Del 397: I Istanbul och Uganda

Först skall jag be om ursäkt för en oriktig och nu korrigerad uppgift i gårdagens text. Det var Joanna Rytel som fördömde mitt projekt och INTE Fia-Stina Sandlund. Jag får skylla på min informatör nummer 1 som kompletterats av informatör nummer 2. Även Carl Johan de Geer uttalade sig och han menar att mitt lilla projekt är lyckat.

Istanbulbiennalen öppnade den 8 september. Den har erövrat en framträdande plats bland biennalerna. Turkiska konstnärer är framgångsrika i den internationella samtidskonsten och Turkiet är något som fängslar konstvärlden, landet på gränsen mellan Europa och Mellanöstern. Det har alltid varit så att biennalerna – vilka håller genomgående hög standard – nogsamt har undvikit den kurdiska frågan. Den här gången skall biennalen försiktigt bearbeta temat om Turkiets ställning. Men det är inte mycket mer än antytt i curatorn Hou Hanru från Kalifornien. Saken antyds i Artforums korta presentation. Känsligt ämne som bekant.

Ett intressant konstprojekt stöter vi idag på i DN. Kristian von Hornsleths ”Hornsleth Village Project Uganda” där några invånare i Uganda får t ex en gris mot att uppge sin identitet. Ett utbytesprojekt som stöds av den välkände teoretikern Boris Groys. Projektet har nu publicerats i bokform. Artikelförfattaren Stefan Jonsson reagerar som genuin standardintellektuell och kommer snart fram till fördömanden. Han passar på att samtidigt jämföra det med Pål Hollenders Bye Buy Beauty och vissa Muhammedteckningar. Lägg märke till den syrliga avslutningen på detta avsnitt.

Jonsson kan inte så mycket om bildkonst men desto mer om hur man moraliserar i postkolonial skuldbördsanda. Vi skall inte exploatera även om alla tjänar på det. Bättre att hålla sig moraliskt ren i väntan på den hjälp som aldrig kommer. Det är lätt att bibehålla hög moral när man inte behöver realisera mer än en betald kolumn.

Är det ett bra projekt som Hornsleth håller på med? Vi får vänta och se. Hornsleth intar den blygsamma positionen 15.148 i världen och därför måste vi avvakta utfallet i konstvärlden. Kommer biennalerna att omfamna detta projekt? Det är inte omöjligt. Mer om projektet kan man läsa här.

Angående debattkvällen den 18 sep skall man inte missa den talande bildberättelse som finns på nordicdervish.

För övrigt har jag idag fått en lektion av polisen om hur man på ett mera proffsigt sätt undersöker huruvida det finns bilbomber anbragta i mitt fordon. Det kräver fyra knäböj med markkontakt, vill man vara helt säker skall man lägga till ytterligare två. Dessutom skall man alltid börja med att kontrollera dörrarna genom att se genom rutan neråt efter misstänkta sladdar och paket.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

33 svar på Del 397: I Istanbul och Uganda

 1. JP skriver:

  Hallå där.
  Det var väl inte fråga om att ”uppge” identiteten; det var ju att GE UPP den! Ändra sitt namn. Inte riktigt samma sak. Skärpning.

 2. Fredrik skriver:

  Man får nog säga att ditt senaste konstprojekt har väckt mer provokation än Sture Johannessons haschplantor gjorde 1969. Även C J De Geers flaggskändning två år tidigare torde ligga i lä. Ingen av dessa herrar lyckades heller involvera al Qaida i sina projekt. Det innebär att du är kungen nu, Lars!

  Och så hoppas jag du överväger mitt tidigare förslag om att styra karriären in mot komiken. Bröderna Marx var roliga. John Cleese är roligare. Men du är überrolig! Jag har skrattat gott åt dina fyndiga och snuskroliga kommentarer i tidningarna. Den där historien om att skaffa en hund – en liten räckte – som skydd mot terroristerna i o m att de måste tvätta sig om de rörde vi den, var så roligt att jag höll på att trilla av stolen när jag läste det! Tack för din sköna humor!

  Vänliga hälsningar

  / Fredrik

 3. Lars S skriver:

  Till Lars Vilks.

  Äntligen tycks du ha fått nåt att göra. Men, akta knäna. Man kan få förslitningar.

 4. Lars S skriver:

  Efter Vilks rondellhundsdebackel är det komiskt att höra alla brösttoner som prisar
  yttrandefriheten med Nerikes Allehandas gråterskor i täten, flankerade av Vilks. Det
  anordnas till och med högtidliga seminarier.

  Det handlar inte ett skit om yttrandefriheten. I vilken diktatur som helst (Egypten, Pakistan,
  Francospanien, Pinnochets Chile. Sovjet exempelvis) gick/går det precis lika bra att förolämpa
  medmänniskor eller företeelser om man vill. Vilks vill och DET är den springande punkten,
  inte yttrandefriheten.

  Vore det lite tåga i den där Vils så skulle han kliva fram från sin bekväma förskansning bakom yttrandefriheten och tala klarspråk med sina muslimska medmänniskor. ”Så här tycker jag om er
  och er religion”! ”Jag tycker illa om er därför att…” om det nu är kaftanerna, skäggen, nunnedoken eller palestinachalarna som har retat upp honom.

  För övrigt är det en besynnerlig typ av yttrandefrihet vi har i Sverige. Som förevändning och plattform för oförskämdheter fungerar den alldeles utmärkt men i politiskt hänseende har den snarare samma funktion som osten i en råttfälla.

 5. Snirre skriver:

  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17129539.asp
  Pierre Schori skriver på SVD idag – några citat:

  Vi är många som stött kampen för yttrandefrihet och andra rättigheter i länder där författare och konstnärer har hotats av diktatoriska regimer eller våldsbenägna fanatiker.

  Nu förväntas vi ställa upp för en svensk konstnär i Sverige, som har avbildat Islams främsta symbol i form av ett djur. För att visa sin fördomsfrihet har Vilks också tecknat en jude som en sugga.

  Vilks har sin frihet i Sverige men han bidrar inte nämnvärt till att bistå dem som kämpar för rudimentär åsiktsfrihet i muslimska länder, tvärtom (eftersom jag inte är religiös associerade jag inte mitt obehag inför Vilks provokationer till bilden av en Gud men väl till högerextremistiska nidbilder av Olof Palme, som framställdes som en stirrande galning med kroknäsa på en piltavla).

  Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige och ingen har krävt något annat. Men denna erövrade rätt måste i globaliseringens tidevarv paras med ett uns av ansvarstagande bortom den egna viljans och nyckernas domäner.

  Under tiden tycker jag att Lars Vilks ska besöka Waldemarsudde i Stockholm och se hur ”målarprinsen” Eugen betecknade flera av sina verk.

  På baksidan målade han in de självkritiska orden ”Utan värde”.

 6. Rondelhundens Matte skriver:

  Lars Vilks ”Rondellhundar” öppnar varje dag nya fria rum och ytor. Humansisternas möte var ett sånt rum. Per Baums numera klassiska artikel på Brännpunkt i SvD ett annat.

  Lars Vilks gärning framstå idag som en av Sveriges viktigaste intellektuella prestationer på många många år. Bortsätt från modet är Lars både cool, klok och otroligt rolig.

  Ska man tala ekonomi så har Lars gjort det alla konstnärer/intelektuella borde ha gjort för länge sedan: utnyttja den fria kapaciet som konseus (vänsterns hegemoni) inom 08-Makten skapat.

  Lars påminner om en bellmanhistoria: …när Lars kom in i stian gick t.o.m svinen ut: Schorie, Guillou, Westerberg etc

  Lars påminner om den amerikanska gästen som skäller ut Mr Fawlty för hans uselt skötta hotell, och därigenom öppnar för övriga gäster att framför sin undertrykta klagan

  fråga: jag följer debatten om Rondellhundarna på vilks.net – och på snaphanen.dk – och genom att slå på ”lars vilks” på google/sesam ( nyheter). Men hur kan jag bättre få koll på utländsk media? Nåt tips?

 7. amatullah__ skriver:

  Cirkusen förtsätter ; clownen uppträder och publiken applåderar . Men vi får inte glömma att föreställningen har också ett slut

 8. BEHO skriver:

  Varför har Osten hamnat i en råttfälla? Visserligen har inte Suzanne yttrat så mycket sedan Bröderna Mozart men hon är ju politiskt korrekt.Nä men, du menar nog ost=cheese. Om vi laddar fällan med mozzarella kan jag hålla med dig, då kommer mössen att spy på fällan och politiken blir en pizza.

  Vilks projekt bubblar och koker som en sån där färgad lampa man har i fönstret med seg olja i. Är det en expansion likt Big Bang vi ser eller en blindfyr eller ett varningsbloss till vakt mot allt ont. I går involverades materiens minsta partiklar i projektet. Professorer, arkitekter och regeringsfolk diskuterade projektets implikationer på ESS (European Spallation Source) i Lund.
  Är det kanske snart dags för FNs generalförsamling?

 9. Eomer skriver:

  Lars, du hävdar, enligt media, att islam inte är värre än andra religioner; att felet bara skulle vara att vissa extrema element blandar ihop religion och politik.

  Well, läs och lär: http://www.fomi.nu/phpBB2/viewtopic.php?t=7336

  Snälla, försök att förstå att islam är politik lika mycket som det är religion, de är oskiljaktiga delar av varandra. Islam är den enda världreligionen utan kärleksbudskap. Islam är inget annat än en strategi för världsherravälde, skapad av M, som själv påstår sig vara den siste profeten. Och profetens ord äro oumkullrunkeliga, eftersom att han är den siste. Därför är så kallad ”moderat” islam en omöjlighet.

 10. Göran E skriver:

  MER STEFAN JONSSON:
  -Vad är nytt?

  I en intressant artikel i Dagens Nyheter i (040622) skriver Stefan Jonsson: ”I ett läge när journalistiken präglas av en till censur gränsande standardisering av form och innehåll blir det konstens uppgift att inspirera diskussionen om samhällets framtid.”___”Det ser ut som att dagens journalister har allt att lära av konstnärerna, författarna och filmarna – om det inte redan är så att de sanna journalisterna uppträder i konstmakarens roll.”

  Men det är klart. Då gäller det ju att angreppspunkten kommer från rätt (Stefans) håll…

  Läs hela artikeln: http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=279968

  Vidare till LARS S:

  Räcker det med: ”jag tycker illa om Er militanta islamo-fascister och terrorister och Er fundamentalistiska lära eftersom Ni lovar att skära halsen av mig när jag skojar om Er profets helighet” ????

  Jag har en samlingsskiva med Hoola Bandoola Band som du kan få låna!

  AMATULLAH:

  Hur tycker Du att föreställningen skall sluta?

 11. Göran E skriver:

  PIERRE SCHORI HYLLAR YTTRANDEFRIHETEN!

  Inget nytt under solen. Kan vi inte få se några bilder av Schori tillsammans med frihetskämparna Fidel Castro, Yasser Arrafat eller varför inte Erich Honnecker?

  Intressant förresten att Schori börjat bry sig om judarnas eventuellt sårade känslor. Som alla andra stenkastare som tagit upp Suggan som en påk mot Vilks har han förstås inte en aning om vad han pratar om.

  Låt oss ge den röde frihetskämpen från Östermalm, Pierre Schori, en ny grundläggande lektion om rasism och intolerans. Från en lärarkandidat. I Stockholm. I hans egenhändigt skapade Sverige:

  http://www.expressen.se/1.459619

 12. Lasse skriver:

  Så Vilks har börjat med morgongymnastik innan bilkörningen? Passa på att göra några armhävningar när du kollar under bilen, det är karaktärsdanande har jag hört. Konstnärslivet ger väl annars i huvudsak möjlighet till intellektuell och inte fysisk utveckling.

 13. js skriver:

  Till Lars S.

  ”Det handlar inte ett skit om yttrandefriheten.”

  Det är klart att det gör. Vissa vill ju ha inskränkningar av yttradefriheten.

  Det är också uppenbart att vi behöver diskutera religionens roll i dagens samhälle med tanke på
  den debatt som Vilks teckningar har satt igång.

  ”För övrigt är det en besynnerlig typ av yttrandefrihet vi har i Sverige.”

  Det tycker jag också. Speciellt som vissa inte tycker att vi ska diskutera känsliga ämnen.
  Det är också så att i alla debatter så framkommer extrema åsikter. Både från höger och vänster håll.
  Att vi av rädsla för extrema åsikter inte ska diskutera tycker jag inte är en orsak att hålla tyst.
  ”En svensk tiger”. Det är väl det som kallas ”självcensur” eller att ”sopa under mattan”.

  Som sagt, debatten i detta äment är i fullgång. Vi utnyttjar därmed vår yttrandefrihet.

 14. Gud har många namn skriver:

  Att ifrågasætta makten ær tufft, speciellt religiøs makt!!! det kræver ofta kraftig hud. Ær också den makt som kritiseras tydligt anti-demokratisk, som anvænder hot och våld før att utøva sin makt, då blir det obehagligt. Det ær mærkligt att det blir Konstnæren som kritiseras, inte uttolkarnas brist på demokratisk dialog. Religøsa mænniskor som inte kan vænda andra kinden till gør mig ytterst rædd. På vilket sætt hør ækta religion ochhot och våld ihop? Intressant debatt!

 15. Jag gratulerar dig om dina Muhammed drawing 😉

  För dig http://muhammed-cartoon-contest.blogspot.com/ att publiceras 😉

  I Finland wi har också Anti Muhammed Cartoon Contest

  Du är willkomna

  Seppo Lehto

  Kritiikkiä katolista kirkkoa, Timo Soinia ja virallista hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan:

  ”Syvyydestä min huudan sinua Herra” saa uuden merkityksen katolaisten pappien poikaseksitapaukset ( terveisiä perseestä ) ja niistä syistä katolaisen kirkon seurakuntien varoilla maksamat vahingonkorvaukset uhreille muistaen ( Arvon Paavi ja paavinuskoiset: Voisiko sanoa että Jumalan sanan levitys nuorten poikien anuksia ja suita aukoen ei ole paras tapa levittää Kristuksen sanomaa? )

  Suomessa persenaintikatolilaisuutta edustaa liki ainoastaan Timo Soini eipä juuri muut

  Näkyy olevan netissä bloginsakin http://timosoini.blogspot.com/ – Timo Soini = Hyysärien Otto-Wille Kusinen

  Kavkaz.fi http://www.kavkaz-fi.blogspot.com palstan ylläpitäjä Seppo Lehto vastaa:

  Ahdingossa otetaan apua vaikka itse Saatanalta ja Perkeleeltä. Niin toimivat tsetseenit ja niin toimi Suomikin jatkosodassa miehittäjä-Ryssää vastaan joten ristiriitaa ei ole

  Kestävää kehitystä on monikulttuuriuskonnon kieltäminen ja rajottamattoman maahanmuuton lopettaminen esim. Afrikasta ja ulkopuolelta eurooppalaisten arvojen

  Suomi suomalaisille ja Afrikka afrikkalaisille! Neekerit ja somalit pysykööt Afrikassa.

  Vieraiden arvojen kuten eläinten ja ihmistenkin sopeuttaminen on tuhoontuomittua ajattelua.

  Monikulttuuriuskovaisten tavoitteiden toteuttaminen on nähty kaniinien, koirien ja kissojen kohdalla Australiassa. Samoin kasvikunnassa on nähty mitä on tarkoittanut vierasperäisten lajien leviäminen holtittomasti, unohtamatta kampamaneetin leviämistä Itämereen.

  Aiommeko alistaa itsemme reservaatiokohtalolle esim. hopi- ja sioxintiaanien kohtalolle?

  Ihmisoikeusaktivisti ”Istuva Härkä” Seppo Lehto Tampere

  http://keskustelua.blogspot.com

  ja ”Anti muhammed cartoon contest” eli pilakuvakilpailu on käynnistynyt pedofiiliprofeetta Muhammedin uusien kuvatulkintojen julkaisemiseksi http://muhammed-cartoon-contest.blogspot.com/

  Tervetuloa mukaan piirtelemään muhammed pedofiilirotta kuvia olit sitten ryssä tai tsetseeni 😉

 16. Lars S skriver:

  Till Göran E.

  Ja, det borde räcka.

  Det slog mig att om Vilks odlar ett kraftigt och långt skägg blir det svårare att komma åt halsen med en knivsegg, åtminstonde rakt framifrån. Ack ja, hur skall detta sluta?

  Jo förresten, det där bandet, vilka e de? Ere rap?

 17. Bastion Styrbiskop skriver:

  Liksom CJ De GEER anser jag projektet vara lyckat. Idag bevisar ju diktaturkramaren PIERRE SCHORI i SvD att ytterst handlar det om att man ska iakttaga självcensur. Det var väl i just den frågeställningen projektet startade och Vilks tes styrks därmed.

  CM v HAUSWOLFF kritiserade dig för några dagar sen med att du kopierade. I Fallet Ladonia kan jag ge honom rätt i att Elgaland-Wargaland var före, men microstater och fantasiländer har funnits lågt före honom och Elggren. (Peter Dahls Caribanien tex och Heidenstam krönte sig själv till kung över Lajsputta!) Sen har du däremot inte kopierat danska karikatyrtecknarna, eftersom de inte sågs som ”konstnärer”, de ingick inte i den institutionella konstvärlden. Där styrks en annan av Vilks teser.

  CM V H anklagar dig för att vara cynisk. Men hallåaa!! Konceptconst rymmer en stor del cynism, det är en beståndsdel i genren! På samma sätt måste en standup-komiker och även krönikörer etc vara till viss del elaka annars är det inte ”thought-provoking” som amrikanaren säger.

 18. Lasse skriver:

  State of NSK (nskstate.com) grundades dessutom ett år före elgaland-vargaland, så herr Hauswolff är också en efterapare…

  Cj de Geer blev i en TV-debatt kallad ”Jävla slafskonstnär” av Mats Gellerfelt om jag minns rätt. Det tyckte jag var ett gott betyg åt De Geer. Dessutom var det väldigt, väldigt roligt.

  Vilks kan förhoppningsvis också ta kritiken som en slags kvalitetsstämpel.

 19. Albin skriver:

  Många på den här webbsidan uttrycker sig som om dom är experter på rondellhundar, speciellt om de är tecknade med ett huvud som liknar någon pedofilprofet.

  Man kan nog anta att dessa sk. experter har skaffat sig erfarenhet genom att själv ha snickrat ihop en rondellhund hemma och sedan placerat den i en lämplig rondell utan tillstånd.

  Naturligtvis har en sådan rondellhund ett vanligt ordinärt hundhuvud då det helt klart har framgått på den här sidan att motståndarna, vilka till övervägande del naturligtvis är muhammedfans totalt är i avsaknad av humor.

 20. herbert skriver:

  kan vilks mökligen klargöra frågan om källan till uppgifterna om ett föreliggande dödhot mot hans person, var kommer de ifrån? På vissa håll har det talats om tankesmedjan SITE och dess grundare Rita Katz, tillika Mossad agent.
  http://jinge.se/index.php/allmnt/ljuger-tidningarna-medvetet-om-vilks.htm
  http://www.jewishjournal.com/home/print.php?id=10948

 21. General Bussig skriver:

  ”Slask-konstnär” var Gellerfelts omdöme om de Geer. Sammanhanget var en soppig tv3-produktion om Hollenders Bye bye baby. Ja, det var roligt, men Gellerfelt är inte så intressant som konstbedömare, möjligen som en underhållande anakronism.
  Det är fortfarande intressant hur mycket konst det blir av projektet.
  Ett av problemen, med de omdömen som så tvångsmässigt måste avges i media, är att ingen verkar bry sig om vilket sammanhang de är sprungna ur. Även om saker har ändrats dramatiskt sen dess tycker jag ändå att de initiala omständigheterna kunde beröras.

  Avslutningsvis: Nu vill jag se en Muhammedrondellhund, men med huvudet ersatt av ett hundhuvud.

 22. Albin skriver:

  Det allra heligaste med Gud och det finns ju bara en, är att han har en humor som ingen människa kan återskapa. Många försöker dock så gott de kan. Den humorn som människorna visar som tacksamhet till sin Gud i form av t.ex satirer och karikatyrer är en hyllning.
  Jag tror att Vilks var inne på det ett tag. Han har nog fattat galoppen nu när han synes ha blivit påverkad av de religiösa inslagen som numera tagit en vida omfattning i vårt land av sällan skådat slag.

  Måhända kommer kanske vårt statsöverhuvud därför att delegera sina sammanträffande med Guds budbärare från andra länder till en särskild ministerpost som med tanke på händelserna kan kallas t.ex. ”muhammedsministern” som då får mer tid att diskutera med experter hur man bäst ska liva upp situationen och höja humorn till att även integreras i våra moskéer. T.ex. som en rolig avslutning efter fredagsbönen kan säkert många av våra stå-upp komiker ställa upp på detta om de tar av sig skorna, som Povel Ramel sjöng förresten.

  För att förhöja det än mer finns det ju kvinnliga komiker som dock får ta på sig i stället för att ta av sig en schal och dra vitsar. Dock inte fräckisar, för det är en synd som Gud kommer att bestraffa med hängning i ögonbrynen på allmän plats. Att det kommer att bli en publiktillströmning utan like råder det absolut ingen tvekan om vilket tyvärr kommer att innebära att platsbokning till våra moskéer måste tillgripas med kanske flera månaders väntetid. Förmodligen kommer det att bli kortvarigt då det finns långt framskridna planer på att bygga både stora och många moskéer i vårt land. Huvudsaken är ju att integrationen tar fart så vi kan få så att säga arbetsro nu när sysselsättningen skall öka.

 23. Sven skriver:

  DN censurerar bort blogglänkar till artiklar om Vilks:

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=124056

 24. Imam Islam skriver:

  Hej
  I bilderna som fröken sverige visar står det om muslimer som nämner ordagrant att man ska slakta hädare. Det är helt sjukt. Hur kan man vara så sjuk i huvudet?
  Tänk om vi normala som inte är muslimer fick för oss att slakta fundamentalistiska muslimer. Hur låter det? Så som man håller på i flera arabstater.
  Imam i en sjuk religion!
  imamislam.blogspot.com

 25. stefan peterson skriver:

  Läst i en lokaltidning här på västra sidan av riket, under vinjetten Tidens Eko på ledarsidan.

  Svensk Okunskap om religion.
  Där andra kulturer utan problem kan föra ett vardagligt seriöst samtal om religionen och dess roll i samhället, vill vi svenskar gärna skämta bort frågeställningen. Vi klarar inte att föra en avslappnad diskussion i ämnet. Förmodligen orsakat av en enorm brist på kunskap. Den kan bland annat yttra
  sig i slutsatsen att religionen är en privatsak mer eller mindre inom hemmets slutna väggar.
  Insikten tycks saknas om att en tro påverkar individens grundläggande värderingar och därmed självfallet avspeglar si i denna individs drivkraft att förändra samhället.
  Berndt Ekholm (s)
  f.d. riksdagsledamot

  Replik till Ekholm
  F.d. riksdagsledamot Berndt Ekholm (s) citerades i måndagens AT under vinjetten Tidens Eko (sid.2) och rubriken ”Svensk okunskap om religion”.
  Jag vill, med största kunskap och insikt, påstå att när religionen slutar att vara en privatsak, och tar
  sig uttryck utanför den egna individen, eller som Ekholm skriver ”inom hemmets väggar” då är det
  inte längre fråga om religion, då handlar det enbart om Sex, Makt och Politik. Vilket med all tydlighet framgått av den överhettade debatten om vissa rondellhundar.
  Stefan Peterson (?)
  aldrig riksdagsledamot

  Jag vet inte vem f.d riksdagsman Ekholm är, men det spelar ingen större roll, det intressanta är att det tydligen är en spridd uppfattning bland politiker att Svenska folket saknar kunskap ! i ämnet religion. Och mycket illavarslande om Ekholm och hans vänner anser att det är helt rimligt att religiösa fundamentalisters drivkraft (oavsett religion) skall kunna förändra det sekulariserade samhället.
  Frågan man då ställer sig är väl, hur ser ett sekulariserat samhälle ut, där religionen få bestämma dag ordningen ? Eller vi kanske bara skall ha ett sekulariserat ”kristet” samhälle ?
  Hur många av dagens politiker (s och övriga), delar Ekholm uppfattning att:
  Tro på sagor och myter är en framåtskridande drivkraft ? Men Ekholm kanske har blivit missuppfattad
  Han kanske bara ironiserar över vår okunskap att vi inte förstår drivkrafterna inom Islam.

 26. Sven skriver:

  Censur mot alla bloggar om Vilks hos DN.se avslöjas i Dagens Media och på denna blogg:

  http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2007/09/dn-censurerade-blogg-om-muslimsk-rektor.html

 27. stefan peterson skriver:

  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17129539.asp

  Efter at ha läst Pierre Schories artikel ett flertal gånger. Kan jag inte komma fram till annat
  än att karln menar att, Vi i vårt ”sekulerade” samhälle måste ta STÖRRE HÄNSYN till vad lätt sårade religiösa individer, utomlands, eventuellt kan bli ”kränka” eller provocerade av, än den hänsyn vi
  icker troende Svenskar, som använder vår grundlagstadgade yttrandefrihet har RÄTT att förvänta oss ?
  Undrar hur många av landets folkvalda politiker som delar den uppfattningen ?
  Gud hjälpe oss, det är nog flertalet ! Där av den kompakta TYSTNADEN.
  Skulle inte bli speciellt förvånad om, när vilks debatten väl har lagt sig, att det kommer att dyka upp
  förslag i riksdagen om undantag i Yttrandefrihetslagen.
  Du får säga, teckna, måla nästan vad du vill, bara du inte kränker religiösa, Livets ord anhängare går bra men aldrig muslimer.

 28. Valgeir skriver:

  Men er nå Hornsleth village noe annet enn en sosialsurrealistisk sit-com ? Som det er litt vanskelig å le av? Fordi den egentlig er sosialrealistisk og det skal man som kjent gråte av.
  Måtte Duchamps se oss i nåde og droppe oss noen sosialrealistiske readymades. Islam kunne blitt lansert som en moralsurrealistisk teater, hadde det ikke vært for at virkemidlene er så enkle og velkjente psykopat metoder.

 29. Jens Eeg-Olofsson skriver:

  Så du ritar en satirteckning som föreställer Mohammed som rondellhund, för att du inte gillar att något ska få vara heligt och okränkbart.

  Men om du blir bjuden på din bästa väns bröllop så skulle du troligen inte få för dig att dra ner byxorna och skita på bröllopstårtan, med motiveringen att inget borde vara heligt och okränkbart.

  Du skulle troligen inte tycka att det var särskilt roligt eller tankeväckande om någon satte igång med att skicka musmattor av nyflådda spädgrisar till veganer för att denna någon ansåg det oacceptabelt att något ska behöva vara heligt och okränkbart.

  Och du skulle förmodligen själv sätta morgonkaffet i halsen och bli illa berörd om din morgontidning frångick svensk pressetik och började publicera (sanna) krigsbilder på avhuggna armar och huvuden på förstasidan, oavsett om skälet var att värna tryckfriheten och att inget må vara heligt och okränkbart.

  Men du har med din rondellhund visat prov på samma typ av taktlöshet och brist på fantasi, insikt och respekt.

  Konstnärer är inte alltid socialt begåvade i praktiken, men ofta har de en särskild förmåga att se hur de själva och vi andra interagerar. De lyckas också ofta frilägga en sannare bild av verkligheten än den som är förhärskande. Ibland blir detta svettigt för makten, eller för den allmänna moralen. Vad du har gjort med rondellhunden är tvärtom att reproducera en förhärskande bild av verkligheten, genom att tala maktens och den allmänna moralens språk. Det är inte bara att trampa på de maktlösa, det är också att inte uttrycka någonting över huvud taget. Såvida det inte var din avsikt att ironiskt gestalta ytterligare en fullkomligt tom gest i mediebruset.

  /Jens Eeg-Olofsson

 30. Den nya http://muhammed-caricatures.blogspot.com/

  link till Finland`s prophet Muhammed karikatyrer contest, när den första var sensuredad av blogger.com.

  Titta dessa karikatyrer och skriva dina tänkar till mitt post

  e-mail: vapaussoturi@yahoo.com

  Seppo Lehto
  Penttilänkatu 12D15
  33820 Tampere
  Suomi-Finnland

  puh: 044-3380291

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.