Del 369: Omar vågar visa känslor samt en tandborste

Det var en gång en samstämmighet. Ja, så var det ju, SEMUS (sekulära muslimer) och Mohamed Omar (tidskriften Minaret) hade tänkt sig att visa mina bilder och utveckla en diskussion. Nu råder inte längre full enighet. För idag är Omar på dåligt humör. Han fräser till ordentligt på sin blogg och gör den därmed särdeles läsvärd. Intet är som då människan visar sina sjudande känslor.

Omar har nu fått se närmare på mina teckningar. Och det domslut han fäller är ingalunda nådigt:

”Tidigare skrev jag en debattartikel i Expressen där jag sade mig vara ’smått kränkt’. Då hade jag bara sett Vilks infama ’rondellhund’. Nu har jag via en journalistkollega fått titta närmare på en del andra av hans vidriga streckgubbar och blivit nödgad att revidera mitt uttalande. Jag är inte längre ’smått kränkt’. Jag är djupt äcklad och indignerad.”

Med hjälp av begreppet ”otillbörligt” bryter Omar ut i diatriber mot ”liberaler” (som han avslutningsvis definierar som anti-muslimer). Jag kan inte säkert avgöra om jag själv också skall ta plats i denna skara.

Omar väljer några mindre välvalda exempel på liberalernas tystnad:

”…knäpptysta när en iransk tidning i februari 2006 anordnade en tävling för att häckla Förintelsens offer. Var var hurraropen då?”

Ja, det var den statligt kontrollerade tidningen Hamshari som stod för den bravaden. Nog inte så mycket att hurra för. Ser man på bilden från utställningen kan man konstatera att de karikatyrer som är synliga är gammal hederlig USA och antijudepropaganda. Ingen bryr särskilt om detta, vi har sett det till leda och det kan även (med diskurskorrektioner) få plats på konstbiennaler.

teheran-cont-art-mus-holocaustkorr.JPG
Två konstintresserade damer på Hamsharis karikatyrutställning i Teheran i maj 2006

Men missnöje spirar även från andra håll. Vi skall inte glömma bort att judarna får en hel del stryk från muslimskt håll utan att någon tycks vara intresserad.

Ingmarie Froman har i dagens SvD lite bekymmer med teckningarna. Hon skriver också följande:”Jag har därför ett anspråkslöst förslag till Vilks: varför inte rita en modern judesugga?”

Inte bör jag visa mig oäven och högdragen inför en sådan given uppgift. Varsågod Ingmarie Froman:

judesugganlit.JPG
Modern kapitaliststinn judesugga på väg ut för att böka sönder några fredliga byar
(i Cézannes stil)

Man kan vila tryggt i konstens famn. Som Schiller sade, franska revolutionen hade gjort sig bättre i konsten med fiktiva giljotiner. Men det gäller att bevara lugnet och den intellektuella nivån. Och denna lilla batalj mellan Omar och mig borde inte påverka vår gemensamma vilja till öppet samtal och diskussion.

Även om jag inte är särskilt imponerad av profetens svavelosande predikningar (det är samma paternosterverk som i GT) har han rätt ibland. Profeten valde rätt tandborste, han borstade sig med en misw?k vilken vetenskapligt bevisats vara bättre än plasttandborsten.

aabunchofmiswak.jpg
Misw?k – den bästa tandborsten

Skall religionen bli ett intressant område för konsten? Det var länge sedan sist. 00-tal har precis kommit ut med nr 24-25 om religion och DN:s konstkritiker Dan Jönsson skriver två artiklar där han konstaterar att det är tunt med religionsaspekter i konstvärlden.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

55 svar på Del 369: Omar vågar visa känslor samt en tandborste

  1. Pingback: Guds grisar är vi allihopa…. | 455 o1 o1

  2. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

  3. Pingback: Mo’s Dog Days of Summer [updated bumped] at Ironic Surrealism v3.0

  4. Pingback: För de som missat Vilks – j.skriveri

  5. Pingback: Varför Jamtli gjorde helt rätt när de nekade Vilks att ställa ut | Gustav Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.