Del 398: Pågår det underligheter?

Jag antar att rätt många har sett Pierre Schoris artikel i dagens SvD. Om den kan man reflektera över frågan huruvida man skall skriva när man befinner sig i affekt. Onekligen blir läsvärdet större men kanske inte på det sätt man tänkt sig. När Schori talat om hur duktig han är och hur många duktiga det finns som han ställer upp på, utdelar han sedan ett ”utan värde” till mig. För all del, inte att beklaga, strängt taget hade det inte varit särskilt intressant om han myst av välbehag över konstprojektet. Hur som helst har han snickrat ihop ännu ett inslag i projektet. Helt klar över att han själv skall tillfogas den lista han lägger upp på medverkande tycks han inte vara.

För det blir en extra färgklick när han talar varmt om den folkvalda Hamasregeringen i Palestina. En jättekul Hamas popvideo har producerats och dessutom dedicerats till ”vännerna i Sverige”. Läs och missa inte filmen.

Lite underliga saker händer nuförtiden. DN tar bort bloggar som handlar om Vilks men även sådana som berör Palestina. Studera denna intressanta detalj här.

En annan men minst lika fängslande händelse är att debattkvällen i Berwaldhallen i tisdags skulle sändas idag i SVT24. I sista stund togs den bort. Att vara ex-muslim är tydligen inte politiskt korrekt.

Hur skall man förstå dessa händelser? Är det en rädsla att skapa oro i befolkningsleden? Att svenska folket inte är moget nog att kunna bedöma innehållet i saker som verkligen förtjänar seriösa diskussioner?

Ett varmt tack riktar jag till Jonas Gardell som skänker mig ett välkommet stöd. Det får inte vara så att vi inte skall kunna kritisera extrema muslimer av rädsla för att det skalla drabba den moderata majoriteten. Det går att hålla isär dessa nivåer. Mer i Expressen.

Nyhetsbyrån Al Jazeera har besökt Nerikes Allehanda. Man kan få se lite video från denna visit.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

106 svar på Del 398: Pågår det underligheter?

  1. Erik skriver:

    Stå på dig Lars! Du har Sveriges stöd!

    Jag kan även rekomendera ett stöd på Ingerös blogg, han skriver som vanligt klokt!

    http://ingero.blogspot.com/

  2. filmen skriver:

    Ja inte är det roligt att se hamas video, det påminner mycket startkt om hitlerjugend, man utnyttjar småpojkar och indoktrinerar dessa för att använda dem senare.
    De flesta i den filmen ser ju att att vara 15 eller yngre, många på slutet var absolut i 12års åldern. Det visar att de behöver indoktrineras ordentligt för att bli bra självsprängare.

    Och javisst pågår det underligheter, vilket är mycket farligt, upp med allt och diskutera det. att som nu strypa och lägga locket på alla ”felaktiga” åsikter. Det kommer att fungera som en tryckkokare. Svenskars mentalitet är att mumla länge länge och sedan brister det plötsligt i en oväntat kraftig reaktion. Det är inte alls bra av press och andra att göra på det viset. Ta all diskussion direkt istället.

  3. Rationell skriver:

    Lars Vilks, bakom den underfundigt skämtsamma ytan framstår Du alltmer som en förnuftets ropande röst i öknen. Det är ju fullständigt absurt att läsa dagens inlägg i SvD. Så långt har det alltså gått! Hade det inte varit mer angeläget att skriva debattinlägg där man manar den stora massan av påstått moderata muslimer att protestera mot islamskt hot och våld? Nej, det skall tydligen till en skämtteckning för att inspirera, och då angriper man – mordhotarna? Nej, Lars Vilks! Jag kan bara säga: Ditt konstverk verkar. Det verkar som en spotlight, och det som belyses är mer skrämmande än man trott. Vi är redan skrämda till tystnad. Den västerländska friheten finns inte mer. Svek från politiker, från ledande debattörer. Jag önskar dig lycka till med fortsättningen av detta märkliga aktionskonstprojekt!

  4. Hansa skriver:

    Rationell: Vi är inte skrämda till tystnad än! Den västerländska friheten finns fortfarande, men den är under press och utmanas av totalitära krafter. Vilks konstverk kommer utvecklas till ett stort frihetsprojekt där ex-muslimer och reformerta muslimer kommer att tacka honom för att ha startat det hela. Det har förresten redan inträffat: http://muslimsagainstsharia.blogspot.com/2007/09/swedish-cartoons.html

    Att Jonas Gardell har ställt sig på frihetens sida hedrar honom.

  5. Albin skriver:

    Pierre Schoris inägg i debatten bevisar bara att han missförstått hela frågan. Han blandar in en massa saker som inte har ett dugg med saken att göra. Sedan undviker han medvetet eller omedvetet att ta upp de verkliga sakerna som bör debatteras. Men på det sättet avslöjar han sin låga intelligens utan att han märker det själv. Därför är det inte mycket mer att orda om hans synpunkter och förpassa de till papperskorgen.

  6. Joanna skriver:

    Under flera århundranden fram till 1400-talet dominerade islam på många håll, bland annat på den iberiska halvön, området kom att kallas Al-Andalus. Konst, arkitektur och vetenskap sattes i högsätet. Ett annat bestående intryck av denna islamska, mycket högstående kultur var ett stort mått av nyfikenhet, progressivitet samt tolerans mot nytänkande och andra trosriktningar.

    Jag förstår väl mångas upprördhet över en hel del inskränkta yttringar i dagens islamska värld, men vill också visa på att islam i sig inte är boven. Vi bör alltså inte driva ett generellt fälttåg mot islam, utan istället ställa ”de skäggiga, visa och heliga samhällsbyggarna” i teokratierna till svars. De kommer aldrig själva att ge upp, men ett mer upplyst folk kommer att vända dem ryggen.

    Dialog med den muslimska världen istället för konfrontation är alltså receptet.

    Bland annat Al-Andalus ger hopp om att vi kan leva tillsamman och berika varandra.

  7. TJ skriver:

    ”Under tiden tycker jag att Lars Vilks ska besöka Waldemarsudde i Stockholm och se hur ”målarprinsen” Eugen betecknade flera av sina verk.”

    Den store smeden från Madrid har talat, en av de största i samtidshistorien. Någon, kan det ha varit Schori själv, har sagt att han är för stor för skandinavien. Schori ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag.

  8. hm skriver:

    Oj….blir alltid lika förvånad över västerläningars enorma arrogans mot andra kulturer. Som om inte ni kristna/européer har dödat flest människor här på jorden. Som om ni inte är grundare av rasism och nazism, som om ni är Guds bästa barn…go ahead…amuse me

  9. Fredrikzon skriver:

    Hihi, idag ger vi oss på Schori, Hausswolff är glömd. Schori ska inte komma här och uppmana till ”ett uns av ansvarstagande”!

  10. Rationell skriver:

    Tja, vi talar ju faktiskt om en kultur som innehåller gravt kvinnoförtryck, åsikts- och tankeförtryck samt medeltida straffseder här. Tycker du det är arrogant att med kraft ta avstånd från detta? Om man tycker man är på något sätt ädlare, på det där speciella spotta-på-västerlandet-sättet som är så populärt bland kulturradikaler om man inte säger rakt och tydligt att detta är en dålig kultur – ja då har man tappat alla begrepp om rätt och fel.

    Sedan är det ju helt enkelt inkorrekt att västerlänningar skulle ha ”uppfunnit” rasism. Rasism är ett universellt fenomen som förmodligen har evolutionär grund (vi är mindre altruistiska mot grupper som är mer genetiskt avlägsna). Det är också tydligt att rasism ökar om etniskt skilda grupper pressas samman på små områden med stor konkurrens om föda. Två historiska exempel på grav utbredd rasism som inkluderat slaveri och massmord är t.ex. arabisk rasism mot afrikaner, och afrikansk rasism mot pygméer.

  11. Albin skriver:

    Till hm:

    Det viktiga är väl inte vad som varit utan som det är idag och då ligger muslimerna risigt till när du nu nämner dödandet av flest människor på vår jord eller hur? I stort sett alla konflikter vi har idag på vår jord så är det muslimerna som terroriserar andra människor så att de måste fly. Vi kan ju bara se på det stora antal flyktingar från de muslimska länderna som kommer hit till Sverige.

  12. Albin skriver:

    Till hm:

    Jag tycker att det är mer relevant att titta på dagens situation. I stort sett i alla världens konflikter är det muslimer som härjar och förtrycker folk så att de måste fly. Vi kan ju bara se på det stora antal flyktingar som kommer hit från Irak. Så idag är det muslimerna som står för dödandet av flest människor på vår jord. Det måste du hålla med om.

  13. Fredrikzon skriver:

    Rationell,

    Så rasism är med andra ord oundviklig?

  14. ln skriver:

    FÅR DETTA SÄGAS?
    Två idioter,
    var och en på sitt sätt
    – – – – –
    Pierre Schori…………Doudou Diène
    Elfenbenskusten……Senegal
    född 1938……………..född 1941
    diplomat SE ………….diplomat UN
    kryptokommunist…..leftist
    vit………………………..svart
    Castrokramare……..obekant
    halalhippie……………halalhippie
    LIKA GODA KÅLSUPARE!

  15. Rationell skriver:

    En inneboende tendens till rasism är nog oundviklig, eftersom vi har den genetiskt inprogrammerad. Det är ju en intressant fråga hur man hindrar att det slår över i våld och konflikt. Men visst, jag tror multikulturella samhällen alltid är mer instabila och ineffektiva av det skälet. Vi har inte så lång erfarenhet av multikulturella experiment, men nog är det en rimlig hypotes givet vad vi sett så långt.

  16. Flashback Forum skriver:

    Jag skrev tidigare på Nima Daryamadj blogg (http://nordicdervish.wordpress.com/2007/09/20/bilder-fran-seminarium-om-yttrandefrihet/) att SVT24 censurerade bort seminariet och här är beviset!

    Google: site:svt.se ”Till yttrandefrihetens försvar”
    http://www.google.se/search?q=site%3Asvt.se+%22Till+yttrandefrihetens+f%C3%B6rsvar%22

    ”svt.se – 24 Direkt
    Till yttrandefrihetens försvar. ONSDAG KL 12:30-15:00 Seminarium anordnat av Ex- muslimerna i Sverige och Humanisterna Stockholm. …
    svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=59808&lid=20070919&lpos=24_0930_sitelink&from=tabla

    svt.se – Utskriftsvänligt format – sajt
    12:30 – 15:00 Till yttrandefrihetens försvar Seminarium anordnat av Ex- muslimerna i Sverige och … 13:00 – 15:30 Till yttrandefrihetens försvar …
    svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=683611&printerfriendly=true

    svt.se – Tablåer
    12.30-15.00: Till yttrandefrihetens försvar. Seminarium anordnat av Ex-muslimerna i Sverige och Humanisterna Stockholm. I debatten deltar bland andra …
    svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=8744”

    Google: site:svt.se ”Afsaneh Vahdat”
    http://www.google.se/search?q=site%3Asvt.se+%22Afsaneh+Vahdat%22

    ”svt.se – Utskriftsvänligt format – sajt
    I debatten deltar bland andra konstnären Lars Vilks, Dilsa Demirbag – Sten, Humanisternas förbundsstyrelse, Afsaneh Vahdat, ordförande för Ex-muslimerna i …
    svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=683611&printerfriendly=true”

    Alla länkarna på svt.se är redigerade och informationen om seminariet har tagits bort. Seminariet skulle ha sänts i SVT24 i onsdags (19/9) 12.30-15.00 och i torsdags (20/9) 13.00-15.30.

    Skärmdumpar på Googles sökresultat:
    http://i2.tinypic.com/4yezhfm.png
    http://i11.tinypic.com/6fyus82.png
    http://i1.tinypic.com/4lxj5lt.png
    http://i18.tinypic.com/542hgt2.png

    Kan man kontakta Dagens Media eller Resumé om det här?

  17. Ruff skriver:

    Bäste Lars,

    Om du har tid över, kika på Göran E:s komparation mellan hunden och ”Snövit” på Historiska museet i Stockholm 2004 (Del 296: Överblicken). Den är läsvärd tycker jag. Kika även på den DN-text kring utställningen som bifogades längre upp.

    Trots att jag inte precis är ung längre är jag helt häpen över tydligheten i offentlighetens ställningstaganden. Att Pierre Schori osvikligt väljer massmördarnas sida är väl i och för sig inte att förvåna. Att massmördarna låter som fullblodsnazister den här gången är väl i och för sig en sorts innovation (se Hamas legendariska charter från 1988, finns att hämta på nätet via bland annat Yale Law School). Men att de största nyhetsförmedlarna spelar ett såpass fult och vådligt spel är direkt obehagligt. I synnerhet som det enbart kan leda till minskat förtroende och ökad polarisering.

    Du har visat mig och säkert hundratusentals andra svenskar att något gått allvarligt snett i Sverige. Det är visserligen en besvärande insikt. Men den är likväl nödvändig ifall vi skall bibehålla någon form av frihet och demokrati här i Skandinavien.

    Man undrar hur allt detta skall sluta?

    Till Joanna kan jag bara säga att dialog enbart kan fungera när det råder ömsesidighet. Som du säkert har begripit de senaste veckorna lär du inte finna någon sådan bland OIC:s medlemsstater. Inte heller bland de mer framträdande religiösa ledarna i dagens muslimska värld. Så vem exakt du skall föra ”dialog” med begriper inte jag.

    Att beskriva vad som skedde eller inte skedde i Spanien för 1000 år sedan är säkert en intressant fråga för historiker. Men för vår del är det mer eller mindre irrelevant.

    Faktum är att ditt ”argument” liknar de fraser man hörde om Tyskland och tyskarna ända in på 40-talet. De var ju ett sådant ”kulturfolk” med Goethe, Bach och Beethoven i bagaget. Inte kunde de göra sig skyldiga till de barbariska handlingar som ”onda tungor” spred över Europa…

  18. Christer Eriksson skriver:

    Lars!

    Jag börjar förstå att du är en äkta demokrat, och en intellektuell sådan.
    Pierre Schori har antagligen varit för länge i FN, man ska inte glömma att ca: 100 länder är diktaturer och inte speciellt intresserade av den Västliga kulturen, dem flesta är också medlemmar i FN.

    Kanske har han umgåtts så mycket med sådana stater att han har glömt vårat kulturarv från upplysningstiden?

  19. Göran E skriver:

    FN ÄR VÅRT LANDS GUD OCH PIERRE SCHORI ÄR HANS PROFET

    Lite klipp att titta på. Vi skall inte glömma att Pierre uträttat mycket fint arbete för FN…

    http://www.unwatch.org/site/c.bdKKISNqEmG/b.3358623/k.7D86/Speaking_Truth_to_Power.htm

    http://www.unwatch.org/site/c.bdKKISNqEmG/b.1289203/apps/s/content.asp?ct=4448219

    UNWATCH hemsida: http://www.unwatch.org/site/c.bdKKISNqEmG/b.1277549/k.BF70/Home.htm

    Lars Vilks: Ditt förakt för frihetskämparna i Hamas gör dig oduglig som svensk konstnär! Fy skäms, du kommer att bli dömd till att utföra minst 10 utställningar om förtrycket i Palestina (alltså inte Hamas eller Fatahs förtryck utan den israeliska armén förstås) och lika många installationer i otvetydigt negativ anda över George W. Bush.

  20. Flashback Forum skriver:

    Lars,

    Mitt inlägg innehöll många länkar men det var absolut inte spam, som filtret antydde. Kan du vänligen återställa det?

    Mer om al-Jazeera i Örebro:
    http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33831&a=917237

  21. Göran E skriver:

    SCHORI NÄMNDE FÖRVISSO PALME I SITT INLÄGG

    Men den här mannen glömde han. Diktator Castro.

    http://kallberg.blogs.com/jan_kallberg/images/2007/03/23/palme_schori_castro.jpg

    Orkar någon leta fram fler?

  22. Göran E skriver:

    LITE VÄLKÄNDA SCHORI-CITAT:

    Om Kubas diktator Fidel Castro:

    ”Han är en av de största i samtidshistorien. Någon har sagt att han är för stor för sin ö. Castro ser allt i ett mycket långt perspektiv. Han är en encyklopedist och har närmast en renässansfurstes drag.”

    (Sydsvenska Dagbladet 20/7 1986)

  23. Underligheter hander aven i SvD. Av de 34 blog kommentarerna var min forst kl 7.30 i morse. Den har forsvunnit. Jag var kritisk till Schori och pekade pa att den regering han var medlem i hade systematiskt gett stod till krigforande kommunist stater. Den sanningen fortegs i Svensk media och Statlig TV i 30 ar. Man hade hoppats att politisk censur av den typen inte intraffar i SvD och DN, men det hander. Det kan bero pa den kontroll som regeringen utovar genom press-stodet, eller att vanster anhangare pa tidningarna inte vill ha fram pinsamheter om vanster regeringarna? Jag stoder Vilks och vill att andra gor det genom att visa rondell grisen som nu finns ritad pa en gron flagga. Stod ytteandefriheten och Vilks, vias upp den nya teckningen for att forvirra de muslimska hot maskinerna.

  24. Göran E skriver:

    SCHORI OM SOVJETS OCKUPATION AV BALTIKUM OCH BALTERNAS EVENTUELLA ÖNSKAN OM SJÄLVSTÄNDIGHET:

    ”de balter jag har talat med accepterar efterkrigstidens s k realiteter, och Helsingforskonferensen 1975 fastslog nuvarande gränser i Europa såsom gällande. Så jag tror nog att de ser det som att få autonomi, ökad självständighet, inom Sovjetunionen.”

    (till SVT:s Magasinets Olle Stenholm 6/4 1989)

  25. Mahmoud skriver:

    Jepp, som alltid kommer Schori dragandes med Palme. Då han även i samma artikel hävdar att yttrandefrihet stannar vid Sveriges gränser antar jag att han också tar avstånd från Palmes provocerande uttalanden om USA’s krig i Vietnam då det begav sig, osv…

    Hyckleri taget till en ny nivå av Herr Schori.

  26. Göran E skriver:

    SCHORI OM HUR NIXON FÖRSTÅS VAR VÄRRE ÄN ADOLF HITLER:

    ”Efter att ha saboterat freden (i Vietnam) har den amerikanske presidenten frigjort en barbarisk hämningslöshet som till och med överträffar Hitler-Tysklands illdåd. Det är viktigt att komma ihåg att det är själva det amerikanska systemet som möjliggör Nixons folkmordspolitik. Det är ett system som alstrar brutalitet och människoförakt och genom sin makt utgör en fara för en hel värld.”

    (Ledare i den socialdemokratiska skriften Tiden nr 10, 1972)

    Alltså: värst som vanligt USA – inte Kommunismen eller Nazismen.

  27. Jari Leino skriver:

    Hi Lars,

    We published a couple of your drawings in a Finnish web newpaper. We used them as background material to an article on your situation and the dead threats.

    I hope it was OK by you to publish those drawings. I would have checked with you in advance but couldn’t find your e-mail address anywhere. The article can be found here:
    http://www.uutiskynnys.fi/uutiset/artikkelit/2007/ruotsalaistaiteilija-maan-alla

    So far we are the first Finnish media to publish your drawings. It remains to be seen, but I’m pretty sure we’ll be the only one ever to publish them in Finland. So one could say that freedom of speech isn’t doing too good in Finland, either.

    Personally I think your work is great. I find those drawings amusing but above all very sympathetic. Not insulting at all. But then again, I’m not muslim.

    All the best and keep up the good work!

    Hey, BTW, how about ”Modoggie meets Finnjävel”? 😉

  28. Fröken Sverige skriver:

    Joanna: ”Vi kan inte förvänta oss samarbete med några som bara respekterar den de fruktar.” (Från filmen Naive Norge)

    Det går inte att samarbeta fram något som helst…..allra minst om vi kuvar oss a la Dhimmifeldt.

    /FS

  29. Åke Nilsson skriver:

    Det är inte så att svenskar av olika åsikter inte törs säga vad de tycker om militant islam, om svensk invandringspolitik och framtiden och liknande ämnen. Även om en del är rädda för att brännmärkas som ’främlingsfientliga’.
    Det är strypandet av samtalet, debatten; av ALLA olika sorters vinklingar och uttryck som skett från svenska politiker och media under några decenier som tynger Sverige svårt. Som urholkat demokratin. TABU:n styr här.

    Vilks borttagna bloggar på dn.se eller SVT:s icke-sändande av Berwaldhallen-mötet är tydliga åtgärder (och blott ett ax-plock) för att tysta ett brett samtal. Vad är dessa media-människor som rädda för?

    Framtida forskning över nuvarande svensk politik och media kommer att visa att det inte är en öppen demokrati vi lever i trots bl a mantrat ’FRI TELEVISION’.

    Vilks hundar har satt strålkastare på Sveriges ledare, media och demokrati mer än på hunden.

    Så här är det DN-jävlar och SVT-jävlar (jävel=diabolos=lögnare); -När verkligheten kommer ikapp och visar sig vara av kött och blod och inget som bara kan förtigas då faller ni av era höga ’intelektuella’ media-stolar.

    Att Jonas Gardell tagit bladet från munnen och talar för många människors rätt till existens kommer att reta mullorna ännu mer.

  30. Goran E,
    Ju mer man studerar Pierre Schori ju mer inser man vilken grotesk karaktar han ar. De citat du visar ar makalosa. Pa 1970-talet kanske de inte var konstiga. Regeringen vi hade da som Schori deltog i med deras indirekta eller direkta stod till diktaturer och deras krig har orsaka miljontals manniskor att fly och bli mordade. Svensk TV kritiserade aldrig regeringen, de gav sitt fulla stod. Nu med lite mer fri media i blog varlden sa ser deras citat helt enkelt groteska ut precis som de varsta Nord Koreanska propaganda yttringarna. Bra jobbat att hitta hans gamla kommentarer!

  31. TJ skriver:

    Efter att ha tagit del av Pierre Schoris artikel måste påpekas, tycker jag, att det också finns många ärliga och intelligenta socialdemokrater, som Stig-Björn Ljunggren t.ex. vilken skriver om Vilksprojektet i Piteå-tidningen.
    http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=78041&cat=3&pageIndex=0&arkiv=False

  32. Göran E skriver:

    SVANTE NYCANDER TILL ATTACK MOT VILKS HUNDTECKNINGAR

    Dagens Nyheters chefredaktör under 15 års tid (1979-1994), Svante Nycander tänder till i pensionärsbostaden. Han gillar inte Vilks tilltag.

    Professor Per Bauhn har skrivit en glasklar debattartikel på SvD Brännpunkt 18/9 2007 (”Religiöst tabu får kränkas”) där han visar det problematiska i att låta fundamentalisters behov att få slippa övertygelseskador styra i samhället: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17102005.asp

    Svante Nycander försöker bemöta detta och framhåller behovet av ”Trosfrid”. Han ger i artikeln ”För troende är det en kränkning av något heligt” en lektion om hur känsliga muslimska hjärnor fungerar och avslutar med ”Ibland ligger något viktigt i den andra vågskålen. Utställningen Ecce Homo var provokativ men hade ett allvarligt budskap och väckte eftertanke. Beslutet att publicera Mohammed som hund hade inget budskap, målet var bara att väcka uppseende.” http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17129547.asp Publicerad på SvD Brännpunkt idag.

    Så du hade inget budskap, Lars Vilks?

  33. Amorin skriver:

    ”Hur skall man förstå dessa händelser? Är det en rädsla att skapa oro i befolkningsleden? Att svenska folket inte är moget nog att kunna bedöma innehållet i saker som verkligen förtjänar seriösa diskussioner?”

    Det är ju bara så uppenbart att Vilks sysslar med politik och inte konst.

    Just hans islamofobiska inre måste komma till uttryck, han läcker, kan inte hålla det hemligt, som han borde och därmed bör inte kalla sig konstnär, det är politik han sysslar med. Islamofob borde det stå på hans visitkort.

    Om han hade haft verkligt mod.

  34. Göran E skriver:

    ÅKE NILSSON:

    Kampanjen ”Fri Television” drevs förstås med de obligatoriskt indrivna licenspengarna. Kampanjledare: Socialdemokraten och f.d. ministern Lars Engkvist. Behövs fler kommentarer?

    LARS VILKS:

    Ursäkta mitt språk, men du är en klantskalle! Du borde förstås bett en amatörfilmare videofilma för att sedan lägga ut konferensen på Youtube. Du har väl vid det här laget fattat att SVT inte är någon ”Fri Television” utan PK Television!!!

    Hoppas att du lär dig av ditt stora misstag så att vi som är intresserade av att debattera Frihet och Yttrandefrihet kan få ta del av nästa symposium!!!

    FOLKOMRÖSTNING. NU:

    Glöm SVD:s bloggdebatt, de har prao-elever som plockar bort varje inlägg som blir anmält. Jag har själv aldrig anmält ngt inlägg, men noterat att jag tidigare fått c:a 40% av egna inlägg bortplockade (därför ej deltagit i Vilksdebatten på SvD).

    Roligt att du uppskattade citaten, tycker att det ibland är på sin plats att faktiskt visa visa vad det är folk står för. Jag vill dock på intet sätt ta åt mig äran för att ha grävt fram citaten, plockade enklelt fram en gammal bok från bokhyllan: ”Vänstern och Tyranniet” av Per Ahlmark (förlaget Timbro).

    Gamle folkpartisten och vice statsministern Ahlmark är ju dock så hatad och utfrusen av det svenska etablissemanget att man inte vågar nämna hans namn. Han pratar ju alltför mycket om diktaturer, folkmord och tyranni. Alltför mycket om Nazism, Kommunism och Islamo-fascism. Och påminner oss om hycklarna Guillou, Gahrton, Hjärpe, Ehnemark, PO Enqvist, Palme, Schori, Sten Andersson, Sven Lindqvist, Jan Myrdal, Olof Lagercranz…. m.fl. m.fl. Ska försöka gräva fram några citat av Svante Nycander också…

    Men om du vill ha massor av fler svenska citat, en analys av svenska hyckleriet och kryperiet och en gång för alla förstå varför demokrati är överlägset diktatur rekommenderar jag:

    BOKTIPS!

    Ahlmarkpaketet: Fyra extremt viktiga böcker för 300 spänn.

    http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=1111111116

  35. Joanna skriver:

    >>Amorin, religion och politik måste hållas isär, men kultur och politik bör blandas. Det är inte meningsfullt att rubricera Vilks och Nerikes Allehandas insatser, mer än att de varit alldeles nödvändiga.

    Jag skulle vilja se fler kulturmänniskor i regeringen, en del av dem har nya, välgörande perspektiv. Jag tror att en sådan typ av konstnär som Vilks skulle göra bra ifrån sig. En som inte är från Östermalm och som inte tillhör kulturetablissemanget och som vågar framträda och kan plocka för sig.

    Lite befriande är det också om en minister kunde ingå i en regering, vilken som helst, och som stod över sådana futtigheter som vänster och höger. En sorts företrädare för folket i mer visionära frågor.

  36. Lars skriver:

    Hela den här debatten bör kunna leda till att två begrepp förlorar sin mening.

    1. Kränkning. Den kan vi alltför väl. Alla är kränkta eller okränkta alltid och varje gång något sägs.

    2. Islamofob. Den försökte signaturen Amorin med förtvivlans mod att kasta över mig alldeles nyss. Islamofob är numera detsamma som att inta en kritisk attityd som i något avseende berör det osägbara ty om det sägs blir det islamofob igen.

    Till Amorin vill jag också skyndsamt tillägga att alla konstnärer arbetar politiskt. Hur skulle något annat vara möjligt?

  37. Göran E skriver:

    PER AHLMARK OM SVANTE NYCANDER:

    ”Svante Nycanders värderelativism tycks sakna gränser, hans syn på diktaturer är närmast förströdd; sällan har så blodlösa inlägg ursäktat så bloddrypade regimer. Men under cynismerna vilar en icke uttalad värdering, som liknar förakt för de folk man talar om. Nycander och många i Sverige tycks inte bara säga det självklara: att demokratin har svårt att få fäste i länder som saknar demokratiska traditioner. De påstår något mycket mer: yttrandefriheten är inte lika viktig för andra nationer som för vår – därför är det inte självklart att fördöma tyranner som slår ner ´sitt eget folk”.

    Ur boken ”Vänstern och Tyranniet”, Timbro 1994.

    Ironiskt nog har på ett sätt även Ahlmark delvis fel eftersom Nycander med dagens debattartikel i SvD inte heller verkar bry sig om vårt eget lands yttrandefrihet.

  38. Göran E skriver:

    GODNATTVIDEO OM MELLANÖSTERN. OCH TERRORISM.

    Varsågoda, den här filmen kommer ni aldrig att få se på SVT!

    http://www.terrorismawareness.org/what-really-happened/

    Tänkte att jag skulle hjälpa till då dagens tema var ”Palestina”.
    Något för Tälleruds hembygdsgård?

  39. Cecilia skriver:

    I kommentarerna i förra delen (397 – Om Instanbul och Uganda) undras det en del över hur svenska politiker tänker om en ev. inskränkning i yttrandefriheten.

    Jag upprepar vad jag skrev den 18 september i del 394 – Ännu mera. Tidningen jag refererar till är Sydsvenskan (www.sydsvenskan.se).

    — Kulturchefen Daniel Sandström skrev bra idag – “Ännu en provokation”. Kan tyvärr inte hitta någon länk…
    Slutet var följande:
    “Men förra veckan sa 30 procent av de utfrågade riksdagsmännen i en enkät om yttrandefrihet, att det vore bra om det inte var tillåtet att publicera bilder eller tecningar som kränker religiösa grupperingar.
    Snacka om provokation.” —

    Och när det skrivs om att Fox och diverse andra tv-bolag var i Berwaldhallen, att Al Jazeera besök NA och att det börjar läggas lock på lite varstans… så klipper jag in ännu en del från mitt inlägg då. Krönikan handlar om ett ev. amerikanskt militärt ingripande i Iran.

    — Dagens krönika på kultursidan handlade också om världens konflikter idag, fast ur ett helt annat perspektiv. För det är ju inte bara Lars teckningar som “händer” just nu – utan en hel del annat med i övriga världen.
    Som får en att undra över de olika “brickorna i spelet”… vi i Sverige är inte vana vid det mångbottnade intrigspel som är vardagsmat i många länder. Det gäller att hålla huvudet klart, så att det man vill säga inte blir utnyttjat på ett sätt man inte tänkt sig.
    (Fast jag alltid undrar hur människor orkar hålla på med sån’t. Men tyvärr är det ju så.)
    http://sydsvenskan.se/kultur/article266346.ece—

    För övrigt – Pierre Schori – är det inte lite ”märkligt” att han ges så mycket ”credit” i SvD? Och att Helsingborgs Dagblad har samma policy som SvD… man börjar ju undra…….

  40. Göran E skriver:

    YTTERLIGARE GODNATTVIDEO. OM JIHAD.

    Tröttnat på TV4?

    http://www.terrorismawareness.org/know-about-jihad/

  41. Göran E skriver:

    OCH TILL SIST EN FRUKOSTVIDEO: ISLAMIC MEIN KAMPF

    Ber om ursäkt för lite förenklad bild av en så ”komplicerad” fråga i tidigare filmer.

    Här kommer en ny video till morgonkaffet!

    http://www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/

  42. P skriver:

    Jag föreslår att alla politikskt korrekta (insnöade) politiker, TV-kanaler och tidningar som inte vågar stå upp för Vilks och hans yttrandefrihet, inte ska få använda Öresundsbron. Tullarna i Skåne ska vänligt och bestämt stoppa dem från att nå Danmark och övriga öppna länder i Europa. De insnöade ska få återvända tillbaka till SVT 24, DN och Schoris bostad. De som i stället vågar stå för yttrandefrihet släpps över bron till kontinenten.

  43. Cecilia skriver:

    Jag har de senaste dagarna läst många inlägg här och på andra sajter. Lagt ihop det med info jag samlat tidigare i livet… och tänker:

    Minns ni den rare gamle mannen i skägg i början på 70-talet, som bodde i sydfrankrike i exil? Från Iran.
    Shahen var väldigt ”ute” och mest Usa-stödd elak typ, Och hu – för Savak.
    Om nu bara den rare skäggige kunde få komma tillbaka till sitt land och leda folket, så skulle allt vara bra. Det var ju vad alla ville – speciellt iranierna. Eller perserna, som de fortfarande kallades. Visst var det så…..???

    Khomeini hette han. Och ”alla” var glada när det till slut blev så. Samtidigt så hittade någon på, att slöja var en ”hit”. Om jag förstått det hela rätt, så var det i Marocko, ungefär samtidigt. Vi talar om sent 70-tal.
    Fast Marocko har tydligen ångrat sig på sistonde… (gällande slöjan)

    Jag har en vän som var en del i Persien på tidigt 70-tal. Men som sade att han sedan ”fick kalla fötter” – det började ”brännas där”. Samma vän pratade också om kommande Jihad – detta hörde jag för 20 år sedan, och jag tog det inte på speciellt stort allvar. Han sade också då, att de som arbetade för Jihad, värvade i Afrika.

    Ja, nu med facit i handen – 20 år senare – så måste jag erkänna att mina ”bortviftningar” var naiva. I min helt personliga insikt, ingår säkert också att jag utsatt min personliga trygghet flera gånger och på flera sätt.
    När man ”släpper” tryggheten, så framstår plötsligt livet klarare och så skört som det är. För mig alltså – skriver ingen annan på näsan om hur deras tillvaro är.

    Jag tyckte det Joanna (var det väl?) skrev om islam var intressant. Historia är oerhört viktigt tycker jag.
    Tänker på kristendomens historia med korståg, inkvisition, katekes…. etc. Vissa delar av bibeln är inte heller så kul.
    Sen tänker jag på Östgötalagen, stegling och annat kul vi haft för oss förr i tiden. Så visst kan saker förändras – annars vore det väl konstigt?

    Jag ska inte ta upp mer nu. För vem orkar läsa så långt? 🙂

  44. Gote skriver:

    Sign Joanna skriver ovan om islam att:
    ”Konst, arkitektur och vetenskap sattes i högsätet. Ett annat bestående intryck av denna islamska, mycket högstående kultur var ett stort mått av nyfikenhet, progressivitet samt tolerans mot nytänkande och andra trosriktningar.”
    Jag är för trött för att leta uppmina källor nu, men jag vet helt säkert att jag läst flera som uttryckt skepsis inför att ge islam cred för de positiva saker hon radar upp. Snarare är det så att de utvecklats trots islam. Då det gäller den påstådda toleransen för andra religioner lär inte det heller vara så enkelt och underbart som Joanna låter påskina.
    Som sagt, jag skall leta fakta om detta när jag hinner och orkar, men jag måste åtminstone anmärka på det nu, eftersom postitiva fördomar är lika skadliga som negativa.

    Vidare är Joanna är anhängare av den de som vill dela på islam och de som missbrukar islam. Detta kan man så klart diskutera till förbannelse. Lite som hönan och ägget, där vi enligt Joanna gör misstaget att låta ägget projicera tillbaka sina dåliga egenskaper på hönan, som enligt Joanna är god.
    Invändningen mot detta resonemang är främst att hönan aldrig varit god. Någon avlade fram hönan och det var människor av kött och blod och med samma potential till uselhet som alla andra. Detta förutsätter förståss att man inte tror att någon allsmäktig och god gud haft ett finger med i spelet, alltså vänder jag mig inte till religiösa nu, utan människor som endast har förnuftet att luta sig mot.
    ”Islam i sig” kan alltså helt enkelt inte finnas för en person som inte tror på gud. Koranen har nedtecknats från berättelser, och sedan tolkas den genom århundradena.

    Att dialog med den muslimska världen kan vara en bra idé, hoppas även jag. Om man skall jobba på den linjen måste man reda ut vad man menar med ”den muslimska världen”. Vad är en muslim? Är den sekulariserade, ateistiska iraniern muslim? Vem är det vi vänder oss till för dialog här hemma i Sverige? Vem är det som väsnas mest och är det de vi skall tala med? Hur skall ”dialogen” se ut – skall vi berätta att vårt system med strävan efter jämlikhet, demokrati och yttrandefrihet är bäst (vilket jag anser), och sedan lyssna på hur de troende muslimerna lovordar sin kontrollerande religion som skapar ordning och underkastelse? Eller skall vi, hemska tanke, försöka få muslimerna att sekulariseras och kanske rent av börja överge sin tro, som egentligen mest ställer till problem?
    Var skall dialogen börja och är någon beredd att göra eftergifter. Jag vet var jag står i den frågan och jag vet vad jag anser om teokrati och islam. Islams konserverande, hierakriska och statiska struktur är helt enkelt inte intressant att beakta som inspirationskälla då man diskuterar samhällsfrågor och samhällsbyggande. Det är liksom inte ett alternativ, utan snarare ett uttryck för något vi i har kommit en bra bit på väg bort från. Skall jag vara ärlig med den uppfattningen?

  45. Cecilia skriver:

    Ojdå, det blev ett väl stort tankehopp på slutet. Ber om ursäkt…

  46. Pingback: Allotetraploid » Post Topic » Tankar i Havanna

  47. Pelle skriver:

    Apropå underligheter. På en av teckningningarna står det att det är profeten M. som rondellhund. Under en annan teckning står det att teckningen föreställer rondellhunden profeten Mohammed. Men jag har inte sett någon teckning där det uttryckligen står att den föreställer profeten Mohammed som rondellhund. Sedan inbillar jag mig också att det är Lars Vilks ansikte jag ser på alla teckningarna. Är det kanske så att alla protester, diplomatiska framstötar, al Qaidas skottpengar, de skäggiga brödernas aktion och allt annat rabalder beror på några teckningar av Lars Vilks själv som rondellhund eller är det bara jag som är dum?

  48. Joanna skriver:

    Reinfeldts linje anses av många för feg, otydlig och vek, men Fredrik söker dialog, det är mer klokt än modlöst.

    Alla försök att bredda debatten och finna nya perspektiv på det som skaver och värker är inte förgäves, effekten kommer retroaktivt.

    Det gäller att öppna fler dörrar, ställa dem på glänt och se ett konstant tvärdrag som en förlig vind. Ingen civilisation har vunnit på isolation och protektionism hur ”outvecklade” de andra än är.

    • Hedersrelaterat våld och stening är mindre vanligt i storstäder med värdsliga kontakter än på den mer isolerade landsbygden.

    • Förr kallade man hem sin ambassadör om man ansåg att värderingarna i värdlandet inte passade, numer är det naturligt att istället förstärka handel och övrigt utbyte.

    • OS till Peking är ur moralisk synpunkt en tveksam gåva från IOK, men det är ingen som tror att den internationella mediebevakningen kommer att begränsa sig till damernas 100 meter häck och herrarnas tresteg.

    • Många är emot Turkiet i den europeiska gemenskapen trots att Bosporens stränder är ett självklart brofäste för ökad förståelse och fler kulturella influenser i båda riktningarna.

  49. tankafett skriver:

    ”DET ÄR SJUKT” — Röster ur folkdjupet,
    från forumet http://tankafett.se/

    Postat: lör sep 01, 2007 13:03 av Zingo

    Men fall de hände en kris runt 2005 om bilden vf gör idioten en till bild da?!
    då äre hans fel att alla muslimer blir arga lol skrik inte idiot o sånt fören ni vet fakta
    För de första dom följer en del av koranen att man inte ska rita en bild av gud/profterna men rester e kanske överdrivet men ändå han som ritade den e ju helt cp,
    Han vet vad som hände 2005 han kanske vill att de ska hända mot sverige vem vet han kanske tillome tar terrorister imot sverige så sluta skylla på araberna o skäll på han som ritade bilden
    – – – – –
    Postat: lör sep 01, 2007 13:32 av Thestorm Jolly Roger

    Men araberna reagaera så jävla löjligt på allt som händer deras lilla gullegris ”mUhammed”.. spelar ingen roll fall vi ritar Muhammed som knullar en get …. man ska ändå inte reagera så som dom gör..tända eld på sveriges statminster.. det är sjukt
    – – – – –
    Postat: lör sep 01, 2007 14:30 av JigSaw

    Att få rita vad man vill borde vara en självklarhet, precis som att få tanka hem det man vill
    Sen att ”alla” Araber flyger i taket av de där bilderna i DK och nu här i lilla Närke har jag för mig att det var. Alltså, när tornen i NY dök så visades det bilder på jublande araber i Irak… de bilderna visades sig senare vara fabrikerade av Amerikanska journalister. Såklart kan andra journalister hitta några vildar där i Iran som har läst koranen utan glasögon och misstolkat den helt.
    Men vem vet, vi har många människor här i Sverige från de länderna och en del av dem är säkert misstolkande fanatiker så inte omöjligt de kanske gör ett terrordåd här i Sverige. De kanske kapar 4 tandemcyklar och cyklar in i kaknästornet
    – – – – –
    Postat: lör sep 01, 2007 15:36 av TheVIP

    Jo, jag tycker också att det är löjligt att reagera så (Speciellt på en sån ful bild, en 3-åring ritar bättre).
    MEN man visste att muslimerna skulle reagera så hårt, så varför ritar man det då?! Man visste ju vad som hände i Danmark.
    – – – – –
    Postat: lör sep 01, 2007 15:53 av Jkasse

    Muslimerna var säkert bara media kåta.
    ————————————————————————–

  50. Pelle,
    Nej det var inte dumt tankt. En bra teori som vi egemtligen inte vet mycket om. Det ar nog upp till var och en att avgora, sjalv kallar jag figuren ”rondell grisen Muhammed”, det ar min teori just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.