Del 399: Trakassera var ordet

Signaturen Fredrikzon har skrivit en talangfull kommentar (se under gårdagen) om vad man har för sig på vilks.net. I ett samtal med Man1 och Man2 (borde kanske ha varit tänkt på jämställdheten) får vi veta att man ägnar sig åt att trakassera. Onekligen en poäng. Däremot protesterar jag å det kraftigaste angående Man2:s påstående att jag inte blir drabbad av detta. Senast det inträffade var i muslimen Anders Nilsson inlägg för några timmar sedan. Så kan jag och andra tillbakatrakassera Anders Nilsson.

Men Nilssons invektiv tar jag gärna emot. Mycket av det som sägs om mitt teckningsprojekt känns igen från Nimishistoriens första år (vill ni veta mer om den, gå in på länken Konstvilks på blogrollen här intill). Nimis var fult, det var inget nytt och det var en alltför uppenbar och tom provokation. Den egotrippade konstnären var enbart ute efter att få uppmärksamhet och publicitet. Med några få undantag tog konstvärlden avstånd från ett så uselt projekt. Och det var en allvarlig kränkning av det heliga naturreservatet vilket man menade skulle få oerhörda konsekvenser i det att man snart skulle se otaliga efterföljare banka upp konstruktioner i tidigare skyddade områden. En professor i botanik menade att det inte var otänkbart att någon skulle börja spränga i reservaten och kalla det för konst.

Usama El-Swenson klagar över att projektet börjar tappa fart. Det har gjort det ett antal gånger och kanske är det mera definitivt nu, dvs. det går in i en mera konstruktiv debatt. Jag har trott det ett antal gånger, kanske är vi nära nu. Vi får väl se vad Aljazeeras reportage får för mottagande. Deras Athenbaserade korrespondent Barnaby Phillips var här med sitt team idag och de fick också fina bilder av Nimis i lätt sensommarglans.

Det finns en del annat att kommentera. Mauricio Rojas skriver i dagens GP om Islams yttrandefrihet sådan den formuleras av ordförande i Sveriges Muslimska Förbund Mahmoud Aldebe. Rojas citerar Aldebe:

”Islam ger åsikts – och yttrandefrihet åt alla medborgare i den islamiska staten, på villkor att denna rättighet utnyttjas för utbredningen av dygd och sanning och inte för spridningen av ondska och omoral. Den islamiska idén om yttrandefrihet är betydligt överlägsen den som är rådande i västerlandet.”

Vi ser väl genast problemet. Om Islam är sanningen är det naturligtvis riktigt. Men det är här det tycks bli så förtvivlat svårt att få fram budskapet. Man får skilja mellan subjektiv sanning och objektiv. En subjektiv sanning gäller för en grupp med gemensam åsiktsinriktning. När det handlar om religioner utgår Västvärlden från att detta är något som är och skall förbli privat. Absolut sanning kan man i denna bemärkelse inte uppnå. Istället är demokratins spelregler, vetenskap och rationalitet det som Väst håller sig till.

Därför blir Aldebes terminologi infekterad med underförstådd Koranläsning. Vi skall visa dygd och sanning (vilka ”dygder” och vilka ”sanningar”? – vill vi tillägga) och inte sprida ondska och omoral (hur det nu skall definieras så att alla skall bli nöjda).

I dagens SvD skriver Anna Brodow om Göteborgsbiennalen och dess tema angående politikens begränsningar och motståndets möjligheter. Hon drar ungefär samma slutsats som jag. Tanken att konsten skall göra det som politiken inte kan är i praktiken en intern affär i konstvärlden. Alltsedan social kritik i början av 1990-talet blev ledstjärna för samtidskonsten har den hoppats på att kunna förändra världen.

Brodow tänker sig att det är ”i den tydligt visuellt framträdande eller poetiska bilden som konsten har sin möjlighet att kommunicera även politiskt.”

Svårigheten ligger nog i att samtidskonsten aldrig tagit sig en djupare funderare på vem man skall kommunicera med. Man tycks ta för givet att världen skall komma till konsten för att lära sig den rätta vägen att bemästra samhällsproblemen. Men det kommer naturligtvis ingen utom konstvärlden.

Om man till äventyrs skall skaffa sig en publik då får man göra något som är politiskt inkorrekt vilket omedelbart får till följd av att konstvärlden med högdragen min sätter näsan i vädret och inte befattar sig. Alternativet är att skaffa sig en publik vilket är ett stort arbete. Och ännu inte påbörjat. Men det är klart, man kan fixa sådant på egen hand.

aljazeera-lit.JPG
Aljazeeras team på besök hos den kontroversielle kränkaren

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

92 svar på Del 399: Trakassera var ordet

 1. Emma skriver:

  ”amatullah: Jeg mistenker deg for å være provokatør.”

  Det gör jag också, tror att det är Lars Vilks bakom signaturen.

  Sedan vill jag bara säga att svenskarna är ett klokt folk, de vet hur de ska göra med extremister, som Vilks och islamister.

 2. Fredrikzon skriver:

  amatullah,

  Jag vet inte om det var du som hotade Lars Vilks, men tycker du det är rätt att göra så? Menade du allvar? Förklara hur du tänker.

 3. Fredrikzon skriver:

  Emma,

  Jag tror det är Pierre Schori bakom din signatur. Snälla, sluta spekulera!

 4. Lars skriver:

  Jag skall bara understryka att Amatullah är en synnerligen existerande person som fått 100 dagsböter för grova hot (slakta, skära halsen av etc) mot mig. Men jag har inget emot att hon skriver om sin värld och sina upplevelser här. Tvärtom, låt mångfalden visa sig.

 5. Fröken Sverige skriver:

  Martin Knutsen: amatullah är en äkta islamist, som inte bara önskar att sharia råder i Sverige – hon TROR dessutom att det redan gör det.

  http://i13.tinypic.com/66cvp14.jpg

  amatullah: Ta bara och se till och packa ihop och flytta till något av de 60 muslimska länder som finns. Välj rätt land, så kan du ägna dig åt att kolla på steningar, halshuggningar och hängningar dagarna i ände om du vill. Där kan du i lugn och ro fortsätta att dyrka en ”profet” som var en pedofil och våldsman.

  För i detta landet har du inget att göra.

  Och det måste verkligen vara ett allvarligt fel på dig, om du tror sharia står över svensk lag här.

  Vi är många som motarbetar islamisterna idag och fler blir vi….

  /FS

 6. Imam Islam skriver:

  Hej
  Har hittat några fler bilder på profeten mohammed!
  Speciellt Amatullah är medlem. Han/Hon kanske kan göra en egen bild och skicka till profeten Mohammeds alldelles egen konstutställning
  Imam Islam
  (Allahu Akbar, nöf nöf)

 7. Imam Islam skriver:

  Här är konstutställningen föresten
  imamislam.blogspot.com

 8. ErriCk skriver:

  Det är klart att många önskar att amatullah är en tvättäkta islamist. Men sanningen är att vi kan inte veta detta. Jag tror att det är en helt vanlig SD:are som gynnar projektet.

  Allt på denna sida är bara spekulationer och allt är på låtsas. Alla gömmer sig bakom en pseudonym och vi vet inte vem som är vem, om inläggen är sanna, om de är provokationer, vetenskapliga eller rena fantasier. Vem som helst kan skriva vad som helst.

  Vi vet inte om Lars är amatullah eller om amatullah är Lars, eller om någon av dem är islamist eller inte, i verkligheten.

 9. Fredrikzon skriver:

  Skarp analys, ErriCk. Och helt ointressant.

 10. Fröken Sverige skriver:

  ErriCk: Hade du följt tidningarna hade du nog vetat vem amatullah är.

  Hon är en riktig islamist och är dessutom stolt över det.

  /FS

 11. amatullah skriver:

  Fredrikzon och Fröken Sverige, och vem är det här?

 12. Fredrikzon skriver:

  Jag väljer att uppfatta amatullah som amatullah och Vilks som Vilks. Och lita på att när Vilks säger att amatullah är amatullah, så är det så. Det är åsikterna det handlar om. Klart man kan skoja till det om man vill.

 13. mellis skriver:

  Har Fredrikzon använt den islamska strategin Taqiya för att få mig sluta skriva inlägg?
  http://answering-islam.org.uk/Index/T/taqiya.html
  Eller har han bara en högst egen tolkning av sin skrivning ”Där gick min gräns. Klart slut”.

  Tror inte vi behöver spekulera om vem som är vem här. Man kan lära sig det mesta man behöver veta om den ”fredliga” ”religionen” islam genom att se på den här videon http://littlegreenfootballs.com/weblog/video/20060203LondonProtest.wmv
  (26 MB) från en demonstration utanför Danmarks ambassad i London i februari 2006.

  I övrigt noterar jag att Amatullah är stolt över att hon inte fuskåker. Men läsarna här har nog redan uppfattat att muslimer kan känna stor stolthet utan att ha uträttat något särskilt positivt. Gissar att Amatullah varit ännu stoltare om hon fått sex års fängelse för sina mordhot mot Lars Vilks i stället för som nu bara dagsböter. Dom värsta hetsarna vid demonstrationen i London fick faktiskt så kännbara fängelsestraff. http://news.independent.co.uk/uk/crime/article2780545.ece

 14. FUNGHI!!! skriver:

  Amatullah är i allra högsta grad en ultraislamist. Jag har bevakat henne under en tid och kan lugna er andra som tror att Ammatullah är Lars, ni är helt fel ute.

  Till Amatullah…
  Du anser att svensk lag inte råder över dig. Det du just fick erfara var en direkt kännedom av svensk lag när du fick din fällande dom. Kom ihåg att du nu är en brottsling! Du bör nog informera din arbetsgivare. Domen anses som helt fel av de flesta, du förtjänar fängelse i flera år samt därefter utvisning om du inte har svenskt medborgarskap. Om du nu skulle vara svensk medborgare, råder jag dig att avsäga dig det när du lämnar VÅRT land. Du kan inte flytta fort nog om vi säger så! Du är inte önskvärd! Hur känns det att vara illa omtyckt?

  FUNGHI!!!

 15. Damen skriver:

  Kan konst vara mer än politiska kommentarer där konstverket inte direkt ska påverka politiken eller vara inblandad i politiken?
  I så fall bör ju ditt verk Lars, där vi alla är deltagare, accepteras som konst. Muhammed-teckningen är ju en kommentar och därmed ett konstverk. Det om din installation, där vi alla inblandade är en del, av konstvärlden blir konst. Ja, det är en nöt för det kräver att konstvärlden inser och accepterar att den idag är stelbent.

  Samtidigt, om installtioneninte är konst var sätter man då gränsen? Gilbert & George har ju gjort sina liv till konstverk. Om du då avgränsar installationen till just ditt (konstnärs)liv i förhållande till detta är det då konst?

  Om konstverk inte direkt ska påverka politik eller vara inblandad i politiken har konstvärlden satt upp en gräns att konstverk just ska vara kommentarer. Det att sätta gräns blir en utmaning! Kommer det att hålla. Konstvärldens norm är ju ständig förnyelse.

  Oerhört intressant att följa utvecklingen! Bara synd att den är så lokal för egentligen sker ju diskussionen bara i Sverige och något i Norge, Danmark och Finland. Detta tror jag gör att konstvärldens definition av vad som är konst kan komma att glida tillbaka.

 16. Mushrik skriver:

  Spelar det egentligen nån roll vad som ”är” konst? Vem bryr sig, förutom auktionshusens värderingsexperter och de som sköter Artfacts rankinglista? I slutändan är det intentioner, handlingar och konsekvenser som räknas, vare sig det handlar om konst eller någon icke-konstig del av livet. Projektet Muhammed som rondellhund är intressant utifrån alla dessa aspekter.

 17. Pelle skriver:

  Vi vet inte vem är vem men varför inte helt enkelt låta åsikterna tala för sig själv? Meningen med diskussionen är väl att vi alla skall kunna utveckla våra egna ståndpunkter och förstå varandra bättre.

  Från en websida om Islam

  http://www.islam101.com/

  hittade jag följande under länken Human relations:

  Islam wants its adherents to be just to every human being.

  ”Do not let your hatred of a people incite you to aggression.” (The Quran 5:2).
  ”And do not let ill-will towards any folk incite you so that you swerve from dealing justly. Be just; that is nearest to heedfulness” (The Quran 5:8).

  Jag ser detta som en uppmaning till tolerans. Tolerans innebär, tycker jag, till stor del att kunna hantera sin egna negativa känslor gentemot åsikter och handlingar som man tycker är felaktiga och kränkande. Är det inte till stor del vad dessa Korancitat handlar om?

 18. Fröken Sverige skriver:

  Ayatollah Khomeini:

  ”A man can marry a girl younger than nine years of age, even if the girl is still a baby being breastfed. A man, however is prohibited from having intercourse with a girl younger than nine, other sexual acts such as foreplay, rubbing, kissing and sodomy is allowed. A man having intercourse with a girl younger than nine years of age has not committed a crime, but only an infraction, if the girl is not permanently damaged. If the girl, however, is permanently damaged, the man must provide for her all her life. But this girl will not count as one of the man’s four permanent wives. He also is not permitted to marry the girl’s sister.”

  ”A man can have sex with sheep, cows and camels and so on. However, he should kill the animal after he has his orgasm. He should not sell the meat to the people in his own village; however, selling the meat to the next door village should be fine.”

  http://kenlydell.typepad.com/islamic_evil

  Här har vi lite som islamisterna kan gå ut och demonstrera emot, istället för att lägga energi på en teckning.

 19. Gote skriver:

  Jag får väl också dra mitt strå till stacken och skriva ett par om Amatullah (och till Amorin längre ned):

  Om hon är på riktigt och inte ett troll, så är Amatullah ytterligare ett bevis för att islam fungerar som en sekt och att den djupt troende snarast är att betrakta som sjuk. Alltså sjuk på riktigt, jag skriver inte ”sjuk” för att förolämpa någon. Jag är verkligen inte expert på sekter, men tror att den hållningen kan vara fruktbar när man försöker bemöta och förstå hängivet religiösa i allmänhet, och hängivna muslimer i synnerhet. Tänker förkovra mig i ämnet när tid finns. Hittade organisationen ”ROS” (Rådgivning om sekter http://www.ros.org.se/ ) för några veckor sen. Citerar från deras site ( http://www.ros.org.se/mind.html ):

  ”Personkontroll

  Rörelsen kontrollerar

  a) Var Du bor, hur och med vem Du umgås
  b) Hur Du ser ut, käder hårstil etc
  c) Vad Du skall äta
  d) Hur mycket Du skall sova
  e) Din ekonomi
  f) Att Du får mycket liten tid eller ingen alls till nöjen och avkoppling

  Större delen av tiden används till indoktrinering och gruppritualer, Du måste be om lov, innan Du tar några större beslut, Du måste tala om, om Du börjar tvivla, uppför Du Dig väl får Du belöning, i motsatt fall bestraffas Du. Individuellt tänkande uppmuntras inte – det är gruppen som gäller.

  Informationskontroll

  a) Information undanhålls om den är negativ
  b) Information omskapas för att den skall bli acceptabel
  c) Ren lögn

  Rörelsen försöker undanhålla information från böcker, tidningar, radio, TV, all kritisk information, information från eller umgänge med f d medlemmar tillåts som regel inte, och dessutom försöker man hålla medlemmen så upptagen att hon/han inte hinner med att reflektera. Ledaren bestämmer vad som medlemmen behöver veta.

  Tankekontroll

  a) Gruppens sanning är den enda sanningen
  b) Svart och vitt tänkande
  c) Gud gentemot Djävulen (om rörelsen är religiöst baserad)
  d) Oss mot dem

  Man kan lära sig att stoppa sina egna tankar, när de dyker upp, genom olika tekniker som rent förnekande, önsketänkande, chanting, meditering, bön, tala i tungor, sjunga eller humma. Ledarna får inte kritiseras och inte heller doktrinen.

  Känslokontroll

  a) Förtränga och manipulera medlemmens känslor
  b) få medlemmen att själv känna sig skyldig. Om det finns problem är de aldrig gruppens eller ledarens fel
  c) Rädsla att tänka själv, rädsla för världen utanför,
  rädsla för att lämna gruppen etc

  En person som är utsatt för denna påverkan kan inte se en positiv och meningsfull framtid utanför rörelsen.”
  SLUT CITAT

  Det vore intressant om någon debattör här som har mera erfarenhet och / eller kunskap om sekter, kunde skriva om det!

  Amorin – jag vet inte om du anser att beteckningen ”islamofob” är rimlig och användbar i något sammanhang. Under Vilks-debattens gång, har det skrivits en del om det (på andra ställen än här också) och det är inte självklart att uttrycket fungerar så som du beskriver. Jag har märkt att även kristna har tagit till sig idén om kritiker som fobiker och myntat uttrycket ”kristofob”. Man har även uppfunnit ordet ”ateistfundamentalist”, men det kanske kräver en egen diskussion.
  Kom självrannsakande att tänka på på detta då jag ovan skrev om Amatullahs sjukliga tro. Gör jag samma sak mot henne som de gör som kallar kritiker av islam islamofober?
  Jag använder åtminstone inte ett relativt nytt ord för att beskriva sådana som Amatullah, utan använder ett vedertaget sätt att bertrakta en företeelse. Där finns en liten skillnad. Fast en likhet finns också – jag menar att en person är sjuk. Skillnaden skulle vara att man med ordet ”fobi” i islamofobi, egentligen inte menar att en person verkligen är psykiskt sjuk, eller?

  Hur som helst, det är svårt att förneka att islam används för hemska syften och att kritisera detta (samt de som utför dessa handlingar och uttrycker dessa tankar), och även kritisera islam som ”ren” och obefläckad idé, måste vara möjligt utan att man kallas fobiker. På samma sätt kan man ju analysera de illdåd som eventuellt kan göras i demokratins, kommunismens, kapitalismens etc, namn. Det råder inget tankeförbud där och man blir inte automatiskt kallad fobiker om man forskar i dessa ämnen, åtminstone inte i Sverige. Fast där vill jag i och för sig göra ett förbehåll. Att forska i tex kapitalismens skadeverkningar, skulle antagligen vara mycket enklare om det satt en regering med V-majoritet, än en sådan regering vi har nu, och omvänt förstås.

  Jag anser att ordet fobi används framgångsrikt för att hävda religioners ”naturliga” existensberättigande, och om man ifrågasätter religion på något sätt, då är man sjuklig och paranoid.

 20. Lars Vilk, TV kanalen Al Jazeera ar inte en ”vanlig” TV kanal, Den grundades och har som avsikt att propagera for fundamental Islamism. Dom stoder Al Queda som ett propaganda organ. Om dom skulle skicka information till terrorister bli inte forvanad. Var forsiktig nar du har med Al Jazeera att gora.

  Ar det bara jag som dragit slutsaten att Islam maste forbjudas i Sverige. Alla muslimer maste forkasta Sharia, hot , vald och mord, alla muslimer maste ge sitt fulla stod till demokrati, yttrandefrihet annars maste dom lamna europa. NOG!

 21. Mushrik skriver:

  Anders Nilsson: jag vill att muslimer som lämnar islam ska få speciella privilegier i samhället endast av den anledningen att det balanserar det helt unika förtryck som muslimska avfällingar utsätts för. Jag är positiv till ”affirmative action” för ex-muslimer i Sverige under en övergångsperiod. När de Muhammed-trogna muslimerna inte längre dödshotar avfällingar från islam, så ska naturligtvis all kvotering av ex-muslimer till högre poster i samhället upphöra.

 22. Anders Nilsson skriver:

  Till Mushrik
  Jag är en av de ”Muhammed-trogna muslimerna” och jag har aldrig dödshotat någon, lika lite som alla de som jag känner i min muslimska gemenskap. Jag avskyr hoten lika mycket som alla andra. Faktum är däremot att muslimer redan idag behandlas olika än icke-muslimer. Efter att teckningarna publicerats så har hoten mot oss muslimer ökat dramatiskt. Ni som hävdar att detta är självvalt är välkommna att följa med på spårvagnen, i konsumkön, på skolgården och där sälla er till hetsarna. Konstnären kan ju få äran att komma till skolan och stående bland hetsarna förklara för min dotter att det är hennes eget fel. Hon är bara 13 så han behöver inte vara rädd. Han behöver inte ta med teckningarna heller, hetsarna har dom redan och använder dom dagligen. Det är banalt om det inte vore för att det vi ser idag är precis det samma som hände bland de intellektuella och konstnärerna för 60 år sedan. Minns Bollhuset och se historien upprepa sig, bara det att då var det judarna som fick stå i frontlinjen för de intellektuella rasesteterna och den våldsdyrkande pilsnerjugend. Vad var det han sa, konstnären? Att konsten blev politisk i början av 1900-talet. Så sant, så sant.

 23. Flykting I Sverige undan muslimsk terror! skriver:

  Till Anders Nilsson!

  Tack för ditt svar 23.9.2007, 10:41!

  Jag får, när jag läser det du skriver, en känsla av att du tar illa vid dig av all den kritik, allt raljerande och hån som riktas mot islam! och du mår inte bra av det!

  Jag ska ge dig ett enkelt tips på hur du kan lösa det här problemet för din del en gång för alla:
  Sluta kalla dig muslim, så slipper du bekymra dig över vad folk säger om islam!

  Kom ihåg: Att vara MUSLIM är ett VAL, inte ett ÖDE!
  Väljer man att bekänna sig till en ideologi, vare sig det är islam, kommunismen, Liberalismen etc, så får man stå sitt kast! Man får då finna sig i att folk kommer med kritik, ibland i satirisk form!

  Ps De bästa lösningarna är oftast de enklaste men det gäller att se dem!

  Många varma Demokratiska Fredliga Frihetliga Sekulära Hälsningar!

 24. mellis skriver:

  till Anders Nilsson
  Hur tänker och känner man som etnisk svensk när man här i Sverige uppfostrar sitt barn enligt den muslimska läran och kanske sätter slöja på sin dotter från tidig ålder? För om man endast är ute efter att skydda barnet från nutidens omoral och kriminalitet vore det väl bättre att välja en inhemsk kristen sekt än islam? Att här i landet tvinga in dottern i den muslimska läran kan väl svårligen leda till något annat än mobbning nu och diskriminering senare? För ögonblicket kan vi bortse från övergreppet i att påtvinga barn vanföreställningar om gudar, profeter, odödliga själar, paradis, helveten och annan sådan vidskepelse som ingår i de konfessionellas föreställningsvärld.

  Om det hetsas mot ditt barn i skolan så är det knappast barnets fel. Däremot kan det vara ditt fel.

 25. Martin Knutsen skriver:

  amatullah: OM du er ekte, A`salaam maleikum og hyggelig ramadan. Jeg tror du måste ta en samtal med din mullah om hur islam står i forhold til de lokale lover og regler, du feiltolker helt vilt. Om du vil kan jeg finne ut surene som sier at muslimer skal oppføre seg i henhold til lokale seder og skikker selv i ikke islamske land. Din sjel er i fare om du lar hatet och aggresjonen vende deg vekk fra Allah/det imanentes egentlige ansikt.

  Lars Vilks: Jeg så ikke noe svar på mine spørsmål? Hvor ligger kunsten i å sparke i en maurtue? Hvorfor ikke bare starte sin egen fascist-trupp først som sist, som et ”interaktivt kunstprosjekt”?

 26. Martin Knutsen skriver:

  Tilalle dere islamhatere: Only siths deal in absolutes.

 27. mellis skriver:

  Anders Nilsson beskyller Lars för att med sina teckningar ha orsakat mobbning av hans dotter. Nilsson förstår uppenbarligen inte att det inte var teckningarna utan dom osannolikt hotfulla och våldsamma protesterna från muslimskt håll som lett till en motreaktion. Muslimerna kan väl lämpligen vänta med att starta krig mot svenska ursprungsbefolkningen och mot muslimer motstående invandrargrupper tills de framfött och uppfostrat tillräckligt många nya krigare här – med hjälp av barnbidrag och annat ekonomiskt stöd från oss som blivit invaderade av dessa främmande muslimer?

 28. Lars skriver:

  Hej Martin

  Jag tror du underskattar muslimerna. Om vi betraktar dem som underlägsna och ännu inte mogna och därför skall undanhålla dem religionskritik som är självklar för alla andra religioner gör vi dem en otjänst. Muslimerna har sannerligen kommit med i debatten och är aktiva. Endast om vi sätter problemen under debatt kan vi komma någonstans.

  Det är mycket olyckligt om muslimerna skall tvingas in i en identitet som underlägsna och svaga.

  Det är inte nödvändigt att du drar till med ”fascism”. I en demokrati debatterar vi och ägnar oss inte åt förföljelse och förakt.

 29. Lars skriver:

  Folkomröstning nu

  Aljazeera är på många sätt en vanlig nyhetskanal. Det team som jag mötte var helt vanliga reportrar som arbetat i många nyhetsbyråer i skilda länder. Korrespondenten Phillips var en engelsman från Oxford med stor erfarenhet från Afrika. Det fanns inga som helst tecken på något annat. Och jag talalde länge med dem.

 30. Imam Islam skriver:

  Anonyma muslimska klagoboxen endast för män
  ——————————————————————–
  Inshallah Muslim Man Complaint Box,

  My child was drawing pictures for school and this is forbidden. What makes the situation worse is that the picture was of our whole family and also blessed Mohammad. It was not a very clear picture of Mohammad and I think his likeness would be considered obscured by the scriptures. Just to be sure I hanged my son and burned his body and then my brothers burned the school and also hanged the teacher. What I want to know is what can be done about the ability to draw? Any child can go about creating blasphemous rendering of Mohammad! This is lightning in the hands of the unprotected. My son is in the afterlife now because of these crayons and ”construction” paper, which I say is ”destruction” paper. That is a little joke, but I am not laughing. Something must be done.
  ——————————————————————–
  Dear Muslim Man Complaint Box,

  My daughter was raped by my neighbor and we burned her alive because she was tainted. My issue is that I think I should be able to rape his daughter back instead of having to burn my perfectly good daughter. So she was raped, so what? All of her parts still worked. She could still cook a meal. She could still find a good husband. She could still catch a beating like a net. I think this situation is unfair.
  muslim
  ———————————————————————–

 31. Anders Nilsson skriver:

  Det är historielösheten som är skrämmande. Med vidöppna ögon går vi in i samma trauma som en gång ledde till utplåningen av miljoner judar, romer, slaver, homosexuella, fysiskt och mentalt handikappade ja allt som avvek från det renrasiga. Och vi ser inte ens att det pågår. Självfallet var det judarnas, romernas, slavernas, de homosexuellas, de handikappades eget fel att de blev förföljda och utrotade. Så dum jag är som inte förstått detta!

  Självfallet är det inte Lars Vilks fel att det hetsas mot muslimer i Sverige, men hans bidrag till det är inte att förakta.

 32. Lars,
  Det finns anledning till att Al Jazeera blev forbjuden att operera i Afghanistan av Karzai regeringen pga av deras stod till talibanerna och terroristerna, sedan blev dom forbjudna att operera i Irak av samma skal. Pa ytan ser det ut som en ”vanlig” TV kanal, men i sin politiska rapportering ar de helt pa talibanerana’s och al queda’s sida. Mest irriterande ar deras journalister som sambarbetar med terroristerna i hemlighet, darfor forbjods dom. Jag vill bara peka ut att var forsiktig och utga fran att de ar fientligt installda.

 33. Mushrik skriver:

  Anders Nilsson: hur kan du kalla dig Muhammed-trogen och samtidigt vara motståndare till sharia-reglerna som säger att avfällingar ska dödas? Dessa regler fastställdes av gangsterprofeten Muhammed själv. Jag vet mycket väl att det finns muslimer som tar avstånd från mord på avfällingar, men de kan ju knappast kalla sig Muhammed-trogna.

 34. Lars skriver:

  Folkomröstning. Aljazeera har blivit en internationell nyhetskanal. Det är möjligt att den har sina vinklingar men antagligen inte mer än vad t ex Fox News har. En i teamet hade arbetat där men tyckte att det journalistiska klimatet försämrats. Ingen av dem hade några kopplingar till Mellanöstern.

 35. TJ skriver:

  Anders Nilsson:
  Det hetsas inte mot muslimer i Sverige. Du har fel. Det hjälper inte dina argument om du gör aldrig så många kopplingar till rasism och nazism. Det hjälper inte dina argument att du räknar upp aldrig så många svaga grupper. Det hetsas inte mot muslimer i Sverige. Skulle Sverige av alla länder, med en statlig institution för belysning av nazismens brott och nu också kommunismens, inrättad av förra regeringen och nu stödd av den nya, gå med öppna ögon in i något slags nazitillstånd. Det är rent och skärt nonsens.

 36. Ibn skriver:

  amatullah:

  Det är ledsamt att du inte förstå att det är Dig Allah kommer straffa. Det är du som är hatisk och fylld av negativa kraft. Hur kan du tala om att slakta människor?

  Kära vän, jag förstår att du lider och inte mår bra, men försök göra bot innan det är försent, det finns fortfarande chans att bli förlåten.

 37. js skriver:

  Anders Nilsson:

  Ska jag tolka dig så att det är bättre att inte diskutera religion, t ex islam, därför att
  det finns en risk för att extremistiska åsikter kan komma fram. Extrema åsikter finns
  inom alla ämnen.

  För mig låter det som att du vill att vi ska förtiga de problem som finns med islam i Sverige.
  Det är ju tydligt att det är en kulturkrock som vi ser har att kommit fram i denna debatt.
  Låt oss diskutera detta. Så gör vi i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet.
  Tydligen finns det en rädsla i Sverige att diskutera vissa problem.

  Tänk på att problem inte försvinner för att vi tiger om dem eller sopar dem under mattan.
  Problemen kommer fram förr eller senare. Det är bättre att vi tar debatten nu!!!!!

 38. Martin Knutsen skriver:

  Lars: Takk for svar. Noen kommentarer tilbake:

  ”Jag tror du underskattar muslimerna.”

  Nei, men jeg har sittet i fengsel (for militærnekting) med en del av dem, og kjenner svartskaller både i Køben, Stockholm, Gøteborg og Oslo. Og det segmentet som tar det virkelig alvorlig er de uartikulerte arbeidsløse ungdommene i alderen 16-22, bare en av 100 er nok, og så har du trigget en ekkel prosess som kan sette socialdemokratisk/islamske relasjoner tilbake mange år. Det er kids det handler om, og om hvor verden er på vei, ikke prinsipper og statiske synspunkt. Relasjonelt, ja? Jeg er svartanarkist, men hilser høflig på min lokale mullah, sist vinter hjalp vi tre punkere ham med bil i snø.

  ” Om vi betraktar dem som underlägsna och ännu inte mogna och därför skall undanhålla dem religionskritik som är självklar för alla andra religioner gör vi dem en otjänst.”

  Prøv å urinere på et bilde av paven i Krakow. Eller ta en fight med de indiske hindunasjonalistene. Du lever i en universalisme som ikke er universell men kulturspesifik, uten å ta inn over deg de komplekse strukturene du berører, ISÆR i dagens situasjon. Forlåt shouting.

  ”Muslimerna har sannerligen kommit med i debatten och är aktiva. Endast om vi sätter problemen under debatt kan vi komma någonstans.”

  Og reklamplakaterna for FOMI er uproblematiske på kommentarsidene? ”Muslimerna” ? Hvilken generalisering er det? Hvilke muslimer? Hur står du i Mahdist-spørsmålet? Al QUaida kan best sammenlignes med assasinerne, forøvrig.

  ”Det är mycket olyckligt om muslimerna skall tvingas in i en identitet som underlägsna och svaga.”

  Det du ikke forstår, er at nettop fordi muslimer ikke ser seg selv som underlegne og svake, tvinger man dem inn i en tilstand av Enten Eller (om du kjenner din Kierkegaard)), motstand eller sell-out. I tilegg blir det lite differensiert, jeg kjenner mange nydelige sufier f.eks.

  ”Det är inte nödvändigt att du drar till med “fascism”. I en demokrati debatterar vi och ägnar oss inte åt förföljelse och förakt.”

  FOMI? Sjekk dem ut. De har 2/3 av bloggen din. Men jeg tror ikke du er sånn, det er derfor jeg velger å provosere ærlig istedetfor å anklage. (Du så spørsmålstegnet? Det inviterer et svar.)

 39. Martin Knutsen skriver:

  Så du forøvrig Morgenbladets leder?

 40. Abbas skriver:

  Martin:

  Islamofobin är redan stark i hela Europa. Man kan låtsas att den inte finns och försöka sopa den under mattan, men det är mörkt under mattan och fobier trivs i mörker.

  Muslimsk extremism är också stark. Jag känner själv många både i danmark och sverige som verkligen hatar alla ”kuffar”. För dom är islam lite som aik för firman boys, fast mycket större eftersom det inte bara gäller kompisarna, utan familjen och hela livet. (På ett sätt är det lite komiskt med vissa som är riktigt grovt kriminella inte bara enligt dansk lag utan också sharia, och samtidigt ser sig som strikta muslimer.)

  Så visst är det så som du säger att dessa extremister får bränsle av detta, men det är inte det enda som händer. Extremisterna får förstås mest uppmärksamhet i media och så, men det andra som händer är att vanliga människor börja fundera över och prata om dom här sakerna. Hur ska man hantera yttrandefrihet och religionsfrihet? vad innebär egentligen respekt?

  Det är den diskussionen som måste finnas och som det inte har funnits utrymme för. När det bubblar och fräser kan det kännas tryggare att snabbt slänga på ett lock, men försöker man hålla locket på för länge blir det till slut en explosion som blir mycket värre.

 41. Martin Knutsen skriver:

  Abbas: Ja, frontlinjene er ganske tighte. Men jeg kjenner folk på Nørrebronx som er helt skikkelige, og i Oso har vi et generaloppgjør med institusjons-rasisme nå.. Den mistenkelig-gjøring som den FOMI-baserte spinmaskinen kjører i gang vil automatisk trigge en viss prosent av sinnsyke, psykotiske mennesker. Det er en del av Vilks eksperiment, å mikse slike ingredienser inn i samtids-kunsten. Selv satt jeg seks dager i København, da jeg sov på Bumzen-kollektivet. Jeg foretrekker den autonome politikse posisjon fremfor hodeløs provokasjon.

  Seriøst, til politiet: Bare legaliser marihuana, så blir alle muslimene helt happy. 😉

 42. Islamofob skriver:

  Till Abbas!

  Jag är ”islamofob!” och jag sticker inte under stol med det. Min ”islamofobi!” bygger på flera decenniers forskning och kunskap, inte på fördomar!
  Jag avskyr islam därför att:
  Islam är en obskurant, livsfientlig, njutningsföraktande, repressiv, intolerant, krigisk våldsideologi!
  Islam är ett allvarligt hot mot demokratin och den västerländska kulturen!
  Islam har/ alltid haft blodiga gränser och är ett ständigt hot mot den globala freden!
  Jag vill inte att Sverige ska bli ett muslimskt land, som styrs av Sharia-lagar!
  Jag vill inte att Sverige ska bli en bas för muslimsk terrorism
  Jag vill inte ha ”mödomshinnekultur” i Sverige

  Detta är min ståndpunkt i klar text!

  Men vad är det du vill din ”flummis” Abbas senapssill?!
  Är det någon slags ”Light islam” du förespråkar?! Och vad innebär det?
  Har du någon egen variant av islam på gång?
  Hur ställer du dig till de otaliga texter i Koranen, som uppmanar till stympning, våld och krig?!
  Tar du avstånd från dem?!
  Förkastar du Koranen?
  Vad vill du egentligen (förutom SEX)?! Kan du inte säga det rakt ut?!

  Vad för slags muslim är du förresten?!
  Min gissning är att du är en förvirrad Shiamuslim från Irak, som har gått vilse och hamnat i Sverige och att du inte är helt tillfreds med ditt liv här?!

  Ps När hade du SEX senast förresten?!
  Svara ärligt: Detta är viktigt för att förstå dina bevekelsegrunder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.