju inte om någon hinner skriva och ”avleda” emellan):
  Kanske att vi gör saker i olika ordning i livet. Förhoppningsvis blir konklusionen till sist densamma.
  Fast man måste nog ”putta” på lite.

  Det är långt mellen 400-talet och idag. Inte lika långt mellan häxbränning och idag, Men långt nog, eller hur?

  Fast jag tror att hastigheten i utveckling, kan vara lika ”off”-livsfacit, som allt annat (flummigt..).
  Och livet är fullt av överraskningar.
  Tack och lov.

  Fast som sagt… man måste nog ”putta på” så gott man kan. Det är väl egentligen ens enda plikt som människa?

 13. Malin skriver:

  citat från Joanna:

  —”Tyvärr föredrar många det bekväma samtalet med likasinnade, det kan vara mysigt och tryggt, men näringstillförseln är där strypt.

  Det är utanför komfortzonen som de nya svaren kan hittas.”—

  citat från Jonas:
  —”Det stora med Vilks rondellhundar är att de var nya. Det väcks sällan debatt över en kopia. Ramsing får hitta på något nytt om han vill synas.”—

  citatet överst beskriver träffande flertalet inläggslämnare. En klubb för inbördes beundran men framförallt en beundran över den ”store” Lars Vilks. Några nya svar och sanningar lär ni nog inte hitta, kanske för att ni inte letar efter dem. Vissa verkar inte ha något liv utanför bloggen. Av tidpunkterna för inläggen att döma sitter de här i stort sett dygnet runt. Gällande det nedre citatet, varför ska Ramsing hitta på något nytt? Vilks gjorde det inte i alla fall. Rondellhunden är väl knappast något som Vilks kommit på? Att en del muslimer skulle känna sig kränkta av tilltaget var väl inte heller något nytt?

 14. Göran E skriver:

  FOLKSKOLLÄRARE FREDRIKZON TIDIG MED HÖSTENS BETYG

  Att bli få tillrättavisad av folkskollärare Fredrikzon känns som en ynnest, ty hans visdom är stor och hans analys emellanåt träffande.

  Jag har tidigare – före ALL KAJDAS DÖDSDOM – fått veta att jag KRÄNKT Lars Vilks när jag bedömde att han var lite trött och att han målade upp situationen i för ljusa toner. Jag får därför passa på att be Vilks om ursäkt för att jag kallat honom klantskalle som glömt att amatörfilma i Berwaldhallen. Vidare har jag kallat Vilks för sketen konstnär vid upprepade tillfällen. Eftersom det uppenbarligen inte går att vara tydlig nog: Ordet sketen används för att kontrastera en gigantisk kränkthetsreaktion och indignationvåg som sprängt både fylkes-, riks- och kontinentalgränser.

  CITAT 1 (Fredrikzon):

  ”Eftersom Anders Nilsson tydligen har lämnat församlingen tar jag mig friheten att påminna Göran E med flera om vad Nilsson skrev i tidigare inlägg:”

  CITAT 2 (Anders Nilssons inlägg A):

  “Men i denna saken blir plötsligt vi förövaren. Vi ställs till svars för allt elände som galningar och diktatorer gör i Islams namn. Men jag ser inte att alla Sveriges mc-åkare avkrävs ansvar för vad mc-gängen gör. Inte heller ställs alla miljöpartister till ansvar för mordet på Pim Fortyun, eller alla kristna för Klu Klux Klans framfart.”

  Kommentar: Lika lite som jag ställt ALLA MC-åkare till svars för Bandidos eller Hell´s Angels har jag ställt ALLA muslimer till svars för islamistisk terrorism.

  Däremot skulle jag ställa den MC-åkare – eller maffiaromantiker – till svars som, utan att själv begå lagbrott, uppmuntrar till eller passivt understöder kriminell MC-verksamhet.

  CITAT 3 (Anders Nilssons inlägg B):

  “Jag är en av de “Muhammed-trogna muslimerna” och jag har aldrig dödshotat någon, lika lite som alla de som jag känner i min muslimska gemenskap. Jag avskyr hoten lika mycket som alla andra.”

  Kommentar: Din avsky hörs alldeles för dåligt, vilket är mycket synd och skam, eftersom din avsky skulle ha mycket större effekt än min. Mycket, mycket större effekt på dina barn och på dina vänner. Den fredliga majoriteten gör sig fortsatt irrelevant genom sin tystnad. Mer om detta senare.

  CITAT 4 (Fredrikzon):

  Det är oseriöst att påstå att han inte tagit avstånd från mordhot, förtryck och terrorism.

  Kommentar: Kallar du mig oseriös, Fredrikson? Har jag påstått att han inte tagit avstånd från mordhot, förtryck och terrorism?

  CITAT 5: (Göran E):

  ”ANDERS NILSSON: //Du tar stora och laddade ord i din mun: Göbbels. Bollhus. Hatet rättfärdigas. Hitlerjugend. // Allt för en sketen konstnär som förolämpat en möjligen helig men i vart fall stendöd profet. // Kanske är det du som är problemet. Du som ogillar våld. Du som – trots dina hårda ord i debatten – vill vara en del av den fredliga majoriteten. // En del av den fredliga majoritet som på grund av sin tystnad mot mordhot, förtryck och terrorism gjort sig irrelevant. // Jag önskar dig en välsignad och fridfull dag. Utan kränkningar.”

  Kommentar: Jag är seriös. Seriös som en hjärtattack. Nu kan du återgå till att rätta Bagdad-Bobs svenska.

  http://www.youtube.com/watch?v=eluSlthUVIE (3 min version från 1990)

  http://www.youtube.com/watch?v=RHhV_KL4dRo (9 min version för finsmakare)

  Nota Bene: Winter är ALBINO och inte KKK-medlem. Som sagt, kan aldrig vara tydlig nog.

 15. Islamofob skriver:

  Till Abbas!

  ”Dem, som förnekar våra tecken, ska vi förvisso STEKA I ELD. Så ofta deras hud blir genomstekt, ska vi ge dem en annan i stället, att de må smaka straffet; Gud är förvisso väldig och vis”!

  Så står det i Koranen; Fjärde suran, Vers 56.

  Ni muslimer hotar med att ”STEKA MIG I ELD”, bara för att jag förnekar era flummiga tecken; därpå förväntar ni er att jag skulle visa er respekt!

  PYTT!

 16. Göran E skriver:

  -IT IS THE FANATICS THAT COUNT-
  (Peace-loving Muslims have been made irrelevant by their silence) .
  Något att tänka på för Fredrikzon?

  ”A man whose family was German aristocracy prior to World War Two owned a
  number of large industries and estates .

  When asked how many German people were true Nazis, the answer he gave can
  guide our attitude toward fanaticism .

  ” Very few people were true Nazis ”he said ,” but many enjoyed the return
  of German pride, and many more were too busy to care .

  I was one of those who just thought the Nazis were a bunch of fools .

  So, the majority just sat back and let it all happen. Then, before we
  knew it, they owned us, and we had lost control, and the end of the world
  had come .

  My family lost everything .

  I ended up in a concentration camp and the Allies destroyed my
  factories.”

  We are told again and again by ” experts ” and ” talking heads” that Islam
  is the religion of peace, and that the vast majority of Muslims just want
  to live in peace.

  Although this unqualified assertion may be true, it is entirely
  irrelevant. It is meaningless fluff, meant to make us feel better, and
  meant to somehow diminish the spectre of fanatics rampaging across the
  globe in the name of Islam .

  The fact is that the fanatics rule Islam at this moment in history .

  It is the fanatics who march.
  It is the fanatics who wage any one of 50 shooting wars worldwide .
  It is the fanatics who systematically slaughter Christian or tribal
  groups throughout Africa and are gradually taking over the entire continent
  in an Islamic wave .
  It is the fanatics who bomb, behead, murder, or honour kill .
  It is the fanatics who take over mosque after mosque .
  It is the fanatics who zealously spread the stoning and hanging of rape
  victims and homosexuals.
  The hard quantifiable fact is that the ” peaceful majority” the
  ”silent majority ” is cowed and extraneous .

  Communist Russia comprised Russians who just wanted to live in peace ,yet
  the Russian Communists were responsible for the murder of about 20
  million people.

  The peaceful majority were irrelevant .
  China ’s huge population, it was peaceful as well, but Chinese
  Communists managed to kill a staggering 70 million people .

  The average Japanese individual prior to World War 2 was not a
  warmongering sadist .

  Yet, Japan murdered and slaughtered its way across South East Asia in an
  orgy of killing that included the systematic murder of 12 million Chinese
  civilians; most killed by sword ,shovel and bayonet .

  And, who can forget Rwanda, which collapsed into butchery. Could it not be
  said that the majority of Rwandans were ” peace loving ”?

  History lessons are often incredibly simple and blunt, yet for all
  our powers of reason we often miss the most basic and uncomplicated of
  points :

  Peace-loving Muslims have been made irrelevant by their silence .

  Peace-loving Muslims will become our enemy if they don ’ t speak up,
  because like my friend from Germany, they will awake one day and find
  that the fanatics own them, and the end of their world will have begun .

  Peace-loving Germans, Japanese, Chinese, Russians, Rwandans ,Serbs
  Afghans, Iraqis, Palestinians, Somalis, Nigerians, Algerians, and many
  others have died because the peaceful majority did not speak up until it
  was too late.

  As for us who watch it all unfold; we must pay attention to the only group
  that counts; the fanatics who threaten our way of life”

 17. Fredrikzon skriver:

  Citat Göran E, riktat till Nilsson:

  ”Kanske är det du som är problemet. Du som ogillar våld. Du som – trots dina hårda ord i debatten – vill vara en del av den fredliga majoriteten.

  En del av den fredliga majoritet som på grund av sin tystnad mot mordhot, förtryck och terrorism gjort sig irrelevant.”

  Hur ska jag tolka det? Är det inte anklagelse för att inte ta avstånd från mordhot, förtryck och terrorism?

  Har jag misstolkat ber jag givetvis om ursäkt, men då är vi i alla fall överens om att muslimen Nilsson klart och tydligt tar avstånd från mordhot, förtryck och terrorism.

  Ska vi gemensamt ta avstånd från Veiron i ottan?

 18. Göran E skriver:

  PELLE OCH JS:

  Ni tar upp den absolut svåraste frågan, pudelns kärna för den som vill vara öppen mot alla kulturer. Spektaklet kring rondellhundarna visar dess sprängkraft. De hittills föreslagna Alexanderhuggen faller på sina fascistoida orimligheter.

  Vare sig de kommer från islamistiskt eller islamhatande håll.

  Men vi måste finna om inte ett svar, så i alla fall en hållning. Jag anser inte att vi behöver finna ett svar på hur man förenar liberal demokrati med islam. Det är den troende muslimens uppgift att finna ett svar på hur han kan praktisera sin religion utan att vandalisera den liberala demokratin.

  För den liberala demokratin måste försvaras. Av oss. Ingen annan kommer att göra det.

  Den liberala demokratin måste försvaras, för utan Frihet finns ingen överlevnad.

 19. Fredrikzon skriver:

  Citat Göran E, riktat till muslimen Nilsson:

  ”Din avsky hörs alldeles för dåligt, vilket är mycket synd och skam, eftersom din avsky skulle ha mycket större effekt än min”.

  Hur ska Nilsson bära sig åt för att höras bättre? Han har uttalat sig för hela världen på Vilks blogg. Nu har han iofs lämnat rummet, men om frågan kommer upp igen?

 20. Cecilia skriver:

  Jag tror att Göran bara talar om vår allas naivitet och bekvämlighet.
  Tilltron till att allt är OK och så går man på i hjulspåren om att allt är givet ”bra”. Att man kanske missar att andra tänker annorlunda och agerar efter sina huvuden.
  Att tillvaron inte är så given som man tror…?

 21. Abbas skriver:

  Göran:

  Du misupfattade nog. Jag började från början med Paulus och tog ett enstaka exampel från tidig kristendom (400-talet). Detta eftersom jag tyckte det var onödigt med lång lista.

  Det är inte speciellt svårt att hitta modernare exempel på t.ex. kristet våld. Eller lite mer småskaligt

  Och det gäller som sagt självklart inte bara kristendomen.

  Förresten, hur demokratiska är engentligen kristna länder som Kongo och Swaziland? Hur är det ställt med de mänskliga rättigheterna ?

 22. Abbas skriver:

  Islamofob:

  Jag har tröttnat på att citera bibeln så jag tar svenska kyrkans lärofader (Martin Luther) i stället:

  Här är från hans kommentar till psalm 82:
  ”om någon skulle förkunna att Kristus inte är Gud, utan endast en människa, och som andra profeter, som turkarna och anabaptisterna tror, — sådana förkunnare ska inte tolereras utan straffas som hädare”. (Brännas på bål alltså)

  Från hans skrift om judarna:
  ”I 5 Mos 13:12 skriver Moses att varje stad som bedriver avgudadyrkan ska bli helt förtärd av eld, och inget av den ska bevaras. Om han levde idag skulle han varit den förste att sätta eld på synagogorna och judarnas hus.”

  75% av svenskarna är med i denna kyrka. Som Ali G brukade säga: respec!

 23. Joanna skriver:

  Abbas, det ser illa ut. Men avgörande är inte vad som står i de religiösa källorna, utan hur vi förhåller oss till dem.

 24. Islamofob skriver:

  MÖDOMSHINNEKULTUR? Bevare mig!

  Kvinnans mödomshinna spelar en central roll i den primitiva arabisk- muslimska hederskulturen!
  En kvinna som blivit deflorerad betraktas som begagnad och oren! och hon mördas för att rentvå familjens heder!

  Sverige 2007:
  Svenska kliniker lagar trasiga mödomshinnor för att förebygga hedersmord!

  Fy Fan! är det enda man kan säga!

 25. Islamofob skriver:

  Abbas Abbas!

  1. Jag är inte kristen….jag är inte medlem i kyrkan…..jag tycker inte om kristendomen!

  2. Jag diskuterar terrorideologin islam, som du bekänner dig till, utifrån ett globalt perspektiv, inte utifrån ett svenskt perspektiv!

  3. Jag upprepar min fråga:
  Hur ställer du dig till följande text som står i din OHELIGA bok, koranen, fjärde suran, vers 56:
  ”Dem, som förnekar våra tecken, ska vi förvisso steka i eld. Så ofta deras hud blir genomstekt, ska vi ge dem en annan i stället, att de må smaka straffet; Gud är förvisso väldig och vis.”
  Kan du svara mig på frågan?! Skäms du över den texten?!
  Jag har flera hundra liknanade exempel ur samma oheliga bok!

 26. Arthur Arthur skriver:

  Ser inte jesushunden mer ut som en häst?

 27. skagen skriver:

  Jag undrar vad du egentligen menade när du målade Mohammed som rondellhund. Jag har bara läst om vad en massa tror, men vad ville du? var det för att få igång debatt, för att kritisera att religioner alltid kräver en speciell behandling, ???? Skulle vara jätte snällt om du kunde svara så fort som möjligt. Tack på förhand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.