Del 394: Ännu mera

Ja, nu är det mycket att stå i och jag minns att jag för några dagar sedan skrev att ”det kommer mer”. Och det gjorde det också. Nog har vi fått lite debatt och saken har rullat ut i diverse hörn av världen. Alltsedan jag kom hem har medierna visat mig stort intresse.

Jag har också fått lägga mig till med en ny livsstil och finns därför varken här eller där.

En del kommentatorer har oroat sig över kostnaderna. Kanske får man en hel del för relativt små pengar. Vi får väl se. Nu är jag något utmattad och befinner mig i ingenstans.

Konstvärlden har kommit med ännu en röst. Ja, vad är det här för ett projekt. Läs själv i Kunstkritikk.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

93 svar på Del 394: Ännu mera

 1. ln skriver:

  Från Grönköpings Veckoblads nyhetsofficin meddelas:
  Till följd av den pågående så kallade Vilks-affären har en betydligt viktigare angelägenhet hamnat i bakgrunden. Vi på Veckobladets redaktion finner det därför befrämjansvärt att
  fästa läsekretsens uppmärksamhet på vad som sig i Riksdagshuset utspelas.
  .
  Sverige, vårt forna fosterland, går emot nya tider. Vid Riksdagens högtidliga öppnande skall nu predikas mohammedansk kvinnofientlighet! Den utomäktenskapliga avhållsamheten från kvinnor som predikas av Islam, har i alla tider förkastats av svenska politiker av alla färgschatteringar. Också av Main Stream Media som t.ex Grönköpings Veckoblad och av rikets politiska partier.
  Den mohammedanska kvinnosynen har med rätta ansetts vara en förlegad 1700-tals syn, som gjort kvinnor till en handelsvara. Numera skall emellertid den synen inte bara respekteras, den skall ävenledes ges stöd av landets högsta instans, vår regering.
  .
  Enligt vad Grönköpings Veckoblads alltid lika alerte reporter Trönd Seifastzon har lyckats uppsnappa, kommer den i Grönköpings moské nyligen tillträdde imamen Abd aleif Haqq Karlzon att vara den som inviger Riksmötets medlemmar i kärleksreligionens mysterier. Imam Haqq Karlzon är dock känd för sin njugga kvinnosyn. ”Jag finner det tveksamt att kvinnor skall ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmets lugna vrå” har denne Grönköpings nyutnämnde imam redan låtit undslippa sig. ”Det är en illusion att förverkliga sig själv”, hävdar han vidare tveklöst. ”Ett liv går inte ut på att ha ett jobb och tjäna pengar. Syftet med livet är att dyrka Gud. …. Mannen är ute och sliter och släpar och står i och det är kvinnan som sköter hemmet, hennes plats är vid spisen och grytorna …. Kvinnan skall föda barn samt sköta familjen på alla sätt utom när det gäller försörjningen”. ”Kvinnan har heller inte rätt att ingå äktenskap på eget initiativ, det är pappan, brodern eller någon annan manlig anhörig som bestämmer vem hon ska gifta sig med, men kärleken kan ej sällan uppstå sedan inom äktenskapet”, fortsätter Imam Haqq Karlzon.
  .
  Av denne man vill nu Sveriges Riksdag låta sej predikas. Den ansvarige bakom innovationen, ordföranden i riksdagens kristna grupp, informationsassistent Eva-Lena Helmersson (som enligt ett rykte planerar inom kort att återtaga sin mohammedanska grundtro), kan inte ge något svar på varför hon vill ha imam Haqq Karlzon att predika inför Riksdagen. På frågan om vem det är som strävar efter en interreligiös gudstjänst svarar Eva-Lena Helmersson undvikande.” …. ”Jag är ansvarig för detta, men vill inte ge mig in i någon intervju”, säger Eva-Lena Helmersson.
  .
  Trönd Seifastzon har emellertid kunnat utröna att nyblivna reverten fröken Ada A:son Susegård, talrör för de gröna, samt den i samma parti verksamma rasistkonsulenten Yvonne Ruwaida tillhöra initiativtagarna. Men – bakom fröken Ruwaida finns en trekvartsdoldis, den dubbelgröne riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, en muhammedan med stora planer, som för sin inre blick redan ser den blå fanan med en gul halvmåne vaja över moské Rosenbad.
  .
  Även den förre (i år 50-årige) konduktören, numera kryptokommunisten Ohlys korgosse lär vara inblandad i den muhammedanska marknadsföringen. Tillfrågad av Veckobladets Trönd Seifastzon om sakernas förhållande, vägrar herr Ohly att uttala sig, skyllande på en av det rådande borgerliga maktutövandet förorsakad akut depression. Trönd Seifastzon har dock via diverse informanter lyckats utröna att denne så kallade korgosse är bördig från Kalmar, Kinas utpost i västerlandet, och lystrar till det om stolt adlighet erinrande namnet Stjärnegaard. Herr Stjärnegaard, som är lokalt känd som den ”ohejdbara och egocentrerade stupiditetens korsriddare”, är en flitig och strävsam person, som likt forntidens hydra inte låter sig stoppas. Har väl ett av hans huvuden å mohammedanskt vis avhuggits, framträder i ett nafs två nya. Notera att detta skall ses symboliskt, ty ingen är så ihärdig i att försöka framstå som viktig och påläst, som denne plågsamt envise och språkstapplande, unge man. Som en Ebbe Carlssonsk efterföljare ger han sig i kast med de allehanda lobbyuppgifter han tilldelas av de smärre makthavarna – således nu senast att främja den multikulturalistiskt/mohammedanskt präglad öppningsgudstjänsten, vars officiant imam Abd aleif Haqq Karlzon kommer att bliva.
  * * *
  Vi på Grönköpings Veckoblads redaktion kunna fastställa att
  .
  ————————–= Föräderiets tid är nu =—————————-
  Det börjar med en knappnål – och slutar med att intoleransen mot de i riket boende med sk. svensk bakgrund understöds av deras egna folkvalda. Sverige förändras i grunden — i skolor och offentliga inrättningar forbjudes efterhand svenska flaggor och svenska traditioner. All intolerans predikad av mohammedaner tolereras och sponsras. De första stegen mot svensk kalifattillhörighet har redan tagits.
  Rykten har i Grönköping uppsnappats att herr Stadsrådet Joel Eriksson (s) och herr Jonas Krökén i Kröken, riksdagsman (c), har för avsikt att föra informella underhandlingar med Lars Vilks, när denne med huvudet i behåll väl återvänt ifrån Kassel, om möjligheten att flytta Grönköping med invånare från Skaraslätten till Ladonien. För realistiska och ansvarsmedvetna medborgare såväl i Sverige som i Grönköping synes en exil börja bliva den enda återstående utvägen att slippa ifrån den av en slapp kattsvans till statsminister främjade mohammedaniseringen av moderlandet.
  ———————————————————————————————————

 2. Göran E skriver:

  Lars Vilks:

  Jag gillar inte ditt spamfilter. Ditt spamfilter är dåligt. Debatten har väl sitt eget berättigande, mer än som ihopsamlingsbara föremål inför din kommande utställning?

  I. MELLIS:
  Mellis, vänligen utveckla:
  “Vän av ordning kan fråga sig varför det ena får passera men inte det andra. Svaret är att makt är
  rätt. Detta avstår jag dock från att utveckla närmare. Men jag vet precis hur det förhåller sig. ‘Truth is what your contemporaries let you get away with saying.”
  Liksom dina övriga kladdiga referenser till Himmler, Waffen-SS och förslag till deportation. Äh, förresten, det behövs inte, du är inte ett dugg bättre än dem du hatar. Lägg av att ta ordet demokrati i din mun, det låter så äckligt.

  II. FREDRIK REINFELDT:
  Akta er, Talibaner, All Kajda (ny svensk stavning enl. SAOL 2008) och Väktarråd, ty vi har
  FREDRIK REINFELDT!

  Skulle Lars Vilks vilja se en Fredrik Reinfeldt som statsminister den dag vårt land befinner sig i krig?
  Var en fråga jag ställde i tidigare inlägg, efter en del överslätande beröm. Dagens statsministeruttalande lät dröja på sig och kom säkert efter långa grubblerier. Svårare den här gången, det gällde ju inte kränkta ambassadörer från Libyen, Syrien eller Iran, bara en sketen svensk konstnär som fått en dödsdom uttalad över sig. Det verkar som om Fredrik haft svårt att få audiens i Arvfurstens palats den här gången.

  Men vad hade Fredrik förväntat sig: Herr Carl Bildt vill väl inte ha något onödigt bråk på sitt storgods Svea Rike.

  Ni som är så imponerade över Herr Bildt: Läs gärna om hans lyckade nedmontering av det svenska försvaret. Med hjälp av springpojken Fredrik. Skrivet av Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds Universitet och publicerat i Expressen 10/9-07. http://www.expressen.se/1.833549

  III. MEDBORGARPLATSEN:
  Får vi möjligen höra en riktigt kraftfull förbannelse mot våld och ALL KAJDA (svensk stavning) i Stockholmsmoskén på Medborgarplatsen nästa fredag?

  Lars Vilks:
  Är du mest besviken över islamisternas, den svenska offentlighetens eller de förtroendevaldas beteenden? Alla var de ju ganska förutsägbara.

  Jag noterar att du fortsätter att citera riksprofessorn i Islamologi Jan Hjärpe, landets minst trovärdige person i frågor som rör Islam. Ingår detta i farsfasen, att hela tiden föra in den blåögde och ljusröstade skojaren på scenen?

  Om skojaren och riksprofessorn har rätt existerar ju aldrig någon egentlig fysisk fara förutom möjligen den självförvållade. Betyder detta att terroreffekten också upplöses?

  Du har som tidigare mina självklara och fulla sympatier även om jag fruktar att ytterligare en del av den bisarra verkligheten i samtiden återstår att upptäcka.

  IV. OLIKA PUBLICERINGSPOLICY:
  På de fyra största tidningarna kommer man uppenbarligen fram till olika publiceringspolicy.
  Svenska Dagbladet har under sin traditionsfyllda historia i det redaktionella materialet valt att visa stor hänsyn mot utländska härskare.

  Kanske en tidning för nazister och islamister som önskar att slippa bli kränkta?

  Jag är övertygad om att Mats-Eric Nilsson, t f ansvarig utgivare för Svenska Dagbladet – även om han skäms lite över att ha hjälpt till att upprätthålla ett medeltida bildtabu – är glad och lättad över att ha lyckats undkomma och undvika dödshoten. http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17088207.asp

  DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson gör en annan bedömning och menar att publiceringarna är självklara: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=692760

  Liksom Aftonbladets Anders Gerdin, chefredaktör och ansvarig utgivare: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article788085.ab

  Liksom Expressen, som var först ut med att publicera.

  Vänligen Göran.

 3. TJ skriver:

  Håll humöret uppe Lars. Du har åstadkommit mycket som jag tror är gott. En fatwa riktad _mot_ det dödshot som vilar över dig är på gång från muslimska kretsar som förut ansetts stå islamisterna nära. Alla muslimer är inte de barn som konstvärlden gärna vill se dem som.

 4. Steen skriver:

  Hej, Lars – vi tænker på dig i Danmark – interessant at en del af de svenske, de mente at Jyllands Posteten ”hädede” , nu ser anderledes på det når det gælder dig og Sverige.

  Jeg tog et billede til dig af SUT – det må du meditere over i dit exil. God vind !

  http://www.badongo.com/pic/1578295

 5. ln skriver:

  Ramadan firas intensivt i Grönköping.
  .
  Den mohammedanska hungermånaden pågår för fullt i Grönköpings moské under ledning
  av nytillträdde imamen Abd aleif Haqq Karlzon. På kvällarna kalasas det intensivt på
  dadlar, russin, fågeltungesoppa, halalslaktad kyckling med helstekt lök osv. Under 25
  kvällar skall detta frossande i gemenskap pågå.
  .
  Den nyblivna reverten fröken Ada A:son Susegård står tillsammans med sin gröna
  partikamrat Yvonne Ruwaida för mattillagningen. Från Solna har kommit Mahmoud Aldebe
  med hustru Ebtisam, ledamot i därvarande kommuns socialnämnd, samt några av
  Blue-Hill-flickorna.
  .
  Helena Benouda var inbjuden men tvingades lämna återbud, alldenstund dottern Safia och
  dennas somaliske pojvän var försvunna (måhända har de en andra gång avvikit till
  Mogadishu hörsammande Sheik Fuad Mohamed Qalaf anmaning till alla somalier att lämna
  de otrognas länder).
  Helena har haft mycket att stå i, bland annat har hon under ett flertal dagar författat ett 10
  rader långt uttalande ”angående i media förekomna dödshot mot konstnären Lars Vilks”,
  som kan beundras här: http://www.sverigesmuslimskarad.se/firstpage.html. Av
  säkerhetsskäl har Helena samtidigt tagit bort sidans huvud med bilder av Stockholms
  Stadshus, en Norrländsk Insjö m.fl – det gäller i dessa kritiska tider att inte onödigtvis
  provocera kaffirerna.
  .
  Ej heller fru informationsassistent Eva-Lena Helmersson har kunnat sälla sig till
  gemenskapen. Hennes arbete i Kgl. Huvudstaden med att förbereda den nya
  multikulturalistiska/mohammedanska öppningsgudstjänsten för Sveriges riksdag tar all
  hennes tid i anspråk, oaktat hennes trogne biträde Sten Stjärnegaard också arbetar heltid
  med detta uppdrag
  .
  ”Jag har inte så stor erfarenhet av Islam…”, säger Grönköpings borgmästarinnan Tekla
  Sjökvist f. Sparvhöök, smakfullt draperad i beige hijab; också hon en av de med spänd
  förväntan uppfyllda stadsbor, som fallit till föga för imam Abd aleif Haqq Karlzons intensiva
  förkunnelse.
  .
  Fru informationsassistent Eva-Lena Helmerssons son Valle och dotter Veronika är
  närvarande och deltager med lust och glädje i firandet av den gamle beduinguden Allah.
  Tillfrågad av Veckobladets utsände reporter svarar Veronika glatt: ”Jag har ju läst i skolan
  och kan grunderna men det viktigaste är att barn gör som föräldrarna. Jag fastar istället
  för mamma, som ju är förhindrad på grund av sin arbetsbörda.”
  .
  ”Ramadan är ett tillfälle att komma tillbaka till religionen, äta tillsammans, tänka på andra”,
  inflikar Valle. Valle, en ung man i de senare tonåren, är minsann på det klara med vad
  Ramadan innebär:”Visst är det bra för hälsan, men om man är hungrig är det också lätt att
  tänka på dem som inte har det så fett, pensionärer och sådana. Man blir också
  uppmärksam på sitt dåliga beteende under dagen; det blir viktigt att inte ljuga, inte snatta
  i affärer, försöka bli sams med svennar och också släktingar som man annars bråkar med.”
  .
  De många utsocknes gästerna som kommit till Grönköpings Moské för
  Ramadanfestligheterna erhåller nattlogi vid Gökmassivets Konferenscentrum. Därvarande
  konferensvärdinna frkn Agneta Palmodin, också hon en av imam Abd aleif Haqq Karlzons
  adepter, erbjuder gratis tak över huvudet.
  .
  Avslutningsvis betonar imam Abd aleif Haqq Karlzon för Grönköpings Veckoblads reporter
  att fastan är en påminnelse om en tro som förbjuder allt som skadar såväl troende som
  icke troende människor (sk. kuffar eller kaffirer). Det är därför det är liksom julafton en hel
  månad i sträck.

 6. Chaya skriver:

  Mr. Vilks:

  I am writing to tell you that I hope you will be safe from those who want to do you harm. I pray that Europe will wake up very soon or it will be too late!! I am very scared for Europe! This danger is even more insidious than the Nazis were (if that is possible) because the Islamic Jihadists are living among the Europeans! I read that women in Denmark (or was it Sweden) are dying their hair black or covering themselves with the hijab in order not to be raped! This is insanityi!! PLEASE, EUROPE! WAKE UP!!

 7. Sara skriver:

  Så skal vi se om de kristne blir like provosert http://www.vgb.no/24910/perma/245657

  Synes forresten den ble riktig så fin;)

  mvh. Sara

 8. Fröken Sverige skriver:

  Lars, skickar en hälsning här och sedan på mail.

  Hoppas du mår bra trots det som händer runt dig! Vi har en bra polis i Sverige! I övrigt inget nytt från cyberspace just nu.

  Ha det bäst, vännen!

  /FS

  För er som har missat detta – skriv under!

  Efter al-Qaidas mordhot mot Lars Vilks och Ulf Johansson på Nerikes Allehanda, har det uppstått en situation i Sverige där den svenska yttrandefriheten hotas av radikala islamister. Till dessa islamister vill vi säga: nu räcker det! Vi tänker inte låta oss skrämmas, vi tänker inte be om ursäkt, och mest av allt, vi tänker inte underkasta oss!

  Vår statsminister, Fredrik Reinfeldt, har visat en oerhörd undfallenhet inför dessa angrepp. Regeringen har inte fördömt hoten mot Vilks, vilket vi kräver att de gör. Vi kräver också att regeringen ser till att garantera det svenska folkets fri- och rättigheter, som nu är under angrepp.

  Känner du likadant? Skriv då på petitionen till försvar för Lars Vilks och yttrandefriheten!

  http://www.petitiononline.com/vilks/petition.html

  Sprid den gärna!

 9. Anonym skriver:

  Lars Vilks flyttar till UDDEVALLA enligt källor.

 10. jazz skriver:

  Fatwan mot dödshoten finns nu att läsa här:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.844135/fatwa-over-domen-mot-vilks

  Man upprepar i flera olika varianter fördömmandet av karikatyren . Man säger sig vara för pressfrihet och utveckling av yttrandefrihet samtidigt som:

  ”Vi ber europeiska lagstiftande organ att stifta lagar som kriminaliserar kränkningar av alla religioner och helgedomar.”

  Alltså: En fatwa med både piska och morot. Någon djupare förståelse av press- och yttrandefrihet visaer det dock inte på.

  Mvh Jazz

 11. jazz skriver:

  Fatwan mot dödshoten finns nu att läsa här:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.844135/fatwa-over-domen-mot-vilks

  Man upprepar i flera olika varianter fördömmandet av teckningen. Man säger sig vara för pressfrihet och utveckling av yttrandefrihet samtidigt som:

  ”Vi ber europeiska lagstiftande organ att stifta lagar som kriminaliserar kränkningar av alla religioner och helgedomar.”

  Alltså: En fatwa med både piska och morot. Någon djupare förståelse av press- och yttrandefrihet visar den dock inte på.

  Mvh Jazz

 12. Fröken Sverige skriver:

  HÄR ÄR FATWAN – PUNKT FÖR PUNKT

  1. Vi fördömer karikatyren och anser att den är en kränkning av muslimers religion, men även en kränkning av alla människors religioner.

  2. Vi slår fast om vår övertygelse om den fria pressen och strävar efter att öka yttrandefriheten. Men att kränka att andra människors helgedomar ingår inte i yttrandefrihet utan är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

  3. Vi anser att karikatyren strider mot vår strävan mot en positiv integrering mellan olika europeiska samhällen där islam ingår.

  4. Vi anser att karikatyren strider mot vårt arbete att tillsammans med andra religiösa grupper skapa en dialog mellan olika religioner.

  5. Vi ber europiska myndigheter att skydda muslimer och alla andra troende och mot kränkningar.

  6. Vi ber religiösa- och människorättsorganisationer att motverka kränkningar av religioner och helgedomar.

  7. Vi tar avstånd från alla våldshandlingar inklusive mord och våld eftersom det liksom kränkningar av andra grupper strider mot islams lära.

  8. Vi ber europeiska lagstiftande organ att stifta lagar som kriminaliserar kränkningar av alla religioner och helgedomar.

  9. Vi ber alla muslimer i Europa att var förståndiga och försvara sina helgedomar med hjälp av rådande demokratiska lagar och ta avstånd från allt som har med våld och kriminella handlingar att göra.

  10. Vi står fast vid vårt mål att hjälpa europeiska muslimer att bidra till välstånd i sina länder och att den galna karikatyren inte ska stoppa denna viktiga process.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.844135/fatwa-ove-%20r-domen-mot-vilks

  Fatwa mot domen? Eller ytterliggare en lång kravlista? Döm själva….

 13. Olle skriver:

  Till alla Muslimer som har kommit till Sverige, och vi har gett er mat och husrum, och jobb.
  Varför ska Ni gå runt i den Muslimska världen och uppvigla mot Sverige, liksom ni gjorde mot broderlandet Danmark.
  Detta är ett Kristet land, samt vi skriver om vad vi vill i våra tidningar.
  Vidare så tror vi inte på eran sk profet, jag förstår hur Israel har det.
  Heja Lars Vilks, samt chefredaktören på Nerikes allehanda, du är en modig man, det är inte våran käre Statsinister.
  Om någonting händer, någon av dessa personer, så har Muslimerna gjort bort sig ordentligt, och man får se på nära håll vad denna våldsrelegion går för.

 14. Cecilia skriver:

  Göran E har lämnat länkar till ett par tidningar.
  Men inte Sydsvenskan, som haft en rätt mjäkig hållning, tycker jag.
  Men de börjar spotta upp sig…
  http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article266704.ece

  Kulturchefen Daniel Sandström skrev bra idag – ”Ännu en provokation”. Kan tyvärr inte hitta någon länk…
  Slutet var följande:
  ”Men förra veckan sa 30 procent av de utfrågade riksdagsmännen i en enkät om yttrandefrihet, att det vore bra om det inte var tillåtet att publicera bilder eller tecningar som kränker religiösa grupperingar.
  Snacka om provokation.”

  Dagens krönika på kultursidan handlade också om världens konflikter idag, fast ur ett helt annat perspektiv. För det är ju inte bara Lars teckningar som ”händer” just nu – utan en hel del annat med i övriga världen.
  Som får en att undra över de olika ”brickorna i spelet”… vi i Sverige är inte vana vid det mångbottnade intrigspel som är vardagsmat i många länder. Det gäller att hålla huvudet klart, så att det man vill säga inte blir utnyttjat på ett sätt man inte tänkt sig.
  (Fast jag alltid undrar hur människor orkar hålla på med sån’t. Men tyvärr är det ju så.)
  http://sydsvenskan.se/kultur/article266346.ece

  När det gäller Lars Vilks vill jag bara säga, att jag älskar hans osvikliga logik.

  Och ja, jag tror också att vi får mycket för små pengar – de som oroar sig över kostnaderna… kommer säkert att uppskatta det så småningom – medvetet eller inte.
  Tiden ger ofta ett mer sansat perspektiv. För det är alltid lättare med facit i hand, eller hur?

  Ta hand om dig, Lars.

 15. golge skriver:

  För visso tar man avstånd från halalslakt av svensk kuffarkonstnär, men i utbyte vill man framtvinga en grundlagsändring och inskränkningar i yttrandefriheten. I försåtligt fredlig ton lägger man här fram en kravlista på förbud mot att kränka religioner (Islam) Mycket obehagligt.Och slugt. Här ser man ett läge att köpslå. Konstnärens liv i den ena vågskålen och yttrandefriheten i den andra. Tror inte ens att Vilks är beredd till sådana eftergifter. Då måste nu Reinfeldt klargöra att det icke kommer att bli av… Kravlistan som enl uppgift inte kom på det hemliga mötet kom nu här ändå. Nu är bollen hos Reinfeldt och nu går det inte längre att sväva på målet.

 16. Cecilia skriver:

  Fröken Sverige – man kan kanske inte ”få allt på en gång”?
  Saker tar tid.
  Viktigt är väl:

  7. Vi tar avstånd från alla våldshandlingar inklusive mord och våld eftersom det liksom kränkningar av andra grupper strider mot islams lära.

  9. Vi ber alla muslimer i Europa att var förståndiga och försvara sina helgedomar med hjälp av rådande demokratiska lagar och ta avstånd från allt som har med våld och kriminella handlingar att göra.

  En journalist påminde häromdagen att så sent som på 60-talet så stängde fortfarande kiosker mellan kl 11-13 under högmässan i Sverige. Och man spelade inte fotboll mellan de timmarna heller.
  Det är ju kanske lite pyttigt i sammanhanget. Men gå lite längre tillbaks, så finner du att det var de sista ekona av betydligt mer rigorösa tider i bl a religionens namn. I Sverige.
  Rom byggdes inte på en dag… allt tar tid. Och konfrontationer är en ständig del av all förändring. I stort som i smått.
  Det viktiga är väl att våga konfrontera. För det betyder ju att man bryr sig… och ett socialt ansvar som inte gäller bara mig. Utan alla människor.

  Nej, jag är inte religiös. Och ja, jag ser långsiktigt på tillvaron.

 17. Fröken Sverige skriver:

  golge: Fast nu gäller den inte bara Sverige – utan hela Europa.

  Debatten resulterade i ett utkast till förslag för grundlagsändringar i hela europa.
  Ändringar som uttryckligen säger att individen är mindre värd än någon annans religion.

  Cecilia: Jag vill hävda att du inte vet speciell mycket om islam eller har läst koranen och ahadit? Islam är INTE reformbart. Islam är statiskt.

  Vi ska inte integrera en sekt från 600 talet hos oss på 2000-talet. De ska med egen vilja assimileras, respektera våran kultur och framför följa våra allt våra lagar.

  Vi ska inte börja med lagar som kastar kvinnan 1400 år tillbaka i tiden. Vi ska inte börja med lagar som tillåter att gamla gubbar gifter sig med små barn. Vi ska inte börja med 1400 år gamla lagar som kräver att homosexuella ska hängas och kvinnor ska stenas. Och vis ska inte förbjuda konstnärer att rita av en gammal pedofil som kallade sig profet. ALDRIG!

  Jämkandet är färdigt nu. Anpassa er eller flytta! Svårare än så är det inte.

 18. Jörgen Sällergård skriver:

  Alla muslimer som inte gillar rondellhundar .. -ÅK hem! Rondellhunden har blivit helig!

 19. Göran E skriver:

  2007-2008: LARS VILKS FLYKTING I SITT EGET LAND.

  Hur gick detta till? Och vad säger det om frihetsgraden i vårt land?

 20. Göran E skriver:

  VÄNNERNA TJ, FREDRIKZON OCH MÅNGA MED DEM

  berättar gärna om vad som brukar kallas ”den fredliga muslimska majoritetens” godhet och sans. Problemet med den ”fredliga majoriteten” hittills gjort sig irrelevant genom sin tysthet. Men låt oss vara positiva: Lars Vilks har givit sveriges muslimer ett verktyg att frigöra sig med. Men en fatwa mot en dödsdom bör inte vara parad med krav på ändrad konstitution till religionens beskydd, den konstitutionella islamismens metod att vinna terräng i västvärlden.

  GE OSS FATWA, EFTER FATWA, EFTER FATWA MOT VÅLD OCH MÖRDANDE.

 21. Göran E skriver:

  LARS VILKS TVINGAR OSS ATT TA STÄLLNING

  Hundskisserna tvingar offentliga personer att ta ställning, en efter en. Visserligen enligt väntade
  mönster, men i alla fall:

  ”RELIGIÖST TABU FÅR KRÄNKAS” (Professor Per Bauhn, SvD Brännpunkt idag)

  ”Den sekulära demokratin förutsätter ett fritt ifrågasättande av övertygelser. Men vill vi undvika övertygelseskada måste man ge upp den principen.

  De mest lättkränkta (och våldsbenägna) sätter då ribban för de övrigas yttrandefrihet. Vad man än kallar en sådan ordning, så är den ingen demokrati.

  Yttrandefrihetens fiender vill göra sitt budskap mer lättsmält genom att presentera det som en vädjan om hänsyn. Genom att framställa sig själva som offer lyckas således islamister förvånansvärt ofta att få debatten att handla om hur kränkta de är och inte om deras egen intolerans.”

  Läs hela inlägget på: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17102005.asp

  CARL OTTO WERKELID, kulturchef på Svenska Dagbladet kan å andra sidan i sitt pliktskyldiga beklagande av dödshotet mot Vilks inte låta bli att dela ut en känga mot den dödsdömde:
  ”YTTRANDEFRIHET SOM EKAR TOMT”, Svd kultur sid 4, 17/9-07 (saknas på nätet, förutom i PDF)

 22. Skalman skriver:

  Denna fatwa ”mot” dödshotet av Lars är värd noll och intet. Den är utfärdad av en imam med nära band till både Hamas och Muslimska brödraskapet som ju är två mycket extrema islamistiska rörelser som dock av vissa journalister och politiker betecknas som ”moderata fundamentalister”. Moderata nazister någon? Yeah right…..

  Min personliga reflektion är hur mycket av den som egentligen är ”emot” dödshotet och hur mycket av detta som sedan är reellt menat och hur mycket som är taqiyya och avsett att lugna naiva europeiska politiker.

  Vad som hade varit intressant och trovärdigt hade varit ett totalt, ensidigt och ärligt fördömande av detta hot som har uppkommit enbart pga några futtiga ritningar bestående av suddiga streckbilder som väl närmast är att betrakta som skisser.

  Den dagen det händer lär grisar kunna flyga och helvetet frysa till is. Tills dess lär vi få nöja os med ”yttrandefrihet i all ära, MEN……..”.

 23. Pingback: Rädslans eftergifter för terrorism « Under den svarta natthimlen

 24. Daniel skriver:

  Hej Lars! Detta har du säkert redan hört talas om, eller så kommer du säkert finna intresse i, som ingredienser i eventuella senare eller pågående verk.
  Detta har du säkert redan hört och det tonar iof inte ned situationen, men du finner nog nåtslags humor i det hela.
  Abu Omar al-Baghdadi verkar öht inte existerat, med betoning på verkar.

  Källor av intresse:

  http://www.reuters.com/article/topNews/idUSL1820065720070718?rpc=92&pageNumber=1
  http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Omar_al-Baghdadi
  Min högst personliga teori kring det hela: http://en.wikipedia.org/wiki/Stand_Alone_Complex

 25. Fred Torssander skriver:

  Att behandla muslimer som hundar är inget nytt i kriget mot terrorismen. Annat än tillfälligtvis här i Sverige. Lyndie England fotograferades med en misshandlad Irakisk krigsfånge i koppel.
  Debatten om de mångtaliga publiceringarna av Lars Vilks rondellhund samt den därav följande ”konstnärliga” tolvtaggaren att bli mordhotad av Al Quaida har kommit att skymma det personligt mänskliga ansvaret i att sprida bilder som beskriver statens fiender som hundar.
  http://www.tusenpennor.se/Fred_Torssander/TexterFT5/Hundar.htm finns ett antal kommentarer i ord och bild.

 26. Fröken Sverige skriver:

  Daniel:

  Du kan tro vad du vill, men jag är relativt säker på att SÄPO och polisen, betydligt bättre kan avgöra om det föreligger en hotbild, eller inte. Hotbilder från islamister är ju inte direkt ovanligt…

  Och uppenbarligen gör det det. Och din länk från Reuters är 2 måndader gammal. Den information polisen jobbar med idag är nog aningen färskare.

  /FS

 27. stefan peterson skriver:

  Ja, du Fröken Sverige, man vet inte om man skall gråta eller gråta.

  En Fatwa mot våld mord och kränkningar. Men samtidigt en Fatwa mot
  det öppna samhället met yttrandefrihet och fritt kritiskt tänkande.

  Och denna Fatwa tyckte flertalet av våra Svenska politeker var bra !

  Cecilia
  Man kan inte ”bara” läsa de punkter som man gillar..
  En Fatwa består av alla uppräknade punkter. Varför tror du annars att
  man skrev 10 punkter. Morot och piska på samma gång.

 28. Fredrikzon skriver:

  Hej, Göran E!

  Jag tror inte jag har använt uttrycket “den fredliga muslimska majoritetens godhet och sans”. Men jag tycker gott du kan ta del Sveriges Muslimska Råds pressmeddelande från 15 september, ett uttalande de flesta borde kunna vara nöjda med, som jag ser det. http://www.sverigesmuslimskarad.se/

  Okej, inte alla. Söker man konfrontation låtsas man att man inte kan läsa.

  Den europeiska religiösa fatwan är kanske inte så mycket att ropa halleluja för, håller med om det. Dock tar fatwan tydligt och definitivt avstånd från mord och våld. Det är väl ändå ett steg på vägen, tycker du inte det?

  Håller i övrigt med Cecilia, vi kan nog inte räkna med att få allt på en gång.

 29. Daniel skriver:

  Fröken Sverige:
  1. Du läste nog ”och det tonar iof inte ned situationen”. Vilket betyder som det står, att tyvärr så kvarstår hotbilden, tydligen.

  2. Du kanske ska söka runder lite mer om den där mannen, tyvärr är det inte så enkelt som att klaga på ett datum, även tänka igenom ord/metoder som desinformation mm..

  3. Du bör nog tänka igenom vad ett ”Stand Alone Complex” innebär iövrigt (exempelvis i form av kopplingar runt begreppet islamofobi) och framförallt den här situationen.

  4. Du får inte missuppfatta mig när jag säger att jag vill sätta punkt i diskussionen för min egen del personligen, det är inte så att… Du vet, ” att lyssna på andra kan skada din egen åsikt allvarligt – Socialstyrelsen”, utan jag för diskussionen på andra ställen på nätet och allmänt i livet. Det här var mest nåt för Lars att läsa egentligen. Jag tycker det är roligt att du gav respons på min kommentar och tackar för din respons! Ha det gott! Mvh signatur Daniel

 30. TJ skriver:

  Göran E
  Jag har inte gjort det nummer av fatwan som du antyder. Men den är är iallafall något. Jag kan inte minnas en sådan från Rushdieaffären exempelvis.

 31. Fröken Sverige skriver:

  ”Håller i övrigt med Cecilia, vi kan nog inte räkna med att få allt på en gång.”

  Nej, sant…än har vi inte fått välja öppet mellan:

  1. Bli muslimer
  2. Bli dhimmi (slav till muslimer)
  3. Dö

  Men det kommer – var så säker!

  Denna ”fatwa” är en katastrof….en lång kravlista och inget annat. Precis som Skalman säger ovan så ligger det starka islamistiska krafter bakom denna kravlista.

  Det är inget avståndstagande mot hoten mot Lars och Ulf J. Det är en inrådan om vad vi andra ska göra för att slippa hamna i samma situation. Smöra för muslimer, kort sagt!

 32. Grossisten skriver:

  Lars – om din provokation skulle påvisa att extrema människor gör extrema handlingar – så skulle du ju kunna ge dig i kast med att förnedra ledare av andra grupper. Som Hells Angels, IRA, ETA eller varför inte någon nassegrupp? Jag tror du inte skulle ha så svårt att få på dig ett dödshot från någon av dem. Hade du valt någon av dessa grupper skulle du ju också slippa alla halvt och helt främlingsfientliga inlägg här på hemsidan. Är du redo att göra det för tryckfrihetens bevarande?

 33. Fröken Sverige skriver:

  TJ: Var i ”fatwan” tar de avstånd emot hoten mot Lars och Ulf? Har du en version som vi andra inte har sett ännu? Jag ser bara krav och hot. Inget annat.

  Här kommer den igen:

  HÄR ÄR FATWAN – PUNKT FÖR PUNKT

  1. Vi fördömer karikatyren och anser att den är en kränkning av muslimers religion, men även en kränkning av alla människors religioner.

  2. Vi slår fast om vår övertygelse om den fria pressen och strävar efter att öka yttrandefriheten. Men att kränka att andra människors helgedomar ingår inte i yttrandefrihet utan är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

  3. Vi anser att karikatyren strider mot vår strävan mot en positiv integrering mellan olika europeiska samhällen där islam ingår.

  4. Vi anser att karikatyren strider mot vårt arbete att tillsammans med andra religiösa grupper skapa en dialog mellan olika religioner.

  5. Vi ber europiska myndigheter att skydda muslimer och alla andra troende och mot kränkningar.

  6. Vi ber religiösa- och människorättsorganisationer att motverka kränkningar av religioner och helgedomar.

  7. Vi tar avstånd från alla våldshandlingar inklusive mord och våld eftersom det liksom kränkningar av andra grupper strider mot islams lära.

  8. Vi ber europeiska lagstiftande organ att stifta lagar som kriminaliserar kränkningar av alla religioner och helgedomar.

  9. Vi ber alla muslimer i Europa att var förståndiga och försvara sina helgedomar med hjälp av rådande demokratiska lagar och ta avstånd från allt som har med våld och kriminella handlingar att göra.

  10. Vi står fast vid vårt mål att hjälpa europeiska muslimer att bidra till välstånd i sina länder och att den galna karikatyren inte ska stoppa denna viktiga process.

  /FS

 34. TJ skriver:

  Fröken Sverige:
  Som svar på din fråga: I punkt nr 7. I övrigt är det naturligtvis de gamla vanliga tröttsamma islamistiska motkraven, som vi hört och kommer att höra till leda.

 35. Fred Torssander skriver:

  I fall Lars Vilks hade velat konfrontera ”terrorismen” eller ”det politiska islam” hade han givetvis kallat bilden ”Usama bin Ladin som rondellhund”.
  Men en sådan utmaning hade inte varit användbar på samma sätt, när det gällde att skaffa sig en”konstnärlig tolvtaggare”, för det är inte sannolikt att några muslimer i Sverige eller någonstans i övrigt hade protesterat.

  Det har förekommit liknande utmaningar mot koloniserade folk tidigare i historien. I USA:s fall är det mest kända kulturen kring ”Jim Crow”. I nazityskland fanns ”Der Stürmer”.
  Det lönar sig att ”utmana” statens och imperialismens fiender.
  Lars Vilks får enligt DN engagemang vid ett seminarium mot det politiska islam.

 36. Fröken Sverige skriver:

  Det står inget om Vilks och Johansson i punkt 7…..och även om det nu skulle föreställas vara syftet…varför först som punkt 7 av 10? Allt annat prioriteras före.

  Detta är inget avståndstagande mot våld – allra minst mot Vilks och Ulf J. Detta är enbart krav och hot. Det säger åt oss att om vi inte kryper för islam, så kommer vi alla drabbas av våld.

  Om ni inte vill läsa och lära om islam på egen hand, så är ni hjärtligt välkomna in på http://www.fomi.nu. Där finns mängder av intressant information.

  På forumet möts människor från olika länder…religiösa, agnostiker och ateister och människor som flytt från islam i andra länder. Debattörerna består av alla typer av människor, enkla vanliga ”svenssons” som jag….belästa akademiker och präster från olika kyrkor bland annat.

  /FS

  Påminner också om petitionen för yttrandefrihet: http://www.petitiononline.com/vilks/petition.html

 37. Fredrikzon skriver:

  Fröken, jag skrev också ”Söker man konfrontation låtsas man att man inte kan läsa”.

  Du illustrerar detta med all önskvärd tydlighet.

 38. Fred Torssander skriver:

  Våldet mot de så kallade terroristerna – mot folken i Irak och Afghanistan måste givetvis fördömas. Jämfört med det är det eventuellt framtida våldet som kan tänkas drabba Lars Vilks liksom faktiskt även terrorangreppet mot World Trade Center synnerligen obetydliga.

 39. mellis skriver:

  Varför är exempelvis ”Grossisten” störd över att identitärt inriktade etniska svenskar (”främlingsfientliga”) skriver inlägg här? Är det ett framsteg för mänskligheten att marginalisera och kasta glåpord på människor som inte förträngt den gamla kunskapen att lika barn leka bäst?

 40. Fred Torssander skriver:

  ”Lika barn” har historiskt sett i Sverige varit en fråga om klasstillhörighet, inte om ras, religion eller geografiskt ursprung.
  Att få svenskar att uppfatta uttrycket som om det gällde ras eller religion är givetvis att försöka sprida rasitisk eller religions-hets.

 41. Fröken Sverige skriver:

  Man är knappast ”främlingsfientlig” bara för att man kritisera islam och ogillar islamister (OBS jag skrev islamister – INTE muslimer!)

  För många år sen var det just kristna från andra delar av världen, som väckte mig i denna frågan och fick mig att börja lära och läsa om islam.

  Islam/muslimer är ingen ras, så skippa det snacket ni som försöker dra in det hela tiden.

 42. Fred Torssander skriver:

  Vad är en ”etnisk svensk”? Vad skiljer i så mellan denna beteckning och det rasistiska ”Arier”?
  Vad är en islamist?

 43. Rasmus West skriver:

  KRO går nu ut och fördömer hoten och försvarar yttrandefriheten.

  På bloggen intet nytt. Agitatörerna fortsätter med sina trossatser. Till all tur förs den mediella debatten på en sakligare nivå.

  Intressant det som grete melby skriver på kunstkritikk, där hon tar upp baudrillard och ong. Det får mig att tänka på att jag inte har sett det som baudrillard beskriver som de symboler som bygger upp verkligheten som en egentlig fördel, förräns nu. Ifall den offentliga verkligheten byggdes upp helt av den reaktionära paranoia som man bl.a. finner här inne så skulle vi snabbt ha en annan typ av konflikt..

 44. Göran E skriver:

  FREDRIKZON OCH TJ:

  Sade bara ”brukar kallas”, således inget regelrätt citat. Förlåt om ni tycker att jag lade ord i munnen på er som ni inte menar.

  Ni verkar bägge vara hyvens killar(?) bägge två, skulle inte ha något emot att ha er som grannar och så, men jag tror att ni använder för ljusa färger när ni gör er till tolkar för den fredsälskande och sansade muslimen. Han är trots sin fredlighet fortfarande irrellevant på grund av sin -FAKTISKT- fortsatta tystnad. Självklart har jag redan läst Freddies länk, och tar vara på följande:

  ”Sveriges Muslimska Råd tar bestämt avstånd från och samtidigt fördömer hot mot enskilda individer och svenska institutioner. Vi godtar varken lagbrott eller etiska övertramp på allas rätt till liv i trygghet och till värdigt och respektfullt bemötande.”

  ”Etiska övertramp” samt ”värdigt och respektfullt bemötande” kan tolkas på många – inbördes oförenliga sätt – beroende på om du frågar Lars Vilks, Fredrikzon, SMR eller ayatolla Khamenei.

  Och här ligger väl ett av muslimernas problem: tvånget att välja.
  ATT VÄLJA MELLAN VÅR GEMENSAMMA FRIHET ELLER RÄTTEN ATT SLIPPA EN ”ÖVERTYGELSESKADA”.

  Kanske, kanske är denna fis-Fatwa ett uttryck för ljusnande tider, men den lyckas inte VÄLJA och blir därför meningslös, annat än som ett slagträ för den som vill förneka allvaret.

  Lars har inte bara blottlagt hyckleriet i konst- och kulturvärlden utan TVINGAT fram ett val bland oss alla. De som vill behålla status quo och slippa ångesten att välja stör sig självklart på denna fräckhet.

  FRED TORSSANDER:

  Vad gäller Kamrat Torssanders inlägg och länk funderar jag bara på hur ni kan behöva tusen pennor (tusenpennor.se) när ni endast har en enda åsikt: ALL ONDSKA UTGÅR FRÅN FÖRENTA STATERNA, eller, sorry, möjligen en till:
  ALLT SOM PÅ NÅGOT SÄTT ÄR ANTI-AMERIKANSKT KAN INTELLEKTUALISERAS FÖR ATT SEDAN FÖRKLARAS OCH SLUTLIGEN FÖRSVARAS. Och varför har ni inte med Robert Jäppinen på er blogg? Jag blir besviken!

  Att slänga sig med uttryck som ”De så kallade terroristerna” och att göra oförsiktiga paralleller med ”Der Stürmer” (har ni blivit intresserade av antisemitism nu helt plötsligt?) resulterar säkert i en ryggdunkning för en stolt kaffekokare bland de stora på Ordfront Magasin.

  Föreslår att du än en gång sätter dig och frossar i favoritprogrammet ”Upp till Kamp” som du säkert spelat in på DVD:n.

 45. Usama El-Swenson skriver:

  FredTorssander!

  Förklara för mig det obetydliga i att människor i Sverige skulle dö som en följd av amerikanska krigshandlingar i Afghanistan.
  Förklara varför människovärdet i Sverige bör devalveras för att det är så lågt hos islamister och ”bush”-män (George W).
  Vi får alltså räkna med i runda slängar 3000 själar mindre i det här landet för att en skåning haft den ”dåliga” smaken att karikera en figur som firar 1400-årsjubileum som död? Hur länge skulle vi väntat med att rita karikatyrer av Stalin och Hitler? Är 2000 år lagom? Eller måste vi invänta nästa istid?

 46. Fred Torssander skriver:

  Svenskar skulle givetvis inte dö på grund av USA:s krigshandlingar i Afghanistan utan på grund av svenska. Som kanske bekant har ISAF numera övergivit varje sken av att vara någnon slags FN-mission och helt inordnat sig under NATO.

  Det är för övrigt helt olika saker att driva med till exempel president Bush – man kan hamna i Gitmo – eller för den delen Usama bin Ladin än att ta upp och driva med de religiösa föreställningarna hos den diskriminerade minoriteten muslimer i Sverige.
  Lyckligtvis har många svenska medborgare – även sådana utan muslimsk tro eller icke-Ariskt påbrå – ställt upp och demonstrerat mot de borgerliga medias rasism och krigsaktivism.

 47. Fred Torssander skriver:

  Intelligent censur är givetvis en självmotsägelse. Dumheten i Lars Vilks modererande framgår i att han tagit bort mina inlägg, men inte svaren – Till exempel från Usama El-Swensson”.
  Det skall bli intressant att se hur mitt svarsinlegg hanteras.
  Svenskar skulle givetvis inte dö på grund av USA:s krigshandlingar i Afghanistan utan på grund av svenska. Som kanske bekant har ISAF numera övergivit varje sken av att vara någnon slags FN-mission och helt inordnat sig under NATO.

  Det är för övrigt helt olika saker att driva med till exempel president Bush – man kan hamna i Gitmo – eller för den delen Usama bin Ladin än att ta upp och driva med de religiösa föreställningarna hos den diskriminerade minoriteten muslimer i Sverige.
  Lyckligtvis har många svenska medborgare – även sådana utan muslimsk tro eller icke-Ariskt påbrå – ställt upp och demonstrerat mot de borgerliga medias rasism och krigsaktivism.

 48. Fred Torssander skriver:

  Att hantera muslimer som hundar är ännu inte vanligt här i Sverige. Upprördheten och demonstrationerna visar att hoppet om rättvisa fortfarande finns och att infödda sekulariserade svenskar fortfarande vågar visa solidaritet.
  I USA där rasismen och krigshetsen pågått längre har den dock gett resultat. En bild av en misshandlad muslimsk krigsfånge som hund – med USA-soldaten Lyndie England i andra änden av kopplet – fick spridning i världspressen.

  UNT:s publicering av Lars Vilks så kallade rondellhund är i sig själv lika betydelselös som konstverket i fråga. Taget i sitt sammanhang däremot, med den svensk ”militär närvaro” i Afghanistan och med den svenska borgarklassens allt mera påtagliga krigsaktivism – se till exempel DN:s ledare ”Terrorns torpeder” – är den upprepade publiceringen av hundbilden att betrakta som hatpropaganda.

  Betydelsen av upprepning konstaterade en av de mest framgångsrika experterna på området, de tyska nazisternas propagandaminister Josef Göbbels: ”Den mest lysande propagandistiska teknik kommer inte att leda till framgång om inte en grundläggande princip ständigt hålls i åtanke – den måste begränsas sig till ett fåtal punkter och upprepa dessa gång på gång” (min översättning/FT)

  Svenskar skulle givetvis inte dö på grund av USA:s krigshandlingar i Afghanistan utan på grund av svenska. Som kanske bekant har ISAF numera övergivit varje sken av att vara någnon slags FN-mission och helt inordnat sig under NATO.

  Det är för övrigt helt olika saker att driva med till exempel president Bush – man kan hamna i Gitmo – eller för den delen Usama bin Ladin, än att ta upp och driva med de religiösa föreställningarna hos den diskriminerade minoriteten muslimer i Sverige.
  Lyckligtvis har många svenska medborgare – även sådana utan muslimsk tro eller icke-”Ariskt” påbrå – ställt upp och demonstrerat mot de borgerliga medias rasism och krigsaktivism.

 49. Fredrikzon skriver:

  Att Konstnärernas Riksorganisation nu följer Europeiska Fatwarådet och Svenska Muslimska Rådet i fördömmandet av hoten är ju inget mindre än en sensation, Rasmus 😀

 50. hobbit skriver:

  Ja.. vilka kostnader skall staten bära när svenska medborgare utövar sina rättigheter under svensk lag? Kan mycket väl tänka mig att våldtäktsoffer själva skall få betala eventuell vård och rättegångskostnader. I vart fall om de haft kjol på sig och på så sätt provocerat fram attacken. Vidare kan inte en kort kjol (anklarna visas) anses korrekt. Anklarna har ingen yttrandefrihet och jag blir provocerad och lite kränkt *ironi*.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.